Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα μεγάλα έργα
  • [02] Εκπνέει η προθεσμία για απογραφή
  • [03] Κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ

  • [01] Στο επίκεντρο οι τράπεζες και τα μεγάλα έργα

    Το «πράσινο» φως έδωσε το σημερινό, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργικό Συμβούλιο σε σειρά νομοσχεδίων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, με τα οποία, όπως δήλωσε ο υπουργός, Δημήτρης Ρέππας, διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθεί η ταχύτατη ανάπτυξη της Οικονομίας.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι αυτά δεν γίνονται λόγω του μνημονίου, που έχει υπογράψει η Ελλάδα, αλλά διότι «η χώρα πρέπει να κερδίσει το χαμένο χρόνο».

    Ειδικότερα, με το πρώτο νομοσχέδιο «ανοίγει» το κλειστό επάγγελμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και προωθούνται εταιρείες οδικού μεταφορέα. Οι άδειες ήταν κλειστές από το 1971 και αφορούν περίπου 30.000 φορτηγά οχήματα. Οι εταιρείες οδικού μεταφορέα θα έχουν τη μορφή ΑΕ, ή ΕΠΕ και μεταξύ των κριτηρίων λειτουργίας του θα είναι οι οικονομικές τους δυνατότητες, η επαγγελματική τους επάρκεια και η φήμη τους. Για τις παλιές άδειες, εξάλλου, ισχύει μια τριετία προσαρμογής έως το 2013

    Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την οδική ασφάλεια, όπου, εκτός από τα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, θα υπάρξει και «τακτοποίηση» στο χώρο των ΚΤΕΟ, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι 40% των κυκλοφορούντων οχημάτων δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο. Μια εκ των διατάξεων του νομοσχεδίου προβλέπει ότι ένα όχημα δεν θα μπορεί να ασφαλίζεται, αν δεν προσκομίσει τα έγγραφα τεχνικού ελέγχου του, και αντίστροφα, δεν θα μπορεί περνά από ΚΤΕΟ αν δεν είναι ασφαλισμένο.

    Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται το άνοιγμα της αγοράς των συνεργείων και πρατηρίων αερίων καυσίμων, ενώ καταργείται η έως τώρα ισχύουσα απόσταση μεταξύ των πρατηρίων υγρών καυσίμων και διατηρείται μόνον η απόσταση των τουλάχιστον 50 μέτρων λειτουργίας τους από χώρους μαζικής προσέλευσης και συνάθροισης.

    Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά τον εναέριο έλεγχο, καθώς όπως αρχικά έχει διαπιστωθεί, λόγω της ύπαρξης διαφορετικών FIR στην Ευρώπη, παρατηρούνται καθυστερήσεις, αλλά και μείωση της ανταγωνιστικότητας σε σχέση με άλλες χώρες όπως π.χ. οι ΗΠΑ, όπου υπαρχει ένα FIR. Η υπάρχουσα κατάσταση δυσχεραίνει την απόφαση της ΕΕ για την ύπαρξη «ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού». Σήμερα η Ελλάδα ανήκει στον τομέα Blue Med, τον έναν από τους τέσσερις υπάρχοντες στον ευρωπαϊκό χώρο, μαζί με την Ιταλία, την Αλβανία, τη Μάλτα και την Κύπρο.

    Επιπλέον, η ΕΕ ζητά μια δομή πολιτικής Αεροπορίας, η οποία θα κατευθύνει τις πτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν λιγότερη σπατάλη καυσίμων, αλλά και αλλαγή αεροδιαδρόμων.

    Τέλος, στο νομοσχέδιο προβλέπται και η ανάπτυξη και αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας με συμμετοχή και ιδιωτών.

    Συνεδρίαση διυπουργικής επιτροπής

    Σε περίπου μια εβδομάδα το Δημόσιο θα ορίσει 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Αυτά αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνήλθε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών, Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

    Όπως επίσης δήλωσε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τις συμμετοχές σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα υποβάλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών.

    Στο θέμα αυτό, η παρούσα υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τους συμβούλους και εισήγηση για μια πιθανή ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, με εναλλακτικά σενάρια. Ενώ, ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα σενάρια αυτά θα αφορούν και την ενίσχυση της παρουσίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

    Σχετικά με τα τεστ αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες, που δημοσιοποιούνται σήμερα, και τη θέση θα έχει η ΑΤΕbank, ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

    Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται να συσταθεί μια νέα διυπουργική επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), για την επίλυση θεσμικών θεμάτων.

    Είπε, επίσης, ότι προωθείται μια μικρή αλλαγή στο νόμο που διέπει τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ώστε να είναι πλέον εφικτή η πρόσληψη από το Δημόσιο συμβούλων και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (π.χ. το φάσμα συχνοτήτων, για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης).

    [02] Εκπνέει η προθεσμία για απογραφή

    Περισσότεροι από 750.000 θα είναι οι υπάλληλοι του δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που θα απογραφούν, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και λίγες μόνο ώρες πριν εκπνεύσει η διορία (στις 18:00 ο αριθμός είχε φτάσει τους 751.000), η οποία δόθηκε από την Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απογραφής Μισθοδοτούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, ανακοινώθηκε ότι για όσους λίγους υπόχρεους δεν κατέστη δυνατόν μέχρι σήμερα να απογραφούν, δίνεται η τελική δυνατότητα για απογραφή μέχρι την Πέμπτη 29 Ιουλίου στις 24.00.

    Όπως έγινε γνωστό, υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία, προς αξιοποίηση, από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, αν και η διασταύρωσή τους θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, υπολογίζεται πως ανακριβή στοιχεία, αναμένονται σε ποσοστό μόλις 2% των απογραφέντων.

    Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου οι υπάλληλοι θα πληρώνονται, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, από τη νεοσυσταθείσα Ενιαία Αρχή Πληρωμής. Επίσης, θα δημιουργηθεί ενιαία ηλεκτρονική τράπεζα δεδομένων, με τα στοιχεία όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο, και το 2011, θα καθιερωθεί το ενιαίο μισθολόγιο.

    Σημειώνεται ότι μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, θα υπάρχει για πρώτη φορά, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, συνολική εικόνα για το προσωπικό, που μισθοδοτείται από το Δημόσιο.

    [03] Κακοδιαχείριση στον ΕΟΤ

    Παραδόθηκε σήμερα το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε στον ΕΟΤ, κατόπιν εντολής του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου. Ο έλεγχος αφορούσε τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών, κατά τα έτη 2008 και 2009, για την εκτέλεση του διαφημιστικού προγράμματος του ΕΟΤ και την προβολή του Ελληνικού Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το πόρισμα διαβιβάστηκε ήδη στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης στο ελεγκτικό συνέδριο για τον καταλογισμό των ποσών που ζημιώθηκε ο οργανισμός στους υπολόγους, ενώ, κατόπιν εντολής του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, η διοίκηση του ΕΟΤ διέταξε τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθούν οι συγκεκριμένες ευθύνες, που φέρουν υπάλληλοι και στελέχη του οργανισμού.

    Από τον έλεγχο αυτό, διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

    - Κατά την τελευταία τριετία, ο Οργανισμός αποφάσισε την πραγματοποίηση διαφημιστικών ενεργειών, που υπερβαίνουν κατά 76.387.188 ευρώ τις εγκεκριμένες, για το σκοπό αυτό, πιστώσεις των αντίστοιχων ετών (του τακτικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

    - Κατά την ελεγχθείσα διετία, οι διαφημιστικές ενέργειες του Οργανισμού υλοποιήθηκαν χωρίς προηγουμένως να έχει καταρτισθεί ένα ενιαίο εγκεκριμένο διαφημιστικό πρόγραμμα, στο οποίο να προσδιορίζονται οι αγορές - στόχοι, τα μέσα προβολής με τα αντίστοιχα ποσοστά συμμετοχής στις συνολικές δαπάνες ανά χώρα, μετά από μελέτη αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων αναφορικά με τις απαιτήσεις της κάθε αγοράς και της αποτελεσματικότητας αντίστοιχων προηγούμενων ενεργειών.

    - Αντίθετα, οι διαφημιστικές ενέργειες υπήρξαν αποσπασματικές, αφού οι σχετικές αποφάσεις φαίνεται να λαμβάνονταν, με αφορμή προτάσεις ενδιαφερομένων για παροχή διαφημιστικών υπηρεσιών.

    - Για την ανάθεση των διαφημιστικών ενεργειών, ο Οργανισμός προέβαινε, κυρίως, στην απευθείας ανάθεση ή στην ανάθεση, κατόπιν διαπραγμάτευσης, χωρίς τη δημοσίευση πρόσκλησης και χωρίς να ελέγχει, εάν πράγματι συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις, που προβλέπονται από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

    - Οι απευθείας αναθέσεις των εκτάκτων διαφημιστικών ενεργειών, που αποτελούσαν σχεδόν τον κανόνα, πραγματοποιήθηκαν με διαδικασίες που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη διαφάνεια.

    - Η ανάθεση παροχής υπηρεσιών διαφήμισης, σε κάποιες περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγούμενη εγκριτική απόφαση των αρμοδίων οργάνων, κατά παράβαση των διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού και του Οικονομικού Κανονισμού του ΕΟΤ.

    - Η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων υπήρξε στην πλειονότητα των περιπτώσεων, που εξετάστηκαν, μη σύννομη. Η σύνταξη και υπόγραφή τους γινόταν μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή του συμβατικού αντικειμένου.

    - Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, η υπηρεσία υιοθέτησε την πρακτική της προχρονολόγησης των συμβάσεων, για λόγους νομιμοφάνειας.

    - Η συγκεκριμένη πρακτική συνιστά ευθεία παράβαση του νόμου, η οποία σε συνδυασμό με το ελλειμματικό περιεχόμενο των διοικητικών πράξεων που προηγούνταν είχε ως αποτέλεσμα να μη διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Οργανισμού. Η καλή εκτέλεση των ανατιθέμενων υπηρεσιών εναπόκειτο στην καλή πίστη του εκάστοτε αντισυμβαλλομένου και όχι στη συμβατική θωράκιση του Οργανισμού.

    - Ελλειμματική, άλλωστε, υπήρξε η διασφάλιση των συμφερόντων του Οργανισμού και μέσω των συντασσομένων συμβάσεων, αφού, σε πολλές, περιπτώσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν οι απαιτούμενοι όροι και ρήτρες, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, όπως, η υποβολή εγγυητικών επιστολών για την καλή εκτέλεση της σύμβασης, ποινικές ρήτρες για καθυστερήσεις ή μη εκπλήρωση συμβατικών όρων, η πρόβλεψη περί δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων ή η άνευ συνεπειών για τον ΕΟΤ λύση της σύμβασης, για λόγους διακοπής της χρηματοδότησης της ενέργειας από το Ελληνικό Δημόσιο κ.α.

    - Η διαδικασία για την έγκριση των διαφημιστικών ενεργειών είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και γραφειοκρατική, καθώς η υπηρεσία προβαίνει στην έκδοση σειράς διοικητικών πράξεων χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος, επιβαρύνουν το έργο της και την αποπροσανατολίζουν από το επιτελικό θεσμικό της ρόλο.

    - Κατά την ελεγχόμενη περίοδο, η συνεργασία και ο συντονισμός της κεντρικής υπηρεσίας με τα γραφεία εξωτερικού υπήρξαν ελλιπείς, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται η εμπειρία και οι γνώσεις τους για τις συνθήκες της αγοράς της χώρας φιλοξενίας.

    - Η έλλειψη προγραμματισμού των προμηθειών του Οργανισμού σε διαφημιστικό υλικό ή για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών του, όπως τη μεταφορά έντυπου ή άλλου υλικού, έχει ως αποτέλεσμα τις κατατμήσεις προμηθειών και αναθέσεων υπηρεσιών, γεγονός που προκύπτει άλλωστε και από τη διενέργεια ξεχωριστών ανά δ/νση διαγωνισμών για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών του ιδίου είδους ή ομοειδούς.

    - Παρά το μη σύννομο πολλών ενεργειών, η υπηρεσία δεν διατύπωνε αντιρρήσεις ή σχετικές επιφυλάξεις κατά την εισήγηση των σχετικών ενεργειών στο αρμόδιο αποφασιστικό όργανο ή τη σύνταξη των σχεδίων των διοικητικών πράξεων.

    - Από περιπτώσεις του δείγματος που εξετάστηκε, συνάγεται ότι, κατά των επιλογή της διαφημιστικής ενέργειας και επομένως του ανάδοχου, η υπηρεσία δεν εξέταζε, εάν αυτός πληροί τις προϋποθέσεις, που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, όπως, για παράδειγμα, για την προβολή του ΕΟΤ, για την οποία επιπρόσθετα δεν καταβάλλονταν τα προβλεπόμενα τέλη στον οικείο δήμο.

    - Επιπλέον, κατά παράβαση των διατάξεων του Π.Δ. 261/1997, η υπηρεσία δεν απαιτούσε πιστοποιητικό εγγραφής των ανάδοχων στο Μητρώο Διαφημιστικών του Δημοσίου και στο μητρώο που τηρείται στο Τμήμα Ελέγχου διαφάνειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ).

    - Για την αξιολόγηση των προσφορών για την κατασκευή των περιπτέρων του ΕΟΤ στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, συγκροτήθηκε Έκτακτη Ειδική Επιτροπή, αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής και ούτε άλλωστε οι αποφάσεις αυτές διαλαμβάνουν ειδική, σαφή και πλήρη αιτιολογία, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειας του αποφασίζοντος οργάνου. Επίσης, κατά πάγια πρακτική του φορέα, πρόσωπα που ορίζονταν ως μέλη των επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών, πρόχειρων ή ανοικτών, ορίζονταν ως μέλη και των επιτροπών παραλαβής, ενώ παράλληλα προΐσταντο και των οργανικών μονάδων που αφορούσαν οι διαγωνισμοί και επομένως ήταν αυτοί που εισηγούνταν τη διεξαγωγή τους, καθόριζαν τους όρους και προδιαγραφές τους και εισηγούνταν για την κατακύρωση ή μη των αποτελεσμάτων των διαγωνισμών, κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας, αφού στα ίδια πρόσωπα συνέπιπταν πλέον της μιας ιδιότητας.

    - Οι καθυστερήσεις, που παρατηρούνται συχνά για την προκήρυξη των διαγωνισμών για την κατασκευή των περιπτέρων, είχαν ως αποτέλεσμα, αρκετές φορές, τη ματαίωσή τους και την προσφυγή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών μέχρι την έναρξη της έκθεσης, που αφορά ο διαγωνισμός.

    - Οι μετακινήσεις προσωπικού της κεντρικής υπηρεσίας για παρουσία στις εκθέσεις του εξωτερικού και συμμετοχή στις επιτροπές παραλαβής των περιπτέρων επιβαρύνει τον Οργανισμό με πρόσθετο κόστος, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν σε αυτές ορίζονταν υπάλληλοι, που υπηρετούν στα γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 23 July 2010 - 16:30:25 UTC