Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-08-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο γύρος της γης από 14χρονη ιστιοπλόο
  • [02] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος
  • [03] Επίθεση κατά του προέδρου του Ιράν
  • [04] Θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ
  • [05] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [06] Ενταση στα σύνορα

  • [01] Ο γύρος της γης από 14χρονη ιστιοπλόο

    Η 14χρονη ολλανδή ιστιοπλόος Λόρα Ντέκερ αναχώρησε σήμερα από το λιμάνι Ντεν Οσε της Ολλανδίας για να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της, να γίνει η μικρότερη ιστιοπλόος που θα πραγματοποιήσει μόνη της το γύρο του κόσμου με το ιστιοπλοϊκό της.

    Η Λόρα και ο πατέρας της Ντικ Ντέκερ, που τη συνοδεύει στο ιστιοπλοϊκό της Guppy, αναχώρησαν από το ολλανδικό λιμάνι στις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) κατευθυνόμενοι προς τη Μαύρη θάλασσα, υπό το βλέμμα περίπου 100 θεατών και περίπου 50 δημοσιογράφων.

    "Δε φοβάμαι", δήλωσε η Ντέκερ λίγα λεπτά πριν από τον απόπλου και πρόσθεσε ότι επισήμως ο περίπλους της γης θ΄αρχίσει σε τέσσερις εβδομάδες από την Πορτογαλία όπου ο πατέρας της θα την αφήσει μόνη.

    Το ταξίδι ως την Πορτογαλία θα διαρκέσει δυο με τρεις εβδομάδες.

    Την περασμένη Τρίτη η Λόρα κέρδισε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, όταν ολλανδικό δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημά της για άρση της δικαστικής επιτήρησης που τής είχε επιβληθεί. Δικαστική απόφαση του 2009 είχε αφαιρέσει την κηδεμονία της 13χρονης τότε Ντέκερ από τους γονείς της, κατόπιν αιτήματος των κοινωνικών υπηρεσιών που θεώρησαν ότι απειλείται η ζωή της από τα σχέδιά της για περίπλου του πλανήτη. Το οικογενειακό δικαστήριο του Μίντελμπουργκ απεφάνθη ότι η προετοιμασία της Λόρα ήταν ικανή να τής εγγυηθεί ένα ασφαλές ταξίδι και ότι η τελική απόφαση ανήκει στους γονείς της.

    Η Λόρα Ντέκερ θα ολοκληρώσει τον περίπλου πριν γιορτάσει την 17η επέτειο των γενεθλίων της στις 20 Σεπτεμβρίου του 2012 για να γίνει η μικρότερη ιστιοπλόος που πραγματοποιεί μόνη της το γύρο του κόσμου.

    Το ρεκόρ αυτό κατέχει η Τζέσικα Γουότσον από την Αυστραλία, η οποία ολοκλήρωσε το ταξίδι της στις 15 Μαΐου του 2009 τρεις ημέρες πριν από τα 17ά της γενέθλια.

    [02] Βελτίωση του οικονομικού κλίματος

    Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα σημειώνει βελτίωση για δεύτερο συνεχή μήνα τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 66,3 μονάδες, από 63,8 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

    Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας σημειώνεται μικρή βελτίωση του κλίματος στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες. Αντίθετα, στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται και οι σχετικοί δείκτες υποχωρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η βελτίωση είναι μικρή, με το σχετικό δείκτη να παραμένει πολύ κοντά στην ιστορικά χαμηλή επίδοση των δύο προηγούμενων μηνών.

    Όπως επισημαίνεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, ουσιαστικά οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν απλώς σταθεροποιηθεί και το κλίμα δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα, με την αίσθηση γενικευμένης δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας να διατηρείται ισχυρή.

    Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, καταγράφεται ελαφρά άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών να παραμένουν αμετάβλητες και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται. Στις Υπηρεσίες, σημειώνεται υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, η οποία αντισταθμίζεται από τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά και τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.

    Στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, λόγω κυρίως των πολύ αρνητικών εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, οι οποίες και διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Τα αποθέματα ωστόσο παρουσιάζουν τάση ρευστοποίησης, ενώ οριακή είναι η βελτίωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης.

    Στις Κατασκευές, σημειώνεται επιδείνωση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, η οποία δεν αντισταθμίζεται από την ηπιότερη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

    Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, αμβλύνονται οι πολύ αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Η ήδη πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο υποχωρεί ακόμα περισσότερο, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία απλώς δεν επιδεινώνονται από τα πολύ δυσμενή επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους 15 μήνες τουλάχιστον.

    Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 24% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του, ενώ περιορίζεται στο 53% (από 56%) το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί διευρύνεται στο 14% (από 8%), το υψηλότερο φετινό ποσοστό, ενώ 8% (από 11%) αντλεί από τις αποταμιεύσεις του.

    Τον Ιούλιο, στην έρευνα καταναλωτών τίθενται τρία επιπρόσθετα ερωτήματα που μετριούνται σε τριμηνιαία βάση, τα οποία εξειδικεύουν ακόμα περισσότερο την πρόθεση για μείζονες αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών (αυτοκίνητο, κατοικία) και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόδρομοι δείκτες για την ιδιωτική κατανάλωση. Αναλυτικότερα:

  • Οριακή υποχώρηση καταγράφεται τον Ιούλιο σε σχέση με τον Απρίλιο στην πρόθεση αγοράς αυτοκινήτου εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να φθάνει τις -85 μονάδες, σε συνέχεια της κατακόρυφης υποχώρηση 21 μονάδων της προηγούμενης μέτρησης. Η επίδοση αυτή είναι και πάλι χαμηλότερη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών μέσων όρων, οι οποίοι έχουν μείνει σχεδόν αμετάβλητοι (στις -75 και -79 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη). Το 94% των καταναλωτών δηλώνει ξανά ότι δεν είναι πιθανό να προβεί σε αγορά αυτοκινήτου το επόμενο 12μηνο.

  • Η πρόθεση για αγορά ή κατασκευή κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών υποχωρεί στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδά της, στις -93 μονάδες (από -90 στη μέτρηση Απριλίου), σε επίδοση ελαφρώς χαμηλότερη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, οι οποίες δεν μεταβάλλονται (στις -90 και -92 αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη). Μόνο το 4% δηλώνει και πάλι ότι είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι θα προβεί σε αγορά / κατασκευή κατοικίας.

  • Βελτίωση σημειώνεται στην πρόθεση πραγματοποίησης σημαντικών δαπανών για βελτίωση / ανανέωση της κατοικίας εντός των επόμενων 12 μηνών, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -71 μονάδες (από -76), κινούμενος στα επίπεδα του μακροχρόνιου μέσου όρου του (-70 μονάδες). Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες διαμορφώνονται υψηλότερα, στις -58 και -62 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη αντίστοιχα. Το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών που θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθανό να πραγματοποιήσει σημαντικές σχετικές δαπάνες το επόμενο διάστημα ενισχύεται έτσι στο 13% (από 10%).

    -

    -

    [03] Επίθεση κατά του προέδρου του Ιράν

    Βομβιστική επίθεση δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί και επιβεβαίωσαν πηγές της ιρανικής προεδρία.

    Ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya μετέδωσε ότι ένας βομβιστής, ο οποίος και συνελήφθη, πέταξε εκρηκτικό μηχανισμό προς την αυτοκινητοπομπή, με αποτέλεσμα να πλήξει ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δημοσιογράφοι και προσωπικό της προεδρίας.

    Μετά από αυτό, ο Αχμαντινετζάντ εμφανίστηκε ζωντανά στην ιρανική τηλεόραση σε γήπεδο της πόλης Χαμαντάν, στα δυτικά της χώρας. Φαινόταν καλά στην υγεία του και δεν έκανε λόγο για επίθεση.

    Σύμφωνα με την προεδρία υπάρχουν μερικοί τραυματίες.

    [04] Θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ

    Το πόρισμα το οποίο διαβιβάστηκε στην ΕΡΤ από τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ζητήματα θεσμικής θωράκισης της εταιρείας, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο συγκλήθηκε ύστερα από σχετική οδηγία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου.

    Ύστερα από μακρά συζήτηση τα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν, πέραν και επιπλέον των προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, να προχωρήσουν άμεσα στην αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που διέπει την ΕΡΤ. Ειδικότερα κατέληξαν:

  • σε τροποποίηση και αναμόρφωση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (επιδοματική πολιτική, ρεπό, έλεγχος παρουσίας του προσωπικού, πειθαρχικές κυρώσεις, επιλογή διοικητικών και άλλων στελεχών από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας μετά από εσωτερική προκήρυξη των θέσεων) με διαπραγμάτευση και συμφωνία με την ΠΟΣΠΕΡΤ

  • σε τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προμηθειών (διαδικασίες, αναθέσεις κ.λπ.) και

  • σε αναβάθμιση των υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας.

    Επιπλέον και βάσει των προτάσεων, που περιλαμβάνονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αποφασίστηκαν:

  • η αναθεώρηση της πολιτικής χορήγησης και διαχείρισης παγίων προκαταβολών,

  • η εφαρμογή των ανοιχτών διαδικασιών και για την πρόσληψη Προσωπικού Ειδικού Θέσεων επί τη βάσει των κάθε φορά απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων,

  • η πιστή εφαρμογή του άρθρου 16 του ισχύοντος Γενικού Κανονισμού προσωπικού, σύμφωνα με το οποίο το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ αξιολογείται σε ετήσια βάση και επέκταση της εφαρμογής του άρθρου και στο Προσωπικό Ειδικών Θέσεων,

  • η κατάργηση της δυνατότητας παράλληλης απασχόλησης -σε ανταγωνιστικά Μέσα- των δημοσιογράφων που εργάζονται στην ΕΡΤ με σύμβαση αορίστου χρόνου,

  • η εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 24 που αφορά στις προμήθειες του Δημοσίου και σε ό, τι αφορά τις προμήθειες της ΕΡΤ προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον φαινόμενα κατάτμησης δαπάνης και απευθείας αναθέσεων όπως έγινε στη συνεργασία της ΕΡΤ με την εταιρεία Red Bee και αφορούσε στην παραγωγή των νέων εταιρικών λογοτύπων.

    Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε:

  • Να κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις των γενικών διευθυντών Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Τεχνικών Υπηρεσιών, κυρίως Γ. Υφαντή και Μ. Πορτοκάλη. Καθήκοντα γενικού διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών θα ασκεί προσωρινά ο διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Ευάγγελος Λουριδάς, μέχρι το διαχωρισμό σε δύο ξεχωριστές γενικές διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών θα ασκεί ο Διευθυντής Ανάπτυξης Δικτύου, Νίκος Μιχαλίτσης, μέχρι την πλήρωση της θέσης που θα γίνει βάσει εσωτερικής προκήρυξης μέχρι τέλος Αυγούστου.

  • Να συστήσει άμεσα δύο επιτροπές, εκ των οποίων η πρώτη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις εξωτερικών συνεργατών οι οποίοι απασχολούνταν στην ΕΡΤ σε αντικείμενο άλλο από αυτό που προέβλεπε η σύμβασή τους, ενώ η δεύτερη θα διερευνήσει τις περιπτώσεις ανακριβών βεβαιώσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών σχετικά με την έκδοση ΚΥΑ για την πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών. Στις επιτροπές αυτές θα μετάσχουν τα θεσμικά αρμόδια στελέχη της εταιρίας, ικανά στελέχη της εταιρείας που παρέμεναν επί σειρά ετών αναξιοποίητα, καθώς και εκπρόσωποι της ΠΟΣΠΕΡΤ.

  • Να αναθέσει στη νομική υπηρεσία της ΕΡΤ το θέμα του καταλογισμού ευθυνών σε στελέχη και υπαλλήλους που εμπλέκονται στις αναφερόμενες στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης υποθέσεις καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας άσκησης ενδίκων μέσων για την αναζήτηση των αμοιβών που δόθηκαν σε τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαν προσληφθεί για συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με το πόρισμα, δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους.

  • Να ξεκινήσει η διαδικασία παραπομπής σε πειθαρχικό έλεγχο των αναφερόμενων στο πόρισμα των Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στελεχών της ΕΡΤ.

    Τέλος, αποφασίστηκε:

    α) η δημόσια ανάρτηση του ονομαστικού πίνακα των στελεχών και υπαλλήλων της ΕΡΤ στους οποίους είχαν καταβληθεί bonus, καθώς και τα ποσά που είχαν καταβληθεί σε κάθε έναν από αυτούς.

    β) η συνέχιση της προσπάθειας αξιοποίησης του μόνιμου προσωπικού της ΕΡΤ, με δεδομένο πως το ΔΣ έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο της καταγραφής αναγκών και προσωπικού και έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό του συστήματος και των διαδικασιών αξιολόγησής του. Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική αξιοποίησης του προσωπικού της ΕΡΤ έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται με την πλήρωση θέσεων γενικών διευθυντών και διευθυντών από το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής, η πλήρωση των θέσεων θα γίνεται με ανοιχτές εσωτερικές διαδικασίες (προκήρυξη θέσεων).

    Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «με όλα τα παραπάνω αλλά και με σειρά μέτρων που θα ακολουθήσουν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ, επιδιώκει τη θεσμική θωράκιση της ΕΡΤ έναντι περιπτώσεων και φαινομένων όπως τα αναφερόμενα στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και τη λειτουργία της εταιρείας σε καθεστώς διαφάνειας και κυρίως λογοδοσίας στον Έλληνα πολίτη, ο οποίος και τη χρηματοδοτεί».

    [05] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Συνάντηση του ΑΝΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη. Αθήνα/ΥΠΕΞ - 12:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου. Αθήνα (Πειραιώς 40, 6ος ορ.) - 12:30:00

  • Συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για την τεχνική εκπαίδευση. Αθήνα/Υπουργείο Παιδείας - 13:00:00

    Βόρεια Ελλάδα

  • Συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Πολιτών "Πρώτα η Πόλη μας", ενόψει των δημοτικών εκλογών. Θεσσαλονίκη αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜΘ (Στ. Καλλάρη 5) - 13:00:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ευρωπαϊκό υγρού στίβου (1η ημέρα). Βουδαπέστη/Ουγγαρία

    ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

    11:00 Προκριματικά σόλο (τεχνικό πρόγραμμα) --Σολωμού--

    19:00 Προκριματικά σόλο (ελεύθερο πρόγραμμα) --Σολωμού--

    ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    11:00 10 χλμ. ανδρών --Γιαννιώτης, Φωκαϊδης--

    17:00 5 χλμ. γυναικών --Λυμπερτά, Αραούζου--

  • Ποδόσφαιρο-Τσάμπιονς Λιγκ (Γ΄ προκριματικός, β΄ αγώνας): ΠΑΟΚ-Αγιαξ Θεσσαλονίκη/γηπ. Τούμπας - 21:45:00

  • Ποδόσφαιρο-Φιλικός: Παναθηναϊκός-Ίντερ

    -

    -

    [06] Ενταση στα σύνορα

    Συνεδριάζει σήμερα το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει τις επιπτώσεις των συγκρούσεων στα λιβανικά σύνορα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Λιβανέζων -δύο στρατιωτών και ενός δημοσιογράφου- και ενός Ισραηλινού αντισυνταγματάρχη.

    "Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είναι διπλά υπεύθυνη: η επίθεση εναντίον των στρατιωτών μας συνέβη όταν βρίσκονταν σε ισραηλινό έδαφος και ήταν οι Λιβανέζοι στρατιώτες που άνοιξαν πυρ εναντίον τους και τους ανάγκασαν να ανταποδώσουν τα πυρά", επισήμανε ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    Αφορμή της χθεσινής μεθοριακής σύγκρουσης, ήταν η προσπάθεια από ισραηλινούς στρατιώτες να κόψουν ένα δέντρο, το οποίο σύμφωνα με το Ισραήλ βρισκόταν στη Γαλάζια Γραμμή, τα διεθνώς αναγνωρισΒ΅ένα σύνορα των δύο χωρών, ενώ ο Λίβανος ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες Β΅πήκαν στο λιβανέζικο έδαφος.

    Από την πλευρά της, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον νότιο Λίβανο ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονταν στην ισραηλινή πλευρά της "γαλάζιας γραμμής" όταν ξέσπασαν οι χθεσινές συγκρούσεις.

    Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι τα δένδρα, η κοπή των οποίων προκάλεσε τις συνορικές συγκρούσεις ανάμεσα σε λιβανέζους και ισραηλινούς στρατιώτες, βρίσκονταν νότια της "γαλάζιας γραμμής", στην ισραηλινή πλευρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο αντισυνταγματάρχης Νάρες Μπατ.

    Τελικά, ισραηλινοί στρατιώτες ξερρίζωσαν σήμερα το πρωί το δέντρο "της έριδας", όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Πρακτορείου, στις 10:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας), οι ισραηλινοί στρατιώτες ξερρίζωσαν το δέντρο και το έριξαν στην ισραηλινή πλευρά και ετοιμάζονταν να κόψουν άλλα δύο, ενώπιον περίπου 30 λιβανέζων στρατιωτών και της Δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο.

    Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το στρατιωτικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε σημαντικές ενισχύσεις στα σύνορα με τον Λίβανο, και κυρίως μονάδες τεθωρακισμένων προκειμένου να προστατευθούν οι στρατιώτες που θα μετέβαιναν εκεί για να ξεριζώσουν το δέντρο. Σύμφωνα πάντα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η κοπή των δέντρων θα καταστήσει δυνατή την εγκατάσταση κάμερας παρακολούθησης.

    Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να στείλει "ένα ξεκάθαρο μήνυμα" στο Λίβανο.

    Νωρίτερα σήμερα, πριν από την κοπή του δέντρου, εκπρόσωπος του στρατού του Λιβάνου είχε δηλώσει ότι "η αντεπίθεση θα είναι η ίδια σε περίπτωση οποιασδήποτε συνοριακής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου". "Η οποιαδήποτε επίθεση θα επιφέρει συνέπειες", προειδοποίησε ο ίδιος εκπρόσωπος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 4 August 2010 - 10:30:42 UTC