Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Α.Παπαρήγα: "Προετοιμασία αγώνα"
  • [02] "Συμμαχία για την Ελλάδα"
  • [03] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ
  • [04] Αλλαγές στην ΥΠΑ και τις μεταφορές
  • [05] Αύξηση επιδοτήσεων σε νέους αγρότες
  • [06] Απόρρητα αρχεία στο διαδίκτυο

  • [01] Α.Παπαρήγα: "Προετοιμασία αγώνα"

    «Οι εργαζόμενοι πρέπει όχι απλώς να είναι σε εγρήγορση, αλλά πρέπει ήδη να προετοιμάζουν τις κινητοποιήσεις των επόμενων μηνών, διότι στο στόχαστρο μπαίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και οι πρώην ΔΕΚΟ», δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στην επίσκεψη της τρόικας στην Αθηνα.

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι για τις πρώην ΔΕΚΟ επίκεινται συγχωνεύσεις, εξαγορές, ιδιωτικοποιήσεις και ανέφερε, ως παράδειγμα, «την εξαγορά AEGEAN και Ολυμπιακής, όπου εδώ αποδεικνύεται πόσα ψέματα έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια, ότι δηλαδή θέλουν πολλές ιδιωτικές εταιρίες για να υπάρχει ανταγωνισμός».

    «Ό,τι έχει απομείνει μισοκρατικό, θα περάσει στους ιδιώτες, εφόσον θα έχουν ενδιαφέρον, και το κυριότερο, αυτό που βλέπουμε εμείς, είναι ότι με διάφορους τρόπους και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και μέσω του Καλλικράτη, θα υπάρχει μεγάλο πετσόκομμα στις παροχές και επιβολή νέων φόρων. Επομένως, οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν τώρα προετοιμασία μεγάλου αγώνα με κεντρικό σύνθημα "δεν αναγνωρίζουμε το χρέος, δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο"», σημείωσε η γγ του ΚΚΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη «λευκή απεργία» των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και την απεργία των οδηγών των ΔΧ φορτηγών, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «βεβαίως και τα θέματα της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και τα ζητήματα της μεταφοράς εμπορευμάτων τα βλέπουμε από τη σκοπιά της κοινωνικοποίησης της δημόσιας ιδιοκτησίας και του δημόσιου ελέγχου. Δε μπορούμε να πούμε ότι συμπίπτουμε σε όλα τα αιτήματα, τα οποία προβάλλονται, διότι δεν αρκεί να παλεύεις με τις συνέπειες της αγοράς. Πρέπει να παλεύεις εναντίον της ίδιας της αγοράς, διότι όταν υπάρχει αγορά οι συνέπειες δεν αντιμετωπίζονται».

    Καταλήγοντας η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση «την απεργοσπαστική τοποθέτηση της κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει τις απεργίες, γιατί ακριβώς θέλει να ευνοήσει τη συγκέντρωση σε λιγότερα χέρια των πηγών της κερδοφορίας και του πλουτισμού και πάνω απ' όλα θέλει να τσακίσει κυριολεκτικά το δικαίωμα στην απεργία».

    [02] "Συμμαχία για την Ελλάδα"

    Παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου πραγματοποιήθηκε σήμερα η παρουσίαση της διαφημιστικής καμπάνιας στήριξης του ελληνικού τουρισμού στο εσωτερικό της χώρας που δημιούργησαν οι φορείς του ευρύτερου κλάδου της επικοινωνίας, όπως είναι η ΕΔΕΕ, ο ΣΔΕ, ο ΣΕΠΤ, η ΕΙΙΡΑ και η ΕΙΤΗΣΣΕ.

    "Η Συμμαχία για την Ελλάδα", όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν αυτή τη συνεργασία οι θεσμικοί φορείς του κλάδου της επικοινωνίας στοχεύει στην αφύπνιση της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την επικοινωνία ενός δυναμικού κοινωνικού μηνύματος με απήχηση και αποδοχή που θα μιλήσει στην ψυχή του Ελληνα.

    Η καμπάνια, που δεν παρεμβαίνει στο έργο του ΕΟΤ και γίνεται χωρίς κόστος για τον οργανισμό έχει ήδη ξεκινήσει στην ελληνική τηλεόραση, με 3 τηλεοπτικά σποτ που έκαναν πρεμιέρα στις 20 Ιουλίου και έχει κεντρικό μήνυμα "Ελλάδα Κομμάτι της ψυχής μας".

    Στα σποτ κυριαρχούν στίχοι για την Ελλάδα που έχουν γραφτεί από κορυφαίους Έλληνες ποιητές, όπως είναι ο Οδυσσέας Ελύτης («Σ΄όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνο ετούτον αγαπώ»), ο Γιάννης Ρίτσος («Πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος, με υπομονή και περηφάνια») και ο Λορέντζος Μαβίλης («Σαν τον ήλιο σου, ήλιος αλλού δεν λάμπει»).

    Να τονιστεί ότι η παρούσα καμπάνια θα πλαισιωθεί και με μια δεύτερη φάση στην οποία πρωταγωνιστές θα είναι καθημερινοί Ελληνες.

    [03] ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας, θα συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΓΥ - ΣΕΥ) που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες.

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με την Ένωση Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας. 10:00:00

  • Επίσκεψη παιδιών από τη Γερμανία στο Δίστομο - 10:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Μεταφορών Δ. Ρέππα για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Υπουργείο Μεταφορών (Αναστάσεως 2, Χολαργός) - 11:00:00

  • Συνέντευξη Τύπου από το Δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών Ήρα Βαλσαμάκη. Θέμα της συνέντευξης Τύπου θα είναι οι δομές προσχολικής αγωγής και φροντίδας, στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, καθώς και ο ρόλος, οι δράσεις, οι προβληματισμοί και οι προκλήσεις. Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο, πλ. Κοτζιά - 11:30:00

  • Συνέντευξη Τύπου για τη νέα επικοινωνιακή καμπάνια για τον τουρισμό, με τίτλο «Συμμαχία για την Ελλάδα». Θα χαιρετίσει ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος. Στη συνέντευξη θα δώσουν οι πρόεδροι του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ), της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου (ΣΕΠΤ), καθώς και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Αθήνα/Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο - 14:00:00

  • Ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης θα υποδεχτεί, τον Κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard Dr. Julio Frenk. Ο Dr. Julio Frenk, θα παραθέσει ομιλία με θέμα «Globalization and Heath: Meeting the Challenges through International Collaboration», (Παγκοσμιοποίηση και Υγεία: Συνάντηση των προκλήσεων μέσω της διεθνούς συνεργασίας). Αθήνα/Δημαρχιακό Μέγαρο, Πλ. Κοτζιά - 18:30:00

    ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

  • Υδατοσφαίριση-Ευρωπαϊκό Νεανίδων (Β΄ όμιλος, 2η ημέρα). Ουκρανία/Ντνιεπροτζερζίνσκ

    10:00 Σλοβακία-Ελλάδα

  • Μπάσκετ-Ευρωπαϊκή εφήβων (β` φάση, 1η ημέρα): Λιθουανία

    16:45 Ελλάδα-Ιταλία

    Βόρεια Ελλάδα

  • Θεμελίωση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων ΒΕΘ. Ο πρόεδρος, Σωτήρης Μαγόπουλος και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης προσκαλούν στην τελετή θεμελίωσης του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων του Επιμελητηρίου. Η θεμελίωση του κτιρίου θα γίνει από τον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκο Μπόλαρη. Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης. ( Σίνδος, Α΄ φάση - οικοδομικό τετράγωνο 57) - 11:00:00

    [04] Αλλαγές στην ΥΠΑ και τις μεταφορές

    Το νέο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις διεθνείς πρακτικές και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και περί ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού, που αποσκοπούν στη βελτίωση των επιδόσεων και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού συστήματος Πολιτικής Αεροπορίας, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας.

    Σε ό,τι αφορά τη νέα δομή της ΥΠΑ, διατηρείται ο ίδιος αριθμός των τριών γενικών διευθύνσεων, δηλαδή του φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, των αερομεταφορών και της διοικητικής υποστήριξης.

    Οι βασικές δομικές αλλαγές που επέρχονται είναι:

    -Η δημιουργία γενικής διεύθυνσης φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας

    -Η γενική διεύθυνση αεροναυτιλίας μετεξελίσσεται σε διεύθυνση φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα κοινοτικά και διεθνή πρότυπα ασφαλείας, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφαλής διακίνηση των αεροσκαφών.

    Η συγκεκριμένη διεύθυνση θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση του εναέριου χώρου, της ροής της εναέριας κυκλοφορίας και τις υπηρεσίες ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

    Σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα της αυτοτέλειας των υπηρεσιών αεροναυτιλίας που επικαλούνται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και έχουν προχωρήσει σε λευκή απεργία, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η αυτοτέλεια είναι δεδομένη, αλλά διευκρίνισε, πως το χρηματικό ποσό των περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, θα το χειρίζεται η αρμόδια γενική διεύθυνση.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός ΥΜΔ, χαρακτήρισε αδικαιολόγητη τη λευκή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι όπως είπε, προκαλούν μεγάλη βλάβη τόσο στην ελληνική οικονομία αλλά και αναστάτωση στην κοινωνία.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, ρυθμίσεις για την αξιοποίηση και ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων. Συγκεκριμένα, η αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει με δυο τρόπους. Η πρώτη, με συμβάσεις παραχώρησης, για ορισμένο χρόνο, σε ιδιώτες και δεύτερον, την ίδρυση ανώνυμων εταιριών, το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου των οποίων θα ανήκει στο ελληνικό δημόσιο.

    Διευκρινίζεται ότι σε όλα τα αεροδρόμια, ανεξαρτήτως καθεστώτος λειτουργίας η ΥΠΑ εξακολουθεί να ασκεί τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και της ασφάλειας των πτήσεων.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη και την απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, γεγονός που όπως τόνισε, ο υφυπουργός ΥΜΔ Νίκος Σηφουνάκης, θα επιφέρει ποιοτική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, αύξηση των θέσεων απασχόλησης, μείωση του κόστους ανά επιβάτη για τις αεροπορικές εταιρίες, γεγονός που σημαίνει αύξηση των πτήσεων και των επιβατών που επισκέπτονται τη χώρα μας.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης, ρύθμιση και για τους απολυμένους της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι θέλουν να μεταταγούν στην ΥΠΑ. Οπως διευκρίνισε ο κ. Ρέππας, δεν πρόκειται όλοι όσοι έχουν υποβάλει αίτηση να μεταταγούν. Συγκεκριμένα, έχουν υποβάλει αίτηση 742 άτομα, 326 πιλότοι, 155 μηχανικοί και 250 διοικητικό προσωπικό και πρόκειται να μεταταγούν 80 πιλότοι, εκατό μηχανικοί και 200 διοικητικό προσωπικό.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ρέππας τόνισε πως όλοι οι κλάδοι είναι σύμφωνοι με το νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε εναρμονίζει επίσης και την κοινοτική στην ελληνική νομοθεσία, εκτός από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ο υπουργός ΥΜΔ, χαρακτήρισε καθαρά οικονομικά τα αιτήματα των ελεγκτών και άφησε αιχμές για "κάποιους που αντιδρούν επειδή θίγονται τα οικονομικά τους". "Φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση γιατί κάποιοι κέρδιζαν και έχανε η χώρα. Ηρθε η ώρα να κερδίζουν και αυτή αλλά και η χώρα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

    Το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στη Βουλή.

    "Σύγχρονο πλαισίο στις οδικές μεταφορές"

    Τάξη στην "αταξία" που υπάρχει στον τομέα των οδικών μεταφορών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας και τον επόμενο μήνα να γίνει νόμος του κράτους.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός ΥΜΔ Δημήτρης Ρέππας, η τελευταία άδεια σε φορτηγά δημόσιας χρήσης έχει δοθεί το 1971, με αποτέλεσμα ο κλάδος αυτός να θεωρείται πλέον κλειστό επάγγελμα. Ο κλάδος των ΦΔΧ αντιπροσωπεύει σε έσοδα το 7% του ΑΕΠ, αποτελείται από 33.000 οχήματα και σε αυτόν εργάζονται 110.000 άτομα.

    Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για τις οδικές μεταφορές στη χώρα, με ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη δημιουργία σύγχρονων συνθηκών και προϋποθέσεων για τη διεξαγωγή των εμπορευματικών μεταφορών. Παράλληλα, λαμβάνει υπόψη του την ελληνική πραγματικότητα και την αναγκαιότητα της σταδιακής μετάβασης προς το νέο καθεστώς των εμπορευματικών μεταφορών.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:

    -Πρόσβαση οποιουδήποτε στο επάγγελμα και απελευθέρωση του αριθμού των χορηγούμενων αδειών ΦΔΧ.

    -Δημιουργία ενός νέου σύγχρονου συστήματος χορήγησης αδειών

    -Απελευθέρωση του κομίστρου, ενίσχυση του ανταγωνισμού για καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές

    -Οργάνωση των μεταφορέων σε εταιρίες

    -Παροχή κινήτρων για επενδύσεις

    -Δημιουργία ταμείου για την υποστήριξη της οδικής ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος, και

    -Οργάνωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών με ένα σύγχρονο τρόπο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα κριτήρια για την έκδοση άδειας είναι η οικονομική δυνατότητα του υποψηφίου, η επαγγελματική του επάρκεια, η ύπαρξη υποδομών και η καλή φήμη. Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι τέσσερις κατηγορίες εμπορευματικών μεταφορών, δηλαδή οι εθνικές, οι διεθνείς, οι νομαρχιακές και των υγρών καυσίμων και θα υπάρχουν στο εξής δυο κατηγορίες οι εθνικές και οι διεθνείς. Οι έχοντες άδεια διεθνών μεταφορών θα μπορούν να εκτελούν έργο και σε εθνικό επίπεδο.

    Σε ό,τι αφορά τις άδειες, που είναι και το επίμαχο σημείο για την απεργία που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ στο νομοσχέδιο προβλέπεται μια μεταβατική περίοδος τριών ετών, κατά την οποία απελευθερώνεται η έκδοση αδειών, ενώ η ειδική εισφορά απομειώνεται σταδιακά σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα 30% από την 1.1.2011, 35% από την 1.1.2012 και 35% από την 1.1.2013 και τελικά μηδενίζεται.

    Για πρώτη φορά, καθορίζεται το ύψος της αδείας ενός φορτηγού. Συγκεκριμένα, για τον πρώτο τόννο η εισφορά είναι 10.000 ευρώ, από δύο έως εφτά τόννους 2.000 ο κάθε τόννος και από εφτά έως 40, 1.500 ευρώ ο τόννος, γεγονός που σημαίνει ότι για ένα φορτηγό 40 τόννων, η συνολικά αξία είναι 71.400 ευρώ. Αντίστοιχα, για ένα βυτιοφόρο 40 τόννων η αξία της άδειας ανέρχεται στα 102.000 ευρώ.

    Ο κ. Ρέππας απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε, ότι η αξία των αδειών που υπάρχουν σήμερα θα μπορεί να κατατεθεί ως κεφάλαιο στην εταιρία που θα δημιουργηθεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι μέχρι τώρα οι άδειες χορηγούντο σε πρόσωπα, ενώ στο εξής θα ανήκουν σε εταιρίες. Εάν η καινούργια άδεια δεν χρησιμοποιηθεί μέσα σε ένα πεντάμηνο, ο κάτοχος θα πρέπει να πάει και πάλι στη Νομαρχία για την ανανέωσή της.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπεται, ειδική ρήτρα για την ασφάλιση των εμπορευμάτων σε περίπτωση που προκληθεί βλάβη με υπαιτιότητα του μεταφορέα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας. Σχετικά με τις ελλείψεις που πρόκειται να προκληθούν στα πρατήρια υγρών καυσίμων, ο κ. Ρέππας συνέστησε ψυχραιμία και υπενθύμισε, πως οι εταιρίες πετρελαιοειδών έχουν δικά τους οχήματα που μπορούν να προμηθεύσουν τα πρατήρια.

    Πρόσθεσε επίσης, ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αν και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πάντα τις δημοκρατικές διαδικασίες. Κάλεσε επίσης τους επαγγελματίες, να διαβάσουν καλά το νομοσχέδιο και να καταλάβουν πως είναι προς το συμφέρον τους.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του διαλόγου με τους μεταφορείς, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι έγινε εμπεριστατωμένος διάλογος με συγκλίσεις και διαφωνίες, ακολούθησε διαπραγμάτευση με το μηχανισμό στήριξης και το υπουργείο κατέληξε στην τελική μορφή του νομοσχεδίου.

    Νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια

    Βαθιές τομές στον τομέα της οδικής ασφάλειας, με σύσταση φορέων και ελεγκτικών μηχανισμών για τα ΚΤΕΟ, περιλαμβάνει το σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση εθνικού συμβουλίου οδικής ασφάλειας, τη δημιουργία γενικής διεύθυνσης οδικής ασφάλειας, εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη βελτίωση του θεσμού των ΚΤΕΟ και το νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων.

    Οι βασικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η απλοποίηση των θεμάτων οργανωτικής και διοικητικής υποστήριξης και των δομών οδικής ασφάλειας, η διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων, καθώς και η βελτίωση των όρων λειτουργίας συνεργείων και πρατηρίων υγρών και αερίων καυσίμων.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το εθνικό συμβούλιο οδικής ασφάλειας στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι αρμόδιοι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, θα ασχολείται με το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια και θα υποστηρίζει το έργο της αρμόδιας διϋπουργικής επιτροπής.

    Η γενική διεύθυνση οδικής ασφάλειας, θα έχει αρμοδιότητες που αφορούν στην υποστήριξη του έργου του ΕΣΟΑ, την εφαρμογή πολιτικών που αποφασίζονται από τη διϋπουργική επιτροπή και την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

    Για πρώτη φορά θεσπίζεται ελεγκτικός μηχανισμός που θα ελέγχει τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ. Οπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, υπάρχουν σήμερα ΚΤΕΟ που στο 90% των οχημάτων που ελέγχονται, δεν βρίσκονται ατέλειες, γεγονός που όπως είπε, είναι αρκετά ύποπτο. Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα το 35-40% των οχημάτων δεν περνάνε καθόλου από ΚΤΕΟ, παρά το γεγονός, ότι τα πρόστιμα είναι αρκετά τσουχτερά και συγκεκριμένα 400 ευρώ. Στο σημερινό αυτό, ο υπουργός ΥΜΔ διευκρίνισε, ότι στο εξής θα παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιον ιδιοκτήτη ΙΧ που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, να πάει για τεχνικό έλεγχο και μέσα σε δέκα μέρες να παρουσιάσει τη σχετική κάρτα που θα πάρει, και θα πληρώσει το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ.

    Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά κάρτα θορύβου στα δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, προκειμένου να διαδοθεί και στη χώρα μας η υγραεριοκίνηση.

    Σε ό,τι αφορά για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καταργείται ο περιορισμός που υπάρχει σήμερα, που είναι ελάχιστη απόσταση το ένα από το άλλο 200 μέτρα και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι να λειτουργούν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων, από χώρους όπου συνωστίζονται πάνω από πενήντα άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βενζινάδικα που σήμερα λειτουργούν σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και άλλους τέτοιους παρόμοιους χώρους θα πρέπει να απομακρυνθούν. Για το σκοπό αυτό, δίνεται δωδεκαετής προθεσμία για τη μετακόμιση των πρατηρίων αυτών.

    -

    [05] Αύξηση επιδοτήσεων σε νέους αγρότες

    Αυξάνεται από 40% σε 70% το ύψος της πρώτης δόσης για το πριμ που δίνεται στους νέους αγρότες που εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα.

    Σχετική απόφαση υπέγραψε η Κ. Μπατζελή, η οποία δήλωσε ότι εξασφάλισε συμπληρωματικούς πόρους 55 εκ. ευρώ και έτσι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα των ενισχύσεων όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Παράλληλα, μεταβιβάστηκαν στις περιφέρειες οι αρμοδιότητες για την εκκαθάριση των ενισχύσεων, ώστε να συντομευτούν οι σχετικές διαδικασίες.

    Ποσό 80 περίπου εκατ. ευρώ θα διατεθεί από το πρόγραμμα LEADER για έργα περιφερειακής ανάπτυξης σε 17 νομούς της χώρας.

    Σύμφωνα με συμβάσεις που υπέγραψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή με τοπικές αναπτυξιακές εταιρίες τα έργα LEADER θα γίνουν στους νομούς Λευκάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Φλώρινας, Κυκλάδων, Ρεθύμνου, Χανίων, Λάρισα, Φωκίδας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Γρεβενών, Κέρκυρας, Ηρακλείου και Λασιθίου.

    Τα έργα που θα εκτελεστούν αφορούν δράσεις για ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων κάθε περιοχής, την εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας των τοπικών ποιοτικών προϊόντων και τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη νέων τουριστικών δραστηριοτήτων.

    [06] Απόρρητα αρχεία στο διαδίκτυο

    Ένας τεράστιος όγκος 92.000 αμερικανικών απορρήτων εγγράφων που περιγράφουν με λεπτομέρεια τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα WikiLeaks.

    Σε αυτά αποκαλύπτονται με λεπτομέρειες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων αφγανών αμάχων, η ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν και φερόμενοι δεσμοί μεταξύ των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των αφγανών ανταρτών.

    Τα απόρρητα αυτά αρχεία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από την ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσιεύθηκαν από την αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, τη βρετανική Γκάρντιαν και το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ.

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν απερίφραστα την αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές, ενώ θέτει σε κίνδυνο και απειλεί την εθνική ασφάλεια.

    Τα έγγραφα αυτά καλύπτουν διάφορες περιόδους δύο αμερικανικών κυβερνήσεων και "δείχνουν με απίστευτη λεπτομέρεια γιατί, μετά τη δαπάνη από τις ΗΠΑ σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν είναι τώρα ισχυρότεροι από οποιαδήποτε άλλη εποχή από το 2001", επισημαίνουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

    Ο Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η WikiLeaks δεν έκανε "καμία προσπάθεια" να έρθει σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τα έγγραφα αυτά, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2004 ως το Δεκέμβριο του 2009, προτού ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική του στο Αφγανιστάν.

    Τα έγγραφα αυτά, τα οποία φέρουν τον τίτλο "Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου" συντάχθηκαν, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα WikiLeaks, από στρατιώτες και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι "περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ". Δεν καλύπτουν, επισημαίνεται, άκρως απόρρητες επιχειρήσεις ή αυτές των ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων που μετέχουν στην ISAF.

    Οι Νιου Γιορκ Τάιμς σημειώνουν ότι οι πληροφορίες αυτές συνιστούν "ένα ημερολόγιο μιας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δύναμης που συχνά λιμοκτονεί για πόρους και προσοχή καθώς αγωνίζεται κατά των ανταρτών οι οποίοι αυξάνονται, συντονίζονται καλύτερα και γίνονται πιο φονικοί κάθε χρόνο".

    Η αμερικανική εφημερίδα παραδέχεται ότι τα έγγραφα αυτά αποτελούν "μια μη ολοκληρωμένη καταγραφή του πολέμου (...) Τα έγγραφα δεν καλύπτουν επίσης τα γεγονότα του 2010, όταν άρχισε η άφιξη επιπλέον στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και εφαρμόστηκε μια νέα στρατηγική κατά των ανταρτών".

    Ωστόσο, σημειώνει, παρέχουν μια "αποκαρδιωτική εικόνα" της αφγανικής αστυνομίας και των στρατιωτών, για την εκπαίδευση των οποίων το Πεντάγωνο δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Τα έγγραφα περιγράφουν επεισόδια αστυνομικής ωμότητας, μικρής και μεγάλης διαφθοράς, εκβιασμούς και απαγωγές. Ορισμένοι αστυνομικοί λιποτακτούν και εντάσσονται στις τάξεις των Ταλιμπάν. Άλλοι κατηγορούνται για συνεργασία με αντάρτες, λαθρεμπόρους όπλων και ληστές αυτοκινητοδρόμων", υπογραμμίζουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

    Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι το Πακιστάν, ο σύμμαχος των ΗΠΑ που λαμβάνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Ουάσινγκτον, φέρεται ότι επιτρέπει στη μυστική του υπηρεσία να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και να τους συναντάει κρυφά "για τη διοργάνωση δικτύων ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν".

    Σύμφωνα επίσης με τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την WikiLeaks, το Ιράν μετέχει μυστικά στην εκστρατεία κατά των ξένων δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, προσφέροντας στους Ταλιμπάν χρήματα, όπλα και εκπαίδευση.

    Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν επικεντρώθηκε από την πλευρά της σε αυτά που αποκαλύπτουν τα έγγραφα για μονάδες καταδρομέων, όπως η Task Force 373 - μια μυστική ομάδα του αμερικανικού στρατού και του ναυτικού-, οι οποίες καταδιώκουν τους επικεφαλής των Ταλιμπάν για να "τους σκοτώσουν ή να τους αιχμαλωτίσουν" χωρίς δίκη.

    Οι ΗΠΑ, επισημαίνει επίσης η εφημερίδα, απέκρυψαν στοιχεία ότι οι Ταλιμπάν απέκτησαν ολέθριους πυραύλους εδάφους-αέρος και περιγράφει την κλιμάκωση των βομβιστικών επιθέσεων με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε δρόμους από τους Ταλιμπάν, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άμαχοι μέχρι σήμερα.

    Οι Νιου Γιορκ Τάιμς περιγράφουν επίσης το θάνατο αφγανών αμάχων και την μετέπειτα συγκάλυψη του γεγονότος "όχι μόνον σε αεροπορικές επιδρομές αλλά και σε συμπλοκές με ένα ή περισσότερα άτομα (...) Οι νεκροί, όπως φαίνεται επανειλημμένως στα έγγραφα αυτά, δεν ήταν βομβιστές αυτοκτονίας ή αντάρτες, και πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν δημοσιοποιήθηκαν εκείνη τη στιγμή".

    Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι, σύμφωνα με τα απόρρητα αυτά έγγραφα, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) επέκτεινε το ρόλο της στο Αφγανιστάν, με παραστρατιωτικές μονάδες που στήνουν ενέδρες και διατάσσουν αεροπορικές επιδρομές. "Από το 2001 ως το 2008, η CIA χρηματοδοτούσε τον προϋπολογισμό της κατασκοπευτικής υπηρεσίας του Αφγανιστάν και τη διοικούσε ως μια κατ'ουσίαν θυγατρική της", υπογραμμίζουν.

    Το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ αναφέρεται, τέλος, στην επισφαλή και επιδεινούμενη κατάσταση της ασφάλειας στο βορρά, όπου έχουν αναπτυχθεί γερμανοί στρατιώτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 July 2010 - 14:30:28 UTC