Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση 39,7% του ελλείμματος
  • [02] Υπό απόλυτο έλεγχο οι φωτιές στη χώρα
  • [03] Μέχρι τον Οκτώβριο το Ταμείο Επιχειρηματικότητας
  • [04] Δηλώσεις ΝΔ για υποψηφιότητα Κ. Μπακογιάννη
  • [05] Διαψεύδει περικοπή στο ΕΚΑΣ
  • [06] Αρχισε η φόρτωση
  • [07] Προβάδισμα των Εργατικών

  • [01] Μείωση 39,7% του ελλείμματος

    Μείωση 39,7% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προυπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2010, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5%. Ετσι, το επτάμηνο το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.100 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εξέλιξη του κρατικού προυπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου επταμήνου του 2010, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί, πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα δημοσιονομικά μέτρα του 2010, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2010.

    Σύμφωνα με το υπουργείο ο περιορισμός του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010 σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων του Δημοσίου, αλλά και στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των φορολογικών εσόδων.

    Εγκρίθηκε η δεύτερη δόση του δανείου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα πληροί τους όρους για να λάβει τη δεύτερη δόση δανείων από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα για να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Συμβουλίου υπουργών της 10ης Μαΐου 2010 ώστε να διορθωθεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος.

    Η Επιτροπή δημοσίευσε παράλληλα έκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο χρηματοδοτείται από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι το συνολικά θετικό αποτέλεσμα της εκτίμησης της συμμόρφωσης προλειαίνει το έδαφος για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης δανείων και πιστεύει ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα εγκρίνουν και θα καταβάλουν τη δεύτερη αυτή δόση.

    [02] Υπό απόλυτο έλεγχο οι φωτιές στη χώρα

    Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής βρίσκονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας, αλλά και η Πολιτική Προστασία, με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Αιτία και αφορμή, τα δυνατά μελτέμια που άργησαν να έρθουν στη χώρα, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην εξάπλωση πυρκαγιών.

    Σε ύφεση βρίσκονται οι περισσότερες πυρκαγιές στη χώρα, ενώ υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Θεολόγο, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Εξάλλου, οδόντα στρέμματα δασικής έκτασης έχει κάψει μέχρι τώρα η πυρκαγιά στην περιοχή της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη στο Ζάρκο Τρικάλων.

    Στη Μεσσηνία κρίθηκε προφυλακιστέος ένας Βούλγαρος υπήκοος, ο οποίος ομολόγησε ότι τους τελευταίους μήνες είχε βάλει 14 φωτιές. Επίσης, στη Ζάκυνθο συνελήφθη 38χρονος Έλληνας, ο οποίος κατηγορείται ότι προκάλεσε 3 εμπρησμούς.

    [03] Μέχρι τον Οκτώβριο το Ταμείο Επιχειρηματικότητας

    Μέχρι τον Οκτώβριο θα αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EΤΕπ), μέσω του οποίου θα μπορούν να δίνονται δάνεια και μικροπιστώσεις σε μικρές και μεσαίες βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτό ανέφερε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε συνεντευξη της στον ραδιοφωνικό σταθμό Φλας, σημειώνοντας ότι ''έτσι για κάθε ευρώ που θα βάζουμε εμείς από δημόσιους πόρους θα δίνονται τέσσερα ευρώ στην αγορά και αυτό έγινε με τη συνεργασία όλων των παραγωγικών φορέων, μαζί με όλα τα άλλα προγράμματα ενισχύσεων και επιχορηγήσεων, για να κρατηθούν στην αγορά οι μικρές και βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να επενδύσουν κι εκείνες και να κάνουν τη μεγάλη στροφή προς τις εξαγωγές και προς την καινοτομία''.

    Από την μεριά των επενδύσεων, η υπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές τομές που επιχειρούνται: ''Απλουστεύσαμε ήδη τις διαδικασίες ίδρυσης μιας επιχείρησης και τώρα προχωρούμε στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε από το φθινόπωρο και μετά να μπορούν να γίνουν επενδύσεις στον τόπο. Γιατί μέχρι τώρα δεν μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις, διότι μπλέκονται στη γραφειοκρατία. Και μαζί με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα έχουμε ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τις επενδύσεις'', είπε η κυρία Κατσέλη, ενώ σε ότι αφορά στις τιμές η υπουργός σημείωσε ότι ναι μεν έχουν επιβαρυνθεί από τους έμμεσους φόρους και από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε πολλά προϊόντα, αλλά ο πληθωρισμός, εάν αφαιρεθούν οι φόροι δείχνει αποκλιμάκωση. ''Όχι όσο θα θέλαμε και γι' αυτό παρεμβαίνουμε στην αγορά'' πρόσθεσε η κυρία Κατσέλη.

    [04] Δηλώσεις ΝΔ για υποψηφιότητα Κ. Μπακογιάννη

    Τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στην υποψηφιότητα του Κ Μπακογιάννη για το Δήμο Καρπενησίου η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο το βράδυ στον Προυσσό, επιχειρούν να διαβλέψουν πολλοί εντός και εκτός κόμματος, λίγες ώρες μετά την διαγραφή του Χρ. Μαρκογιαννάκη και τις πληροφορίες ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ντόρα Μπακογιάννη για να θέσει υποψηφιότητα στην περιφέρεια Κρήτης.

    Ο γραμματέας της Πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν υπάρχουν προκαταλήψεις. Δεν έχουμε δυσκολία να στηρίξουμε την υποψηφιότητά του». Ο γραμματέας τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Β. Μιχαλολιάκος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του "Αντένα" σημείωσε ότι ββΗ Ν.Δ. είναι ανοικτό κόμμα χωρίς μικροψυχίες. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι γιός του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη και φυσικά της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Παύλος υπήρξε μάρτυρας της Δημοκρατίας και επίλεκτο στέλεχος της Ν.Δ. Τον τιμούμε και νομίζω ότι τον τιμά και η Ευρυτανία. Δεν εντάσσεται ο Κ. Μπακογιάνης κατ ανάγκην σε εκείνους που θέλουν να διαιωνίσουν την οικογενειοκρατία». Σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ο κ Μιχαλολιάκος είπε ότι αν ζητήσει στήριξη «εδώ είμαστε», σημειώνοντας ότι «δεν είπε ότι θα τον στηρίξουν». Ο κ Μπακογιάννης φέρεται ότι δεν θα ζητήσει στήριξη από κανένα κόμμα.

    [05] Διαψεύδει περικοπή στο ΕΚΑΣ

    Δεν υπάρχει ενδεχόμενο για περικοπή στο ΕΚΑΣ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα.

    Αντίθετα, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που προωθείται, αναμένεται να υπάρξει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων για το σύνολο των Ταμείων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και τονίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια είναι προσαυξημένα κατά 4% (ατομικό, οικογενειακό εισόδημα και εισόδημα από συντάξεις).

    Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο υπάρχουν συνταξιούχοι που δεν καλύπτουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και άλλοι που για πρώτη φορά γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος. Σε κάθε περίπτωση με τα νέα εισοδηματικά κριτήρια και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2010 θα είναι περισσότεροι από τους δικαιούχους του 2009 κατά 8 - 10 χιλιάδες.

    [06] Αρχισε η φόρτωση

    Οι επιχειρήσεις φόρτωσης του καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ (νότιο Ιράν) άρχισαν σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

    "Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο", επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Με την επιχείρηση αυτή, πρώτο σταθμό της φόρτωσης του αντιδραστήρα, ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση.

    Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου.

    Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Σιρζαντιάν.

    Ο πρώτος ιρανικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκε στο Μπουσέρ, είναι ένα "σύμβολο της αποφασιστικότητας του Ιράν να πετύχει τους στόχους του" παρά τις κυρώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

    Η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ συνιστά μια τεχνολογική και πολιτική επιτυχία για το Ιράν και "ένα αγκάθι στο λαιμό των εχθρών του", δήλωσε ο Σαλεχί.

    "Παρόλες τις πιέσεις, τις κυρώσεις και τις δυσκολίες που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες, η εκκίνηση του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ καταδεικνύει τη συνέχιση του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν", δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε συνέντευξη Τύπου.

    "Είναι ένα σύμβολο της αντίστασης του ιρανικού έθνους και της αποφασιστικότητάς του να επιτύχει τους στόχους του", συνέχισε ο Σαλεχί, ο οποίος έπλεξε επίσης το εγκώμιο της Ρωσίας επειδή ολοκλήρωσε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο είχε αρχίσει πριν από 35 χρόνια η Γερμανία και γνώρισε στη συνέχεια πολλές αλλαγές.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριγένκο υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το "διεθνή" χαρακτήρα του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και στον οποίο συμμετείχαν "περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών και ασιατικών", τις οποίες δεν κατονόμασε.

    Η Ρωσία πέτυχε από τον ΟΗΕ να εξαιρεθεί ο σταθμός του Μπουσέρ από το διεθνές εμπάργκο που έχει επιγβληθεί σε όλες τις μεταφορές πυρηνικών εξοπλισμών ή τεχνολογιών προς το Ιράν, δεσμευόμενη να παρέχει επί δέκα χρόνια το καύσιμο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του και να το ανακτά μετά τη χρήση του ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της διάδοσης. Ο πυρηνικός σταθμός θα παραμείνει εξάλλου για πολλά χρόνια υπό τον κοινό έλεγχο ρώσων και ιρανών τεχνικών.

    [07] Προβάδισμα των Εργατικών

    Μια πρώτη δημοσκόπηση στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν κλείσουν οι κάλπες, δίνει με μικρή διαφορά τη νίκη στους Εργατικούς της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αυστραλία.

    Σύμφωνα με το exit poll του τηλεοπτικού καναλιού Channel Nine, το Εργατικό Κόμμα λαμβάνει το 52% των ψήφων έναντι 48% του συντηρητικού κόμματος του Τόνι Άμποτ.

    Μια άλλη δημοσκόπηση του καναλιού Sky News πριν κλείσουν τα πρώτα εκλογικά τμήματα στις 18.00 (τοπική ώρα, 11.00 ώρα Ελλάδας) έδινε επίσης τη νίκη στους Εργατικούς με 51% των ψήφων. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Φιλελεύθεροι του Άμποτ λαμβάνουν το 49%.

    Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι στήθος με στήθος. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στις 08.00 (τοπική ώρα, 01.00 ώρα Ελλάδας) και τα τελευταία θα κλείσουν στις 20.00 (13.00 ώρα Ελλάδας). Η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Αυστραλία και οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους 150 βουλευτές της κάτω βουλής και τους μισούς από τους 76 γερουσιαστές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 August 2010 - 10:30:34 UTC