Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων
  • [02] Στα 130 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
  • [03] Νεκρός ο τρίτος πιλότος

  • [01] Ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων

    Το νέο σχέδιο νόμου για την ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση συνταγών το οποίο θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος. Το μέτρο αποσκοπεί να αυξήσει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ κατά έτος. Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έθεσε ως επόμενο στόχο του υπουργείου τη δημιουργία ενιαίου μητρώου συνταξιούχων και την έναρξη διαδικασιών για απογραφή όλων όσων λαμβάνουν σύνταξη.

    Εξάλλου, ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθεί κανένα νέο μέτρο στο Ασφαλιστικό από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων", ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι: "δεν υπάρχει και καμία περίπτωση περικοπής ή αναδιάρθρωσης των επιδομάτων ανεργίας".

    "Το υπουργείο ανταπεξήλθε στις υποχρεώσεις του πρώτο και πριν τα χρονοδιαγράμματα. Τις αλλαγές τις είχαμε δρομολογήσει πριν το μνημόνιο ΕΕ-ΔΝΤ και είμαστε περήφανοι για αυτό", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Λοβέρδο στο γεγονός ότι παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, εμφανίζεται το άρθρο 11 του νόμου για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με το οποίο εκπονείται νέα αναλογιστική μελέτη με βάση τους αριθμούς του ασφαλιστικού νόμου σ' ότι αφορά μια σειρά από θέματα, ως νέο μέτρο. Επίσης η πρόβλεψη του άρθρου 15 για τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν αναλογιστικές μελέτες εμφανίζεται ως νέο μέτρο. "Είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται ορισμένες διατάξεις του νόμου για το ασφαλιστικό ως νέα μέτρα. Οποιος το κάνει αυτό παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό. Οσοι το λένε αυτό ψεύδονται ασύστολα".

    Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε στους περίπου 8.500 υπεραιωνόβιους οι οποίοι εμφανίζονται να λαμβάνουν σύνταξη από τα Ταμεία, εκ των οποίων περισσότεροι από 500 είναι άνω των 110 ετών. Ηδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία και με τη βοήθεια της Ασφάλειας αναζητώνται τα συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να διαπιστωθεί εάν βρίσκονται εν ζωή ή αν έχουν αποβιώσει.

    Όσον αφορά στο σχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Βρέττα, τόνισε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και το κόστος του ανέρχεται σε 800.000 ευρώ.

    Η κ. Βρέττα ανέφερε ότι η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ξεκινά από τον ΟΑΕΕ επειδή σε ΙΚΑ και ΟΓΑ διαπιστώνεται σημαντική μείωση δαπανών υγείας πάνω από 20% τους τελευταίους μήνες. Στο Ταμείο των Ελεύθερων Επαγγελματιών δεν συμβαίνει το ίδιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες χρημάτων.

    Προωθείται ο θεσμός της κοινωνικής οικονομίας

    Θετικά στο μεγαλύτερο βαθμό αντιμετώπισαν τα κόμματα της Βουλής τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προώθηση του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας και τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών εταιρειών, που θα επιχορηγούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το μέτρο θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι μέσω αυτών των μη κερδοσκοπικών εταιρειών να προωθηθεί η απασχόληση σε δραστηριότητες κοινωφελούς χαρακτήρα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων - όπως μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, απεξαρτημένοι από ναρκωτικά- προκειμένου να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να ενδυναμωθεί η τοπική ανάπτυξη.

    Οι εταιρείες αυτές δεν θα διανέμουν κέρδη, αλλά οι "εταίροι" απλώς θα αμείβονται για την παρεχόμενη εργασία τους με ανώτερο όριο το τριπλάσιο του κατώτερου μισθού. Παραδείγματα τέτοιων εταιρειών, είναι ήδη η "φροντίδα στο σπίτι".

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Μιχάλης Τιμοσίδης έδωσε μεγάλο βάρος στο θέμα της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, χωρίς να αναλώνεται το κράτος σε επιδοματικές πολιτικές, ενώ έκρινε σκόπιμο να ξεκαθαριστεί εξαρχής το κονδύλι που θα διατεθεί για το εγχείρημα.

    Από την ΝΔ ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ότι και η ΝΔ είχε ξεκινήσει το θεσμό, γι' αυτό και συμφωνεί με το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζεται, ρίχνοντας βάρος στον έλεγχο της χρηματοδότησης της διαχείρισης των εταιρειών αυτών.

    Αρνητική στην προοπτική των κοινωνικών εταιρειών, δήλωσε η Σοφία Καλαντίδου από το ΚΚΕ, κρίνοντας ότι "η λειτουργία της κοινωνική οικονομίας κινείται παράλληλα και όχι αντιπαραθετικά προς την καπιταλιστική οικονομία.

    Θετική, αλλά με έκφραση αμφιβολιών για την επιτυχία του εγχειρήματος, δήλωσε εκ μέρους του ΛΑΟΣ η Ουρανία Παπανδρέου, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής ("Δημοκρατική Αριστερά") Θανάσης Λεβέντης.

    [02] Στα 130 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

    Αλλά δεκαέξι περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου προστέθηκαν στον κατάλογο των κρουσμάτων, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στα 130, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Μέχρι σήμερα το πρωί, από τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον ιό οι 79 είχαν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, ενώ 40 νοσηλεύονται ακόμη. Από τους νοσηλευόμενους οι 9 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δύο ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

    [03] Νεκρός ο τρίτος πιλότος

    Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος πιλότος του μονοθέσιου πολεμικού αεροσκάφους, το οποίο συγκρούστηκε με άλλο, διθέσιο, F- 16 νότια της Κρήτης.

    Οι πιλότοι του διθέσιου περισυνελέγησαν σώοι. Ο ένας από τους δύο χειριστές, ο 34χρονος, η κατάσταση της υγείας του οποίου χαρακτηρίζεται κρίσιμη, μεταφέρεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου θα του γίνει εμβολισμός από αγγειοχειρούργο.

    Ο δεύτερος διασωθείς φέρει κατάγματα στα κάτω άκρα, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύει η ζωή του.

    Κοντά στους τραυματίες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 August 2010 - 16:31:05 UTC