Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα"
  • [02] "Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ"
  • [03] "Μάστιγα" τα προϊόντα "μαϊμού"

  • [01] "Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα"

    Τη διαβεβαίωση ότι η εκταμίευση όλων των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η χώρα "θα διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες". Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση του νέου 10ήμερου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι "η πρώτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος είναι θετική, δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Θα πάρουμε και την τρίτη δόση. Όλες τις δόσεις θα τις πάρουμε".

    Σύμφωνα με τον υπουργό, "ο πρώτος κύκλος έκλεισε", αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και "αιχμή των παρεμβάσεων στο εξής θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές". Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε σε 10 τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους και συγκεκριμένα: Τη νέα φορολογική διοίκηση με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τον νέο προϋπολογισμό, τον έλεγχο των δαπανών και της σπατάλης στα νοσοκομεία και του κόστους υγείας, τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και τον Καλλικράτη, την απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φαρμακεία, ορκωτοί λογιστές, κ.λπ.), την αναδιάρθρωση σε ΟΣΕ και ΔΕΚΟ, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις, τις αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα, το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και, τέλος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον έλεγχο των τιμών.

    Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δημοσιοποιηθούν από την τρόικα, ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο για την υλοποίηση του μνημονίου και ένα κείμενο πολιτικής που θα αποτυπώνει την κατάσταση στην Ελλάδα. Στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την επίσημη αποδέσμευση της συμμετοχής του Ταμείου στη β΄ δόση του δανείου. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντίστοιχη απόφαση θα ληφθεί στο Ecofin, στις 7 Σεπτεμβρίου. Η β΄ δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί στις 13- 15 Σεπτεμβρίου. Η επόμενη επίσημη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει προς το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο την εκταμίευση της γ΄ δόσης προς το τέλος Δεκεμβρίου. Ενδιάμεσα, εντός του Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στην Ελλάδα άλλο κλιμάκιο της τρόικας, για την προετοιμασία του προϋπολογισμού 2011.

    Στη συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι:

  • Παραμένει η θέση της κυβέρνησης για το 51% στη ΔΕΗ και δεν υπάρχει πρόθεση πώλησης λιγνιτικών ή άλλων μονάδων

  • Δεν τίθεται θέμα περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα

  • Δεν έχει τεθεί θέμα απολύσεων προσωπικού από τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ και τους φορείς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν, αλλά θα γίνουν μετατάξεις μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

    Ειδικά για το πιστωτικό σύστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξήγγειλε νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δις. ευρώ για τις τράπεζες, με τις οποίες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε, η επέκταση του πακέτου των εγγυήσεων κατά 25 δις. ευρώ (συνολικά θα είναι 55 δις. ευρώ), αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, καθώς "οι τράπεζες ακόμα δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς πηγές χρηματοδότησης". Προσδιόρισε το τέλος Σεπτεμβρίου ως το χρονικό σημείο για να αρχίζει να αποσαφηνίζεται το τοπίο σχετικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ενώ, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε "ανοικτός" σε ένα ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το ΤΤ και την ΑΤΕ.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση του Δημοσίου με τρεις μεγάλους οίκους, που θα αποτιμήσουν και θα αξιολογήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου σε όλες τις τράπεζες. Παράλληλα, έως τον Σεπτέμβριο θα έχει αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ θα ολοκληρωθεί η μελέτη για τις στρατηγικές επιλογές του πιστωτικού τομέα και θα εκπονηθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΑΤΕ. Επισήμανε, πάντως, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις των ιδιωτικών τραπεζών, "οι οποίες αποφασίζουν μόνες τους, αλλά πάντα εντός του πλαισίου που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσέλκυσης ξένων τραπεζών σε ΤΤ και ΑΤΕ, ο υπουργός δήλωσε ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ανοικτό. Οι τράπεζες είναι ελληνικές, αλλά μέτοχοι είναι και ξένοι. Μας ενδιαφέρει το τραπεζικό σύστημα να διατηρήσει την ελληνικότητά του, αλλά αυτό δεν αναιρεί τις ξένες επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια βούληση ή απόφαση προς κάποια κατεύθυνση". Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τράπεζες πέρασαν από τα stress tests και διαβεβαίωσε ότι ακόμη και η ΑΤΕ είναι απολύτως ασφαλής, ενώ το Δημόσιο εγγυάται απολύτως το μέλλον της.

    Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους σχετικά με την υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος της χώρας και τον περιορισμό του ελλείμματος, οι εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών είναι παρόμοιες με εκείνες της τρόικας, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπεριέλαβε στους κινδύνους αυτούς:

  • Την υστέρηση των εσόδων (ΦΠΑ, φόροι νομικών προσώπων, κ.λπ.)

  • Τις υπερβάσεις των δαπανών στο κράτος (κυρίως λόγω επιχορηγήσεων ΟΑΕΕ και ΟΑΕΔ, υπερβάσεων υπουργείου Υγείας και ΟΠΑΔ)

  • Τις υπερβάσεις των δαπανών στον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως με τις προμήθειες των νοσοκομείων και τις δαπάνες στους ΟΤΑ (ειδικά ενόψει των εκλογών), και

  • Τον αρνητικό επηρεασμό του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους από την επικείμενη ενσωμάτωση στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης των στοιχείων φορέων του Δημοσίου (π.χ. το χρέος μόνον του ΟΣΕ επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ).

    Στο 5,5% ο πληθωρισμός

    Στο 5,5% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) τον Ιούλιο φέτος, από 5,2% τον Ιούνιο 2010 και 0,6% τον Ιούλιο 2009, και πλέον επανήλθε στα επίπεδα του 1997 (Ιούλιος 1997, 5,4%).

    Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό στη χώρα και, όπως ανακοίνωσαν χθες, προβλέπουν πληθωρισμό 4,75% σε μέσα επίπεδα για το 2010, ωθούμενο, κυρίως, από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια αναθεώρηση του εκτιμώμενου πληθωρισμού με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών».

    Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, στόχος είναι η υλοποίηση όλων των ειδικών δράσεων για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και της μελέτης για τη συμβολή του λιανικού εμπορίου στην ανταγωνιστικότητα των τιμών, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Ιουλίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,5% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008. Ο Γενικός Δείκτης τον Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 5,5% προήλθε από τις αυξήσεις των εξής δεικτών, που αφορούν σχεδόν στο συνολικό φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών:

    α) Κατά 19,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 1,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 8,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

    ε) Κατά 1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

    στ) Κατά 18,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    ζ) Κατά 5,4% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

    η) Κατά 0,9% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    θ) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    ι) Κατά 3,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών -κυρίως- των ειδών φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα) στα κυλικεία και των τιμών των ξενοδοχείων.

    ια) Κατά 4,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    Εξάλλου, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) παρουσίασε τον Ιούλιο εφέτος αύξηση 5,5%, από 5,2% τον Ιούνιο 2010 και 0,7% τον Ιούλιο 2009. Ο Εν. ΔΤΚ τον Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    [02] "Δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ"

    Για μία ακόμη φορά η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

    Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της ειδικής κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Θόδωρο Πάγκαλο, η υπουργός τόνισε ότι «συζητάμε τα πάντα εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ» και επίσης ότι «η κυβέρνηση έπεισε τους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης».

    Όπως ανέφερε επίσης η κ. Μπιρμπίλη, εξασφαλίστηκε παράταση έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει την πρότασή της για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ήδη -είπε η κ. Μπιρμπίλη- συζητούνται τεχνικά θέματα για τα οποία θα υπάρξει κατάληξη στο τέλος του χρόνου.

    Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου, τα μέλη της τρόικας, που εισηγήθηκαν αρχικά πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, δεν αποκλείουν ισοδύναμες λύσεις που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση των αγορών.

    Εκτός από τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπαγορεύονται και από την Κοινοτική νομοθεσία, το μνημόνιο που έχει υπογραφεί τον Μάιο προβλέπει ότι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ενέργειας και Υπουργική Απόφαση για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας.

    Στη σύσκεψη, πέραν του θέματος της απελευθέρωσης αγοράς ενέργειας, συζητήθηκαν τα θέματα των επενδύσεων, που πρέπει να γίνουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έως το 2020.

    Στη σύσκεψη μετείχαν εκτός από τον κ. Πάγκαλο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης και ο Ν. Αθανασάκης.

    Αντιδράσεις

    Ικανοποιημένη δηλώνει η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ για τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ότι δεν πρόκειται να πουληθούν μονάδες της ΔΕΗ σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στον σταθμό Βήμα 99,5, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Νίκος Φωτόπουλος.

    Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη θετική επίδραση των επενδύσεων που σχεδιάζονται στην αγορά ενέργειας στη χώρα μας, "οι οποίες θα οδηγήσουν στον ελεύθερο και υγιή ανταγωνισμό» όπως είπε και δήλωσε ενάντιος σε «αεριτζήδες επενδυτές που θέλουν έτοιμα και σίγουρα λεφτά για να φουσκώσουν τους ήδη παχυλούς μισθούς τους».

    Ο κ. Φωτόπουλος πρόσθεσε ότι «η ΔΕΗ δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον υγιή ανταγωνισμό», ενώ έκανε λόγο για «έγκλημα και βιασμό» της ΔΕΗ που δεν μπορεί να αφήσει αδρανείς τους εργαζόμενους σε αυτήν.

    Τέλος δεν απέκλεισε, εκ νέου, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης απεργιών σε περίπτωση που πωληθούν μονάδες της ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς.

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Β.Τζότζολα σχετικά με τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για το θέμα της ΔΕΗ δήλωσε ότι "η Κυβέρνηση του Μνημονίου παλινωδεί. Πουλάει; Εκμισθώνει; Ή βρίσκεται και πάλι σε σύγχυση;".

    "Υπουργοί διαφωνούν λες και είναι εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτες της δημόσιας ηλεκτροπαραγωγής. Η ΝΔ λέει "ναι" στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς. Αλλά με σχέδιο. Απελευθέρωση της αγοράς δεν σημαίνει εκποίησή της ΔΕΗ. Η Κυβέρνηση του Μνημονίου, μας χρωστάει απάντηση. Πριν το Δεκέμβριο", πρόσθεσε η κα Τζότζολα.

    Εξ άλλου, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη ΔΕΗ αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να βρεθούν για μια ακόμη φορά απροετοίμαστοι. Με όποιο σενάριο επιλέξει η κυβέρνηση να παραδώσει στους μεγάλους επιχειρηματίες το πλήρη έλεγχο της ΔΕΗ, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο:Πολύ πιο ακριβό ρεύμα για το λαό, μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τις πολυεθνικές, βαρύτερες συνέπειες για το περιβάλλον".

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Υπενθυμίζουμε στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι διακόπτες ανήκουν στον Ελληνικό λαό και όχι στη συντεχνία τους. Σαφώς είμαστε υπέρ του διαλόγου και σαφώς υπέρ της λογικής επεξεργασίας των αναγκών που επιβάλλουν οι συνθήκες".

    Τέλος ο κ. Χ. Στάικος του ΣΥΝ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν διαψεύδει ότι ακολουθεί τη «γραμμή» της τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, παρά μόνο μεταθέτει τις αποφάσεις της κερδίζοντας λίγο χρόνο".

    Και προσθέτει ότι "η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις σε νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια".

    [03] "Μάστιγα" τα προϊόντα "μαϊμού"

    Σε "μάστιγα" για την ελληνική αγορά εξελίσσεται η διακίνηση των προϊόντων "μαϊμού". Η χώρα μας κατέχει επίσημα την πρώτη θέση στην κυκλοφορία των προϊόντων αυτών και το ελληνικό κράτος υπολογίζεται ότι χάνει φορολογικά έσοδα, ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το χρόνο.

    Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προϊόντα απομιμήσεων κρύβουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, δεν είναι λίγοι αυτοί που, λόγω της οικονομικής κρίσης, τα αγοράζουν, καθώς έχουν χαμηλή τιμή.

    Ευρωπαϊκή πρωτιά

    Την ευρωπαϊκή πρωτιά στη διακίνηση προϊόντων απομιμήσεων (μαϊμού) κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και κάθε χρόνο οι τελωνειακές αρχές δεσμεύουν εκατομμύρια τεμάχια προϊόντων "μαϊμού", το παραεμπόριο εξακολουθεί να βρίσκει γόνιμο έδαφος.

    Μόνο πέρυσι, οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν 21,9 εκατ. τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, σχεδόν το 20% επί των συνολικών προϊόντων "μαϊμού", που εντοπίστηκαν στην ΕΕ των "27". Συνολικά, για τους "27" της ΕΕ δεσμεύτηκαν από τα τελωνεία των κρατών μελών 118 εκατ. προϊόντα, το 2009.

    Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα, με ποσοστό 19%, άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%). Επίσης, σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν και τα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, φάρμακα, παιχνίδια, αλλά και ηλεκτρικές συσκευές. Στις χώρες προέλευσης των προϊόντων μαϊμού συγκαταλέγονται η Άπω Ανατολή, η Κίνα, η Μαλαισία, η Ινδονησία, το Πακιστάν και η Ινδία.

    Στα 20 δισ. ευρώ το εμπόριο προϊόντων "μαϊμού"

    Σχολιάζοντας την κατάσταση αυτή, ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ οφείλονται στην εμπορία απομιμήσεων. Επίσης, ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι αυτό σημαίνει απώλειες εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο της τάξης τουλάχιστον των 5 δισ. ευρώ, αν υπολογίσει κανείς ότι το 23% είναι η απώλεια από το ΦΠΑ και 25% από τη φορολογία. Σχετικά με τις απώλειες εισοδήματος ανά τομέα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εκτιμά ότι ανέρχονται περίπου στα 9 με 10 δισ. ευρώ, το χρόνο.

    Όσον αφορά το ποσοστό κυκλοφορίας των προϊόντων μαϊμού, ο κ. Β. Κορκίδης επεσήμανε ότι στην ένδυση-υπόδηση το ποσοστό ανέρχεται στο 20%, στα ηλεκτρικά είδη στο 10%, στα είδη δώρων (gadget) στο 15%, στα ποτά-καπνό περίπου στο 2,5%, ενώ στα τρόφιμα το ποσοστό ακόμη είναι μη μετρήσιμο.

    Αναφορικά με τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν για τη διασφάλιση του εισοδήματος του καταναλωτή και του μικρομεσαίου επιχειρηματία, ο κ. Κορκίδης υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν τρεις ταυτόχρονες ενέργειες. Η πρώτη είναι να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας. Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προέβαλε ως επιτακτική ανάγκη τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται αυτά τα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, στους παράνομους μικροπωλητές, οι οποίοι τα διοχετεύουν στον καταναλωτή. Όπως είπε, η νομοθεσία υπάρχει, που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, αλλά δεν εφαρμόζεται πάντα.

    Επιτακτική η ανάγκη διενέργειας ελέγχων

    Τα προϊόντα "μαϊμού", σε σχέση με τα γνήσια προϊόντα, είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει ο καταναλωτής, δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τσιφάκης, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χαμηλή τιμή σε συνδυασμό με την ποιότητα πρέπει να υποψιάζουν τον καταναλωτή.

    Επίσης, ο κ. Τσιφάκης υπογράμμισε ότι, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα, η διάθεση τέτοιων προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές από αυτές των γνήσιων έχει ως αποτέλεσμα να αποσπούν μερίδιο αγοράς από τους εμπόρους, να παραπλανούν τον καταναλωτή και σε πολλές περιπτώσεις να πλήττουν την εικόνα των γνήσιων προϊόντων.

    Όπως επεσήμανε, σε αγορές προϊόντων "μαϊμού" οδηγούνται κατά κύριο λόγο οι νεαρές ηλικίες, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Κατά την άποψη του, αυτό οφείλεται στο προφίλ του νέου, αρεστού και μοντέρνου καταναλωτή, που προβάλλεται μέσα από τα διαφημιστικά μηνύματα. Καταλήγοντας, ο κ. Μ. Τσιφάκης σημείωσε τη σπουδαιότητα της διενέργειας ελέγχων για την προστασία του καταναλωτή.

    Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, τόνισε ότι ο έλεγχος είναι θέμα της πολιτείας, των επιμελητηρίων και των εμπορικών συλλόγων, ενώ πρόσθεσε ότι και ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι υποψιασμένος, όταν βλέπει χαμηλές τιμές, και να προστατεύει και ο ίδιος τα συμφέροντά του.

    Επιβλαβή για την υγεία τα προϊόντα "μαϊμού"

    Εν τω μεταξύ, τα προϊόντα "μαϊμού" εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την υγεία του καταναλωτή, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Κατσαρός, επιστημονικός συνεργάτης του Δημόκριτου και επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας και συστήνει στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αγορά των προϊόντων και να τα αγοράζουν από καταστήματα.

    Τα στοιχεία, τα οποία πρέπει να παρατηρεί ο καταναλωτής, όταν πρόκειται να προβεί σε μια αγορά, είναι αν αναγράφεται στο προϊόν η ημερομηνία λήξης, τα συστατικά του, καθώς και το σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την επικινδυνότητα των προϊόντων μαϊμού ο κ. Ν. Κατσαρός την απέδωσε στο γεγονός ότι αυτά τα προϊόντα δεν τηρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα καλλυντικά, τα αρώματα και οι κρέμες χεριών, προσώπου, αν πρόκειται για προϊόντα απομίμησης, στις ηπιότερες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες, ενώ στις σοβαρότερες περιπτώσεις προκαλούν πονοκεφάλους και ζαλάδες. Αυτό οφείλεται στο ότι τα προϊόντα αυτά ενδεχομένως να εμπεριέχουν συστατικά τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όσον αφορά τα ρούχα-απομιμήσεις, ο επιστημονικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας ενημέρωσε ότι αυτά περιέχουν χρωστικές, βαφές δηλαδή, όπως μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο και αυτές οι ουσίες περνούν από το δέρμα στον οργανισμό και εκτός από δερματικές αλλεργίες, πονοκεφάλους, ζαλάδες, μπορούν να προκαλέσουν και βλάβες στο συκώτι, το αμυντικό σύστημα, καθώς και νευρολογικές διαταραχές.

    Σχετικά με τα παιχνίδια-απομιμήσεις, περιέχουν και αυτά χρώμιο, μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο. Στην επαφή τους με τα μικρά παιδιά προκαλούν δερματικές αλλεργίες, βλάβες στο αμυντικό σύστημα, ορμονικές διαταραχές, καθώς και πνιγμό, αφού η αποκόλληση κομματιών από ένα τέτοιο παιχνίδι γίνεται πιο εύκολα.

    Τέλος, για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου (προϊόντα απομίμησης), ο κ. Ν. Κατσαρός υπογράμμισε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι έλεγχοι, οι οποίοι πρέπει να εντατικοποιηθούν.

    Η άποψη των καταναλωτών

    Σχετικά με τα προϊόντα "μαϊμού", οι απόψεις των καταναλωτών διίστανται. Αν και οι περισσότεροι επιλέγουν να αγοράζουν αυθεντικά προϊόντα, υπάρχουν κάποιοι που, λόγω της οικονομικής κρίσης, καταφεύγουν στην αγορά "μαϊμού" προϊόντων, καθώς οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των γνήσιων.

    Ειδικότερα, η Χριστίνα Μπλάτσου, οικονομολόγος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρκετές φορές έχει προβεί σε αγορά μη αυθεντικών προϊόντων, διότι, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, είναι πιο προσιτά στην οικονομική της κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, "δεν με ενδιαφέρει να έχω ένα γνήσιο προϊόν. Εφόσον μπορώ να βρω αυτό που θέλω σε πιο οικονομική τιμή, διαλέγω αυτό, χωρίς δεύτερη σκέψη".

    Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί, οι οποίοι δεν δελεάζονται από τις συμφέρουσες τιμές των προϊόντων απομιμήσεων και επιμένουν να αγοράζουν τα αυθεντικά. "Γνωρίζω ότι όσο πιο φθηνό είναι ένα προϊόν τόσο περισσότερες παγίδες κρύβει. Δεν παρασύρομαι από τη χαμηλή τιμή ενός προϊόντος. Κατά την άποψη μου, η ευτελέστατη τιμή συνεπάγεται αμφιβόλου ποιότητας προϊόν. Αντίθετα, επιλέγω να αγοράζω από καταστήματα, που γνωρίζω την ποιότητα και τη γνησιότητα των προϊόντων", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Τότσικας, ελεύθερος επαγγελματίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 August 2010 - 4:32:12 UTC