Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η δικαιοσύνη να παίξει το ρόλο της"
  • [02] Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

  • [01] "Η δικαιοσύνη να παίξει το ρόλο της"

    Το κράτος έχει τους μηχανισμούς του αλλά και η δικαιοσύνη πρέπει να παίξει το ρόλο της. Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωση του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή περί ατιμωρησίας των ισχυρών του χρήματος, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους σε συνάντηση που είχε μαζί τους κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου της Σύμης. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η δικαιοσύνη είναι βέβαια ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ότι θέλει.

    Αναφέρθηκε επίσης στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι είναι ο μεγάλος ασθενής, ότι έχει εθιστεί στο πελατειακό σύστημα και είναι μέρος του προβλήματος. Η κυβέρνηση πάντως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προωθεί τις μεγάλες αλλαγές και όπως τόνισε θα φέρει τους καλύτερους στον κόσμο προκειμένου να προχωρήσουν αυτές. Ιδιαίτερα ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο θέμα της φορολόγησης του πλούτου και της αύξησης των εσόδων για τα οποία η τεχνογνωσία θα έρθει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στη συνεδρίαση του συμποσίου της Σύμης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ελλάδα και έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σουηδίας Λέιφ Παγκρόφσκι αναφέρθηκε στη σουηδική εμπειρία η οποία είχε αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, έχοντας περίπου το ίδιο ποσοστό ελλείμματος. Βεβαίως η Σουηδία δεν είχε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαφθοράς που είναι ένα μεγάλο ελληνικό χαρακτηριστικό.

    Στην τουρκική εμπειρία αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Κεμάλ Ντερβίς καθώς η Τουρκία έχει προβλήματα που είναι πιο κοντά στα ελληνικά, όπως για παράδειγμα η τεράστια φοροδιαφυγή.

    Το γενικό συμπέρασμα στην ενότητα αυτή, είπε ο κ. Παπανδρέου αναφέροντας ότι οι δύο αυτές χώρες ξεπέρασαν την κρίση, είναι ότι όποιος περνάει αυτή την εμπειρία δεν σημαίνει ότι θα πηγαίνει προς το χειρότερο, αλλά πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα όπου όλοι συμφώνησαν ότι ναι μεν υπάρχουν οι μεγάλες αγορές όπως είναι η Κίνα και η Γερμανία, αλλά η σωστότερη επιλογή για την Ελλάδα θα ήταν η ανάπτυξη στη γειτονιά της (Βαλκάνια, Τουρκία, Μέση Ανατολή κλπ).

    Επίσης τονίστηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στον τουρισμό προσελκύοντας τουρίστες από την Κίνα και την Ινδία. Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ένα παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο κάθε χρόνο μετακινούνται 50 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες, από τους οποίους μόνο οι 50.000 έρχονται στην Ελλάδα.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ρύθμισης των αγορών και δόθηκε έμφαση στο ότι πρέπει οι Τράπεζες να μπουν και πάλι στο παιχνίδι, όχι όμως στην "οικονομία καζίνο", αλλά στην πραγματική οικονομία και να δίνουν χρήματα στις επιχειρήσεις για να κάνουν επενδύσεις. Επίσης τονίστηκε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος και η ανάπτυξη και νέων τραπεζικών θεσμών.

    Αναφορά έγινε σε θέματα λιτότητας, όπου εκτιμήθηκε πως ο όρος δεν αποδίδει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που γίνεται και χαρακτηρίστηκε συντηρητικός όρος, που έχει σχέση μόνο με περικοπές μισθών και συντάξεων. Το συμπόσιο της Σύμης προτείνει τη χρήση του όρου υπευθυνότητα, ο οποίος περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την δίκαιη κατανομή βαρών και πλούτου και την δημοκρατική θωράκιση των θεσμών. Γιατί όπως τόνισε, οι αλλαγές είναι και θέμα της δημοκρατίας και είναι δημοκρατικό μας καθήκον να ξαναδώσουμε οξυγόνο στους δημοκρατικούς θεσμούς.

    Σε σχέση με την Ευρώπη, αναφέρθηκε ότι τα χρήματα του ταμείου στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπτυξιακούς σκοπούς, δηλαδή σε υποδομές, συγκοινωνίες, δίκτυα πληροφορικής, οπτικών ινών κλπ και έγινε μεγάλη συζήτηση για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν), για τον φόρο άνθρακα αλλά και την έκδοση ευρωομολόγων.

    [02] Ικανοποίηση για την πορεία της οικονομίας

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζονται από τους κοινοτικούς ιθύνοντες οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εξυγιάνει την ελληνική οικονομία, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, το θέμα της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε για λίγο στο Συμβούλιο Eurogroup, κατά τη διάρκεια του οποίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα θετικά για την Ελλάδα πορίσματα της ενδιάμεσης έκθεσης των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αθήνα. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στα όσα είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος αξιολόγησε θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Συνεχίζοντας, υπενθύμισε ότι γύρω στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα. Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός οικονομικών και για την έκδοση των ελληνικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι το επιτόκιο δανεισμού που πέτυχε η Ελλάδα είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο δανεισμού που προβλέπεται στον κοινοτικό μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε επίσης ότι, μεταξύ άλλων, ανταποκρίθηκαν και δέκα ξένες τράπεζες, κάτι που όπως είπε δεν ήταν αναμενόμενο για αυτού του είδους τις εκδόσεις ομολόγων.

    Σε ό,τι αφορά τα άλλα θέματα που απασχόλησαν τις Συνόδους του Eurogrοup και του Ecofin, ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο των «27», υπάρχει μία καταρχήν πολιτική συμφωνία σχετικά με τον τρόπο παρακολούθησης των δημοσιονομικών εξελίξεων στα κράτη μέλη, τις κυρώσεις κατά των υπερχρεωμένων χωρών, την ενίσχυση της εποπτείας, καθώς και την έγκαιρη πρόληψη των δημοσιονομικών εκτροχιασμών. Ωστόσο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε ότι, παρά την καταρχήν πολιτική συμφωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ως προς το βαθμό «σκλήρυνσης» του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τις προτάσεις που έχει υποβάλει τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία αναφορικά με την ενίσχυση των πολιτικών κυρώσεων, ο υπουργός δήλωσε ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα σε βάθος, αλλά και ότι δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή της πλειονότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Ανάλογες δυσκολίες υπάρχουν και σε σχέση με τις οικονομικές κυρώσεις, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κυρίως δε αυτές που προβλέπουν πάγωμα κοινοτικών ενισχύσεων προς τις απείθαρχες δημοσιονομικώς χώρες.

    Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την πρόταση της Επιτροπής για πάγωμα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση χωρών με υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί επιφυλάξεις, διότι θεωρεί ότι οι όποιες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μπορούν να έχουν εφαρμογή χωρίς διάκριση στα 27 κράτη μέλη και όχι σε ορισμένα .

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε στο Ecofin για τα «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι υποβάλλονται σε τεστ συνολικά 91 ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τις πρωτεύουσες των κρατών μελών, με ευθύνη των κεντρικών τραπεζών, στις 23 Ιουλίου.

    Τέλος, ερωτηθείς για το πότε η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι τυπικά, και βάσει του μνημονίου οικονομικής πολιτικής που έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση, το θέμα πρέπει να δρομολογηθεί μέσα στο 2011, αλλά η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

    Εκδοση εντόκων γραμματίων

    Το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ θα εισπράξει το Δημόσιο από τη δημοπρασία των 6μηνων (26 εβδομάδων) εντόκων γραμματίων.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,65% (από 4,55% στη δημοπρασία στις 13 Απριλίου) και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 4,546 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το αρχικά ζητούμενο ποσό (1,25 δισ. ευρώ) κατά 3,64 φορές. Εισπράχθηκαν συνολικά 1,625 δισ. ευρώ (1,25 δισ. ευρώ από ανταγωνιστικές και 375 εκατ. ευρώ από μη ανταγωνιστικές προσφορές).

    Το Δημόσιο μπορεί να πάρει επιπλέον 375 εκατ. ευρώ από επίσης μη ανταγωνιστικές προσφορές έως την Πέμπτη 15 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι τα έντοκα αυτά θα προσφερθούν και στο ευρύ αποταμιευτικό κοινό με αφορολόγητη απόδοση εφόσον διακρατηθούν έως τη λήξη τους. Ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων στις 20 Ιουλίου, ενώ δεν θα δημοπρατήσει ετήσια έντοκα γραμμάτια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 July 2010 - 4:30:23 UTC