Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις με φορείς, ενόψει της ΔΕΘ
  • [02] Αναδιοργανώνεται η ΥΠΑ
  • [03] "Οχι" από τη Ρηγίλλης

  • [01] Διαβουλεύσεις με φορείς, ενόψει της ΔΕΘ

    Κορυφώνεται την ερχόμενη εβδομάδα η προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ, με τον υπουργό Οικονομικών να συνεχίζει τις επαφές με φορείς της αγοράς και τον πρωθυπουργό να συναντάται με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    Η κυβέρνηση δεν θα πάει στη ΔΕΘ λαϊκιστικά, εξαγγέλλοντας μέτρα που δεν αντέχει η οικονομία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι πρώτο μέλημα είναι η προστασία του Έλληνα πολίτη και του εισοδήματός του, αλλά και η ανάταξη της οικονομίας. Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τους όρους του μνημονίου, όπως ζητά το ΕΒΕΑ, ο κ.Πεταλωτής είπε ότι "δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τίποτα" διότι αν και δύσκολες, οι αποφάσεις είναι αναγκαίες.

    Στο μεταξύ, θερμό χειμώνα με μαζικές και σκληρές αντιδράσεις λόγω της κατάστασης που οδηγεί "την οικονομία σε αποσάθρωση και διάλυση", προανήγγειλαν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, μετά τη συνάντηση που είχαν με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

    Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε κινητοποιήσεις τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις 28 Σεπτεμβρίου, όσο και στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου. Αγωνιστικές δράσεις που θα εκδηλωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφάσισαν και τα συνδικάτα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ

    Θέματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων ήταν τα βασικά σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχε το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, την Παρασκευή.

    Η υπουργός, εξερχόμενη από τη συνάντηση, δήλωσε ότι συζητήθηκε με τη ΓΣΕΒΕΕ εκτός από τα θέματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού νόμου αλλά και αξιοποίησης όλων των προγραμμάτων που υπάρχουν στο έπακρο για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και το θέμα της απλούστευσης των διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Παρατηρητήριο Τιμών Πρώτων Υλών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας. Με το θέμα αυτό ήδη ασχολείται ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός που αυτό το διάστημα πραγματοποιεί επαφές με όλους τους φορείς.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε τη σημασία στοχευμένων προγραμμάτων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις, προγραμμάτων για επενδύσεις από τη μικρομεσαία επιχείρηση, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ αντιθέτως μάλιστα θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά μια μονάδα, ενώ και η ΓΣΕΒΕΕ με τη σειρά της, μετά το ΣΕΒ και το ΕΒΕΑ που ζητούν επανεξέταση του μνημονίου, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει τη δυνατότητα χρονικής επέκτασης του μνημονίου κατά δύο έτη καθώς τα δημοσιονομικά ακολουθούν καλή πορεία και πρέπει να αποδεσμευτούν πόροι για δημόσιες επενδύσεις.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ επέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών στον υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Οικονομίας.

    Η Συνομοσπονδία ζητεί, μεταξύ άλλων, να υπάρξει επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να μειωθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ κατά μια μονάδα, να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το χρονικό περιθώριο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, και να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών στην αγορά μηχανημάτων και πρώτων υλών.

    [02] Αναδιοργανώνεται η ΥΠΑ

    Αλλαγές στο ισχύον θεσμικό καθεστώς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, υπεισέρχονται με το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την αναδιοργάνωση της συγκεκριμένης Υπηρεσίας.

    Στόχος του σχεδίου νόμου, το οποίο αποτελείται από 31 άρθρα και υπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, είναι η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και η αναδιοργάνωσή της σύμφωνα με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να μπορέσει η Υπηρεσία να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις για την ασφάλεια, την εξειδίκευση, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών αεροναυτιλίας.

    Ειδικότερα, αναδιαρθρώνεται και μετονομάζεται η Γενική Διεύθυνση Αεροναυτιλίας σε «Γενική Διεύθυνση Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας» και καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες της, σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας διατηρούνται τρεις Γενικές Διευθύνσεις, και συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Φορέα Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας, η Γενική Διεύθυνση Αερομεταφορών και η Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης.

    Παράλληλα, Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στις δυνατότητες αξιοποίησης και ανάπτυξης των κρατικών αεροδρομίων. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης ανωνύμων εταιρειών με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο και αντικείμενο τη διοίκηση, αξιοποίηση και ανάπτυξη των κρατικών αερολιμένων και αφετέρου τη δυνατότητα παραχώρησης δικαιωμάτων που αφορούν στη διοίκηση, αναβάθμιση, ανάπτυξη, λειτουργία κλπ κρατικών αεροδρομίων σε νομικά πρόσωπα. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η σύσταση Διεύθυνσης Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Ακόμη, με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται:

    - Το καθεστώς της παροχής επίγειας εξυπηρέτησης (ground handling) στους 34 Ελληνικούς αερολιμένες.

    - Ζητήματα μεταφοράς προσωπικού (ιπτάμενοι χειριστές και μηχανικοί) από την πρώην Ολυμπιακή

    - Θέματα ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας από έκνομες ενέργειες.

    - Το ύψος, οι υπόχρεοι καταβολής και η διαδικασία είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της Αρχής Συντονισμού Πτήσεων.

    [03] "Οχι" από τη Ρηγίλλης

    Aιχμηρή απάντηση έδωσαν στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη κύκλοι της Ρηγίλλης με αφορμή την πρόταση που διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής να στηριχθεί από κοινού υποψήφιος για την περιφέρεια Αττικής ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ Αβραμόπουλος και να αποσυρθεί ουσιαστικά η υποψηφιότητα Κικίλια που έχει ανακοινώσει η Ν.Δ.

    «Κάνω μια ύστατη έκκληση για να μην δώσουμε και τον μίνι πρωθυπουργό στο ΠΑΣΟΚ . Να προτείνει τον κύριο Αβραμόπουλο και θα μπορούσαμε και εμείς να τον στηρίξουμε με δικούς μας αντιπεριφερειάρχες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    «Η Ν.Δ. έχει υποψήφιο Νίκης, Ανανέωσης και Ελπίδας στην Περιφέρεια Αττικής τον Βασίλη Κικίλια, που θα εκφράσει με συνέπεια την πλειοψηφία των πολιτών της Αττικής, οι οποίοι -μεταξύ των άλλων- αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα του μνημονίου και τις ευθύνες εκείνων που το ψήφισαν» απάντησε η Ρηγίλλης μόλις τα μέσα ενημέρωσης προδημοσίευσαν το τμήμα της συνέντευξης του κ Καρατζαφέρη υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την διαφορετική προσέγγιση Ν.Δ. - ΛΑΟΣ στο μνημόνιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 August 2010 - 4:31:47 UTC