Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο
  • [02] "Από το 2013 η ανάπτυξη"
  • [03] Δραστική μείωση του ορίου απουσιών
  • [04] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • [05] Συνάντηση στη Ρόδο
  • [06] Συνέντευξη Έντ.Σεβαρνάντζε
  • [07] Μικρή βελτίωση

  • [01] Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο

    Στο 5,5% αυξήθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός) τον Ιούλιο φέτος, από 5,2% τον Ιούνιο 2010 και 0,6% τον Ιούλιο 2009, και πλέον επανήλθε στα επίπεδα του 1997 (Ιούλιος 1997, 5,4%).

    Οι ελεγκτές της τρόικας έχουν ήδη αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό στη χώρα και, όπως ανακοίνωσαν χθες, προβλέπουν πληθωρισμό 4,75% σε μέσα επίπεδα για το 2010, ωθούμενο, κυρίως, από την αύξηση των έμμεσων φόρων. Σε ανάλογες εκτιμήσεις προέβη και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μια αναθεώρηση του εκτιμώμενου πληθωρισμού με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών».

    Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, στόχος είναι η υλοποίηση όλων των ειδικών δράσεων για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς και της μελέτης για τη συμβολή του λιανικού εμπορίου στην ανταγωνιστικότητα των τιμών, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του Ιουλίου 2010, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2009, προκύπτει αύξηση 5,5% έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008. Ο Γενικός Δείκτης τον Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,5% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009.

    Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 5,5% προήλθε από τις αυξήσεις των εξής δεικτών, που αφορούν σχεδόν στο συνολικό φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών:

    α) Κατά 19,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 1,6% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 8,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,2% της ομάδας «Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

    ε) Κατά 1% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

    στ) Κατά 18,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    ζ) Κατά 5,4% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας.

    η) Κατά 0,9% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    θ) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    ι) Κατά 3,5% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών -κυρίως- των ειδών φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα) στα κυλικεία και των τιμών των ξενοδοχείων.

    ια) Κατά 4,4% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    Εξάλλου, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) παρουσίασε τον Ιούλιο εφέτος αύξηση 5,5%, από 5,2% τον Ιούνιο 2010 και 0,7% τον Ιούλιο 2009. Ο Εν. ΔΤΚ τον Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,4% έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    [02] "Από το 2013 η ανάπτυξη"

    Την εκτίμησή του ότι από το 2013 θα αρχίσει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, και σημειώνει πως τότε θα δουν οι Έλληνες ότι τα δύσκολα πέρασαν, ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας, όχι πια στο Δημόσιο, αλλά στον ιδιωτικό τομέα, θα μπουν σε φάση «διατηρήσιμης ανάπτυξης» και θα δουν τα εισοδήματα να αυξάνονται. «Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την αύξηση και των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο τομέα», σημείωνει, διευκρινίζοντας πως πριν από αυτό το διάστημα, δεν προβλέπται νέα μείωση, αλλά προβλέπεται πάγωμα των συντάξεων.

    Για το «καυτό» θέμα της τόνωσης των εσόδων και της συνολικής αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και το χρονικό περιθώριο που έχει η κυβέρνηση για να πετύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος για το 2010, ο κ. Τόμσεν λέει πως η υπό συγκρότηση ειδική ομάδα, θα στοχεύσει στην άντληση φορολογικών εσόδων από τα άτομα με υψηλά εισοδήματα, που φοροδιαφεύγουν. «Τα καλά νέα είναι ότι για να το πετύχετε αυτό δεν χρειάζεστε φορολογικό μηχανισμό, γιατί ξέρετε, ήδη, ποιοί έχουν τις μεγάλες βίλες, τις πισίνες και τις διασυνδέσεις. Αυτό που χρειάζεστε είναι πολιτική βούληση», επισημαίνει.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, οι οποίες αναμένεται να έχουν άμεσα θετικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη της οικονομίας, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ υπογραμμίζει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση του καμποτάζ και προσθέτει: «Δίχως αμφιβολία, θα υπάρξουν κατεστημένα συμφέροντα που θα αντιδράσουν, αλλά χρειάζεται να σκεφθείτε έξυπνα για να επιλέξετε τις κατάλληλες μάχες».

    [03] Δραστική μείωση του ορίου απουσιών

    Σε δραστική μείωση του ορίου απουσιών στα σχολεία, προσανατολίζεται η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ύστερα από συνάντησή της με την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς κοινό μυστικό αποτελούν οι «βεβαιώσεις» από γιατρούς, που συχνά χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους γονείς, προκειμένου να «δικαιολογηθούν» οι απουσίες των παιδιών τους στα σχολεία.

    Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «ντροπή» το «καθεστώς» των ψεύτικων βεβαιώσεων, που προσκομίζει το παιδί στο σχολείο του, εν γνώσει των γονέων, για να δικαιολογήσει την απουσία του και να μην έχει επιπτώσεις. Δηλαδή, ένα παιδί 18 χρόνων, αλλά και μικρότερης ηλικίας, μαθαίνει ότι μπορεί να έχει πλαστές βεβαιώσεις και μάλιστα από το δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το «φαινόμενο», δυστυχώς, διατρέχει όλες τις βαθμίδες και τους πρωταγωνιστές της Εκπαίδευσης, από μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές έως και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εξασφαλίζουν, ή δέχονται, αυτές τις βεβαιώσεις. Επιπλέον, παρατηρείται και το φαινόμενο της μετεγγραφής σπουδαστών, για λόγους υγείας, που ενδεχομένως δεν είναι πραγματικοί. Αυτό το «καθεστώς» προτίθεται να αλλάξει από φέτος η υπουργός Παιδείας, μειώνοντας το όριο των απουσιών και απαιτώντας σοβαρή τεκμηρίωση γι αυτές.

    Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας μελετά εδώ και μήνες την κατάσταση, που υπάρχει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με σχολές-σφραγίδες, με τμήματα, των οποίων τα γνωστικά αντικείμενα αλληλοκαλύπτονται, ή με τμήματα, τα οποία, στην ουσία, δεν έχουν γνωστικό αντικείμενο.

    Ο «Καλλικράτης» στη χωροταξία των τμημάτων και σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που φαίνεται ότι σύντομα θα πάρει «σάρκα και οστά» και μάλιστα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, που αναμένεται μετά τις 25 Αυγούστου.

    Ήδη, τη διαπίστωση της ανάγκης αναδιαμόρφωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν κάνει εδώ και χρόνια καθηγητές, φοιτητές, σπουδαστές αλλά και το υπουργείο Παιδείας, έρχεται να «σφραγίσει» έκθεση αξιολόγησης της Ανεξάρτητης Αρχής Ποιότητας (ΑΔΙΠ), σύμφωνα με την οποία διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα έχει τέτοια έκταση, που απαιτείται άμεση λύση. Εξάλλου, η Αρχή διαπιστώνει και το χαμηλό επίπεδο σπουδαστών, όπως επίσης και ότι ένας πολύ μικρός αριθμός σπουδαστών παρακολουθεί τελικά τις παραδόσεις των μαθημάτων.

    Το πρόβλημα δημιουργήθηκε, όταν «αβασάνιστες αποφάσεις κυρίως των τελευταίων τριάντα ετών» προκάλεσαν ασφυκτική κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς προέκυψαν τμήματα για να ικανοποιήσουν, είτε τοπικά αιτήματα, είτε ακόμη και απαιτήσεις εξασφάλισης πανεπιστημιακών εδρών σε συγκεκριμένους καθηγητές. Με βάση αυτή την κατάσταση, άλλωστε, εγκρίνονται και οι επιχορηγήσεις στα τμήματα. Όπως λένε πρόεδροι ΤΕΙ των μεγάλων πόλεων, που δέχονται και τις περισσότερες αιτήσεις μετεγγραφών φοιτητών, δίδονται χρηματοδοτήσεις σε τμήματα που στην πράξη έχουν ελάχιστους σπουδαστές, ενώ εκεί που υπάρχει πρόβλημα, είτε δεν δίδονται καθόλου, είτε -στην καλύτερη περίπτωση- δίδονται τα ίδια ποσά.

    Σημειώνεται ότι για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά, οι πρόεδροι των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να μετεγγράψουν νέους σπουδαστές, αν προηγουμένως δεν λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν νέα τμήματα για να χωρέσουν όλοι.

    Τα γνωστικά αντικείμενα ορισμένων τμημάτων, έχει διαπιστωθεί, ότι δεν προσελκύουν σπουδαστές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που απλώς κάνουν την εγγραφή και δεν εμφανίζονται στο τμήμα, στο οποίο υποτίθεται ότι σπουδάζουν.

    Το υπουργείο Παιδείας, φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και σε μετονομασίες τμημάτων, προκειμένου να δημιουργήσει ελκυστικά τμήματα στα οποία θα φοιτούν πραγματικά οι φοιτητές και όχι στα «χαρτιά». Άλλωστε, οι σχετικές ρυθμίσεις θα είναι έτοιμες το Φθινόπωρο και η υπουργός Παιδείας θα τις δώσει προς διαβούλευση, προκειμένου στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν.

    [04] Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

  • Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου (ιδιωτικό γεύμα). Ρόδος

  • Παγκόσμιο Συνέδριο των Απανταχού Νέων Φλωρινιωτών. Το συνέδριο διοργανώνουν: το Συμβούλιο Απανταχού Φλωρινιωτών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, η Μητρόπολη Φλώρινας, η Περιφέρεια Δ.Μακεδονίας κ.α. τοπικοί φορείς. Φλώρινα

  • Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης θα επισκεφθεί το υπό κατασκευή έργο συντήρησης και βελτίωσης του τμήματος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, από το Φοίνικα μέχρι τα όρια των δήμων Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, της ανατολικής εισόδου της πόλης, που χρηματοδοτείται από το υπουργείο. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις του υφυπουργού. 11:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ευρωπαϊκό υγρού στίβου (3η ημέρα). Βουδαπέστη/Ουγγαρία

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    11:00 Προκριματικά ομαδικό (τεχνικό πρόγραμμα)

    19:00 Προκριματικά ομαδικό (ελεύθερο πρόγραμμα)

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    17:00 5 χλμ. ομαδικό --Ελληνική ομάδα--

  • Υδατοσφαίριση-Διεθνές τουρνουά νέων ανδρών. Καζάν/Ρωσία

    10:30 Ρωσία-ΕΛΛΑΔΑ

    16:00 ΕΛΛΑΔΑ-Αυστραλία

  • Ποδόσφαιρο-Γιουρόπα Λιγκ: Κλήρωση πλέι οφ. 14:30:00

    [05] Συνάντηση στη Ρόδο

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντώνται σήμερα στη Ρόδο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης.

    Ο κ. Δρούτσας, ο οποίος έφθασε χθες στο νησί με τελικό προορισμό, αύριο, το Καστελλόριζο, θα παραθέσει ιδιωτικό γεύμα στον κ. Νταβούτογλου και την οικογένειά του, που τον συνοδεύει, κατά την σημερινή ιδιωτική του επίσκεψη στη Ρόδο.

    Η συνάντηση αυτή προγραμματίστηκε χθες, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Νταβούτογλου με τον κ. Δρούτσα.

    [06] Συνέντευξη Έντ.Σεβαρνάντζε

    Δύο χρόνια μετά την κρίση στις σχέσεις Γεωργίας και Ρωσίας, που οδήγησε τις δύο χώρες σε πολεμικές συγκρούσεις, ο πρώην πρόεδρος της πρώτης, Έντουαρντ Σεβαρνάντζε, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα γεγονότα εκείνα που απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την ήδη εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου.

    Ο Έντουαρντ Σεβαρνάντζε τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη στις σχέσεις με τη Μόσχα, παραδέχεται πως η Γεωργία φέρει μερίδιο ευθύνης για τη σύγκρουση αυτή, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, "χοντρό λάθος" την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, που, όπως λέει, ως προηγούμενο, μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις, ακόμη και μέσα στην ίδια τη ρωσική επικράτεια.

    Ο επιφανής Γεωργιανός πολιτικός τονίζει πως παρ' όλη την ένταση στις διμερείς σχέσεις, δεν θεωρεί τη Ρωσία εχθρό της χώρας του, αναφέρεται με θαυμασμό στο ρωσικό λαό, το πνεύμα και τον πολιτισμό του κι εκφράζει την ελπίδα πως οι σχέσεις Τιφλίδας - Μόσχας, τελικά, θα εξομαλυνθούν.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας μιλάει επίσης, για την Ελλάδα, τη γνωριμία του με τον νυν Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρώην, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει την αισιοδοξία του για την έξοδο της χώρας μας από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

    Ανασύρει ακόμη από τη μνήμη του ευχάριστες στιγμές από τις επαφές του με τους Έλληνες της Γεωργίας κι εκφράζει τη λύπη του, επειδή, με τη μετοίκηση πολλών εξ' αυτών στην Ελλάδα, η χώρα του έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της πολυπολιτισμικότητάς της.

    [07] Μικρή βελτίωση

    «Μικρή βελτίωση σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζει η κίνηση στο λιανεμπόριο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου δεκαπενθημέρου των φετινών θερινών εκπτώσεων. Τα πρόσημα όμως των πωλήσεων παραμένουν αρνητικά». Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου υπολογίζοντας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο είχαν αισθητά μικρότερη πτώση σε σύγκριση με πέρυσι ιδιαίτερα στις κατηγορίες ένδυσης, υπόδησης, εποχιακών ειδών, οικιακής χρήσης, δώρων, χαρτικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών, καθώς επίσης παιδικών και βρεφικών ειδών, παιχνιδιών, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

    Η πλειονότητα των εμπόρων σε όλη την Ελλάδα, είναι και φέτος δυσαρεστημένοι με τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, αλλά τουλάχιστον - συμφωνα με τα στοιχείατης ΕΣΕΕ - η μείωση του τζίρου τις πρώτες δεκαπέντε ημέρες κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 10%-12%, ενώ πέρυσι ο μέσος όρος ξεπερνούσε το 20%.

    Η χρήση των πιστωτικών καρτών είναι για την φετινή θερινή περίοδο δραστικά μειωμένη, αφού υποχώρησε στο 10% των αγορών, γεγονός που εκτιμάται ότι οφείλεται στην υπερχρέωση των καρτών των καταναλωτών και φυσικά λόγω των υψηλών χρεώσεων.

    ''Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν επηρεαστεί καθοριστικά από την καθίζηση της εγχώριας ζήτησης, λόγω της κακής διάθεσης των καταναλωτών που οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισοδημάτων τους, στην αύξηση της φορολογίας και στην εντεινόμενη αβεβαιότητα. Παράλληλα, οι προσφορές που προηγήθηκαν των εκπτώσεων φαίνεται να επιβεβαιώνουν την άποψη ότι δεν βοήθησαν στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, ούτε στην τόνωση της αγοράς. Το γεγονός αυτό, καθιστά ξεκάθαρο ότι η πλειονότητα των εμπόρων είναι αντίθετοι με τη διενέργεια προσφορών πριν από την περίοδο των εκπτώσεων'' τονίζει η ΕΣΕΕ.

    Σημειώνεται δε ότι, ενώ η πτώση των λιανικών πωλήσεων που καταγράφηκε το δίμηνο προ των εκπτώσεων ξεπέρασε το -23%, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο οι πωλήσεις παρουσιάζονται βελτιωμένες αλλά εξακολουθούν να διατηρούν αρνητικό πρόσημο και υπενθυμίζεται ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο των εκπτώσεων η μείωση κυμαινόταν αρχικά στο -14,5% για να κλείσει τελικά πάνω από -20%.

    Αναλυτικά, το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων στην ένδυση - υπόδηση τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μείωση τζίρου -12%, στον οικιακό εξοπλισμό, λευκά είδη και έπιπλα -11%, στα παιδικά βρεφικά και παιχνίδια -6%, στα καλλυντικά -φαρμακευτικά -8%, στα ηλεκτρικά - ηλεκτρολογικά -20%, στα βιβλία - χαρτικά - δώρα και εποχιακά -6%. Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του -14%, ο κλάδος των αυτοκινήτων συνεχίζει με πτώση που ξεπερνά το -25%, ενώ τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση κατά - 4%.

    Συγκριτικά συμπεράσματα ΕΣΕΕ 2010/2009

    Η σύγκριση της κίνησης των δυο πρώτων εβδομάδων της φετινής χρονιάς με την αντίστοιχη περσινή καταδεικνύει, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ τη συνέχιση του αρνητικού κλίματος της αγοράς και της περιορισμένης εμπορικής κίνησης ακόμα και κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, καθώς ο αριθμός των εμπόρων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την αγοραστική κίνηση στις θερινές εκπτώσεις, όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά διπλασιάστηκε.

    Η χρήση των πιστωτικών καρτών το καλοκαίρι του 2010 εμφανίζεται να περιορίστηκε εντυπωσιακά σε σύγκριση με το 2009, ενώ οι αγορές αποκλειστικά με μετρητά αυξήθηκαν και παρά τα εντυπωσιακά ποσοστά από το ξεκίνημα των θερινών εκπτώσεων και τις χαμηλότερες περίπου κατά 7% τελικές εκπτωτικές τιμές δεν αποφεύχθηκε και φέτος το καλοκαίρι η πτώση των πωλήσεων.

    Η συμπεριφορά του καταναλωτή χαρακτηρίζεται διστακτική λόγω έλλειψης ρευστότητας και φόβου, από τα νέα φορολογικά μέτρα που εκτίναξαν τον πληθωρισμό κοντά στο 6% ενώ από τα στοιχεία της συνομοσπονδίας προκύπτει ότι τα κεντρικά καταστήματα είχαν αρχικά μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αλλά λιγότερες πωλήσεις καθώς και ότι το «μείγμα» προσφορών και εκπτώσεων, δεν βοήθησε καθόλου. Αντίθετα, μπέρδεψε την αγορά και έκανε τον καταναλωτή καχύποπτο.

    Ακόμα, οι έμποροι υποστηρίζουν ότι η οικονομική κατάσταση επηρέασε όλη την αγορά λιανεμπορίου και δεν έκανε διάκριση ούτε σε κλάδους, ούτε σε μικρά και μεγάλα καταστήματα, καθώς η κρίση έχει συρρικνώσει όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής κατανάλωσης και η εικόνα των πρώτων εβδομάδων των φετινών εκπτώσεων δημιουργεί μια έντονη ανησυχία για τη συνέχεια και προβληματισμό για το τι μέλει γενέσθαι στην αγορά το επόμενο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου - Νοεμβρίου, αφού δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο η ασθενική ζήτηση και η καταναλωτική εμπιστοσύνη το επόμενο διάστημα.

    Στα θετικά συμπεράσματα καταγράφονται οι φθηνότερες τελικές τιμές, καθώς και η μικρότερη πτώση των λιανικών πωλήσεων τόσο από την περυσινή αντίστοιχη περίοδο όσο και από το διάστημα πριν την έναρξη των εκπτώσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 August 2010 - 10:30:38 UTC