Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξελίξεις στη δολοφονία του Έλληνα ομογενή
  • [02] "Δώρο Θεού όσα ζούμε σήμερα"

  • [01] Εξελίξεις στη δολοφονία του Έλληνα ομογενή

    Παραδόθηκε, χθες στις αστυνομικές αρχές του Αυλώνα ο Ιλίρ Μούκα, καταζητούμενος για τη δολοφονία, την περασμένη Πέμπτη, του Έλληνα ομογενή, κατοίκου Χειμάρρας, Αριστοτέλη Γκούμα.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, επικαλούμενο επίσημες αστυνομικές πηγές, ο Ιλίρ Μούκα δήλωσε στους αστυνομικούς ότι παραδόθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που τού αποδίδονται σε σχέση με τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα, την περασμένη Πέμπτη.

    Ο Ιλίρ Μούκα φέρεται ως ο οδηγός του αυτοκινήτου, που τραυμάτισε θανάσιμα τον Αριστοτέλη Γκούμα.

    Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι, στη Χειμάρρα, η κηδεία του 37χρονου ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος δολοφονήθηκε χθες από ομάδα τριών Αλβανών.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, όλα άρχισαν την Πέμπτη, πριν το μεσημέρι, όταν τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα ζήτησαν από τον 37χρονο να μη μιλάει ελληνικά στο μαγαζί του, που βρίσκεται στη Χειμάρρα. Μετά τη λογομαχία ακολούθησε ξυλοδαρμός. Ο ομογενής αναγκάστηκε να κρυφτεί.

    Οι τρεις Αλβανοί, όμως, τον εντόπισαν ύστερα από αρκετές ώρες, ενώ επέβαινε σε μηχανή μεγάλου κυβισμού. Οι δράστες όρμησαν με το αυτοκίνητό τους πάνω στο νεαρό άνδρα και τον καταπλάκωσαν.

    Κάτοικοι της πόλης, αντιδρώντας στη δολοφονία, απέκλεισαν την εθνική οδό Αγίων Σαράντα- Αυλώνα, ζητώντας από τις αρχές να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσει στην αποφυγή των άγριων εθνικιστικών ενεργειών σε βάρος των Ελλήνων κατοίκων της Χειμάρρας.

    Η Αστυνομία συνέλαβε έξι άτομα, δεν εξέδωσε ωστόσο ανακοίνωση σχετικά με τα αίτια του συμβάντος, το οποίο ο αλβανικός Τύπος χαρακτήρισε ως δυστύχημα.

    Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα καταδίκασε με δήλωσή του τη δολοφονία του Ελληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα.

    Ειδικότερα, ο κ. Μπερίσα, στη σχετική δήλωσή του, η οποία παρατίθεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρει τα ακόλουθα:

    «Η σκόπιμη δολοφονία ενός ανθρώπου, σε κάθε περίπτωση, είναι ένα απαίσιο και καταδικαστέο έγκλημα. Τα αίτια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα όσα κυκλοφορούν, είναι ακόμα πιο απαίσια. Η κυβέρνηση ζήτησε και ζητά από τα όργανα δημόσιας τάξης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια, ώστε να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον κυριότερο δράστη αυτού του εγκλήματος. Τονίζω για μία ακόμα φορά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα αίτια που αναφέρονται από τα ΜΜΕ αλλά και από άλλους ανθρώπους, ότι κάτι τέτοιο κάνει αυτό το έγκλημα ακόμα πιο απάνθρωπο. Πρόκειται για πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Αλβανός που να μην γνωρίζει ότι η κοινότητα που ζει σ΄ αυτή την πόλη είναι δίγλωσση και αυτό όχι σήμερα, αλλά και από 100 και 200 χρόνια πριν. Να απαντήσει κανείς στη γλώσσα που επιθυμεί, να απαντήσει και να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι πολύ βαρύ. Αυτά όμως θα τα διερευνήσει και θα τα διαλευκάνει η δικαιοσύνη. Τα όργανα δημόσιας τάξης θα πρέπει να φέρουν ενώπιον του νόμου το δράστη. Εγώ επωφελούμαι και αυτής της ευκαιρίας - διότι επικοινώνησα και με το δήμαρχο και μετέφερα τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια - να εκφράσω για μία ακόμα φορά στην οικογένεια τα συλλυπητήρια, διότι είναι μια απαίσια πράξη να δολοφονείς κάποιον που επιστρέφει στο σπίτι του. Είναι μια πράξη βάρβαρη».

    Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χειμάρρας Βασίλης Μπολάνος επεσήμανε ότι "πρόκειται για έγκλημα εκ προμελέτης, αφού οι δράστες από ημέρες προκαλούσαν τον δολοφονηθέντα". Ακόμη, μίλησε για ρατσιστικά φαινόμενα, τα οποία οπισθοδρομούν την αλβανική κοινωνία.

    Την αναδιάταξη των αστυνομικών σωμάτων στη Χειμάρρα, με γνώμονα την αναλογική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας στις τάξεις της αστυνομίας, βάσει και των όσων ισχύουν από τις διεθνείς συνθήκες, ζήτησε ο επικεφαλής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλης Ντούλε, με αφορμή τη δολοφονία του Έλληνα ομογενή, Αριστοτέλη Γκούμα, την περασμένη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός "News 24", ο κ. Ντούλε ανακοίνωσε -μεταξύ άλλων- ότι οι Έλληνες μειονοτικοί υπάλληλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προβούν, σήμερα το πρωί σε στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.

    Όπως μετέδωσε, εξάλλου, το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο κ. Ντούλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη της εγκληματικής αυτής ενέργειας από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

    Για σοβαρό έγκλημα, για το οποίο η δικαιοσύνη θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα, έκανε λόγο η βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας (αξιωματική αντιπολίτευση), Ερμονέλα Φέλαϊ, σχολιάζοντας τη δολοφονία του Έλληνα ομογενούς στη Χειμάρρα.

    Η κ. Φέλαϊ απέδωσε το έγκλημα στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί στην Αλβανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει όλη την επικράτεια και έχει παραδώσει τη χώρα στα χέρια των εγκληματιών.

    Αντίδραση για τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα υπήρξε και από το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, το κόμμα υπό τον Ιλίρ Μέτα, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό "News 24", το κόμμα αυτό, μέσω του Γενικού Γραμματέα του, Λουάν Ράμα, έκανε λόγο για μια καταδικαστέα πράξη και κάλεσε τους κατοίκους της Χειμάρρας να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν με όλη την αυστηρότητα του νόμου.

    Επίσης, ο Λουάν Ράμα κάλεσε την αστυνομία να ενημερώσει πλήρως και με ακρίβεια το κοινό για το περιστατικό και τα αίτια που το προκάλεσαν.

    Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε μεταξύ άλλων:

    "«Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχαν οι αλβανικές αστυνομικές αρχές στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών, Έλληνας ομογενής, κάτοικος Χειμάρρας Αλβανίας τραυματίστηκε εκουσίως θανάσιμα χθες το βράδυ μέσα στην πόλη της Χειμάρρας".

    Το γεγονός αυτό και οι πληροφορίες ότι οι δράστες είχαν εθνοτικά κίνητρα έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία".

    "Απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή", συνέχισε, "έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η οποία θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας".

    "Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά και αδιάλειπτα όλα τα θέματα που αφορούν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και υπογραμμίζει ότι ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των μελών της μειονότητας, πέραν από αυτονόητη υποχρέωση της Κυβέρνησης της Αλβανίας προς τους πολίτες της, απορρέει τόσο από το διεθνές συμβατικό δίκαιο, όσο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ενσωμάτωση στο οποίο επιδιώκει η Αλβανία"".

    Σχόλια αντιπολίτευσης

    Την ανησυχία του εκφράζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, αναφορικά με το θάνατο του Έλληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα.

    Ο κ Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του, ζητά από την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενέργειες προς την κυβέρνηση των Τιράνων για να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση δικαιοσύνης.

    «Προκαλεί ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά ο βίαιος θάνατος του ομογενούς από τη Χειμάρα Αριστοτέλη Γκούμα, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την αλβανική κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση και η απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή», ανέφερε ο κ Αβραμόπουλος

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα και τιμωρία των ενόχων στο βαθμό που προκύπτει ενοχή τους.

    Ο ελληνικός και αλβανικός λαός πρέπει να καταδικάσουν και να απομονώσουν εκείνους που ψάχνουν αιτίες και αφορμές για να καλλιεργήσουν το εθνικιστικό μίσος και εστίες έντασης γιατί υπηρετούν εχθρικά και για τους δυο λαούς σχέδια".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ,. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Εάν εμείς σκοτώναμε τον κάθε έναν που μιλά Αλβανικά στην Ελλάδα θα είχαμε μετατρέψει τον τόπο σβ ένα απέραντο νεκροταφείοβ¦

    Με μια διαφορά: σε κείνα τα χώματα μιλάνε ελληνικά συνεχώς επί 3.000 χρόνια.

    Όταν ο ΛΑ.Ο.Σ. επεφυλάσσετο στη Βουλή για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αλβανίας και Ε.Ε. είχαμε κατά νου την παντελή έλλειψη προστασίας των ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο», κατέληξε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος

    Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, σε σχετική δήλωσή του, υπογράμμισε:

    "Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα. Συλλυπούμαι ολόψυχα την οικογένειά του, δεόμενος όπως ο Θέος αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχήν του.

    Τέτοιες αδικαιολόγητες, βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα της αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην περιοχή.

    Στην κρίσιμη αυτή στιγμή απαιτείται από κάθε υπεύθυνο, νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμα επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    [02] "Δώρο Θεού όσα ζούμε σήμερα"

    "Εκτιμώ τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα της παρούσης του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν , η οποία κάνει περισσότερα από κάθε άλλη για τις μειονότητες και για το Πατριαρχείο", επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Τραπεζούντα, απαντώντας σε προσφώνηση του πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα, Φωτή Ξύδα.

    Όσα ζήσαμε σήμερα και όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, είπε, δεν είναι επίτευγμα δικό μου ή του Πατριαρχείου , αλλά είναι "Θεού το δώρο".

    Επίσης, τόνισε ότι "το σημερινό ιστορικό γεγονός είναι μια επιπλέον απόδειξη των καλών προθέσεων, των καλών διαθέσεων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης", και εξέφρασε την ελπίδα ότι "με τη χάρη του Θεού και με τη δική μας συνετή και σώφρονα συμπεριφορά να καθιερωθεί και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά, όπως γίνεται επί δέκα χρόνια στην Καππαδοκία και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας".

    Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι, παρά στο παρελθόν , για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος και επισήμανε τις θετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίνιτς. Εκτίμησε ότι αυτές "ήταν προειδοποίηση προς την κοινή γνώμη για το επικείμενο βήμα, που θα είναι η εξαγγελία αποφάσεως για επαναλειτουργία της Χάλκης".

    "Το ίδιο και ο υπουργός κ. Μπαγίς και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν μίλησαν για το ίδιο θέμα. Αν δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξαγγελίες τους πρέπει να το αποδώσουμε σε εσωτερικές αντιδράσεις αντιπολίτευσης", παρατήρησε ο Πατριάρχης και κατέληξε :

    "Εμπιστευόμαστε το μέλλον του Πατριαρχείου και της Ομογένειας στην πρόνοια του Θεού και στην Παναγία Σουμελά.

    Ευγνωμονούμε επίσης την Ελληνική Πολιτεία για το ενδιαφέρον της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Θα συνεχίσουμε την Ιστορία μας και μαρτυρία μας ως χριστιανική και ελληνική οντότητα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχουμε βαθύτατες ρίζες".

    Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας προσφωνώντας τον Πατριάρχη τόνισε:

    "Αναδύεται καθ'όλη την πατριαρχεία Σας μια ευωδιά ειρήνης , αγάπης και του αληθινού νοήματος της Ορθοδοξίας. Αυτό εκτιμάται σε όλο τον κόσμο και το σπουδαιότερο εκτιμάται εδώ στην Τουρκία. Γι' αυτό και καταφέρατε πολύ σημαντικά πράγματα Μας ενδυναμώνουν και ενισχύουν το ρόλο της Ορθοδοξίας".

    Η Ελληνική Πολιτεία, πρόσθεσε, είναι ευγνώμων προς τις τουρκικές Αρχές , οι οποίες συνέλαβαν το μήνυμα σας για ειρήνη και επιτρέπουν την τέλεση Λειτουργιών σε πατρογονικές εστίες. Ως έθνος, ως Ορθόδοξοι είμαστε ευγνώμονες προς εσάς Παναγιώτατε και ελπίζουμε ο Θεός να σας δίνει χρόνια και πολύ σύντομα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, κατέληξε ο Έλληνας πρέσβης. Στη Λειτουργία ήταν παρών και ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Βασίλης Μπορνόβας.

    Εξάλλου, ο Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως την "η αυγή μιας καινούργιας μυστικής μέρας" .

    Εκ μέρους των Ποντίων από την Ελλάδα και άλλων Ελλήνων προσκυνητών, που παρέστησαν στη Λειτουργία, ο Μητροπολίτης κ.Βαρνάβας πρόσφερε στον Πατριάρχη ως συμβολικό δώρο ένα εγκόλπιο, του οποίου οι πέτρες είναι βγαλμένες από τα βουνά του Πόντου. " Δείχνουν την ενότητα μας και τον σεβασμό μας στην πορεία Σας και στο Γολγοθά Σας. Στεκόμαστε δίπλα Σας για να μην αισθάνεστε μόνος στους αγώνες Σας", τόνισε.

    Επίσης , ο Μητροπολίτης σε ένδειξη ευχαριστιών προσέφερε στον δήμαρχο Μάτσκας (Ματσούκας) ως δώρο μια ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι ο δήμαρχος είναι "σπουδαίος άνθρωπος" και ότι δήλωσε στον τοπικό τύπο ότι μπορούν να γίνονται Λειτουργίες και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

    Ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι ΝΤV και αναχώρησε βαθύτατα συγκινημένος για την Κωνσταντινούπολη.

    Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη στην Λειτουργία

    "Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός", επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την ομιλία του στην Λειτουργία, την πρώτη μετά από 88 χρόνια, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και τόνισε ότι "το προσκύνημά μας αυτό είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Αξιος, Αξιος".

    Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.

    Ακολούθως, ο Πατριάρχης μαζί με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

    "Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της", ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

    "Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας".

    Ολα αυτά τα 88 χρόνια - σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους "Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού "Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες". Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου "προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις".

    Υστερα από 88 έτη "ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν", είπε ο κ. Βαρθολομαίος, "εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το ``πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου``".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη "κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες".

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη "θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε και στην τουρκική γλώσσα.

    Ερντογάν: "Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών"

    "Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την ιστορική θεία λειτουργία, στην νέα Μόνη Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα, 88 χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εκκένωση της Μικράς Ασίας από το χριστιανικό πληθυσμό της μου.

    «Ανοίξτε την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Τότε δεν φοβόντουσαν τέτοια πράγματα», ανέφερε, απευθυνόμενος σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών MUSIAD στην πόλη Γκαζιαντέπ στην νοτια Τουρκία.

    Ο κ. Ερντογάν αναφέρονταν στην κριτική που ασκήθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με την οποία επέτρεψε τη λειτουργία, υποκύπτοντας σε ευρωπαϊκές πιέσεις και στην οικονομική λογική.

    «Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου για να προκαλέσουν αναταραχή», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός απαντώντας στους επικριτές του.

    «Η επιτυχία είναι να φοβίσεις το φόβο»,είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι «αυτό πρέπει να πετύχουμε και εμείς. Εάν δεν πετύχουμε,δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε, θα πρέπει να κάτσουμε σε μια γωνία».

    «Αν σήμερα μπορούμε και ρωτάμε τον Έλληνα πρωθυπουργό "πότε θα ανοίξουμε το τέμενος στην Αθήνα", αυτό μπορούμε και το κάνουμε χάρις στα βήματα που έχουμε κάνει», είπε.

    Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στην ανταπόδοση των κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση του, όπως η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα, είπε ότι αυτό που έχει σημασία είναι "να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά".

    «Και στην Κύπρο το ίδιο κάναμε. Είπαμε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους ελληνοκύπριους.Τι χάσαμε; Οι πριν από εμάς, δυστυχώς, δεν κινήθηκαν σωστά και με ειλικρίνεια, με αποτέλεσμα να χάνουμε συνεχώς", πρόσθεσε.

    "Τώρα, ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να μας επικρίνει. Γιατί; Διότι εμείς μπορούμε και λέμε: "Κοιτάξτε, εμείς κάναμε αυτό". Το κάναμε στο δημοψήφισμα. Εσείς τι κάνατε; Μας εξαπατήσατε. Γιβ αυτό και δεν μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα πράγματα".

    Στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο ήταν η Παναγία της Τήνου, όπου μαζί με την Κοίμηση της Μεγαλόχαρης, τιμάται και η επέτειος τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη.

    Χιλιάδες κόσμου συνέρευσε επίσης και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

    Ο Δεκαπενταύγουστος της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    Στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βασιλική της Λευκάδας, παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τη θεία λειτουργία για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

    Ο κ. Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά τη λειτουργία ευχήθηκε προς τον ελληνικό λαό δύναμη για να ξεπεραστούν τα δεινά της οικονομικής κρίσης και για να δημιουργηθεί μια δικαιότερη κοινωνία.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρέστη στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Στη λειτουργία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ενώ παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

    Με το πέρας της λειτουργίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε μία από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και του λαού μας, που συμβολίζει το Πάσχα του καλοκαιριού και την έννοια της ελπίδας.

    «Ήμασταν όλοι κοινωνοί μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας, που όμως με συλλογική προσπάθεια, με συλλογική θυσία, κάναμε τα πρώτα μεγάλα βήματα. Κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι καταφέραμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά να την κάνουμε ελπίδα, ευκαιρία, ώστε να αναμορφώσουμε τη χώρα. "Να είναι μια Ελλάδα ισχυρή, βιώσιμη, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και προσφοράς, τόνισε και ευχήθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες «χρόνια πολλά και καλή μας δύναμη».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό και ιστορικό γεγονός για τον ποντιακό ελληνισμό και για όλους τους Ελληνες γιατί, όπως επισήμανε, «αναδεικνύει ένα πνεύμα συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών μας».

    Την κυβέρνηση, στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Τήνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τον τορπιλισμό της «Έλλης» εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ακόμα και σε σκληρές στιγμές ο απλός άνθρωπος ελπίζει κι εύχεται στην Παναγία», ενώ αναφερόμενος στον τορπιλισμό της «Έλλης» και τον θάνατο των Ελλήνων ναυτικών είπε ότι «πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη δόλια και βάρβαρη δολοφονική απόπειρα εναντίον της "Έλλης". Έλληνες ναύτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους μετά από την άνανδρη επίθεση».

    Στην Ιερά Μονή Ελώνης στο Λεωνίδιο παρακολούθησε τη λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η γιορτή της Παναγιάς, της μητέρας των ανθρώπων, αλλά και του Θεού είναι το μεγάλο στήριγμα για κάθε Ελληνα. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός, η Παναγιά ας δώσει σε κάθε οικογένεια δύναμη, κουράγιο και ελπίδα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης παραβρέθηκε στη δοξολογία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «η Παναγιά μας αιώνες τώρα προστατεύει και στηρίζει το έθνος μας. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και προσευχόμαστε να κάνει και τώρα το ίδιο αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας».

    Από την πλευρά του ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στη θεία λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή από την τουρκική πλευρά απελευθερώνει δυνάμεις συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των δύο λαών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 August 2010 - 12:30:20 UTC