Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη για τα έσοδα και τη φοροδιαφυγή
  • [02] Συνάντηση με εκπαιδευτικούς
  • [03] ΕΕ : Συζήτηση για τους Ρομ
  • [04] Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου
  • [05] Οριακή διαφορά
  • [06] Διαδηλώσεις στη Γαλλία

  • [01] Μάχη για τα έσοδα και τη φοροδιαφυγή

    Την ικανοποίησή του για την τυπική έγκριση από το Συμβούλιο ECOFIN της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία και την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων των χωρών του ευρώ προς τη χώρα μας, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.

    ,είπε.

    Τόνισε παράλληλα ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις και είμαστε όλοι σίγουροι ότι με βάση αυτές και τις αποφάσεις που πήρε, θα πάμε ακόμη καλύτερα, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Ο υπουργός οικονομικών είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση εξετάζει ορισμένες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφύγει τη μετάταξη του 30% των καταναλωτικών προϊόντων που σήμερα έχουν συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 23%.

    Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, αυτές οι επιλογές είναι η αύξηση κατά μία ή δύο μονάδες όλων των αγαθών που είναι στο χαμηλό συντελεστή 11%, ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, και η ιδέα της εξίσωσης του φόρου ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης.

    το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αποτελεί μια αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πλαισίου σταθερότητας και ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, θα υπάρχει τον Απρίλιο κάθε έτους η υποβολή από κάθε χώρα, των σχεδίων προγραμμάτων σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά και των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε ότι η Ελλάδα από τον Ιούλιο έχει ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο με την ψήφιση του σχετικού νόμου στη Βουλή που εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Τόνισε ότι βασικές αρχές του ελληνικού προϋπολογισμού θα αποφασίζονται σε μεσοπρόθεσμο διάστημα το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα συζητούνται στη Βουλή και στη συνέχεια θα εξειδικεύονται το δεύτερο εξάμηνο μέσα από τη διαδικασία του προϋπολογισμού.

    Στο Συμβούλιο εξετάστηκε ακόμη το θέμα της εισφοράς των τραπεζών σε επίπεδο ΕΕ όπου, όπως ανέφερε ο υπουργός οικονομικών, υπάρχει μια γενική θετική στάση των κρατών μελών να συζητηθεί και να προχωρήσει το ζήτημα , αλλά μένουν πολλά ανοιχτά ζητήματα γύρω από το ακριβές ρυθμιστικό πλαίσιο με διαφορετικές απόψεις να διατυπώνονται. Επίσης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για το φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με πολλές όμως διαφορετικές απόψεις από την πλευρά των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών , η άποψη της Ελλάδας είναι θετική επί της αρχής αλλά απαιτείται περισσότερη επεξεργασία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τόνισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει υποστηρίξει την πρόταση για το φόρο Τόμπιν.

    . Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι > ενώ θα συνεχιστούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

    , είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Διεθνή Εκθεση, θα επισκεφθεί το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη, σε μία εκστρατεία ενημέρωσης των θεσμικών επενδυτών.

    , είπε ο υπουργός οικονομικών ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα αυτές οι επισκέψεις να γίνονται από κοινού, έτσι ώστε να μην υπάρχει απλώς η φωνή της Ελλάδας αλλά και η υποστηρικτική φωνή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τουΔιεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Επεσήμανε ακόμη ότι η ειδική γραμματεία αποκρατικοποιήσεων, σε συνέχεια της τελευταίας σύσκεψης της διϋπουργικής επιτροπής,συντάσσει μαζί με τα αρμόδια υπουργεία τις προδιαγραφές για την πρόσληψη συμβούλων, κάτι που αφορά τα λιμάνια, τους οδικούς άξονες και τις συμβάσεις παραχώρησης, τα αεροδρόμια, ζητήματα γύρω από την ύδρευση και την ΔΕΠΑ.

    . Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με βάση την πορεία του δευτέρου εξαμήνου, η ύφεση θα κλείσει φέτος καλύτερα από το - 4%.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Συνάντηση με εκπαιδευτικούς

    «Η συνδρομή των εκπαιδευτικών μας με τις θετικές προτάσεις τους, αλλά και με την ενεργή παρουσία τους είναι καταλυτική για φέτος», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ της ΟΛΜΕ και πρόσθεσε ότι και «αυτή τη δύσκολη χρονιά για όλους, εκπαιδευτικοί, γονείς και βεβαίως πάνω απ' όλα το Υπουργείο, έχουν μεγάλο καθήκον να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων περί διαμαρτυριών εκπαιδευτικών για το ενδεχόμενο να εργαστούν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα εργασιακών σχέσεων. Είναι πολύ σαφές και καθαρό το πλαίσιο».

    Κληθείσα να σχολιάσει τον ανασχηματισμό, η υπουργός περιορίστηκε στον σχολιασμό της τοποθέτησης Γεννηματά στο Υπουργείο Παιδείας: «Το Υπουργείο Παιδείας, μετά τον ανασχηματισμό, έχει περισσότερες δυνάμεις για τις μεγάλες προκλήσεις, που έχει μπροστά του», είπε.

    Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Πεππές, είπε ότι τέθηκαν από τους καθηγητές όλα τα προβλήματα στην υπουργό, αλλά δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες απαντήσεις.

    «Θέσαμε υπόψη της υπουργού την εκτίμησή μας ότι η χρονιά ξεκινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, συμπτύξεις τμημάτων, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών κ.α.. Θέσαμε, δε, ιδιαίτερα το πρόβλημα της μείωσης, στο 1/3, του ποσού που διατίθεται στις προηγούμενες χρονιές στις σχολικές επιτροπές για λειτουργικά έξοδα. Αυτό κάνει αδύνατη τη λειτουργία των σχολείων όσον αφορά τη συντήρηση, θέρμανση κ.λπ. Σήμερα μας είπαν ότι θα τοποθετηθεί ο πρώτος αριθμός αναπληρωτών, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα είναι μειωμένου, ή πλήρους ωραρίου. Εμείς ζητούμε να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν εκπαιδευτικά κενά, ενώ ασκούνται πιέσεις στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να δημιουργήσουν τμήματα μαθητών άνω των 25. Εμείς, πάντως, ξεκινούμε τις κινητοποιήσεις για τη νέα χρονιά με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΕΕ : Συζήτηση για τους Ρομ

    Με ιδιαίτερη ένταση εξελίχθηκε η συζήτηση για την κατάσταση των Ρομ (τσιγγάνων) στην ΕΕ, την οποία οργάνωσε εκτάκτως η Ολομέλεια της Ευρωβουλής, μετά από τον πολιτικό σάλο που ξεσήκωσε η απόφαση της Γαλλικής κυβέρνησης για τον "εθελούσιο" επαναπατρισμό πολλών εκατοντάδων Ρομ στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

    Η Σοσιαλιστική Ομάδα, οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά στα σχέδια Ψηφισμάτων τους καταγγέλλουν τη Γαλλία για την "απαράδεκτη" πολιτική της - που, όπως υποστηρίζεται, παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ - ενώ ευρωβουλευτές τους επέκριναν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζοντας ότι τήρησε μια "στάση υπεκφυγής".

    Αναλυτικότερα, από πλευράς της Επιτροπής η Β. Ρέντινγκ και ο Λάζλο Άντορ σημείωσαν πως επειδή το θέμα αφορά τη μεγαλύτερη μειονότητα της ΕΕ (10-12 εκατ. υπολογίζονται οι Ρομ που βρίσκονται διάσπαρτοι στην ΕΕ) "είναι επικίνδυνο η σχετική συζήτηση να χειραγωγείται από τα κόμματα", υποστήριξαν δε ότι η εφαρμογή των αρχών της ελεύθερης κυκλοφορίας "δεν μπορεί να συνεπάγεται ατιμωρησία" και υπογράμμισαν πως οι γαλλικές αρχές διαβεβαίωσαν την Επιτροπή ότι "δεν ασκήθηκε στοχευμένη δράση σε βάρος των Ρομ". Και κάλεσαν τα κράτη-μέλη να αξιοποιήσουν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια, προτείνοντας τη δημιουργία μιας ομάδας επιτήρησης των εθνικών πολιτικών και ζήτησαν τέλος την "απόρριψη των εύκολων λύσεων".

    Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σούλτς κατήγγειλε το "κυνήγι μαγισσών" που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρ.Φιγιόν, ενώ ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ καυτηρίασε τη "λαϊκιστική, μερικές φορές ρατσιστική, προπαγάνδα που διαχύθηκε από τη Γαλλία και που είναι ασύμβατη με τις αρχές της ΕΕ. Οι Ρομ είναι ευρωπαίοι πολίτες", υπογράμμισε και σημείωσε ότι "δεν θα δεχθούμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων τους".

    "Γιατί δεν ζητάτε την εφαρμογή της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και γιατί δεν λέτε δημοσίως ότι η Γαλλία παραβιάζει τις συνθήκες;", ρώτησε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

    Πιο συγκρατημένα, ο Γάλλος αρχηγός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζοζέφ Ντώλ παρατήρησε πως "το θέμα είναι σοβαρό και ας μην τροφοδοτούμε τον λαϊκισμό με τις παρεμβάσεις μας".

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στη Γαλλία, σημείωσε πως "όλοι στην Ευρώπη πρέπει να σεβόμαστε τον νόμο, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα - των μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένων. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και σε τέτοια ευαίσθητα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που αναφύονται με υπευθυνότητα", υποστήριξε.

    Στη διάρκεια της συζήτησης, πάντως, πολλοί ευρωβουλευτές άσκησαν κριτική στην Επιτροπή για τη δημόσια αντίδρασή της - ζήτησαν από την κα Ρέντινγκ να διευκρινίσει αν η Γαλλία παραβίασε ή όχι τη συνθήκη "και να αποφεύγει τις υπεκφυγές" (όπως σημείωσε ο Χ.Σβόμποντα) , υπενθύμισαν ότι μετά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο "απαγορεύθηκαν οι μαζικές απελάσεις (Ρ.Βέμπερ), ζήτησαν από την Επιτροπή να δηλώσει "αν θα εφαρμόσει τη συνθήκη ή πρόκειται για μια συνθήκη-φούμαρα" (Ελ.Φλώτρ), υπογράμμισαν πως "πριν απ΄όλα πρέπει να σταματήσουν οι απελάσεις τώρα" (Κορ.Έρνστ) και επεσήμαναν πως "απελάθηκαν πολίτες με λευκά ποινικά μητρώα, με άλλα λόγια η συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα έγινε αποδιοπομπαίος τράγος" (Φρ.Κέλλερ).

    Ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μίλησαν για την ανάγκη προώθησης ευρωπαϊκών λύσεων και τόνισαν πως "όσο είναι αποκρουστικές οι απελάσεις, άλλο τόσο είναι η φτώχεια και η κοινωνική ανημπόρια" (Λ.Γιάροκα).

    Από την άλλη πλευρά (από τα ακροδεξιά σχήματα και την ευρωσκεπτικιστική ομάδα) ακούστηκαν οι αντίθετες φωνές - "ως πότε οι οικοδεσπότες θα δέχονται να είναι θύματα ληστειών;" αναρωτήθηκε ο Μ.Μποργκέζιο (από τη Βόρεια Λίγκα της Ιταλίας), "να φύγουν από την ΕΕ", ζήτησε ο Φλαμανδός Μπρούνο Γκόλνις, ενώ κάποιοι άλλοι διαμαρτυρήθηκαν για τον όρο "ρομ" - είναι "τσιγγάνοι", είπε ακροδεξιός ευρωβουλευτής,παραπέμποντας στο έργο του Γιόχαν Στράους "ο βαρόνος Τσιγγάνος"β¦

    Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ ανταπαντώντας τόνισε πως "η Επιτροπή αρνείται να αντιμετωπίσει το θέμα με τη λογική του μαύρο - άσπρο", υπογράμμισε πως έργο της Επιτροπής είναι "να κρατά στην πράξη την ισορροπία, ανάμεσα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις", υποστήριξε ότι η Επιτροπή "δεν έχει αποδείξεις πως η Γαλλία παραβίασε τη συνθήκη" και κάλεσε την Ευρωβουλή να βοηθήσει την Επιτροπή στην προσπάθειά της να πεισθούν τα κράτη - μέλη να χρησιμοποιήσουν τα σχετικά κονδύλια που προσφέρονται για την ενσωμάτωση των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων.

    "Πολλά κράτη - μέλη δεν το κάνουν" παρατήρησε η κα Ρέντινγκ, "κατά την άποψή μου, διότι δεν είναι δημοφιλές να χρηματοδοτούνται έργα κοινωνικής ένταξης των Ρομ".

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στα σχέδια Ψηφισμάτων (που θα περάσουν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας την Πέμπτη) υπενθυμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι στη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων καταγράφονται οι αρχές της μη διάκρισης και των δικαιωμάτων που συνοδεύουν τους ευρωπαίους πολίτες, καθώς και η αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

    Επισημαίνεται ότι ο σχετικός δημόσιος διάλογος οδήγησε μερικές φορές στον "στιγματισμό των Ρομ" και υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Αναπτυξιακό Ταμείο προβλέπει τη χορήγηση ενός 2% για τις "περιθωριοποιημένες κοινότητες".

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ορκίστηκαν τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

    Τα "πάνω κάτω" έφερε στην κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά από θρίλερ που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ανακοίνωσε δομικό ανασχηματισμό στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα.

    Οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση θα συνεδριάσει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης, παραμένει μαζί με τους Γ. Ντόλιο και Θ. Τζάκρη στο Υπουργείο των Εσωτερικών, το οποίο μετεξελίσσεται ώστε να συγκροτήσει κεντρική επιτελική δομή, που, στο πλαίσιο των εντολών και των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού, θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραμένει επίσης "τσάρος" της Οικονομίας, συνεπικουρούμενος από το Φ. Σαχινίδη και τον παλαιό συνδικαλιστή Δημ. Κουσελά, ο δε τομέας της περιφερειακής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας ενισχύεται με την ανάληψή του από το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στο πλευρό του κ. Χρυσοχοϊδη θα είναι ως αναπληρωτής Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο Σωκράτης Ξυνίδης και ως υφυπουργοί ο Π. Ρήγας και ο Ντίνος Ρόβλιας.

    Θέλοντας να δώσει έμφαση στο θέμα των επενδύσεων, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέθεσε στον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και την αρμοδιότητα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

    Σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, αμέσως μετά την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, πραγματοποιηθηκε σήμερα υπο τον Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού, καθώς ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, άφησε το υπουργικό χαρτοφυλακίο που κατείχε μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.

    Στη σύσκεψη μετείχαν η κα Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου,που ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών, ο Δημήτρης Δόλλης που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού, με αρμοδιότητα τον απόδημο ελληνισμό, καθώς και ο έτερος υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης.

    Ο Δ. Δρούτσας καλωσόρισε τη ''νέα ομάδα'', όπως χαρακτηριστικά είπε, στη σύσκεψη και πρόσθεσε οτι ο στόχος είναι "πάντοτε η συλλογική δουλειά'' στην εξωτερική πολιτική.

    Παράδοση-παραλαβή υπουργείων

    Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι η Φώφη Γεννηματά πέρασε την πόρτα του υπουργείου Παιδείας όπου τοποθετήθηκε ως αναπληρώτρια υπουργός.

    Η Αννα Διαμαντοπούλου, υποδεχόμενη τη νέα υπουργό, εξέφρασε την ιδιαίτερα χαρά και ικανοποίησή της για τη συνεργασία που θα έχει μαζί της. Χαρακτήρισε την κ. Γεννηματά διακεκριμένη πολιτικό και καλή φίλη και τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας θα έχει τώρα περισσότερες δυνάμεις για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά του.

    Η κ. Γεννηματά εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που αισθάνεται συμμετέχοντας στην ισχυρή, όπως είπε, ομάδα του υπουργείου Παιδείας και πρόσθεσε ότι τα ελλείμματα στο χώρο της παιδείας είναι σημαντικά και ανάλογης σημασίας με αυτά της οικονομίας.

    Μερική αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και συγκεκριμένα στους τομείς που αφορούν τις Μεταφορές και τα Δίκτυα, καθώς ο μέχρι χθες υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης, μετακινείται αναβαθμιζόμενος σε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ ο Σπύρος Βούγιας μετακινείται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επανέρχεται σε μια θέση γνώριμη και από το παρελθόν, αφού είχε θητεύσει υφυπουργός Μεταφορών επί υπουργίας Χρίστου Βερελή και παραιτήθηκε για να υποβάλλει υποψηφιότητα για το δήμο της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Βούγιας αφού ζήτησε κάποιο χρόνο προσαρμογής στα νέα του καθήκοντα, τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε ο Νίκος Σηφουνάκης, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο του υπουργού Δημήτρη Ρέππα, τον οποίο χαρακτήρισε έμπειρο πολιτικό και πετυχημένο υπουργό.

    Σε θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου η Λούκα Κατσέλη διαδέχεται τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Ο Γιώργος Κουτρουμάνης γίνεται πλέον αναπληρωτής υπουργός, ενώ νέοι υφυπουργοί είναι η Αννα Νταλάρα και ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για συνέχεια της προσπάθειας, σημείωσε ότι η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου αναγνωρίζει ως αναγκαία τα δύσκολα μέτρα για το Ασφαλιστικό και υπογράμμισε ότι θα υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Υγείας στον κρίσιμο τομέα του κλάδου περίθαλψης των ταμείων.

    Η νέα υπουργός Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η δουλειά των τελευταίων μηνών, την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική, κάνοντας λόγο για μεγάλες τομές στο Ασφαλιστικό.

    Με επίγνωση του δύσκολου έργου, που τον περιμένει στο υπουργείο Υγείας, ο νέος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του.

    «Νοιώθω τα συναισθήματα, που έχει κάποιος, όταν φεύγει από προβλήματα και πάει να βρει προβλήματα», είπε ο κ. Λοβέρδος, αναφερόμενος στη μετακίνησή του από το υπουργείο Εργασίας, στο Υγείας. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι παρά τις δυσκολίες είναι αποφασισμένος να παλέψει και να κερδίσει, όπως τόνισε.

    Με λιτές φιλοφρονήσεις έγινε η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η απερχόμενη υπουργός κ. Κ. Μπατζελή ευχαρίστησε την υπηρεσιακή ηγεσία και τόνισε:

    "Εχουμε μια πορεία άξια που θεωρώ σίγουρο ότι θα συνεχίσει η νέα ηγεσία. Ο νέος υπουργός κ. Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ότι έγινε μια πρώτη ενημέρωση για το έργο που έχει παραχθεί στον αγροτικό χώρο, το οποίο και θα συνεχιστεί.

    Ο σεβασμός στους νόμους, στον άνθρωπο, η ασφάλεια της κοινωνίας και η ποιότητα ζωής των πολιτών θα είναι οι τέσσερις άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Τους άξονες προσδιόρισε ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το επιτυχημένο έργο του προκατόχου του, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης.

    Αισθάνομαι τιμή και ευθύνη για την ανάληψη των καθηκόντων μου δήλωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, καταφθάνοντας στο υπουργείο Πολιτισμού, λίγο μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνοδευόμενος από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, τόνισε ότι θα συνεργαστεί "με έναν φίλο από τα παλιά" που εκτιμά ιδιαίτερα. "Η περίοδος αυτή δεν είναι εύκολη, αλλά υπάρχει η θέληση", είπε ο κ. Χυτήρης ενώ ερωτηθείς για τις αρμοδιότητές του, είπε ότι αναλαμβάνει ξεκάθαρα τα ΜΜΕ και ότι ο πρωθυπουργός, το επόμενο χρονικό διάστημα, θα ορίσει τις λοιπές αρμοδιότητες.

    Ό,τι καλύτερο και εποικοδομητική συνεργασία, ευχήθηκε στο φίλο και ομοεπτανήσιο Τηλέμαχο Χυτήρη, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος και ευχήθηκε η συνεργασία τους να είναι τέτοια, που θα φέρει γρήγορα αποτελέσματα.

    Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Για αναγνώριση της αποτυχίας από το Γιώργο Παπανδρέου της πρώτης κυβέρνησής του κάνει λόγο η ΝΔ, αναφερόμενη στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    "Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κάνοντας λόγο για "κυβέρνηση του μεσονυχτίου", η οποία είναι από τις πολυπληθέστερες, σε υπουργούς και υφυπουργούς. "Και είναι αποτέλεσμα προχειρότητας και εσωκομματικών πιέσεων προς έναν πρωθυπουργό, που, αντίθετα με τις απαιτήσεις των καιρών, αποδεικνύεται όλο και πιο αδύναμος", συμπλήρωσε.

    "Ο πρωθυπουργός αναζητά υπουργούς ικανούς να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να έχουν τη ικανότητα να ξεγελούν το λαό", αναφέρει το ΚΚΕ.

    Την εκτίμηση ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα θα είναι βραχύτερο του προηγούμενου, έκανε ο ΛΑΟΣ.

    "Πρόκειται για έναν ανασχηματισμό άνευ ουσίας, που αφήνει αδιάφορους τους πολίτες, από τη στιγμή που αφήνει ανέγγιχτη την κυβερνητική πολιτική του μνημονίου", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    Στον ανασχματισμό αναφέρθηκαν και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ σε δηλώσεις τους μετά τις συναντήσεις που είχαν σήμερα με τον πρόεδρο της ΝΔ.

    "Η γάτα δεν με νοιάζει τι χρώμα έχει, αλλά αρκεί να πιάνει ποντίκια" ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παπαναγόπουλος και τόνισε πως δεν κρίνονται οι ανασχηματισμοί αλλά η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

    "Ζητούμε να αλλάξουν οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα", σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Δρετάκος.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι μεγαλύτερη σημασία από τις αλλαγές προσώπων έχουν τα προβλήματα "που παραμένουν τα ίδια και η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί στο σύνολό της από την αποτελεσματικότητά της να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση και την πρόκληση της αλλαγής".

    "Ο πρωθυπουργός επέλεξε ένα μεγάλο δομικό ανασχηματισμό επιχειρώντας να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις της τρέχουσας συγκυρίας. Ελπίζουμε η πορεία των εξελίξεων να δικαιώσει την απόφασή του και το νέο κυβερνητικό σχήμα να βρει τον βηματισμό του γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, όπως επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών" δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανίδρυση Υπουργείου Ναυτιλίας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    Attachments:

    To νέο κυβερνητικό σχήμα.doc

    [05] Οριακή διαφορά

    Οριακά είναι τα πράγματα σχετικά με το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή στην Τουρκία, για την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, η διαφορά θα είναι ελάχιστη. Το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τις εξελίξεις, αφού τα πολιτικά κόμματα έχουν μετατρέψει την όλη διαδικασία σε εφ΄όλης της ύλης αντιπαράθεση.

    Η αναθεώρηση σχετίζεται με τη σύνθεση και τον τρόπο εκλογής των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών Εισαγγελέων, την άρση του άρθρου του συντάγματος που απαγορεύει τη δικαστική προσφυγή εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980, ενώ προβλέπει τη θεσμοθέτηση του δικαιώματος ατομικής προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    Από την πρώτη στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας περί συνταγματικής αναθεώρησης, η υπόθεση πήρε τη μορφή στοιχήματος μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Η τελευταία κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια άλωσης της δικαστικής εξουσίας κι αυτό, επειδή ειδικά στο Συμβούλιο Δικαστών Εισαγγελέων, θα παραμείνει πρόεδρος ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ κάποια από τα μέλη θα ορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει την αναθεώρηση με ένα πνεύμα «αντιμιλιταριστικό» και χρησιμοποιεί επιχειρηματολογία αντιχουντική. Εξάλλου, η 12η Σεπτεμβρίου που είναι η ημερομηνία του δημοψηφίσματος, είναι και η μέρα κατά την οποία είχε επιβληθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 1980.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι περιμένει να υπερισχύει το «ναι» με ποσοστό 55%. Το ίδιο ποσοστό, αλλά για επικράτηση του «όχι» προβάλλει ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν στο «ναι» ποσοστά 57%, 54% και 51%. Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από το τμήμα εκείνο των ψηφοφόρων, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν ως οπαδοί κάποιου κόμματος. Πρόκειται για τους αναποφάσιστους. Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων, όμως, έχει ήδη αποφασίσει με βάση την κομματική προτίμηση, που έχει ο καθένας. Αυτό ευνοήθηκε από τη στάση των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι πραγματοποίησαν κυριολεκτικά προεκλογική εκστρατεία, κάτι σαν να επρόκειτο για γενικές εκλογές.

    Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα καθορίσει τα δεδομένα, τα οποία θα διαμορφώσουν στη συνέχεια τις συνθήκες της πορείας προς τις βουλευτικές εκλογές. Αυτές κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2011.

    Ταυτόχρονα, θα επηρεαστεί και η δεδηλωμένη τάση της κυβέρνησης Ερντογάν για σύνταξη νέου συντάγματος μετά τις βουλευτικές εκλογές. Τέλος, ο χώρος της οικονομίας αποτελεί άλλη μία παράμετρος, που πρέπει να συνυπολογιστεί. Η τουρκική αγορά, με δεδομένο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί περί πιθανότερης επικράτησης του «ναι», εκδηλώνει αισιόδοξες τάσεις, όπως τα ρεκόρ ανόδου που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν επιβεβαιώσει τις προβλέψεις περί υπεροχής του «ναι», οι αντιδράσεις της αγοράς μπορεί να είναι και αρνητικές.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Διαδηλώσεις στη Γαλλία

    Πάνω από 270 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με το μεγάλο εργατικό συνδικάτο CGT, ενώ η αστυνομία της γαλλικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, κάνει λόγο για 80 χιλιάδες διαδηλωτές.

    "Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τις συντάξεις στα 60 χρόνια, όλοι είμαστε αλληλέγγυοι, όλες οι γενιές, νέοι και γέροι", δήλωσαν οι συνδικαλιστές που βρίσκονταν στην κορυφή της πορείας που ξεκίνησε από την πλατεία της Δημοκρατίας.

    Ωστόσο οι ηγέτες των συνδικάτων υπολόγιζαν μια κινητοποίηση του κόσμου πολύ μεγαλύτερη από την σημερινή, όπως έγινε γνωστό από συνδικαλιστικούς κύκλους.

    Σε ολόκληρη τη Γαλλία οι κινητοποιήσεις συγκέντρωσαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες ενώ από την πλευρά της η αστυνομία εκτιμά ότι οι διαδηλωτές κατά των σχεδίων του κ. Σαρκοζί για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των συντάξεων δεν ξεπέρασαν τις 450 χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 September 2010 - 16:31:01 UTC