Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κάναμε τα πρώτα βήματα"
  • [02] Στον τελικό ο Δρυμωνάκος
  • [03] Τρίτο θύμα του "ιού του Δυτικού Νείλου"
  • [04] Κατακτώντας την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα
  • [05] "Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα"

  • [01] "Κάναμε τα πρώτα βήματα"

    Με συλλογική θυσία, κάναμε τα πρώτα μεγάλα βήματα και κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους για να ξεπεράσουμε την κρίση και να την κάνουμε ελπίδα, τόνισε σε δηλώσεις του στην Πάρο ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου, παρέστη στην πανηγυρική θεία λειτουργία στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου. Στη λειτουργία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ενώ παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

    Με το πέρας της λειτουργίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σήμερα γιορτάζουμε μία από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας και του λαού μας, που συμβολίζει το Πάσχα του καλοκαιριού και την έννοια της ελπίδας.

    «Ήμασταν όλοι κοινωνοί μιας πολύ δύσκολης χρονιάς για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας, που όμως με συλλογική προσπάθεια, με συλλογική θυσία, κάναμε τα πρώτα μεγάλα βήματα. Κατακτήσαμε τους πρώτους μεγάλους στόχους για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι καταφέραμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά να την κάνουμε ελπίδα, ευκαιρία, ώστε να αναμορφώσουμε τη χώρα. "Να είναι μια Ελλάδα ισχυρή, βιώσιμη, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και προσφοράς, τόνισε και ευχήθηκε σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες «χρόνια πολλά και καλή μας δύναμη».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη θεία λειτουργία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό και ιστορικό γεγονός για τον ποντιακό ελληνισμό και για όλους τους Ελληνες γιατί, όπως επισήμανε, «αναδεικνύει ένα πνεύμα συνεργασίας και ειρήνης μεταξύ των λαών μας».

    Συνάντηση Γ. Παπανδρέου-Μπ. Νετανιάχου

    Αύριο, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και φυσικά το πρόβλημα της Μέσης Ανατολής.

    Η επίσκεψη Νετανιάχου αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα στο Ισραήλ ο Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] Στον τελικό ο Δρυμωνάκος

    Στους οκτώ καλύτερους κολυμβητές της Ευρώπης προκρίθηκε και στα 400μ. μεικτής ατομικής ο Γιάννης Δρυμωνάκος στη Βουδαπέστη. Παρά την βροχή που έπεφτε στα πρωϊνά προκριματικά οι αγώνες έγιναν κανονικά και ο 26χρονος κολυμβητής με 4.17.49 (καλύτερη φετινή του επίδοση) πήρε την πρόκριση για τον τελικό. Ηταν έβδομος αλλά μπήκε με τον έκτο καλύτερο χρόνο μιας και ο Ούγγρος Γκέργκο Κις που ήταν τρίτος με 4.14.76 έμεινε εκτός λόγω του ότι ήδη δύο συμπατριώτες του είχαν καλύτερο χρόνο.

    Οι οκτώ του τελικού: 1. Τσεχ (Ουγγαρία) 4.14.01, 2. Βεράσζτο (Ουγγαρία) 4.14.73, 3. Νέβο (Ισραήλ) 4.16.15, 4. Τιχόνοφ (Ρωσία) 4.16.46, 5. Λέμπερχ (Γερμανία) 4.17.10, 6. Δρυμωνάκος 4.17.49, 7. Βίβες Γκόμις (Ισπανία) 4.17.52, 8. Μαρίν (Ιταλία) 4.18.01.

    [03] Τρίτο θύμα του "ιού του Δυτικού Νείλου"

    Την τελευταία του πνοή, στο νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης, άφησε το πρωί ένας 80χρονος, ο οποίος είναι και το τρίτο θύμα του "ιού του δυτικού Νείλου".

    Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Πέτρο Σερίδη, ο ηλικιωμένος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Στο νοσοκομείο παραμένουν για νοσηλεία συνολικά 8 άτομα, εκ των οποίων τα 4, μεταξύ τους και ένα 12χρονο κοριτσάκι, είναι σε άριστη κατάσταση, τρία άτομα είναι σε σταθερή κατάσταση και ένα σε σοβαρότερη.

    Στο νοσοκομείο της Βέροιας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 12 άτομα, στα 6 από τα οποία έχει ταυτοποιηθεί ο "ιός του Δυτικού Νείλου".

    [04] Κατακτώντας την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον Μύτικα

    Μπορεί ο ορειβάτης, Χρήστος Κάκκαλος, να ήταν ο πρώτος που κατάφερε να κατακτήσει τον Μύτικα, στον Όλυμπο, στις 2 Αυγούστου του 1913, ωστόσο, κάθε φορά που κάποιος καταφέρνει να πατήσει την κορυφή αυτή του μυθικού "βουνού των θεών", νιώθει πως έχει πετύχει έναν ξεχωριστό άθλο.

    Κάθε ανάβαση στον Όλυμπο είναι διαφορετική από την προηγούμενη και το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας έχει να δώσει, κάθε φορά, διαφορετικά μηνύματα, παραστάσεις κι εμπειρίες στον ορειβάτη. Τι κι αν πρόκειται για ένα από τα πλέον επικίνδυνα βουνά της Ευρώπης, λόγω του υπεδάφους του. Το έξοχο τοπίο και τα αμέτρητα μέρη που μπορείς να επισκεφθείς, με μοναδικές διαδρομές -άλλες ευκολότερες κι άλλες πιο δύσκολες, που κόβουν την ανάσα- έχουν καταστήσει τον Όλυμπο έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για όσους αγαπούν τον ορεινό τουρισμό.

    Το καλοκαίρι, οι ερασιτέχνες ορειβάτες είναι πολλοί και το βουνό σφύζει από ζωή, με τα καταφύγια να είναι, συνεχώς, γεμάτα κόσμο. Όλα αυτά από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού οι υπόλοιποι μήνες είναι απαγορευτικοί για ανάβαση από ερασιτέχνες ορειβάτες.

    Άλλωστε, θα πρέπει να έχει κάποιος κατά νου ότι ο Ολυμπος είναι το μοναδικό ελληνικό βουνό, όπου χιονίζει περίπου επτά μήνες το χρόνο, με τη μέση θερμοκρασία, το καλοκαίρι, να διαμορφώνεται στους +5 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα στους -25.

    Λίγο πριν ξεκινήσει κάποιος την ανάβαση από τα Πριόνια (1100μ) διακρίνει μια μεγάλη χαράδρα, αυτή του Μαυρόλογγου-Αγίου Διονυσίου, με τον Ενιπέα ποταμό, που μπορεί να μην έχει πολύ νερό, ωστόσο αποτελεί μια ξεχωριστή πινελιά στο μαγευτικό τοπίο.

    Η πορεία που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της ανάβασης είναι παράλληλη με το ποτάμι. Τα πρώτα μέτρα είναι ευχάριστα και σε "πλημμυρίζουν" ευχάριστα συναισθήματα. Το υψόμετρο ανεβαίνει γοργά, αλλά καθόλου κουραστικά. Η καλή διάθεση και η όμορφη διαδρομή σε κάνουν να νιώθεις ελεύθερος! Τα ψηλά δέντρα, το κελάηδισμα των πουλιών και ο αχνός ήχος των νερών του Ενιπέα ξεκουράζουν την ψυχή του ορειβάτη και τού δίνουν ευεξία και δύναμη να συνεχίσει.

    Η ανάβαση δυσκολεύει, ωστόσο, μετά από περίπου ένα τέταρτο της ώρας, γίνεται απότομη κι εκεί είναι που συνειδητοποιείς ότι έχεις δύσκολη αποστολή στη συνέχεια. Ένα κιόσκι και μερικά παγκάκια, έπειτα από περίπου 45 λεπτά πεζοπορίας, δίνουν τις απαραίτητες ανάσες στους ορειβάτες, που καλούνται να συνεχίσουν την προσπάθεια, εξερευνώντας το μοναδικό φυσικό τοπίο, που τούς κάνει να θέλουν ν' ανέβουν ακόμη πιο ψηλά.

    Μακριά από τις πολύβουες μεγαλουπόλεις, κάτω από τη σκιά των δέντρων και της πλούσιας βλάστησης, με το κινητό να χάνει το σήμα του, σε όλη σχεδόν τη διαδρομή και να "νεκρώνει", ο ορειβάτης αποτινάσσει το στρες και την πίεση της καθημερινότητας.

    Έπειτα από πορεια μιας ώρας, ακολουθεί η δεύτερη στάση και η τελευταία πριν από τη μεγάλη ανάβαση για το πρώτο στη σειρά καταφύγιο, αυτό του Αγαπητού. Τα τελευταία μέτρα της διαδρομής είναι αρκετά δύσκολα και κουράζουν τους αγύμναστους ορειβάτες, οι οποίοι, στο πίσω μέρος του μυαλού τους, σκέφτονται το τέλος της διαδρομής, παρά την ανείπωτη ομορφιά του δάσους.

    Σε υψόμετρο περίπου 2100μ κι έπειτα από περίπου 2,5 ώρες ανάβασης, ξεπροβάλλει το καταφύγιο του Αγαπητού, ένα όμορφο καταφύγιο, μέσα στη φύση, με γάργαρο νερό, που προέρχεται από το λιώσιμο του χιονιού. Οι κλίνες μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετούς επισκέπτες, ενώ πριν από λίγο καιρό έγιναν και νέα δίκλινα δωμάτια.

    Μετά την απαραίτητη ξεκούραση ξεκινάει η ανάβαση για το καταφύγιο του Αποστολίδη (2670μ), όπου γίνεται και η διανυκτέρευση. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος, που είναι κοφτός, οδηγεί, ύστερα από μια άκρως κουραστική ανηφορική διαδρομή, σε 1,5 ώρα, στο καταφύγιο, ενώ η άλλη είναι πιο ήπια, αλλά χρειάζονται τρεις ώρες για τον τελικό προορισμό.

    Εμείς, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη δεύτερη διαδρομή. Το ξεκίνημα είναι άκρως επίπονο και το σφίξιμο των ποδιών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια να θαυμάσεις τη φύση, αφού από τη μία προσπαθείς να κρατήσεις το σωστό βηματισμό και από την άλλη να προσέχεις να μην ξεφύγεις από το μονοπάτι, αφού ένα παραπάτημα είναι αρκετό για να πέσεις σε γκρέμο, με δυσάρεστες συνέπειες.

    Πορευόμαστε έτσι για περίπου δύο ώρες, με τις απαραίτητες στάσεις. Ήδη, έχουμε μπει στην αλπική ζώνη, όπου δεν υπάρχουν δέντρα παρά μόνο μερικοί θάμνοι, που κι αυτοί μειώνονται αισθητά, λόγω υψόμετρου.

    Η "επαφή" με τα σύννεφα είναι συχνή και οι εναλλαγές του καιρού πολλές και σύντομες, αφού η μέρα που αποφασίσαμε να κατακτήσουμε κι εμείς τον Μύτικα, αν και μεσούντος του καλοκαιρού, ήταν συννεφιασμένη, με χαμηλή ορατότητα. Οι πρώτες κατηφόρες λειτουργούν ως βάλσαμο για τα κουρασμένα πόδια, ενώ σύντομα θα αρχίσει η εναλλαγή με τις ανηφόρες.

    Λίγο πριν συμπληρωθεί το τρίωρο, περνάμε από τη βάση της διαδρομής του Μύτικα. Η κούραση δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε την ανάβαση, παρά κοιτάμε με δέος τη διαδρομή, που φαντάζει απειλητική και δύσκολη, επιβεβαιώνοντας τις εκατοντάδες ιστορίες για πτώσεις και θανάτους ατόμων, που έχασαν την ισορροπία τους από τους βράχους, κατά την ανάβαση.

    Έπειτα από μια μικρή στάση, συνεχίζουμε έως τα Ζωνάρια. Μόλις μπεις σ' αυτή τη διαδρομή, διακρίνεις μέσα από τα σύννεφα το οροπέδιο των Μουσών, με τα δύο καταφύγια: του Αποστολίδη και του Κάκκαλου. Οι πινακίδες με τις απαραίτητες προειδοποιήσεις ότι, στο συγκεκριμένο μέρος, αρκετά χρόνια πριν σκοτώθηκαν ορειβάτες, δεν σ' αφήνουν να χαλαρώσεις.

    Περνάμε τα Καζάνια, μια περιοχή ιδιαίτερα όμορφη και άγρια, καθώς μέσα απ' αυτά βγαίνουν σύννεφα, όπως οι καπνοί από ένα τσουκάλι που σιγοκαίει. Από εκεί, σ' ένα περίπου τέταρτο της ώρας, φτάνουμε, καταπονημένοι σωματικά, στο καταφύγιο του Αποστολίδη. Λίγο πριν, είχαμε την ευκαιρία να χαζέψουμε για λίγο κάποια αγριοκάτσικα να δίνουν ζωντάνια στις ερημωμένες κορυφές.

    Ο πρώτος στόχος στη μεγάλη διαδρομή προς την κατάκτηση του Μύτικα επιτεύχθηκε. Έπειτα από 6,5 ώρες συνεχούς ανάβασης, σειρά έχει η ξεκούραση. Το βράδυ, οι ιστορίες για τον Ολυμπο και το Μύτικα δίνουν και παίρνουν, με τους παλαιότερους και πιο έμπειρους να έχουν τον πρώτο λόγο.

    Η θερμοκρασία έξω από το καταφύγιο είναι κοντά στους 5 βαθμούς Κελσίου, όταν την ίδια μέρα στη βάση του βουνού, στο Λιτόχωρο, ήταν κοντά στους 35! Γίδα βραστή, φασολάδα και μακαρονάδα με κιμά αποτελούν το ιδανικό, γαστριμαργικό τελείωμα μιας εξοντωτικής ημέρας, που τελειώνει γύρω στις 10:30 το βράδυ, οπότε και κλείνουν τα φώτα του καταφυγίου.

    Η πρώτη ηλιαχτίδα ξεπροβάλλει νωρίς από την Ανατολή. Λίγο μετά τις 6 το πρωί, η φύση "ξυπνάει" με το δικό της τρόπο. Έτσι όπως δεν την έχουμε γνωρίσει στις μεγαλουπόλεις. Δυστυχώς, σε αυτό το υψόμετρο δεν συναντάς ζωή, πέρα από τα αγριοκάτσικα και τα γεράκια που πετούν γύρω από το καταφύγιο, εκμεταλλευόμενα τα ανοδικά ρεύματα. Το πρώτο φως της ημέρας φωτίζει το σχηματισμένο πρόσωπο του Δία πάνω στο βουνό (Στεφάνι), που η φύση έμελλε να φτιάξει για να μας θυμίζει ότι βρισκόμαστε στο βουνό των Θεών του Ολύμπου.

    Ύστερα από ένα ελαφρύ πρωινό, που περιλαμβάνει τσάι με μέλι και το πολύ μια φέτα ψωμί με βούτυρο, ξεκινάει η αποστολή για την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου. Με προσεκτικά, αλλά γοργά βήματα στα Ζωνάρια, μετά από 20 περίπου λεπτά φθάνουμε στο σημείο, όπου περάσαμε την προηγούμενη μέρα. Τώρα, είμαστε ξεκούραστοι και αποφασισμένοι να ανέβουμε. Είναι το ονομαστό από όλους τους ορειβάτες ,Λούκι. Έπειτα από τα 50 πρώτα μέτρα της ανάβασης, διαπιστώνουμε ότι πλέον δεν έχουμε να κάνουμε μ΄ένα απλά δύσκολο μονοπάτι, αλλά μ' ένα αναρριχητικό μονοπάτι. Αν και άπειροι, ξεκινούμε με πείσμα, έχοντας μπροστά και πίσω μας άτομα που έχουν ανέβει ξανά στην κορυφή. Μέτρο με το μέτρο ανεβαίνουμε, έχοντας όλο και πιο δύσκολη αποστολή, σε βράχους που η κλίση είναι περίπου στις 80 μοίρες. Αν τολμήσεις να γυρίσεις το κεφάλι σου, θα διαπιστώσεις ότι στο ένα εκατοστό πίσω σου υπάρχει η χαράδρα, βάθους πολλών εκατοντάδων μέτρων.

    Είναι το σημείο που σου κόβεται η ανάσα και σκέφτεσαι να γυρίσεις πίσω. Άλλωστε οι παλιοί λένε ότι σ' αυτό το σημείο, στα μέσα της διαδρομής, πολλοί άνθρωποι, σκαρφαλωμένοι πάνω στα βράχια, δεν κουνιούνται, χάνουν την ψυχραιμία τους και περιμένουν έμπειρους ορειβάτες για να τους κατεβάσουν με σχοινιά. Είναι η στιγμή που διαπιστώνεις ότι δεν μπορείς να κάνεις λάθος επιλογή. Κάθε πάτημα πρέπει να είναι σίγουρο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πατήσεις σε σαθρό βράχο. Ορισμένα ξέφωτα ενός μέτρου είναι ικανά να σου δώσουν κάποιες ανάσες από τη συσσωρευμένη κούραση. Η αδρεναλίνη χτυπά "κόκκινο" και το πείσμα για να κατακτήσεις την κορυφή γιγαντώνεται.

    Η διαδρομή είναι μεγάλη. Οφείλεις να προσέξεις τους σημαδεμένους βράχους- πατήματα, για να ανέβεις με ασφάλεια στην κορυφή. Έπειτα από 50 λεπτά ανάβασης- αναρρίχησης βρίσκεσαι στον Μύτικα. Το όνειρο γίνεται πραγματικότητα και η θέα, αλλά και η επίτευξη του στόχου, σε κάνουν υπερήφανο. Κοιτώντας πίσω και κάτω δεν πιστεύεις ότι κατάφερες ν' ανέβεις. Τότε είναι, που διαπιστώνεις ότι η δύναμη του ανθρώπου είναι μεγάλη και ικανή να προσπεράσει κάθε εμπόδιοβ¦

    Οι απαραίτητες φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια του άθλου, που μόλις ολοκληρώθηκε. Η κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου μας γεμίζει ζωντάνια, χαμόγελα και σχέδια. Σχέδια για μια ακόμη ανάβαση, ίσως και μια επόμενη αποστολή, για ακόμη ψηλότερα μέρη.

    Στις κορυφές του Ολύμπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το Σκολιό, σε υψόμετρο 2911μ και το Στεφάνι, σε υψόμετρο 2909μ. Το τελευταίο φημίζεται για τη δυσκολία της ανάβασής του, αφού αυτή αξιολογείται ως αρκετά δυσκολότερη απ' αυτή του Μύτικα.

    Οι εναλλακτικές διαδρομές του Ολύμπου

    Ο Ολυμπος είναι βουνό που διαθέτει, εκτός από τη φυσική ομορφιά και πολλές εναλλακτικές διαδρομές, σπουδαία σπήλαια και βάραθρα. Αυτά είναι:

    - Σπήλαιο Μεγάλων Καζανιών: Βρίσκεται σε ύψος 2550 μ., στη ΝΑ άκρη των Μεγάλων Καζανιών στη ρίζα της δυτικής ορθοπλαγιάς του Μύτικα.

    - Σπηλιά Μεγάλης Γούρνας: Βρίσκεται σε ύψος 2430 μ., μέσα στη Μεγάλη Γούρνα, δίπλα ακριβώς στο μονοπάτι που πηγαίνει στο Σκολιό

    - Σπήλαιο Απόλλωνος: Βρίσκεται σε ύψος 1930 μ., κάτω νότια από τη θέση Ανάθεμα και πολύ κοντά στο παλιό μονοπάτι που πηγαίνει στη Σκούρτα.

    - Σπηλιά Ιθακήσιου: Βρίσκεται σε ύψος 1680 μ., στη ΒΑ πλευρά του Ολύμπου, πολύ κοντά στο μονοπάτι που πηγαίνει από Μπάρμπα για Πετρόστρουγκα ή Ανάθεμα.

    - Σπηλιά Μόρια: Βρίσκεται σε ύψος 1320 μ., στην τοποθεσία Μπιχτές, και σε απόσταση 8 χιλ. ΒΑ του χωριού Kαρυά, μέσα στη χαράδρα Κοκκινόχωμα που κατεβαίνει από του Φράγκου τ' Αλώνι, και «απέναντι» από το ερημοκλήσι Αγία Τριάδα.

    - Σπήλαιο Αγίας Ανάληψης: Βρίσκεται σε ύψος 830 μ., στην τοποθεσία Σπήλια, 2 χιλ. ανατολικά του χωριού Πύθιο.

    - Σπηλιά Αγίου Διονυσίου: Βρίσκεται σε ύψος 760 μ., σε απόσταση 30' ΝΔ της Μονής Αγίου Διονυσίου και 80 μ., πάνω νότια από την κοίτη του Ενιπέα.

    - Σπήλαιο Ζηλνιάς: Βρίσκεται σε ύψος 650 μ. περίπου στη δυτικότερη ορθοπλαγιά της Ζηλνιάς και σ' ένα ύψος 150 μ. πάνω από την κοίτη του Ενιπέα.

    - Σπηλαιοβάραθρο Aγίou Αντωνίου: Βρίσκεται σε ύψος 2640 μ., στη ΝΑ ράχη της κορυφής Αγιος Αντώνιος.

    - Σχίσμα - βάραθρο Σκάλας: Βρίσκεται σε ύψος 2680 μ., στην ανατολική απόκρημνη πλευρά της Σκάλας, 80 μ. πάνω από το μονοπάτι των Ζωναριών, στην άκρη των κάθετων βράχων.

    - Σχίσμα - βάραθρο Μπάρας: Βρίσκεται σε ύψος 2450 μ., στη ΝΑ πλευρά της Μπάρας, πάνω στο αντέρεισμα που υπάρχει ανάμεσα στις δύο μεγάλες λάκκες της Μεταμόρφωσης και του Καλόγερου.

    - Σχίσμα - βάραθρο ράχης Κανάκη: Βρίσκεται σε ύψος 2420 μ., πάνω στη ράχη Κανάκη που εκτείνεται ανάμεσα στη Μικρή Γούρνα και στη λάκκα της αρχής της Σταλαματιάς.

    - Βάραθρο - χιονότρυπα Σκολιού: Βρίσκεται σε ύψος 2780 μ., στη ΒΔ κόψη της κορυφής Σκολιό. Το άνοιγμα του βαράθρου, έχει περίμετρο 30 μέτρα.

    - Βάραθρο - χιονότρυπα Σταυροιτιάς: Βρίσκεται σε ύψος 2600 μ., στη ΒΔ ράχη της ψηλής Σταυροιτιάς, δίπλα ακριβώς στο μονοπάτι που πηγαίνει από τη «διασταύρωση» στον Αγιο Αντώνιο.

    - Βάραθρο - χιονότρυπα Ζωναριών: Βρίσκεται σε ύψος 2560 μ., ανατολικά των Ζωναριών και του Λουκιού. Διακρίνεται εύκολα από την κορφή που κατεβαίνει από τη στροφή των Ζωναριών στη Γούρνα.

    - Βάραθρο - χιονότρυπα Κακάβρακου: Βρίσκεται σε ύψος 2440 μ., στη βόρεια ράχη της κορυφής Κακάβραχος.

    - Βάραθρο - χιονότρυπα Μικρής Γούρνας: Βρίσκεται σε ύψος 2320 μ. στη ΒΔ άκρη της Μικρής Γούρνας, στο τέλος της απότομης πλαγιάς και κοντά στο μονοπάτι που πηγαίνει από τη Μικρή Γούρνα στην κορυφή Φλάμπουρο και στη Σταλαματιά.

    [05] "Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα"

    "Αντίθετα με ό,τι λέγεται, ο Προϋπολογισμός κινείται εντός των στόχων που έχουν τεθεί. Είμαστε με ασφάλεια 1 δισ. ευρώ πιό κάτω από τον στόχο που έχει τεθεί".

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά για λήψη πρόσθετων μέτρων ή για απαίτηση της τρόικας για περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκε κατά 39,7%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 39,5%, που είχε καθοριστεί στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.

    Η υστέρηση των εσόδων κατά 1,3 δισ. ευρώ που αναφέρεται σε δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς στο σκέλος των εσόδων παρατηρείται μια υστέρηση της τάξης των 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας ότι το γεγονός της μικρής αυτής υστέρησης οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2010 εκκαθαρίστηκαν 700.000 λιγότερες δηλώσεις φόρου εισοδήματος σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009.

    "Επιπρόσθετα, η αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. για τον Ιούλιο του 2010 δεν έχει ακόμα αποτυπωθεί στην πορεία των εσόδων, ενώ επίκειται και η είσπραξη του Ε.Τ.ΑΚ. για το έτος 2009. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες και μέτρα αναφορικά με την ενίσχυση των εσόδων, όπως το σχέδιο δράσης για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων οφειλών, που έχει αρχίσει να αποδίδει, και τα 2,5 δισ. ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε το Σ.Δ.Ο.Ε.", σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

    "Στο σκέλος των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 12,6% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,8%, ενώ οι καταβολές τόκων για τον Ιούλιο εμφανίζονται μεν αυξημένες, αλλά αφορούν περίπου το 25% των τόκων του έτους. Ταυτόχρονα, τον Ιούλιο έχει επιταχυνθεί και η απορρόφηση εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η οποία σε μεγάλο βαθμό αναπλήρωσε την υστέρηση των εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού.

    Οι ενδείξεις από το μέτωπο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι σε κάθε περίπτωση θετικές, ωστόσο, όμως, αυτό δεν αποτελεί αιτία εφησυχασμού. Η πιστή εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος και ταυτόχρονα η ολοκλήρωση των απαραίτητων διαθρωτικών παρεμβάσεων και πολιτικών θα θέσουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση".

    Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι "ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει το δημοσίευμα περί φερομένης απαίτησης της τρόικας για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα".

    Συνέντευξη Φ. Σαχινίδη

    Η Ελλάδα θα πιάσει φέτος τους στόχους του Μνημονίου χωρίς να χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα, τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", προσθέτοντας ότι "έχουμε τη δυνατότητα με τον περιορισμό των δαπανών να διασφαλίσουμε ότι τη μείωση του ελλείμματος θα την πετύχουμε στο ακέραιο".

    Ο κ. Σαχινίδης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το ύψος των προστίμων από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ θα αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν το βάρος που τους αναλογεί οι "έχοντες", τονίζει και προσθέτει ότι "το 2012 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα επιστρέψει στο θετικό ρυθμό ανάπτυξης", χάρη και στα διαρθρωτικά μέτρα που προωθούνται.

    "Ο στόχος είναι να πετύχουμε στις πολιτικές μας, ώστε να βγούμε με ασφάλεια ξανά στις αγορές. Μόλις το διασφαλίσουμε, τότε ναι, θα βγούμε ακόμη και το 2011", υπογραμμίζει.

    Στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, σημειώνει, είναι η ενίσχυση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και η απελεθέρωση των επαγγελμάτων.

    Αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση με βεβαιότητα για την πορεία της απασχόλησης, προσθέτοντας ότι μόλις περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει και η αύξηση στην απασχόληση.

    Οπως τονίζει, με την ανάκαμψη της οικονομίας οι εργαζόμενοι θα δουν να αποκαθίστανται οι απώλειες που υπέστησαν, ωστόσο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις εξελίξεις στο εθνικό εισόδημα και την παραγωγικότητα.

    "Σε επίπεδο εξαμήνου - λέει ο κ. Σαχινίδης- εξακολουθούμε να είμαστε εντός του στόχου που έχουμε θέσει για μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μείωση του ελλείμματος είναι 39,7% έναντι στόχου 39,5%. Υπάρχει βεβαίως μια πτώση του ρυθμού συγκράτησης του ελλείμματος εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων. Αυτό όμως οφείλεται σε συγκυριακούς λόγους. Σχετίζεται με το γεγονός ότι φέτος τον Ιούλιο έχουν εκκαθαριστεί περίπου 700.000 λιγότερες φορολογικές δηλώσεις έναντι του αντίστοιχου μήνα πέρσι. Παράλληλα, δεν έχουμε εισπράξει το ΕΤΑΚ του 2009, ενώ δεν έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα που πήραμε, όπως η αύξηση του ΦΠΑ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 August 2010 - 12:30:26 UTC