Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για τον ΦΠΑ"
  • [02] "Ανανεωμένο σχήμα απέναντι στις νέες ανάγκες"
  • [03] Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Κύπρο
  • [04] Συνάντηση Διαμαντοπούλου με ΟΛΜΕ
  • [05] Εθνική-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
  • [06] Αμετάβλητος στο 5,5% ο πληθωρισμός
  • [07] Στέγη για 7000 φοιτητές, στις εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας
  • [08] Με εμπόδια οι μετακινήσεις
  • [09] 'Ερευνα για τα σχολικά είδη
  • [10] Κρίσιμη συνεδρίαση
  • [11] Μια "όαση πρασίνου"
  • [12] Θα περάσουν κοντά από τη γη

  • [01] "Εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για τον ΦΠΑ"

    Την ικανοποίησή του για την τυπική έγκριση από το Συμβούλιο ECOFIN της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων των χωρών του ευρώ προς τη χώρα μας, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

    ,είπε.

    Τόνισε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις και είμαστε όλοι σίγουροι ότι με βάση αυτές και τις αποφάσεις που πήρε, θα πάμε ακόμη καλύτερα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που σήμερα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 23%.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτές οι επιλογές είναι η αύξηση κατά μία ή δύο μονάδες όλων των αγαθών που είναι στο χαμηλό συντελεστή 11%, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, και η ιδέα της εξίσωσης του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

    το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποτελεί μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πλαισίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, θα υπάρχει τον Απρίλιο κάθε έτους η υποβολή από κάθε χώρα, των σχεδίων προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή που εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Τόνισε ότι βασικές αρχές του ελληνικού προϋπολογισμού θα αποφασίζονται σε μεσοπρόθεσμο διάστημα το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα συζητούνται στη Βουλή και στη συνέχεια θα εξειδικεύονται το δεύτερο εξάμηνο μέσα από τη διαδικασία του προϋπολογισμού.

    Στο Συμβούλιο εξετάστηκε ακόμη το θέμα της εισφοράς των τραπεζών σε επίπεδο ΕΕ όπου, όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, υπάρχει μια γενική θετική στάση των κρατών μελών να συζητηθεί και να προχωρήσει το ζήτημα , αλλά μένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα γύρω από το ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο με διαφορετικές απόψεις να διατυπώνονται. Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με πολλές όμως διαφορετικές απόψεις από την πλευρά των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών , η άποψη της Ελλάδας είναι θετική επί της αρχής αλλά απαιτείται περισσότερη επεξεργασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει υποστηρίξει την πρόταση για το φόρο Τόμπιν.

    . Πρόσθεσε ότι > ενώ θα συνεχιστούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    , είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Διεθνή Εκθεση, θα επισκεφθεί το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, σε μία εκστρατεία ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών.

    , είπε ο υπουργός οικονομικών ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα αυτές οι επισκέψεις να γίνονται από κοινού, έτσι ώστε να μην υπάρχει απλώς η φωνή της Ελλάδας αλλά και η υποστηρικτική φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων, σε συνέχεια της τελευταίας σύσκεψης της διϋπουργικής επιτροπής,συντάσσει μαζί με τα αρμόδια υπουργεία τις προδιαγραφές για την πρόσληψη συμβούλων, κάτι που αφορά τα λιμάνια, τους οδικούς άξονες και τις συμβάσεις παραχώρησης, τα αεροδρόμια, ζητήματα γύρω από την ύδρευση και την ΔΕΠΑ.

    . Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με βάση την πορεία του δευτέρου εξαμήνου, η ύφεση θα κλείσει φέτος καλύτερα από το - 4%.

    Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος και από στελέχη της «τρόϊκας», θα επισκεφθεί της Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία όπου θα έχει επαφές με διεθνείς επενδυτές στους οποίους θα εξηγήσει τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την ανόρθωση της οικονομίας της.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Ανανεωμένο σχήμα απέναντι στις νέες ανάγκες"

    "Δεν υπήρξε καμία εμπλοκή" στη διαδικασία του ανασχηματισμού, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ALTER και σημείωσε ότι ο ανασχηματισμός "δεν έγινε για να κερδίσουμε επικοινωνιακά κάποιες εντυπώσεις" αλλά προκειμένου "να υπάρχει ένα νέο εμπλουτισμένο και ανανεωμένο σχήμα που να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επικαιροποιημένες ανάγκες".

    Σχετικά με τα σενάρια που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα περί "συντονιστή", ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι "συντονιστής της κυβέρνησης είναι ένας, ο πρωθυπουργός", ο οποίος, όπως πρόσθεσε, "συντονίζει με τον καλύτερο τρόπο την κυβέρνηση".

    Ειδικότερα, ερωτηθείς για την "καθυστέρηση" στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι παρόλο που η διαδικασία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε το απόγευμα, υπήρχε μια πληθώρα νέων υπουργών και υφυπουργών που έπρεπε να ενημερωθούν.

    "Δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις απλώς έπρεπε να ακολουθηθεί μια τεχνική τυπική διαδικασία", διευκρίνισε και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ανακοίνωση έπρεπε να γίνει το βράδυ ώστε η ορκωμοσία να γίνει σήμερα και να ξεκινήσει το νέο κυβερνητικό σχήμα αμέσως τη δουλειά.

    Αναφορικά με τη μετατόπιση από το μικρότερο κυβερνητικό σχήμα σε εκείνο που προέκυψε με τον ανασχηματισμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι πριν έντεκα μήνες ο πρωθυπουργός σχημάτισε την κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της περιόδου και τόνισε ότι "όταν είναι πολλά τα προβλήματα χρειάζονται και υπουργοί που να μπορούν να τα λύσουν".

    Σχετικά με το ρόλο του υπουργού Επικρατείας Χ. Παμπούκη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει συγκεκριμένες γνώσεις από το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και που μπορεί να κινείται με μεγάλη άνεση σε ξένα κράτη και να συζητάει με ξένους επενδυτές.

    Σημείωσε δε, μεταξύ άλλων, ότι το υπουργείο του κ. Παμπούκη μπορεί να είναι πόλος προσέλκυσης επενδύσεων.

    Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος διατηρεί το ρόλο που είχε έως τώρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι παρακολουθεί την πορεία των υπουργείων σχετικά με το μνημόνιο, αλλά και γενικότερα την πορεία του έργου τους, συντονίζει συσκέψεις και συναντάται με φορείς και υπουργούς όποτε χρειάζεται.

    Αναφορικά με ζητήματα επικοινωνίας και επικοινωνιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης και του έργου της, ο κ. Πεταλωτής είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος παραμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τ. Χυτήρης αναλαμβάνει αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ, και επανέλαβε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού, πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού προώθησης του κυβερνητικού έργου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στην Κύπρο

    Επίσκεψη με «ισχυρό συμβολισμό», χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας από σήμερα στην Κύπρο.

    Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, από την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Εξωτερικών και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία, με τις διαπραγματεύσεις στο νησί να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, αποστέλλει σταθερό μήνυμα, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, προς την κυπριακή και τον κυπριακό λαό, ότι «βρισκόμαστε δίπλα τους για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

    Ο Δημ. Δρούτσας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα συναντηθεί με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και θα επισκεφθεί το Στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου,όπου θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων της ΕΛΔΥΚ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Συνάντηση Διαμαντοπούλου με ΟΛΜΕ

    «Η συνδρομή των εκπαιδευτικών μας με τις θετικές προτάσεις τους, αλλά και με την ενεργή παρουσία τους είναι καταλυτική για φέτος», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ και πρόσθεσε ότι και «αυτή τη δύσκολη χρονιά για όλους, εκπαιδευτικοί, γονείς και βεβαίως πάνω απ' όλα το υπουργείο, έχουν μεγάλο καθήκον να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων περί διαμαρτυριών εκπαιδευτικών για το ενδεχόμενο να εργαστούν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα εργασιακών σχέσεων. Είναι πολύ σαφές και καθαρό το πλαίσιο».

    Κληθείσα να σχολιάσει τον ανασχηματισμό, η υπουργός περιορίστηκε στον σχολιασμό της τοποθέτησης Γεννηματά στο υπουργείο Παιδείας: «Το υπουργείο Παιδείας, μετά τον ανασχηματισμό, έχει περισσότερες δυνάμεις για τις μεγάλες προκλήσεις, που έχει μπροστά του», είπε.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεππές, είπε ότι τέθηκαν από τους καθηγητές όλα τα προβλήματα στην υπουργό, αλλά δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες απαντήσεις.

    «Θέσαμε υπόψη της υπουργού την εκτίμησή μας ότι η χρονιά ξεκινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, συμπτύξεις τμημάτων, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών κ.α.. Θέσαμε, δε, ιδιαίτερα το πρόβλημα της μείωσης, στο 1/3, του ποσού που διατίθεται στις προηγούμενες χρονιές στις σχολικές επιτροπές για λειτουργικά έξοδα. Αυτό κάνει αδύνατη τη λειτουργία των σχολείων όσον αφορά τη συντήρηση, θέρμανση κ.λπ. Σήμερα μας είπαν ότι θα τοποθετηθεί ο πρώτος αριθμός αναπληρωτών, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα είναι μειωμένου, ή πλήρους ωραρίου. Εμείς ζητούμε να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν εκπαιδευτικά κενά, ενώ ασκούνται πιέσεις στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να δημιουργήσουν τμήματα μαθητών άνω των 25. Εμείς, πάντως, ξεκινούμε τις κινητοποιήσεις για τη νέα χρονιά με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εθνική-Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.

    Από τα κεφάλαια αυτά, περίπου το 1,8 δισ. ευρώ θα αντληθεί από τις αγορές, μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ενώ η Εθνική τράπεζα θα αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την πώληση μειοψηφικού πακέτου περίπου 20% της Finansbank.

    Ειδικότερα, το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης περιλαμβάνει:

    (α) Την άντληση κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, η οποία θα είναι πλήρως εγγυημένη και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2010, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 631 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, μέσω της έκδοσης 121,4 εκατ. νέων κοινών μετοχών με τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Η προτεινόμενη αναλογία είναι 1 νέα κοινή ονομαστική μετοχή για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές, και μέσω Έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ μέσω της διάθεσης 227,6 εκατ. Ομολογιών μετατρέψιμων σε 227,6 κοινές ονομαστικές μετοχές της ΕΤΕ σε αναλογία 3 Μετατρέψιμες Ομολογίες για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές μετοχές. Η τιμή μετατροπής των Μετατρέψιμων Ομολογιών θα είναι ίδια με την τιμή διάθεσης των Νέων Ονομαστικών Μετοχών (5,20 ευρώ). Η Έκδοση Κοινών Μετοχών και η Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ διαθέτει τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων για να αποφασίσει τόσο την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου όσο και την Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών.

    (β) Τη δημόσια προσφορά μειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της τουρκικής θυγατρικής της ΕΤΕ, Finansbanκ, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τη διάθεση νέων όσο και υφιστάμενων μετοχών της τράπεζας. Η ΕΤΕ σε κάθε περίπτωση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Finansbank το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από το 75% του μετοχικού κεφαλαίου της. Η διάθεση μετοχών της Finansbank θα γίνει το συντομότερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και αφού ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

    Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσής της, η ΕΤΕ εκτιμάται ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, με τα οποία ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) θα ενισχυθεί περίπου κατά 380 μονάδες βάσης.

    Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τη δημόσια προσφορά μετοχών της Finansbank θα εξαρτηθούν τελικά από μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών που θα επικρατούν στις κεφαλαιαγορές, του μεγέθους και της δομής της προσφοράς των μετοχών. Όταν το Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων, με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου 2010, θα διαμορφωθεί στο 13,4%, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαιακής ενίσχυσης από την έκδοση του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2) ύψους 450 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο 2010 που ήταν πρώτο βήμα στην περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Βασίλειος Ράπανος, αναφέρει ότι "το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης που ανακοινώθηκε σήμερα είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας".

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απόστολος Ταμβακάκης, επισημαίνει ότι "το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης αποτελεί ορόσημο για την ΕΤΕ καθώς ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον Όμιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά που δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου. Το προτεινόμενο Πρόγραμμα αντανακλά τη συνετή και προνοητική στάση της Τράπεζας στη διαχείριση κινδύνων και εποπτικών κεφαλαίων."

    Σκοπός του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης

    Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου της ΕΤΕ το 2010, επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της οργανικής κερδοφορίας του Ομίλου και τη δυναμική του, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην περίοδο αυτή. Η αντοχή της ΕΤΕ επιβεβαιώθηκε επίσης τον Ιούλιο του 2010, από τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης καταστάσεων κρίσης ("stress tests"), την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS).

    Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής, στοχεύει στην επίτευξη των ακόλουθων τριών στόχων. Την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΤΕ ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο, σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας μεσοπρόθεσμα, να επιτρέψει στην ΕΤΕ να προχωρήσει στη λήψη όλων των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 350 εκατ. ευρώ που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας καθώς επίσης και να εδραιώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη της διατραπεζικής αγοράς και των καταθετών προς την Τράπεζα. Επίσης, να καλύψει υφιστάμενες και αναμενόμενες απαιτήσεις που απορρέουν από το νέο κανονιστικό πλαίσιο ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες των επενδυτών.

    Επίσης στοχεύει στην ενίσχυση της φυσιογνωμίας του Ομίλου ως ηγετικής περιφερειακής δύναμης με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δραστηριότητας του Ομίλου στην Τουρκία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι ο Όμιλος είναι σε ισχυρή θέση ώστε να επωφεληθεί από την ανάκαμψη των οικονομιών της περιοχής και την αξιοποίηση των μελλοντικών ευκαιριών ανάπτυξης που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή όταν βελτιωθούν οι συνθήκες.

    Τέλος στοχεύει στην στήριξη της Finansbank μέσω της προσφοράς μετοχών της στοχεύοντας στην δυναμική ανάπτυξή της και την περαιτέρω εξάπλωση του δικτύου καταστημάτων της στην έντονα αναπτυσσόμενη τραπεζική αγορά της γειτονικής χώρας και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την αυτόνομη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

    Χρηματοοικονομική επίπτωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης

    Κατά την 30η Ιουνίου 2010, λαμβάνοντας υπόψη την έκδοση του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (Lower Tier 2) ύψους 450 εκατ. Ευρώ, τον Αύγουστο 2010, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) και ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier 1) ανερχόταν σε 9,6% και 10,7%, αντίστοιχα. Η έκδοση του ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής Τράπεζας.

    Αν συνυπολογίσουμε την προτεινόμενη Συνδυασμένη Άντληση Κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) και ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier 1) θα διαμορφωθεί σε 12,0% και 13,2%, αντίστοιχα.

    Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την υλοποίηση του συνολικού Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ περίπου θα έχουν ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση του Βασικού Δείκτη Κυρίων Κεφαλαίων (Core Tier 1) σε 13,4% και του Βασικού Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier 1) σε 14,6%.

    Επισημαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την έγκριση αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών ύψους 350 εκατ. ευρώ οι οποίες εκδόθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο ως μέρος του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. H αποπληρωμή αυτή, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης, θα έχει ως αποτέλεσμα ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier 1) της 30ης Ιουνίου 2010 να διαμορφωθεί σε 14,1%, επίπεδο χαμηλότερο κατά 50 μονάδες βάσης.

    Κύριοι όροι της Συνδυασμένης Άντλησης Κεφαλαίων με παροχή Δικαιώματος Προτίμησης

    Με βάση τις υπάρχουσες εξουσιοδοτήσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων, προτείνεται η υλοποίηση της Συνδυασμένης Άντλησης Κεφαλαίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ περίπου μέσω έκδοσης με την παροχή δικαιώματος προτίμησης:

    - 121,4 εκατ. Νέων Κοινών Μετοχών οι οποίες αντιστοιχούν σε 631 εκατ. ευρώ, και

    - 227,6 εκατ. Μετατρέψιμων Ομολογιών οι οποίες αντιστοιχούν σε 1.184 εκατ. ευρώ

    Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΕΤΕ θα έχουν δικαίωμα να εγγραφούν για Κοινές Μετοχές και Μετατρέψιμες Ομολογίες όπως καθορίζεται στις παρακάτω παραγράφους. Αυτά τα δικαιώματα προτίμησης δίνουν τη δυνατότητα στους μετόχους, και στις δύο περιπτώσεις, να αποκτήσουν κοινές μετοχές στην ίδια τιμή εγγραφής.

    Η προτεινόμενη τιμή εγγραφής 5,20 ευρώ για κάθε Νέα Κοινή Μετοχή και 5,20 ευρώ για κάθε Μετατρέψιμη Ομολογία στην τιμή μετατροπής της, αντιστοιχεί σε υπό το έλλαττον (discount) 40% στη θεωρητική τιμή άνευ δικαιωμάτων, με βάση την σταθμισμένη για όγκο συναλλαγών τιμή (VWAP, 10,71 ευρώ) για τις υφιστάμενες κοινές μετοχές την 7 Σεπτεμβρίου 2010, τελευταία εργάσιμη μέρα πριν την ημερομηνία ανακοίνωσης.

    Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με Δικαίωμα Προτίμησης υπέρ των Παλαιών Μετόχων

    Υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης, μεταξύ άλλων, των παρακάτω όρων, η ΕΤΕ θα προτείνει την προσφορά μέχρι 121,4 εκατ. ευρώ Νέων Κοινών Μετοχών με Δικαίωμα Προτίμησης υπέρ των Παλαιών Μετόχων στην τιμή διάθεσης. Κατά την προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ο κάθε μέτοχος θα λάβει 1 δικαίωμα για κάθε 5 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές που κατέχει κατά την ημερομηνία της αποκοπής του δικαιώματος. Κάθε δικαίωμα δίνει την δυνατότητα στον κάτοχό του να εγγραφεί για 1 Νέα Κοινή Μετοχή στην τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ. Κλάσματα Νέων Μετοχών δεν θα εκδοθούν αλλά τα κλασματικά δικαιώματα θα πουληθούν ως σύνολο στην αγορά υπέρ της ΕΤΕ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

    Θα υφίσταται δικαίωμα προεγγραφής στην τιμή διάθεσης για τις Νέες Μετοχές στις οποίες δεν θα εγγραφούν οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες μετοχές για να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις προεγγραφής, οι επενδυτές θα ικανοποιηθούν αναλογικά σύμφωνα με τον αριθμό μετοχών για τον οποίο ενεγράφησαν.

    Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών με Δικαίωμα Προτίμησης υπέρ των Παλαιών Μετόχων

    Η ΕΤΕ προτείνει την έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών με Δικαίωμα Προτίμησης υπέρ των Παλαιών Μετόχων ύψους 1.184 εκατ. ευρώ στην τιμή 5,20 ευρώ ανά Μετατρέψιμη Ομολογία. Κατά την προτεινόμενη Έκδοση Μετατρέψιμων Ομολογιών ο κάθε μέτοχος θα λάβει 3 δικαιώματα για κάθε 8 υφιστάμενες κοινές ονομαστικές μετοχές που κατέχει κατά την ημερομηνία της αποκοπής του δικαιώματος. Οι Μετατρέψιμες Ομολογίες λήγουν την έβδομη ημερολογιακή ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης. Κάθε δικαίωμα δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να εγγραφεί για 1 Μετατρέψιμη Ομολογία. Οι κάτοχοι Μετατρέψιμων Ομολογιών θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν μια Μετατρέψιμη Ομολογία σε μία Νέα Κοινή Μετοχή στην τιμή μετατροπής 5,20 ευρώ οποτεδήποτε μέχρι την ημερομηνία λήξης. Η Τράπεζα σκοπεύει να ασκήσει το δικαίωμα επαναγοράς των Μετατρέψιμων Ομολογιών οι οποίες δεν έχουν μετατραπεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την ημερομηνία λήξης από τους κατόχους τους, στην τιμή διάθεσης 5,20 ευρώ ανά Μετατρέψιμη Ομολογία. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν την υποχρέωση να αγοράσουν από την ΕΤΕ τις τυχόν εναπομείνασες Μετατρέψιμες Ομολογίες και να τις μετατρέψουν σε νέες κοινές μετοχές.

    Εγγυητές Κάλυψης Έκδοσης

    Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, Morgan Stanley και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα είναι οι από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) της Συνδυασμένης Άντλησης Κεφαλαίων μέσω Έκδοσης Κοινών Ονομαστικών Μετοχών και Μετατρέψιμων Ομολογιών. Με τις προαναφερόμενες τράπεζες θα συναφθεί σύμβαση παροχής εγγύησης κάλυψης της Συνδυασμένης Άντλησης Κεφαλαίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Αμετάβλητος στο 5,5% ο πληθωρισμός

    Αμετάβλητος στο υψηλό επίπεδο 5,5% διατηρήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) είχε αυξηθεί επίσης κατά 5,5% τον Ιούλιο εφέτος και κατά 0,8% τον Αύγουστο 2009.

    Συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή του ΓΔΤΚ προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 2,2% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών στα είδη: λαχανικά νωπά, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γάλα νωπό παστεριωμένο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη: γιαούρτι, ελαιόλαδο

    β) Κατά 19,3% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

    γ) Κατά 0,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    δ) Κατά 8,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

    ε) Κατά 0,9% της ομάδας «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη.

    στ) Κατά 1,2% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

    ζ) Κατά 16,6% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών.

    η) Κατά 4,2% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

    θ) Κατά 0,9% της ομάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία- εφημερίδες-περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής.

    ι) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    ια) Κατά 3,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), και

    ιβ) Κατά 4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων- ρολογιών.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Στέγη για 7000 φοιτητές, στις εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας

    Οι εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ) στεγάζουν, περίπου, 7.000 φοιτητές το χρόνο, σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια. Φοιτητικές εστίες υπάρχουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, την Σητεία και την Καλαμάτα. Οι οικότροφοι παραμένουν στις εστίες για όσα χρόνια σπουδών απαιτούνται για να πάρουν το πτυχίο, συν δύο χρόνια, σε περίπτωση που "χάσουν" χρονιές. Φέτος, το 78% των κενών θέσεων θα καλύψουν, πρωτοετείς φοιτητές, το 10% φοιτητές παλαιότερων ετών και το 12% αλλοδαποί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, Έλληνες μεταπτυχιακοί, ομογενείς φοιτητές, καθώς και παιδιά ανύπαντρων μητέρων.

    Σύμφωνα με όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, Φίλιππος Λέντζας, πρωταρχικός σκοπός του Ιδρύματος και του Υπουργείου Παιδείας είναι να αναβαθμιστούν οι ήδη υπάρχουσες εστίες και να δημιουργηθούν νέες, προκειμένου να δοθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές που το δικαιούνται, η δυνατότητα ποιοτικότερης στέγασης και σίτισης σε συνδυασμό με εξωσπουδαστικές δραστηριότητες.

    Ήδη από 1ης του Σεπτεμβρίου, σε όλες τις εστίες του ΕΙΝ, εφαρμόζεται αναβαθμισμένο πρόγραμμα σίτισης, το οποίο προσφέρει, δωρεάν, ποιοτικό φαγητό για τους δικαιούχους. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένα πρόγραμμα για θέματα τοξικοεξαρτήσεων. Έχει ήδη ξεκινήσει από τη φοιτητική εστία στα Πατήσια, όπου έχει δημιουργηθεί κέντρο συμβουλευτικής και πρόληψης, στελεχωμένο από ειδικούς, ενώ στόχος είναι να εφαρμοστεί πιλοτικά σε όλες τις εστίες.

    "Η λογική μας είναι ότι τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία πλήττουν κυρίως τους νέους, πρέπει να τα προλαμβάνουμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα καταπολεμούμε. Όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί και να δημιουργούμε τοίχους απομόνωσης και γκέτο", επεσήμανε ο κ. Λέντζας.

    "Σεβόμαστε τον φοιτητή. Ο φοιτητής είναι το κέντρο. Η βασική προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να συνδυαστεί η πράσινη ανάπτυξη με τις φοιτητικές εστίες. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες που θα είναι κέντρα πολιτισμού και παιδείας, φιλικές και προς τον φοιτητή αλλά και προς το περιβάλλον. Οι φοιτητές, εκτός από τα μαθήματα στις σχολές τους, θα λαμβάνουν, μέσα από τις εστίες και μία κοινωνική γνώση. Έτσι θα τους δίνεται η ευκαιρία να γίνονται πιο ενεργοί σε θέματα που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Θα δίνονται οι ευκαιρίες προκειμένου οι φοιτητές να γίνονται καλύτεροι και ως άνθρωποι. Επίσης, το Υπουργείο παιδείας επεξεργάζεται τους κανόνες εισδοχής, στέγασης και σίτισης στις φοιτητικές εστίες, προκειμένου να αναβαθμιστεί όλο αυτό το σύστημα. Το κομμάτι που έχει να κάνει με τις κοινωνικές ανάγκες σίγουρα θα ενταθεί, ενώ θα εξορθολογιστεί και το κομμάτι των οικονομικών κριτηρίων", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΙΝ.

    Με δεδομένο ότι οι δυνατότητες στέγασης, αυτή τη στιγμή, καλύπτουν το 1/5 των αιτούντων ετησίως και έχουν παρατηρηθεί αρκετά προβλήματα σε χώρους εστιών, ο κ. Λέντζας επεσήμανε ότι "η Ελλάδα πρέπει να γίνει κέντρο παιδείας, όχι μόνο για τους Έλληνες φοιτητές, αλλά για την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή".

    "Πρέπει -είπε- να παρέχουμε το πλήρες ``φοιτητικό πακέτο`` σε φοιτητές που έρχονται από την Ευρώπη και από τη Μέση Ανατολή. Έτσι ώστε, στον φοιτητή που έρχεται να σπουδάσει, Έλληνα ή ξένο, να του παρέχεται όλη η φοιτητική μέριμνα, όπως αρμόζει στο επίπεδο των σπουδών και της διαβίωσης του 21ου αιώνα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είναι πολύ ευαισθητοποιημένος για θέματα περιβάλλοντος και παιδείας, καθώς και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έχουν αποδεχθεί θερμά τις προτάσεις που έχουμε κάνει από το ΕΙΝ και έχουν ήδη προγραμματιστεί δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβερνητική πολιτική θεωρεί την παιδεία ως πρωταρχικό σημείο αναφοράς".

    Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου η κατάθεση των δικαιολογητικών

    Μέχρι τις 5 Οκτωβρίου πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές, τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να στεγαστούν σε μία από τις 24 φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες του ΕΙΝ ανά την Ελλάδα. Οι κενές θέσεις στις εστίες πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία επιλογής των φοιτητών είναι διαφανής, καθώς στις επιτροπές αξιολόγησης των αιτήσεων συμμετέχουν αντιπρόσωποι των πανεπιστημίων, εκπρόσωποι των φοιτητών και εκπρόσωποι του ΕΙΝ.

    "Είναι μία ανοιχτή διαδικασία και καλό θα ήταν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν μία αίτηση, η οποία θα αξιολογηθεί", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Σιατής, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΝ.

    Βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από το ΕΙΝ, ο υποψήφιος δεν πρέπει να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του, η οικογένειά του πρέπει να έχει διαφορετικό τόπο διαμονής από αυτόν που βρίσκεται ο τόπος σπουδών του και να μην διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία στον τόπο της εστίας.

    Τα κριτήρια, βάσει τον οποίων, δίνεται η δυνατότητα για στέγαση στις φοιτητικές εστίες του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, είναι οικονομικά και κοινωνικά. Κατά προτεραιότητα, στις φοιτητικές εστίες, στεγάζονται φοιτητές που εντάσσονται στις εξής βασικές κατηγορίες: Υποψήφιοι που προέρχονται από άπορες οικογένειες με μηδενικό εισόδημα, ορφανοί και από τους δύο γονείς, άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά πολύτεκνων οικογενειών των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα προέρχεται από αγροτικά επαγγέλματα ή από μισθωτές υπηρεσίες. Επονται οι φοιτητές με βάση το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα και τον αριθμό των μελών της οικογένειας του υποψηφίου. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν σε περιπτώσεις που στην ίδια οικογένεια σπουδάζουν άλλα αδέλφια σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, καθώς και σε περίπτωση που στην οικογένεια του υποψηφίου υπάρχει μέλος με ειδικές ανάγκες.

    Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΙΝ: www.ein.gr

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Με εμπόδια οι μετακινήσεις

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει σήμερα το επιβατικό κοινό, εξαιτίας της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, τον προαστιακό, και τον ΟΣΕ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ το Μετρό ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ θα μείνουν ακινητοποιημένα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    Στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, η στάση εργασίας θα επαναληφθεί και την επομένη μέρα, την Πέμπτη, γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες δρομολόγια δεν θα εκτελεστούν.

    Οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ΜΜΜ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΣΕ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Οργανισμού, αλλά και στα άλλα Μέσα Μεταφοράς και ειδικότερα στον ΟΑΣΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] 'Ερευνα για τα σχολικά είδη

    Με τις διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές των σχολικών ειδών, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν τις συμφερότερες επιλογές για τις αγορές τους, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

    Από την έρευνα σχετικά με τον πίνακα με τις μεταβολές τιμών 2009-2010 στα σχολικά είδη και από τι λίστα που αφορά τις κατώτατες τιμές απλών προϊόντων φαίνεται ότι ένα μολύβι που πέρυσι έκανε 0,20 φέτος τιμολογείται ακόμα και 0,09 ευρώ (-55%) τα στυλό πωλούνται στην ίδια κατώτατη τιμή δηλαδή από 0,10 ευρώ και είναι από τα ελάχιστα προϊόντα - μαζί με το διαβήτη και τα ντοσιέ (0,99 ευρώ) - που δεν εμφανίζει διαφορά. Το σετ διορθωτικών από 0,90 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος ξεκινάει από 0,99 ευρώ (10%), ενώ τα σετ γεωμετρικών οργάνων από 0,70 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος ανέβηκε στο 0,85 ευρώ (21%).

    Τα στελέχη του ΚΕΠΚΑ σημειώνουν ότι η τσάντα δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου από 3 ευρώ που ξεκινούσε πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος οι γονείς θα πρέπει να πληρώσουν 4,99 ευρώ για τη χαμηλότερη τιμή (66%) και για το τετράδιο σπιράλ (5 θέματα) από 1,50 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος έγινε 2 ευρώ (33%). Τα φύλλα έκθεσης (80) από 0,40 ευρώ κοστίζουν φέτος στη χαμηλότερη τιμή τους 0,50 ευρώ (25%) και οι μαρκαδόροι (12 τεμ.) από 0,49 ευρώ πωλούνται φέτος στη χαμηλότερη επιλογή που εντόπισε το ΚΕΠΚΑ προς 0,55 ευρώ (12%) ενώ το παγουρίνο από 1,50 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος διαμορφώνεται στο 1,79 ευρώ (19%).

    Υπάρχουν όμως και σημαντικές μειώσεις, όπως αναφέρουν στελέχη του ΚΕΠΚΑ και είναι στις ξυλομπογιές (24 τεμ.)που από 1 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος διαμορφώνεται στο 0,55 ευρώ (-45%) η κασετίνα σκληρή διπλή γεμάτη από 9,99 ευρώ πέρυσι η χαμηλότερη τιμή φέτος η τιμή ξεκινάει από 6,99 ευρώ (-30%) το μπλε τετράδιο (50 φύλλα) από 0,30 ευρώ πέρυσι φέτος ξεκινάει η τιμή του από 0,23 ευρώ (-23%) , το τετράδιο σπιράλ (2 θέματα) από 0,50 πέρυσι φέτος ξεκινάει η τιμή από 0,39 ευρώ (-22%), οι γόμες από 0,15 ευρώ πωλούνται φέτος στη χαμηλότερη τιμή τους από 0,13(-13%) ενώ τα μπλοκ ζωγραφικής από 0,40 ευρώ πέρυσι στη χαμηλότερη τιμή τους φέτος οι τιμές ξεκινούν από 0,36 ευρώ (-10%)

    Όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, για το Δημοτικό το κόστος κυμαίνεται, φέτος από 21,98 ευρώ έως 206,85 ευρώ, ενώ πέρσι για τα όμοια προϊόντα το κόστος κυμαίνονταν από 23,85 ευρώ έως 211,50 ευρώ (μεταβολές -7,84% και -2,20% αντίστοιχα) ενώ για το Γυμνάσιο - Λύκειο, το κόστος κυμαίνεται, από 25,36 ευρώ έως 234,62 ευρώ, ενώ, πέρσι, για τα όμοια προϊόντα το κόστος κυμαίνονταν από 27,52 ευρώ έως 221,49 ευρώ (μεταβολές -7,85% και +5,93% αντίστοιχα).

    Σημειώνεται από το ΚΕΠΚΑ ότι στα παραπάνω κόστη, δεν συνυπολογίζονται τα σχολικά βοηθήματα και τα ξενόγλωσσα βιβλία καθώς και ότι απόλυτη σύγκριση δεν είναι δυνατό να γίνει, γιατί τα είδη μεταβάλλονται. Γίνεται όμως από το ΚΕΠΚΑ και μια άλλη μορφή σύγκρισης που αφορά στις ακραίες τιμές 2010 μεταξύ απλών και προϊόντων μόδας. Από αυτή τη σύγκριση προκύπτει ότι ένα στυλό μπορεί να κοστίζει μόνο 0,10 ευρώ που είναι η χαμηλότερη τιμή αλλά μπορεί να φτάνει και τα 19,95 ευρώ αν είναι προϊόν της μόδας, ξυλομπογιές (24 τεμάχια) κοστίζουν 0,55 ευρώ αλλά υπάρχουν και ξυλομπογιές που κοστίζουν 31,60 ευρώ, τσάντα Δημοτικού αγοράζει κάποιος με 2,99 ευρώ αλλά και με 124,67, μαρκαδόρους (12 τεμάχια) μπορεί να αγοράσει κάποιος με 0,55 ευρώ αλλά οι τιμε΄ς φτάνουν μέχρι και 19,68 ευρώ και τα ντοσιέ πωλούνται από 0,99 ευρώ μέχρι και 21,10 ευρώ, το τετράδιο σπιράλ 2 θέματα μπορεί να αγοράσει κάποιος με μόλις 0,39 ευρώ αλλά υπάρχει και τιμή προς 7,60 ευρώ και τσάντες που ξεκινούν από 2,99 ευρώ αλλά φτάνουν και τα 74,07 ευρώ. Τέλος η μεγαλύτερη διαφορά του 190% εμφανίζεται στην ανώτατη τιμή πώλησης μπλε τετραδίου (50 φύλλα) που πέρυσι η ανώτατη τιμή ήταν 1 ευρώ και φέτος 2,90 ευρώ.

    Σύμφωνα με το ΚΕΚΠΑ, οι καταναλωτές να προσέχουν τα εξής:

    " Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.

    " Τηρούμε αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο.

    " Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από την έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές.

    " Οι διαφημίσεις, έμμεσες και άμεσες, συχνά, δημιουργούν στρεβλά καταναλωτικά πρότυπα. Όπως φαίνεται, στο δεύτερο πίνακα, οι αποκλίσεις τιμών, ανάμεσα στα απλά σχολικά είδη και σε αυτά, που θεωρούνται "της μόδας", κυμαίνονται μέχρι και 19.850%.

    " Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.

    " Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, "ξεφεύγουν", από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας "έχουμε και εμείς το νου μας".

    " Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που ίσως, αποδειχθούν αργότερα ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.

    " Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν με παιχνίδια δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβύστρες που μυρίζουν, σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη, για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας. Αγοράζουμε απλά σχολικά είδη και όχι είδη με "φτερά και πούπουλα", τα οποία απλά ενδυναμώνουν τα "εγώ" και την ανάγκη επίδειξης των παιδιών, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στη γνώση και στη μάθηση.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [10] Κρίσιμη συνεδρίαση

    Χωρίς να σημειωθεί καμία αλλαγή στις έως τώρα θέσεις του, διακόπηκε αργά χθες το βράδυ η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού που συζήτησε το θέμα της υποψηφιότητας στην Περιφέρεια Αττικής.

    Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα, ενώ το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να γίνει συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και γύρω στις εννιά το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατάληξη.

    Δηλαδή ή θα υπάρξει συμφωνία ή θα επισημοποιηθεί η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι για την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου του Α. Αλαβάνου ο οποίος πιθανότατα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

    Ο ΣΥΝ συζητά μια υποψηφιότητα από τον σοσιαλιστικό χώρο αλλά και κάθε πρόταση που θα συμβολίζει ένα άνοιγμα προς τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και θα ενώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [11] Μια "όαση πρασίνου"

    Σε «όαση» πρασίνου μετέτρεψαν χώρο του πρώην στρατοπέδου "Καρατάσιου" μαθητές του γειτονικού σχολείου. Σε έκταση 350 τετραγωνικών μέτρων δημιούργησαν έναν όμορφο κήπο- πιλότο για το πώς ονειρεύονται να αξιοποιηθούν τα συνολικά 689 στρέμματα του στρατοπέδου.

    Οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Λυκείου Πολίχνης, σε συνεργασία με τον δήμο Πολίχνης και με αρχιτέκτονες τοπίου του ΕΘΙΑΓΕ, πήραν πέρυσι τα φτυάρια και τις τσάπες τους και δημιούργησαν έναν καταπράσινο κήπο, με αρωματικά φυτά.

    «Βάλαμε φυτά όπως δενδρολίβανο και λεβάντα, που δεν θέλουν ιδιαίτερη περιποίηση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος της ομάδας, Κατερίνα Μοσχούλα. Φοιτήτρια πλέον Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η ίδια, εξακολουθεί να ασχολείται μ' αυτή την έκταση, που "φυτεμένη" σε μια γκρίζα γειτονιά, δίνει ανάσα ζωής τους περίοικους.

    Η αδερφή της, Μαρία, μαθήτρια της τρίτης λυκείου, μοιράζεται την ίδια αγάπη για τη φύση και συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην περιβαλλοντική ομάδα που δημιουργήθηκε στο σχολείο της.

    "Η δημιουργία του κήπου ήταν το έναυσμα για να κάνουμε κάτι για το περιβάλλον και να δραστηριοποιηθούμε στην καθημερινή μας ζωή", λέει η 17χρονη μαθήτρια και προσθέτει ότι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τοποθέτησε περιμετρικά του κήπου, πάνω σε δέντρα, φωλιές για πουλιά.

    Αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών υπήρξαν ο Ευθύμης Παπαδημητρίου, φιλόλογος του 2ου Λυκείου και εκπρόσωπος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου - Κορδελιού και ο βιολόγος Γιώργος Χατζηγεωργίου.

    "Για το καλοκαίρι είχαμε βγάλει πρόγραμμα ποτίσματος, ενώ στοχεύουμε στο σχεδιασμό διαφόρων προγραμμάτων, αξιοποιώντας τη δομή του κήπου", σημειώνει ο κ.Παπαδημητρίου, συμπληρώνοντας ότι βασική τους αρχή είναι η απόδοση όλων των πρώην στρατοπέδων στην τοπική κοινωνία για τη δημιουργία πάρκων.

    "Παράλληλα, ο κήπος είναι ένα παιδαγωγικό 'εργαλείο', αφού εδώ κάνουμε μαθήματα περιβαλλοντικών επιστημών", λέει από την πλευρά του ο κ.Χατζηγεωργίου, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι, το στρατόπεδο πρέπει να δοθεί στους κατοίκους και να γίνει μητροπολιτικό πάρκο.

    "Φρουροί" του στρατοπέδου είναι και τα περίπου 45 μέλη της Εθελοντικής Ομάδας του δήμου Πολίχνης, που έχουν διαμορφώσει, με τη βοήθεια του δήμου, έναν όμορφο χώρο ξεκούρασης και αναψυχής μέσα στο δάσος.

    "Βάλαμε παγκάκια, συντηρήσαμε ένα μικρό σιντριβάνι και καθαρίσαμε από τα αγριόχορτα τον χώρο για να είναι προσπελάσιμος", εξηγεί το μέλος της Ομάδας, Βασίλης Προκοπίου.

    Και προσθέτει: "Προσέχουμε επίσης, κάθε δυνατή εστία φωτιάς και ευελπιστούμε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε κάνει κι εμείς προτάσεις, όπως τη δημιουργία ενός υπαίθριου χώρου συναυλιών αφού υπολογίσαμε ότι, σ' ένα συγκεκριμένο σημείο μπορεί να στηθεί σκηνή και να παρευρεθούν έως 12.000 άτομα".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [12] Θα περάσουν κοντά από τη γη

    Δύο αστεροειδείς θα περάσουν σήμερα Τετάρτη κοντά από τη γη με διαφορά ωρών μεταξύ τους, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

    Οι αστεροειδείς, διαμέτρου μερικών μέτρων, ανακαλύφθηκαν την Κυριακή με τηλεσκόπιο στην Αριζόνα και θα περάσουν από τη γη σε απόσταση πιο κοντινή σε σχέση με εκείνη της γης από τη σελήνη, ανακοίνωσε η ΝΑΣΑ.

    Παρότι οι αστεροειδείς συχνά περνούν σε τέτοια απόσταση από τη γη, είναι σπάνιο δύο μαζί να περάσουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

    Ο πρώτος αστεροειδής, ο 2010 RX30, έχει διάμετρο 10 με 20 μέτρα και θα περάσει σε απόσταση 248.000 χιλιομέτρων από τη γη στις 12:51 (ώρα Ελλάδος).

    Ο δεύτερος, ο 2010 RF12, διαμέτρου περίπου 6 με 14 μέτρων, θα περάσει σε απόσταση 79.000 χιλιομέτρων από τη γη στη 01:12 (ώρα Ελλάδος).

    Και οι δύο θα είναι ορατοί με τη βοήθεια ερασιτεχνικών τηλεσκοπίων, σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 September 2010 - 8:30:47 UTC