Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο διαδίκτυο έσοδα και δαπάνες
  • [02] Έγκριση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
  • [03] Επίθεση Γ. Καρατζαφέρη κατά Α. Σαμαρά
  • [04] Έκλεισε ο εκδοτικός οίκος «Ελληνικά Γράμματα»
  • [05] Σκόνη και επισκέπτες απειλούν την Καπέλα Σιστίνα
  • [06] Οι U2 στην Αθήνα

  • [01] Στο διαδίκτυο έσοδα και δαπάνες

    Ένα νέο εργαλείο για τον περιορισμό του μαύρου πολιτικού χρήματος και την οικονομική διαφάνεια των συνδυασμών στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

    Πρόκειται για τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων με έσοδα και δαπάνες των συνδυασμών και των υποψηφίων που μπορούν να βρουν οι πολίτες στο διαδίκτυο με τίτλο "πύλη διαφάνειας" και στο site ypes.ekloges.gr.

    Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε ως ένα μεγάλο στόχο της κυβέρνησης την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και μια καίρια παρέμβαση τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία όπως τόνισε, θα αποτελέσει και πιλότο για την οικονομική διαφάνεια των κομμάτων, με την κατάλληλη προσαρμογή του όταν θα ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, για τον οποίο είπε, ερωτώμενος, ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι θα προηγηθεί διάλογος με την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα πριν κατατεθεί στη Βουλή.

    Ο κ. Ραγκούσης πρόσθεσε, ότι με τη δημιουργία κεντρικής βάσης δεδομένων θα καταργηθεί η ανωνυμία της χρηματοδότησης και η χρήση κουπονιών, ενώ επεσήμανε, ότι δεκατρείς ανεξάρτητες επιτροπές (όσες και οι περιφέρειες) θα ελέγξουν τα οικονομικά στοιχεία των συνδυασμών και των υποψηφίων.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] Έγκριση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα στις Βρυξέλλες να εγκρίνει με βάση τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ το καθεστώς για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα από το ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΤΧΣ).

    Το κεφάλαιο του Ταμείου ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Στην απόφασή της η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης είναι συμβατό με τους κανόνες της ΕΕ βάσει των οποίων επιτρέπεται η χορήγηση ενισχύσεων για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους.

    «Το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποτελεί μέρος της χρηματοπιστωτικής συνδρομής που χορηγήθηκε από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα και αποσκοπεί στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και, κατ' αυτόν τον τρόπο, της χορήγησης πιστώσεων προς την εθνική οικονομία. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι οι όροι βάσει των οποίων η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση του Ταμείου είναι σύμφωνοι με τους κανόνες για τα καθεστώτα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα στη διάρκεια της κρίσης που είχαν ήδη εγκριθεί στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και αρμόδιος επίτροπος για θέματα της πολιτικής ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

    Σημειώνεται ότι η ίδρυση του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προβλέπεται στο μνημόνιο για τους ειδικούς όρους της οικονομικής πολιτικής της 3ης Μαΐου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Tο ΤΧΣ προβλέπεται να λειτουργήσει έως τις 30 Ιουνίου 2017.

    Παρά το γεγονός ότι το μνημόνιο και η σύσταση του ΤΧΣ είχαν συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο στην ευρωζώνη, η Επιτροπή οφείλει να ελέγξει ότι οι όροι υπό τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, εφόσον υπάρχει ανάγκη, είναι συμβατοί με τους κανόνες για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη διάρκεια της κρίσης.

    Συνάντηση Γ. Παπακωνσταντίνου - Γ. Προβόπουλου

    Οι εξελίξεις στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία, καθώς και αυτές στο τραπεζικό σύστημα, απασχόλησαν την τακτή συνάντηση, σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το θέμα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Επίθεση Γ. Καρατζαφέρη κατά Α. Σαμαρά

    Σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε με αφορμή την υποψηφιότητα Κικίλια ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει επιλογές ήττας. "Αν πρασινίσει η Ελλάδα θα του λέω ότι έγινε εξαιτίας του", είπε για τον κ. Σαμαρά, προσθέτοντας ότι η πολιτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας διαιρεί την παράταξη. "Ο κ. Σαμαράς είναι υπέρ της αφαίρεσης και της διαίρεσης, ενώ εγώ υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού", συνέχισε, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για υποχθόνιο παιχνίδι και προπαγάνδα εναντίον του.

    Υπενθύμισε ότι από το Μάρτιο είχε απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της παράταξης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών "να δούμε ποιες υποψηφιότητες κερδίζουν και την άλλη μέρα ο καθένας στο κονάκι του".

    Είπε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να μαζέψει όλους όσους είναι εκτός Νέας Δημοκρατίας σε ένα τραπέζι, ενώ ο ίδιος το μπορεί και απαντώντας σε ερώτηση αν θα αναμειχθεί στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που προκύψει θέμα μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, είπε ότι αν δει τη Νέα Δημοκρατία να πηγαίνει προς τον γκρεμό αυτό δεν θα τον αφήσει αδιάφορο, καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι το σπίτι των γονιών του.

    Εξάλλου, ο κ. Καρατζαφέρης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τον κ. Σαμαρά να βρουν κοινούς υποψηφίους.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Έκλεισε ο εκδοτικός οίκος «Ελληνικά Γράμματα»

    Δεν τα κατάφεραν τα «Ελληνικά Γράμματα». Ένας από τους ιστορικούς ελληνικούς εκδοτικούς οίκους «έπεσε» στο όνομα της οικονομικής κρίσης, μετά 53 χρόνια ζωηρής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου.

    Ο εκδοτικός οίκος ξεκίνησε το 1957 από τον Δημήτρη Παπαχριστοφίλου ως προσωπική επιχείρηση. Τον προσανατολισμό αυτόν διατήρησε και ο γιος του, Παύλος Παπαχριστοφίλου. Τη δεκαετία του '90, τα «Ελληνικά Γράμματα» μπήκαν στη λίστα των δέκα παραγωγικότερων ελληνικών εκδοτικών οίκων. Ξεκίνησαν, , το 2001, συνεργασία με τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ο οποίος απέκτησε συμμετοχή 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας και το 100%, το Μάρτιο του 2007.

    Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, από τον Ευγένιο Τριβιζά, τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Γιάννη Ξανθούλη, αλλά και μεγάλα ονόματα της ξένης λογοτεχνίας, όπως Εκο, Μπόρχες, Κάρεϊ, Ουϊλιαμ Τρέβορ φιγουράριζαν, πολλά χρόνια στις προθήκες του εκδοτικού οίκου.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Σκόνη και επισκέπτες απειλούν την Καπέλα Σιστίνα

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την Καπέλα Σιστίνα, κρούει σε άρθρο του στην επίσημη εφημερίδα του Βατικανού, «L' Osservatore Romano», ο διευθυντής των Μουσείων του Βατικανού, Αντόνιο Παολούτσι. Το αριστούργημα του Μιχαήλ Αγγέλου απειλείται από τη σκόνη, εξαιτίας του υπέρογκου αριθμού επισκεπτών, οι οποίοι ξεπερνούν τα 4 εκ. ετησίως.

    «Το πρόβλημα του χώρου, που υποδέχεται κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους, είναι η υπερβολική ανθρώπινη πίεση, το σύστημα κλιματισμού, το οποίο είναι πλέον ανεπαρκές, και οι ρύποι», γράφει ο Παολούτσι.

    Σε σημερινά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου σημειώνεται ότι το σοβαρό έργο των συντηρητών απειλείται από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας και το «εκτός προγράμματος» άνοιγμα των πυλών των μουσείων κατά τη διάρκεια τελετών και γιορτών. Το αποτέλεσμα είναι ότι συσσωρεύονται διαρκώς συνθετικές ίνες, σκόνη, κομμάτια επιδερμίδας, αλλά και αιωρούμενα μαλλιά, τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, «θαμπώνουν» την επιφάνεια των τοιχογραφιών. Κάθε χρόνο, οι συντηρητές καθαρίζουν την πασίγνωστη τοιχογραφία με ειδικά πινέλα, φτιαγμένα με απαλό τρίχωμα κατσικιού.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [06] Οι U2 στην Αθήνα

    Η μεγάλη στιγμή για τους φανατικούς της ιρλανδικής ροκ ήρθε. Πριν εκπνεύσει το 24ωρο, δεκάδες χιλιάδες θαυμαστές των U2 θα δουν το όνειρό τους να γίνεται πραγματικότητα, και μάλιστα εν μέσω της φαντασμαγορίας, που αρμόζει στη φήμη του συγκροτήματος.

    Τις τελευταίες ώρες, η Αθήνα «βουλιάζει» από ανθρώπους, που έχουν συρρεύσει από κάθε γωνιά της χώρας για να απολαύσουν απόψε στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Μπόνο και τους συνεργάτες του. Το τελευταίο ραντεβού του συγκροτήματος με το κοινό της Ελλάδας ήταν πριν 13 χρόνια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Τώρα, και στο πλαίσιο μιας διετούς περιοδείας του συγκροτήματος ανά τον κόσμο, υπό τον τίτλο «360 μοίρες», ήρθε η σειρά της Αθήνας, όπου το θέαμα αναμένεται εντυπωσιακό, με χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, φουτουριστικά εφέ, γιγαντοοθόνες και ό,τι άλλο επιφυλάσσεται, ως έκπληξη, για το κοινό των U2.

    Η προπώληση των εισιτηρίων είχε αρχίσει στις 2 Νοεμβρίου πέρσι και όσοι έσπευσαν να προμηθευτούν εγκαίρως το... μαγικό χαρτάκι, απεδείχθη ότι ορθώς έπραξαν. Οι τιμές ξεκινούσαν από τα 33 ευρώ και έφταναν στα ύψη. Τα φτηνά εισιτήρια εξαντλήθηκαν τους πρώτους μήνες και τα ακριβά των 162 και 330 ευρώ, σε διακεκριμένες θέσεις, έμειναν αδιάθετα ως την τελευταία στιγμή.

    Για τη διευκόλυνση του κοινού, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ και Μετρό ανακοίνωσαν από προχθές πύκνωση των δρομολογίων τους, καθώς τα πάρκινγκ του ΟΑΚΑ δεν θα λειτουργήσουν, παρά μόνον για μερικά εξουσιοδοτημένα αυτοκίνητα και συνεπώς, η μετάβαση στο στάδιο με μαζικά μέσα μεταφοράς θα είναι η καλύτερη επιλογή μετακίνησης.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 September 2010 - 14:30:32 UTC