Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης στην Πάτρα
  • [02] Κατά 45,4% περιορίστηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
  • [03] Κ.Γκιουλέκας: Υποψήφιος στη Θεσ/νίκη
  • [04] Νέοι υποδιοικητές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  • [05] "Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό"
  • [06] Κατέθεσε ο Γ.Ζορμπάς
  • [07] Απολογήθηκε ο Αγγέλου

  • [01] Ασύλληπτος παραμένει ο δράστης στην Πάτρα

    Ασύλληπτος εξακολουθεί να παραμένει ο άγνωστος δράστης, που νωρίτερα είχε βρει καταφύγιο σε πολυκατοικία επί της οδού Μακεδονίας, στην περιοχή Αγία Σοφία της Πάτρας, χωρίς όμως να κρατά ομήρους. Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο άγνωστος κινείται μεταξύ του φωταγωγού και της ταράτσας της πολυκατοικίας, ενώ αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνες με προσοχή στο κτίριο, το οποίο έχει εκκενωθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι ο άγνωστος είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικού που τον καταδίωκε, ενώ είχε πάρει για λίγη ώρα ως όμηρο μια γυναίκα οδηγό αυτοκινήτου, για να ξεφύγει από τους αστυνομικούς.

    Τον δράστη παρακολουθούσαν αστυνομικοί από τον νομό Ηλείας, στο πλαίσιο έρευνας για τη εξιχνίαση κλοπών και διαρρήξεων που είχαν γίνει τον τελευταίο καιρό.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την ώρα διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αστυνομίας και άγνωστου δράστη, ο οποίος έχει κρυφτεί σε πυλωτή πολυκατοικίας στην περιοχή της Αγίας Σοφίας στην Πάτρα. Πριν ο άγνωστος κρυφτεί στην πολυκατοικία, τραυμάτισε έναν αστυνομικό και πήρε για λίγη ώρα ως όμηρο, μια γυναίκα.

    [02] Κατά 45,4% περιορίστηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού

    Κατά 45,4% περιορίστηκε το α΄ εξάμηνο εφέτος το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού- έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 39,5%- και διαμορφώθηκε στα 9.754 εκατ. ευρώ από 17.866 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η μείωση του ελλείμματος οφείλεται κυρίως στην περικοπή των δαπανών (του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συμπεριλαμβανομένου), των μισθών και συντάξεων, και των επιχορηγήσεων (ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.), ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων υστερεί ακόμη έναντι του στόχου. Πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στο σκέλος των εσόδων δεν έχουν αποδώσει ακόμη όλα τα μέτρα, όπως η νέα αύξηση κατά 2 μονάδες του ΦΠΑ, η οποία έγινε από την 1η Ιουλίου.

    Ειδικότερα: Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν το α΄ εξάμηνο κατά 7,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 13,7%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην είσπραξη εσόδων ύψους 789 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από ΕΦΚ και αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών (λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους), στην είσπραξη εσόδων ύψους 275 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 181 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους.

    Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκαν κατά 12,5% έναντι στόχου για μείωση κατά 5,5%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 12,3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 5,8% και οι τόκοι κατά 13,3% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,6%. Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 1.379 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών- όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών (μείωση κατά 1.066 εκατ. ευρώ)- των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 769 εκατ. ευρώ και των δαπανών για αποδοχές και συντάξεις κατά 374 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες, τέλος, του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 39,8%, ενώ τα έσοδα του μειώθηκαν κατά 40%.

    [03] Κ.Γκιουλέκας: Υποψήφιος στη Θεσ/νίκη

    Την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε σήμερα, ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας.

    «Θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου» τόνισε ο Κ. Γιουλέκας και πρόσθεσε : «Νοιώθω ότι χρωστώ πάρα πολλά σε αυτή την πόλη. Θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για τη Θεσσαλονίκη μας».

    Ο Κώστας Γκιουλέκας τόνισε ότι ότι πρόθεση του είναι να υψωθεί «η σημαία της Θεσσαλονίκης» και «να πάει ακόμη πιο δυνατά η φωνή της στο κοινοβούλιο» και για αυτό το λόγο -όπως είπε- και παρά το γεγονός ότι προέρχεται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, η υποψηφιότητά του «είναι πάνω και πέρα από κομματικές σφραγίδες και από χρίσματα».

    «Δεν έχω καμία απολύτως δέσμευση -και το τονίζω- με κανένα πολιτικό κόμμα, από τη στιγμή που δηλώνω την υποψηφιότητά μου, με κανένα επιχειρηματικό συμφέρον και με κανένα απολύτως πρόσωπο» δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας. Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση εκλογής του «δε θα ασκήσουμε διοίκηση από το κεντρικό δημαρχείο, αλλά από κάθε γειτονιά της πόλης, γιατί θέλουμε όλες τις δυνάμεις της πόλης, ζωντανά, να είναι μαζί μας»

    Ο κ. Γκιουλέκας άφησε αιχμές για «χτυπήματα κάτω από τη μέση» από αντιπάλους του, που αντί να τον αποτρέψουν τον διευκόλυναν -όπως είπε- να λάβει την απόφασή του «μια ώρα αρχίτερα» και τους προέτρεψε να επιχειρήσουν να αντιπαρατεθούν μαζί του, σε πολιτικό επίπεδο. Τόνισε ότι μόλις ανακοινωθούν όλες οι υποψηφιότητες για το δήμο θα επιχειρήσει να συνεννοηθεί με τους συνυποψηφίους του, ώστε να διεξαχθεί ένας πολιτισμένος προεκλογικός αγώνας και να επικρατήσει πνεύμα συνεργασίας και μετεκλογικά για το καλό της πόλης.

    «Εγκαταλείπω το κοινοβούλιο, αν και είναι βαριά ευθύνη να είμαι βουλευτής αυτής της πόλης και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης με τη ΝΔ, ακριβώς γιατί θέλω να προσφέρω σε αυτή την πόλη με όλες μου τις δυνάμεις. Το θεωρώ, ως ύψιστη υπηρεσία, ως διπλή ευθύνη» πρόσθεσε ο Κ. Γκιουλέκας.

    Πριν προβεί στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Κώστας Γκιουλέκας εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του, χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα κατά της κοινωνίας και της δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι πρέπει οι υπεύθυνοι να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

    [04] Νέοι υποδιοικητές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

    Από τη Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοινώθηκε ότι σήμερα, 20/07/2010, ανέλαβαν τα καθήκοντα τους οι νέοι υποδιοικητές του Ιδρύματος και είχαν την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με τον Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου. Οι τρείς νέοι υποδιοικητές του Ιδρύματος είναι οι κ.κ.: Διονύσης Πατσούρης, Κωνσταντίνος Νικόλης και Γιάννης Σαριβουγιούκας.

    [05] "Εθνική προτεραιότητα το Κυπριακό"

    «Ημέρα δεινών», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για «μαύρη επέτειο» και σημείωσε ότι «δυστυχώς, 36 χρόνια μετά, ακόμη συζητούμε τα αποτελέσματα και το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και θα τα ανατρέψουμε». Ενημέρωσε δε τον κ. Παπούλια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στην Κύπρο, στο Άλσος Στρατού και πρόσθεσε ότι όλοι θυμούνται «τα τραγικά γεγονότα, τα οποία ζούμε, δυστυχώς, καθημερινά».

    «Εσείς κι εμείς μαζί σας», παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να επισημάνει ο κ. Κυπριανού ότι το Κυπριακό παραμένει επί 36 χρόνια ανοικτό και στην κορυφή των συζητήσεων χάρη στη βοήθεια της Ελλάδας. «Δεν είναι λίγο πράγμα και χωρίς την συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού δεν θα μπορούσαμε να κρατάμε 36 χρόνια ανοικτό ένα τέτοιο πρόβλημα», σχολίασε ο κύπριος υπουργός.

    Σχολιάζοντας ο κ. Παπούλιας τόνισε τη σημασία της αντίστασης του λαού της Κύπρου, γιατί, όπως είπε, «αν είχε υποκύψει ο λαός και μοιρολατρικά δεχόταν τα τετελεσμένα, δεν θα υπήρχε σήμερα δυνατότητα για την Ελλάδα να στηρίξει, μαζί σας, αυτό ακριβώς, το να δίνετε τη μάχη, μια σκληρή μάχη». Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στη στάση πολλών Ευρωπαίων, οι οποίοι, όπως υπογράμμισε, δεν καταλαβαίνουν το πρόβλημα. «Κανένας δεν μιλάει για στρατιωτική κατοχή», είπε χαρακτηριστικά.

    «Εμείς θα τους θυμίζουμε ότι (σσ. το Κυπριακό) δεν είναι διμερές πρόβλημα, για την επίλυση μιας συνοριακής διαφοράς, αλλά είναι παραβίαση διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα», ανταπάντησε ο κ. Κυπριανού.

    Γ.Παπανδρέου: "Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη"

    "Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί. Πρέπει να επιτευχθεί μία λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια", δήλωσε, σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την επέτειο των 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή την Κύπρο.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κάλεσε την Τουρκία "να επιδείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για μια δίκαιη διευθέτηση, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο ρόλος της είναι κρίσιμος και καθοριστικός για ταχεία λύση του προβλήματος".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι "για την Ελλάδα, το Κυπριακό αποτελεί μείζονα εθνική προτεραιότητα".

  • Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Κυπριανού, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου θα παραμείνει για λίγες ώρες, κατευθυνόμενος προς Ισραήλ και Παλαιστίνη.

    Μηνύματα πολιτικών κομμάτων

    Σε δήλωση για την επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο, προέβη ο αρχηγός της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς:

    Η δήλωση έχει ως εξής:«Η σημερινή θλιβερή επέτειος φέρνει στις μνήμες ολόκληρου του Ελληνισμού τις δραματικές ώρες της μεγαλύτερης εθνικής τραγωδίας στη νεότερη ιστορία μας. Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, και θυμίζει σε ολόκληρο τον Κόσμο την πραγματική διάσταση του Κυπριακού Προβλήματος, το οποίο έχει τις ρίζες του στην εισβολή του Αττίλα και αφορά στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, την εθνοκάθαρση, που έγινε από τα στρατεύματα κατοχής και τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών.

    Τιμούμε τους ηρωικώς πεσόντες στην άνιση μάχη του 1974 και συμπαρατασσόμαστε με τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για μια δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση. Λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Λύση που να δίνει τέλος στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση και να οδηγεί σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς στρατεύματα κατοχής».

    Το ΚΚΕ παραμένει στη θέση για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του Προέδρου Δ. Χριστόφια, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Ελπίζουμε να μην υπάρξουν και άλλα λάθη που θα εγκαθιδρύσουν καθεστώς επικυριαρχίας των Τούρκων στο νησί, τονίζει ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Το να λέμε «δεν ξεχνούμε» δεν αρκεί. Απαιτείται ένταση των αγώνων για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Γι' αυτό στηρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, μέσα από τον διακοινοτικό διάλογο, αναφέρει στο μήνυμά του ο ΣΥΝ.

    Δηλώσεις Δ.Χριστόφια

    Έκκληση για αγωνιστικό ρεαλισμό, πραγματισμό και ενότητα πολιτικής ηγεσίας και λαού απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας σε δηλώσεις του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

    Το μεγάλο μου ερώτημα, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι κατά πόσο "αναλογιζόμενοι την τραγωδία του 1974, το πραξικόπημα, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους, αντλούμε διδάγματα και συνετιζόμαστε".

    Ακούω, πρόσθεσε, συνθήματα όμοια άλλων εποχών, επανάληψη συνθημάτων. ''Πολιτική σημαίνει και πράξη. Ο μηδενισμός των προσπαθειών δεν πρόκειται να προσφέρει καμιά καλή υπηρεσία. Είναι σαν εμείς να μην κάνουμε τίποτε, η Τουρκία να κάνει τα πάντα, οι Ευρωπαίοι να μην μας ακούν, η διεθνής κοινότητα να γυρίζει την πλάτη της και στο τέλος λέμε ότι πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα", επεσήμανε.

    ''Αυτά είναι τα μηνύματα που ακούω και θλίβομαι'', ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας και πρόσθεσε πως ''η επίκληση της ενότητας είναι πλέον απλώς ένα σύνθημα. Όταν όλα είναι μαύρα από εκεί και πέρα η ενότητα είναι ένα σύνθημα. Καλώ σε ενότητα αλλά σε πραγματική ενότητα και με πραγματισμό, με αγωνιστικότητα μεν, αλλά την ίδια ώρα και με ρεαλισμό'', κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Των δηλώσεων προηγήθηκε δέηση για απελευθέρωση της Κύπρου και διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Στη δέηση παρέστη η διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Ντερβίς Έρογλου: "Εναλλακτικό σχέδιο"

    Με εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου να εξασφαλισθεί διέξοδος στο Κυπριακό, αν έως το τέλος του χρόνου δεν επιτευχθεί συμφωνία για λύση του προβλήματος, προειδοποίησε ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, σε ομιλία του κατά τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της επετείου.

    Απέκλεισε, εξάλλου, οποιαδήποτε διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και ειδικά το άνοιγμα κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις της, με την επιστροφή της περίκλειστης περιοχής (Βαρώσια) της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους.

    Ο τουρκοκύπριος ηγέτης κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να απευθύνεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά, και όχι στην Τουρκία, για τη διευθέτηση ζητημάτων, που αφορούν τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού.

    Κατηγόρησε, δε, την ελληνοκυπριακή πλευρά για αδιαλλαξία, υποστηρίζοντας πως δεν επιθυμεί την άμεση διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, και παράλληλα, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για «άδικη» στάση της στο θέμα της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Έρογλου ανακοίνωσε δύο οικονομικές συμφωνίες με την Τουρκία για την προμήθεια νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως είπε, μόνονγια τη διοχέτευση νερού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου η Τουρκία θα δαπανήσει 450 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης,Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο οποίος παρίστατο στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, τόνισε ότι η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την αρχή «των δύο λαών, δύο δημοκρατιών και δύο κρατών στην Κύπρο». Επιπλέον, κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά για άμεση επίλυση του κυπριακού έως τα τέλη του έτους.

    - Τέσσερα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη ΝF 5, ειδικά για επιδείξεις, παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της εισβολής. Πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Στην παρέλαση επιδείχθηκαν άρματα μάχης Νουρόλ, Μ-113 και Μ-48 και επίσης, πυροβόλα και εκτοξευτές πυραύλων.

    [06] Κατέθεσε ο Γ.Ζορμπάς

    Ολοκληρώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των δομημένων ομολόγων η κατάθεση του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την καταπολέμηση εσόδων από παράνομες πράξεις και ενέργειες Γιώργου Ζορμπά.

    Κατά την εννιάωρη κατάθεση του, ο κ. Ζορμπάς επέμεινε στις καταγγελίες του περί συντονισμένης επιχειρήσεις για την αγορά τοξικών ομολόγων, ενώ άφησε αιχμές κατά του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά και του εισαγγελέα εφετών Γιώργου Κολιοκώστα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο ότι επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματα του.

    «Την ίδια ώρα που μου επέστρεφαν ως μη σύννομα τα πορίσματα μου, υπήρχε επιλεκτική διαρροή τους στο Τύπο. Είχε γνώση των πορισμάτων ακόμα και ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ» ανέφερε ο κ. Ζορμπάς ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρχε συνειδητή παρακράτηση αποδεικτικών στοιχείων από τους εισαγγελείς που ασχολούνταν με την έρευνα. Υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια από εισαγγελείς...».

    Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Ζορμπάς κατά του πρώην εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, επιμένοντας ότι δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή και εγρήγορση για τη δέσμευση των λογαριασμών του στελέχους της North Asset Management Γιώργου Παπαμαρκάκη, στα νησιά Κέυμαν.

    «Την άνοιξη του 2007, κατά την ενέργεια των πρώτων προανακριτικών πράξεων είχαμε ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τη SOSCA, τη βρετανική διωκτική αρχή, η οποία εποπτεύει τη δράση επί μεν των λογαριασμών στα Cayman British Islands. Μας είχαν πει ότι έχουμε τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε λογαριασμούς της εταιρίας του κ. Παπαμαρκάκη και περιμένουμε την απάντηση της ελληνικής δικαιοσύνης να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορμπάς και συμπλήρωσε:

    «... Επικοινώνησα με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Αλ. Παπαληγούρα και του είπα, σας ενημερώνω διότι διαπιστώνω μια απροθυμία της Εισαγγελίας Εφετών να κάνει αίτημα δικαστικής συνδρομής (...) Μου είπε ο κ. υπουργός ότι το θέμα είναι σοβαρότατο, να απευθυνθείτε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σανιδά. Του λέω να πω εκ μέρους σας και μου απάντησε βεβαίως. Απευθύνθηκα στον κ. Σανιδά και η απάντηση του ήταν αρνητική (...) Έμεινε εκεί το θέμα, δεν έγινε αίτημα και ειδοποιήθηκε η SOSCA. Μας είχε πει μάλιστα θα περιμένουμε 40 μέρες να δεσμεύσουμε τους λογαριασμούς Παπαμαρκάκη, του οποίου η προμήθεια ήταν μεγάλη, 19 εκατομμύρια 400 χιλιάδες...»

    Ο κ. Ζορμπάς επέμεινε ότι «αν άνοιγαν οι λογαριασμοί του κ. Παπαμαρκάκη θα είχαμε μάθει πολλά» προσθέτοντας: «Κάτω από τα φοινικόδεντρα στήνονταν εταιρίες και έφευγαν τα λεφτά».

    Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το αν ήταν νόμιμη η ενέργεια του κ. Σανιδά και αν έγινε προσπάθεια συγκάλυψης αποδεικτικών στοιχείων, ο κ. Ζορμπάς παρέπεμψε σε ρήση του πρώην υπ. Δικαιοσύνης Θανάση Κανελόπουλου ότι: «Το λογικό δεν έχει ανάγκη αποδείξεως», και συμπλήρωσε: «Η νομική είναι σοφή επιστήμη αλλά και αφορμή πάσης φύσεως παρανομιών».

    Γιατί πιστεύετε ότι φύγατε από την Ανεξάρτητη Αρχή, ρωτήθηκε.

    «Δεν γνωρίζω. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται αδυναμία συνεργασίας» απάντησε ο πρώην εισαγγελέας.

    Ακόμα, ο κ. Ζορμπάς υποστήριξε ότι το ομόλογο του ΤΕΑΔΥ θα έπρεπε να εκδοθεί από τον ΟΔΔΗΧ και όχι από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους όπως έγινε και «μάλιστα αναιτιολόγητα».

    Ο πρώην επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έκανε λόγο για υψηλού ρίσκου προϊόντα, για συντονισμένες ενέργειες των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ όταν ρωτήθηκε αν διαπίστωσε από την έρευνα του «διαδρομές μαύρου πολιτικού χρήματος» όπως αναφέρει στα πορίσματά του παρέπεμπε σε αυτά λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σαφής στο πόρισμα μου».

    Ο πρώην εισαγγελέας υποστήριξε ότι «υπήρχε προδήλως ή τουλάχιστον υπάρχουν κατά το πόρισμα μου, ενδείξεις ότι υπήρχε γνώση για την έκδοση ομολόγων».

    Πολλές ήταν οι ερωτήσεις βουλευτών που ζήτησαν διευκρινήσεις σχετικά με διαδρομές μαύρου χρήματος και εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

    «Περιγράφετε λεπτομερώς και για την περίπτωση του ΤΕΑΔΥ και του ΤΣΠΕΑΘ διαδρομές "μαύρου χρήματος", διαβάζουμε για βαλίτσες στην Ελβετία, για εταιρίες μαϊμού στη Ρωσία, για συναλλαγές πιθανά ανύπαρκτες. Το θέμα της διαδρομής του μαύρου χρήματος το ψάξατε;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

    «Ακριβώς τις προθέσεις όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας, είτε είχαν υπουργική ιδιότητα, είτε δικαστική δεν τις γνωρίζω. Ειλικρινώς δεν ξέρω πως εσκέφθησαν οι άνθρωποι και για αυτό η συλλογιστική μου στο πόρισμα βασίζεται σε ενδείξεις και σε στοιχεία τα οποία τελικώς θα εκτιμήσει δικαιοδοτικώς ένα δικαστήριο ασφαλώς (...) Λυπούμαι βαθύτατα διότι άφησα στη μέση έρευνα και για τα ασφαλιστικά ταμεία και για τη Ζήμενς» απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

    - «Θεωρείτε ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της έρευνας γύρω από το θέμα δομημένων ομολόγων; Είτε με την απομάκρυνση σας και με τη διακοπή της έρευνας όσον αφορά τη διαδρομή μαύρου χρήματος;», επέμεινε ο κ. Πρωτόπαπας.

    «Αντικειμενικώς έμειναν στη μέση οι έρευνες μου. Το λογικώς αυτονόητο δεν έχει ανάγκη αποδείξεως, έλεγε ο Θανάσης Κανελόπουλος», ήταν η απάντησή του.

    Επίμονες ήταν οι ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου σχετικά με το αν έχει ανακαλύψει εμπλοκή πολιτικών προσώπων κατά τις έρευνες του.

    «Ποια ήσαν. Όνομα και επώνυμο. Πήραν χρήματα; Ναι ή όχι. Γιατί αυτό είναι το μείζον. Μάθατε εκ των υστέρων κάτι περισσότερο από αυτό που έχουμε εμείς σήμερα;» πρόσθεσε ο κ. Νικολόπουλος.

    «Το μείζον είναι ότι σήμερα επιτέλους το ελληνικό κοινοβούλιο έχει το κείμενο δημοσίων εγγράφων και το περιεχόμενό του, το οποίο καλείται να εκτιμήσει. Πέραν αυτού εγώ δεν έχω, όχι δυνατότητα, αλλά ούτε και τη γνώση να σας μιλήσω. Εγώ εκθέτω περιστατικά, συμπεριφορές, προσχεδιάσεις ανεπίτρεπτες. Πέραν τούτου και πέραν του κειμένου, ούτε δικαίωμα είχα να κάνω περαιτέρω έρευνα, γιατί είχε επιληφθεί ειδικός εφέτης ανακριτής, ούτε είχα συγκεντρώσει άλλα στοιχεία».

    Ν. Νικολόπουλος: Πιστεύετε ότι η δικαιοσύνη δεν ανακάλυψε κάτι ή με όσα ακούσαμε σήμερα από εσάς νομίζετε ότι επιχειρήθηκε η επιχειρείται ενδεχομένως συγκάλυψη της υπόθεσης;

    Γ. Ζορμπάς: «Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος στο στάδιο αυτό μπορεί να μιλήσει για υπάρχουσα απόδειξη. Την απόδειξη θα την προσφέρει ποινικό δικαστήριο. Εγώ αναφέρομαι σε περιστατικά που μου έκαναν εντύπωση και δυσχέραναν μια δική μου έρευνα. Πέραν τούτου δεν είπα τίποτα άλλο. Είπα όμως ότι η δικαιοσύνη όφειλε να έχει περατώσει αυτήν την υπόθεση, της οποίας οι διαστάσεις είτε το θέλαμε είτε δεν το θέλαμε πήραν τη μορφή πολιτικού σκανδάλου (...) Πολιτικές διαστάσεις εδόθησαν όταν ο χωρίς νόμιμη αρμοδιότητα εισαγγελεύς εφετών απεφάνθη περί του μη σύννομου του πορίσματος μου. Ο πρώτος θόρυβος έγινε τότε και πάλι δεν έδωσα αφορμή να γίνει πολιτικός λόγος. Ξέρετε πότε άλλοτε εδόθη τόνος πολιτικής διαστάσεως στην υπόθεση; Όταν τέσσερις μέρες πριν εμφανιστώ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκηρύχθηκαν εκλογές. Τότε πια ήταν αναγκαίος ο θόρυβος. Εσείς τότε αν ήσασταν αντιπολίτευση δεν θα φωνάζατε; Να το πούμε καθαρά. Δεν ήταν αναγκαίο, ως εκ του περιβάλλοντος και του θορύβου να πάρει πολιτικές διαστάσεις το θέμα; Να, γιατί πήρε και πότε τις πολιτικές διαστάσεις. Εγώ δεν είχα πρόθεση να δώσω πολιτικές διαστάσεις, διότι δεν έκανα ποτέ επιλογή παρανομούντων στη ζωή μου. Εδίωκα την παρανομία».

    Ν. Νικολόπουλος: ...τόσα χρόνια διεξάγεται η έρευνα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι εύλογες υποθέσεις ή υπόνοιες ή οι ικανές ενδείξεις που εντοπίσατε;

    Γ Ζορμπάς: ...Ίσως θα έπρεπε να έχει αναγνωστεί και το μέρος εκείνων των ενδείξεων που προσφέρονται στο συμπέρασμα. Δεν το λέω ξεκάρφωτα. Λέω από πού προκύπτουν οι ενδείξεις στο πόρισμα. Μιλώ περί ενδείξεων.

    Αναφερόμενος στον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Ζορμπάς ανέφερε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις που δεν έτυχαν ατυχώς εφαρμογής εξ αφορμής της αβελτηρίας και του εφησυχασμού των Οργάνων της.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι άλλο να πούμε όταν η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα και εκτάκτων ελέγχων ακόμη στα ασφαλιστικά ταμεία εκ μέρους των αρμόδιων παραγόντων που θεσπίζει ο νόμος και δεν γίνεται αυτό; Εκ των υστέρων έρχεται η ΤτΕ και λέει σε ερώτημα μου και στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΔΥ ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε αποτίμηση του ομολόγου αυτού ούτε μπορούμε να αποτιμήσουμε εκ μεγεθών την πραγματική αξία που είχε στην αγορά". Και μετά το όλο σκάνδαλο στις 18 Ιουνίου 2007 ο κ. Γκαργκάνας δηλώνει ότι "επικρατεί μεγάλη χαλαρότητα στα ταμεία τα οποία όμως ξέρουν τι αγοράζουν;" Δηλώνει περαιτέρω ότι η Τράπεζα δεν αξιολογεί την επένδυση και αδυνατεί να τιμολογήσει τα ομόλογα ενώ καταλήγει ότι «εγώ απλώς διαφυλάττω το κύρος της Τράπεζας;»

    Και σε άλλο σημείο όταν ξαναρωτάται ο κ. Ζορμπάς τονίζει:

    «Δεν πιστεύω ότι η ΤτΕ δεν μπορούσε να κάνει αποτίμηση ή να ερευνήσει ή να μην βάλει μια επιτροπή ή να κάνει μια πραγματογνωμοσύνη από οικονομολόγους ή και με οικονομολόγους της αλλοδαπής αν ομολογούσε το κεντρικό πιστωτικό μας ίδρυμα ότι τελεί εν αδυναμία, που δεν το πιστεύω. Αλλά η απάντηση που δόθηκε και μάλιστα σε πέντε έξι γραμμές δεν πείθει κανέναν (...) Έπρεπε ο καθένας από τους πολλούς οικονομολόγους που συντηρεί η ΤτΕ και δεν είναι τυχαίος ο όρος, να διερωτηθεί σε ποια άραγε πραγματική τιμή μπορούσε να αγορασθεί το εν λόγω παράγωγο προϊόν στο εξωτερικό, στην αγορά. Ποια ήταν η πραγματική τιμή. Από εκεί προκύπτουν οι απαντήσεις. Μέχρι τώρα θα έπρεπε η ελληνική δικαιοσύνη να πιέσει την ΤτΕ να υπολογίσει και να δώσει μια σαφή έκθεση που θα λύνει κάθε προβληματισμόν».

    Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο κ. Ζορμπάς χαρακτήρισε «επικερδές σχήμα και ριψοκίνδυνο ως επενδυτικό προϊόν μη συνάδον με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας για την επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

    «Δεν είναι ανώνυμη εταιρία να διώκει το κέρδος σε πάσα κατεύθυνση το ασφαλιστικό ταμείο. Τα αποθεματικά χρειάζονται για τις συντάξεις του κόσμου. Δεν μπορεί να κάνει ριψοκίνδυνες πράξεις. Και έχουμε νόμους που το λένε. Αυτοί οι νόμοι παραβιάστηκαν κατά τρόπο όχι ανεξήγητο, αλλά εντελώς απαράδεκτο. Και ευθύνονται πολλοί γι αυτό. Και για αυτό αφόρισα την ΤτΕ σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Ζορμπάς.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαϊδου ρώτησε μεταξύ άλλων:«Ποιοι άλλοι ζημιώθηκαν στην πορεία αυτή πέραν των ασφαλιστικών ταμείων;»

    Γ. Ζορμπάς: «Ωφελήθησαν πολλοί... Παράνομη ωφέλεια υπήρξε εκείνων που πήραν λεφτά. Φερ' ειπείν η ΝΑΜ πήρε υψηλή προμήθεια 19 εκ. 400. χιλιάδες. Όμως το θέμα δεν είναι αυτό, Το θέμα είναι πού πήγαν τα χρήματα αυτά. Τα κράτησε όλα ο κ. Παπαμαρκάκης; Δεν μου φαίνεται. Το «δεν μου φαίνεται» δίνει την απάντηση στο πόρισμα πάλι...»

    Τέλος, βολές εξαπέλυσε ο πρώην εισαγγελέας κατά των δικαστών που καθυστερούν εδώ και 4 χρόνια να ολοκληρώσουν την σχετική έρευνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ευτυχής η δικαιοσύνη σε μια μακάρια ενασχόληση της επί 4 χρόνια».

    Η Εξεταστική Επιτροπή θα συνεχίσει την έρευνα της με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα, με πρώτο τον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, προτίθεται να τα καλέσει να καταθέσουν αφού εξαντληθούν οι υπόλοιποι μάρτυρες

    [07] Απολογήθηκε ο Αγγέλου

    Χρηματική εγγύηση 400 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκαν ως περιοριστικοί όροι στον κ. Γιάννη Αγγέλου μετά τη μαραθώνια απολογία του ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας κ. Ειρήνης Καλού για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου.

    Ο κ. Αγγέλου είναι ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση των ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο στον οποίο επιβλήθηκε τόσο υψηλή χρηματική εγγύηση. Μέχρι στιγμής σε άλλους κατηγορούμενους για την ίδια υπόθεση ανακρίτρια και εισαγγελέας έχουν επιβάλλει χρηματικές εγγυήσεις από 30 έως και 100 χιλιάδες ευρώ.

    Ο κ. Αγγέλου κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία.

    Ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού απολογήθηκε επί περίπου 11 ώρες στην ανακρίτρια για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία σχετικά με τις ανταλλαγές της Μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο.

    Ο κ. Αγγέλου καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του με την παρούσα υπόθεση. Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου στο οποίο προσήλθε με τους συνηγόρους του κ. Ζήση Κωνσταντίνου και κ. Ράνια Καραπλιάνη αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 July 2010 - 20:30:35 UTC