Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Με το ΚΚΕ κατά του μνημονίου"
  • [02] Απομάκρυνση της Γ.Σιούτη από τη θέση της νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού
  • [03] Επίθεση σε λεωφορείο με μολότοφ
  • [04] "Ξύπνησε" ηφαίστειο μετά από 4 αιώνες
  • [05] Νέος θρίαμβος της εθνικής
  • [06] Τέλος εποχής για το κάπνισμα
  • [07] "Στηρίζω την κομματική επιλογή"
  • [08] Δεν υπάρχουν λύσεις "φαστ φουντ"
  • [09] Γέμισε με... παπαγαλάκια

  • [01] "Με το ΚΚΕ κατά του μνημονίου"

    Να εγκαταλείψουν οριστικά τα κόμματά τους, χωρίς συναισθηματισμό και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον αγώνα κατά του μνημονίου και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, κάλεσε τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

    Η κ. Παπαρήγα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ψήφος στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει ότι ο λαός δέχεται το μνημόνιο, ωστόσο νομιμοποιεί την πολιτική τους.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι ο διαχωρισμός που κάνει ότι υπάρχουν δυνάμεις κατά του μνημονίου, είναι ψευδεπίγραφος, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο τσουβάλι Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ. Αυτή, πρόσθεσε, είναι μία επικίνδυνη αντίληψη, που καλλιεργεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, κάθε άλλο παρά είναι κατά του μνημονίου και δεν το ψήφισε μόνο και μόνο για τις ανάγκες της Αντιπολίτευσης.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να μαζικοποιηθούν οι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες ώστε να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι η απαξίωση που ενδεχομένως νιώθει ο κόσμος για το πολιτικό σύστημα πρέπει να μετατραπεί σε απαξίωση κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως ούτε η αποχή είναι η σωστή επιλογή.

    Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί αλλαγής στη δομή της κυβέρνησης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτή δεν είναι η ουσία, γιατί ούτε οι συντάξεις θα αυξηθούν, ούτε θα καταργηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ούτε γενικότερα η πολιτική της κυβέρνησης θα αλλάξει. Απλά, ο κ. Παπανδρέου θέλει να κάνει ένα λίφτινκ και να κοροϊδέψει τον κόσμο, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τη προσέγγιση Ελλάδας-Ισραήλ η κ. Παπαρήγα είπε ότι η Ελλάδα με την πολιτική της ουσιαστικά θέλει να προσφέρει υπηρεσίες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και να πάρει κάποια ανταλλάγματα, όχι για το λαό αλλά για τους επιχειρηματίες, αναφερόμενη στην ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

    Επίσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εκχωρήσει αρμοδιότητες ασφάλειας στην Τουρκία και να περάσει την άποψη ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.

    [02] Απομάκρυνση της Γ.Σιούτη από τη θέση της νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού

    Στην απομάκρυνση της κ. Γλυκερίας Σιούτη από τη θέση της νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, προχώρησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Α. Παπανδρέου, κάνοντας δεκτή την παραίτηση που η ίδια υπέβαλε «για λόγους ευθιξίας», με αφορμή δημοσιεύματα για την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών στις υπηρεσίες του Γραφείου του Πρωθυπουργού, και ειδικότερα για την περίπτωση του κ. ¶γγελου Χασαπόπουλου, η πρόσληψη του οποίου τελικά δεν θα προχωρήσει.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, παρότι πράγματι προτάθηκε από την κ. Γλυκερία Σιούτη και έγινε αποδεκτή η πρόσληψη του κ. ¶γγελου Χασαπόπουλου ως επιστημονικού συνεργάτη για την υποστήριξη του γραφείου της, η διαδικασία πρόσληψής του δεν θα ολοκληρωθεί «για λόγους δεοντολογίας».

    Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε αναφορές ορισμένων ΜΜΕ σχετικά με το ζήτημα των «συμβούλων», ότι η πρόσληψη του κ. Χασαπόπουλου δεν θα προχωρήσει παρότι για τους μετακλητούς δεν αποτελεί προϋπόθεση για πρόσληψη η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους καθηκόντων.

    Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι η κ. Σιούτη υπέβαλε την παραίτησή της «για λόγους ευθιξίας» και έγινε αποδεκτή από τον κ. Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος την ευχαρίστησε για τις μέχρι τώρα υπηρεσίες της.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο 25χρονος ¶. Χασαπόπουλος πήρε την άδεια του επαγγελματία δικηγόρου πέρυσι και δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις.

    Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει συστήσει επιτροπή που εξετάζει τις λειτουργίες των υπηρεσιών του πρωθυπουργικού γραφείου καθώς και όλες τις πτυχές του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να μελετηθούν οι καλύτερες πρακτικές, αξιοποιώντας την εμπειρία χωρών με σύγχρονες δομές διοίκησης.

    Παράλληλα, με αφορμή την υπόθεση του κ. Χασαπόπουλου και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για το Γραφείο του Πρωθυπουργού και τον προβλεπόμενο αριθμό προσωπικού σε αυτό, διευκρινίζεται ότι οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας μετακλητών υπαλλήλων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού που ανέρχονταν σε 105, αυξήθηκαν πρόσφατα κατά 20, προκειμένου να καλυφθούν μελλοντικές ανάγκες.

    Διευκρινίζεται ακόμη ότι από το σύνολο των θέσεων αυτών, μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί μόνον οι 72, εκ των οποίων, οι 45 είναι αποσπασμένοι και οι 27 μετακλητοί υπάλληλοι.

    «Είναι σαφές ότι η προβλεπόμενη στελέχωση των υπηρεσιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι ποσοτικά κατά πολύ υποδεέστερη από αυτή που ισχύει σε άλλες χώρες με παρόμοιο μέγεθος και επίπεδο ανάπτυξης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Ακόμη, αναφορικά με την περίπτωση της ανάθεσης καθηκόντων συμβούλου του πρωθυπουργού, στον Ιταλό πρώην Υπουργό Οικονομικών, Tommaso Padoa Schioppa, σημειώνεται ότι, «ο κ. Schioppa, σε αντίθεση με όσα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί από ΜΜΕ, δεν δέχθηκε οποιαδήποτε αμοιβή και αυτό παρά τη δυνατότητα που παρέχει η σχετική διάταξη του νόμου».

    «Όλα έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται «στο φως της ημέρας» και είναι πάντα συνεπή με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την οργάνωση των υπηρεσιών που υποστηρίζουν το γραφείο του και την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι «οτιδήποτε άλλο δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».-

    [03] Επίθεση σε λεωφορείο με μολότοφ

    Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν άγνωστοι τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά λεωφορείου με αλβανικές πινακίδες, που κινείτο χωρίς επιβάτες, στο 44,5 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων, κοντά στο Κεφαλόβρυσο Μεσολογγίου.

    Από τη ρίψη των μολότοφ έσπασαν τζάμια του λεωφορείου και το παρμπρίζ, χωρίς να τραυματιστεί ο οδηγός, ο οποίος ακινητοποίησε άμεσα το όχημα. Όμως προκλήθηκε μικρής έκτασης πυρκαγιά σε έκταση δίπλα από τον δρόμο, η οποία κατασβέστηκε πριν πάρει διαστάσεις.

    Η Αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα για τα κίνητρα των άγνωστων δραστών, ενώ δεν αποκλείει την περίπτωση οι άγνωστοι να είχαν στήσει ενέδρα, πιστεύοντας πως μέσα στο λεωφορείο επέβαιναν φίλαθλοι της ομάδος της Κέρκυρας, που επέστρεφαν από την Πάτρα.

    [04] "Ξύπνησε" ηφαίστειο μετά από 4 αιώνες

    Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Σιναμπούνγκ, στη Σουμάτρα, το οποίο πέρασε την Κυριακή σε ενεργή φάση μετά 400 χρόνια, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες τοπικές αρχές.

    Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους έφτασε από τους 3.000 στους 21.000 χιλιάδες, διευκρίνισε εκπρόσωπος των υπηρεσιών ¶μεσης Βοήθειας και πρόσθεσε πως οι περισσότεροι κατέφυγαν στην πόλη Μεντάν.

    "Το ηφαίστειο εξερράγη ξανά στις 06:30 τοπική ώρα και διήρκεσε αρκετή ώρα. Ο καπνός και οι στάχτες ξεπέρασαν τα 2.000 μέτρα", δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Αγκους Μπουντιάντο.

    Ο ίδιος συνέστησε στις αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν τις πτήσεις στην περιοχή.

    Πολλές εσωτερικές πτήσεις από και προς την ζώνη αυτή ακυρώθηκαν χθες Κυριακή.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας, οι πτήσεις μπορεί να επηρεαστούν, αλλά αυτό εξαρτάται από την κατεύθυνση του ανέμου.

    Σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης, δεν υπάρχουν θύματα, όμως το πρακτορείο ειδήσεων Antara, επικαλούμενο την αστυνομία, έκανε λόγο για δύο νεκρούς.

    Το Σιναμπούνγκ προστέθηκε στον κατάλογο των 69 ενεργών ηφαιστείων στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.

    Τον Αύγουστο, ηφαίστειο του όρους Καρανγκετάνγκ στην επαρχία Σουλαβέζι εξερράγη με αποτέλεσμα να αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι.

    [05] Νέος θρίαμβος της εθνικής

    Η εθνική ομάδα ζευγάρωσε τις νίκες της στον Γ΄ όμιλο του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, επικρατώντας 83-80 του Πουέρτο Ρίκο στην Αγκυρα. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα απέναντι στους σκληροτράχηλους αντιπάλους του και ήταν πίσω στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, αλλά φάνηκε πιο ψύχραιμο στα κρίσιμα σημεία και έφτασε στη νίκη, με κορυφαίο τον Βασίλη Σπανούλη, που σημείωσε 28 πόντους.

    Έτσι, η ελληνική ομάδα ξεπέρασε ανώδυνα την απουσία των τιμωρημένων Φώτση και Σχορτσιανίτη και, πλήρης πλέον, ετοιμάζεται για τον αυριανό αγώναμε την οικοδέσποινα Τουρκία.

    [06] Τέλος εποχής για το κάπνισμα

    Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, που τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου.

    Η συνέντευξη δίνεται στο κτήριο του Υπουργείου στο Μαρούσι, όπου στεγάζεται το ΕΚΕΠΥ. Νωρίτερα, έγινε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με τα στελέχη του μηχανισμού ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος.

    Από την 1η Σεπτεμβρίου, απαγορεύεται η χρήση καπνού σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα πρόστιμα για τις παραβάσεις καπνιστών καθορίζονται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για τους καταστηματάρχες από 500 έως 10.000 ευρώ.

    Παράταση θα δοθεί σε καζίνα και σε κέντρα με "ζωντανή" μουσική άνω των 300 τ.μ., έως τις 31 Μαΐου του 2011, ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

    Καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτιρίου ή στην ταράτσα.

    Αντιδράσεις φορέων

    «Με τον αντικαπνιστικό νόμο συμφωνούμε επί της αρχής και επί της ουσίας. Διαφωνούμε, όμως, με τον χρόνο που επελέγη από την κυβέρνηση να εφαρμοστεί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιριών Εστίασης εν Ελλάδι, Γιώργος Καβαθάς, και εξηγεί: «Δεν γίνεται, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και ήδη έχουμε στα καταστήματά μας πτώση του τζίρου κατά 20 έως 25% να εφαρμόσουμε έναν νόμο, που θα μας οδηγήσει σίγουρα σε κλείσιμο των επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Γαλλία, όπου εφαρμόστηκε ο νόμος, τον πρώτο χρόνο εφαρμογής σημειώθηκε πτώση του τζίρου των καταστημάτων εστίασης κατά 30%, κάτι το οποίο, όπως συμπλήρωσε, δεν θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην παρούσα χρονική συγκυρία.

    Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου, είπε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να την τηρήσουν, τονίζοντας ότι «θα υποστούμε όλοι μαζί τις συνέπειες. Εμείς, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε τους πελάτες μας, να αφαιρέσουμε τα σταχτοδοχεία και να κάνουμε συστάσεις σε αυτούς, που δεν συμμορφώνονται».

    «Τα πρόστιμα είναι μεγάλα για μας, που επιπλέον δεν θα φταίμε, καθώς μας αναγκάζουν να γίνουμε αστυνομικοί και να έρθουμε αντιμέτωποι με τους πελάτες μας», λέει ο Καβαθάς και σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις του νόμου, σημειώνει πως «ζητήσαμε να εξαιρεθούν όλα τα κέντρα διασκέδασης και τα παραδοσιακά καφενεία. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαιρέσει μόνο τα κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τμ. που έχουν ζωντανή μουσική, και τα καζίνο».

    Σχολιάζοντας τον αντίστοιχο νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Καβαθάς σημείωσε πως «δημιουργούσε καταστήματα δύο... ταχυτήτων. Ήταν αυτοί που μπορούσαν να κάνουν την επένδυση και να δημιουργήσουν χώρους καπνιστών και οι άλλοι που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα. Και τότε ενημερώσαμε ότι δεν έπρεπε να γίνει έτσι ο νόμος, αλλά η Πολιτεία ποτέ δε ακούει την αγορά».

    Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, Ηλίας Καλιώρας, συμπληρώνει πως «πολλοί από τους επαγγελματίες, με βάση τον προηγούμενο νόμο, είχαν προχωρήσει σε μία επένδυση στα καταστήματά τους 30 ή 40 χιλιάδων ευρώ, για να δημιουργήσουν χώρους καπνιζόντων. Τώρα, αυτή η επένδυση πηγαίνει χαμένη».

    Αν και χαρακτήρισε το μέτρο «θετικό», ο κ. Καλιώρας διατύπωσε την εκτίμηση πως θα οδηγήσει σε κλείσιμο περίπου 20% των επιχειρήσεων.

    Υποστηρίζει πως η εφαρμογή του νόμου γίνεται για εισπρακτικούς λόγους. «Τώρα που οι δήμοι χάνουν το ποσοστό από το ανταποδοτικό τέλος, τους δίνεται ένα άλλο έσοδο, αφού μεγάλο μέρος των προστίμων θα πηγαίνει σ' αυτούς και αναμένουμε να έχουμε μια λυσσαλέα επίθεση από τη δημοτική αστυνομία, με στόχο να αυξηθούν τα έσοδα των δήμων», λέει.

    Το συντονιστικό των επαγγελματιών cafe-bar-resto, στην ιστοσελίδα του τονίζει: «θέση μας είναι, η επιλογή: όπου είναι υποχρεωτική η προσέλευση πολιτών (πελατών) να υπάρχει απαγόρευση, όπου είναι προαιρετική να επιλέγουν. Αυτό, άλλωστε, κάνει κανείς στην καθημερινότητά του. Επιλέγει τι θα φάει, τι θα πιει ,τι θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο θα δει, σε ποιο μαγαζί θα καθίσει κ.ο.κ.».

    Δυσφορία επικρατεί και στους χώρους για τους οποίους προβλέπεται μεταβατική περίοδος.

    Η διευθύντρια εταιρικών υποθέσεων της Regency Entertainment SA, Δέσποινα Γιαννούλη, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμείς θα εφαρμόσουμε κατά γράμμα ό,τι λέει ο νόμος, ξέροντας πως θα "τρίβουν τα χέρια" τους οι παράνομες χαρτοπαιχτικές λέσχες. Ακόμη και στην Αμερική, όπου υπάρχει η πιο αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, τέτοια μέτρα ανακλήθηκαν λίγο καιρό μετά την εφαρμογή τους».

    Είπε ακόμη ότι στα καζίνο οι πελάτες είναι άνω των 23 χρόνων και κατά κύριο λόγο καπνιστές και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις αυτού του είδους έχουν μπροστά τους οκτώ μήνες για να δουν πώς θα πείσουν τους πελάτες να μην καπνίζουν στους χώρους των καζίνο.

    [07] "Στηρίζω την κομματική επιλογή"

    Τέλος το ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με την Έλσα Παπαδημητρίου στη ΝΔ. Η βουλευτής Αργολίδας συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά στη Ρηγίλλης και από τις δηλώσεις που έκανε φαίνεται πως το όποιο θέμα θεωρείται για την ώρα λήξαν. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ και η κα Παπαδημητρίου εξερχόμενη της Ρηγίλλης δήλωσε ότι "εγώ αισθάνθηκα ότι δεν είχα ποτέ καμία ένταση με όσα είπα, και απ' ότι προσέλαβα από την κουβέντα που είχα με τον πρόεδρο ούτε εκείνος είχε". Σε ότι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Δράκου στην περιφέρεια Πελοποννήσου είπε ότι στηρίζει την κομματική επιλογή "αναγιγνώσκοντας πάντα με ρεαλισμό τα τεκταινόμενα".

    "Εγώ είμαι ΝΔ Νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να διώξει εμένα", απάντησε σε ερώτηση αν θα μείνει στη ΝΔ.

    Αβραμόπουλος: "Εκλεισε ο κύκλος της αυτοδιοίκησης για μένα"

    Εν τω μεταξύ, με ξεκάθαρο τρόπο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απορρίπτει την πρόταση του Γιώργου Καρατζαφέρη να θέσει υποψηφιότητα για την περιφέρεια Αττικής. "Εδώ και χρόνια έχω πει ότι ο κύκλος της Αυτοδιοίκησης έκλεισε οριστικά με την οκταετή θητεία μου στο Δήμο της Αθήνας. Όσο για την παράταξή μου, έχουμε κάνει ήδη την επιλογή μας", λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Παράλληλα τονίζει πως ο Βασίλης Κικίλιας που έχει πάρει το χρίσμα της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής είναι νέος και άφθαρτος πολιτικός και σημειώνει για την υποψηφιότητά του πως είναι "μια πρόταση τόλμης, ανανέωσης και υπέρβασης".

    Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προκύψουν εσωκομματικά ζητήματα στη ΝΔ σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, δεν αποκλείει να γίνουν "διορθωτικές κινήσεις", επισημαίνοντας πως θα γίνουν "πάντα σε πνεύμα ενότητας".

    "Είναι νωπή η εντολή στην νέα ηγεσία η οποία προωθεί πολιτικές ανασυγκρότησης της παράταξης με παράλληλη άσκηση υπεύθυνου αντιπολιτευτικού ρόλου", λέει και προσθέτει πως "η ΝΔ σταδιακά απαλλάσσεται από το όποιο κακό παρελθόν και επανασυνδέεται με την ιστορία της".

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επίσης αναφέρει πως όσοι επιχειρήσουν να αποσταθεροποιήσουν τη ΝΔ δεν έχουν καμία ελπίδα και προβλέπει πως σύντομα το κόμμα του θα καταστεί και πάλι αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

    Ερωτηθείς αν έχει έρθει η ώρα να μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, λέει ότι "πότε μιλούν οι πολιτικοί, το κρίνουν οι ίδιοι και κρίνονται από αυτό" ενώ λέει για το νέο κόμμα που ετοιμάζει η Ντόρα Μπακογιάννη: "Το χώρο για να περάσουν οι όποιες νέες πρωτοβουλίες τον ανοίγουν οι πολίτες. Όσο για την ευρύτερη φιλελεύθερη δημοκρατική και προοδευτική κεντροδεξιά, πάντα πίστευα στη δύναμη της ενότητας των δυνάμεών της. Αλλά, κατά πώς είχε πει και ο Μάο, 'αφήστε όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν'".

    [08] Δεν υπάρχουν λύσεις "φαστ φουντ"

    Στην Παιδεία δεν υπάρχουν λύσεις "φαστ φουντ", χρειάζεται χρόνος, δηλώνει η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι "δεν μου αρέσει να αφήνω προβλήματα χωρίς λύση" και επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι θέλει να παραμείνει στο υπουργείο Παιδείας.

    Σε συνέντευξή της στο Εθνος της Κυριακής, "δεσμεύεται" ότι δεν θα υπάρξουν "στοιβαγμένοι" μαθητές, 40 ανά τάξη, τονίζοντας ότι "αν υπάρξει κάτι τέτοιο και δεν αντιμετωπιστεί σε μια μέρα θα παραιτηθώ".

    Η κα Διαμαντοπούλου επιμένει στην ανάγκη να θεωρηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία ως κρίκοι μας αλυσίδας. Πρώτα θα διαμορφώσουμε μια πραγματικότητα στα ΑΕΙ, ΤΕΙ, θα ολοκληρώσουμε το νέο Λύκειο, που ήδη ξεκινήσαμε και μετά θα προσδιορίσουμε τους όρους της μεταξύ τους σχέσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν μπορούν να υφίστανται την ίδια εξεταστική δοκιμασία ο υποψήφιος για γεωπόνος με τον υποψήφιο για ανθοκόμο. διευκρινίζει. "Διακριτές ακαδημαϊκές στοχεύσεις θα οδηγούν σε διαφορετικές διαδικασίες πρόσβασης", λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν και το σύστημα του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB).

    Ως προς την κυβερνητική λειτουργία, επισημαίνει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι στην ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα επιλογών και συντονισμένων δράσεων σε όλα τα υπουργεία, ενώ σε σχέση με το μνημόνιο τονίζει ότι οι υπουργοί δεν είναι μάνατζερ του μνημονίου, αλλά υλοποιούν την εντολήν του πρωθυπουργού, για μια Ελλάδα που θα αφήνει πίσω της παθογένειες και πρακτικές δεκαετιών.

    Τέλος ερωτηθείσα, αν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ανακοινώσει κοινωνικό πακέτο, όταν "δεν υπάρχει σάλιο", απαντά ότι η κοινωνική δικαιοσύνη "είναι ρεαλιστική και στην πιό δύσκολη στιγμή" όταν επιλέγεις στοχευμένα αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και μάλιστα όταν γίνεται με όρους οικονομικής αποδοτικότητας, "αποτελεί συνιστώσα ανάπτυξης".

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας θα δώσει το φθινόπωρο σε διαβούλευση τις προτάσεις του σχετικά με τις αλλαγές στα σχολεία αλλά και στα Πανεπιστήμια, όπως επίσης και για το νέο σύστημα εξετάσεων που αναμένεται να εφαρμοσθεί το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.

    Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την "Ανάπτυξη της Διά Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις".

    Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, στοχεύει στη ρύθμιση του χώρου, που βρίσκεται πέρα από τα όρια του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και ιδιαίτερα την αρχική επαγγελματική κατάρτιση, τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση και τη γενική εκπαίδευση ενηλίκων, στις οποίες δραστηριοποιούνται, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως εκπαιδευόμενοι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

    Με το νομοσχέδιο:

    " δημιουργείται πλαίσιο λειτουργίας και πιστοποίησης στους φορείς παροχής εκπαίδευσης

    " τίθεται το πλαίσιο πιστοποίησης των προσόντων των πολιτών

    " δίδεται η δυνατότητα κινητικότητας μεταξύ των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος

    " θεσπίζεται Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων σε αντιστοίχιση με το Ευρωπαϊκό

    [09] Γέμισε με... παπαγαλάκια

    «Χρωματίζουν» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης και χαρίζουν μια εξωτική νότα στο γκρίζο αστικό τοπίο, με τιςβ¦ φασαριόζικες αποικίες τους. Πράσινα παπαγαλάκια που έχουν αφεθεί ελεύθερα ή δραπέτευσαν από τα κλουβιά τους, «πλημμύρισαν», τα τελευταία χρόνια, τον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

    «Στην ουσία πρόκειται για 3 αποικίες, στο ρέμα της Πυλαίας, στα Κωνσταντινουπολίτικα, στα πάρκα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στην παραλία, κυρίως στο πάρκο Ξαρχάκου», εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η υπεύθυνη για τη βόρεια Ελλάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), Πέρη Κουράκλη.

    Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στη μελέτη του Παναγιώτη Λατσούδη, από την ΕΟΕ, τα παπαγαλάκια του είδους «Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος» (η επιστημονική τους ονομασία είναι Psittacula krameri), εμφανίζονται τελευταία σ' όλο και μεγαλύτερους αριθμούς σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης (Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.ά.), σε ορισμένες από τις οποίες αναπαράγονται κιόλας.

    Μια και δεν είναι τυπικά μεταναστευτικό πουλί, θεωρείται αδύνατη η έλευσή του από τις τροπικές περιοχές μέσω μεταναστευτικών κινήσεων. «Εντούτοις, επειδή είναι γνωστό ως "ζώο συντροφιάς", μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ελεύθεροι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί του προήλθαν από τυχαίες ή και εσκεμμένες απελευθερώσεις αιχμαλωτισμένων πουλιών», σημειώνεται στη μελέτη.

    Πολύχρωμα και ευπροσάρμοστα

    Σύμφωνα με την κ. Κουράκλη, εξάλλου, πρόκειται για τα πιοβ¦ χρωματιστά πουλιά των πόλεων και τα πιο ευπροσάρμοστα στις καιρικές και φυσικές συνθήκες. «Τον χειμώνα επιβιώνουν επιλέγοντας μέρη που δεν είναι εκτεθειμένα στο κρύο, όπως τα κωνοφόρα δέντρα, που έχουν φύλλωμα, ενώ η αγάπη τους για καρπούς, τα οδηγεί ακόμα και μέχρι τη Θέρμη, όπου έχουν εντοπιστεί ναβ¦ μαδούν τις κερασιές», πρόσθεσε. Η παρουσία τους, άλλωστε, δεν περνάει απαρατήρητη, αφού κάνουν φασαρία ακόμα κι όταν πετάνε. Η αναπαραγωγή τους, όπως εκτιμά η κ. Κουράκλη, είναι σταθερή, με αυξητική τάση.

    Στη μελέτη του κ. Λατσούδη καταγράφονται και μερικά στοιχεία για τα ενδιαιτήματα που προτιμά το είδος. «Προς το παρόν», επισημαίνεται, «φαίνεται ότι περιορίζεται σε αστικές και περιαστικές περιοχές με μεγάλους κήπους και πάρκα». Το εξωτικό αυτό πουλί τρέφεται με διάφορους καρπούς των πάρκων και μεγάλων κήπων, όπως είναι οι «χουρμάδες» φοινικοειδών και ιδιαίτερα του Φοίνικα των Καναρίων (Phoenix canariensis), που είναι το πιο διαδεδομένο στους κήπους της Ελλάδας και οι καρποί του εξωτικού (από την Κίνα) καλλωπιστικού δέντρου Μελία (Melia azedarach).

    Η αναζήτηση τροφής

    Επίσης, πολύ διαδεδομένη είναι η αναζήτηση τροφής στα κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens). Τα πουλιά φαίνεται να τρώνε τα σποράκια που περιέχουν τα κυπαρισσόμηλα, αφού ουσιαστικά δεν καταναλώνεται το ξυλώδες μέρος. Έχουν, επίσης, παρατηρηθεί να τρώνε τους σπόρους ώριμων νεραντζιών (Citrus aurantium, του επίσης εξωτικού καλλωπιστικού δέντρου από Ινδίες-Βιρμανία), αμύγδαλων Prunus dulcis και κελυφωτών φιστικιών Pistacia vera.

    Όπως σημειώνει ο κ. Λατσούδης, η Γλυφάδα Αττικής είναι από τις πρώτες περιοχές, όπου άρχισαν να παρατηρούνται σμήνη τέτοιων πουλιών. Τότε βρίσκονταν δίπλα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας (αεροδρόμιο Ελληνικού). Αυτό ίσως δικαιολογεί τις υποθέσεις ανθρώπων που χαρακτηρίζουν τους ελεύθερους παπαγάλους ως δραπέτες των υγειονομικών καραντίνων, που λειτουργούσαν στο πλαίσιο του διεθνούς εμπορίου των πουλιών.

    «Τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, καταδεικνύουν ότι το είδος πλέον πρέπει να συμπεριληφθεί στον επίσημο κατάλογο των πουλιών της Ελλάδας, αφού φαίνεται ότι συντηρεί έναν βιώσιμο πληθυσμό στη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια», καταλήγει στη μελέτη του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 August 2010 - 12:30:46 UTC