Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την πάταξη της φοροδιαφυγής
  • [02] "Μπαράζ" προσφορών μετά τις εκπτώσεις
  • [03] Δημοσκόπηση της GPO
  • [04] Ζημιές ρεκόρ για τις εισηγμένες εταιρίες
  • [05] Απόσυρση της υποψηφιότητας

  • [01] Για την πάταξη της φοροδιαφυγής

    Πέντε ομάδες εργασίας συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με την οποία συγκροτείται έκτακτη δομή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του υπουργείου.

    Η έκτακτη δομή που συγκροτείται εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς, όπου έχουν διαπιστωθεί μεγάλες απώλειες φορολογικών εσόδων. Την έκτακτη δομή συντονίζει η Κατευθυντήρια Επιτροπή, που αποτελείται από τους συναρμόδιους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και Γενικούς Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Οικονομικών.

    Ειδικότερα οι πέντε Ειδικές Ομάδες Εργασίας:

    1. Ειδική Ομάδα Εργασίας Εφαρμογής Φορολογικής Μεταρρύθμισης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή προτάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που εισάγεται με το Ν. 3842/2010.

    2. Ειδική Ομάδα Εργασίας Είσπραξης Οφειλών. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

    3. Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλων Φορολογούμενων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την διασφάλιση της πλήρους φορολογικής συμμόρφωσης των μεγάλων φορολογουμένων (οι χίλιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις).

    4. Ειδική Ομάδα Εργασίας Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδημάτων. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουμένους με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών

    5. Ειδική Ομάδα Εργασίας Απόδοσης Παρακρατουμένων Φόρων και Φορολογικής Συμμόρφωσης. Έργο της Ομάδας είναι η μελέτη, διαμόρφωση, ανάπτυξη και παρακολούθηση της εφαρμογής προτάσεων, για την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και πλήρη απόδοση των παρακρατούμενων φόρων (κυρίως Φ.Π.Α. & Φ.Μ.Υ.)

    Η διάρκεια λειτουργίας τους είναι 18 μήνες, προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο τους.

    "Δεν θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά"

    "Εξετάζουμε σχέδια και λύσεις που δεν θα επιβαρύνουν τα ελληνικά νοικοκυριά", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με το ενδεχόμενο της αύξησης του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα καθώς και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια σειρά άλλων μέτρων, για να αποφευχθεί αν γίνεται η αύξηση του ΦΠΑ και σε άλλα προϊόντα.

    Σχετικά με το θέμα της φοροδιαφυγής, ο υπουργός τόνισε ότι "έχουμε εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής και ήδη έχουμε εισπράξει πάνω από ένα δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές".

    Όσον αφορά τα έσοδα του κράτους, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "στο επτάμηνο έχουμε ξεπεράσει τους αρχικούς στόχους κατά 100 εκατ. ευρώ και όσον αφορά την στέρηση των 770 εκατ. ευρώ, αυτή μπορεί να καλυφθεί μέσα στους επόμενους μήνες".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να βγει η οικονομία της χώρας από την ύφεση, έτσι στην συνέχεια να πάρουν την σκυτάλη της ανόδου και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστά ότι: " η ίδια η μείωση του ελλείμματος δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές".

    Γ. Πεταλωτής: "Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα έσοδα"

    Βέβαιος ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε μεν ότι τα έσοδα είναι αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, αλλά επεσήμανε ότι η υστέρηση που παρουσιάζεται σε αυτά, οφείλεται στο ότι δεν έχουν υπολογιστεί συγκεκριμένα έσοδα από συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένη φορολογία.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι στο τέλος και μέχρι ενός βαθμού, τα έσοδα θα ανταποκρίνονται στους στόχους της κυβέρνησης και ότι από εκεί και πέρα θα υπάρχει μια αναπλήρωση, από περιστολή περαιτέρω δαπανών.

    Φ. Σαχινίδης: "Κανένα νέο μέτρο"

    Δεν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα το 2010, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Σαχινίδης ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Κανένα νέο μέτρο μέχρι το τέλος του 2010 - πλην όσων έχουν καταγραφεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο - δεν θα πάρει η Κυβέρνηση, παρά το πραγματικό έλλειμμα στα έσοδα».

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [02] "Μπαράζ" προσφορών μετά τις εκπτώσεις

    Με μπαράζ προσφορών προσπαθεί ο εμπορικός κόσμος να αντιμετωπίσει τον μειωμένο τζίρο που είχε την περίοδο των εκπτώσεων. Ετσι από σήμερα ξεκινούν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις τις μεγάλες προσφορές στα προϊόντα τους.

    Οσον αφορά την κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων, καταγράφηκε τελικά μια πτώση - κατά μέσο όρο της - τάξεως του 25 %. Επίσης, η πτώση των πωλήσεων σε ορισμένες περιοχές της χώρας έφθασε μέχρι και το 65%, αλλά οι έμποροι χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την κατάσταση αυτή και πλέον η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να βοηθήσει τους εμπόρους να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της βίαιης αναδιάρθρωσης στην οποία βρίσκεται η αγορά.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [03] Δημοσκόπηση της GPO

    Ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας GPO το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε την Τρίτη από το τηλεοπτικό δίκτυο Mega. Ειδικότερα από το δείγμα των ερωτηθέντων στην έρευνα το 44% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον κ. Παπανδρέου, το 24,1% τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, αλλά ένα υψηλό ποσοστό 30,4% απαντά κανένας από τους δύο.

    Θετικά βλέπουν τον κ. Παπανδρέου το 49,6% έναντι 48,4% που έχουν αρνητική γνώμη, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τον κ. Σαμαρά είναι 37,5% και 55,8%.

    Σύμφωνα με την έρευνα της GPO το 59,4% βλέπει θετικά έναν κυβερνητικό ανασχηματισμό έναντι του 27,1 που αντιτίθεται ενώ το 39,5% προτιμά στην κυβέρνηση να μπουν νέα πρόσωπα, το 34,2% να μπουν δοκιμασμένα πρόσωπα και το 14,8% πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει συνδυασμός και νέων και δοκιμασμένων προσώπων.

    Δημοφιλέστερος υπουργός παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με 44,1% και ακολουθούν ο Ευ. Βενιζέλος με 41,4%, ο Γιάννης Ραγκούσης με 30,8%, ο Ανδρέας Λοβέρδος με 24% και ο Δημήτρης Ρέππας με 23,2%. Η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αξιολογείται αρνητικά από τους ερωτηθέντες με ποσοστό -8,3%.

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα (σε πανελλαδικό επίπεδο) το 55,3% λέει πως θα ψηφίσει με αυτοδιοικητικά κριτήρια, το 22,8% με κριτήριο τη διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση, το 10,9% θα ψηφίσει τον υποψήφιο του κόμματός του και το 4,6% για να στηρίξει την κυβέρνηση.

    Επίσης η κ. Φώφη Γεννηματά το όνομα της οποίας ακούγεται για το δήμο Αθηναίων απολαμβάνει 40,9% θετικών προτιμήσεων έναντι 27,7% του Γιώργου Καμίνη τον οποίο έχει προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Ο Βασίλης Κικίλιας, υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΝΔ έχει 25,7% θετικές γνώμες, 29% αρνητικές ενώ δεν ξέρω απάντησε το 45,3% των ερωτηθέντων.

    Εξάλλου, η δημοσκόπηση της GPO καταγράφει μεγάλη υποχώρηση της δύναμης των δύο μεγάλων κομμάτων και νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Το άθροισμα των ποσοστών τους βρίσκεται κάτω από το 50%, το χαμηλότερο άθροισμα στη δημοσκοπική ιστορία.

    Η μέτρηση έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 1.600 ατόμων, το διάστημα από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την Δευτέρα το πρωί.

    Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να χάνει 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν από 5 μήνες και η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί σταθερό το ποσοστό της.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα έχουν ως εξής:

    ΠΑΣΟΚ 28,6% (από 30,6% τον Απρίλιο του 2010)

    ΝΔ 21,1% (από 21% τον Απρίλιο του 2010)

    ΚΚΕ 9% (από 8,9% τον Απρίλιο του 2010)

    ΛΑΟΣ 6,8% (από 6,9% τον Απρίλιο του 2010)

    ΣΥΡΙΖΑ 2,8% (από 3,2% τον Απρίλιο του 2010)

    Οικολόγοι Πράσινοι 2,8% (από 1,9% τον Απρίλιο του 2010)

    Δημοκρατική Αριστερά 1,7%

    "Άλλο, άκυρο, λευκό, αποχή" 17% (από 15,4% τον Απρίλιο του 2010)

    Αδιευκρίνιστη ψήφος 10,2% (από 12,1% τον Απρίλιο του 2010).

    Δήλωση Γ. Πεταλωτή

    "Η κυβέρνηση δεν προχωρά με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως καθοδηγείται από τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά από τους πολίτες", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη δημοσκόπηση της GPO.

    «Κάναμε τεράστιες προσπάθειες για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, από εδώ και πέρα υλοποιούμε τις μεγάλες αλλαγές απαλλαγμένοι από το δανειακό άγχος», τόνισε.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [04] Ζημιές ρεκόρ για τις εισηγμένες εταιρίες

    Ζημιές ρεκόρ ύψους 1,37 δισ. ευρώ κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες, οι οποίες σε ποσοστό 54% ήταν ζημιογόνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η πλειοψηφία των εισηγμένων παρουσίασε μείωση των λειτουργικών κερδών και των περιθωρίων.

    Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της χρηματιστηριακής, επί 265 ισολογισμών των εισηγμένων, οι ζημιογόνες εταιρίες είναι 144, με 50 εξ αυτών να εμφανίζουν αύξηση ζημιών, 30 να εμφανίζουν μείωση και 57 να επιστρέφουν σε ζημιές. Από τις 121 κερδοφόρες εταιρίες, οι 24 εμφάνισαν αύξηση κερδών, οι 79 εμφάνισαν μείωση και 18 επέστρεψαν σε κέρδη.

    Αιτίες για αυτή την κατάσταση μπορούν να αναζητηθούν, σημειώνει η χρηματιστηριακή σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικούς χώρους: Η μείωση του εισοδήματος από την περικοπή μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο, η αύξηση της φορολογίας σε βασικά είδη, η μείωση της ζήτησης ακόμα και σε ανελαστικά προϊόντα, η υποτίμηση των κρατικών ομολόγων, η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης σε οριακό πλέον σημείο, η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, η μείωση της κρατικής δαπάνης για έργα υποδομών ή σε κλάδους με μεγάλη εξάρτηση από το δημόσιο, ο ανταγωνισμός σε κλάδους με οριακά περιθώρια (Ακτοπλοΐα, Ηλεκτρικές συσκευές, Εκδόσεις), η έκτακτη εισφορά ακόμα και η χρηματιστηριακή κάμψη των τιμών του α' εξαμήνου συνέβαλαν στην χειρότερη επίδοση όλων των εποχών η οποία εκμηδένισε τα κέρδη του α' τριμήνου και βύθισε οριστικά την χρήση σε ζημιές. Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν ωστόσο ένα κοινό παρανομαστή που δεν είναι άλλος από την πιστοληπτική αναξιοπιστία της Ελληνικής οικονομίας.

    Ζημιές δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται στο σύνολο. Φαινόμενα ζημιών και μάλιστα σε επίπεδο άνω του 1 δις. ευρώ παρατηρήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2008 και του 2009. Αυτό που αλλάζει δραματικά σε αυτή την δημοσίευση είναι η μαζικότητα των ζημιογόνων εταιριών. Για πρώτη φορά στην ιστορία των περιοδικών δημοσιεύσεων το πλήθος των εταιριών με αρνητική τελική γραμμή πήρε προβάδισμα σε μια σχέση 54/46.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form

    [05] Απόσυρση της υποψηφιότητας

    Απέσυρε τον αδελφό του από τον συνδυασμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, μετά το χθεσινό τελεσίγραφο του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά.

    Σήμερα το πρωί ο κ. Ψωμιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και του είπε ότι δέχεται να μην είναι στον συνδυασμό του ο αδελφός του κ. Διονύσης Ψωμιάδης και αντιπρότεινε να μπει ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε, θεωρώντας, μάλιστα, ότι η επιλογή του νεαρού πρώην βουλευτή είναι καλή.

    Αύριο συνάντηση Σαμαρά - Μεϊμαράκη

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά θα έχει αύριο το πρωί στην Ρηγίλλης ο βουλευτής του κόμματος και πρώην Υπουργός Βαγγέλης Μειμαράκης.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αμέσως μετά τη συνάντηση θα ανακοινωθεί ότι ο κ. Μειμαράκης θα αναλάβει την διεύθυνση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" στη θέση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος παραιτήθηκε με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του κόμματος.

    More details on the subscriber's page of APE-MPE | Subscription request form


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 September 2010 - 10:30:27 UTC