Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαρωτικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση
  • [02] Ζήμενς-Καταθέτει ξανά ο Καρακώστας
  • [03] ΣτΕ: Όχι στην αποφυλάκιση Πρινιωτάκη
  • [04] Ανέστειλαν την απεργία οι περιπτερούχοι
  • [05] Εξελίξεις στον Παναθηναϊκό
  • [06] ...Και η βαλίτσα πάντα έτοιμη για τη μεγάλη επιστροφή
  • [07] Με εμπόδια οι μετακινήσεις
  • [08] Πλάτανος ηλικίας 1000 ετών
  • [09] Αναπτυξιακό πρόγραμμα 50 δισ.

  • [01] Σαρωτικός ανασχηματισμός στην κυβέρνηση

    Τα "πάνω κάτω" έφερε στην κυβέρνησή του ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά από θρίλερ που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες, ανακοίνωσε δομικό ανασχηματισμό στο υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα.

    Οι νέοι υπουργοί θα ορκισθούν σήμερα το μεσημέρι στις 12 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, σε πλήρη σύνθεση θα συνεδριάσει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης, παραμένει μαζί με τους Γ. Ντόλιο και Θ. Τζάκρη στο Υπουργείο των Εσωτερικών, το οποίο μετεξελίσσεται ώστε να συγκροτήσει κεντρική επιτελική δομή, που, στο πλαίσιο των εντολών και των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού, θα συμβάλλει στην εκπόνηση ενός συνεκτικού στρατηγικού πολιτικού και επικοινωνιακού σχεδιασμού για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραμένει επίσης "τσάρος" της Οικονομίας, συνεπικουρούμενος από το Φ. Σαχινίδη και τον παλαιό συνδικαλιστή Δημ. Κουσελά, ο δε τομέας της περιφερειακής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας ενισχύεται με την ανάληψή του από το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Στο πλευρό του κ. Χρυσοχοϊδη θα είναι ως αναπληρωτής Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο Σωκράτης Ξυνίδης και ως υφυπουργοί ο Π. Ρήγας και ο Ντίνος Ρόβλιας.

    Θέλοντας να δώσει έμφαση στο θέμα των επενδύσεων, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ανέθεσε στον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και την αρμοδιότητα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

    Η νέα κυβέρνηση του Γ. Α. Παπανδρέου αποτελείται από 48 μέλη (έναντι 37 της προηγουμένης): 16 υπουργούς (η προηγουμένη είχε 15) 7 Αναπληρωτές υπουργούς (έναντι 2 της προηγουμένης) και 24 υφυπουργούς (έναντι 19 της προηγουμένης).

    Στην κυβέρνηση εισήλθαν στελέχη που είχαν διατελέσει υπουργοί σε προηγούμενες κυβερνήσεις (του Α. Παπανδρέου και του Κ. Σημίτη) όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Χρήστος Παπουτσής και Τηλέμαχος Χυτήρης. Επίσης στο νέο Υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων αναλαμβάνει ο παλαιός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, με υφυπουργό την κα Ελπίδα Τσουρή.

    Ακόμη εισήλθαν στην κυβέρνηση οι κ. κ. Παναγιώτης Ρήγας και Ντίνος Ρόβλιας (ως υφυπουργοί Ανάπτυξης) ο Δημήτρης Δόλλης ως υφυπουργός των Εξωτερικών, οι Μανόλης Όθωνας και Μιχάλης Τιμοσίδης ως υφυπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας αντίστοιχα, η κα Μιλένα Αποστολάκη ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η Αννα Νταλάρα, ως υφυπουργός Εργασίας (θα έχει την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής) οι παλαιοί συνδικαλιστές, Γιάννης Κουτσούκος, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημήτρης Κουσελάς, ως υφυπουργός Οικονομικών, ο Βασίλης Κεγκερογλου ως υφυπουργός Εργασίας και ο Χρήστος Αηδόνης ως υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για τον αθλητισμό.

    Από την κυβέρνηση απομακρύνθηκαν η κα Κατερίνα Μπατζελή (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) οι υφυπουργοί Οικονομίας κ.κ. Αρναουτάκης και Μπόλαρης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας. Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης πιθανόν να προταθεί για τη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

    Στο νέο σχήμα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μετακινείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Υπουργείο Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας, ο Δημήτρης Δρούτσας αναβαθμίζεται σε Υπουργό των Εξωτερικών, η κα Λούκα Κατσέλη μετακομίζει από το Υπουργείο Οικονομίας στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ η κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απο Υπουργός Υγείας μετακομίζει στο Υπουργείο των Εξωτερικών, ως αναπληρώτρια Υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα.

    Αναβαθμίζονται σε αναπληρωτές υπουργούς οι υφυπουργοί Γιώργος Κουτρουμάνης, Νίκος Σηφουνάκης και Φώφη Γεννηματά.

    Η νέα κυβέρνηση έχει 7 υπουργούς Αναπληρωτές, έναντι 2 της προηγουμένης: Σ. Ξυνίδης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Κουτρουμάνης, Φώφη Γεννηματά, Πάνος Μπεγλίτης,Τηλέμαχος Χυτήρης και Νίκος Σηφουνάκης.

    Αμετακίνητοι στην κυβέρνηση παραμένουν οι Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Ευ. Βενιζέλος, Αννα Διαμαντοπούλου, Δημ. Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη και Παύλος Γερουλάνος.

    To νέο κυβερνητικό σχήμα έχει ως εξής:

    Πρωθυπουργός: Γιώργος Παπανδρέου

    Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος

    Υπουργός Εσωτερικών: Γιάννης Ραγκούσης

    Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος

    Υφυπουργός: Θεοδώρα Τζάκρη

    Υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

    Υφυπουργός: Δημήτρης Κουσελάς

    Υπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Δρούτσας

    Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

    Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

    Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

    Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Βενιζέλος

    Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

    Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης

    Υφυπουργός : Παναγιώτης Ρήγας

    Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

    Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας: Γιάννης Διαμαντίδης

    Υφυπουργός: Ελπίδα Τσουρή

    Υπουργείο Περιβάλλοντος: Τίνα Μπιρμπίλη

    Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

    Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

    Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

    Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Αννα Διαμαντοπούλου

    Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά

    Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

    Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

    Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Δημήτρης Ρέππας

    Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

    Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Λούκα Κατσέλη

    Αναπληρωτής Υπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

    Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου

    Υφυπουργός: Αννα Νταλάρα

    Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος

    Υφυπουργός: Χρήστος Αηδόνης

    Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

    Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης

    Υφυπουργός: Μιλένα Αποστολάκη

    Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

    Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χάρης Καστανίδης

    Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής

    Υφυπουργός: Εμμανουήλ Οθωνας

    Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Παύλος Γερουλάνος

    Αναπληρωτής Υπουργός: Τηλέμαχος Χυτήρης

    Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

    Υπουργός Επικρατείας: Χάρης Παμπούκης

    Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γιώργος Πεταλωτής

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Ζήμενς-Καταθέτει ξανά ο Καρακώστας

    Επειγόντως καλείται εκ νέου σήμερα στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens ο μηχανικός Παντελεήμων Καρακώστας για συμπληρωματική κατάθεση, ύστερα και από τα ευρήματα που κατέσχεσε η εισαγγελία από το σπίτι, το γραφείο του, καθώς και ξενοδοχείο στον Κάλαμο όπου διέμενε για μεγάλο διάστημα.

    Ο μάρτυρας, εναντίον του ο οποίου έχει ασκηθεί με πρόταση της εξεταστικής επιτροπής δίωξη για ενεργητική δωροδοκία και διακίνηση μαύρου χρήματος, είχε δεσμευτεί να φέρει στην επιτροπή στοιχεία, για το πού διέθεσε το 1997 τα τουλάχιστον 450.000 μάρκα που ήρθαν στα χέρια του από τα μαύρα ταμεία της Siemens μέσω του τροφοδότη λογαριασμού του διαχειριστή των ταμείων Ηλία Γεωργίου.

    Βουλευτές - μέλη της επιτροπής θεωρούν όμως μάλλον απίθανο να δώσει επιπλέον στοιχεία αφενός, γιατί είναι θορυβημένος από τη δίωξη εναντίον του και αφετέρου, γιατί ήδη με επιστολή προς την εξεταστική επικαλείται την ιδιότητα του κατηγορουμένου.

    Προέκυψαν όμως νεώτερα στοιχεία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, από τα προϊόντα της κατάσχεσης, για τα οποία θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο Καρακώστας.

    Ετσι από το υλικό που κατασχέθηκε, προκύπτουν τέσσερις επιστολές και ένα υπόμνημα από το 2003 ως το 2007 προς τον πρόεδρο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκράτη Κόκκαλη από τον οποίο ζητείται πιεστικά και σε παρακλητικό τόνο συνάντηση, που δεν φαίνεται πάντως να έχει πραγματοποιηθεί, εκτός από μία το 1996 στο γραφείο του Κόκκαλη, οπότε ξεκίνησε η συνεργασία τους.

    Σε αυτά αναφέρεται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ιντρακόμ οφείλει στον μηχανικό κ. Καρακώστα 480.000 ευρώ ως αμοιβές για το διάστημα 1999-2003, για σειρά συνεργασιών του με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μεταξύ των οποίων είναι και η χειραγώγηση στελεχών του ΟΤΕ προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι ρήτρες των προγραμματικών συμφωνιών, η υπόθεση της κινητής τηλεφωνίας στην ΠΓΔΜ και μια συνεργασία με την ΙΒΜ.

    Αυτό το οποίο προκύπτει από ένα σημείωμα είναι ότι η συνεργασία του με τον Σωκράτη Κόκκαλη ξεκινά το 1996, πριν δηλαδή την υπογραφή των προγραμματικών συμφωνιών της Siemens και της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ενώ σε άλλη χειρόγραφη επιστολή αναφέρει ότι «κάποιοι έφθασαν στο σημείο να πουν ότι μου έδωσαν για λογαριασμό σας χρήματα να καλύψω και υπουργούς - τεράστιο ψέμα, για να πείτε εν τέλει αρκετά έβγαλε από μένα ο Καρακώστας...»

    Εκείνο που σαφώς επίσης προκύπτει, είναι ότι υπάρχει τριγωνική σχέση ΙΝΤΡΑΚΟΜ- Siemens- ΟΤΕ, αφού, όπως σημειώνεται από τον Καρακώστα, τα αντίστοιχα χρέη της Siemens, του έχουν καταβληθεί.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] ΣτΕ: Όχι στην αποφυλάκιση Πρινιωτάκη

    Αρνητική «απάντηση» έλαβε από το Συμβούλιο Εφετών ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των ομολόγων, Σοφοκλής Πρινιωτάκης, στο αίτημά του για αποφυλάκιση.

    Με βούλευμά τους (αριθμ. 1940/2010) οι Εφέτες απέρριψαν την προσφυγή του στελέχους της χρηματιστηριακής εταιρίας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» κατά της διάταξης του εφέτη ειδικού ανακριτή, Γ. Λέκκα, με την οποία, επίσης, είχε αρνηθεί την έξοδο από τη φυλακή στον κ. Πρινιωτάκη, που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος στην υπόθεση της αγοράς του δομημένου ομολόγου αξίας 280 εκατ. ευρώ, μέσω της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», από ασφαλιστικά ταμεία το 2007.

    Με άλλο βούλευμά του (αριθμ. 1941/2010) το Συμβούλιο Εφετών απορρίπτει το αίτημα του κ. Πρινιωτάκη για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, ώστε να εξακριβωθεί αν και πόση ζημιά υπέστη το Δημόσιο από την αγοραπωλησία των επίμαχου δομημένου ομολόγου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ανέστειλαν την απεργία οι περιπτερούχοι

    Αναστέλλει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδος (Ο.Π.Κ.Ε.), σε ένδειξη καλής θέλησης, την προγραμματισμένη απεργία πείνας για την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010, και την πανελλαδική 48η απεργία για Πέμπτη 9 και Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας μετά την συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία όλων των πλευρών (καπνοβιομηχανία - πρατηριούχοι, αντιπρόσωποι -περιπτερούχοι, καπνοπώλες) με τον υφυπουργό κ. Σαχινίδη.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Εξελίξεις στον Παναθηναϊκό

    Ραγδαίες εξελίξεις στα διοικητικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δημιουργεί επιστολή του Γιάννη Βαρδινογιάννη σε Ανδρέα Βγενόπουλο και Νικόλα Πατέρα. Συγκεκριμένα με την επιστολή του αυτή ο «Τζίγγερ» γνωστοποιεί την πρόθεσή του να τους δωρίσει το 25% των μετοχών που έχει στην κατοχή του!

    Ο μεγαλομέτοχος της «πράσινης» εταιρίας τους ζητά να ...θάψουν το τσεκούρι του πολέμου, να επιστρέψουν στην ΠΑΕ και μάλιστα τόνισε ότι θα στηρίξει για την προεδρία τον Νικόλα Πατέρα. Μοναδικός όρος, που θέτει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης στους δύο άνδρες για να τους χαρίσει την ΠΑΕ, αλλά και τη δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων της Παιανίας για δύο χρόνια, είναι να μην παραχωρηθεί κανένα από τα αστέρια της ομάδας! Θετικός την πρόταση του Γιάννη Βαρδινογιάννη εμφανίστηκε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «...πιθανότατα πρόκειται για μια μέρα, στην οποία ο Παναθηναϊκός αλλάζει εποχή», ενώ επισήμανε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον μεγαλομέτοχο της «πράσινης» ΠΑΕ και πως την Τετάρτη θα μιλήσουν για να υλοποιήσουν τον καινούριο σχεδιασμό.

    Αναλυτικά η επιστολή του κ.Βαρδινογιάννη:

    «Αγαπητοί Ανδρέα και Νίκο,

    Το εγχείρημα της πολυμετοχικότητας που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2008 σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας εποχής στην ιστορία του Παναθηναϊκού με την συμμετοχή επιφανών και οικονομικά ισχυρών Παναθηναϊκών που στήριξαν την ομάδα. Πρωταρχικοί στόχοι της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας, ήταν η δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας καθώς και η ανάπτυξη και ενίσχυση του συλλόγου. Απότοκος της προσπάθειας αυτής, ήταν η κατάκτηση του ντάμπλ που μας έκανε όλους υπερήφανους.

    Με την λήξη της περσινής περιόδου και την αποχώρηση του Νίκου από την προεδρία ενισχύθηκε το έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ μας. Η σκληρή, ανοιχτή και δημόσια αντιπαράθεση είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η εικόνα της ομάδας και να προκληθεί αρνητικός αντίκτυπος στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Δεν εξετάζω ποιος είχε δίκιο ή άδικο αφού σε κάποιο βαθμό έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

    Είναι δυσάρεστο πάντως που δεν μπορέσαμε να επιλύσουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας. Μάλιστα, το κλίμα αυτό έδωσε τη δυνατότητα σε καλοθελητές να δράσουν ενάντια στο καλό του Παναθηναϊκού. Από πλευράς μου, θεωρώ ότι εξήντλησα τα περιθώρια για να βρεθεί ένας πρόεδρος κοινής αποδοχής και να λειτουργήσουμε συλλογικά.

    Η έλλειψη χρόνου, λόγω της έναρξης της μεταγραφικής περιόδου, αλλά και η έλλειψη βούλησης να επιλυθούν τα προβλήματα δεν μας επέτρεψε να βρούμε την χρυσή τομή στα ζητήματα που προέκυψαν. Ανεξαρτήτως των μεταξύ μας διαφωνιών, ήταν αναγκαίο να κινηθεί ο Παναθηναϊκός γρήγορα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά για την οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος ώστε να μην χαθεί η κρίσιμη μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού.

    Προτεραιότητα ήταν η ενίσχυση της ομάδας με αξιόλογους ποδοσφαιριστές και η παραχώρηση άλλων που δεν ήταν στα πλάνα του προπονητή. Ο Παναθηναϊκός διαθέτει σήμερα ένα εξαιρετικό δυναμικό που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει από πλεονεκτική θέση τους εγχώριους τίτλους αλλά και να πραγματοποιήσει μια ευρωπαϊκή πορεία αντάξια της ιστορίας του.

    Σήμερα, και ενώ βρισκόμαστε στην έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων, ήρθε η ώρα να βγάλουμε τις παρωπίδες και να κοιτάξουμε την κατάσταση στα μάτια. Υπάρχει μια «άρρωστη» και διχαστική ατμόσφαιρα μεταξύ των φίλων του Παναθηναϊκού που ζήσαμε πρόσφατα στο πρώτο εντός έδρας φιλικό αγώνα της ομάδας.

    Εάν επιτρέψουμε να συνεχιστεί η κατάσταση σίγουρα θα επηρεάσει και θα αποσυντονίσει το ποδοσφαιρικό τμήμα αλλά και τους φιλάθλους με απρόβλεπτες συνέπειες για τον σύλλογο. Ακόμα και στο Διοικητικό Συμβούλιο επικρατεί έλλειψη διάθεσης συνεργασίας και διαλόγου δίνοντας προς τα έξω τα λάθος μηνύματα. Η ομάδα αυτή την στιγμή, δείχνει εύθραυστη εσωτερικά και ευάλωτη στους αντιπάλους μας, οι οποίοι βρίσκουν ευκαιρία να την υπονομεύσουν. Η παθογένεια που βιώνει ο Παναθηναϊκός πρέπει να αντιμετωπιστεί με γενναίες αποφάσεις.

    Αναλαμβάνω λοιπόν την πρωτοβουλία να καταθέσω την ακόλουθη πρόταση.

    Ανδρέα και Νίκο,

    Σας μεταβιβάζω δωρεάν την κυριότητα του 25% των μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, από αυτές που κατέχει η οικογένειά μου. Η μοναδική δέσμευση που πρέπει να αναλάβετε είναι να εγγυηθείτε να μην πουληθεί κανένας πρωτοκλασάτος ποδοσφαιριστής της σημερινής ομάδας.

    Επιπροσθέτως, παραχωρώ άνευ ανταλλάγματος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για διάστημα δύο ετών, τη χρήση των εγκαταστάσεων της Παιανίας.

    Αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια, να διανείμετε, εφόσον το επιθυμούν, το ποσοστό αυτό μεταξύ των υπολοίπων μετόχων όπως αυτοί ορίζονται στο μεταξύ μας συμφωνητικό. Με αυτό τον τρόπο, εσείς και οι μέτοχοι που έχουν συμπράξει μαζί σας, θα αποκτήσετε πλέον το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ.

    Αναλαμβάνετε ως εκ τούτου, τη συνολική διοίκηση και διαχείριση της ομάδας για να υλοποιήσετε τους κοινούς μας στόχους για το μέλλον του Παναθηναϊκού. Πιστεύω, ότι υπό το νέο μετοχικό σχήμα θα ενισχυθεί η σύνθεση απόψεων και ο υγιής διάλογος προς όφελος του συλλόγου, κάτι που επιθυμούμε όλοι μας.

    Τέλος, σας δηλώνω ότι θα στηρίξω τον Νίκο ως Πρόεδρο της ΠΑΕ υπό την νέα μετοχική σύνθεση. Ο σύλλογος πρέπει να βρίσκεται πάνω από προσωπικούς εγωισμούς και φιλοδοξίες. Θεωρώ υποχρέωση μου να εξασφαλίσω το ευρύτερο καλό του συλλόγου, μακριά από σκοπιμότητες, και αυτό πράττω.

    Η δεδομένη χρονική στιγμή είναι κομβική. Οφείλουμε όλοι, ομάδα-διοίκηση-φίλαθλοι, να συνταχτούμε, σε αρραγές μέτωπο για να πετύχουμε τους στόχους μας. Η ενότητα του Παναθηναϊκού διασφαλίζεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στη διχόνοια και τον αποπροσανατολισμό του κόσμου. Δεν θα υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία με πρόσχημα την κατοχή από μέρους της οικογένειας μου της πλειοψηφίας των μετοχών για έριδες, αντιπαραθέσεις και τροφή σε αυτούς που θέλουν να βλάψουν την ομάδα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτέλειας προς τον σύλλογο έρχεται η απόφαση αυτή της οικογένειάς μου. Στην νέα αυτή σελίδα για την ομάδα, θα μας βρείτε δίπλα σας αρωγούς και συμπαραστάτες.»

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] ...Και η βαλίτσα πάντα έτοιμη για τη μεγάλη επιστροφή

    Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την υπογραφή της ελληνογερμανικής "Σύμβασης περί Επιλογής και Τοποθετήσεως Ελλήνων εργατών εις γερμανικάς επιχειρήσεις", που οδήγησε χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες στις φάμπρικες της Γερμανίας.

    Τα χρόνια εκείνα, που η Ελλάδα αδυνατούσε να κρατήσει στα "σπλάχνα" της τη νεολαία, η ξενιτιά φάνταζε σε πολλούς ως μια μεγάλη ευκαιρία, που υπόσχονταν πολλά χρήματα, καλές συνθήκες εργασίας και δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης.

    Η πρώτη γενιά μεταναστών που έφυγαν για τη Γερμανία συχνά αποκαλείται "γενιά της θυσίας", αφού είναι αυτοί που στερήθηκαν την ασφάλεια της οικογένειας, την πατρίδα, τα ίδια τους τα νιάτα. Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία αυτή κατέχει, αναμφίβολα, η Ελληνίδα μάνα, στην οποία ήταν αφιερωμένη η συναυλία που διοργάνωσε ο "Σύλλογος Ομογενών και Μεταναστών από Γερμανία", στη Μονή Λαζαριστών. Στο πρόσωπο πενήντα Ελληνίδων, μεταναστριών πρώτης γενιάς, ο Σύλλογος τίμησε την Ελληνίδα μάνα, που μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους γαλούχησε γενιές Ελλήνων στη Γερμανία.

    Ιστορίες από τα χρόνια εκείνα, ξεπηδούν ανάγλυφα από μαρτυρίες των ίδιων των γυναικών, που σε πολύ νεαρή ηλικία βρέθηκαν στην ξένη χώρα, μακριά από την οικογένειά τους. Κάποιες, αφήνοντας πίσω σύζυγο και παιδιά. Ο πρώτος χρόνος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, ώσπου να προσαρμοστούν, να μάθουν κάπως τη γλώσσα, τη νοοτροπία των νέων αφεντικώνβ¦.

    Και η βαλίτσα πάντα έτοιμη για τη μεγάλη επιστροφή

    Η Μαρία Κωνσταντινίδου, από τη Βέροια, έφυγε για τη Γερμανία το Νοέμβριο του 1965. Μόλις είχε κλείσει τα 18 της χρόνια, προϋπόθεση απαραίτητη για να κάνει την αίτηση.

    "Άβγαλτα παιδιά ήμασταν. Ως τότε δεν ήξερα τι θα πει βόλτα. Όλο δουλειές κάναμε στο σπίτι", θυμάται, συνεχίζοντας: "Φτώχεια μεγάλη υπήρχε και τα έξι στόματα στην οικογένεια ήταν πολλά για να τα θρέψει η μάνα μας, που χήρεψε νέα. Τον πατέρα μου, καλά-καλά, δεν τον θυμάμαι. Έτσι, αποφάσισα να πάω στη Γερμανία".

    Εγκαταστάθηκε στη Νυρεμβέργη, όπου έγινε δεκτή στην εταιρία "Bosch". Σε λίγο καιρό γνώρισε και το μετέπειτα σύζυγό της, Φώτη Τέκο, από την Άσσηρο Θεσσαλονίκης, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Γρηγόρη και την Ειρήνη.

    "Ποιος να το περίμενε ότι έτσι θα πήγαινε η ζωή μας. Εμείς φύγαμε, με την ελπίδα να εργαστούμε, για λίγα χρόνια, να μαζέψουμε κάποια χρήματα και να γυρίσουμε στην πατρίδα, αλλά τελικά μείναμε 45 ολόκληρα χρόνια", τονίζει η κα Μαρία.

    Με τα παιδιά να μεγαλώνουν και μαζί μ' αυτά και οι υποχρεώσεις, το ζευγάρι αναγκάζεται, όπως άλλωστε όλοι οι μετανάστες, να εργάζεται σε βάρδιες.

    "Χρόνος για να βρεθούμε μεταξύ μας -λέει- σχεδόν δεν υπήρχε, ήμασταν όμως ευτυχισμένοι που είχαμε κοντά τα παιδιά μας. Γι΄ αυτά πασχίζαμε, να μην τους λείψει τίποτα, να σπουδάσουν μία ημέρα και να προκόψουν στην Ελλάδα, κάτι που 'δόξα τω Θεώ', έγινε".

    Το όνειρό της, όπως όλων των Ελλήνων μεταναστών, ήταν να γυρίσει στην Ελλάδα. Και η βαλίτσα ήταν πάντα έτοιμη για τη μεγάλη επιστροφή. Η μεγάλη της χαρά, όπως κάθε μάνας, είναι που τα παιδιά της σπούδασαν, έκαναν οικογένειες και ζουν καλά στη Θεσσαλονίκη.

    Ανέβαινε στην πλαγιά του βουνού, μήπως και δει την κόρη της στη Γερμανία

    Η Αλεξάνδρα Τάτση, με καταγωγή από το Δαμακίνι Πατρών, ήθελε πολύ να φύγει από την Ελλάδα, όπως μας είπε. Δεν τη φόβιζε το άγνωστο, ούτε και οι ενδεχόμενες δυσκολίες. Και τα κατάφερε. Δεν συνδέθηκε, όμως, ποτέ συναισθηματικά με τη Γερμανία, όπου πήγε το 1963. Δούλεψε στην αρχή σε κουζίνα, σ' ένα χωριό έξω από το Μόναχο. Στη συνέχεια εργάστηκε στη Siemens, μέχρι να γνωριστεί με τον σύζυγό της, Γρηγόρη και να πάει, το 1965, στην BMW.

    Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Γιάννη και τον Κώστα. Και οι δύο σπούδασαν στην Ελλάδα. Ο Κώστας επέστρεψε πίσω, δημιούργησε οικογένεια στο Μόναχο, γεγονός που η Αλεξάνδρα "το φέρει βαρέως", καθώς θεωρεί μεγάλο της, αδιόρθωτο, σφάλμα, όπως λέει, ότι άφησε πίσω στη Γερμανία το παιδί της. Έπρεπε αμέσως μετά το Γυμνάσιο να φύγουμε, λέει.

    Και μία συγκινητική αναφορά. Η μητέρα της Αλεξάνδρας, που δεν γνώριζε πόσο μακριά είναι η Γερμανία, ανέβαινε στην πλαγιά του βουνού, στο Δαμακίνι, μήπως και β¦ δει την κόρη της.

    "Έμαθα να κλαίω χωρίς δάκρυα"

    Η Μαρίκα Κ., από την Ορεστιάδα, πήρε τη μεγάλη απόφαση να πάει στη Γερμανία να εργαστεί, αφήνοντας πίσω το σύζυγο, με τα δύο τους παιδιά.

    "Ούτε ξέρω πού βρήκα το κουράγιο να φύγω σε μία ξένη χώρα, χωρίς τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Ήταν ο μόνος τρόπος να βοηθήσω την οικογένειά μου, αφού στην αρχή έπαιρναν μόνο γυναίκες", θα μας πει.

    Η εικόνα του συζύγου με τα δύο αγόρια τους, ηλικίας 6 και 9 ετών, να την ξεπροβοδίζουν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη της.

    Να, πώς την περιγράφει: "Εκείνη την ώρα ένιωθα απόγνωση. Έλεγα μέσα μου: πού πας Μαρίκα, θα τα καταφέρεις μόνη σου; Πήγαμε Αθήνα, κι από εκεί στον Πειραιά, απ΄ όπου φύγαμε με τον 'Κολοκοτρώνη' (σ.σ. στη δεκαετία του '60 χιλιάδες ήταν οι Έλληνες μετανάστες που ταξίδεψαν με το πλοίο αυτό μέχρι το Μπρίντεζι κι απ' εκεί με το τρένο για να φτάσουν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης) για το Μπρίντεζι της Ιταλίας, μέσω Κέρκυρας, και από εκεί στο Μόναχο. Μ' έστειλαν στη Νυρεμβέργη, όπου εργάστηκα όλα τα χρόνια στην Τελεφούνκεν. Ο πρώτος χρόνος ήταν ο πιο δύσκολος. Έκλαιγα μέρα-νύχτα, για τα παιδιά μου. Τα μάτια μου είχαν γίνει κατακόκκινα, μέχρι που το αφεντικό μου, μού είπε ότι, αν αρρωστήσω, θα με έστελναν πίσω. Έτσι, έμαθα να κλαίω χωρίς δάκρυαβ¦".

    Στο χρόνο επάνω, έκανε πρόσκληση στο σύζυγό της. Έσμιξε το ζευγάρι, τα παιδιά, όμως, έμειναν πίσω, στις γιαγιάδες, για να μάθουν γράμματα ελληνικά, να δουν προκοπή, να μην χρειαστεί να πάνε κι αυτά στα ξένα. Ο μεγάλος καημός της κας Μαρίκας είναι ότι, ο άντρας της δεν πρόλαβε να χαρεί τη σύνταξη, πέθανε ένα μήνα αφότου επέστρεψαν για πάντα στην Ελλάδα.

    Δεν πρόλαβαν ούτε τις κηδείες των γονιών τους

    "Εμείς εκεί δεν ζήσαμε, όλο δουλειά και σπίτι. Τους δικούς μας, στην Ελλάδα, δεν τους χορτάσαμε. Ακόμα και σε κηδείες των γονιών μας δεν προλάβαμε να πάμε. Αυτά έχει η ξενιτιά. Συγγενείς μας έγιναν όλοι οι Έλληνες του Γκίτερσλο, με τους οποίους συνδεθήκαμε. Κάναμε κουμπαριά, φιλίες γερές", θα μας πει η Αγγελική Γκουτζιοκώστα.

    Έφυγε για τη Γερμανία το 1971, από τη Θεοτόκο Καλαμπάκας, για να πάει κοντά στον αρραβωνιαστικό της, Σπύρο. Έκαναν και δύο παιδιά, ένα γιο και μία κόρη.

    Για τα χρόνια που πέρασε στη Γερμανία, θυμάται: "Για εμάς, τις γυναίκες, πιστεύω ότι ήταν πιο δύσκολα, απ΄ ό,τι για τους άντρες, που όμως ανέλαβαν, μέσα σε λίγα χρόνια, την οργάνωση των Ελλήνων σε συλλόγους και κοινότητες. Η νέα γυναίκα μετανάστρια, που δεν γνώριζε ούτε τη γλώσσα της χώρας, ούτε τις συνήθειές της, έπρεπε να είναι πρώτα απ΄ όλα εντάξει στις επαγγελματικές υποχρεώσεις, για να μείνει στη δουλειά. Μετά το εργοστάσιο είχαμε το σπίτι, τα παιδιά, που δεν τα παραμελούσαμε κι ας κάναμε διπλές και τριπλές βάρδιες. Τα παιδιά θέλουν τη ζεστή αγκαλιά, τη φροντίδα. Έπρεπε να τα μάθουμε να διαβάζουν, να τραγουδούν και να προσεύχονται, ελληνικά. Το σπίτια μας μοσχοβολούσαν Ελλάδα".

    Ο Σπύρος και η Αγγελική Γκουτζιοκώστα, συνταξιούχοι τώρα, μοιράζονται το χρόνο τους ανάμεσα στις δύο πατρίδες - τη Θεσσαλονίκη, όπου ζει η κόρη τους και το Γκίτερσλο, όπου έμεινε ο γιος τους.

    Εκδήλωση του "Συλλόγου Ομογενών και Μεταναστών από Γερμανία"

    "Ο Σύλλογος Ομογενών και Μεταναστών από Γερμανία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη, από Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας, δεύτερης γενιάς, από τα παιδιά αυτών των ανθρώπων, που ξεκίνησαν πριν από περίπου 50 χρόνια αυτό το ταξίδι στο άγνωστο, με οδηγό τα όνειρα και τις ελπίδες τους", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γρηγόρης Τέκος, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών.

    Και συνέχισε: "Αυτούς τους ανθρώπους και τις θυσίες τους θέλουμε, σήμερα, να τιμήσουμε και να τους ευχαριστήσουμε για τους δρόμους που μας ανοίξανε, για τα βάρη που σηκώσανε, για την ιστορία τους. Ένα μεγάλο 'ευχαριστώ', λοιπόν, μια συμβολική κίνηση, ένας φόρος τιμής είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς, στις θυσίες, στο ύφος και το ήθος που έδειξαν και δείχνουν στη χώρα αυτή, εδώ και 50 χρόνια. Που συνέβαλαν σημαντικά, υλικά και ψυχικά, στην ανοικοδόμηση και των δύο χωρών, ενώ οικοδόμησαν σταθερά τη μορφή και την εικόνα του Έλληνα Ευρωπαίου του 21ου αιώνα".

    Στο ρόλο των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία και την προσφορά τους προς τις δύο πατρίδες, αναφέρθηκαν στο χαιρετισμό τους ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής και ο Γερμανός υποπρόξενος κ. Μπόρμαν.

    Η πρώτη αυτή μεγάλη εκδήλωση, που διοργανώθηκε με αφορμή τα 50χρονα της υπογραφής της σύμβασης, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γερμανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο Goethe, υπό την αιγίδα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν εταιρίες που έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες της Γερμανίας ή έχουν σχέση με αυτή.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες ερμήνευσαν τραγούδια που αγάπησε και τραγούδησε ο Έλληνας μετανάστης. Τραγούδια, με τα οποία γλέντησε, χόρεψε, αλλά κι έκλαψε την πατρίδα του και την ξενιτιά. Στο τέλος της εκδήλωσης όλος ο κόσμος έγινε μία παρέα, χορεύοντας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [07] Με εμπόδια οι μετακινήσεις

    Προβλήματα στις μετακινήσεις του θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη το επιβατικό κοινό, εξαιτίας της 5ωρης στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και αφορά όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Προαστιακό, Τραμ και ΟΣΕ.

    Ειδικά για τον ΟΣΕ και τον Προαστιακό, η στάση εργασίας θα επαναληφθεί και την επομένη μέρα, την Πέμπτη, γεγονός που σημαίνει ότι δεκάδες δρομολόγια δεν θα εκτελεστούν.

    Οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα ΜΜΜ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προωθούμενες αλλαγές στον ΟΣΕ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Οργανισμού, αλλά και στα άλλα Μέσα Μεταφοράς και ειδικότερα στον ΟΑΣΑ.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [08] Πλάτανος ηλικίας 1000 ετών

    Η ηλικία του υπολογίζεται αρκετά πάνω από τα 1.000 χρόνια κι είναι ένα από τα ελάχιστα, παρόμοια δέντρα σ' όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, με περίμετρο ριζικού κορμού 24 μέτρων, που στολίζει την πλατεία του χωριού Κράσι, στο δήμο Μαλλίων του νομού Ηρακλείου Κρήτης.

    Το δέντρο, με το παχύ φύλλωμά του, καλύπτει την κεντρική πλατεία, που φιλοξενεί το καφενείο του χωριού, εκεί όπου στο παρελθόν περνούσε τα καλοκαίρια του ο Νίκος Καζαντζάκης.

    Ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν πως ο πλάτανος έχει σήμερα ηλικία 2.000 ετών, όμως αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει από κάποια ερευνητική εργασία. Από μόνος του ο πλάτανος αποτελεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης, όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για χιλιάδες επισκέπτες.

    Λόγω της αμφιθεατρικής θέσης του οικισμού, η παρουσία του δέντρου γίνεται αντιληπτή από μεγάλη απόσταση και το εντυπωσιακότερο τμήμα είναι ο κορμός του, όπως συνήθως συμβαίνει με τα αιωνόβια δένδρα. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως για το αγκάλιασμα του γιγάντιου κορμού του, που έχει περίπου κωνικό σχήμα, απαιτούνται πάνω από δέκα άνθρωποι.

    "Το δέντρο είναι αγνώστου ηλικίας και υπολογίζεται πως είναι πάνω από 1.000 έτη, ενώ αποτελεί το σήμα κατατεθέν του οικισμού", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαλλίων, Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, τονίζοντας πως έχει γίνει προσπάθεια από τη δημοτική αρχή κι άλλους φορείς της περιοχής και βρίσκεται στην τελική φάση το ζήτημα να ανακηρυχτεί το δέντρο διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Άλλωστε, ο πλάτανος αποτελεί μάρτυρα ιστορικών γεγονότων και της συλλογικής μνήμης του συγκεκριμένου τόπου της Κρήτης.

    Εξάλλου, ο οικισμός Κρασίου ανήκει σε προστατευόμενη φυσική περιοχή NATURA 2000, η οποία χρήζει συνολικής προστασίας και διαχείρισης.

    "Με ευθύνη του δήμου Μαλλίων, ο πλάτανος προστατεύεται και ραντίζεται τέσσερις φορές το χρόνο για την αποφυγή των ασθενειών, ενώ κλαδεύονται τα ξερά κλαδιά. Σε συνδυασμό με τις πετρόχτιστες βρύσες, που βρίσκονται απέναντι από την πλατεία, αποτελούν ένα αρμονικό σύνολο", προσθέτει ο κ. Λαγουδάκης.

    Σύμφωνα με τους δασολόγους, ο πλάτανος Κρασίου, στη σημερινή του κατάσταση (μετά την επίχωση), έχει στηθιαία περιφέρεια 14,60 μέτρα και συγκαταλέγεται στα πέντε μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης. Όπως αναφέρει ο Ολλανδός δασολόγος, Jeroen Pater, στην Ευρώπη υπάρχουν 200 δέντρα με στηθιαία μεγαλύτερη των 10 μέτρων.

    Στο πέρασμα της κρητικής ιστορίας, στην πλατεία του οικισμού, υπό τη σκέπη του πλάτανου πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, συνελεύσεις και γιορτές των κατοίκων. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, όπως οι Νίκος Καζαντζάκης, Μάρκος Αυγέρης, Κώστας Βάρναλης και η οικογένεια Αλεξίου, που κατάγονταν από το Κράσι, διέμειναν για κάποιο χρονικό διάστημα στο χωριό για να αναπαυτούν και να δημιουργήσουν.

    Η μοναδικότητα της περιοχής προσέλκυσε στο Κράσι για παραθερισμό, αυτούς τους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους, οι οποίοι συγκρότησαν τη λεγόμενη "λογοτεχνική συντροφιά του Κρασίου". Το χωριό, ο πλάτανος και η φύση αναφέρονται τακτικά σε έργα της Έλλης Αλεξίου και της Γαλάτειας Καζαντζάκη.

    Στο Κράσι λειτουργεί και το Σπίτι της Λογοτεχνίας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Λογοτεχνίας, το δεύτερο που υπάρχει στην Ελλάδα μετά τις Λεύκες της Πάρου. Στεγάζεται σ' ένα παλιό σχολείο του 1882, που λειτουργούσε έως το 1975, στο χωριό και φιλοξενεί Έλληνες συγγραφείς και μεταφραστές ελληνικών έργων σε κάποια ξένη γλώσσα.

    "Τη διαμόρφωση- εσωτερικά και εξωτερικά- ανέλαβε η τεχνική διεύθυνση του δήμου, με χρήματα από εθνικούς πόρους και μπορεί να φιλοξενηθεί όποιος έχει εκδώσει ένα βιβλίο από την Ελλάδα και το εξωτερικό", κατέληξε ο δήμαρχος Μαλλίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [09] Αναπτυξιακό πρόγραμμα 50 δισ.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δημοσιοποίησε ένα πρόγραμμα για τη χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές σε οδικές αρτηρίες, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς με την ελπίδα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στο Κογκρέσο.

    Για την εξαγγελία του προγράμματος αυτού, ο Ομπάμα μετέβη στο Μιλγουόκι (βόρειες ΗΠΑ), την ώρα που οι δημοκρατικοί εταίροι του στο Κογκρέσο διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία.

    Αυτό το νέο πρόγραμμα "δεν θα δημιουργήσει μόνο θέσεις εργασίας άμεσα αλλά θα οργανώσει καλύτερα την οικονομία μας μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Ομπάμα στη διάρκεια μιας συνδικαλιστικής συγκέντρωσης με αφορμή της Γιορτή της Εργασίας, που σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

    Το κόμμα του προέδρου, σε ελεύθερη πτώση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να υποστεί μεγάλες απώλειες στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου όπου αναμένεται να ανανεωθεί το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας και το σύνολο αυτών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Το πρόγραμμα, εξαετούς διάρκειας, προβλέπει την κατασκευή και την ανακαίνιση οδικών αρτηριών (240.000 χλμ.) σιδηροδρομικών γραμμών (6.400 χλμ.) και 240 χλμ. διαδρόμων αεροδρομίων, διευκρίνισε ο Ομπάμα, ιδρύοντας μια "τράπεζα υποδομών" για το συντονισμό των χρηματοδοτήσεων των προγραμμάτων.

    Η αμερικανική οικονομία παραμένει σε ύφεση, με ένα ποσοστό ανεργίας 9,6%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

    Ωστόσο για την καταβολή των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το πρόγραμμα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Κογκρέσο. "Θα θέλαμε να εγκριθεί το νωρίτερο δυνατόν" είπε ο Ομπάμα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα εργαστεί μαζί με το Κογκρέσο ώστε οι επενδύσεις να χρηματοδοτηθούν χωρίς να υπάρξει αύξηση του ελλείμματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 September 2010 - 6:31:09 UTC