Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύλληψη για τη δολοφονία 11χρονης
  • [02] Σύσκεψη για τις τιμές των σιτηρών
  • [03] Συνεχίστηκε η απόσυρση καταθέσεων
  • [04] Αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ
  • [05] "Οικολογικό έγκλημα"
  • [06] "Δεν θα παρθούν νέα μέτρα"
  • [07] "Να μην υπάρξουν κενά"
  • [08] Νεκρά ψάρια στο Μισισιπή
  • [09] Εικονική ανέλκυση

  • [01] Σύλληψη για τη δολοφονία 11χρονης

    Συνελήφθη χθες ένας 41χρονος Αλβανός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση 11χρονης Βουλγάρας, ανακοίνωσε ο διοικητής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, στρατηγός Κώστας Τούζος.

    Το πτώμα της ανήλικης βρέθηκε σε πηγάδι στην αγροτική περιοχή του Ελαιοχωρίου Αρκαδίας, από όπου και είχε εξαφανιστεί.

    Συγκεκριμένα, η αστυνομία ενημερώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ότι εξαφανίστηκε η 11χρονη που διέμενε με την οικογένειά της στο Ελαιοχώρι, από τον Οκτώβριο του 2009.

    Το κοριτσάκι για τελευταία φορά το είδαν στη 1.20 τα ξημερώματα Κυριακής, οπότε και έφυγε από την πλατεία του χωριού για το σπίτι του.

    Ο στρατηγός ανέφερε, ότι οι αστυνομικοί πήγαν στο χωριό και άρχισαν να ερευνούν, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν όλη την ημέρα της Κυριακής από αστυνομικές δυνάμεις, την ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένους σκύλους και κλιμάκιο κοινωνιολόγων και ψυχολόγων από το "Χαμόγελο του Παιδιού".

    Στο πλαίσιο των ερευνών, οδηγήθηκε στην Ασφάλεια ένας Αλβανός 41 χρόνων που διαμένει τα τελευταία δέκα χρόνια με την οικογένειά του, στο χωριό, ο οποίος κατά την ανάκριση ομολόγησε ότι επιβίβασε ο ίδιος το κοριτσάκι στο αυτοκίνητό του με την πρόφαση να το πάει στο σπίτι του, αλλά στη συνέχεια, το οδήγησε σε ερημική αγροτική τοποθεσία, εφτά χιλιόμετρα από το χωριό, όπου μέσα στο αυτοκίνητό του το κακοποίησε σεξουαλικά και στη συνέχεια το έριξε σε πηγάδι, που υπήρχε στο σημείο εκείνο, με νερό βάθους περίπου δέκα μέτρων. Ο δράστης οδηγήθηκε από τους αστυνομικούς στο σημείο και υπέδειξε το πηγάδι.

    Το πτώμα της άτυχης 11χρονης μεταφέρεται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, για νεκροψία - νεκροτομή.

    Τέλος, με μέριμνα της αστυνομίας, παρέχεται στους γονείς της ανήλικης ψυχολογική υποστήριξη, ενώ ο Αλβανός δράστης με την ολοκλήρωση της δικογραφίας θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Τρίπολης.

    [02] Σύσκεψη για τις τιμές των σιτηρών

    Το ζήτημα της κατάστασης στην αγορά των σιτηρών θα εξεταστεί σήμερα, σε σύσκεψη που συγκαλεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και ο υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης.

    Στη σύσκεψη θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των παραγωγών και των αγροτικών Ενώσεων και άλλων εμπλεκόμενων φορέων καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Στόχος της πρωτοβουλίας του Υπ.Α.Α.Τ η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε δυσλειτουργίας στην πρωτογενή αγορά των σιτηρών αλλά και της αλυσίδας εφοδιασμού των προϊόντων του τομέα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

    [03] Συνεχίστηκε η απόσυρση καταθέσεων

    Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές Τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιούνιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στα 216,5 δισ. ευρώ. Συνολικά από την αρχή του έτους οι καταθέσεις καταγράφουν μία μείωση της τάξεως του 7% καθώς το συνολικό του υπόλοιπο έχει υποχωρήσει κατά 16,3 δισ. ευρώ.

    Πιο αναλυτικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει στα 179 δισ. ευρώ από 183,5 δισ. ευρώ που ήταν το Μάιο, καταγράφοντας μία μείωση της τάξεως του 2,5%. Όμως από την αρχή του έτους οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 15,9 δισ. ευρώ ήτοι 8,1%.

    [04] Αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ

    Δεκαπέντε άνθρωποι, 14 σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Γερμανικό Πρακτορείο, ανάμεσά τους έξι ξένοι (τέσσερις αμερικανοί και ένας ιάπωνας), φέρεται ότι σκοτώθηκαν όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη σήμερα το πρωί στο Νεπάλ, όπου επικρατούσαν κακές καιρικές συνθήκες, ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέντε επιβάτες ήταν νεπαλέζοι.

    Το γερμανικής κατασκευής αεροσκάφος, τύπου Dornier και ιδιοκτησίας της εταιρίας Angi Air, επέστρεφε στο Κατμαντού, αφού απέτυχε να προσγειωθεί στο Λούκλα, του ανατολικού Νεπάλ, εξαιτίας της κακοκαιρίας, όταν συνετρίβη στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, Τζάι Μουκούντα Κανάλ.Το Λούκλα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Εβερεστ.

    "Οι διασώστες δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν την απομακρυσμένη περιοχή εξαιτίας των πλημμυρών. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, ελάχιστες είναι οι ελπίδες να υπάρχουν επιζώντες", είπε ο Κανάλ στο Ρόιτερ. Στο αεροσκάφος επέβαινε και τριμελές πλήρωμα.

    Οπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός ABC, το αεροσκάφος έχει κοπεί σε κομμάτια. Ο αξιωματούχος του αεροδρομίου του Κατμαντού, Τριράτνα Μαναντάρ, δήλωσε ότι στρατιωτικά ελικόπτερα έσπευσαν στην περιοχή, αλλά την επιχείρηση διάσωσης δυσχεραίνουν οι βροχοπτώσεις.

    [05] "Οικολογικό έγκλημα"

    «Οικολογικό έγκλημα» χαρακτηρίζουν οι αρμόδιοι την ολοκληρωτική καταστροφή του πανέμορφου Φοινικοδάσους στην Πρέβελη του Ρεθύμνου, από την πυρκαγιά.

    'Σύμμαχος' στις φλόγες που είχαν ζώσει το απείρου κάλλους δάσος από φοίνικες, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Κρήτη, ήταν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και δυσχέραιναν το έργο πυρόσβεσης.

    Νωρίς χθες το μεσημέρι, επισκέφθηκε την αποτεφρωμένη έκταση ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούτζος, με κλιμάκιο του δασαρχείου Ρεθύμνης για αυτοψία και καταγραφή της καταστροφής. Έδωσε, μάλιστα, εντολή στο δασαρχείο για προτάσεις που θα πρέπει να κατατεθούν και να συζητηθούν έτσι ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να αποσταλεί στο υπουργείο οικονομικών μία συνολική πρόταση για χρηματοδότηση ώστε να επιτευχθεί η αποκατάσταση και φύλαξη του φοινικοδάσους

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρούτζος, έχει την ελπίδα ότι επειδή κάποιες κορφές από φοίνικες έχουν διασωθεί, ίσως μπορέσει και το δάσος να διασωθεί. "Είναι όμως πολύ σημαντικό να φυλαχτεί με κάποιο σύστημα το Φοινικόδασος από τη βοσκή των αιγοπροβάτων. Ειδικά μετά που θα ξεκινήσουν οι βροχές και η βλάστηση θα ξεκινήσει, θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε είδους δραστηριότητα εντός του Φοινικοδάσους", ανέφερε ο περιφερειάρχης τονίζοντας παράλληλα την πεποίθηση του ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η περιοχή να μη χαθεί ούτε οικολογικά, ούτε τουριστικά.

    "Από την αρχή φοβόμουν ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, το Φοινικόδασος θα υποστεί την συγκεκριμένη καταστροφήβ¦ Θλίψη επικρατεί σε όλους μας, η οποία όμως θα μας οδηγήσει να πράξουμε όλα εκείνα για τα οποία αύριο θα είμαστε περήφανοι", είπε ο κ. Καρούτζος.

    Το Φοινικόδασος της Πρέβελης στο Ρέθυμνο εκτείνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων, σε ένα δάσος με κουκουναριές και άλλη βλάστηση το οποίο αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη τουριστική κίνηση όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Η Πρέβελη είναι μία περιοχή του Νομού στην πλευρά του Λιβυκού πελάγους με την ομώνυμη Μονή και την διάσημη παραλία με το παραποτάμιο της φοινικόδασος με μήκος 1-2 περίπου χλμ μέσα σε ένα φαράγγι. Όλη αυτή η εικόνα συνθέτει ένα μοναδικό εξωτικό τοπίο στο νότο της Κρήτης, τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς με χαρακτηριστικά μοναδικά για την Κρήτη αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

    "Ήταν το καρτ ποστάλ της περιοχής μας, πενθούμε όλοι και μένουμε άφωνοι μπροστά σε αυτή την οικολογική καταστροφή", δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Φοίνικα, Μανόλης Μαστορογιαννάκης ,επισημαίνοντας παράλληλα το τεράστιο πλήγμα που θα δεχτεί η περιοχή. "Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για εμπρησμό δεδομένου ότι και τα μέτωπα των πυρκαγιών ήταν 3 με μερικές ώρες διαφορά εκδήλωσης της κάθε μίας πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, πάνω από 10 μποφόρ που δεν επέτρεπαν στις ανθρώπινες δυνάμεις να ελέγξουν την κατάσταση", είπε ο δήμαρχος Φοίνικα.

    [06] "Δεν θα παρθούν νέα μέτρα"

    "Δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα. Τα αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της, σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του προϋπολογισμού", ανέφερε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Κανάλι 1" ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    "Έχουμε βάλει ως στόχο να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 40% περίπου. Βρισκόμαστε εκεί, επομένως το να ξεκινάει πάλι μια συζήτηση αρχές φθινοπώρου, ότι υπάρχουν προβλήματα και θα πάμε σε νέα μέτρα, δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να δημιουργούν ένα κλίμα ανησυχίας, μια αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές, στους επιχειρηματίες, σε όλους όσους θέλουν ή σκέπτονται να επενδύσουν", επισημαίνει ο κ.Σαχινίδης

    Ο κ. Σαχινίδης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή θα υλοποιηθούν στο προσεχές διάστημα είναι μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν το παραγωγικό δυναμικό της οικονομίας, θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, θα βοηθήσουν να γίνουν επενδύσεις γιατί από κει περιμένουμε να έρθει η ανάπτυξη, θα βοηθήσουν να ενισχυθούν οι εξαγωγές. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον θέλουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και να μπορέσει η Ελλάδα να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς, αναφέρει ο κ.Σαχινίδης.

    Ερωτηθείς για τις μετατάξεις στους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ εάν θα γίνουν το Φθινόπωρο και εάν σ' αυτές θα περιλαμβάνονται τρόφιμα και ξενοδοχεία ή οι μετατάξεις θα γίνουν τη νέα χρονιά όπως προβλέπει το μνημόνιο, o κ. Σαχινίδης απάντησε: "Στο προσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε τις 4 του Οκτώβρη και βέβαια και αργότερα στο κείμενο του προϋπολογισμού θα υπάρχουν οι προτάσεις για το ποιες είναι εκείνες οι κατηγορίες των αγαθών και των υπηρεσιών που θα πάνε στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η εφαρμογή τους όμως θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι σ' αυτή την αξιολόγηση θα λάβουμε υπόψη μας τι σημαίνει για την οικονομία, τι σημαίνει για συγκεκριμένους κλάδους, τι σημαίνει για τους πολίτες, τι σημαίνει για τον πληθωρισμό η όποια επιλογή και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια θα αποφασίσουμε, τι ακριβώς θα μετατάξουμε στον υψηλότερο συντελεστή και ποια μέτρα ισοδύναμα θα φέρουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε έσοδα που υπάρχουν".

    Η ΝΔ για την οικονομική πολιτική

    Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσε το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Νότης Μηταράκης, αναπληρωτές του τομέα οικονομίας και η κα Ελένη Ρωμαϊδου, υπεύθυνη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Μνημονίου, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καταφεύγει σε δημιουργική λογιστική και σε συνεχείς μεταβολές των εκτιμήσεών της, προκειμένου να παρουσιάσει μικρότερες αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

    Υποστήριξαν ότι από την εκτέλεση των οικονομικών μεγεθών επιβεβαιώνεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν είναι το κατάλληλο και ότι εφαρμόζει ένα ακατάλληλο μίγμα οικονομικής πολιτικής, που θα έχει σαν συνέπεια τη λήψη περισσότερων μέτρων.

    "Είναι αναποτελεσματική η θεραπευτική αγωγή του μνημονίου", ανέφεραν χαρακτηριστικά και ακολούθως παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.

    Στον τομέα της ανάπτυξης, είπαν οι υπεύθυνοι των οικονομικών της ΝΔ, η αρχική πρόβλεψη ήταν για ύφεση 0,3%. Στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 4%, η πραγματικότητα, όμως, όπως υποστήριξαν, είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, η ύφεση είναι 3,5% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και 1,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

    Στον τομέα του πληθωρισμού, συνέχισαν, η πρόβλεψη για το 2010 ήταν 1,9%, στην πραγματικότητα, όμως, τον Ιούλιο ο πληθωρισμός τρέχει με 5,5%, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 0,7%.

    Αυτή η απόκλιση οδήγησε την τρόικα σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για εναρμονισμένο πληθωρισμό το 2010 στο 4,75%, είπαν.

    Στον τομέα των εσόδων του προϋπολογισμού, υποστήριξαν οι αρμόδιοι της ΝΔ,ο στόχος ήταν αύξηση 13,7%, η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το πρώτο επτάμηνο υπάρχει οριακή αύξηση 4,1%. Πρόσθεσαν ότι για πρώτη φορά φέτος τον Ιούλιο παρατηρείται μείωση των εσόδων κατά 9% σε σχέση με τον περσυνό Ιούλιο.

    Ανέφεραν δε ότι έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις για τα έσοδα από την φορολογία στα καύσιμα, στα ποτά, τα τσιγάρα, τα έσοδα από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, καθώς και τα έσοδα από την αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας.

    Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων,στόχος ήταν για το 2010 η μείωση κατά 4%. Η πραγματικότητα, ανέφεραν οι αρμόδιοι της ΝΔ, είναι ότι το πρώτο επτάμηνο υπάρχει μείωση κατά 36% και συμπεραίνουν ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το στόχο των δαπανών για τις δημόσιες επενδύσεις, περικόπτοντας αυτές το πρώτο επτάμηνο κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, προκειμένου να πετύχει λογιστική μείωση του ελλείμματος.

    Πρόσθεσαν, ότι το ΕΣΠΑ είναι κολλημένο στην γραφειοκρατία, ότι ο αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχει και ότι το ΤΕΜΠΜΕ είναι 16 φορές κάτω.

    Στον τομέα της ανεργίας, είπαν, η εκτίμηση για το 2010 ήταν για ποσοστό στο 11,8%, όμως το Μάιο το ποσοστό ανεργίας είχε φτάσει στο 12%, αποτυπώνοντας μία αύξηση της ανεργίας κατά 43% σε έναν χρόνο.

    Όσο αφορά στις διεθνείς αγορές, παρ' ότι ο στόχος της κυβέρνησης ήταν η βελτίωση της εικόνας της χώρας, στην πραγματικότητα παραμένει αδύνατη η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

    Τα spreads για το 10ετές ομόλογο κυμαίνονται στις 870 μονάδες βάσης, ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν κοντά στις 130 μονάδες βάσης.

    Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ υποστήριξε ότι το αναποτελεσματικό μείγμα οικονομικής πολιτικής έχει συνέπειες και στην πραγματική οικονομία, που φαίνεται στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, στη μείωση της μεταποίησης κατά 4,7%, στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22% τον φετινό Μάιο και στη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο κατά 5,1% και τέλος στο κλείσιμο του 15% των επιχειρήσεων της Αττικής.

    "Η αναποτελεσματικότητα του μείγματος οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση σε λογιστικές ακροβασίες και την τρόικα σε αναζήτηση μέτρων εκτός του αρχικού μνημονίου", ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και στάθηκαν στις "νέες δυσάρεστες και επώδυνες παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει το επικυροποιημένο μνημόνιο".

    Σημείωσαν ότι το "δεύτερο μνημόνιο" υποχρεώνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, με την εφαρμογή νέου καθεστώτος για την διαιτησία, στην εκ βάθρων αναθεώρηση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα, με την διευκόλυνση της μεγαλύτερης κρίσης συμβάσεων προσωρινής εργασίας και μερικής απασχόλησης, στην αναθεώρηση των βασικών παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των επικουρικών ταμείων, σε μείωση προσωπικού στον ΟΣΕ κατά 35%, παράλληλα με αύξηση των εισιτηρίων και μείωση του βασικού μισθού κατά 20%, σε περαιτέρω μείωση επιδομάτων και υπερωριών στις κρατικές επιχειρήσεις, σε αύξηση των εισιτηρίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς, σε μειώσεις στα κοινωνικά προγράμματα, στο άνοιγμα προς τρίτους της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη και στην ουσιαστική αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    Υποστήριξαν ακόμη ότι στον προϋπολογισμό του 2011 θα υπάρχουν νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 3,2% του ΑΕΠ, που θα προέρχονται κατά 2,2% από εισπρακτικά μέτρα και 1% από περαιτέρω περικοπή δαπανών.

    Εκτιμούν ότι θα υπάρχουν μέτρα, όπως η αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, η μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό, η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, η εισαγωγή πράσινου φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

    Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου επανέλαβαν ότι η ΝΔ έχει επισημάνει από καιρό τις αδυναμίες της εφαρμοζόμενης πολιτικής και έχει καταθέσει "στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση".

    Η ΝΔ προτείνει ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής με αντισταθμιστικά μέτρα συγκράτησης της ύφεσης, με επανορθωτικά μέτρα για τις αδικίες και τις αστοχίες του προγράμματος, με πρωτοβουλίες αξιοποίησης της ανενεργής ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με αναπτυξιακά μέτρα που βελτιώνουν το οικονομικό κλίμα.

    [07] "Να μην υπάρξουν κενά"

    Κάθε προσπάθεια ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία, καταβάλει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει αρχίσει τις σχετικές συσκέψεις από τον περασμένο Νοέμβριο. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι φέτος είναι η δυσκολότερη από την μεταπολίτευση χρονιά, καθώς έχουμε τους μισούς διορισμούς και μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Ομως, ήδη έχουν επιστρέψει στα σχολεία πάνω από 5000 εκπαιδευτικοί που ήταν αποσπασμένοι και ενδεικτικά ανέφερε ότι το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί με 300 λιγότερους υπαλλήλους.

    Τώρα -τόνισε η υπουργός- λειτουργεί σε καθημερινή βάση όργανο εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Παιδείας που εξετάζει τους άξονες : εκπαιδευτικούς, βιβλία, μεταφορά μαθητών και καθαριότητα των σχολείων. Η υπουργός απηύθυνε έκκληση στους γονείς ώστε να ολοκληρωθούν οι εγγραφές και στις 5 Σεπτεμβρίου να είναι έτοιμα τα σχολεία για να έχουν καταγεγραμμένους σε ειδική καρτέλα τους μαθητές τους,αλλά και τους μαθητές ανά τμήμα, ώστε να υπάρχουν οι πραγματικοί αριθμοί και να διευκολυνθεί η τοποθέτηση αναπληρωτών, για τους οποίους άλλωστε υπάρχουν πιστώσεις.

    Η κ. Διαμαντοπούλου, τόνισε ιδιαίτερα, ότι δεν θα ανεχθεί ανομίες στο χώρο της Παιδείας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονταν και αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, δεν μπορεί να δηλώνονται διαφορετικοί αριθμοί μαθητών , δεν μπορεί να μην ελέγχονται οι αναρρωτικές άδειες. Επανέλαβε ότι θα αυστηροποιηθεί η κατάσταση με τις απουσίες των μαθητών, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορεί το σχολείο να εμφανίζει την εικόνα διάλυσης μετά το Πάσχα. Ούτε και πρόκειται να διορίζονται εκπαιδευτικοί μέχρι το Μάρτιο σε εννέα και δέκα κύματα διορισμών.

    Οσον αφορά τα βιβλία, η υπουργός είπε ότι υπήρξε κάποια μικρή καθυστέρηση εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών, ενώ τόνισε ότι σήμερα δίδονται οδηγίες στους 116 νέους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τα νέα μέτρα που αναφέρονται στο ψηφιακό σχολείο, στα 800 ολοήμερα δημοτικά κλπ.

    Μάλιστα τόνισε ότι η επιλογή των νέων διευθυντών έγινε με το νέο νόμο του Μαΐου, και με βασικό στόχο την αποκομματικοποίηση της Παιδείας. Τα προσόντα των νέων διευθυντών είναι υψηλά, αφού διαθέτουν σε μεγάλα ποσοστά μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικά. Να σημειωθεί ότι η αναβαθμισμένη διαδικασία επιλογής που ακολουθήθηκε φέτος μαγνητοσκοπήθηκε και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.

    Τέλος, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη ως, το αργότερο, την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    [08] Νεκρά ψάρια στο Μισισιπή

    Χιλιάδες νεκρά ψάρια βρέθηκαν στις εκβολές του Μισισιπή, στη Λουϊζιάνα, και οι αρχές ερευνούν το κατά πόσον η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να προκάλεσε το γεγονός αυτό, γράφει σήμερα η εφημερίδα The New Orleans Times-Picayune.

    Τα ψάρια βρέθηκαν την Κυριακή να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και μαζεύτηκαν μέσω των πλωτών φραγμάτων που έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση της πετρελαιοκηλίδας, αναφέρει η εφημερίδα.

    "Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, υπάρχουν χιλιάδες νεκρά ψάρια, και μιλάω για 5.000 έως 15.000", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κρέγκ Ταφάρο, πρόεδρος της ενορίας (κομητεία) του Αγίου Βερνάρδου (Λουϊζιάνα), τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

    Το πετρέλαιο έχει φθάσει στην περιοχή αυτή και οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας για την πανίδα και την αλιεία της Λουϊζιάνας έλαβαν δείγματα του νερού, πρόσθεσε ο τοπικός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των νεκρών ζώων υπάρχουν καβούρια, σαλάχια, χέλια, γουρουνόψαρα και κόκκινα μυλοκόπια.

    Η ίδια πηγή τέλος πρόσθεσε, "δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα, διότι μερικές φορές έχουμε προβλήματα οξυγόνου στο νερό που σχετίζονται με το φράγμα Bayou La Loutre", κοντά στις εκβολές του Μισισιπή.

    [09] Εικονική ανέλκυση

    Η αποστολή που θα μεταβεί στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού και θα προσπαθήσει να κάνει μια "εικονική ανέλκυση" με την βοήθεια καμερών και σόναρ, αναχώρησε τελικά την Δευτέρα το βράδυ, ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα τους οι οργανωτές της αποστολής.

    "Στις 20:38 μ.μ. της Δευτέρας (0:38 GMT Τρίτη), ένα όμορφο βράδυ λουσμένο στο φως του φεγγαριού, το πλοίο "Jean Charcot" αναχώρησε από τον Αγιο Ιωάννη της Νέας Γης για την περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

    "Η αποστολή Τιτανικός άρχισε", δηλώνει θριαμβευτικά η ομάδα κάτω από μια σειρά φωτογραφιών του επιστημονικού σκάφους που απομακρύνεται από την αποβάθρα. Η αναχώρηση καθυστέρησε 24 ώρες λόγω της ανάγκης να γίνει τελικός έλεγχος ορισμένων εξοπλισμών, είχε ανακοινώσει νωρίτερα στην σελίδα της στο Twitter η αμερικανική εταιρεία RMS Titanic, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εξερεύνησης του ναυαγίου.

    Η επιστημονική ομάδα θα κάνει μιαν αποστολή 20 ημερών κατά την οποία ένα υποβρύχιο ρομπότ εξοπλισμένο με βιντεοκάμερες θα επιθεωρήσει και θα κινηματογραφήσει από πολύ κοντά το ναυάγιο του διάσημου υπερωκεανίου.

    Ένα άλλο υποβρύχιο εξοπλισμένο με ένα ισχυρό και εξελιγμένο σόναρ θα πρέπει να επιτρέψει στο πλήρωμα να χαρτογραφήσει την περιοχή του ναυαγίου του υπερωκανίου, που βυθίστηκε το 1912 στα ανοιχτά των καναδικών ακτών, και να κάνει μια τρισδιάστατη εικονική αναπαράσταση.

    Η εταιρεία της Ατλάντα, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η αποστολή αυτή θα είναι "ίσως η πιο τεχνολογικά προηγμένη που οργανώθηκε ποτέ".

    Ο πρόεδρος της RMS Titanic Κρίστοφερ Νταβίνο, είπε ότι ο στόχος είναι "να δημιουργήσουμε την πιο λεπτομερή τωρινή εικόνα της τοποθεσίας του ναυαγίου".

    Χαρακτήρισε την επιχείρηση αυτή "εικονική ανέλκυση" του Τιτανικού που "θα προσδιορίσει για πάντα την τωρινή του κατάσταση στα μυαλά και τις καρδιές της ανθρωπότητας".

    Αρχαιολόγοι και ωκεανογράφοι επί του "Jean Charcot" θα αξιολογήσουν την κατάσταση του ναυαγίου και θα καταγράψουν τα στοιχεία του.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την αποστολή στο Διαδίκτυο (www.expeditiontitanic.com), καθώς και στα δίκτυα Facebook και Twitter.

    Ο Τιτανικός βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι στον Ατλαντικό, προκαλώντας το θάνατο 1.500 ατόμων. Το ναυάγιο εντοπίστηκε το 1985 σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 August 2010 - 6:30:49 UTC