Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο "τέταρτος δρόμος" για την ανάπτυξη
  • [02] Αρχίζει η έξοδος
  • [03] Συρρίκνωση της οικονομίας
  • [04] Αποκλίσεις στις τιμές
  • [05] "Ανάδειξη κοινωνικού προφίλ"
  • [06] Θα συνεχίσει
  • [07] Αυλαία με "Πλούτο"

  • [01] Ο "τέταρτος δρόμος" για την ανάπτυξη

    Την ανάγκη ενός "τέταρτου δρόμου" ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι οι αγορές θα έχουν την ελευθερία να καινοτομούν και να αναπτύσσονται αλλά πάνω από όλα θα εγγυάται ότι οι αγορές δεν θα επιβάλλονται ποτέ στην δημοκρατία, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα "Christian Science Monitor".

    Στην συνέντευξή του με τίτλο "Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος λόγω της παγκόσμιας λιτότητας", ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης πολλών ετών, με αλόγιστες κυβερνητικές σπατάλες και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα.

    "Οι περικοπές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να θωρακίσουμε την παγκόσμια οικονομία. Χρειαζόμαστε μέτρα για να τονωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας", αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενότητα, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης πρέπει να είναι ένα έντιμο, αποτελεσματικό σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο θα εξισορροπεί την ανάγκη για εθνική κυριαρχία με τις σύνθετες απαιτήσεις της νομισματικής ένωσης σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος λόγω της παγκόσμιας λιτότητας, διότι αυτό θα μείωνε την συνολική ζήτηση κατά την διάρκεια μιας πολύ ευάλωτης ανάκαμψης. "Στόχος μας δε θα πρέπει να είναι να ισορροπούμε μεταξύ δύο άκρων αλλά μάλλον να ωθήσουμε την παγκόσμια οικονομία προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για αυτήν την κρίση δε θα πληρώσουν το ύψιστο τίμημα", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι αν και η Ελλάδα είναι πλήρως καλυμμένη από το Μηχανισμό Στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ μέχρι το 2012, "ευελπιστούμε να επιστρέψουμε στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και την πρόοδο στο εσωτερικό της χώρας". Τέλος, σημείωσε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει το ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων από την Κίνα όπως και από κάθε άλλο υπεύθυνο επενδυτή.

    Ερωτηθείς σχετικά με την σοσιαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Δεν εγκαταλείψαμε το σοσιαλιστικό μας πρόγραμμα", σημειώνοντας ότι οι μειώσεις στους μισθούς μπορεί να είναι επώδυνες αλλά η εναλλακτική λύση θα ήταν η πτώχευση, η οποία "θα είχε πονέσει ακόμη περισσότερο".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου έθιξε μεταξύ άλλων το ζήτημα "των μεταναστών οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι τράγοι". Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεταναστευτικές πολιτικές πρέπει να είναι ξεκάθαρες αφού τελευταία η Ευρώπη έχει γίνει αρκετά ξενοφοβική. Αντίθετα, πρότεινε να δούμε τους μετανάστες ως τμήμα της λύσης για μελλοντική ανάπτυξη, χαρακτηρίζοντας τους ως παραγωγικούς φορείς μέσα στην κοινωνία.

    Συνάντηση Παπανδρέου - Νετανιάχου τη Δευτέρα

    Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί τη Δευτέρα (16/8) στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως του κ. Γ. Παπανδρέου.

    [02] Αρχίζει η έξοδος

    Σε εξέλιξη είναι η τελευταία για το φετινό καλοκαίρι μεγάλη έξοδος προς τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

    Αν και η κίνηση το φετινό καλοκαίρι καταγράφεται μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ήδη για αρκετούς προορισμούς έχουν αρχίσει να εξαντλούνται, για το επόμενο τριήμερο, τα εισιτήρια και κυρίως για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

    Από στοιχεία ναυτικών πρακτορείων, φαίνεται ότι από σήμερα το πρωί, το Σάββατο και την Κυριακή τα πλοία θα αναχωρήσουν από τον Πειραιά με πληρότητες που θα προσεγγίζουν το 95-100%, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται η Τήνος και η Πάρος, όπου γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια η Κοίμηση της Θεοτόκου, και για τα οποία αναμένεται να υπάρξει αυξημένη κίνηση και από το λιμάνι της Ραφήνας.

    Το Λιμεναρχείο Πειραιά έχει λάβει έκτακτα μέτρα για τη διακίνηση των επιβατών.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών του Λιμενικού, οι αναχωρήσεις αναμένεται το τριήμερο να ξεπεράσουν κατά πολύ τις 95.000, αριθμός που σημειώθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

    Χθες από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαν 30 πλοία, ενώ για σήμερα έχουν δρομολογηθεί 33.

    Από τη Ραφήνα απέπλευσαν χθες 13 πλοία, ενώ σήμερα 18 και από το Λαύριο αναχώρησαν χθες έξι πλοία και για σήμερα έχουν δρομολογηθεί να αναχωρήσουν πέντε πλοία.

    Έκτακτα μέτρα και με επιτήρηση από αέρος με ελικόπτερο, για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου εφαρμόζει το Τμήμα Συντονισμού και Ελέγχου Οδικού Δικτύου της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

    Τα μέτρα αφορούν τόσο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας όσο και την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες, στα δίκτυα του λεκανοπέδιου, αλλά και στα πολυσύχναστα σημεία των προαστίων (λιμάνια, σταθμοί ΟΣΕ και υπεραστικών λεωφορείων, αεροδρόμιο και οι χώροι όπου τελούνται θρησκευτικές εκδηλώσεις).

    Εξ άλλου, σήμερα από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ απαγορεύεται η κίνηση βαρέων οχημάτων στο ρεύμα εξόδου από το λεκανοπέδιο, ενώ την Κυριακή η απαγόρευση θα ισχύει για το ρεύμα εισόδου από 4 το απόγευμα έως 11 το βράδυ, καθώς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η επιστροφή των πρώτων αδειούχων του Αυγούστου, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο σαββατοκύριακο.

    Επίσης, μειωμένη είναι και η κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε σχέση με πέρυσι.

    [03] Συρρίκνωση της οικονομίας

    Με ρυθμό 3,5% συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά από μείωση 2,3% που είχε σημειώσει το ακαθάριστο εθνικό προϊόν το πρώτο τρίμηνο. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους η πτώση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 2,9%.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης η πτώση του ΑΕΠ το 2010 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4% αν και σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αυτή μπορεί να διαμορφωθεί σε ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά.

    Επιδείνωση της ανεργίας

    Επιδείνωση σημειώθηκε και στο μέτωπο της ανεργίας, η οποία αυξήθηκε το Μάιο στο 12% του εργατικού δυναμικού, από 8,5% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι άνεργοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανήλθαν σε 602.185 άτομα και το σύνολο των απασχολούμενων σε 4.431.326.

    Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα σε σχέση με το Μάιο 2009 σημειώνοντας αύξηση 43,2% και κατά 5.206 άτομα σε σχέση με ένα μήνα πριν τον Απρίλιο του 2010.

    Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 15,9% και ακολουθούν η δυτική και η κεντρική Μακεδονία με 13,1% αντίστοιχα. Στην Κρήτη η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12,8% από μονοψήφια ποσοστά που είχε πέρυσι. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι το 32,5% των ανέργων είναι νέοι ηλικίας 15-24 ετών.

    [04] Αποκλίσεις στις τιμές

    Σοβαρή απόκλιση της ελάχιστης τιμής πώλησης των καυσίμων σε σχέση με την αντίστοιχη ελάχιστη τιμή του συνόλου της χώρας, διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στους νομούς Λασιθίου, Κεφαλονιάς, Χανίων, Σάμου, Κέρκυρας, Χίου, Φωκίδας και Ρεθύμνου και ζήτησε την άμεση κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων μέσα σε τέσσερις μέρες.

    Με την αντιμετώπιση τοπικών φαινομένων υπερβολικών τιμών στα καύσιμα ασχολήθηκε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε σύσκεψη στελεχών, που έγινε σήμερα υπό το γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό όπου και διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένους νομούς σημειώνονται παραβάσεις.

    Αποφασίστηκε η άμεση κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών στις αντίστοιχες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, προς τις οποίες εστάλη σχετικό έγγραφο.

    Πάντως, το υπουργείο σημειώνει ότι η συνολική εικόνα (πέραν των τοπικών κρουσμάτων) της διακύμανσης στις λιανικές τιμές των καυσίμων δεν παρουσιάζει από τις αρχές Ιουλίου ουσιαστική μεταβολή.

    Στην εγκύκλιο του υπουργείου προς τις νομαρχίες που διαπιστώθηκε πρόβλημα αναφέρονται τα εξής: ''Επειδή από τη συνεχή παρακολούθηση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων προκύπτει ότι στις περιοχές ευθύνης σας, διαπιστώθηκαν αυξημένες τιμές συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, απαιτείται η επιτόπια διαπίστωση των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων καυσίμων και διερεύνηση πιθανής παράβασης των διατάξεων περί ελεύθερου ανταγωνισμού (εναρμονισμένες πρακτικές, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κλπ).

    Επιπλέον και προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης και σαφής ενημέρωση των καταναλωτών - στοιχείο απαραίτητο για την τελική αγοραστική επιλογή τους - οι Διευθύνσεις και τα Τμήματα Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των οποίων προΐστασθε θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους μέσω της συνεχούς παρουσίας των αγορανομικών οργάνων στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειάς τους, για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη και εφαρμογής του συνόλου των υποχρεώσεων των πρατηριούχων που απορρέουν από τις ισχύουσες Α.Δ. και αποφάσεις''.

    Ειδικότερα οι έλεγχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν:

    - Στην υποχρέωση των πρατηριούχων να έχουν αναρτημένη πινακίδα με τις τιμές πώλησης του κάθε είδους καυσίμου που πωλούν κατά μονάδα μέτρησης (λίτρο) ανεξάρτητα από την αναγραφή των τιμών επί των αντλιών.

    - Στη σειρά και τον ενιαίο τρόπο αναγραφής στην αναρτημένη πινακίδα των υγρών καυσίμων που εμπορεύονται και

    - Στην υποχρεωτική ανάρτηση των τιμών στο Παρατηρητήριο Καυσίμων.

    Σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθεί ότι, οι πρατηριούχοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους που προβλέπονται από τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις και αποφάσεις, τότε οι υπηρεσίες θα κινούν τη διαδικασία επιβολής στους φορείς των επιχειρήσεων των νομίμων κυρώσεων.

    Τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα διενεργηθούν θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στο υπουργείο εντός 4 ημερών.

    [05] "Ανάδειξη κοινωνικού προφίλ"

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις χθες, διέψευσε τη φημολογία περί επικείμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτό το οποίο κάνουμε εμείς τώρα, είναι να δουλεύουμε, να δώσουμε όλες εκείνες τις διαστάσεις, τις κοινωνικές, τις αναπτυξιακές, οι οποίες είναι αναγκαίες πλέον για την πολιτική μας».

    Ο Γ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι «αυτό γίνεται το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να πάμε από Σεπτέμβρη και να έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη. Δεν μας αφορά ο ανασχηματισμός. Είναι συζητήσεις οι οποίες θεωρητικές, μπορεί να είναι σε κάποιους ευχάριστες, ή να είναι λίγο πιπεράτες σε όλους μας. Δεν είναι προτεραιότητα ο ανασχηματισμός μας, δεν συζητάμε για ανασχηματισμό».

    Ερωτηθείς αν στην «κοινωνική ατζέντα» της κυβέρνησης υπάρχει κάτι πιο εξειδικευμένο και αν υπάρχουν σχετικές πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε μια δέσμη μέτρων, υπό την έννοια ότι θα κάνουμε κάποιες παροχές, ή θα γίνουν κάποιες εξαγγελίες, όπως και στην Έκθεση φυσικά, αφορά αυτό, οι οποίες πολλές φορές δεν υλοποιούνται κιόλας».

    «Εμάς», τόνισε, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι σε κάθε τομέα της πολιτικής μας, ακόμη και εκεί που η πολιτική είναι πολύ σκληρή, όπως στο δημοσιονομικό τομέα, να αναδείξουμε το κοινωνικό προφίλ της δικής μας πολιτικής».

    Δηλαδή, είπε, «να ανασύρουμε εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα υλοποιήσουμε, έτσι ώστε ο αδύναμος, κυρίως, πολίτης, ο μέσος πολίτης, ο οποίος πραγματικά πλήττεται από αυτή την κρίση, ο οποίος βρέθηκε και όλο αυτό το διάστημα να βομβαρδίζεται ακόμα και ψυχολογικά από το εάν μπορεί να σταθεί ως οικογενειάρχης, ως απλός πολίτης, να του δώσουμε εκείνες τις ελαφρύνσεις και εκείνες τις διαστάσεις της πολιτικής μας, που να τον καταστήσουμε πιο ασφαλή, να του δώσουμε μια καλύτερη υγεία, να του δώσουμε μια καλύτερη παιδεία, να υπάρχει μια προστασία σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε πραγματικά να μιλάμε για ένα κοινωνικό κράτος, στα πλαίσια βέβαια και στα περιθώρια που μας έχει αφήσει αυτή η κρίση».

    Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «σε όλους τους τομείς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης: Ακόμη και για τις συντάξεις, ακόμη και για τα επιδόματα, ακόμα και για ζητήματα, τα οποία φαίνεται ότι είναι αρκετά μονολιθικά και μονοδιάστατα. Επιτέλους, θα πρέπει να κάνουμε διαχωρισμό, για να δούμε τι είναι κοινωνικά δίκαιο».

    Ο Γιώργος Πεταλωτής ασκώντας κριτική στην ΝΔ τόνισε ότι «η χώρα με τις παθογένειες των δεκαετιών, δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα με τη διακυβέρνηση της ΝΔ, η οποία κυβερνούσε χωρίς να επικαλείται στην πολιτική της τις συνέπειες από μια άσκηση πολιτικής, η οποία δεν είχε καμία σχέση ούτε με τις ανάγκες της χώρας, ούτε με το να προβλέπει το μέλλον και να υλοποιεί πολιτικές σωστές για τη χώρα. Άρα, άφησε τον πολίτη αθωράκιστο μπροστά στην κρίση».

    Σχετικά δε με το χαρακτηρισμό «κυβέρνηση του Μνημονίου» που έχει προσδώσει η ΝΔ, στην κυβέρνηση, ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «θα περιμέναμε, ίσως, να τον ακούσουμε το χαρακτηρισμό από το ΚΚΕ, όχι από τη ΝΔ. Και από την άλλη, προσπαθώντας να κάνουν μια πολύ ελληνοκεντρική στροφή στην κριτική τους, νομίζω ότι έχουν χάσει τον μπούσουλα: Η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί επακριβώς για το Μνημόνιο, όταν η ΝΔ είναι αυτή που μας προκάλεσε να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που να χρειάζεται Μνημόνιο. Κι εμείς λέμε ότι το να μιλάνε για ανένδοτο αγώνα κατά του Μνημονίου είναι η μεγαλύτερη υποκρισία».

    [06] Θα συνεχίσει

    Ο Αυστραλός ιδρυτής της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασέιντζ, δήλωσε χθες ότι η ιστοσελίδα του, που ειδικεύεται στη αποκάλυψη πληροφοριών, θα συνεχίσει να δημοσιεύει τα περίπου 15.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που έχει στη διάθεσή του.

    Ο Ασέιντς έκανε τη δήλωση αυτή μέσω βιντεοκλήσης στο Λονδίνο. Είπε ότι η ιστοσελίδα ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα, παρά το αίτημα του Πενταγώνου, την περασμένη εβδομάδα, να παραδώσει όσα έχει ήδη δημοσιεύσει και να μην δώσει τα υπόλοιπα στη δημοσιότητα.

    "Είμαστε ήδη στα 7000 έγγραφα", είπε, χωρίς να αποκαλύψει το πότε θα τα δημοσιεύσει.

    "Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία βοήθεια, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μας, εκ μέρους του Λευκού Οίκου ή του Πενταγώνου", πρόσθεσε.

    [07] Αυλαία με "Πλούτο"

    Με τον άκρως επίκαιρο "Πλούτο" του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, κλείνει το φεστιβάλ Επιδαύρου.

    Σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, 13 και 14 Αυγούστου, οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια εκδοχή του "Πλούτου", που αν και παραμένει πιστή στο κείμενο, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ρόλο της Πενίας, "η οποία με τη συνεχή παρουσία της τονίζει την παντοτινή ύπαρξή της σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες μέσα στον ιστορικό χρόνο" κατά δήλωση του σκηνοθέτη.

    Στο αριστοφανικό κύκνειο άσμα, ο αόμματος ημίθεος Πλούτος ευνοεί μόνο τους κακούς. Ομως, ο αγρότης Χρεμύλος παίρνει χρησμό από τους Δελφούς να ακολουθήσει τον ξένο που θα συναντήσει, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Πλούτος. Ο θεοσεβής, δίκαιος και πένης Χρεμύλος περιστοιχίζεται από αετονύχηδες, ιερόσυλους και συκοφάντες που πλουτίζουν από την εξαθλιωμένη από τους πολέμους Αττική. Η μεταξύ τους σχέση κάνει τον Πλούτο να ξαναβρεί το φως του, οπότε επιβραβεύει τους δίκαους, σοφούς και έντιμους.

    "ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ

    "Φως και σκοτάδι" ονομάζεται η σύνθεση αρχαίων τραγωδιών που παρουσιάζεται σήμερα στο πανέμορφο αναστηλωμένο Εκκλησιαστήριο του Ασκληπείου της Αρχαίας Μεσσήνης. Η επιμέλεια και συρραφή των κειμένου έχει γίνει από τον σκηνοθέτη-χορογράφο Νίκο Διονύσιο, που έχει διακριθεί στο εξωτερικό για τη δουλειά του στο αρχαίο δράμα. Για τη μοναδική παράσταση στον εξαιρετικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε αποσπάσματα από πέντε τραγωδίες: τις "Βάκχες" του Ευριπίδη που αποτελούν και την αφετηρία του εγχειρήματος, τον 'Προμηθέα Δεσμώτη" του Αισχύλου, τις "Ευμενίδες" από την αισχυλική τριλογία της "Ορέστειας", τον "Οιδίποδα Τύρρανο" του Σοφοκλή και τους 'Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου.

    "ΛΟΚΑΝΤΙΕΡΑ" ΤΟΥ ΚΑΡΛΟ ΓΚΟΛΝΤΟΝΙ ΣΤΗΝ ΗΛΙΔΑ

    Η "Λοκαντιέρα", μια από τις πλέον δημοφιλείς κωμωδίες της ευρωπαϊκής Αναγέννησης, με διαρκείς ανατροπές και δαιμόνια πλοκή περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Σήμερα θα βρεθεί στην Ηλιδα, του νομού Ηλείας με πρωταγωνίστρια τη Ρένια Λουϊζίδου και σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

    Η Ρένια Λουϊζίδου - Μιραντολίνα είναι η μοναδική κληρονόμος ενός πανδοχείου (λοκάντα), το οποίο διευθύνει με ιδιαίτερη επιτυχία. Στο πλευρό της, ο Φαμπρίτσιο, ένας καμαριέρης, που προσβλέπει σε γάμο μαζί της για την οικονομική και κοινωνική ανέλιξή του. Η κωμωδία διαδραματίζεται στους χώρους του πανδοχείου. Εκεί συχνάζουν ένας Κόμης (ένας άντρας λαϊκής καταγωγής που έχει αγοράσει τον τίτλο) και ένας ξεπεσμένος και χρεοκοπημένος Μαρκήσιος, που διεκδικούν τον έρωτά της Μιραντολίνας. Επίσης, διαμένει για λίγο ο Ιππότης Ριπαφράτα, ένας αγριάνθρωπος στη συμπεριφορά του προς το γυναικείο φύλο, που αρνείται θανάσιμα τον έρωτα των γυναικών.

    ΜΟΥΣΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

    Σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας, που ζωντανεύουν τον Αύγουστο από παραθεριστές και τουρίστες, διοργανώνονται το καλοκαίρι φεστιβάλ και συναυλίες. Ετσι:

    Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη με τον Στέφανο Κορκολή θα δώσουν σήμερα συναυλία στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης στη Χαλκιδική.

    Ακόμη, ο μοναδικός λυράρης Ψαραντώνης θα δώσει συναυλία με το συγκρότημά του στην Παναγία Γκαρικά της Κερατέας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Μουσικές του κόσμου στον ελαιώνα της Κερατέας".

    Το Σάββατο 14 Αυγούστου, η Χάρις Αλεξίου θα συναντηθεί μουσικά με τη Μάρθα Φριντζήλα στο Φεστιβάλ Σάνης, στη Χαλκιδική.

    Την ίδια ημέρα στη Σκόπελο, οι Locomondo με ρέγκε διάθεση θα εμφανισθούν στο "Ανοιχτό θέατρο του δημοτικού σχολείου".

    Λιζέτα Καλημέρη και Δημήτρης Λάππας θα χαρίσουν στη Σπηλιά Ηρακλείου δυο υπέροχες μουσικές βραδιές το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Αυγούστου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 August 2010 - 4:32:06 UTC