Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντική μείωση του ελλείμματος
  • [02] Επιχειρηματικότητα με "άρωμα" γυναίκας
  • [03] Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα
  • [04] Ικανοποίηση για τη "Δίας"
  • [05] Νέα περιστατικά
  • [06] "Πράσινο νησί - Αϊ Στράτης"

  • [01] Σημαντική μείωση του ελλείμματος

    Σημαντική μείωση σε ποσοστό 39,7% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έναντι στόχου του προϋπολογισμού για μείωση του κατά 39,5%. Ο περιορισμός του ελλείμματος το επτάμηνο οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010.

    Σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 12.097 εκατ. ευρώ από 20.050 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 ( μείωση κατά 39,7%).

    Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών "το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται εντός των στόχων και των μηνιαίων προβλέψεων του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής". Αναφέρει δε ότι το αποτέλεσμα αυτό έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θεσπίστηκαν.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα τον περιορισμό του ελλείμματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, οφείλεται, όπως σημειώνει το υπουργείο, τόσο σε μικρή υστέρηση των τακτικών εσόδων, όσο και στη σημαντική αύξηση των δαπανών για τόκους τον μήνα Ιούλιο.

    Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 4,1%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 10,0%, έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 12,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 0,2% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%.

    Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 36,3%, ενώ τα έσοδά του αυξήθηκαν κατά 23,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

    ΝΔ - Σταϊκούρας- Πορεία προϋπολογισμού

    Για έωλη και βραχύβια θριαμβολογία κατηγορεί την κυβέρνηση σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

    «Για άλλη μια φορά, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης αποδείχθηκαν ψεύτικες, έωλες και βραχύβιες. Η δήθεν λογιστική υπέρβαση των στόχων, πολύ γρήγορα, έγινε υστέρηση», ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, επικαλούμενος τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία «σε ταμειακή βάση, η μείωση του ελλείμματος από 42% στο 1ο εξάμηνο του 2010, έγινε 32% το 1ο επτάμηνο. Ειδικότερα, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, αυξήθηκαν μόλις κατά 4,1% το 1ο επτάμηνο του 2010, έναντι αύξησης 6,7% το 1ο εξάμηνο (και στόχο για ετήσια αύξηση 13,7%).»

    Ακόμη υπογράμμισε πως "οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού, αυξήθηκαν και ήταν, τον Ιούλιο, κατά 8,5% υψηλότερες από τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ Βιομηχανία και οικοδομή είναι σε ελεύθερη πτώση (-4,5% και -22% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή), ενώ τα ββλουκέταββ πολλαπλασιάζονται (περίπου 15% των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ)."

    «Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της Τρόικας από τη χώρα μας. Τυχαίο; Δεν νομίζω», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

    [02] Επιχειρηματικότητα με "άρωμα" γυναίκας

    Επιμονή, πάθος για την καινοτομία, πίστη στις ιδέες σου και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνουν γυναίκες, οι οποίες, ξεπερνώντας στερεότυπα και δισταγμούς, έκαναν επιχειρηματικά θαύματα, ξεκινώντας από το μηδέν.

    Οι ιστορίες 36 επιχειρηματιών γυναικών και ανδρών, παρουσιάζονται σε οδηγό, που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τίτλο "Το μυστικό της επιτυχίας: τα πoλλά πρόσωπα της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη".

    Η Luciana Delle Donne δούλευε επί 20 χρόνια ως διευθύντρια τράπεζας. Μέχρι που ένας μήνας εθελοντικής εργασίας σε θεραπευτήριο στη Βραζιλία, τής άλλαξε για πάντα τη ζωή. Σήμερα, είναι ο ιθύνων νους πίσω από την εταιρία «Officina Creativa», με έδρα την ιταλική πόλη Λέτσε, η οποία παράγει δημοφιλείς τσάντες από φαινομενικά άχρηστα υλικά, φτιαγμένες μέσα στις φυλακές από κρατούμενες!

    Η Συριανή Άννα Δαρζέντα ήταν 44 ετών, όταν αποφάσισε να τεθεί επικεφαλής μιας ομάδας 28 γυναικών -κυρίως άνεργων- οι οποίες δημιούργησαν μια πρωτοποριακή συνεταιριστική εταιρία catering, δίνοντας ταυτόχρονα δεύτερη ζωή σε ένα παλιό γαλλικό νοσοκομείο-μοναστήρι, που σήμερα στεγάζει τα εργαστήριά τους.

    Οι ιστορίες της Luciana και της 'Αννας, μαζί με εκείνες άλλων 34 επιχειρηματιών, γυναικών και ανδρών, παρουσιάζονται σε οδηγό, που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τίτλο "Το μυστικό της επιτυχίας: τα πoλλά πρόσωπα της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη".

    [03] Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα

    Σχεδόν αόρατο είναι πλέον το τοξικό νέφος στο κέντρο της Μόσχας, στα βόρεια και δυτικά της οποίας έπεσαν οι πρώτες σύντομες βροχές και φύσηξε δυνατός αέρας έστω και για λίγα λεπτά συμβάλλοντας στην αραίωση και την απομάκρυνση του καπνού.

    Ωστόσο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας "ΜοσΕκοΜόνιτορινγκ", που καταγράφει τις τιμές στην ατμόσφαιρα της πόλης, προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο και σωματίδια είναι αυτή τη στιγμή εντός ορίων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το βράδυ μπορεί να αυξηθούν αισθητά, οπότε οι κάτοικοι δεν πρέπει να χαλαρώσουν εντελώς την επαγρύπνησή τους.

    Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας οι τιμές παραμένουν, κυρίως λόγω της ζέστης, υψηλές σχετικά με το όζον και οι υπόλοιποι δείκτες σταδιακά αποκλιμακώνονται, όμως η βελτίωση που αναμένεται να σημειωθεί το επόμενο διήμερο, δεν σημαίνει ότι αποκλείεται ο σχηματισμός νέου τοξικού νέφους περί τα τέλη της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, καθώς δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μικροκλιματικές συνθήκες, που συνετέλεσαν στη δημιουργία του.

    Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε πως μειώθηκαν στο μισό οι δασικές εκτάσεις που καίγονται εδώ και δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα.

    "Τις τελευταίες 24 ώρες, ο αριθμός των νέων πυρκαγιών ήταν μικρότερος από αυτόν των πυρκαγιών που κατασβέστηκαν. Στις 06:00 (τοπική ώρα) υπήρχαν 612 εστίες σε μια επιφάνεια 92.700 εκταρίων", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    Μια ημέρα πριν οι εκτάσεις που καίγονταν έφταναν τα 174.000 εκτάρια. Περίπου 165.000 άνθρωποι μάχονται τις φωτιές με την συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα.

    Ο ελαφρύς αέρας στην ρωσική πρωτεύουσα μείωσε την θερμοκρασία που νωρίς το πρωί έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου και όπως δήλωσε ο Ρομάν Βιλφάντ, διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι θερμοκρασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι 3 ως 5 βαθμούς χαμηλότερες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

    "Όμως, αν λάβουμε υπόψη μας πως η θερμοκρασία στην περιοχή της Μόσχας είναι μέχρι τώρα 36-37 βαθμοί, ο καύσωνας θα συνεχιστεί. Ακόμα και αν οι θερμοκρασίες πέσουν 3 ως 5 βαθμούς, αυτό αντιστοιχεί στην Σαχάρα ή στην κεντρική Ασία", είπε χαρακτηριστικά.

    "Οι δασικές πυρκαγιές δεν έχουν σβήσει. Οι υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις και ο αντικυκλώνας θα ξαναφέρουν το τοξικό νέφος στην Μόσχα", επισήμανε ο Βιλφάντ και πρόσθεσε πως "οι λίγες βροχοπτώσεις που προβλέπονται μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα προσφέρουν καμιά βοήθεια".

    Η δυτική Ρωσία πλήττεται από τις αρχές Ιουλίου από έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα που προκάλεσε τεράστιες πυρκαγιές από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι.

    Αρχίζοντας το "ξήλωμα" των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, που φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

    Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της χθεσινής σύστασης του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

    Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του. Ο Δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι "βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς", αλλά και ότι "ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα". Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

    Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος δέχεται επικρίσεις για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Λουσκόφ κλήθηκε και από τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν, ο οποίος τον επαίνεσε "γιατί γύρισε έγκαιρα από τις διακοπές του", μια φράση, που ερμηνεύεται από πολλούς ως ειρωνική κατά το στυλ Πούτιν, χωρίς τίποτε άλλο να προδίδει οποιοδήποτε πρόβλημα προς το παρόν.

    Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες που συμμετείχαν στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς γύρω από το κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Σαρόφ έχασαν τη ζωή τους όταν τους καταπλάκωσαν φλεγόμενα δέντρα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Περισσότεροι από 800 πυροσβέστες και στρατιώτες μάχονται από χθες Δευτέρα κατά της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή του πυρηνικού κέντρου (500 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) γνωστού από την σοβιετική εποχή, ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πυρηνικών ερευνών και κατασκευής ατομικών όπλων.

    Αρμόδιος αξιωματούχος δήλωσε χθες πως το ραδιενεργό υλικό επανατοποθετήθηκε στο κέντρο του Σαρόφ, από όπου είχε απομακρυνθεί στις αρχές του μήνα εξαιτίας των πυρκαγιών.

    Περίπου 500 άνθρωποι συνεχίζουν των αγώνα τους για τον περιορισμό της φωτιάς γύρω από ένα άλλο στρατιωτικό κέντρο στο Σνέζινσκ στα Ουράλια, σε απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την ρωσική πρωτεύουσα, στο οποίο κατασκευάζονται πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

    "Η έκταση που καίγεται περιορίστηκε στα έξι εκτάρια" στην ζώνη αυτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Οι τοπικές αρχές κήρυξαν πριν τρεις ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή γύρω από το συγκρότημα Μαγιάκ (περιοχή Τσελιαμπίνσκ) επίσης στα Ουράλια σε απόσταση 2.000 από την Μόσχα. Το συγκρότημα αυτό είναι κέντρο επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων.

    Η Greenpeace από την πλευρά της προειδοποιεί πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης από το Μαγιάκ. Το 1957 σημειώθηκε ένα σοβαρότατο μη πυρηνικό δυστύχημα από την έκρηξη μιας δεξαμενής πυρηνικών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ραδιενεργή μόλυνση που θεωρήθηκε μια από τις χειρότερες στον κόσμο.

    Δυσάρεστα είναι και τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του Τμήματος Υγείας της πόλης της Μόσχας Αντρέι Σελτσόφσκι, διαπιστώνοντας αύξηση της θνησιμότητας τουλάχιστον κατά 2 φορές. «Εάν στο παρελθόν είχαμε καθημερινά στη Μόσχα 360-380 θανάτους, τώρα είναι περίπου 700», είπε ο κ. Σελτσόφσκι στο πρακτορείο Ιντερφάξ, αν και ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μεγαλύτερες αυξήσεις στους θανάτους.

    Εξάλλου, οι ρωσικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να εκδηλωθούν επιδημίες, και ιδιαίτερα επιδημία χολέρας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο.

    Σύμφωνα με τον Ονιστσένκο, οι υγειονομικές υπηρεσίες "ενίσχυσαν τους ελέγχους για λοιμώδεις νόσους" εξαιτίας ενδείξεων όπως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων οξείας γαστρεντερίτιδας και η επιδείνωση της ποιότητας του νερού σε 52 από τις 83 ρωσικές περιφέρειες.

    Μάχη με τις φλόγες

    Ο επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων Ραφαήλ Ζακίροφ είπε ότι χρησιμοποιούνται 34 ιπτάμενα μέσα στην κατάσβεση των πυρκαγιών, εκ των οποίων 9 ξένα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να ενισχυθεί με 2 αμφίβια Μπέριεφ Β-200 που παραλαμβάνονται κατευθείαν από το εργοστάσιο κατασκευής τους, 2 ελικόπτερα Κ-32, που φθάνουν από την Τουρκία, δύο αεροσκάφη από την Ιταλία κι ένα ακόμη από τη Γαλλία.

    Εξάλλου, μία ομάδα από αμερικανούς διασώστες, ειδικευμένους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έφθασε σήμερα στη Μόσχα για να συνδράμει τις ρωσικές αρχές στη μάχη τους κατά των καταστροφικών πυρκαγιών στα δάση της χώρας, ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον.

    Η αποστολή ακολούθησε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε την Παρασκευή η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, στη διάρκεια των οποίων «οι ΗΠΑ πρόσφεραν στη Ρωσία τη βοήθειά τους για να καταπολεμηθούν οι φρικτές πυρκαγιές», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Φίλιπ Κρόουλι ανέφερε επίσης πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει το αίτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα να απομακρυνθούν τα παιδιά και άλλα μέλη των οικογενειών του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, τα οποία υποφέρουν από τον καπνό από τις πυρκαγιές που έχει καλύψει την ατμόσφαιρα στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο αρμόδιος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σαϊγκού ζήτησε αναδιάταξη των δυνάμεων και συγκέντρωσή τους στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και εκείνο της Μόσχας, που μοιάζει ανυποχώρητο και ταλαιπωρεί ήδη για δεύτερη εβδομάδα τους κατοίκους της πρωτεύουσας.

    Ο κ. Σαϊγκού προανήγγειλε «γενικευμένη επίθεση στα μέτωπα των περιχώρων της Μόσχας», που θα απαλλάξει τη ρωσική πρωτεύουσα από τις φωτιές σε 5-7 ημέρες.

    Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία πρότειναν στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ να ζητήσει επείγουσα βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και για να αποφευχθεί μια πραγματική "ανθρωπιστική καταστροφή".

    "Σήμερα έγινε σαφές ότι το υπάρχον σύστημα στη χώρα δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί μαι τέτοια κατάσταση ανάγκης" αναφέρεται σε ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από την πρόεδρο της Ομάδας του Ελσίνκι, Λιουντμίλα Αλεξέεβα και τον πρώην διαφωνούντα Σεργκέι Κοβαλέφ.

    "Χρειάζεται μια μεγάλης έκτασης διεθνής ανθρωπιστική επιχείρηση για να σωθούν και ζωές και η φύση", εκτιμούν οι υπογράφοντες την επιστολή και συνεχίζουν:" Είναι φανερό ότι η χώρα δεν διαθέτει αρκετά μέσα για να αντιμετωπίσει τις φωτιές".

    "Δεν διαθέτουμε παρά μόνο τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν πάνω από 200", προστίθεται στην ίδια επιστολή και επισημαίνεται:" Για να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά και τεχνολογική, είστε υποχρεωμένος να ζητήσετε επείγουσα βοήθεια από τους ηγέτες κρατών, που έχουν πείρα στις μάχες κατά τνω πυρκαγιών σε δάση".

    Ηδη πολλές χώρες , όπως Γαλλία και Ιταλία έχουν ήδη προσφερθεί να βιηθήσουν τη Ρωσία, αλλά σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων που επιθυμεί να μειώσει το ύψος της καταστροφής, για να αποφευχθεί η πρόκληση πανικού στο λάο, "η βοήθεια από το εξωτερικό θα κρατηθεί ως ρεζέρβα".

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων 557 εστίες φωτιάς είναι ενεργές σε όλη τη Ρωσία και σε μια έκταση 174.000 στρεμμάτα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 247 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 239. Από το συνολικό αριθμό των πυρκαγιών οι 25 αφορούν αργή καύση επιφανειακών κοιτασμάτων τύρφης, η ατελής καύση της οποίας και παράγει το μεγαλύτερο όγκο του μονοξειδίου του άνθρακα.

    Τηλεγράφημα Παπανδρέου σε Πούτιν

    Την λύπη του και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρωσία, εκφράζει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεγράφημά του προς τον Ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Το τηλεγράφημα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει αναλυτικά ως εξής:

    "Είναι μεγάλη η λύπη μου από την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Ρωσία αυτές τις ημέρες.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή μας σε όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγωδία.

    Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι σκέψεις μας είναι μαζί τους".

    Επικοινωνία Αβραμόπουλου με Λαβρόφ και Λουσκόφ

    Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Δημ. Αβραμόπουλος βρίσκεται "σε διαρκή επικοινωνία" με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και το Δήμαρχο Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ,καθώς και με τις αρμόδιες Αρχές της ρωσικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μόσχα και τις γύρω περιοχές, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

    Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε, ήδη, αποστείλει, από τις 2 Αυγούστου, σχετικό μήνυμα προς τον κ. Λαβρόφ, εκφράζοντας οδύνη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και αισθήματα συμπαράστασης για τις τεράστιες υλικές ζημιές, που είχαν καταγραφεί.

    "Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών σε τέτοιες περιστάσεις αποτελεί τον κανόνα της διεθνούς συνύπαρξης και αλληλοκατανόησης. Και θα ήταν καλό η Ελλάδα να συνδράμει και με πράξεις στην άνιση μάχη του ρωσικού λαού και της κυβέρνησής του απέναντι στον πύρινο εφιάλτη, όπως άλλωστε είχε κάνει και η Ρωσία στην ανείπωτη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα με τις πυρκαγιές του 2007, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

    Ελληνική βοήθεια

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Ι. Ζέππος, ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε θέση να αποστείλουν κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών - ΕΜΑΚ για να συνδράμει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τεραστίων πυρκαγιών που μαίνονται στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να παρατείνουν την παραμονή τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης της θεώρησης εισόδου στα διαβατήριά τους.

    Από το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε επίσης ότι εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα και οι ελληνικές προξενικές αρχές στη Ρωσική Ομοσπονδία.

    [04] Ικανοποίηση για τη "Δίας"

    Θεαματικά είναι τα αποτελέσματα στην αστυνόμευση μετά τη λειτουργία της ομάδας "Δίας", της δίκυκλης, δηλαδή, αστυνόμευσης.

    Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της Αστυνομίας, η εγκληματικότητα έχει μειωθεί σημαντικά και σε μερικές περιπτώσεις η μείωση φτάνει και ξεπερνά το 50%, ποσοστό με μεγάλη σημασία στα σοβαρά εγκλήματα.

    Θετική φαίνεται πως είναι και πρώτη εικόνα των πολιτών για το νέο πρόγραμμα αστυνόμευσης, αφού, όπως δηλώνουν κάποιοι, νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και η παρουσία των ανδρών της ομάδας "Δίας" "δίνει μια σιγουριά στον κόσμο".

    Η λειτουργία της συγκεκριμένης ομάδας ξεκίνησε πιλοτικά σε 75 Δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης στις 29 Μαρτίου 2010.

    Τα αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας κατά την πιλοτική αυτή φάση ήταν τόσο σημαντικά, ώστε στις 19 Ιουλίου η εφαρμογή της συγκεκριμένης μορφής αστυνόμευσης επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

    «Νιώθω ασφαλέστερος στη δουλειά μου, αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει και από έναν αστυνομικό να τον προστατεύει», υποστήριξε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Παπάζογλου, ο οποίος διατηρεί πρατήριο υγρών καυσίμων στην Καισαριανή, ενώ η Κωνσταντίνα Φίστη, που ζει στον Αυλώνα Αττικής, αλλά έρχεται συχνά στην Αθήνα για δουλειές και ψώνια, υπογράμμισε ότι η ομάδα "Δίας" «δίνει μια σιγουριά στον κόσμο». Ο Γιώργος Σούφερης, ηλεκτρολόγος από τα Άνω Πατήσια, υποστήριξε ότι «είναι ένα πολύ θετικό μέτρο. Είναι γρήγοροι, είναι καλοί με τις μηχανές, είναι ευγενικοί με τους πολίτες».

    [05] Νέα περιστατικά

    Εννέα είναι συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Βέροιας, με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας.

    Όπως διευκρίνισε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Ν. Χατζηδημητρίου, εκτός των επτά γνωστών από χθες περιστατικών, υπάρχουν ακόμη δύο περιπτώσεις ασθενών.

    Ο ένας εκ των δύο είχε προσέλθει στο νοσοκομείο Βέροιας τον Ιούνιο, απ' όπου είχε μεταφερθεί στο Λοιμωδών, όπου παρέμεινε κάποιο διάστημα για νοσηλεία. Καθώς, όμως, υποτροπίασε, προσήλθε εκ νέου, προχθές, στο νοσοκομείο της Βέροιας, όπου και νοσηλεύεται.

    Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν ηλικιωμένο άνδρα, 86 ετών, ο οποίος εισήλθε στο νοσοκομείο, με άλλη πηγή προβλήματος και στη συνέχεια διαπιστώθηκε πως πάσχει από εγκεφαλίτιδα.

    Δείγματα και από τους εννέα ασθενείς έχουν σταλεί στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται για τον "ιό του Δυτικού Νείλου".

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων, ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι η κλινική κατάσταση των ασθενών είναι καλή και πως οι αρχές του νοσοκομείου ακολουθούν τη σύσταση του Νοσοκομείου Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης για παραμονή των ασθενών για νοσηλεία τουλάχιστον δέκα ημερών, προτού λάβουν εξιτήριο.

    Ήδη, δύο εξ αυτών έχουν συμπληρώσει το προτεινόμενο διάστημα νοσηλείας και δεν αποκλείεται να λάβουν εξιτήριο.

    Στο μεταξύ, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, στο γραφείο της Αντινομάρχη Υγείας, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάγκη να γίνουν νέοι ψεκασμοί, ενώ τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον νομάρχη, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ, σύσκεψη για το θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία Ημαθίας με τη συμμετοχή των 12 δημάρχων του νομού, εκπροσώπου του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών των Σερρών και εκπροσώπου της εταιρείας που πραγματοποιεί τους ψεκασμούς.

    Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κώστας Καραπαναγιωτίδης, αποφασίστηκε η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης και από αφίσες και φυλλάδια, η επέκταση του προγράμματος ψεκασμών σε όλο τον νομό (ενώ μέχρι τώρα οι ψεκασμοί γίνονταν στις περιοχές που έχουν διαπιστωμένο πρόβλημα) και η πραγματοποίηση απεντομώσεων σε εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως τα στάσιμα νερά, οι βόρθοι και άλλες περιοχές με μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων.

    Σε ό,τι αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πιθανά κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στο νομό και διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει, από την πλευρά της νομαρχίας, όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες.

    Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες όσον αφορά τον "ιό του δυτικού Νείλου", μετά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας που παρουσιάστηκαν στη χώρα μας, συνιστώντας τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κ.λπ.

    Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυικούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό, μικρότερο από το 1%, των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

    «Δεν υπάρχει λόγος τρομοκρατίας, ο ιός κάνει ήπια λοίμωξη και πολλές φορές μπορεί να νοσήσει ο άνθρωπος αλλά να μην καταλάβει τίποτα», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ Άννα Παππά, προσθέτοντας ότι τα πιο πολλά περιστατικά είναι ασυμπτωματικά, απλώς, τα ηλικιωμένα άτομα, κάνουν μια λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος που την ξεπερνούν, όμως, σε μεγάλο ποσοστό.

    «Και τα περασμένα χρόνια κάναμε συνεχείς ελέγχους αλλά φέτος είχαμε μια αύξηση σε σχέση με τα περσινά περιστατικά. Τώρα είναι πλέον θέμα επαγρύπνησης και από δω και πέρα ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλά», κατέληξε η κ. Παππά.

    Ο ιός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1937 στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα. Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη (συμπεριλαμβανομενης της Μεσογείου) και την Αυστραλία. Το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου σήμερα καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.

    Επιδημίες "Πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις - πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

    Δεκαέξι ασθενείς από την Κεντρική Μακεδονία, εκ των οποίων οι δύο εξέπνευσαν, νοσούσαν από τον ιό του «Δυτικού Νείλου», όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Α΄ εργαστηρίου μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Ιογενής εγκεφαλίτιδα έχει διαγνωσθεί, επίσης, σε έναν 60χρονο, από την περιοχή Ομολίου Λάρισας, που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σήμερα αναμένεται να αποσταλεί δείγμα προς εξέταση στο Α' Μικροβιολογικό Εργαστήριο Ιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν πρόκειται ή όχι για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

    [06] "Πράσινο νησί - Αϊ Στράτης"

    Αρχίζει η υλοποίηση του έργου "Πράσινο νησί - Αϊ Στράτης", όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Παιδείας,που θα είναι η χρηματοδοτούσα Αρχή, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Το έργο, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ " Έρευνα και Τεχνολογία" και θα περιλαμβάνει:

    - Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας.

    - Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ) σε δημόσια κτήρια.

    - Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού.

    - Έργα "πράσινων" μεταφορών ( ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού.

    - Λοιπές πράσινες παρεμβάσεις, όπως υδροπονικά θερμοκήπια, βιολογική γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία.

    Κύριος του έργου θα είναι η κοινότητα Αγ. Ευστρατίου και τα αποτελέσματά του θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον σε ελληνικά νησιά αντίστοιχου ή μεγαλύτερου μεγέθους.

    Η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού υλοποίησης των έργων αναμένεται εντός του 2010, ενώ στις αρχές του 2011 αναμένεται η εγκατάσταση της ηλεκτροπαραγωγής και των υπόλοιπων παρεμβάσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 August 2010 - 8:30:36 UTC