Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου
  • [02] Ψήφιση ν/σ για μητρώο αγροτών
  • [03] Εξιχνιάστηκε η ληστεία στην Αλόννησο
  • [04] Γιουρόπα Λίγκ: Προκρίθηκαν και οι τρεις
  • [05] Νεκρός ο τρίτος πιλότος
  • [06] "Ανάσα" για την Κνωσσό

  • [01] Συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Προβόπουλου

    Την εφ΄όλης της ύλης τακτή συνάντηση είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν οι εξελίξεις τόσο στην Οικονομία (υλοποίηση δεσμεύσεων μνημονίου, διαρθρωτικές αλλαγές, κ.λπ.), όσο και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

    Ο υπουργός ενημέρωσε τον διοικητή της ΤτΕ και για τον διορισμό των τριών συμβούλων του Δημοσίου, οι οποίοι αναλαμβάνουν αφ' ενός να αποτιμήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες και αφ' ετέρου να καταρτίσουν μελέτη με προτάσεις για τις στρατηγικές κινήσεις, που πρέπει να γίνουν στο πιστωτικό σύστημα. Από την πλευρά του, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε τον κ. Παπακωνσταντίνου για το πώς εξελλίσσονται τα βασικά μεγέθη των τραπεζών (την τρέχουσα περίοδο δημοσιοποιούνται και τα αποτελέσματα του α΄εξαμήνου) και η πιστωτική επέκταση, καθώς και για την πρόσφατη συνάντηση, που είχε με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

    [02] Ψήφιση ν/σ για μητρώο αγροτών

    Η διαφάνεια και ο εξορθολογισμός στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, προτάχθηκαν από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατ. Μπατζελή, τόσο για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το μητρώο αγροτών στο Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής, όσο και για το νομοσχέδιο για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Αμφότερα τα νομοσχέδια, συνάντησαν την αντίθεση της αντιπολίτευσης.

    Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, βασίζεται στην ανάγκη κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του Οργανισμού και διαχείρισης του τεράστιου χρέους του (3,8 δις ευρώ), το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2019. «Τα έσοδα του ΕΛΓΑ, μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα - και δύο δάνεια που λήφθηκαν απβ τον Οργανισμό με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου το 2008 και 2009, ύψους 444 εκ. και 225 εκ. ευρώ αντίστοιχα για την καταβολή των κατβ εξαίρεση αποζημιώσεων, θεωρήθηκαν από την Κομισιόν ως κρατικές ενισχύσεις, μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    «Αυτό που εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε, εκτός της ανταποδοτικότητας, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των παραγωγών και του συστήματος. Το κράτος θα πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή κι εμείς θα ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό που αναλαμβάνει το κόστος των προβλέψεων για την αποφυγή κινδύνων ή καταστροφών - και είμαστε ανοικτοί ανάλογα και με τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψουμε ορισμένα κενά. Βασική αρχή και στόχος του νόμου ωστόσο, είναι ένα σύστημα που να ξεχωρίζει τους τρεις πυλώνες: Συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο κρατικές ενισχύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής που αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ και προαιρετική πρόσθετη ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής που προέρχεται απβ τον ΕΛΓΑ, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς» ανέφερε η κ. Μπατζελή.

    Από τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ο Αθ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), εκτίμησε πως «η έννοια του ισοσκελισμού θα πρέπει να απαλειφθεί εντελώς», ενώ και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Μιχάλης Τζελέπης, υποστήριξε πως το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της αποπληρωμής των δανειακών αναγκών του Οργανισμού, το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων και το λειτουργικό κόστος, αλλιώς δεν μπορεί να έχει βιωσιμότητα ο ΕΛΓΑ.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κόλλιας, υποστήριξε πως το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου, θα είναι ένα ψευδεπίγραφο σύστημα ασφάλισης με ανασφάλιστη την γεωργική παραγωγή και τους αγρότες. «Το νομοσχέδιο καταργεί την αυτονομία, τον κοινωνικό χαρακτήρα και ουσιαστικά, την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης μέσω του ΕΛΓΑ» τόνισε ο βουλευτής.

    «Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείτε τις γεωργικές ασφαλίσεις με την είσοδο των ιδιωτών σβ αυτές και τους στρώνετε το χαλί με την επιδότηση του ασφαλίστρου» εκτίμησε ο Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ). «Επιβάλλετε πρόσθετη φορολόγηση υπέρ του ΕΛΓΑ μόνον στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όταν το συνολικό εισόδημά τους είναι πάνω απβ το αφορολόγητο όριο - ουσιαστικά θέλετε να εξαθλιώσετε τους φτωχούς αγρότες, για να συγκεντρωθεί η αγροτική παραγωγή σε λίγα χέρια» συμπλήρωσε.

    «Οι άνθρωποι της τρόικας, βρήκαν τον άνθρωπό τους για να περάσουν την πολιτική τους στην αγροτική οικονομία της χώρας» υποστήριξε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) και χαρακτήρισε «κάζους μπέλι» για τον ΛΑΟΣ, την κατάργηση των υποτροφιών των αγροτόπαιδων και το δόγμα του ισοσκελισμού μεταξύ εσόδων και αποζημιώσεων.

    «Δεν πρόκειται περί ανασυγκρότησης, ούτε περί διαφάνειας. Πρόκειται περί διάλυσης της ασφάλισης της παραγωγής γενικότερα. Είναι το μόνο σταράτο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή» ανέφερε με την σειρά της η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ).

    Στο Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης του μητρώου των αγροτών, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αν. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δίνει σαφή εικόνα του ποιοι είναι οι αγρότες και μας δίνει την δυνατότητα να κτίσουμε πάνω σβ αυτό για να δώσουμε μια άλλη προοπτική στην ελληνική γεωργία».

    «Δέχομαι να εξεταστώ για την εφαρμογή του, αλλά δεν μπορεί η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας και η Αριστερά από την μεριά της, να μην θέλετε να καταγραφεί με ποιους έχουμε να κάνουμε. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών, είναι ότι δεν ξεραινόμαστε μεταξύ μας και οι ίδιοι λένε: ``Πάμε για συμβόλαια και εμφανίζονται οι μεσάζοντες``» ανέφερε και η υπουργός και πρόσθεσε:

    «Το Μητρώο θα είναι παράμετρος του εθνικού Κτηματολογίου. Θα μπορούμε να προγραμματίζουμε τις δράσεις μας, να παρεμβαίνουμε στην αγορά, να δίνουμε προοπτική προς όφελος του αγροτικού κόσμου, να διασφαλίζουμε την διαφάνεια και την διασύνδεση των κλάδων της εφοδιαστικής αλυσίδας και οικονομίας» ανέφερε η κ. Μπατζελή. «Εισάγονται και συνεκτιμώνται οι νέες εξελίξεις και θεματολογίες όπως η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους αγρότες, αλλά και άλλες δραστηριότητες. Διευρύνεται η έννοια του επαγγελματία αγρότη, χωρίς να απαξιώνεται και χωρίς να αποδομείται. Κατοχυρώνεται το δικαίωμα ισότιμης καταγραφής της αγρότισσας και προσδιορίζεται με σύγχρονους όρους η αγροτική εκμετάλλευση».

    «Το πρόβλημα δεν ήταν η ανυπαρξία μητρώου. Ήταν η διασπορά των στοιχείων, η ελλιπής ποιότητα των δεδομένων και η ελλειμματική χρήση του ως εργαλείου χάραξης της εθνικής αγροτικής πολιτικής. Σβ αυτά τα προβλήματα δεν απαντά το νομοσχέδιο» υποστήριξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κων. Κόλλιας και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε να αποκλείσετε τους ψευτοαγρότες. Αντίθετα απαξιώνετε τον επαγγελματία αγρότη και τον βάζετε στο ίδιο τσουβάλι με τους εικονικούς αγρότες του Κολωνακίου».

    «Πέτρα του σκανδάλου» επί προκειμένω, είναι η συμμετοχή στο μητρώο, αγροτών με παράλληλη δεύτερη απασχόληση, αλλά και φορέων που απασχολούνται με τον αγροτουρισμό, ή τις ανανενώσιμες πηγές ενέργειας. Για την ένταξη στο μητρώο, μειώνεται το όριο του προαπαιτούμενου εισοδήματος από την αγροτική απασχόληση από το 51% που ήταν πριν, στο 35% και ο χρόνος της απασχόλησης ορίζεται στο 30% του συνολικού. «Προβλέπεται να μπουν 13.000-20.000 άτομα επιπλέον. Ποιο είναι το κύριο επάγγελμά τους; Ποια είναι τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά; Μήπως είναι τίποτα ανεπάγγελτες νοικοκυρές που αναζητούν φθηνό ασφάλιστρο για να εξασφαλίσουν συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ;» αναρωτήθηκε ο κ. Κόλλιας.

    «Στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν μισθωτές γης και θαλάσσιας έκτασης εφόσον η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Εφορία» είπε ο Ν. Μωραΐτης (ΚΚΕ). «Είναι τα γνωστά ``δώρα`` που έχει κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2004 και τα διαφύλαξε σαν κόρη οφθαλμού η Νέα Δημοκρατία. Είναι το δώρο που κάνατε στους μεταποιητές, στους τυποποιητές αγροτικών προϊόντων, στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, που είναι όμιλοι τραπεζών» υποστήριξε ο βουλευτής. Στόχος της κυβέρνησης κατά το ΚΚΕ, είναι και πάλι η καπιταλιστική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής. «Το μητρώο θα πρέπει να αντιπαλέψει η φτωχή αγροτιά, στους δρόμους του αγώνα» υποστήριξε ο κ. Μωραΐτης.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστ. Ροντούλης καταψήφισε, διαφωνώντας με τον τρόπο χειρισμού του ορισμού του επαγγελματία αγρότη και πρότεινε κλιμάκωση στις συμπληρωματικές δραστηριότητες του αγρότη, με διαφορετικά ποσοστά χρόνου απασχόλησης και εισοδήματος από την αγροτική παραγωγή ανά κλίμακα - που θα δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και κίνητρα ανόδου στην σχετική κλίμακα, με βασικό προαπαιτούμενο ωστόσο, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. «Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για αγρότη που ασκεί μία συμπληρωματική δραστηριότητα, γιατί δεν είναι παραγωγός προϊόντων, δεν είναι γεωργός» ανέφερε ο βουλευτής.

    Ευμενέστερη απέναντι στο νομοσχέδιο, υπήρξε η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία αναγνώρισε πολλά θετικά στοιχεία, ιδίως στην συνάφεια που καταγράφεται, ανάμεσα στις γεωργικές δραστηριότητες και εκείνες του αγροτουρισμού ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άλλη ωστόσο, «η λογική και τα κριτήρια με τα οποία θεσμοθετείται η ένταξη στο Μητρώο είναι ισοπεδωτικά - άλλο ο κάμπος της Θεσσαλίας και άλλο τα ορεινά. Εξαιρετικά κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα επίσης, όπως ο τρόπος προσδιορισμού της ετήσιας απασχόλησης και των εισοδημάτων που θα προσμετρώνται, παραπέμπονται όλα σε υπουργικές αποφάσεις. Μας καλείτε να ψηφίσουμε ένα κενό περιεχομένου Μητρώο και μετά να αποφασίσετε μόνοι σας το περιεχόμενό του» ανέφερε η βουλευτής.

    «Απορώ πώς ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο βάζει τη διαφάνεια σε μια από τις βασικότερες πολιτικές που αφορά ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας» απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Υπάρχει όντως μια εκροή αγροτών - το διαπίστωσε και η Αριστερά. Δεν πρέπει σε αυτούς τους αγρότες να χαμηλώσουμε το όριο εισοδήματος, για να δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άλλοι οι οποίοι καλλιεργούν τη γη, να λύσουμε καταρχήν το διατροφικό ζήτημα και την ανάπτυξη της Περιφέρειας και να τους δώσουμε κουράγιο να παίρνουν και την κοινοτική επιδότηση και ό,τι άλλο προβλέπεται από τη νυν τήρηση του αρχείου; Πού διαφωνούμε;» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή.

    [03] Εξιχνιάστηκε η ληστεία στην Αλόννησο

    Ένας 38 χρόνος Έλληνας, κατάδικος σε πολυετή κάθειρξη για δολοφονία και ληστείες, συνελήφθη και κρατείται ως ένας από τους τρεις δράστες της κινηματογραφικής ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Αλοννήσου.

    Ο 38 χρόνος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την ληστεία στην περιοχή των Εξαρχείων και από τις έρευνες προέκυψε ότι ο ίδιος, με άγνωστο συνεργό του, επιβαίνοντας σε μια μοτοσικλέτα, φορώντας κουκούλες και καπέλα και με την απειλή καλάσνικοφ, πήραν από το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Κατά την διαφυγή τους, ο οδηγός φορτηγού που είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε εμβόλισε την μοτοσικλέτα και οι δύο δράστες διέφυγαν πεζή αφού εγκατέλειψαν τα χρήματα στον τόπο της σύγκρουσης με το φορτηγό.

    Λίγο πιο μακριά ακινητοποίησαν έναν μοτοσικλετιστή με την απειλή όπλου του πήραν την μοτοσικλέτα και προσπάθησαν να διαφύγουν.

    Έγιναν αντιληπτοί, όμως, από αστυνομικούς του τοπικού αστυνομικού τμήματος, οι οποίοι τους καταδίωξαν αλλά οι δράστες πυροβολώντας ξέφυγαν.

    Οι πυροβολισμοί έγιναν αντιληπτοί από λιμενοφύλακα της περιοχής ο οποίος προσπάθησε να τους εμποδίσει, εκείνοι πυροβόλησαν εναντίον και διέφυγαν με φουσκωτό σκάφος, το οποίο κλέψει δυο μέρες νωρίτερα από την περιοχή Πυλίου Ευβοίας.

    Αξιωματικοί της αστυνομίας εξέφραζαν ερωτηματικά για το γεγονός ότι ο δράστης είχε λάβει 11ήμερη άδεια από τις φυλακές Αγιάς Κρήτης και κατά το διάστημα της άδειας διέπραξε - με τους καταζητούμενους συνεργούς του - την ληστεία.

    Τα ερωτηματικά των αστυνομικών οφείλονται στο γεγονός ότι ο συλληφθείς είναι έγκλειστος στις φυλακές, καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και την ληστεία, που διέπραξε το 1995 μαζί με επτά άλλους συνεργούς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον ταμία, έχει επίσης κι άλλες καταδίκες για εκβιάσεις και ληστείες.

    [04] Γιουρόπα Λίγκ: Προκρίθηκαν και οι τρεις

    Η ΑΕΚ έκανε το καθήκον της στο άδειο από φιλάθλους της γήπεδο Καραϊσκάκη και θα είναι παρούσα στη σημερινή κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Μπάγεβιτς "πάτησε" στο 1-0 του πρώτου αγώνα στη Σκοτία και παρά το γεγονός ότι "καρδιοχτύπησε" στη ρεβάνς με τη Νταντί Γιουνάιτεντ (1-1), πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης. Ο Ντιοπ στο 23΄ άνοιξε το σκορ και ο Ντέιλι στο 78΄ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο Αρης προκρίθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 της Αούστρια στη Βιέννη, στη ρεβάνς του 1-0 στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Οι "κιτρινόμαυροι" προηγήθηκαν στο σκορ με γκολ του Ρουίς στο 42ο λεπτό (είχε σημειώσει και το μοναδικό τέρμα στο πρώτο ματς), ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 56΄ με τον Λιντζ. Η κλήρωση για τους ομίλους της διοργάνωσης θα γίνει σήμερα το μεσημέρι (14:00), στο Μονακό.

    Ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς πέτυχε το "χρυσό" γκολ για τον ΠΑΟΚ στο 12ο λεπτό της ημίωρης παράτασης, στην αναμέτρηση του "Σουκρού Σαράτσογλου" με τη Φενερμπαχτσέ, στέλνοντας τον "Δικέφαλο του Βορρά" στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η μακεδονική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 της Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε στους ομίλους της διοργάνωσης, κατά μεγάλη σύμπτωση μάλιστα με το ίδιο σκορ. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 50ο λεπτό με τον Εμρέ.

    [05] Νεκρός ο τρίτος πιλότος

    Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος πιλότος του πολεμικού αεροσκάφους, το οποίο συγκρούστηκε με άλλο F- 16 νότια της Κρήτης. Στην πατρίδα του, την Άρτα,θα κηδευθεί στις 17.30 σήμερα.

    Οι άλλοι δύο πιλότοι περισυνελέγησαν σώοι. Ο πρώτος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ενώ η κατάσταση του δεύτερου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες το μεσημέρι, όταν δύο αεροσκάφη F16 συγκρούστηκαν στον αέρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης νότια της Κρήτης δυτικά της νήσου Χρυσή.

    Στην εκπαιδευτική άσκηση τακτικής εναέριας μάχης συμμετείχαν 6 αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από την 115 πτέρυγα μάχης 340 μοίρα.

    Για μαύρη μέρα στην Πολεμική μας Αεροπορία μίλησε από το Ηράκλειο ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις συνεχείς συσκέψεις που είχε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών πιλότων της Πολεμικής μας Αεροπορίας, έδωσε τις σχετικές κατευθύνσεις και ενημέρωσε στη συνέχεια τον Πρωθυπουργό.

    "Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι" ανέφερε και πρόσθεσε: "Η οδύνη μας είναι πολύ μεγάλη. Ένα ακόμα παλικάρι δίνει τη μάχη της ζωής. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, της Ιεράπετρας και της Αεροπορίας, είναι πάνω του. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κερδίσει τη δύσκολη μάχη. Υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας, αλλά είναι πολύ καλά στη υγεία του. Τον περιμένουμε και αυτόν τώρα στο ΠΑΓΝΗ. Όσο για τα ακριβή αίτια του συμβάντος έχουμε χρόνο να τα δούμε. Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε το δύσκολο κάβο. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, όλη η ελληνική κοινωνία, νοιώθει τους ανθρώπους αυτούς ως δικούς της, είμαστε και εμείς μέλη των οικογενειών τους."

    Την ίδια ώρα μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο 34χρονος σμηναγός που τραυματίστηκε σοβαρά από τη σύγκρουση των δύο μαχητικών αεροσκαφών.

    Με C 130 μεταφέρεται αίμα από την Αθήνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για μετάγγιση στον 34χρονο χειριστή του μονοθέσιου F-16, που συγκρούσθηκε χθες, λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι, στον αέρα νότια της Κρήτης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Όπως έγινε γνωστό από το νοσηλευτικό ίδρυμα, η κατάσταση της υγείας του πολυτραυματία έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει κρίσιμη.

    Όπως είπε ο χειρούργος που τον συνόδευσε με το ελικόπτερο super puma από την Ιεράπετρα, ο 36χρονος διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχοντας τις αισθήσεις του, καθώς στις ερωτήσεις των γιατρών κουνούσε το χέρι του, δείχνοντας ότι έχει επικοινωνία με το περιβάλλον.

    Ο 36χρονος -είπε ο γιατρός - είναι παλικάρι αφού κατάφερε να ανανήψει και στις τρεις ανακοπές που υπέστη στο χειρουργείο, ανταποκρινόμενος στις αγωνιώδεις προσπάθειες μας.

    Αργά χθες το βράδυ μεταφέρθηκε στο ΠΑΓΝΗ και ο άλλος πιλότος που διασώθηκε, ο οποίος φέρει κατάγματα στα άκρα, καθώς και αυχενική κάκωση.

    Δηλώσεις Προέδρου, πρωθυπουργού και αντιπολίτευσης

    Σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρει ότι «ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος».

    «Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του», καταλήγει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Την βαθειά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του και ο πρωθυπουργός. Ο Γ.Παπανδρέου συμπληρώνει στη δήλωση του ότι οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση.

    Θλίψη και οδύνη για τον χαμό του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εκφράζουν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ απευθύνουν και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους δυο πιλότους, οι οποίοι τραυματίστηκαν.

    Από τη ΝΔ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας του κόμματος Θεόφιλος Λεονταρίδης, σημειώνει ότι «γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας» και «εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα». Η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και να δώσει άμεσα απαντήσεις.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος τονίζει ότι η «κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των 2 μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα».

    O πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης σε δήλωση του εκφράζει την ελπίδα ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος.

    Ο ΣΥΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, θεωρεί «αναγκαίο η πολιτική ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών».

    Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι η σκληρή και ρεαλιστική εκπαίδευση των αεροπόρων μας έχει «συχνά ένα μεγάλο και δυσβάστακτο κόστος» και προσθέτει ότι «το τελευταίο διάστημα, έχουν πολλαπλασιαστεί και πυκνώσει τ' ατυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις» εξέλιξη που «ξεπερνά τη ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης και γεννά εύλογα ερωτήματα».

    «Το θέμα δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και κινδυνολογία, αλλά για την αντιμετώπιση του δεν αρκούν οι συνήθεις καθησυχαστικοί λόγοι και οι στείροι κομματικοί ανταγωνισμοί. Απαιτείται ευρύτατη εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικός και αποτελεσματικός σχεδιασμός της πολιτικής εθνικής άμυνας που θα ενισχύσει τη θέση και το κύρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», καταλήγει η κ. Μπακογιάννη.

    [06] "Ανάσα" για την Κνωσσό

    Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθούν τις επόμενες μέρες στην περιοχή της Κνωσού Ηρακλείου, προκειμένου να προχωρήσουν σε αποτυπώσεις, με βάση την πρόταση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για μείωση των αρχαιολογικών ζωνών στην περιοχή, καθώς από εκεί θα μπει τάξη στο ποιες εκτάσεις και περιουσίες θα αποχαρακτηριστούν, βγάζοντας ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες από το αδιέξοδο 34 ετών.

    Ο «απεγκλωβισμός» προς δόμηση κάποιων εκτάσεων -στο σύνολό τους υπολογίζονται μεταξύ 3-5.000 στρεμμάτων- θεωρείται δεδομένος, κυρίως στο Σκαλάνι, στη νοτιοανατολική Φορτέτσα και στην Καλλιθέα, στις πιο απομακρυσμένες δηλαδή περιοχές, που ανήκουν στη Β' αρχαιολογική ζώνη.

    Η προγραμματισμένη σύσκεψη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για τις Αρχαιολογικές Ζώνες της Κνωσού πραγματοποιήθηκε προχθές και αποφασίστηκε η Νέα Οριοθέτηση του Αρχαιολογικού Χώρου και των Ζωνών Προστασίας (Α' και Β').

    Στη συνεδρίαση πήραν μέρος ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γ. Κουράκης, ο δήμαρχος Αλικαρνασσού, Β. Σισαμάκης και οι βουλευτές Σκραφνάκη, Κεγκέρογλου, Στρατάκης και Κεφαλογιάννης, οι οποίοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ του περιορισμού των ζωνών και δέχτηκαν σειρά ερωτήσεων από τα μέλη του ΚΑΣ, τα οποία κλήθηκαν να εξετάσουν το αίτημα των 30.000 πολίτων που θίγονται.

    Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθούν τον ευρύτερο χώρο της Κνωσού υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και τοπογράφοι, οι οποίοι θα αποτυπώσουν τις περιοχές με βάση την απόφαση, που σχεδόν συμπλέει με την απόφαση του δήμου.

    Ακολούθως, θα υπάρξει συνάντηση με συμμετοχή εκπροσώπων από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και του δήμου Ηρακλείου, ώστε να καθοριστούν οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και γενικά η πολεοδομική ταυτότητα της περιοχής.

    Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης, δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της συζήτησης στο ΚΑΣ, που βασίστηκε στην τεκμηριωμένη πρόταση του δήμου και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Επισήμανε, επίσης, ότι «ο δήμος θα συνεχίσει την προσπάθειά του μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία με τελικό σκοπό την προστασία και ανάδειξη του σημαντικότερου Μινωικού Μνημείου, την ενοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου, αλλά και την αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας, που συνιστούσε ο ατεκμηρίωτος, πρόχειρος και μαξιμαλιστικός ορισμός των Αρχαιολογικών Ζωνών κατά το παρελθόν».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 August 2010 - 10:31:12 UTC