Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ
  • [02] "Δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία"
  • [03] Τέταρτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου
  • [04] "Έφυγε" ο Φραντσέσκο Κοσσίγκα
  • [05] Συνελήφθη ο δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού
  • [06] Διακοπή δρομολογίων του ΟΣΕ
  • [07] Ο γύρος του κόσμου με ... πράσινα οχήματα
  • [08] Πύρινα μέτωπα
  • [09] Η θερμότερη ημέρα
  • [10] Επεισόδιο στο Τελ Αβίβ
  • [11] Προειδοποίηση από τη Moody's
  • [12] 47 ζωγράφοι στην Τήνο

  • [01] Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου από την αποδοχή της πρόσκλησης που απηύθυνε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου πριν από λίγες εβδομάδες όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στις οποίες προέβη μετά την συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πολύ παραγωγικές συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, τόσο "σήμερα", όσο και στην επίσκεψη του στο Ισραήλ.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε οτι θα δημιουργηθεί Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ισραήλ ώστε η συνεργασία να προχωρήσει δημιουργικά και στρατηγικά.

    "Οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ δεν είναι ανταγωνιστικές με άλλες διμερείς ή πολυμερείς συνεργασίες" επισήμανε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς αν η Μικτή Επιτροπή ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα ή έκρηξη σε σχέση με την Τουρκία.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποφασίστηκε συνάντηση των αντίστοιχων Υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

    "Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε οτι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ" είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι "η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά".

    "Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας οτι "είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας".

    "Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο", είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας οτι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ενδεικτικό των καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι αυτή η επίσκεψη είναι επίσης ενδεικτική της αμοιβαίας θέλησης των δύο χωρών να ενδυναμώσουν τους δεσμούς τους.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα είναι υποβοηθητική της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή σε τομείς όπως των επενδύσεων, του τουρισμού, της ενέργειας, των επενδυτικών συμπράξεων, των επικοινωνιών, της πληροφορικής, τεχνικών ύδατος (αφαλάτωση), τεχνολογιών αιχμής και καινοτομίας.

    Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.

    "Η άμεση και άνευ προϋποθέσεων απελευθέρωση των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στο στολίσκο της 31ης Μαΐου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας οτι τα βήματα που έχει κάνει η ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεύθυνση κυκλοφορίας αγαθών στην Λωρίδα της Γάζας είναι θετικά και αναμένεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση του Παλαιστινιακού λαού.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις διεξαγόμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα οτι "πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν άμεσα απ' ευθείας διαπραγματεύσεις, διότι αυτός είναι ο λυσιτελέστερος τρόπος για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και διαρκής ειρήνη και να διασφαλιστεί και η ασφάλεια του Ισραήλ".

    "Για την Ελλάδα και για την ευρύτερη περιοχή είναι ζωτικής σημασίας η υπόθεση της ειρήνης και στο πλαίσιο προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει κατά τρόπο που θα κρινόταν χρήσιμος" επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.

    Οι αμοιβαίες επισκέψεις μας στο Ισραήλ και την Ελλάδα (σ.σ. οι πρώτες για τις δύο χώρες) αποτελούν επιστέγασμα (των σχέσεων) δύο λαών με μεγάλη ιστορία, τόνισε απο την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ είναι δύο πόλεις-πρότυπα του Δυτικού πολιτισμού, ενώ υπογράμμισε οτι "οι δυο αρχαίοι και ταυτόχρονα μοντέρνοι λαοί μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν".

    Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο χωρών σε μια σειρά τομείς, και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού με την δυνατότητα προσέλκυσης τουριστών που θα επιθυμούσαν να επισκεφθούν την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε οτι με τον κ. Παπανδρέου συζήτησε και θέματα άμυνας και ασφάλειας, πρόσθεσε οτι θέλουμε μια "ειρηνική Μέση Ανατολή", ενώ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου και για τα βήματα που έχει κάνει το Ισραήλ για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλιών Ισραήλ-Παλαιστινίων.

    Ερωτηθείς ο κ. Νετανιάχου αν οι απευθείας συνομιλίες θα γίνουν στην Ουάσιγκτον ή στο Κάϊρο και τι αναμένεται απο αυτές, είπε οτι "το βασικό θέμα είναι πως ανοίγει μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη χωρίς την ύπαρξη, εκ προοιμίου, ατζέντας".

    "Θα πρέπει να έχουμε υπομονή, δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλούς μήνες ή πολλά χρόνια, με λίγη υπομονή θα δείτε αποτελέσματα", είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι "μπορούμε να μεταφερθούμε σε οποιοδήποτε σημείο προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την πρωτοβουλία".

    "Η Ελλάδα έχει ζωτικό συμφέρον απο την ευόδωση των ειρηνευτικών συνομιλιών και να έχουμε δύο κράτη με το Ισραήλ να αισθάνεται και να είναι ασφαλές με ένα Παλαιστινιακό κράτος βιώσιμο, δημοκρατικό και φιλικό δίπλα στο Ισραήλ και θέλουμε να συμβάλλουμε στη προσπάθεια και ως μέλος της γειτονιάς, αλλά και ως μέλος της ΕΕ" απάντησε ο κ. Παπανδρέου σε σχετική ερώτηση.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακές σχέσεις με τους γείτονές της, ενώ υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ.

    "Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ είναι προς όφελος και των δύο χωρών" είπε απο την μεριά του ο κ. Νετανιάχου, θεωρώντας ως "δύσκολες και γενναίες τις αποφάσεις" που πήρε ο κ. Παπανδρέου και υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα βοηθήσει όσο μπορεί για την οικονομική ανάπτυξη καθώς αυτή είναι η λύση στην κρίση.

    Ερωτηθείς ο κ. Παπανδρέου ποιά εκτιμά πως θα είναι θέση της Ελλάδας στην περιοχή μετά τις επαφές που είχε με τους Παλαιστίνιους και το Ισραήλ, είπε ότι "η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες απο συγκρούσεις, ή απειλές για χρήση βίας, εμείς θέλουμε μια ειρηνική Μεσόγειο που θα διέπεται από καλές σχέσεις όλων των χωρών γιατί αυτό ωφελεί όλους τους λαούς, και η Ελλάδα αυτό μπορεί να συμβολίσει και σε αυτό να συμβάλλει".

    "Ο ρόλος μας δεν είναι να μιλάμε πολύ, αλλά να πράττουμε, να βοηθήσουμε στην προσέγγιση Παλαιστινίων-Ισραηλινών, αραβικού κόσμου-Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε ότι μπορούμε, στόχος μας είναι να υπάρξει το συντομότερο δυνατό μια λύση για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή" πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Από την μεριά του, τέλος, ο κ. Νετανιάχου τόνισε οτι "υπάρχει μια συμμαχία αυτών που επιδιώκουν την ειρήνη και την μετριοπάθεια, η οποία είναι πολύ ευρύτερη απ' ότι φαίνεται, συμπεριλαμβάνει και τρίτες χώρες, το Ισραήλ, αραβικές χώρες, την Ελλάδα και άλλες καλοπροαίρετες χώρες της περιοχής και ελπίζουμε ότι θα συμβάλλει στη πρόοδο των απ' ευθείας συνομιλιών και θα δώσει μια ώθηση γιατί αυτή είναι η επιθυμία όσων θέλουν την ειρήνη, την σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή, είναι ευπρόσδεκτη η στήριξη της Ελλάδας".

    Τη Δευτέρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο, που παρέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Συνομιλίες Γ.Παπανδρέου-Μπ.Νετανιάχου στον Πόρο

    Η περαιτέρω ανάπτυξη των αμυντικών σχέσεων και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, περιλαμβάνονταν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν στον Πόρο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένζαμιν Νετανιάχου.

    Παρόντες ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης.

    Οι δυο πρωθυπουργοί με τις συζύγους τους, αναχώρησαν για τον Πόρο σήμερα το πρωί, με σκάφος του Λιμενικού, ενώ νωρίτερα, στη Μαρίνα Φλοίσβου ο Γ. Α. Παπανδρέου, ξενάγησε το ζεύγος Νετανιάχου στα ιστορικά πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το θωρηκτό "Αβέρωφ" και το αντιτορπιλικό "Βέλος".

    Κατά την παραμονή τους στον Πόρο, ο πρωθυπουργος και η κα Αντα Παπανδρέου παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του ισραηλινού πρωθυπουργού και της κας Σάρα Νετανιάχου.

    Δηλώσεις του αναπληρωτή υπ.Εξ. Δ. Δρούτσα

    Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει, έχει πολύ σταθερούς άξονες και απλώς η Αθήνα αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και παίρνει πρωτοβουλίες. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη Νετανιάχου, στη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

    Ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός του ανοίγματος και των στενότερων επαφών με το Ισραήλ δεν είναι συγκυριακός, υπενθυμίζοντας ότι κατά την περίοδο 1994-2004 είχαν γίνει αρκετά ουσιαστικά ανοίγματα προς την ισραηλινή πλευρά.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, επίσης, ότι οι κινήσεις που κάνει η Αθήνα με το Ισραήλ και η πολιτική που ασκεί δεν μπορεί να φέρει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Τουρκία.

    Ολοι οι γείτονές μας, πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας, πρέπει να καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα έχει τα δικά της συμφέροντα, ασκεί τη δική της εξωτερική πολιτική βάσει αξιών, βάσει και των δικών μας συμφερόντων.

    Απέναντι στην Τουρκία, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έχουμε μια πολύ σταθερή πολιτική, επιθυμούμε την προσέγγιση και τη στενή συνεργασία με την Τουρκία και λαμβάνουμε το ίδιο μήνυμα και από την τουρκική πλευρά.

    Συνάντηση Νετανιάχου-Σαμαρά

    Χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλα τα διμερή και κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα.

    Βγαίνοντας από τη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "καλύψαμε θέματα διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ιδιαίτερα σημαντικό για μας είναι το θέμα της συνεργασίας για τον τουρισμό. Επίσης, μιλήσαμε για τα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής, για το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε την ανάγκη ύπαρξης και τη διασφάλιση του Παλαιστινιακού κράτους, αλλά και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ".

    Είπε, ακόμη, ότι συζητήθηκαν θέματα οικονομίας σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα της επιστημονικής έρευνας, που έθεσε ο πρωθυπουργός.

    "Θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου ότι αν είχαμε μυαλό εδώ και 30 χρόνια, δεν θα διώχναμε στο εξωτερικό το πολύ πλούσιο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων και δεν θα τους στέλναμε στο εξωτερικό". Απέδωσε την κύρια ευθύνη γι' αυτό στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι στόχευση του προγράμματος της ΝΔ είναι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

    Η ΝΔ είναι θετική στην ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, ωστόσο επισημαίνει ότι χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί και σωστή ισορροπία με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η καλή παραδοσιακή σχέση της Ελλάδας με τους Άραβες. Θεωρεί ακόμη ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυρίως στον τουρισμό αλλά και την οικονομία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ και από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του κόμματος και αρμόδιος για τα εξωτερικά θέματα, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και ο εκπρόσωπος του κόμματος, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Δηλώσεις Παπαρήγα

    Την αντίθεσή της στην πολιτική προσέγγισης του Ισραήλ εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε σημερινές της δηλώσεις με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργου του Ισραήλ κ. Μπένζαμιν Νετανιάχου στην Αθήνα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι κριτήριο του ΚΚΕ για τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της χώρας μας είναι κατά πόσο η εξωτερική πολιτική συμβάλλει στην απόκρουση κάθε μορφής επίθεσης του ιμπεριαλισμού, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική έναντι του Ισραήλ δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα η κ. Παπαρήγα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να υπηρετήσει τα σχέδια των ΗΠΑ στην πολιτική τους έναντι της Τουρκίας, ωστόσο, πρόσθεσε με τον τρόπο αυτό η χώρα μας εμπλέκεται στις αντιθέσεις και του ανταγωνισμούς στην περιοχή, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ούτε προς το συμφέρον των λαών της περιοχής, όπως είπε χαρακτηστικά.

    Συλλαλητήρια

    Εκατοντάδες άτομα σε δύο διαφορετικά συλλαλητήρια διαδήλωσαν, εν μέσω καύσωνα, στην άδεια Αθήνα, διαμαρτυρόμενοι για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενζαμίν Νετανιάχου.

    Διάψευση για "τελεσίγραφο"

    Ο Λευκός Οίκος διέψευσε πως έχει δώσει «τελεσίγραφο» στην Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο Ιράν και το Ισραήλ, τονίζοντας πως υπάρχει ανοικτός «διάλογος» με την Άγκυρα για αυτά τα ζητήματα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα σχετικά δημοσιεύματα -με τίτλο «Αμερικανικό τελεσίγραφο στην Άγκυρα για τα όπλα» του φύλλου της εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς-ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Μπιλ Μπάρτον απέρριψε την έκφραση «τελεσίγραφο», λέγοντας «δεν γνωρίζω από πού το συνήγαγαν αυτό».

    «Ο πρόεδρος και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησαν προ 10 ημερών και έθιξαν το ζήτημα του Ιράν, του στολίσκου για τη Γάζα και άλλα ζητήματα που συνδέονται με αυτά», τόνισε ο Μπάρτον μιλώντας από το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ομπάμα στο Μιλγουόκι.

    «Εμφανώς υπάρχει ένας διάλογος με τους Τούρκους, αλλά κανένα τέτοιο τελεσίγραφο δεν τους έχει δοθεί», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις βαδίζουν προς το καλλίτερο.

    «Αυτήν τη στιγμή οι σχέσεις μας με τον Ομπάμα και οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ βαίνουν καλώς, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα», τόνισε στο HaberT?rk ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «θερμές» τις επαφές του με τον αμερικανό πρόεδρο.

    «Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αγορά των όπλων είναι εσωτερικά θέματα κάθε χώρας. Το Κογκρέσο τους μπορεί να έχει διαφορετικές εκτιμήσεις, όπως ακριβώς και εμείς έχουμε τη δική μας Εθνοσυνέλευση και όποτε τις παρουσιάζουμε τις δικές μας εκτιμήσεις υπάρχουν αναβολές», πρόσθεσε ο ίδιος.

    [02] "Δεν θα επιτρέψουμε την κερδοσκοπία"

    Με την παραπομπή των αλευροβιομηχάνων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, επειδή με δηλώσεις τους συστήνουν εναρμονισμένες αυξήσεις τιμών, απαντά το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο ανατιμητικό κλίμα που δημιουργείται στην αγορά με αφορμή τις διεθνείς εξελίξεις γύρω από τις διεθνείς τιμές των σιτηρών ενώ τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις παραγόντων από τα υπουργεία Οικονομίας αλλά και Αγροτικής Ανάπτυξης με τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στ.Κομνηνού για να εξεταστεί το θέμα και να αποφασιστούν δράσεις προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ενώ ήδη διενεργούνται κοστολογικοί έλεγχοι στην αγορά.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες ενώ για τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα. Ωστόσο από χθες κιόλας οι αρτοποιοί έλαβαν τιμολόγια με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές τους.

    Σημειώνεται ότι ήδη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας κ. Στέφανος Κομνηνός συναντήθηκε με τους συνδέσμους αλευροβιομηχάνων ενώ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε: ''Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα'' ενώ δηλώνει με έμφαση ότι εναρμονισμένες πρακτικές δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές γιαυτό και ήδη με το θέμα ασχολείται και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Σαρωτικοί έλεγχοι στα νησιά

    Σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά θα πραγματοποιεί το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) έως το τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής που ανθεί αυτή την περίοδο στις τουριστικές περιοχές.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η ηγεσία του ΣΔΟΕ στο διάστημα αυτό 1.000 ελεγκτές (300 συνεργεία αποτελούμενα από 3 ελεγκτές το καθένα) θα συνεχίσουν τους ελέγχους που ήδη πραγματοποιούνται με ιδιαίτερη έμφαση τα νησιά που παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική κίνηση.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ κ. Γιάννης Καπελέρης σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι "το ΣΔΟΕ θα εξακολουθήσει να διενεργεί ποιοτικούς και στοχευμένους ελέγχους για την περιστολή της φοροδιαφυγής στους οποίους εντάσσονται και οι έλεγχοι στα νησιά".

    Τα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, τα Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Ιονίου βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των στόχων του ΣΔΟΕ καθώς από τους ελέγχους που ήδη έγιναν το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2010 διαπιστώνεται ότι αποτελούν εστίες εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, πάνω από το 50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν στο διάστημα αυτό εντοπίσθηκε να έχει διαπράξει φορολογική παράβαση.

    Από τις 1.603 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 930 βρέθηκαν να έχουν διαπράξεις μία περισσότερες φορολογικές παραβάσεις. Ειδικότερα, στη Ρόδο ελέγχθηκαν 157 επιχειρήσεις και στις 123 βρέθηκαν παραβάσεις, στη Μύκονο εντοπίσθηκαν παραβάσεις σε 50 επιχειρήσεις από τις 95 που ελέγχθηκαν, στις λοιπές Κυκλάδες ελέγχθηκαν 208 επιχειρήσεις και εντοπίσθηκαν φορολογικές παραβάσεις στις 105 από αυτές.

    Στην Κω έγινε έλεγχος σε 91 επιχειρήσεις από τις οποίες στις 64 διαπιστώθηκαν παραβάσεις ενώ στη Θήρα βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν 83 επιχειρήσεις από τις 135 που ελέγχθηκαν. Στα Ιόνια νησιά οι έλεγχοι έδειξαν παραβάσεις σε 73 επιχειρήσεις από τις 102 που ελέγχθηκαν ενώ στα νησιά του Αργοσαρωνικού το αντίστοιχο αποτέλεσμα ήταν166 επιχειρήσεις στις 263 και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 20 στις 32.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΣΔΟΕ τα συνεργεία ελέγχου θα εξακολουθήσουν να σαρώνουν τα νησιά έως το τέλος του επόμενου μήνα όπου η τουριστική κίνηση παραμένει ιδιαίτερα μεγάλη. Στη συνέχεια το βάρος θα πέσει σε τομείς που παρουσιάζουν μεγάλη φοροδιαφυγή όπως στους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους κ.α) στα σκάφη αναψυχής, στις πισίνες κ.α. Πρόκειται για τομείς οι οποίοι σύμφωνα με το ΣΔΟΕ παρουσιάζουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον.

    [03] Τέταρτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου

    Ένα ακόμη άτομο έχασε τη ζωή του λόγω λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τη εν λόγω νόσο σε τέσσερις.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 58, συμπεριλαμβανομένων και των 13 που διαγνώστηκαν τη Δυτέρα.

    Να σημειωθεί ότι από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν λάβει εξιτήριο 26, ενώ 29 νοσηλεύονται ακόμη.

    Από αυτούς οι 8 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

    [04] "Έφυγε" ο Φραντσέσκο Κοσσίγκα

    Όλος ο ιταλικός τύπος χαρακτηρίζει τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσσίγκα, που απεβίωσε στην πολυκλινική της Ρώμης Gemelli, έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής της χώρας

    Η δράση και παρουσία του ξεπέρασε τις πέντε δεκαετίες. Από τα πιο σημαντικά στελέχη της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ο Κοσσίγκα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όταν, το 1977, ως υπουργός εσωτερικών, κατά την διάρκεια των φοιτητικών διαμαρτυριών, είχε δώσει εντολή σε αστυνομία και καραμπινιέρους να αποκρούσουν, ένοπλοι, τους διαδηλωτές.

    Γεννημένος στο Σάσσαρι της Σαρδηνίας, το 1928, από οικογένεια που ανήκε στην μεγαλοαστική τάξη, ήταν εξάδελφος του γνωστού κομμουνιστή ηγέτη Ενρίκο Μπερλιγκουέρ, με καταγωγή επίσης, από την Σαρδηνία.

    Πτυχιούχος νομικής σε χρόνο ρεκόρ (υποστήριξε την πτυχιακή του εργασία σε ηλικία μόλις είκοσι ετών) αφιέρωσε τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην πανεπιστημιακή καριέρα, ως καθηγητής συνταγματικού δικαίου.

    Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1958, και ανέλαβε κυβερνητικά καθήκοντα, το 1966, ως υφυπουργός άμυνας, στην κυβέρνηση του Άλντο Μόρο.

    Η πολιτική του πορεία συνεχίζεται και το 1976 αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού εσωτερικών. Μια πολιτική εμπειρία που θα διαρκέσει δυο χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 1978, μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια να ελευθερωθεί ο Αλντο Μόρο, όμηρος των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

    Το 1983 εκλέγεται πρόεδρος της Γερουσίας και το 1985 στα πενήντα πέντε του, πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο νεότερος Πρόεδρος που είχε ποτέ η χώρα, από το 1948 μέχρι σήμερα. Κατά την προεδρία του, έκανε ευρεία χρήση των μέσων ενημέρωσης, κυρίως της τηλεόρασης, για να εκφράσει τις απόψεις του και να εξηγήσει τις αιτίες έντασης και ρήξης με αντιπροσώπους του δικαστικού, κυρίως, σώματος. Την ίδια πάντα περίοδο ανακαλύφθηκε και η οργάνωση Gladio ( η ιταλική "Κόκκινη Προβιά") που είχε ως κύριο στόχο την αποτροπή τυχόν σοβιετικής επέκτασης στην Ιταλία. Οργάνωση της οποίας, ο Κοσσίγκα, όπως προέκυψε από τους φακέλους που δημοσιοποιήθηκαν, ήταν από τα κύρια μέλη. Μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας και την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, λόγω των σκανδάλων της έρευνας "Καθαρά Χέρια", ο Κοσσίγκα προσπάθησε να πετύχει την μερική ανασύσταση της Χριστιανικής Δημοκρατίας, ιδρύοντας το κόμμα Udr, αλλά το πείραμά του αυτό, δεν στέφθηκε με επιτυχία . Τα τελευταία χρόνια, πιστός στον ρόλο του επίτιμου προέδρου της δημοκρατίας, προσπάθησε να αποφύγει την απευθείας ανάμειξη στην πολιτική επικαιρότητα, σχολιάζοντας, εξ αποστάσεως, τις κύριες εξελίξεις, χωρίς, όμως να εγκαταλείψει το άμεσο και καυστικό, κάποιες φορές, ιδίωμα , που τον χαρακτήριζε.

    [05] Συνελήφθη ο δραπέτης των φυλακών Κορυδαλλού

    Συνελήφθη χθες στις 5:30 το πρωί, ο 31χρονος αλλοδαπός υπήκοος Μεξικού, που απέδρασε την Κυριακή από τις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού.

    Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την αστυνομία, ο δράστης που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, δραπέτευσε από τον χώρο αποκομιδής απορριμμάτων των φυλακών, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

    Κατά τη καταγραφή των κρατουμένων, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι ο Μεξικανός είχε αποδράσει και ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία.

    Ύστερα από επισταμένες έρευνες στην περιοχή, ο δραπέτης εντοπίστηκε σε εγκαταλελειμμένο υπόγειο πολυκατοικίας στην οδό Κρήτης 51, στην περιοχή του Κορυδαλλού, όπου και συνελήφθη.

    Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Α.Τ. Κορυδαλλού.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πειραιά.

    [06] Διακοπή δρομολογίων του ΟΣΕ

    Από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοινώθηκε για σήμερα, Τετάρτη, 18 Αυγούστου, δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια στη γραμμή Κόρινθος - Άργος - Ναύπλιο - Τρίπολη, λόγω έργων ανακαίνισης που θα εκτελέσει η ΕΔΙΣΥ Α.Ε. στην ισόπεδη διάβαση Σολωμού.

    [07] Ο γύρος του κόσμου με ... πράσινα οχήματα

    Για τον πιο πράσινο γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες ξεκίνησαν από την Ελβετία τρία ηλεκτρικά οχήματα που δεν εκπέμπουν ρυπογόνα αέρια με τελικό προορισμό το Μεξικό όπου θα διεξαχθεί η Διάσκεψη για το Κλίμα στο τέλος του Νοεμβρίου.

    Η κούρσα "Zero Race" που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα έχει μηδέν εκπομπές βλαβερών αερίων διοργανώθηκε από τον Ελβετό καθηγητή Λουίς Παλμέρ, ο οποίος έγινε γνωστός πριν από δύο χρόνια όταν με ένα ταξί που εκινείτο μόνο με την βοήθεια του ήλιου έκανε τον γύρο του κόσμου σε 18 μήνες.

    "Με αυτήν την κούρσα θέλουμε να δείξουμε ότι οι μελλοντικοί επτά δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη έχουν ανάγκη τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να μπορούν να μετακινούνται χωρίς να ρυπαίνουν, χωρίς επιβλαβείς εκπομπές" δήλωσε ο κ. Πάλμερ, πριν από την έναρξη του αγώνα.

    "Το πετρέλαιο τελειώνει, η κλιματική κρίση έχει φτάσει και εμείς χάνουμε χρόνο" πρόσθεσε ο Ελβετός καθηγητής.

    Τρία οχήματα- ένα γερμανικό, ένα αυστραλιανό και ένα ελβετικό- εγκατέλειψαν σήμερα το απόγευμα την Γενεύη της Ελβετίας και ταξιδεύουν για τον γύρο του κόσμου σε μία διαφορετική εκδοχή του Ιούλιου Βερν. Αυτή η συμβολική κούρσα θα ολοκληρωθεί στο Κανκούν του Μεξικού.

    "Ένα τέταρτο όχημα της Νότιας Κορέας έχασε την εκκίνηση λόγω ενός προβλήματος ήσσονος σημασίας στην μπαταρία του" σημείωσε ο κ. Πάλμερ.

    Κάθε πράσινο όχημα έχει ηλεκτρική αυτονομία 250 χιλιομέτρων και επομένως απαιτείται η πραγματοποίηση αρκετών στάσεων για την φόρτιση των μπαταριών του.

    [08] Πύρινα μέτωπα

    Μάχη σε πύρινα μέτωπα στη νησιωτική -κυρίως στο Ιόνιο- αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα δίνουν οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, έχοντας αντίπαλο εκτός από τις φλόγες και τους ανέμους που πνέουν σε πολλές περιοχές.Στο μεταξύ, ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε όλα τα πύρινα μέτωπα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Δύο μεγάλες φωτιές μαίνονται από το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στην Ζάκυνθο. Η πρώτη ξέσπασε στις 18:15 στην περιοχή "Νταμάρια" Λιθακιάς ενώ η δεύτερη εκδηλώθηκε τριανταπέντε λεπτά αργότερα στο Καταστάρι. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα ενώ εναέριες προσπάθειες για την κατάσβεσή τους επιχειρούν και πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Εξακολουθεί να καίει η πυρκαγιά στη Λευκάδα, η οποία ξεκίνησε από το νεκροταφείο Καρυάς και εξαπλώνεται προς την Εγκλουβή και τον Αγιο Ηλία.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης εκτός από τις επίγειες δυνάμεις συμμετέχουν με ρίψεις νερού τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο ενώ ήδη μεταφέρονται υδροφόρες προς την ορεινή Λευκάδα προκειμένου να συνδράμουν.

    Ο νομάρχης Λευκάδας Κωνσταντίνος Αραβανής, ο οποίος έχει τον συντονισμό της επιχείρησης δήλωσε στο ΑΠΕ: «Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες, έχουμε διασφαλίσει να σταματήσει η φωτιά από την μεριά των Πλατυστόμων και να μην κατεβεί προς την ανατολική ακτή της Λευκάδος. Ο κόσμος προσπαθεί να συμμετάσχει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που απειλεί την ορεινή Λευκάδα».

    Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 5 μποφόρ. Η Πυροσβεστική ελπίζει στην μείωση της έντασης των ανέμων στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο.

    Στην Κεφαλονιά υπάρχουν δύο μέτωπα, στις περιοχές Σιμοτάτα και Βλαχάτα. Η πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση με πουρνάρια, σχοίνα και χαμηλή βλάστηση, χωρίς να απειλεί κατοικημένη περιοχή. Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν 10 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    Πυρκαγιά ξέσπασε στην Κέρκυρα στην περιοχή Πόντι του Δήμου Αχίλλειον. Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και για την κατάσβεση της επιχειρούν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα.

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εξερράγη στις 6.30 το απόγευμα κοντά στο χωριό Ζηλευτό, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει λόγο για εμπρησμό αφού στην ίδια περιοχή τα δύο προηγούμενα 24ωρα έγιναν τρεις απόπειρες αλλά οι Πυροσβέστες πρόλαβαν να σβήσουν κάθε φορά την φωτιά κατά την εκδήλωση της.

    Η χθεσινή φωτιά ξεκίνησε σε παρακείμενο σημείο του δρόμου Λαμίας - Καρπενησίου και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις -βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους- κατευθυνόμενη σε κοντινή δασική περιοχή. Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκείνη την ώρα βρίσκονταν στην περιοχή της Σπερχειάδας όπου 45 λεπτά νωρίτερα είχε εκδηλωθεί άλλη πυρκαγιά, η οποία τέθηκε σε έλεγχο.

    Η φωτιά στο Ζηλευτό δημιούργησε ένα μέτωπο που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο. Αμέσως σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία και στην επιχείρηση κατάσβεσης ρίχτηκε το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής, όπως επίσης και πυροσβεστικά και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων.

    Στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα που έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού μέχρι και τις 8:45 το βράδυ περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς. Οι πυλώνες όμως υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η. που υπάρχουν στην περιοχή δεν επέτρεψαν στα αεροσκάφη να κάνουν ρίψεις στο κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς το οποίο με την αποχώρηση των αεροσκαφών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

    «Θα είναι μεγάλη η νύχτα απόψε. Η κατάσταση είναι δύσκολη⦻ υπογράμμισε ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής στη Στερεά Ελλάδα κ. Νίκας, που συντονίζει το έργο των πυροσβεστών.

    Ήδη στην περιοχή βρίσκονται 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με 32 άνδρες, και δύο ομάδες του πεζοπόρου τμήματος με 25 πυροσβέστες. Παράλληλα υπάρχουν οχήματα των δήμων Λιανοκλαδίου και Μακρακώμης όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

    Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οδηγούν τη φωτιά προς το χωριό Ζηλευτό με το πύρινο μέτωπο να απέχει περισσότερα από χίλια μέτρα.

    Επίσης, πυρκαγιά έχει ξεσπάσει και στην δασική περιοχή Παλαμπάς του νομού Θεσπρωτίας. Επί τόπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες, με 6 οχήματα, 2 τμήματα πεζοπόρο, 1 αεροσκάφος και 1 ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

    Πύρινο μέτωπο και στον Γαλατά Τροιζηνίας. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες, με 7 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα της πυροσβεστικής.

    Σε σχετική ύφεση βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις. Από τη φωτιά απειλήθηκαν σπίτια στο χωριό Μητάτα, όπου έχει καεί το αντλιοστάσιο και το χωριό δεν έχει τροφοδοσία νερού. Σε ένα πρώτο απολογισμό του καταστροφικού έργου της φωτιάς, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μονή, υπολογίζεται ότι κάηκαν 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά. Επίσης κάηκαν 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές. Κάτοικοι του νησιού μιλούν για ολιγωρία και αμέλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει δύναμη της Πυροσβεστικής με 4 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, 44 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 43 πεζοπόρα τμήματα της μαζί με 7 βυτιοφόρα του Δήμου.

    Τέλος, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην περιοχή Μαψός του Δήμου Τενέας, στον Νομό Κορινθίας.

    [09] Η θερμότερη ημέρα

    Η θερμότερη ημέρα του φετινού καλοκαιριού ήταν η χθεσινή, ιδίως στα ανατολικά και νότια, καθώς η εξασθένηση των ανέμων ανέβασε τον υδράργυρο έως και τους 41 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Από σήμερα Τετάρτη προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ το Σαββατοκύριακο ισχυρό μελτέμι αναμένεται να ρίξει αισθητά τη θερμοκρασία.

    [10] Επεισόδιο στο Τελ Αβίβ

    Ένας άνδρας οπλισμένος με ένα μαχαίρι και ένα ψεύτικο πιστόλι, ο οποίος είχε εισβάλλει στην πρεσβεία της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, εξουδετερώθηκε αφού προσπάθησε να κρατήσει όμηρο έναν διπλωμάτη, ανακοίνωσε χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο άνδρας, που τόνισε πως είναι Παλαιστίνιος, ανέβηκε στον πρώτο όροφο της πρεσβείας και εισέβαλε μέσα στο κτήριο αφού έσπασε το τζάμι ενός παραθύρου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Έφερε μαζύ του ένα μαχαίρι, ένα μπιτόνι και ένα πιστόλι, το οποίο αργότερα διαπιστώθηκε πως ήταν ψεύτικο", τονίζει στο ανακοινωθέν του το υπουργείο.

    Ο εισβολέας "άρχισε να φωνάζει πως ζητάει πολιτικό άσυλο και επιχείρησε να κραστήσει ως όμηρο τον υποπρόξενο, προτού εξουδετερωθεί από τους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της πρεσβείας", τονίζεται στο κείμενο.

    "Ο άνδρας ανακρίνεται επί τους παρόντος από τις υπηρεσίες μας", προσθέτει.

    [11] Προειδοποίηση από τη Moody's

    Τέσσερις ανεπτυγμένες χώρες, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία βρίσκονται εγγύτερα στην πιθανότητα να χάσουν την ανώτερη αξιολόγηση του «ΑΑΑ», εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι προϋπολογισμοί τους, προειδοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Moodyβs.

    Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά στην ανακοίνωσή του πως οι «προκλήσεις που συνδέονται με την προσαρμογή των προϋπολογισμών τους συνηγορούν ότι ο δρόμος που πρέπει να διανύσουν πριν τη μείωση της αξιολόγησής τους είναι πολύ μικρός».

    Ωστόσο, η Moodyβs υπενθυμίζει ότι η τριπλή βαθμολογία Α, η καλύτερη δυνατή, που έχει αναγνωρισθεί σε αυτές τις χώρες παραμένει αμετάβλητη και πως οι προοπτικές τους παραμένουν σταθερές.

    Η περίπτωση της Ισπανίας, άλλης μίας χώρας με αξιολόγηση ΑΑΑ, είναι διαφορετική τονίζει η Moodyβs, η οποία είχε προειδοποιήσει στα τέλη του Ιουνίου πως ο βαθμός της χώρας θα μπορούσε να μειωθεί κατά «ένα ή δύο βαθμίδες» εξαιτίας των ισχνών προοπτικών ανάπτυξης της εύθραυστης οικονομίας της.

    Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αντιμετωπίζουν κατά τη Moodyβs ελαφρά διαφοροποιημένες προκλήσεις από εκείνες που είχαν να αντιμετωπίσουν προ ολίγων μηνών.

    Ουσιαστικά, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν «πλέον ξεκινήσει να εφαρμόζουν μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους», ενώ απεναντίας η εφαρμογή μίας στρατηγικής για τη μείωση του χρέους της μόλις βρίσκεται στα σπάργανα στις ΗΠΑ, παραδέχεται ο οίκος.

    Μεταξύ των νέων προκλήσεων, η Moodyβs αναφέρει την ανάγκη να απογειωθεί η ανάπτυξη, ακόμη και εάν οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν μεγάλα περιθώρια οικονομικών κινήτρων για να υποστηρίξουν την οικονομία τους.

    Οι χώρες αυτές, επιπλέον θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών τους και να αντιμετωπίσουν τη γήρανση του πληθυσμού τους, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης.

    Παρά τα εκτιναχθέντα δημόσια χρέη τους, η Γαλλία και η Γερμανία κατόρθωσαν τις τελευταίες ημέρες να αναχρηματοδοτηθούν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους στις αγορές δεσμευμένων ομολόγων.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανησυχίες για την ευρωστία της οικονομικής ανάκαμψης ωθούν τους επενδυτές να στραφούν στα ομόλογα των χωρών με τριπλή αξιολόγηση ΑΑΑ.

    [12] 47 ζωγράφοι στην Τήνο

    Σαράντα επτά ζωγράφοι, η «αφρόκρεμα» της ελληνικής σκέψης, έκφρασης, αισθητικής, έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στα έργα τους, που «όργωσαν» Ελλάδα και εξωτερικό, βρέθηκαν μαζί στο εκθεσιακό κέντρο του Αρνάδου, στην Τήνο, σ΄ένα ταξίδι ανακουφιστικής ...παλιννόστησης και αποκαλυπτικού διαλόγου με το κοινό, υπό αμιγώς ελληνικές συνθήκες: το γαλάζιο του ουρανού, το βαθυγάλανο της θάλασσας και το γαλανόλευκο του νησιώτικου οικιστικού τοπίου.

    Άγγελος, Απέργης, Γεωργίου, Γέρος, Δασκαλάκης, Donev, Δρούγκας, Ζακά, Ζουμπουλάκης, Ζούνη, Καράς, Κοκιννίδης, Κόττης, Κούκος, Κούτρικας, Λαζόγκας, Μακρουλάκης, Μανωλίδης, Μανουσάκης, Μηλιώνης, Μυταράς, Μπάικας, Νίκου, Πανιάρας, Πανταλέων, Παντελιάς, Παπανελόπουλος, Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, Πατρασκίδης, Pavlos, Πολυκράτης, Ρήνας, Ρόρρης, Σακαγιάν, Σάμιος, Σεκόφσκυ, Σόρογκας, Σπεράντζας, Σταθόπουλος, Σταύρος, Takis, Τέτσης, Τσόκλης, Φασιανός, Φιλοπούλου, Χάρος, Χωνιάς, με τουλάχιστον ένα έργο του ο καθένας, έφυγαν από τη γκαλερί Λεφάκη, όπου φιλοξενούνταν, «ταξίδεψαν» στην Τήνο, βρήκαν ο καθείς τη δική του θέση στις αίθουσες του πολιτιστικού - εκθεσιακού κέντρου, δημοτικού σχολείου Αρνάδου, και από το Σάββατο της 24ης Ιουλίου ξεκίνησαν τη βουβή επικοινωνία με τους επισκέπτες, που ήρθαν να τους συναντήσουν.

    «Για πρώτη φορά η Τήνος μεταμορφώνεται σε πλωτή πινακοθήκη, καλώντας όχι μόνο το φιλότεχνο κοινό της, αλλά και καθέναν από εμάς να ξεναγηθεί στον μαγικό χώρο της Τέχνης», σημειώνει ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός, και διευκρινίζει: «Η έκθεση οφείλεται αποκλειστικά στον συλλέκτη Μαρή Λεφάκη, ο οποίος όχι μόνον είχε την πρωτότυπη ιδέα, αλλά επιπροσθέτως φρόντισε για την άρτια υλοποίησή της».

    Οι σύγχρονοι εικαστικοί, μαθητές, πολλοί, κορυφαίων εκφραστών της νεώτερης εικαστικής δημιουργίας, όπως ο Μόραλης, ο Παπαλουκάς, ο Νικολάου και ο Τσαρούχης, «ξεδιπλώνουν» μέσα από τα εκτιθέμενα έργα τους τον ψυχισμό τους σε συγκεκριμένες εποχές υπό το πρίσμα της μη αναστρέψιμης πραγματικότητας. Και παρότι, στην πλειονότητά τους βρίσκονται στην κορυφή της αναγνωρισιμότητάς τους, ο στόχος αυτής της «συνάντησης» δεν είναι να σταθεί κανείς στο πρόσωπό τους, αλλά στο έργο τους.

    Στο εισαγωγικό σημείωμα του λευκώματος, που συνοδεύει την έκθεση, ο συλλέκτης Μ. Λεφάκης υπογραμμίζει: «Ευελπιστούμε να αναπτυχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στο έργο και στον θεατή. Πρόθεσή μας, επίσης, σε μεγάλο βαθμό είναι να εκπληρώσουμε την όποια ανάγκη του καλλιτέχνη να επικοινωνήσει με τον θεατή, αλλά και την ανάγκη του ίδιου του θεατή να γίνει καλύτερος, ως άνθρωπος, γνωρίζοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται και μέσω της Τέχνης».

    Οι ...δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού θα μείνουν ανοικτοί ως τις 22 Αυγούστου και οι επισκέπτες μπορούν να τους αξιοποιούν κάθε μέρα στις ώρες 10:00-15:00 και 18:00 - 22:00.

    Άλλωστε, στην Τήνο αυτό το καλοκαίρι τα δρώμενα για ντόπιους και ταξιδιώτες είναι πολλά και άκρως ενδιαφέροντα.

    Οι δύο δήμοι, Τήνου και Εξωμβούργου, δραστήριοι πάντα στη διοργάνωση εκδηλώσεων για κάθε ηλικία και γούστο, έβαλαν τα ... δυνατά τους και «γέμισαν» κάθε διαθέσιμο εκθεσιακό, πολιτιστικό και συναυλιακό χώρο του νησιού, με πλήθος δραστηριοτήτων. Πριν και μετά το 1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, που διεξήχθη τις τρεις τελευταίες μέρες του προηγούμενου μήνα, «έτρεξαν» και «τρέχουν» εκθέσεις ζωγραφικής και κεραμικής ντόπιων και ξένων δημιουργών, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες για μικρούς και μεγάλους.

    Χθες, στις 9, στην πλατεία Παντανάσσης, ο Προοδευτικός Σύλλογος Μαρλά-Μαμάδου Τήνου θα παρουσιάσει Βραδιά με Παραδοσιακούς Χορούς και αύριο την ίδια ώρα, στην πλατεία των Δύο Χωριών, η ρεμπέτισσα Μαριώ θα τραγουδήσει για ντόπιους και επισκέπτες. Χθες, όμως, και ο Αντώνης Ρέμος δίνει ραντεβού με τους φίλους του στην Κολυμπήθρα, έναντι αντιτίμου εισόδου 25 ευρώ. Τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου, το λιμάνι της Τήνου, θα γεμίσει από μελωδίες αφιερωμένες στον Γιάννη Πάριο, που θα ερμηνεύσει ο Χρήστος Φιοράντης και το ίδιο βράδυ στον Κουμάρο, ο Βασίλης Κατσικονούρης με τον θίασο της Άννας Βαγενά θα ανεβάσουν την παράσταση «ΤΟ ΓΑΛΑ».

    Σε εξέλιξη είναι, εξάλλου, στο δημαρχείο Τήνου, η έκθεση ζωγραφικής του Γεωργίου Παστάκα «Τηνιακοί Εσπερινοί», στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι της Λυχναφτιάς η έκθεση ζωγραφικής - κεραμικής των Γιάννη Χρυσουλάκη και Βιοτέττας Φαράκλα και στο Σφαγείο της Τήνου, η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Γκίζη.

    Η «αναβίωση της τράτας», εκδήλωση αφιερωμένη στη νησιωτική παράδοση, είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 24 του μηνός, στη θέση Κιόνια της Τήνου.

    Με μικρές και μεγαλύτερες εκδηλώσεις, κυρίως μουσικού και λαογραφικού χατακτήρα, είναι γεμάτος και ο Σεπτέμβριος στο αιγαιοπελαγίτικο νησί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 August 2010 - 22:30:36 UTC