Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο εργασιακά θέματα και ανεργία
  • [02] Θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία
  • [03] Ψήφιση ν/σ για μητρώο αγροτών
  • [04] Γ. Πεταλωτής: Εξυγίανση στο Δημόσιο
  • [05] Εξιχνιάστηκε η ληστεία στην Αλόννησο
  • [06] Γιουρόπα Λίγκ-Προκρίθηκαν και οι τρεις
  • [07] "Απαιτείται συστράτευση"
  • [08] Ορίστηκαν σύμβουλοι
  • [09] Οι πρώτες εικόνες
  • [10] "Αρχίζει το ματς"

  • [01] Στο επίκεντρο εργασιακά θέματα και ανεργία

    Το πρόβλημα της ανεργίας, γενικά εργασιακά θέματα όπως οι συμβάσεις εργασίας καθώς και ζητήματα που συνδέονται με την ακρίβεια στην αγορά έθεσε το προεδρείο της ΓΣΕΕ στους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Α.Διαμαντοπούλου και Εργασίας & Κοινωνικής ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη.

    Ενόψει της συνάντησης της ΓΣΕΕ με τον Πρωθυπουργό και της διαμόρφωσης του πλαισίου οικονομικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, το προεδρείο της ΓΣΕΕ έθεσε στους υπουργούς το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που συνδέονται με την ανεργία, με αναπτυξιακές παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και όχι με πολιτικές που συνδέονται μόνον με την ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας.

    Η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη, εξερχόμενη από την συνάντηση ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για τις αυξήσεις στην αγορά, ζήτησε τη συμβολή της ΓΣΕΕ στην ενδυνάμωση του καταναλωτικού κινήματος για να γίνει μαχητικότερο στα δικαιώματά του.

    Επίσης, η υπουργός, σε όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων σχετικά με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επεσήμανε "ότι η επιτυχία του Συμβολαίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, χρειάζεται τη συμβολή όλων μας. Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων, χρειάζεται η προσπάθεια όλων, ώστε να αλλάξει η επιχειρηματική αντίληψη και να δημιουργηθούν βιώσιμες και καινοτόμες επιχειρήσεις".

    Παράλληλα, η κ.Κατσέλη σημείωσε ότι ήδη τρέχουν τα μισά προγράμματα και σταδιακά θα ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα και υπενθύμισε ότι έχει λήξει η διαβούλευση για τον Αναπτυξιακό νόμο και ζήτησε από τη ΓΣΕΕ να μην καθυστερήσει περαιτέρω την κατάθεση των προτάσεών της.

    Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση, εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας σε σχέση με τις επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.

    Το Προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με τον πρωθυπουργό προκειμένου να θέσει αναλυτικά το πλαίσιο των διεκδικήσεών του ενόψει της διαμόρφωσης του πλαισίου οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

    [02] Θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία

    Επαίνους για την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα υλοποιεί το πρόγραμμα προσαρμογής της οικονομίας της σε στέρεες βάσεις, δίνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωση, αρμόδιος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, μέσα από μακροσκελές άρθρο του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", απορρίπτοντας τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε την αποφασιστικότητά της να υλοποιήσει τα δραστικά και συγχρόνως επώδυνα μέτρα και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η εξυγίανση του προϋπολογισμού σημειώνει πρόοδο, καθώς δρομολογήθηκαν πακέτα μέτρων συνολικού ύψους γύρω στο 8% του ΑΕΠ για το 2010.

    Ο κ. Ρεν παραθέτει παραδείγματα της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση του προϋπολογισμού όπως, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αρχίζοντας από την αγορά εργασίας και τις συντάξεις μέχρι τις προϋποθέσεις-πλαίσιο για επιχειρήσεις.

    Παρατηρεί μάλιστα, πως η υλοποίηση μερικών μεταρρυθμίσεων γίνεται γρηγορότερα απ΄ότι προβλέπεται στο χρονοδιάγραμμα. Πέραν αυτών, με την ίδρυση ενός νέου Ταμείου Δημοσιονομικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης του δημοσιονομικού συστήματος.

    Για το μέλλον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως μία συνεπής υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων, και ένα, όσο είναι δυνατόν, ξεπέρασμα των στόχων, θα αποτελέσουν το κλειδί για την επανάκτηση της αξιοπιστίας και για την εξάλειψη των υπαρχόντων ανισοτήτων. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας απελευθέρωσης και ανοίγματος της αγοράς σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να προωθηθούν περαιτέρω, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση και να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα.

    Ο κ. Ρεν επαναλαμβάνει πως μια αποφασιστική υλοποίηση θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών, και, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι η ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν έχει εξαλείψει πλήρως τις σκέψεις ως προς την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογραμμίζει κατηγορηματικά πως ο ίδιος θεωρεί ως αδικαιολόγητες αυτές τις σκέψεις, και αυτό για πολλούς λόγους.

    Απαριθμώντας τους λόγους που τον οδηγούν σε απόρριψη των σεναρίων για αναδιάρθρωση του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης δεν είναι μόνον αναμφίβολα φιλόδοξο αλλά είναι επίσης σίγουρα ρεαλιστικό, οι προβλεπόμενες σε αυτό διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε ενίσχυση του μεσοπρόθεσμου δυναμικού ανάπτυξης.

    Ο ίδιος προειδοποιεί πως εκείνοι που προωθούν σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, υποτιμούν το, συνδεόμενο με κάτι τέτοιο, τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος, τις συνέπειες για την ελληνική οικονομία γενικά και το ελληνικό δημοσιονομικό σύστημα, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη συνολικά και για την παγκόσμια οικονομία.

    Συμπληρώνει ακόμη πως η πολιτική ζημία θα ήταν σημαντική όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά επίσης για την Ευρωζώνη και για την Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και ως εκ τούτου αυτό το ανεπιθύμητο και άσκοπο αποτέλεσμα θα πρέπει να αποφευχθεί.

    Ο Ολι Ρεν τονίζει πως θα πρέπει να εξαχθούν διδάγματα από την πρόσφατη κρίση και να εξαλειφθούν οι αδυναμίες για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει φιλόδοξες προτάσεις για μια βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης, τις οποίες ο ίδιος θα καταθέσει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.

    Τέλος, επισημαίνει πως η ελληνική κρίση έχει μεν προκαλέσει καμπή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά έχει δώσει και μία αποφασιστική ώθηση για την εξέταση των συστημικών αδυναμιών της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, και ο ίδιος δηλώνει πεπεισμένος ότι αυτό θα αυξήσει την λειτουργικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

    Σόιμπλε: "Οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια"

    Την πεποίθησή του ότι "οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια" και ως προς αυτό ο ίδιος δεν έχει καμία αμφιβολία, τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εφ΄ όλης της ύλης, συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα "Κουρίρ", επισημαίνοντας συγχρόνως πως η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια "σκληρή, επιτυχή, πορεία εξυγίανσης".

    Ο Γερμανός υπουργός, αναφέρει χαρακτηριστικά πως "οι Έλληνες έχουν ένα ασυνήθιστα σκληρό πρόγραμμα εξυγίανσης και επειδή δεν μπορούν να υποβαθμίσουν, όπως η Αργεντινή, το νόμισμά τους, τους δόθηκαν από την Ευρωζώνη δάνεια ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αυτό δεν ήταν μια απλή απόφαση". Ο ίδιος τονίζει στη συνέχεια πως δεν έχει "καμία αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα ξεπληρώσουν όλα τα δάνεια".

    Στη συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στους κανόνες της οικονομίας της αγοράς, στην κερδοσκοπία και στην ανάγκη ρυθμίσεων για αποφυγή μελλοντικών κρίσεων, στο μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και της ΕΕ γενικότερα, στην κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, στις γαλλογερμανικές σχέσεις, αλλά και στην εσωτερική πολιτική στη Γερμανία και τις προοπτικές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο.

    Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ μιας αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης τάσσονται οι πολίτες της ΕΕ

    Yπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης τάσσονται οι πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε το Μάιο - στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Συγκεκριμένα, το 84% των Ελλήνων και το 75% των Ευρωπαίων (+2% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009 και +4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009) πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Επίσης, διαπιστώνεται σημαντική μεταστροφή, σε σχέση με το φθινόπωρο, υπέρ μιας αυστηρότερης ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης σε αρκετές χώρες, και ιδίως στη Φινλανδία και στην Ιρλανδία (+13% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009), στο Βέλγιο και στη Γερμανία (+7%), στην Αυστρία, στο Λουξεμβούργο και στη Σλοβακία (+6%), και στις Κάτω Χώρες (+5%). Επιπλέον, το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου στις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων, από την πλευρά της ΕΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 80% των Ελλήνων, έναντι 74% των ευρωπαίων, φρονούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους. Το ίδιο φρονούν το 85% των Σουηδών, το 84% των Ούγγρων, το 83% των Γερμανών, το 82% των Βέλγων και των Κύπριων, και το 80% των Τσέχων και των Σλοβένων.

    Επιπλέον, στην ερώτηση "συμφωνείτε ή διαφωνείτε πως στη χώρα σας πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοήσουν τις επόμενες γενιές, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερες θυσίες από τις σημερινές;", το 68% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 71% των ευρωπαίων.

    Επίσης, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα στοιχεία της κρίσης που ανησυχούν κυρίως τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση (40%), η ανεργία (48%) και ή άνοδος των τιμών (20%).

    Η έρευνα κατέληξε, τέλος, στο συμπέρασμα ότι τον Μάιο του 2010 η εμπιστοσύνη στα όργανα της ΕΕ παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ή στα εθνικά κοινοβούλια (42% έναντι 29% και 31%, αντίστοιχα), αν και η εμπιστοσύνη στην ΕΕ μειώθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης (στο 42% από το 48% το φθινόπωρο του 2009). Η εμπιστοσύνη ήταν μεγαλύτερη στην Εσθονία (68%), στη Σλοβακία (65%), στη Βουλγαρία και στη Δανία (61%), ενώ ήταν μικρότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο (20%). Στην Ελλάδα, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ ήταν στο 42%, ενώ στην εθνική κυβέρνηση ήταν στο 25% (έναντι 29% που ήταν η εμπιστοσύνη του μέσου ευρωπαίου στην εθνική κυβέρνηση).

    [03] Ψήφιση ν/σ για μητρώο αγροτών

    Η διαφάνεια και ο εξορθολογισμός στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα, προτάχθηκαν από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατ. Μπατζελή, τόσο για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το μητρώο αγροτών στο Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής, όσο και για το νομοσχέδιο για το σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας και την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Αμφότερα τα νομοσχέδια, συνάντησαν την αντίθεση της αντιπολίτευσης.

    Το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, βασίζεται στην ανάγκη κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του Οργανισμού και διαχείρισης του τεράστιου χρέους του (3,8 δις ευρώ), το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2019. «Τα έσοδα του ΕΛΓΑ, μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα - και δύο δάνεια που λήφθηκαν απβ τον Οργανισμό με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου το 2008 και 2009, ύψους 444 εκ. και 225 εκ. ευρώ αντίστοιχα για την καταβολή των κατβ εξαίρεση αποζημιώσεων, θεωρήθηκαν από την Κομισιόν ως κρατικές ενισχύσεις, μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    «Αυτό που εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε, εκτός της ανταποδοτικότητας, είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των παραγωγών και του συστήματος. Το κράτος θα πρέπει να έχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή κι εμείς θα ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό που αναλαμβάνει το κόστος των προβλέψεων για την αποφυγή κινδύνων ή καταστροφών - και είμαστε ανοικτοί ανάλογα και με τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψουμε ορισμένα κενά. Βασική αρχή και στόχος του νόμου ωστόσο, είναι ένα σύστημα που να ξεχωρίζει τους τρεις πυλώνες: Συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο κρατικές ενισχύσεις υπό την εποπτεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υποχρεωτική ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής που αποτελεί έργο του ΕΛΓΑ και προαιρετική πρόσθετη ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής που προέρχεται απβ τον ΕΛΓΑ, τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς» ανέφερε η κ. Μπατζελή.

    Από τους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ο Αθ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), εκτίμησε πως «η έννοια του ισοσκελισμού θα πρέπει να απαλειφθεί εντελώς», ενώ και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Μιχάλης Τζελέπης, υποστήριξε πως το κράτος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της αποπληρωμής των δανειακών αναγκών του Οργανισμού, το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων και το λειτουργικό κόστος, αλλιώς δεν μπορεί να έχει βιωσιμότητα ο ΕΛΓΑ.

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κόλλιας, υποστήριξε πως το αποτέλεσμα του νομοσχεδίου, θα είναι ένα ψευδεπίγραφο σύστημα ασφάλισης με ανασφάλιστη την γεωργική παραγωγή και τους αγρότες. «Το νομοσχέδιο καταργεί την αυτονομία, τον κοινωνικό χαρακτήρα και ουσιαστικά, την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης μέσω του ΕΛΓΑ» τόνισε ο βουλευτής.

    «Ουσιαστικά ιδιωτικοποιείτε τις γεωργικές ασφαλίσεις με την είσοδο των ιδιωτών σβ αυτές και τους στρώνετε το χαλί με την επιδότηση του ασφαλίστρου» εκτίμησε ο Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ). «Επιβάλλετε πρόσθετη φορολόγηση υπέρ του ΕΛΓΑ μόνον στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όταν το συνολικό εισόδημά τους είναι πάνω απβ το αφορολόγητο όριο - ουσιαστικά θέλετε να εξαθλιώσετε τους φτωχούς αγρότες, για να συγκεντρωθεί η αγροτική παραγωγή σε λίγα χέρια» συμπλήρωσε.

    «Οι άνθρωποι της τρόικας, βρήκαν τον άνθρωπό τους για να περάσουν την πολιτική τους στην αγροτική οικονομία της χώρας» υποστήριξε ο Αστ. Ροντούλης (ΛΑΟΣ) και χαρακτήρισε «κάζους μπέλι» για τον ΛΑΟΣ, την κατάργηση των υποτροφιών των αγροτόπαιδων και το δόγμα του ισοσκελισμού μεταξύ εσόδων και αποζημιώσεων.

    «Δεν πρόκειται περί ανασυγκρότησης, ούτε περί διαφάνειας. Πρόκειται περί διάλυσης της ασφάλισης της παραγωγής γενικότερα. Είναι το μόνο σταράτο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή» ανέφερε με την σειρά της η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ).

    Στο Ββ Θερινό Τμήμα της Βουλής σχετικά με τον τρόπο συγκρότησης του μητρώου των αγροτών, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Αν. Σιδηρόπουλος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο δίνει σαφή εικόνα του ποιοι είναι οι αγρότες και μας δίνει την δυνατότητα να κτίσουμε πάνω σβ αυτό για να δώσουμε μια άλλη προοπτική στην ελληνική γεωργία».

    «Δέχομαι να εξεταστώ για την εφαρμογή του, αλλά δεν μπορεί η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας και η Αριστερά από την μεριά της, να μην θέλετε να καταγραφεί με ποιους έχουμε να κάνουμε. Γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα των αγροτών, είναι ότι δεν ξεραινόμαστε μεταξύ μας και οι ίδιοι λένε: ``Πάμε για συμβόλαια και εμφανίζονται οι μεσάζοντες``» ανέφερε και η υπουργός και πρόσθεσε:

    «Το Μητρώο θα είναι παράμετρος του εθνικού Κτηματολογίου. Θα μπορούμε να προγραμματίζουμε τις δράσεις μας, να παρεμβαίνουμε στην αγορά, να δίνουμε προοπτική προς όφελος του αγροτικού κόσμου, να διασφαλίζουμε την διαφάνεια και την διασύνδεση των κλάδων της εφοδιαστικής αλυσίδας και οικονομίας» ανέφερε η κ. Μπατζελή. «Εισάγονται και συνεκτιμώνται οι νέες εξελίξεις και θεματολογίες όπως η εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τους αγρότες, αλλά και άλλες δραστηριότητες. Διευρύνεται η έννοια του επαγγελματία αγρότη, χωρίς να απαξιώνεται και χωρίς να αποδομείται. Κατοχυρώνεται το δικαίωμα ισότιμης καταγραφής της αγρότισσας και προσδιορίζεται με σύγχρονους όρους η αγροτική εκμετάλλευση».

    «Το πρόβλημα δεν ήταν η ανυπαρξία μητρώου. Ήταν η διασπορά των στοιχείων, η ελλιπής ποιότητα των δεδομένων και η ελλειμματική χρήση του ως εργαλείου χάραξης της εθνικής αγροτικής πολιτικής. Σβ αυτά τα προβλήματα δεν απαντά το νομοσχέδιο» υποστήριξε για λογαριασμό της ΝΔ, ο Κων. Κόλλιας και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε να αποκλείσετε τους ψευτοαγρότες. Αντίθετα απαξιώνετε τον επαγγελματία αγρότη και τον βάζετε στο ίδιο τσουβάλι με τους εικονικούς αγρότες του Κολωνακίου».

    «Πέτρα του σκανδάλου» επί προκειμένω, είναι η συμμετοχή στο μητρώο, αγροτών με παράλληλη δεύτερη απασχόληση, αλλά και φορέων που απασχολούνται με τον αγροτουρισμό, ή τις ανανενώσιμες πηγές ενέργειας. Για την ένταξη στο μητρώο, μειώνεται το όριο του προαπαιτούμενου εισοδήματος από την αγροτική απασχόληση από το 51% που ήταν πριν, στο 35% και ο χρόνος της απασχόλησης ορίζεται στο 30% του συνολικού. «Προβλέπεται να μπουν 13.000-20.000 άτομα επιπλέον. Ποιο είναι το κύριο επάγγελμά τους; Ποια είναι τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά; Μήπως είναι τίποτα ανεπάγγελτες νοικοκυρές που αναζητούν φθηνό ασφάλιστρο για να εξασφαλίσουν συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ;» αναρωτήθηκε ο κ. Κόλλιας.

    «Στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν μισθωτές γης και θαλάσσιας έκτασης εφόσον η μίσθωση έχει συναφθεί εγγράφως και έχει θεωρηθεί από την αρμόδια Εφορία» είπε ο Ν. Μωραΐτης (ΚΚΕ). «Είναι τα γνωστά ``δώρα`` που έχει κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2004 και τα διαφύλαξε σαν κόρη οφθαλμού η Νέα Δημοκρατία. Είναι το δώρο που κάνατε στους μεταποιητές, στους τυποποιητές αγροτικών προϊόντων, στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών που είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, που είναι όμιλοι τραπεζών» υποστήριξε ο βουλευτής. Στόχος της κυβέρνησης κατά το ΚΚΕ, είναι και πάλι η καπιταλιστική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής. «Το μητρώο θα πρέπει να αντιπαλέψει η φτωχή αγροτιά, στους δρόμους του αγώνα» υποστήριξε ο κ. Μωραΐτης.

    Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστ. Ροντούλης καταψήφισε, διαφωνώντας με τον τρόπο χειρισμού του ορισμού του επαγγελματία αγρότη και πρότεινε κλιμάκωση στις συμπληρωματικές δραστηριότητες του αγρότη, με διαφορετικά ποσοστά χρόνου απασχόλησης και εισοδήματος από την αγροτική παραγωγή ανά κλίμακα - που θα δίνουν μεγαλύτερη ευελιξία και κίνητρα ανόδου στην σχετική κλίμακα, με βασικό προαπαιτούμενο ωστόσο, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. «Αν δεν υπάρχει αυτό, δεν μπορούμε να μιλάμε για αγρότη που ασκεί μία συμπληρωματική δραστηριότητα, γιατί δεν είναι παραγωγός προϊόντων, δεν είναι γεωργός» ανέφερε ο βουλευτής.

    Ευμενέστερη απέναντι στο νομοσχέδιο, υπήρξε η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), η οποία αναγνώρισε πολλά θετικά στοιχεία, ιδίως στην συνάφεια που καταγράφεται, ανάμεσα στις γεωργικές δραστηριότητες και εκείνες του αγροτουρισμού ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άλλη ωστόσο, «η λογική και τα κριτήρια με τα οποία θεσμοθετείται η ένταξη στο Μητρώο είναι ισοπεδωτικά - άλλο ο κάμπος της Θεσσαλίας και άλλο τα ορεινά. Εξαιρετικά κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα επίσης, όπως ο τρόπος προσδιορισμού της ετήσιας απασχόλησης και των εισοδημάτων που θα προσμετρώνται, παραπέμπονται όλα σε υπουργικές αποφάσεις. Μας καλείτε να ψηφίσουμε ένα κενό περιεχομένου Μητρώο και μετά να αποφασίσετε μόνοι σας το περιεχόμενό του» ανέφερε η βουλευτής.

    «Απορώ πώς ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου το οποίο βάζει τη διαφάνεια σε μια από τις βασικότερες πολιτικές που αφορά ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας» απάντησε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Υπάρχει όντως μια εκροή αγροτών - το διαπίστωσε και η Αριστερά. Δεν πρέπει σε αυτούς τους αγρότες να χαμηλώσουμε το όριο εισοδήματος, για να δώσουμε τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άλλοι οι οποίοι καλλιεργούν τη γη, να λύσουμε καταρχήν το διατροφικό ζήτημα και την ανάπτυξη της Περιφέρειας και να τους δώσουμε κουράγιο να παίρνουν και την κοινοτική επιδότηση και ό,τι άλλο προβλέπεται από τη νυν τήρηση του αρχείου; Πού διαφωνούμε;» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Μπατζελή.

    [04] Γ. Πεταλωτής: Εξυγίανση στο Δημόσιο

    «Η κυβέρνηση δίνει καθημερινή μάχη για τον περιορισμό της τεράστιας σπατάλης στα χρήματα των πολιτών, καθημερινό αγώνα για το αυτονόητο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι είναι βαθιά πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και η εξυγίανση στη δημόσια διοίκηση είναι η μεγαλύτερη κοινωνική παροχή προς τους πολίτες.

    Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι η δουλειά που γίνεται καθημερινά, η πλήρης αξιοποίηση των θυσιών των πολιτών, με την προοπτική να μην πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ, επιτρέπουν να βλέπουμε πλέον αρκετά αισιόδοξα την επόμενη μέρα και δημιουργούν την προοπτική για μια Ελλάδα που θα πατάει σε στέρεες βάσεις, «ώστε να μην έχουμε φαινόμενα, όπως αυτά, μετά τη διακυβέρνηση της ΝΔ».

    Επεσήμανε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται κι οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για το ανώτατο όριο στις εκλογικές δαπάνες και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, καθώς επίσης και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ,της ψηφιοποίησης με ηλεκτρονικό σύστημα μιας σειράς υπηρεσιών,όπως το ποινικό μητρώο, η παρακολούθηση δικογράφων και η αποθήκευση πρακτικών, έτσι ώστε να «εχουμε να κάνουμε με μια καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης».

    Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται κι η ηλεκτρονική καταχώρηση και εκτέλεση συνταγών, η οποία «θα βάλει τέλος στην τεράστια σπατάλη και θα επιφέρει περιστολή δαπανών κατά περίπου 1 δισ. ευρώ,που θα την επωφεληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία».

    Αν και ανέφερε ότι η κυβέρνηση γνώριζε και είχε επισημάνει ότι θα υπάρχει ύφεση, ανεργία και πληθωρισμός και ότι με βάση αυτή την παραδοχή προχώρησε στις αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβε, ο κ. Πεταλωτής τόνισε επιπλέον ότι γνωρίζουμε ότι μέσα στο 2012 θα υπάρχει ανάταξη της οικονομίας και θα έχουμε ανάπτυξη, περιορισμό της ανεργίας και του πληθωρισμού.

    Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «είμαστε μέσα στους στόχους μας» και ότι «δεν υπάρχει περίπτωση για νέα μέτρα».

    Σημείωσε ακόμη ότι «αν τηρούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, δεν έχουμε να αλλάξουμε κανέναν σχεδιασμό μας».

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ και δεν υλοποιούνται, συμπληρώνοντας ότι βλέπει «με άλλο μάτι» αυτό που ονομάζεται κοινωνική προστασία του πολίτη,που έχει να κάνει με γενικότερο σχεδιασμό.

    «Τη φιλολογία του ανασχηματισμού την έχουμε εξαντλήσει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με ζητήματα που δεν είναι παραγωγικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος σχετικά με τον φημολογούμενο ανασχηματισμό, ενώ ερωτηθείς για την περίπτωση της υποψηφιότητας του Γ. Καμίνη στην Αθήνα, παρέπεμψε στο σύστημα αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων οι διαδικασίες του οποίου είναι σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Πεταλωτής τόνισε ότι «μέλημά μας είναι μέσα σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σαν χώρα και παρ' όλο που πήραμε επώδυνες αποφάσεις, να δημιουργήσουμε συνθήκες, από δω και πέρα, ώστε να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε τον Έλληνα πολίτη, όσο επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας».

    Σχετικά δε με το αν ισχύει ότι θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό και αναπτυξιακό πακέτο που αναμένεται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ο κ. Πεταλωτής είπε πως «ό,τι έχουμε πει έως τώρα, ισχύει» και επεσήμανε ότι από κει και πέρα υπάρχει κι η χρηματοδότηση προγραμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία δεν αξιοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Όσον αφορά στο πακέτο των 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ο κ. Πεταλωτής, αφού ανέφερε ότι ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ επειδή δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά, τόνισε ότι σ' αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το πακέτο θα περάσει στην αγορά μέσω των τραπεζών, με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκιά τους, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «θα υπάρξει σειρά ρυθμίσεων που θα διασφαλίζουν τη ρευστότητα με όρους της αγοράς ώστε να είναι ανοικτή».

    Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση που έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, αναφορικά με την πρόσληψη συμβούλων του πρωθυπουργού, ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε ως επιβεβλημένο «σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της χώρας, το Γραφείο του Πρωθυπουργού να είναι άρτια στελεχωμένο, προκειμένου και να προσλαμβάνει την ελληνική και τη διεθνή πραγματικότητα και να βρίσκονται λύσεις με τον πιο οικονομικό τρόπο».

    Επεσήμανε ακόμη ότι γίνεται με πλήρη διαφάνεια, ότι έχουν ήδη δημοσιευθεί ο αριθμός και οι ειδικότητες αυτών των συμβούλων και πως όλες οι αποφάσεις θα δοθούν στη δημοσιότητα και θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο.

    Ερωτηθείς εάν η πρόσληψη συμβούλων συνδέεται με τις «δομικές» αλλαγές που έχουν προαναγγελθεί, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι είναι κάτι ευρύτερο, σημειώνοντας ότι το έργο των υπουργών -το οποίο εξήρε - είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και δεν έχει να κάνει με τους συμβούλους του πρωθυπουργού.

    Υπενθύμισε δε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει ήδη περικοπές δαπανών και ότι η κυβέρνηση είναι μακριά από τη λογική των «ημέτερων».

    Εν τω μεταξύ, ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι ο νόμος Παπακωνσταντίνου για το πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών του δημόσιου τομέα ισχύει και για την ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι επιβεβλημένο.

    Ο εκπρόσωπος, σχετικά με τη συζήτηση για το θέμα των 12 μιλίων και το casus belli εκ μέρους της Τουρκίας, είπε ότι «θα υπάρχει αξιολόγηση από την κυβέρνηση και όταν υπάρχει θα ανακοινωθεί κιόλας».

    Ο Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την κατάργηση της βάσης του «10», ανέφερε ότι «υπάρχει ούτως ή άλλως στρεβλή κατάσταση που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει».

    [05] Εξιχνιάστηκε η ληστεία στην Αλόννησο

    Ένας 38 χρόνος Έλληνας, κατάδικος σε πολυετή κάθειρξη για δολοφονία και ληστείες, συνελήφθη και κρατείται ως ένας από τους τρεις δράστες της κινηματογραφικής ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Αλοννήσου.

    Ο 38 χρόνος συνελήφθη λίγες ώρες μετά την ληστεία στην περιοχή των Εξαρχείων και από τις έρευνες προέκυψε ότι ο ίδιος, με άγνωστο συνεργό του, επιβαίνοντας σε μια μοτοσικλέτα, φορώντας κουκούλες και καπέλα και με την απειλή καλάσνικοφ, πήραν από το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Κατά την διαφυγή τους, ο οδηγός φορτηγού που είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε εμβόλισε την μοτοσικλέτα και οι δύο δράστες διέφυγαν πεζή αφού εγκατέλειψαν τα χρήματα στον τόπο της σύγκρουσης με το φορτηγό.

    Λίγο πιο μακριά ακινητοποίησαν έναν μοτοσικλετιστή με την απειλή όπλου του πήραν την μοτοσικλέτα και προσπάθησαν να διαφύγουν.

    Έγιναν αντιληπτοί, όμως, από αστυνομικούς του τοπικού αστυνομικού τμήματος, οι οποίοι τους καταδίωξαν αλλά οι δράστες πυροβολώντας ξέφυγαν.

    Οι πυροβολισμοί έγιναν αντιληπτοί από λιμενοφύλακα της περιοχής ο οποίος προσπάθησε να τους εμποδίσει, εκείνοι πυροβόλησαν εναντίον και διέφυγαν με φουσκωτό σκάφος, το οποίο κλέψει δυο μέρες νωρίτερα από την περιοχή Πυλίου Ευβοίας.

    Αξιωματικοί της αστυνομίας εξέφραζαν ερωτηματικά για το γεγονός ότι ο δράστης είχε λάβει 11ήμερη άδεια από τις φυλακές Αγιάς Κρήτης και κατά το διάστημα της άδειας διέπραξε - με τους καταζητούμενους συνεργούς του - την ληστεία.

    Τα ερωτηματικά των αστυνομικών οφείλονται στο γεγονός ότι ο συλληφθείς είναι έγκλειστος στις φυλακές, καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και την ληστεία, που διέπραξε το 1995 μαζί με επτά άλλους συνεργούς στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον ταμία, έχει επίσης κι άλλες καταδίκες για εκβιάσεις και ληστείες.

    [06] Γιουρόπα Λίγκ-Προκρίθηκαν και οι τρεις

    Η ΑΕΚ έκανε το καθήκον της στο άδειο από φιλάθλους της γήπεδο Καραϊσκάκη και θα είναι παρούσα στη σημερινή κλήρωση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Η ομάδα του Μπάγεβιτς "πάτησε" στο 1-0 του πρώτου αγώνα στη Σκοτία και παρά το γεγονός ότι "καρδιοχτύπησε" στη ρεβάνς με τη Νταντί Γιουνάιτεντ (1-1), πήρε το εισιτήριο για τους ομίλους της διοργάνωσης. Ο Ντιοπ στο 23΄ άνοιξε το σκορ και ο Ντέιλι στο 78΄ διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο Αρης προκρίθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 της Αούστρια στη Βιέννη, στη ρεβάνς του 1-0 στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Οι "κιτρινόμαυροι" προηγήθηκαν στο σκορ με γκολ του Ρουίς στο 42ο λεπτό (είχε σημειώσει και το μοναδικό τέρμα στο πρώτο ματς), ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 56΄ με τον Λιντζ. Η κλήρωση για τους ομίλους της διοργάνωσης θα γίνει σήμερα το μεσημέρι (14:00), στο Μονακό.

    Ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς πέτυχε το "χρυσό" γκολ για τον ΠΑΟΚ στο 12ο λεπτό της ημίωρης παράτασης, στην αναμέτρηση του "Σουκρού Σαράτσογλου" με τη Φενερμπαχτσέ, στέλνοντας τον "Δικέφαλο του Βορρά" στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Η μακεδονική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 της Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε στους ομίλους της διοργάνωσης, κατά μεγάλη σύμπτωση μάλιστα με το ίδιο σκορ. Οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί στο 50ο λεπτό με τον Εμρέ.

    [07] "Απαιτείται συστράτευση"

    Το πολιτικό διακύβευμα των αυτόδιοικητικών εκλογών προέταξε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στην πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος και έστειλε μήνυμα στα στελέχη του ότι απαιτεί την στράτευση όλων στους υποψηφίους της παράταξης.

    Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με την στρατηγική κατά του μνημονίου και των συνεπειών του στην οικονομία και στην κοινωνία. Στις παρούσες συνθήκες είπε ο κ. Σαμαράς που είναι «συνθήκες κρίσης», το πολιτικό στοιχείο υπερισχύει του αυτοδιοικητικού. Περιέγραψε την στρατηγική του λέγοντας ότι «η ΝΔ θα αρχίσει να οικοδομεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό συνασπισμό δυνάμεων που απορρίπτει τα αδιέξοδα του Μνημονίου και στηρίζει την εναλλακτική προοπτική. Θα το κάνει, ασφαλώς, όπως οφείλει, ανεξάρτητα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και με καταλύτη τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα τέσσερα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των υποψηφίων του κόμματος για τους δήμους και τις περιφέρειες:

    - Πρώτον, η θέληση της τοπικής κοινωνίας.

    - Δεύτερον, το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση προσώπων, για ανάδειξη νέων και άφθαρτων. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την επιλογή του Βασίλη Κικίλια για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής.

    - Το τρίτο κριτήριο είναι η ενότητα του κόμματος. Έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως μετά το Συνέδριο. Υποσχέθηκα «σφουγγάρι» στο παρελθόν και το τηρώ. Υποσχέθηκα το κόμμα των αξιών και των αξίων και το τηρώ.

    - Το τέταρτο κριτήριο είναι η συνολική προοπτική που δίνουμε στη χώρα. Ασφαλώς δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Ούτε χρειάζεται άλλωστε. Το πραγματικό «δημοψήφισμα» για το Μνημόνιο γίνεται κάθε 15 ή 30 του μηνός όταν οι εργαζόμενοι εισπράττουν μειωμένες αποδοχές.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στον «Καλλικράτη» επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι «τον ``Καλλικράτη`` όταν θα έλθουμε στην κυβέρνηση θα τον αλλάξουμε. Θα τον κάνουμε αληθινά λειτουργικό».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στα «εξαπτέρυγά του» λέγοντας: «Η ΝΔ λέει αλήθειες. Συχνά δύσκολες αλήθειες. Και τις υπηρετεί με συνέπεια. Παρά τον πόλεμο που της γίνεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από πάσης φύσεως ``εξαπτέρυγα``, που στηρίζουν με κάθε τρόπο το ΠΑΣΟΚ, αλλά καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο, ότι η πολεμική τους δεν μας αγγίζει».

    Υποστήριξε ότι η ανοδική πορεία της ΝΔ έχει αρχίσει αντίθετα με την πορεία του ΠΑΣΟΚ για το οποίο είπε ότι «τα πράγματα είναι ακριβώς αντίστροφα: Η μεγάλη πτώση του έχει αρχίσει και στους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί». Συνέχισε προαναγγέλλοντας εκστρατείες ανά την Ελλάδα των δύο αντιπροέδρων του κόμματος κ.κ. Σταύρου Δήμα και Δημήτρη Αβραμόπουλου για να στηρίξουν το άνοιγμα του κόμματος στον λαό και στην Κοινωνία. Παράλληλα έστειλε και μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος λέγοντας: «Εξυπακούεται ότι οι αποφάσεις που παίρνει η Παράταξη θα έχουν τη στήριξη όλων. Δεν ζητώ μόνο τη στήριξη των επιλογών της Παράταξης. Ζητώ και την ενεργό συμμετοχή όλων των στελεχών στον κοινό μας αγώνα».

    Επανέλαβε την κριτική του στην πολιτική του μνημονίου σε αντιδιαστολή με την «στρατηγική εξόδου από την κρίση» που έχει προτείνει ο ίδιος. Μίλησε για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εφαρμογής του μνημονίου λέγοντας ότι «τα έσοδα είναι πολύ μικρότερα απβ αυτά που υπολόγιζαν να αποσπάσουν με τις φορο-επιδρομές, οι δαπάνες δεν ελέγχονται γιβ αυτό και περιορίζουν δραστικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή την παραδοσιακή ατμομηχανή της Οικονομίας μας, το Δημόσιο δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του, προκειμένου να εμφανίσει μειωμένο έλλειμμα. Τα αποτελέσματα είναι τρία - κι είναι και τα τρία ολέθρια:

    - Πολύ μεγαλύτερη ύφεση απβ όσο είχε προϋπολογιστεί (τουλάχιστον διπλάσια).

    - Πολύ μεγαλύτερος πληθωρισμός απβ όσο είχε προϋπολογιστεί (τουλάχιστον τριπλάσιος) και

    - Πολύ μικρότερη πραγματική μείωση του ελλείμματος απβ όσο είχε υπολογιστεί».

    Προέβλεψε ότι «νέα έκτακτα μέτρα είναι σχεδόν αναπόφευκτα» και επανέλαβε ότι η ΝΔ έχει προτείνει εγκαίρως ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των υφεσιακών φαινομένων.

    «Με βάση το εναλλακτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το έλλειμμα θα έχει εκμηδενιστεί σε δύο περίπου χρόνια (αν εφαρμοζόταν από σήμερα), ενώ με βάση το Μνημόνιο, ακόμα και μετά από τετραετία, θα υπάρχει έλλειμμα της τάξης του 2%! Με βάση το διαφορετικό μείγμα Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, το δημόσιο χρέος θα είναι μετά από τετραετία κάτω από 100%, σημαντικά μικρότερο απβ ό,τι σήμερα. Ενώ με βάση του Μνημόνιο θα πλησιάζει τότε το 150%!» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Τέλος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα θέματα Παιδείας λέγοντας ότι τα αποτελέσματα των εισαγωγικών δικαίωσαν την πολιτική της ΝΔ που είχε καθιερώσει την βάση του 10 για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    [08] Ορίστηκαν σύμβουλοι

    Τους διεθνείς οίκους Deutsche Bank AG London Branch, HSBC BANK PLC και Lazard Freres SAS, επέλεξε η διυπουργική επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους του Δημοσίου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, οι σύμβουλοι θα αναλάβουν το έργο του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αποτίμησης των συμμετοχών του στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ιδιαιτέρως από την άποψη της αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής ευστάθειας.

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προωθήσει τη στρατηγική του αναδιάρθρωση».

    Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι σύμβουλοι θα έχουν διττή αποστολή: Αφ' ενός να γνωμοδοτήσουν τόσο για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), όσο και για την πρόταση της ΑΤΕ να συγχωνευθεί με το ΤΤ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής. Και, αφ' ετέρου να εκπονήσουν μελέτη για μια γενικότερη αναδιάρθρωση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, με αιχμή τις τράπεζες που ελέγχει ευθέως ή εμμέσως το Δημόσιο.

    Εκτιμάται ότι το πρώτο σκέλος του έργου των συμβούλων θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

    [09] Οι πρώτες εικόνες

    Η Χιλιανή τηλεόραση μετέδωσε χθες το βράδυ τις πρώτες εικόνες της ομάδας των 33 ανθρακωρύχων που έχουν παγιδευτεί σε ένα ορυχείο, δείχνοντάς τους οργανωμένους και χαλαρούς, να εξηγούν το πως έχουν οργανώσει τη ζωή τους σε βάθος 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης.

    Η δημόσια τηλεόραση TVN μετέδωσε σύντομα αποσπάσματα από ένα βίντεο, συνολικής διάρκειας 45 λεπτών, που έχει ήδη παρουσιαστεί στις οικογένειες των 33 ανθρακωρύχων, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί εδώ και τρεις εβδομάδες, μετά από μια κατάρρευση υπόγειων στοών στις 5 Αυγούστου, στο ορυχείο χαλκού Σαν Χοσέ στη βόρεια Χιλή.

    "Εδώ τα έχουμε οργανώσει όλα καλά", δήλωσε ένας γενειοφόρος ανθρακωρύχος, δείχνοντας μια πολύ φροντισμένη γωνιά. "Εδώ είναι η γωνιά όπου ψυχαγωγούμαστε, όπου έχουμε μια συνάντηση κάθε μέρα, όπου σχεδιάζουμε. Εδώ είναι το μέρος όπου προσευχόμαστε", πρόσθεσε.

    Αρκετοί ανθρακωρύχοι χαιρετούν την κάμερα. Τα αποσπάσματα που μεταδόθηκαν δείχνουν περίπου δέκα άνδρες.

    Αυτές είναι οι πρώτες εικόνες της ομάδας των ανθρακωρύχων, που γυρίστηκαν με τη χρήση μικρο-κάμερας που τους εστάλη με μια από τις ειδικές βολίδες που χρησιμοποπιούνται για τον ανεφοδιασμό τους, μετά την πρώτη τους επαφή με τις ομάδες των διασωστών, την περασμένη Κυριακή.

    Οι επιχειρήσεις διάσωσης των 33 ανδρών θα χρειαστούν από τρεις έως τέσσερις μήνες, σύμφωνα με τις αρχές.

    [10] "Αρχίζει το ματς"

    Για 75η φορά ανοίγει την «αυλαία» του το ελληνικό πρωτάθλημα και 5η από τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκα, με τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό να κάνει το βράδυ το «ποδαρικό», αλλά σε άδειο γήπεδο, λόγω της τιμωρίας του με μια αγωνιστική από την περασμένη σεζόν. Η ομάδα του Νίκου Νιόπλια θα υποδεχθεί την Ξάνθη (21:15) στο «Απόστολος Νικολαϊδης», αφού το ΟΑΚΑ κρίθηκε ακατάλληλο, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν στον χλοοτάπητα.

    Το Σάββατο ο ανανεωμένος σε διοίκηση, τεχνική ηγεσία και δυναμικό Ολυμπιακός δοκιμάζεται στο «Καυτανζόγλειο» κόντρα στον Ηρακλή, ενώ νωρίτερα η Λάρισα θα υποδεχθεί τον Ατρόμητο και ο Πανιώνιος τον πρωταθλητή της Β΄ Εθνικής, Ολυμπιακό Βόλου.

    Την Κυριακή ρίχνονται στη «μάχη» ο ΠΑΟΚ, που θα υποδεχθεί στην Τούμπα τον Πανσερραϊκό, η ΑΕΚ που θα ταξιδέψει στην Πάτρα για να αντιμετωπίσει στο Παμπελοποννησιακό την -τυπικά- γηπεδούχο Κέρκυρα και ο Άρης, που θα μεταβεί στην Καβάλα για να παίξει με τον ΑΟΚ. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με την αναμέτρηση του Ηρακλείου ανάμεσα στον Εργοτέλη και τον Αστέρα Τρίπολης.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    21:15 Παναθηναϊκός-Ξάνθη Γήπεδο "Απόστολος Νικολαϊδης"

    ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    18:15 Λάρισα-Ατρόμητος Στάδιο Αλκαζάρ

    18:15 Πανιώνιος-Ολυμπιακός Βόλου Γήπεδο Νέας Σμύρνης

    20:30 Ηρακλής-Ολυμπιακός Καυτανζόγλειο Στάδιο

    ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    18:15 Εργοτέλης-Αστέρας Τρίπολης Παγκρήτιο Στάδιο

    18:15 ΠΑΟΚ-Πανσερραϊκός Γήπεδο Τούμπας

    20:30 Καβάλα-Άρης Στάδιο "Ανθή Καραγιάννη"

    20:30 Κέρκυρα-ΑΕΚ Παμπελοποννησιακό Στάδιο


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 August 2010 - 6:42:29 UTC