Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομάδες δράσης για τη φοροδιαφυγή
  • [02] "Δεν αλλάζει η συνεργασία μας με τον αραβικό κόσμο"
  • [03] Μικρή αύξηση της ανεργίας
  • [04] Πτώχευση εταιρίας ταξιδίων

  • [01] Ομάδες δράσης για τη φοροδιαφυγή

    Πέντε ειδικές ομάδες δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα συσταθούν από τον Σεπτέμβριο από το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τον επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννη Καπελέρη.

    Η κάθε ομάδα θα αποτελείται από 50 υπαλλήλους και θα στελεχωθεί από μετατάξεις και μετακινήσεις ελεγκτών, που αναμένεται να γίνουν στο ΣΔΟΕ από τις εφορίες και αντίστροφα, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι ομάδες θα εστιάζουν τους ελέγχους τους σε πέντε τομείς:

  • στα μεγάλα εισοδήματα,

  • στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία,

  • στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμών χρεών προς το δημόσιο,

  • στην επώνυμη φοροδιαφυγή,

  • στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες, με στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

    Εκτεταμένη φοροδιαφυγή από διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών

    Εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους κόλπους των φυσικών προσώπων που λαμβάνουν επιχειρηματική αμοιβή ως ομόρρυθμα μέλη ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιριών και κοινωνίας κληρονομικού δικαίου, στις οποίες μεταξύ των κοινωνών περιλαμβάνονται και ανήλικα μέλη, αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγο μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλη , δείχνουν ότι πλήθος φορολογουμένων αν και έλαβαν επιχειρηματική αμοιβή από την εταιρία στην οποία συμμετείχαν, δεν δήλωσαν ή δήλωσαν μικρότερη αμοιβής στη φορολογική τους δήλωση.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν είχαν καν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Σε άλλες περιπτώσεις, δηλώθηκε μικρότερη επιχειρηματική αμοιβή, αν και είχε εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση. Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει παράβαση, αφού η επιχειρηματική αμοιβή πρέπει να δηλωθεί στο σύνολό της καθώς συμμετέχει στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 2010 (υπολογισμός έκτακτης εισφοράς φυσικών προσώπων 2010, κάλυψη τεκμηρίων, κ.τ.λ.). Οι φορολογούμενοι που εντοπίστηκαν από τη διασταύρωση με παρατυπίες, θα κληθούν άμεσα από την εφορία για εξηγήσεις και για τον καταλογισμό των πρόσθετων φόρων και προστίμων.

    Από τα ευρήματα των διασταυρώσεων, χαρακτηριστικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις.

    1.Φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε, για τη διαχειριστική περίοδο της εταιρίας από 1.1.2009 ως 31.12.2009, επιχειρηματική αμοιβή ύψους 107.079,82 ευρώ και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2010 δήλωσε ποσό 10.779,82 ευρώ.Ο ίδιος φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε ποσό 85.663,86 ευρώ και για το οποίο έχει εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δήλωσε ποσό 8.623,86 ευρώ.

    2. Φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε, για τη διαχειριστική περίοδο της εταιρίας από 1.1.2009 ως 31.12.2009, επιχειρηματική αμοιβή ύψους 107.079,82 ευρώ και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2010 δήλωσε ποσό 10.779,82 ευρώ ομοίως. Ο ίδιος φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε ποσό 85.663,86 ευρώ και για το οποίο έχει εξαντληθεί η φορολογική υποχρέωση. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δήλωσε ποσό 25.923,14 ευρώ.

    3. Φορολογούμενος έλαβε από την εταιρία στην οποία συμμετείχε, για τη διαχειριστική περίοδο της εταιρίας από 1.1.2009 ως 31.12.2009, επιχειρηματική αμοιβή ύψους 60.726,29 ευρώ και στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2010 δήλωσε ποσό 6.076,29 ευρώ.

    Αντίστοιχες περιπτώσεις διαπιστώθηκαν στο οικονομικό έτος 2009 και οι οποίες φαίνονται στον επισυναπτόμενο πίνακα.

    Ειδοποιητήρια σε μεγαλοοφειλέτες δημοσίου

    Ειδοποιητήρια για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα λάβουν τις επόμενες ημέρες 90 φορολογούμενοι που χρωστούν στο δημόσιο 35,9 εκατ. ευρώ την ώρα που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ.

    Εντοπίστηκαν κατόπιν διασταύρωσης στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η οποία έδειξε παράλληλα ότι ο καθένας εξ αυτών χρωστάει περισσότερα από 200.000 ευρώ και συνολικά διαθέτουν 917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια με σχέση οφειλής/αξία ακίνητης περιουσίας: 1/1,5 τουλάχιστον.

    Το υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές στους οφειλέτες, για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2010. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανομένου και πλειστηριασμού. Ταυτόχρονα, όσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση εξόφλησης καλούνται στις ΔΟΥ για προσωρινό έλεγχο.

    [02] "Δεν αλλάζει η συνεργασία μας με τον αραβικό κόσμο"

    «Απολύτως επιτυχή», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα, κατά την οποία συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ και αναδείχθηκε η ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεισφέρει στον αραβοϊσραηλινό διάλογο για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

    Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Flash) ο Δ. Δρούτσας αναφερόμενος στα διμερή θέματα είπε ότι η έμφαση δόθηκε στους τομείς της ασφάλειας, της στρατιωτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα της οικονομικής συνεργασίας. Εκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, «τη βαριά μας βιομηχανία», σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των τουριστών από το Ισραήλ έχει αυξηθεί θεαματικά αυτή την περίοδο και υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια μεγαλύτερης αύξησης, ακόμα και μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

    Απαντώντας στο ερώτημα, αν αυτή η επίσκεψη αλλάζει κάποιες πάγιες στρατηγικές της ελληνικής διπλωματίας και αν τίθεται σε κίνδυνο η παραδοσιακή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τα αραβικά κράτη, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι "είμαι κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα".

    Τόνισε μάλιστα ότι «ακόμα κι αυτή η κίνηση της προσέγγισης με το Ισραήλ έχει εκτιμηθεί και όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται και έχουν γίνει και σε συντονισμό με όλους τους φίλους μας από τον αραβικό κόσμο».

    Μιλώντας για τον ρόλο της Ελλάδας στην ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό, είπε ότι η επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και η ανταπόδοση της επίσκεψης από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία αναμένεται η επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι μπορούμε και θα παίξουμε έναν ρόλο ουσίας.

    Υπογράμμισε ότι πριν την άφιξη Νετανιάχου ο έλληνας πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με ηγέτες του αραβικού κόσμου, οι οποίες συνεχίζονται - και όχι μόνον με ηγέτες του αραβικού κόσμου - προκειμένου «να συντονίσουμε κάποια πράγματα, να ενημερώσουμε, να ακούσουμε απόψεις, ώστε να υπάρχει η ελληνική ουσιαστική συμμετοχή σε αυτή την ειρηνευτική διαδικασία».

    Η Ελλάδα, η οποία και στο παρελθόν έχει παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο, όπως κι ο ίδιος ο Γ. Α. Παπανδρέου, ως προσωπικότητα, μπορεί και πάλι να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο,υπογράμμισε ο κ Δρούτσας.

    Ερωτηθείς τέλος για την κριτική που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση ότι δηλαδή προσεγγίζει το Ισραήλ σε μια χρονική στιγμή που το τελευταίο ψάχνει για αντίπαλο δέος έναντι της Τουρκίας, ο αναπληρωτής Υπουργός απαντά ότι η προσέγγιση με το Ισραήλ δεν είναι κάτι καινούργιο, ότι η συγκυρία ψυχρότητας Τουρκίας - Ισραήλ δεν συνιστά το λόγο αυτής της προσέγγισης, «αλλά βεβαίως η Ελλάδα αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που της προσφέρεται, αυτό να είναι σαφές».

    [03] Μικρή αύξηση της ανεργίας

    Στα 569.742 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τον μήνα Ιούλιο. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μικρή αύξηση, κατά 0,52%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 184.709 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 4,09% (7.266 άτομα), σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010.

    Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 92.996 και είναι μειωμένες κατά 20,91%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 27.003, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 35.517 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 29.417.

    Μείωση κατά 26,06% παρουσιάζει το άθροισμα των απολύσεων (καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου), των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και των οικειοθελών αποχωρήσεων.

    Κατά συνέπεια το ισοζύγιο των καθαρών ροών (προσλήψεις μείον απολύσεις και λήξεις και αποχωρήσεις) στην αγορά εργασίας είναι θετικό, με 1.059 επιπλέον θέσεις εργασίας το μήνα Ιούλιο. Το συγκεκριμένο ισοζύγιο παραμένει θετικό για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

    Το ίδιο μέγεθος τον Ιούλιο του 2009 ήταν αρνητικό, με απώλεια 2.757 θέσεων εργασίας. Αντιστοίχως, οι προσλήψεις τον Ιούλιο του 2010, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009, εμφανίζουν μείωση κατά 1,95%, οι απολύσεις και οι λήξεις συμβάσεων καταγράφουν αύξηση κατά 0,87% και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις μείωση κατά 17,42%.

    [04] Πτώχευση εταιρίας ταξιδίων

    Εντολή να διευκολυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα γραφεία του ΕΟΤ, όσοι τουρίστες έχουν έρθει στη χώρα μας μέσω της βρετανικής εταιρίας οργάνωσης ταξιδίων Flight Options, η οποία κήρυξε πτώχευση έδωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης.

    Στο μεταξύ σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) Γιώργος Τελώνης, ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές επιπτώσεις για τη χώρα μας από την πτώχευση της βρετανικής εταιρίας οργάνωσης ταξιδίων, Flight Options, που λειτουργούσε υπό τον τίτλο Kiss Flights.

    Όπως αναφέρει ο κ.Τελώνης από την ενημέρωση που έχει λάβει, οι 13.000 πελάτες της εταιρίας, που βρίσκονται σε τόπους διακοπών, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις διακοπές τους και θα επαναπατρισθούν, ενώ τα προβλήματα θα μετριασθούν για την Ελλάδα, καθώς μικρός είναι ο αριθμός των τουριστών που βρίσκεται στη χώρα μας από το συγκεκριμένο γραφείο την τρέχουσα χρονική περίοδο.

    Ο κ.Τελώνης αναφέρει επίσης ότι και οι τουρίστες που έχουν προγραμματίσει να έρθουν στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου γραφείου διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη για τα αεροπορικά τους εισιτήρια, γεγονός που επίσης θα μετριάσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις που ενδεχομένως θα προέκυπταν για την Ελλάδα από την πτώχευση του βρετανικού γραφείου ταξιδίων.

    Ο κ.Τελώνης εκφράζει πάντως την ανησυχία του για τις γενικότερες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει το κλείσιμο ξένων εταιριών οργάνωσης ταξιδίων, εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου, στην ψυχολογία των τουριστών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η εταιρία πραγματοποιούσε πτήσεις τσάρτερ προς την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αίγυπτο και τα Κανάρια Νησιά και προσέφερε επίσης πακέτα διαμονής. Η Flight Options έχει κάνει επίσης 60.000 κρατήσεις για πτήσεις ή πακέτα διαμονής, για την πλειοψηφία των οποίων θα γίνει επιστροφή χρημάτων.

    Πρόκειται για τη δεύτερη πτώχευση σε διάστημα μιας εβδομάδας στον τομέα οργάνωσης ταξιδίων στη Βρετανία. Η εταιρία Sun4U έκλεισε την περασμένη Τετάρτη, τη στιγμή που 1000 πελάτες της βρίσκονταν σε διακοπές, οι περισσότεροι στην Ισπανία. Και τον περασμένο μήνα, πτώχευσε η εταιρεία Goldtrail, που οργάνωνε ταξίδια σε μεσογειακούς προορισμούς, αφήνοντας μετέωρους 16.000 πελάτες που βρίσκονταν σε διακοπές.

    Όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία η σειρά των πτωχεύσεων αυτών αποδίδεται στη ζημία που υπέστησαν οι εταιρίες από το ισλανδικό ηφαιστειακό νέφος που παρέλυσε τις ευρωπαϊκές αεροπορικές επικοινωνίες την άνοιξη, δίνοντας τη χαριστική βολή στις περισσότερο ευάλωτες, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης εταιρίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 August 2010 - 14:30:27 UTC