Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα
  • [02] "Δώρο θεού όσα ζούμε σήμερα"
  • [03] Εκοιμηθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Άνθιμος
  • [04] Νησιά προικισμένα από τη φύση με άπειρες ομορφιές
  • [05] Πύρινα μέτωπα
  • [06] Αυστηρή προειδοποίηση

  • [01] Επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα

    Στην Αθήνα φτάνει σήμερα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο τέλος Ιουλίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στο Μεγαρο Μαξίμου, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και φυσικά το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής.

    Εν τω μεταξύ, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της συνάντησης του με τον Ισραηλινό ομόλογο του.

    Η επίσκεψη Νετανιάχου αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα στο Ισραήλ ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σχόλια ΚΚΕ - ΣΥΝ για την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα

    Ενόψει της επίσκεψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας και τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με ανακοίνωση του σχολιάζει μεταξύ άλλων:

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες καθώς, συνεχίζοντας τη πολιτική της ΝΔ, όχι μόνο στηρίζει πολιτικά αλλά αναπτύσσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ με κοινά γυμνάσια, συμφωνίες".

    Παράλληλα καλεί το λαό της Αθήνας να συμμετάσχει στη διαδήλωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ και η ΕΕΔΥΕ αύριο, στις 7:30μμ, στο Πολεμικό Μουσείο και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την ισραηλινή πρεσβεία.

    Από την πλευρά του το γραφείο τύπου του Συνασπισμού σχολιάζει μεταξύ άλλων: "Δυστυχώς, η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε ολισθηρούς δρόμους. Κοιτάει στο παρελθόν και όχι στο μέλλον, σε μια περίοδο που οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν, που σημειώνονται ή κυοφορούνται σημαντικές ανακατατάξεις και στην ευρύτερη περιοχή μας. Είναι λάθος η αντίληψη που θέλει την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ισραήλ αντίβαρο στην Τουρκία".

    Παράλληλα καλεί "τον πρωθυπουργό να μην επεκτείνει την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, αλλά αντιθέτως να προχωρήσει στην ακύρωσή της. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθεί απερίφραστα υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, να ζητήσει την άμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας και τον άμεσο τερματισμό των εποικισμών. Να ταχθεί ενεργά υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μέσης Ανατολής".

    [02] "Δώρο θεού όσα ζούμε σήμερα"

    "Εκτιμώ τα ανοίγματα της τουρκικής κυβέρνησης και μάλιστα της παρούσης του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν , η οποία κάνει περισσότερα από κάθε άλλη για τις μειονότητες και για το Πατριαρχείο", επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Τραπεζούντα, απαντώντας σε προσφώνηση του πρέσβη της Ελλάδος στην Άγκυρα. Φωτή Ξύδα.

    Όσα ζήσαμε σήμερα και όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, είπε, δεν είναι επίτευγμα δικό μου ή του Πατριαρχείου , αλλά είναι "Θεού το δώρο".

    Επίσης, τόνισε ότι "το σημερινό ιστορικό γεγονός είναι μια επιπλέον απόδειξη των καλών προθέσεων, των καλών διαθέσεων του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης", και εξέφρασε την ελπίδα ότι "με τη χάρη του Θεού και με τη δική μας συνετή και σώφρονα συμπεριφορά να καθιερωθεί και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία στη Μονή Σουμελά, όπως γίνεται επί δέκα χρόνια στην Καππαδοκία και σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας".

    Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι , παρά στο παρελθόν , για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος και επισήμανε τις θετικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίνιτς. Εκτίμησε ότι αυτές "ήταν προειδοποίηση προς την κοινή γνώμη για το επικείμενο βήμα, που θα είναι η εξαγγελία αποφάσεως για επαναλειτουργία της Χάλκης".

    "Το ίδιο και ο υπουργός κ. Μπαγίς και ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν μίλησαν για το ίδιο θέμα. Αν δεν πραγματοποιήθηκαν οι εξαγγελίες τους πρέπει να το αποδώσουμε σε εσωτερικές αντιδράσεις αντιπολίτευσης", παρατήρησε ο Πατριάρχης και κατέληξε :

    "Εμπιστευόμαστε το μέλλον του Πατριαρχείου και της Ομογένειας στην πρόνοια του Θεού και στην Παναγία Σουμελά.

    Ευγνωμονούμε επίσης την Ελληνική Πολιτεία για το ενδιαφέρον της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Θα συνεχίσουμε την Ιστορία μας και μαρτυρία μας ως χριστιανική και ελληνική οντότητα στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχουμε βαθύτατες ρίζες".

    Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας προσφωνώντας τον Πατριάρχη τόνισε:

    "Αναδύεται καθ'όλη την πατριαρχεία Σας μια ευωδιά ειρήνης , αγάπης και του αληθινού νοήματος της Ορθοδοξίας. Αυτό εκτιμάται σε όλο τον κόσμο και το σπουδαιότερο εκτιμάται εδώ στην Τουρκία. Γι' αυτό και καταφέρατε πολύ σημαντικά πράγματα Μας ενδυναμώνουν και ενισχύουν το ρόλο της Ορθοδοξίας".

    Η Ελληνική Πολιτεία, πρόσθεσε, είναι ευγνώμων προς τις τουρκικές Αρχές , οι οποίες συνέλαβαν το μήνυμα σας για ειρήνη και επιτρέπουν την τέλεση Λειτουργιών σε πατρογονικές εστίες. Ως έθνος, ως Ορθόδοξοι είμαστε ευγνώμονες προς εσάς Παναγιώτατε και ελπίζουμε ο Θεός να σας δίνει χρόνια και πολύ σύντομα να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, κατέληξε ο Έλληνας πρέσβης. Στη Λειτουργία ήταν παρών και ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Βασίλης Μπορνόβας.

    Εξάλλου, ο Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβας χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως την "η αυγή μιας καινούργιας μυστικής μέρας" .

    Εκ μέρους των Ποντίων από την Ελλάδα και άλλων Ελλήνων προσκυνητών, που παρέστησαν στη Λειτουργία, ο Μητροπολίτης κ.Βαρνάβας πρόσφερε στον Πατριάρχη ως συμβολικό δώρο ένα εγκόλπιο, του οποίου οι πέτρες είναι βγαλμένες από τα βουνά του Πόντου. " Δείχνουν την ενότητα μας και τον σεβασμό μας στην πορεία Σας και στο Γολγοθά Σας. Στεκόμαστε δίπλα Σας για να μην αισθάνεστε μόνος στους αγώνες Σας", τόνισε.

    Επίσης , ο Μητροπολίτης σε ένδειξη ευχαριστιών προσέφερε στον δήμαρχο Μάτσκας (Ματσούκας) ως δώρο μια ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι ο δήμαρχος είναι "σπουδαίος άνθρωπος" και ότι δήλωσε στον τοπικό τύπο ότι μπορούν να γίνονται Λειτουργίες και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

    Ο κ. Βαρθολομαίος έδωσε συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι ΝΤV και αναχώρησε βαθύτατα συγκινημένος για την Κωνσταντινούπολη.

    Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη στην Λειτουργία

    "Σήμερα ζούμε ένα κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός", επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την ομιλία του στην Λειτουργία, την πρώτη μετά από 88 χρόνια, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και τόνισε ότι "το προσκύνημά μας αυτό είναι μια επιπλέον γέφυρα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα εις τους δύο λαούς".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και την επευφημία "Αξιος, Αξιος".

    Χαιρέτισε πιστούς, ευλόγησε μικρά παιδιά, προσκύνησε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και το ιερό Ευαγγέλιο και εισήλθε στο καθολικό της μονής που κοσμείται με περίφημες τοιχογραφίες και ενεδύθη την αρχιερατική στολή.

    Ακολούθως, ο Πατριάρχης μαζί με τον μητροπολίτη Δράμας Παύλο και τον επίσκοπο Τύχωνα εξήλθε στον αύλιο χώρο της μονής, όπου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

    "Ας είναι η Παναγία η Σουμελιώτισσα, η κυρία του Πόντου εγγυήτρια καλύτερων ημερών δια τους λαούς μας, οι οποίοι συναντώνται σήμερον εις το εδώ εορτάζον πανίερον σέβασμά της", ευχήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

    "Σήμερα ο Πόντος γίνεται πραγματικά Εύξεινος, καθώς δέχεται καραβάνια ολόκληρα προσκυνητών που γεμίζουν τις ανηφοριές των βουνών που οδηγούν στον ιερό βράχο της Παναγίας".

    Ολα αυτά τα 88 χρόνια - σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος- η ακοίμητος καντήλα της μνήμης και ευλάβειας προς τη Σουμελιώτισσα έκαιε και επότιζε και καθοδηγούσε την πορεία όλων των Ποντίων, όλων των Ρωμιών, όλων των ορθοδόξων που έλεγαν στην προσευχή τους "Σουμελά μας Παναγία, την εικόνα σου εγώ, τη σεπτή και την αγία έρθα για να προσκυνώ".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άρχισε την ομιλία του με τον στίχο του Αγίου Κοσμά του Μελωδού "Πανηγυριζέτωσαν οι θεόφρονες". Επεσήμανε ότι ο λόγος του ιερού υμνογράφου "προσλαμβάνει εφέτος δια τη μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και τα ανά τον κόσμο τέκνα της, νέας διαστάσεις".

    Υστερα από 88 έτη "ληθάργου και σιωπής κατόπιν της αδείας των εντίμων τοπικών αρχών της Τουρκίας, τας οποίας και επαινούμεν και ευχαριστούμεν", είπε ο κ. Βαρθολομαίος, "εις το παλλάδιον της ιστορικής ευλάβειας του Πόντου, όλης της Μικράς Ασίας, της Νοτίου Ρωσίας, της Ουκρανίας, εις την πανίερον αυτήν πατριαρχική μονή, ακούστηκε και πάλι, γλυκύτατον, το ``πεποικιλμένη τη θεία δόξη ιερά και ευκλεής παρθένε, μνήμην σου``".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι σήμερα η Παναγία η Σουμελά κατέστη "κοινό σημείο αναφοράς όλων μας που ήρθαν εδώ εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ουκρανίας και από άλλες χώρες".

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης κάλεσε τους προσκυνητές, επιστρέφοντας στις πατρίδες τους, να κρατήσουν σαν αναμμένη πασχαλινή λαμπάδα τη "θεομητορική ελπίδα του Σουμελιώτικου Δεκαπενταύγουστου".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε και στην τουρκική γλώσσα.

    Στον αύλιο χώρο βρίσκονταν περίπου 600 πιστοί. Οι άλλες χιλιάδες που έχουν έρθει στη μονή παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από γιγαντοοθόνες, έξω από το περίβολο της μονής και μετά τη Θεία Λειτουργία εισήλθαν κατά ομάδες στη μονή για να προσκυνήσουν.

    Οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ του χώρου της λειτουργίας υπερίπταται ελικόπτερο.

    Στην Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο είναι η Παναγία της Τήνου, όπου μαζί με την Κοίμηση της Μεγαλόχαρης, τιμάται και η επέτειος τορπιλισμού του αντιτορπιλικού Έλλη.

    Χιλιάδες κόσμου συρρέει επίσης και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο, αλλά και στην Παναγία Εκατονταπυλιανή στην Πάρο.

    Ο Δεκαπενταύγουστος της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

    Στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Βασιλική της Λευκάδας, παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τη θεία λειτουργία για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.

    Ο κ. Παπούλιας σε δηλώσεις του μετά τη λειτουργία ευχήθηκε προς τον ελληνικό λαό δύναμη για να ξεπεραστούν τα δεινά της οικονομικής κρίσης και για να δημιουργηθεί μια δικαιότερη κοινωνία.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, παρέστη στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Στη λειτουργία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ενώ παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

    Με το πέρας της λειτουργίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε μία από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και του λαού μας, που συμβολίζει το Πάσχα του καλοκαιριού και την έννοια της ελπίδας.

    «Ήμασταν όλοι κοινωνοί μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας, που όμως με συλλογική προσπάθεια, με συλλογική θυσία, κάναμε τα πρώτα μεγάλα βήματα. Κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι καταφέραμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά να την κάνουμε ελπίδα, ευκαιρία, ώστε να αναμορφώσουμε τη χώρα. "Να είναι μια Ελλάδα ισχυρή, βιώσιμη, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και προσφοράς, τόνισε και ευχήθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες «χρόνια πολλά και καλή μας δύναμη».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό και ιστορικό γεγονός για τον ποντιακό ελληνισμό και για όλους τους Ελληνες γιατί, όπως επισήμανε, «αναδεικνύει ένα πνεύμα συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών μας».

    Την κυβέρνηση, στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Τήνο για την Κοίμηση της Θεοτόκου και τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τον τορπιλισμό της «Έλλης» εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο κ. Πάγκαλος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «ακόμα και σε σκληρές στιγμές ο απλός άνθρωπος ελπίζει κι εύχεται στην Παναγία», ενώ αναφερόμενος στον τορπιλισμό της «Έλλης» και τον θάνατο των Ελλήνων ναυτικών είπε ότι «πρέπει πάντα να θυμόμαστε τη δόλια και βάρβαρη δολοφονική απόπειρα εναντίον της "Έλλης". Έλληνες ναύτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους μετά από την άνανδρη επίθεση».

    Στην Ιερά Μονή Ελώνης στο Λεωνίδιο παρακολούθησε τη λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η γιορτή της Παναγιάς, της μητέρας των ανθρώπων, αλλά και του Θεού είναι το μεγάλο στήριγμα για κάθε Ελληνα. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός, η Παναγιά ας δώσει σε κάθε οικογένεια δύναμη, κουράγιο και ελπίδα».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης παραβρέθηκε στη δοξολογία για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι «η Παναγιά μας αιώνες τώρα προστατεύει και στηρίζει το έθνος μας. Ελπίζουμε, ευχόμαστε και προσευχόμαστε να κάνει και τώρα το ίδιο αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας».

    Από την πλευρά του ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στη θεία λειτουργία της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή από την τουρκική πλευρά απελευθερώνει δυνάμεις συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των δύο λαών.

    [03] Εκοιμηθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης Άνθιμος

    Φτωχότερη είναι από απόψε η Εκκλησία της Κρήτης αλλά και η Ορθοδοξία γενικότερα , καθώς την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εκοιμηθη ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Άνθιμος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, σε ηλικία 57 χρονών.

    Ο μακαριστός ιεράρχης έπασχε από χρόνιο σακχαρώδη διαβήτη και νεφροπάθεια και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό.

    Ο Μητροπολίτης Ανθιμος, κατά κόσμο Σωτ. Συριανός, γεννήθηκε την 8-3-1953 στους Αστρακούς Πεδιάδος Ηρακλείου. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην πόλη του Ηρακλείου φοίτησε στη Θεολογική και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύθηκε στη Γενεύη και το Παρίσι.

    Μοναχός εκάρη την 2-4-1977 στην Ι. Μονή Αγκαράθου Πεδιάδος Ηρακλείου. Διάκονος χειροτονήθηκε την 18-8-1977 από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (νυν Θεσσαλονίκης) κ.. Άνθιμο καί Πρεσβύτερος την 8-1-1978 από τόν αοίδιμον Αρχιεπισκόπο Κρήτης Ευγένιο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος καί Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (1977-1983), ως Εφημέριος, Ιεροκήρυκας, Γενικός Επόπτης του πνευματικού έργου και υπεύθυνος των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αυλοποτάμου, Ηγούμενος της Ι. Μονής Ατάλης - Μπαλή Μυλοποτάμου (1983-1996) και Γραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης (1992 - 2000).

    Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας του Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου Αθηνών (1975-76), Πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών (1990-96) και Μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995-96). Συνέγραψε και δημοσίευσε πλήθος άρθρων και μελετών. Τιμήθηκε με το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου (1992) και με άλλες διακρίσεις.Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξελέγη τήν 24-10-1996. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος την 2-11-1996 και ενθρονίστηκε στο Ρέθυμνο την 24-11-1996 οπου και ανεπτυξε σημαντικη ποιμαντορική δράση

    «Η εκκλησία της Κρήτης έχει πένθος γιατί ένα εκλεκτό μέλος της εκκλησίας και της Ιεράς Συνόδου έφυγε από τη ζωή. Νιώθουμε το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί και ευχόμαστε να τον αναπαύσει ο Θεός»,ανέφερε ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρητης κ. Ειρηναίος για τον θάνατο του μητροπολίτη Ανθίμου.

    Στις 9.00 αύριο το πρωί συνέρχεται εκτάκτως στο Ηράκλειο η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, προκειμένου να διευθετηθούν τα διαδικαστικά για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή του.

    [04] Νησιά προικισμένα από τη φύση με άπειρες ομορφιές

    Μια ατέλειωτη γαλάζια θάλασσα αγκαλιάζει τα Ελληνικά νησιά. Ένας υγρός παράδεισος, κατάσπαρτος με μικρές οάσεις γης, που γέννησαν τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς και ξεχωρίζουν για τις φυσικές καλλονές τους και την πολυσήμαντη ιστορία τους.

    Τα νησιά αποτελούν το κύριο μορφολογικό γνώρισμα της Ελλάδας και συστατικό τμήμα του πολιτισμού και της παράδοσης της χώρας. Η ελληνική επικράτεια περιλαμβάνει 6.000 νησιά και νησίδες διάσπαρτα στα πελάγη του Αιγαίου και του Ιονίου, μοναδικό φαινόμενο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εκ των οποίων μόνο τα 227 είναι κατοικημένα.

    Το ελληνικό αρχιπέλαγος έχει 7.500 χλμ. ακτών -από τα συνολικώς 16.000 χλμ. που διαθέτει η χώρα- που παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλομορφία: παραλίες με μήκος πολλών χιλιομέτρων, μικροί κόλποι και ορμίσκοι, αμμώδεις παραλίες με αμμοθίνες, βοτσαλωτές ακτές, παράκτιες σπηλιές με απόκρημνα βράχια και με τη χαρακτηριστική σκούρα άμμο των ηφαιστιογενών εδαφών, παράκτιοι υγρότοποι.

    Πολλές από τις ακτές αυτές είναι βραβευμένες από το πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες της Ευρώπης» , ενώ εκτός από κολύμπι, προσφέρονται για καταδύσεις, εξερευνήσεις με μάσκα, θαλάσσιο σκι, ιστιοπλοΐα και windsurfing.

    Επιπλέον, καθώς στα νησιά αυτά αναπτύχθηκαν μερικοί από τους παλαιότερους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς (Κυκλαδικός, Μινωικός κ.λπ.), διαθέτουν μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, ξεχωριστή αρχιτεκτονική κληρονομιά και γοητευτικές τοπικές παραδόσεις ενός πολύχρονου και πολυπρόσωπου πολιτισμού.Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα, την ασφάλεια των ελληνικών θαλασσών και τις μικρές αποστάσεις μεταξύ λιμανιών και ακτών, έχουν κάνει τα ελληνικά νησιά διάσημα και εξαιρετικά δημοφιλή στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

    Ο θαλάσσιος τουρισμός άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα τη δεκαετία του '60 και, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

    [05] Πύρινα μέτωπα

    Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μονή στα Κύθηρα. Οι πυροσβέστες, που δίνουν μάχη με τις φλόγες, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά η οποία ωστόσο αναζωπυρώθηκε στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής ενδεχομένως εξαιτίας ελλειπούς επιτήρησης, και μέχρι τις 4 το απόγευμα από αέρος επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο Σκόρπιον. Αργότερα όταν η φωτιά είχε πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις κατέφθασαν 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία ωστόσο παρά τις συνεχείς ρίψεις δεν κατάφεραν να ανακόψουν την εξέλιξη της.

    Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων μεταξύ Λειβαδιού και παραλίας Αυλαίμωνα. Η φωτιά πέραν της χορτολιβαδικής έκτασης έχει κάψει πολλά μελίσσια. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν 10 πυροσβέστες, με 5 οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχείρησαν 3 αεροσκάφη. Επιπλέον, απόψε αεροσκάφος C-130 μετέφερε στα Κύθηρα άλλους 20 πυροσβέστες. Στο μέτωπο της φωτιάς παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος σε συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης.

    Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Λαγόποδο στη Ζάκυνθο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετέχουν δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι τη δύση του ηλίου τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χθες το βράδυ η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε δασική έκταση στο δήμο Ινάχου στην Αμφιλοχία. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν δέκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχείρησαν δύο αεροσκάφη.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή της Βάρης στην Αττική. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετείχαν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

    Υπο μερικό έλεγχο έχει θέσει η πυροσβεστική και την πυρκαγιά στο Θέμελο Πάργας του Νομού Θεσπρωτίας.

    Τέλος, υπό έλεγχο, έχουν καταφέρει να θέσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, την πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στο σπήλαιο της Παιανίας, στην Αττική, καθώς και την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στην περιοχή Σελάκανο στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

    [06] Αυστηρή προειδοποίηση

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως οι θέσεις της Άγκυρας απέναντι στο Ισραήλ και το Ιράν καθιστούν δύσκολη την πιθανότητα προμήθεια αμερικανικών όπλων, τονίζουν στο σημερινό τους φύλλο οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

    «Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στον Ερντογάν πως ορισμένες από τις θέσεις της Τουρκίας εγείρουν ερωτήματα, τα οποία πρόκειται να θιγούν στο Κογκρέσο», τονίζει στην οικονομική εφημερίδα ανώτατο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Τα ερωτήματα αυτά αφορούν «την πιθανότητα, ή μη, να εμπιστευόμαστε την Τουρκία ως σύμμαχο», τόνισε η ίδια πηγή, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.

    Ο Ερντογάν σκοπεύει να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταπολεμήσει το αντάρτικο του ΡΚΚ , το οποίο διατηρεί τα ορμητήριά του κατά της Τουρκίας στους ορεινούς όγκους του βορείου Ιράκ, έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα της Μέσης Ανατολής στα τέλη του 2011, τονίζει η εφημερίδα.

    «Αυτό σημαίνει πως πολλά αιτήματα που έχει διατυπώσει η Τουρκία, φερβ ειπείν η προμήθεια εξοπλισμού για να καταπολεμηθεί το ΡΚΚ, θα είναι δυσκολότερο να περάσουν από το Κογκρέσο», εξήγησε η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Ομπάμα ζήτησε από το Ερντογάν να μετριάσει τις δηλώσεις του σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε ο διεθνής στολίσκος με τη βοήθεια προς τη Γάζα στις 31 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον τούρκο πρωθυπουργό στη σύνοδο της G20 στο Τορόντο τον Ιούνιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 August 2010 - 6:30:27 UTC