Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ: Τελεσίγραφο στο "Αμάλθεια"
  • [02] H έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας
  • [03] Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

  • [01] Ισραήλ: Τελεσίγραφο στο "Αμάλθεια"

    Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επικοινώνησε σήμερα με το πλοίο "Αμάλθεια", όμως οι ισραηλινοί κομάντος δεν έχουν αναλάβει δράση ενάντια στο πλοίο, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

    "Το Πολεμικό Ναυτικό μόλις ξεκίνησε τη διαδικασία για να σταματήσει το πλοίο", δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού. "Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικοινωνίας μαζί τους".

    Το πλοίο "Αμάλθεια" φέρει σημαία Μόλδοβα και όπως διευκρινίστηκε δεν είναι ελληνικής πλοιοκτησίας.

    Σύμφωνα με το ίδρυμα Καντάφι, του γιου του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, το οποίο έχει ναυλώσει το πλοίο, το Ισραήλ σε επικοινωνία που είχε με το πλοίο, που μεταφέρει λιβυκή βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, του έδωσε τελεσίγραφο μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα να αλλάξει κατεύθυνση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του λιβυκού ιδρύματος που βρίσκεται στο "Αμάλθεια".

    "Οι ισραηλινές αρχές μας έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα για να αλλάξουμε κατεύθυνση προς το (αιγυπτιακό) λιμάνι αλ Αρίς. Διαφορετικά μας απειλούν ότι θα σταματήσουν το πλοίο με το πολεμικό ναυτικό", δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο Μασάλα Ζουέι.

    Σύμφωνα με τον Ζουέι ο καπετάνιος του πλοίου απάντησε "ότι το θέμα θα εξεταστεί από τους αξιωματούχους του πλοίου προτού δοθεί απάντηση".

    Νωρίτερα, ο Τζαμάλ αλ-Χόνταρι, ο επικεφαλής στη Γάζα της Λαϊκής Επιτροπής κατά της Πολιορκίας, δήλωσε ότι το πλήρωμα και οι επιβάτες είναι αποφασισμένοι να πάνε στη Γάζα και δεν θα αλλάξουν πορεία.

    Το "Αμάλθεια" μεταφέρει 15 φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές καθώς και 2.000 τόνους βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα.

    Η βοήθεια περιλαμβάνει σάκκους με σιτάρι, αλεύρι, αραβόσιτο, ρύζι, ζάχαρη, ελιές, τοματοπολτό, γάλα και φυτικό λάδι, τα οποία προσέφεραν ελληνικές εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

    Το μήκους 92 μέτρων πλοίο έχει 12μελές πλήρωμα από την Αϊτή, την Ινδία και τη Συρία, ενώ ο καπετάνιος είναι κουβανικής καταγωγής. Οι περισσότεροι από τους ακτιβιστές που επιβαίνουν στο "Αμάλθεια" είναι από τη Λιβύη, εκτός από έναν Νιγηριανό, έναν Αλγερινό και έναν Μαροκινό.

    [02] H έκθεση των Επιθεωρητών Υγείας

    Το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, ιδίως για τη συντήρηση και την προμήθεια ανταλλακτικών ιατρικών και νοσοκομειακών μηχανημάτων, σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στη Siemens ΑΕ, προκάλεσε υπερτιμολογήσεις και ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με την έννοια του ανταγωνισμού, ο οποίος θα είχε εξυπηρετηθεί, μέσω της διαδικασίας του ανοικτού διαγωνισμού με αποτέλεσμα συμφερότερες προσφορές.

    Στη γενική αυτή διαπίστωση καταλήγουν -σχεδόν στην πλειονότητά τους- τα 164 φύλλα ελέγχου ισάριθμων συμβάσεων νοσοκομείων με τη Siemens κατά την τελευταία 15ετία, τα οποία κατατέθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας στην εξεταστική επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση.

    Επίσης γενική διαπίστωση συνιστά ότι η επιλογή της απευθείας ανάθεσης συνεπάγεται έλλειμμα ανταγωνισμού και μονομερή καθορισμό της τιμής από τον ανάδοχο, έλλειμμα διαπραγμάτευσης των διοικήσεων των νοσοκομείων και ασαφή εικόνα ως προς την επίτευξη, ή μη, του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, «η Siemens "έπαιζε" μόνη της και κατά το δοκούν αύξανε, ή μείωνε, τις τιμές, χωρίς να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, κυρίως στα ανταλλακτικά και στο σέρβις».

    Αποτέλεσμα ήταν, σε αρκετές περιπτώσεις το κόστος συντήρησης να ξεπερνά εντέλει κατά πολύ το κόστος της ίδιας της σύμβασης για μηχανήματα, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, μηχανήματα εντατικής θεραπείας, αναισθησιολογικά μηχανήματα, αγγειογράφους, υπερηχοτομογράφους κ.λπ.

    Αν και δεν περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο ελέγχου, που απεστάλη στη Βουλή, μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως το Ωνάσειο, το «Παπαγεωργίου» και το Ντυνάν, γενική είναι η εκτίμηση ότι οι διοικήσεις «ούτε αξιολογούσαν, ούτε συνέκριναν, ούτε διαπραγματεύονταν καλύτερες τιμές με τη γερμανική εταιρεία, αλλά ούτε και έψαχναν αν υπήρχαν στην αγορά εταιρείες, που θα κάλυπταν απλές συντηρήσεις φθηνότερα, ούτε, εντέλει, ενδιαφέρονταν να εκπαιδευτεί προσωπικό για μείωση του κόστους συντήρησης».

    Στην πλειονότητα τους, οι Επιθεωρητές Υγείας καταλήγουν πως οι διοικητές των νοσοκομείων αξιοποιούσαν τις διατάξεις και τις εξαιρέσεις του νόμου 2286/95 περί προμηθειών του δημοσίου και ανέθεταν απευθείας, ίσως και χωρίς την επιβολή όρων, διαπραγμάτευσεις, που προβλέπει ο νόμος. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν φρόντιζαν να συμπεριλάβουν και δεσμευτικούς όρους για τον ανάδοχο, σε σχέση με το κόστος συντήρησης και το κόστος των ανταλλακτικών.

    Ετσι, ενδεικτικά -όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος- στο Θριάσειο Νοσοκομείο, μόνον για την αποκατάσταση λυχνιών των αξονικών τομογράφων την πενταετία 2004-2009, δόθηκαν 511.991 ευρώ. Εξάλλου, για το νοσοκομείο Γιαννιτσών, η διαπίστωση είναι ότι «από τα απολογιστικά στοιχεία ετήσιας δαπάνης για τη συντήρηση αναπνευστήρων και αναισθησιολογικών μηχανημάτων, αυτή προκύπτει υψηλότερη από την αξία της σύμβασης αγοράς». Αλλά και για το Γενικό Λαϊκό Νοσοκομείο, το κόστος συντήρησης των μηχανημάτων που -κατά την έκθεση- ήταν για μεγάλα διαστήματα εκτός λειτουργίας, ήταν ενδεικτικά για τον ψηφιακό αγγειογράφο το 2008, 44.030 ευρώ, το 2009, 45.770 ευρώ και το 2010, 46.710 ευρώ.

    Ίδια ανοδική τάση παρατηρείται και στη συντήρηση των αξονικών τομογράφων του ίδιου νοσοκομείου, ενώ στον διαγωνισμό για την προμήθεια αναισθησιολογικού μηχανήματος δεν βρέθηκε απόφαση του ΔΣ για έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών.

    Ενδεικτικά, πάντα, για το Γενικό Νσοκομείο «Ελπίς» και σε σχέση με τη σύμβαση συντήρησης του αξονικού τομογράφου απουσιάζει η διαπραγμάτευση από την πλευρά του νοσοκομείου κι έτσι προκύπτει «υψηλό κόστος συντήρησης, ασάφεια για τις αναβαθμίσεις των προγραμμάτων και επιπλέον χρέωση για την προληπτική συντήρηση».

    [03] Κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

    Πανδικαστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με το οποίο οι δικαστές υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου, ανέφερε ότι είναι θεσμικό το ζήτημα και η πολιτεία πρέπει να μας αντιμετωπίσει όπως μας αρμόζει. Δεν εργαζόμαστε ανέφερε, με σχέση ιδιωτικού δικαίου ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, ώστε να υπαχθούμε εμείς οι δικαστές στο ΙΚΑ.

    Η ρύθμιση για την υπαγωγή των δικαστών στο ΙΚΑ είναι αντισυνταγματική, ανέφερε ο κ. Αθανασίου και επεσήμανε ότι εάν υπάρξει προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών, θα παραιτηθούμε ομαδικά.

    Οι δικαστές ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ζητούν να συσταθεί Ταμείο στο οποίο θα υπαχθούν οι φορείς των τριών εξουσιών. Ακόμη, ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ότι η Δικαιοσύνη υπολειτουργεί στη χώρα μας στον τομέα απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς μάλιστα, η κυβέρνηση δεν θέλει να βάζει το χέρι στην τσέπη.

    Από τα δικαστήρια της χώρας υπάρχουν 800 κενά δικαστικών υπαλλήλων, ενώ από τα 139 κενά των δικαστικών λειτουργών, έγινε διαγωνισμός για την κάλυψη των 55.

    Διευκρίνισε ο κ. Αθανασίου, ότι από το τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, θα εξαρτηθούν οι κινητοποιήσεις των δικαστικών ενώσεων και κάλεσε τους συναδέλφους του να είναι σε επαγρύπνηση.

    Ο Γεώργιος Φαλτσέτος πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, ανέφερε ότι η υπαλληλοποίηση των δικαστών, είναι ό,τι το χειρότερο μπορεί να συμβεί. Και ανέφερε, ότι οι δικαστές δεν διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, ούτε έχουν σπίτια με πισίνες, αλλά ούτε πετάνε λουλούδια στα νυχτερινά κέντρα.

    Ακόμα, ανέφερε, ο κ. Φαλτσέτος ότι σήμερα εκκρεμούν 450.000 υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ την ίδια στιγμή, 750 δικαστές καλούνται να εκδώσουν αποφάσεις και επί υποθέσεων που πρόκειται να μεταφερθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ανέφερε ότι δεν είναι δείγμα πολιτισμού οι πανδικαστικές συγκεντρώσεις, στις οποίες καλούνται οι δικαστές να επιλύσουν τα ζητήματά τους. Ενώ επεσήμανε, ότι οι περικοπές στις συντάξεις είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Η πρόεδρος του Συλλόγου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, εξέφρασε την αντίθεσή της στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Χρήστος Λυμπερόπουλος, τάχθηκε στο πλευρό των δικαστών και επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη αλλά και οι ίδιοι οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έφτασαν σε σημείο να ασκούν και καθήκοντα καθαριότητας των δικαστικών μεγάρων σε ορισμένα επαρχιακά δικαστήρια.

    Ο κ. Λυμπερόπουλος ανέφερε ότι δεν αρνούμαστε να εργαστούμε, αδυνατούμε να εργαστούμε, καθώς τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων ανέρχονται στο 25% των οργανικών θέσεων τη στιγμή μάλιστα που πρόσφατα παραιτήθηκαν 500 συνάδελφοί, λόγω συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

    Ακόμη, ο κ. Λυμπερόπουλος, δήλωσε ότι από το νέο δικαστικό έτος τα δικαστήρια δεν θα ανοίξουν. Ειδικότερα ανέφερε, ότι την πρώτη μέρα του νέου δικαστικού έτους 16 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και παράλληλη κατάληψη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, ενώ την επόμενη ημέρα 17 Σεπτεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί τρίωρη και πάλι στάση εργασίας και κατάληψη στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράτζης επεσήμανε, ότι οι δικαστές είναι μια διακεκριμένη κατηγορία και γι'αυτό το Σύνταγμα λαμβάνει μια ιδιάζουσα πρόβλεψη για αυτούς.

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ανέφερε, ότι δεν μπορούν οι δικαστές να υπαχθούν στο ΙΚΑ, αλλά δεν μπορεί και οι διοικητές των ΔΕΚΟ να λαμβάνουν αποδοχές μεγαλύτερες από αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

    Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, με επιστολή του επεσήμανε την αντίθεση του κόμματός του, στην υπαγωγή των δικαστών στην ασφάλιση του ΙΚΑ και υπογράμμισε, ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις οργανωμένες από όλους.

    Στην πανδικαστική συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Καλαμίδας και Ιωάννης Τέντες, αντίστοιχα, όπως αρκετοί αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, καθώς και πλήθος δικαστών εκτός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Κινητοποιήσεις στους δήμους

    Σε τρίωρη κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας προχωρούν σήμερα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, οι δημοτικοί υπάλληλοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού.

    Στόχος της κίνησης είναι η καλύτερη ενημέρωση όλων των εργαζομένων για τις επιπτώσεις του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου των Δημοσίων Υπαλλήλων, που συζητείται στη Βουλή, «με το οποίο αλλάζει ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καταργείται ο δημόσιος-κοινωνικός και αναδιανεμητικός του χαρακτήρας και ανατρέπονται τα όρια ηλικίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμη και όσων είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

    Επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην πανελλαδική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 15 Ιουλίου από τις 11 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου και στο μαζικο διάβημα διαμαρτυρίας στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι που θα ψηφίζεται το Νομοσχέδιο.

    Στο μεταξύ, ανοιχτός από τις 12 το μεσημέρι για τουρίστες και όλους τους επισκέπτες είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ο οποίος παρέμεινε κλειστός από νωρίς το πρωί, μετά από τη συμβολική κατάληψη που πραγματοποίησαν οι απλήρωτοι συμβασιούχοι φύλακες του μνημείου και οι μόνιμοι, στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί υπερωριακά και κυριακάτικα επιδόματα.

    Παράλληλα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου.

    Λειτουργεί το μετρό

    Κανονικά λειτουργεί το Μετρό, σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία.

    Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΑΜΕΛ (Εταιρία Λειτουργίας του Μετρό), είχε προσφύγει στο διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την κινητοποίηση.

    Διαμαρτυρία έξω από το Γενικό Λογιστήριο

    Συνεχίζουν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οδό Πανεπιστημίου, οι περίπου 30 αδιόριστοι εφοριακοί και τελωνειακοί, επιτυχόντες σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

    Όπως καταγγέλλουν, οι διορισμοί τους έχουν «παγώσει» παρόλο που το υπουργείο τους κάλεσε να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους, ενώ πολλοί έχουν παραιτηθεί από την προηγούμενη εργασία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 July 2010 - 14:30:23 UTC