Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα τεστ αντοχής των τραπεζών
  • [02] Ενα πρωτότυπο φεστιβάλ για τη σημασία του...λάθους
  • [03] Αποκατάσταση της Δημοκρατίας
  • [04] Μάχη με τις φλόγες
  • [05] Καύσωνας το Σαββατοκύριακο
  • [06] Ισχυροί σεισμοί

  • [01] Τα τεστ αντοχής των τραπεζών

    Επτά από τις 91 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που υποβλήθηκαν σε τέστ προσομοίωσης ακραίων κινδύνων δεν κατόρθωσαν να το περάσουν, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση.

    Η CEBS δεν δημοσιοποίησε τον κατάλογο των εν λόγω τραπεζών, αλλά σύμφωνα με τις εθνικές εποπτικές αρχές, είναι: η γερμανική Hypo Real Estate, οι ισπανικές τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου Diada, Cajasur, Espiga, Unnim και η Banca civica και η ελληνική ΑΤΕ (Αγροτική τράπεζα της Ελλάδος).

    Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν από τις Βρυξέλλες η Εποπτική Αρχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαιρετίζουν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στα οποία υποβλήθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, επισημαίνοντας τη διαφάνεια με την οποία διεξήχθησαν αυτά τα τεστ.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση σημειώνει ότι δημοσιοποιήθηκαν λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε κρατικά χρέη, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους πληροφορίες ενισχύουν τη διαφάνεια στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

    Σημειώνεται, επίσης, ότι τα τεστ αντοχής χρησιμοποίησαν υποθετικά δυσμενή σενάρια, τα οποία είναι πολύ απίθανο να πραγματοποιηθούν.

    "Τα αποτελέσματα των τεστ επιβεβαιώνουν την συνολική προσαρμοστικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε αρνητικές μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές δονήσεις και αποτελούν σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές", αναφέρει η ανακοίνωση.

    Τέλος, επισημαίνεται ότι οι τράπεζες οι οποίες δεν κατάφεραν να περάσουν τα τεστ αντοχής, θα πρέπει να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχύσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και, αν χρειαστεί, να καταφύγουν σε διευκολύνσεις από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, με απόλυτη συμβατότητα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

    Εξάλλου, "θετικά" χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, η Βελγική Προεδρία της ΕΕ. Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε ότι τα τεστ ήταν αυστηρά και διεξήχθησαν με απόλυτη διαφάνεια.

    Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών

    "Θετικά" χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) για τις ελληνικές τράπεζες και επισημαίνει σε δήλωσή του ότι "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμα και σε συνθήκες πολύ δυσκολότερες από τις σημερινές". Παράλληλα, καλεί εκ νέου τις τράπεζες "να προχωρήσουν σε ενέργειες και στρατηγικές κινήσεις που ενδυναμώνουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια και τις ενισχύουν σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος".

    Ειδικά, πάντως, για την Αγροτική Τράπεζα, η οποία "κόπηκε" στα συγκεκριμένα τεστ, σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι το Δημόσιο "ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής". Από την πλευρά της η ΑΤΕ, πρέπει να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στα τεστ μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδος, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

    Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

    "Το υπουργείο Οικονομικών χαιρετίζει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), η οποία έγινε με κοινή μεθοδολογία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και είχε ως στόχο την αξιολόγηση της αντοχής του τραπεζικού συστήματος σε πιθανή δυσμενή εξέλιξη των οικονομικών συνθηκών μέσα στο 2010- 2011. Η διαφάνεια που επιτεύχθηκε με τη δημοσιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων είναι σημαντική.

    Στην Ελλάδα, έξι τράπεζες- Εθνική, EFG Eurobank, ¶λφα, Πειραιώς, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο- συμμετείχαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Οι έξι αυτές τράπεζες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου (με εξαίρεση τις ξένες θυγατρικές), ενώ το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής ήταν τουλάχιστον 50% .

    Για την εξαγωγή σωστών συμπερασμάτων είναι απαραίτητο να γίνει διαφοροποίηση μεταξύ των αποτελεσμάτων κάτω από τα διαφορετικά σενάρια. Τα αποτελέσματα για το δυσμενές σενάριο δεν πρέπει να θεωρηθούν ως αντιπροσωπευτικά της σημερινής κατάστασης ή πιθανών άμεσων αναγκών σε κεφάλαια. Η πραγματοποίηση της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν αποτελεί πρόβλεψη αποτελεσμάτων, καθώς τα πιθανά δυσμενή σενάρια διαμορφώθηκαν κάτω από την υιοθέτηση ακραίων υποθέσεων, οι οποίες δεν είναι πολύ πιθανόν να επαληθευθούν στην πράξη.

    Παρόλα αυτά, στοχεύοντας στη διαφύλαξη του υψηλότερου βαθμού ευρωστίας και οικονομικής σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται σε στενή επαφή με τις συμμετέχουσες τράπεζες για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και τις συνέπειές τους, και τυχόν ανάγκες επανακεφαλοποίησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, η Αγροτική Τράπεζα καλείται να προτείνει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών που εμφανίστηκαν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων μέσα σε δύο μήνες και να το υλοποιήσει, σε συμφωνία με την εποπτεύουσα αρχή, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να ενισχύσει τη φερεγγυότητα της Αγροτικής Τράπεζας, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανές απώλειες στην περίπτωση που ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης δεν είναι επαρκείς, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί κρατικής ενίσχυσης.

    Για τη θωράκιση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνολικά, η Ελλάδα, ήδη διαθέτει τους παρακάτω μηχανισμούς στήριξης οι οποίοι έχουν εγκριθεί, ή τελούν υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

    Με το Ν. 3723/2008, έχει δημιουργηθεί πρόγραμμα επανακεφαλοποίησης συνολικού ποσού 5 δις ευρώ, στο οποίο υπάρχει υπόλοιπο ύψους 1,2 δις ευρώ. Το πρόγραμμα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010. Οι προϋποθέσεις πρόσβασης στο πρόγραμμα περιγράφονται αναλυτικά στο νόμο.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το συνολικό ποσό των 10δις ευρώ. Το Ταμείο είναι αναπόσπαστο μέρος του Μνημονίου Συνεννόησης της ελληνικής κυβέρνησης, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το Ταμείο εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, με το νόμο 3864/2010 και έχει ήδη επισήμως κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του είναι η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας, το υπουργείο Οικονομικών ως βασικός μέτοχος της τράπεζας, προτίθεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διασφαλίσει ότι οι όροι και προϋποθέσεις για τα προαναφερόμενα μέτρα είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων".

    Δήλωση Χρ. Σταϊκούρα

    Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Είναι θετικό το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες, πλην της ΑΤΕ, που συμμετείχαν στο τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, και μάλιστα με αυστηρότερα έναντι των άλλων χωρών κριτήρια, το πέρασαν.

    Όμως, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων απαιτούνται συγκροτημένες πρωτοβουλίες της πολιτείας και των πιστωτικών ιδρυμάτων με στόχο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

    Σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερη σημασία αποκτά η βιωσιμότητα της ΑΤΕ, παραδοσιακού και αναγκαίου μοχλού στήριξης του Έλληνα Αγρότη".

    Ανακοίνωση Αγροτικής Τράπεζας

    Δεν πέρασε τα τεστ αντοχής των τραπεζών η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ και η δίοικησή της συζήτησε διεξοδικά με την Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα της άσκησης και συμφωνήθηκαν η ATEbank να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας.

    Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. συμμετείχε στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενεργήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (2010 EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), την οποία συντόνισε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Αρχών Εποπτείας των Τραπεζών (CEBS), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε.

    βΆ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. αναγνωρίζει και αποδέχεται τα αποτελέσματα της ανωτέρω άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

    βΆΗ άσκηση αυτή συμπληρώνει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και την τακτική διενέργεια σεναρίων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, που έχουν αναπτυχθεί από Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. βάσει του θεσμικού πλαισίου για τον Πυλώνα 2 της Βασιλείας ΙΙ και ειδικότερα τα προβλεπόμενα στις ΠΔ/ΤΕ 2577/2006 και 2595/2007 όπως και τις απαιτήσεις του ν. 3601/2007, όπως ισχύει (αποτελεί ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο των διατάξεων της CRD).

    βΆΗ άσκηση διενεργήθηκε με τη χρήση των σεναρίων, τη μεθοδολογία και τις βασικές παραδοχές που παρείχε η CEBS (βλ. την συνολική έκθεση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της CEBS). Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1(σε ενοποιημένη βάση) σε 8,9% το 2011 έναντι 8,4% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 4,54 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των Ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 4,36% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με τον ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

    βΆΤα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν έλλειμμα ύψους 242,6 εκ. επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ένα ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%), ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση την διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα II της Ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive -CRD).

    Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης και συμφωνήθηκαν τα εξής:

    βΆ Η Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας

    βΆ Η Τράπεζα να ενισχύσει τα εποπτικά ίδια κεφάλαια μέσω σταδιακής απεμπλοκής από συμμετοχές σε εταιρίες χρηματοπιστωτικού τομέα που κατέχει

    βΆ Να προβεί σε κινήσεις μείωσης του λειτουργικού κόστους και αύξησης των πηγών εσόδων.

    Επίσης συμφωνήθηκαν τα εξής:

    βΆ Το σενάριο προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διενεργήθηκε σύμφωνα με μια σειρά απλουστευτικών παραδοχών ( πχ. Δεν υπάρχει μεταβολή του ισολογισμού). Συνεπώς, η πληροφορία σχετικά με το Σενάριο Αναφοράς παρέχεται μόνο για λόγους σύγκρισης και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως πρόβλεψη.

    βΆ Είναι επιτακτική ανάγκη κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της άσκησης, να γίνει διάκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή των διαφορετικών σεναρίων που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης.

    Ειδικότερα τα αποτελέσματα των δυσμενών σεναρίων δεν θα πρέπει να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικά της τρέχουσας κατάστασης, ούτε να χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση πιθανών αναγκών ενίσχυσης των υπαρχόντων κεφαλαίων. Μια άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν εκτιμά προβλέψεις αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Τούτο διότι τα δυσμενή σενάρια έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μία ανάλυση ευαισθησίας στην περίπτωση που οι εύλογες αλλά ακραίες παραδοχές τους πραγματοποιηθούν (what-if analysis). Οι υποθέσεις των σεναρίων επομένως δεν είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθούν. Οι επίπτωση των σεναρίων ενδέχεται να είναι διαφορετική για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε ιδρύματος".

    [02] Ενα πρωτότυπο φεστιβάλ για τη σημασία του...λάθους

    Στα τέλη του 19ου αιώνα, στις έρευνες που πραγματοποιούσε για τη χολέρα σε κοτόπουλα, ο Λουί Παστέρ μόλυνε τα πειραματόζωα με βακτήρια, πιστεύοντας ότι θα τα σκοτώσει. Εκανε λάθος: όχι μόνο τα κοτόπουλα επέζησαν, αλλά επιπλέον ενισχύθηκε το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Κάνοντας, όμως, αυτό το λάθος ανακάλυψε ένα εμβόλιο. Από ένα λάθος του Αλέξανδρου Φλέμινγκ, γεννήθηκε η πενικιλίνη και σε ένα λάθος οφείλουμε την ύπαρξη του φούρνου μικροκυμάτων, των ελαστικών των αυτοκινήτων αλλά και της τηγανιτής πατάτας. Από τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε ο Αλβέρτος Αϊνστάιν. Από τα 180 επιστημονικά άρθρα που δημοσίευσε τουλάχιστον καμιά σαρανταριά περιείχαν σημαντικά λάθη.

    Γιατί λοιπόν πρέπει να στερείται η δυνατότητα στα παιδιά να κάνουν λάθη; Για να προσεγγίσουν οι νέοι την επιστήμη δεν πρέπει να μάθουν από μικρότερη ηλικία να τολμούν, να πειραματίζονται να προτείνουν νέες ιδέες, να τους δοθούν τελικά περιθώρια στο λάθος; Γιατί πρέπει να διδάσκονται ότι «λάθος» σημαίνει απόκλιση από τον ορθό δρόμο και τίποτε περισσότερο;

    Αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται πίσω από το «Φεστιβάλ του Λάθους» που άνοιξε προχθές τις πύλες του στο Παρίσι, στην έδρα της φημισμένης σχολής Ecole Normale Superiere. Το μότο αυτού του πρωτότυπου φεστιβάλ είναι ότι κανένας επιστήμονας δεν έφτασε σε μια μεγάλη ανακάλυψη χωρίς να διασχίσει πρώτα μια θάλασσα από λανθασμένες υποθέσεις και λανθασμένα συμπεράσματα. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μαθαίνουν ότι ο υγιής σκεπτικισμός είναι καλοδεχούμενος ακόμη και για τα πιο προφανή πράγματα και ότι σε ένα σωστό συμπέρασμα μπορεί να φτάσει κανείς μέσα από διαφορετικούς δρόμους. «Για την πλειονότητα των αντικειμένων που μας περιβάλλουν δεν υπάρχει μια "ορθή χρήση" και μόνο. Η φαντασία και η ικανότητα στην καινοτομία είναι προσόντα που πρέπει να καλλιεργήσουμε», εξηγεί στην εφημερίδα La Repubblica ο Τζιρόλαμο Ραμούνι, ένας από τους εμπνευστές του Φεστιβάλ και καθηγητής στο γαλλικό Εργαστήρι Τεχνών και Επαγγελμάτων.

    Η είσοδος στο «Φεστιβάλ του Λάθους» είναι δωρεάν για τους επισκέπτες. Σκοπός των διοργανωτών στη φετινή έκδοση είναι να σπάσουν το λογικό κρίκο που συνδέει τα λάθη με τους κακούς βαθμούς στα διαγωνίσματα και να αποδείξουν ότι μια λανθασμένη απάντηση δεν έχει μόνο μια όψη. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ κρίθηκε απαραίτητη έπειτα από έρευνα του ΟΑΣΕ που έδειξε ότι Γάλλοι μαθητές προτιμούν να μην σηκώνουν το χέρι τους για να απαντήσουν σε μια ερώτηση όταν φοβούνται ότι θα κάνουν λάθος. «Ως επιστήμη - διευκρινίζει ο Τζιρόλαμο Ραμούνι - δεν εννοούμε μόνο τα μαθηματικά και τη φυσική αλλά και τους ανθρωπιστικούς κλάδους. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουν τα λάθη τους χωρίς να ντρέπονται, να λένε "έκανα λάθος, πρέπει να αλλάξω δρόμο". Ο διάλογος, η συζήτηση και η σύγκριση είναι οι βασικοί πυλώνες της επιστήμης, αλλά και ένα από τα βασικά συστατικά της κοινωνικής συμβίωσης».

    Το να διορθώνεις ένα παιδί που αναποδογυρίζει το καλαθάκι των αχρήστων για να το χρησιμοποιήσει ως κάθισμα, σημαίνει ότι αποστειρώνεις τη φαντασία του, ότι το αναγκάζεις να κινηθεί σύμφωνα με κανόνες που τέθηκαν από καθαρή διανοητική οκνηρία, επισημαίνει ο Γάλλος καθηγητής. Πολύ συχνά, προσθέτει, η διδασκαλία στα σχολεία επικεντρώνεται στην επανάληψη του "σωστού ορισμού" και τα κουίζ των πολλαπλών απαντήσεων που χρησιμοποιούνται όλο και πιο συχνά στην εκπαίδευση είναι μια πραγματική φυλακή για τη δημιουργική φαντασία. Γιβ αυτό στο φεστιβάλ του λάθους και των παραδόξων της λογικής τίποτε δεν είναι αδύνατο για τα παιδιά. Ακόμη και να γεμίσουν ένα ποτήρι με νερό χωρίς να ρίξουν τίποτε μέσα.

    Κείμενο: Π. Δημητρολόπουλος

    [03] Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

    Η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές της προεκτάσεις αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια κατά την Γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Η Γιορτή για την 36η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί, όπως και πέρυσι, σε ιδιαίτερα λιτό ύφος, σύμφωνα με επιθυμία του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει ότι οι κοσμικού χαρακτήρα δεξιώσεις είναι ασύμβατες προς τον αντιδικτατορικό αγώνα, ο οποίος τιμάται την 24η Ιουλίου, ενώ προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου.

    Στην φετινή γιορτή οι καλεσμένοι ανέρχονται σε 1300, εκ των οποίων περισσότεροι από 850 είναι αγωνιστές της Αντίστασης, ενώ έχουν προκληθεί μεταξύ άλλων η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της χώρας, η ηγεσία της Ιεραρχίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, μέλη του οικονομικού, πνευματικού και επιστημονικού κόσμου.

    Στο πλαίσιο της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας να προσκαλεί κάθε χρόνο πολίτες οι οποίοι έχουν διακριθεί στον τομέα τους, στην φετινή γιορτή θα παρευρεθεί ο απόφοιτος Λυκείου με κινητικά προβλήματα Ραφαήλ Παπαδόπουλος, ο «πρώτος των πρώτων» στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει, επιθυμεί να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και να ακολουθήσει καριέρα πολιτικού, ενώ έχουν ακόμη προσκληθεί αριστούχοι φοιτητές και διακεκριμένοι νέοι επιστήμονες.

    [04] Μάχη με τις φλόγες

    Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Λιόπετρα στο Χαμέδι Σητείας, καίγοντας δασικές, χορτολιβαδικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

    Στο έργο της κατάσβεσης, έχουν ριχτεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με πέντε οχήματα, έντεκα άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα και τρία αυτοκίνητα του δήμου και του στρατού, ενώ ρίψεις νερού κάνει και το πυροσβεστικό ελικόπτερο.

    Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

    Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε ορεινή και δύσβατη περιοχή, κοντά στο Ζερβοχώρι Παραμυθιάς. Ένα ελικόπτερο "Ερικσον" και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβετικής καταβάλλουν προσπάθειες να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που έως τώρα έχει κάψει περίπου είκοσι στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

    Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου "καναντέρ", που πέταξαν το πρωΐ στην περιοχή, επέστρεψαν στο αεροδρόμιο του Ακτίου, καθώς δεν κατάφεραν να προσφέρουν βοήθεια, δεδομένου ότι οι φλόγες μαίνονταν στην κορυφή του βουνού και σε δύσβατα σημεία. Από τα έως τώρα στοιχεία, η φωτιά εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού κατά τη διάρκεια καταιγίδας.

    Σε εξέλιξη φωτιά στο Διάπορος

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, αργά απόψε, στο νησί Διάπορος που βρίσκεται στον όρμο της Βουρβουρού, στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

    Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τη συμβολή σκαφών του Λιμενικού, έχουν σπεύσει στο νησί με φορητά αντλητικά μηχανήματα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι καλές.

    Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Θεσπρωτία

    Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στη Θεσπρωτία, η οποία είναι μέσα σε χαράδρα στο όρος Γκορίλα και μία ακόμη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στις 4 το απόγευμα στην Τριχωνίδα Αιτωλοακαρνανίας, στη θέση Μπερμπάτι, του δήμου Μακρύνειας.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική και οι δύο πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη δεν εμπνέουν ανησυχία.

    Συλλήψεις

    Στο μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στην Κάρυστο, ενώ για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά συνελήφθη για εμπρησμό ένας 43χρονος, ο οποίος προκάλεσε τη φωτιά, ενώ εκτελούσε εργασίες με ηλεκτρικό τροχό. Ο 43χρονος θα οδηγηθεί το Σάββατο στο αυτόφωρο.

    Σημειώνεται ότι η Εύβοια και το τελευταίο διήμερο ήταν στο χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς με βαθμό επικινδυνότητας 4 (πολύ υψηλή) και είχε γίνει έκκληση από την Πυροσβεστική οι πολίτες να μην εκτελούν τέτοιες εργασίες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Ένα ακόμη άτομο συνελήφθη για εμπρησμό σχετικά με την πυρκαγιά στη Χαλκιδική, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο από τις 3 το μεσημέρι. Πρόκειται για έναν 34χρονο αλλοδαπό, ο οποίος έκαιγε ξερά χόρτα με αποτέλεσμα να του ξεφύγει η φωτιά και να επεκταθεί σε δασική έκταση.

    [05] Καύσωνας το Σαββατοκύριακο

    Ιδιαίτερα ζεστό θα είναι το Σαββατοκύριακο σε όλη την Ελλάδα. Ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει στους 40 ακόμη και 41 βαθμούς Κελσίου μετατρέποντας την χώρα σε... καμίνι! Οσοι έμειναν στο λεκανοπέδιο αναμένεται να βρουν λίγη δροσιά στις παραλίες!

    Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη τιμή στα ηπειρωτικά θα φθάσει στους 40 και πιθανώς κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα τοπικές καταιγίδες θα υπάρξουν το απόγευμα σε Μακεδονία και Θράκη, κυρίως στα ορεινά με την θερμοκρασία να αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

    Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει και την Κυριακή με το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο. Αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στα κεντρικά ηπειρωτικά παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Μακεδονία, το βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Θεσσαλία και τις απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της Θράκης και της Στερεάς. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος. ¶νεμοι: στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα μεταβλητοί 4 μποφόρ και από το βράδυ στα βόρεια βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ.

    Από Δευτέρα, πάντως, η θερμοκρασία θα πέσει και θα υπάρξει μια ανάσα δροσιάς!

    [06] Ισχυροί σεισμοί

    Ισχυρός υποθαλάσσιος σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε ανοικτά της βόρειας επαρχίας Σουλαουέζι της Ινδονησίας, νωρίς σήμερα Σάββατο, αλλά δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 410 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της επαρχίας Βόρειο Σουλαουέζι, ανέφερε η Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής (BMG) της Ινδονησίας. Δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    Σεισμός και στις Φιλιππίνες

    Ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε τις Φιλιππίνες, έπειτα από έναν σεισμό που ειχε σημειωθεί νωρίτερα, ανέφερε το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκοπησης των ΗΠΑ (USGS).

    Ο μετασεισμός, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου τοπική ώρα, σημειώθηκε 106 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κοταμπάτο, στο Μιντανάο, σε βάθος 595 χιλιομέτρων, ανέφερε το USGS. Αρχικά είχε πει πως ο μετασεισμός ήταν 7,5 βαθμών.

    Ο αρχικός σεισμός είχε μέγεθος 6,9 βαθμούς, ανέφερε το USGS.

    Το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού ανέφερε πως ο μετασεισμός δεν προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι στην περιοχή.

    Ένας σεισμός άνω των 7 βαθμών μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες, βαριές ζημιές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 24 July 2010 - 4:30:38 UTC