Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να αλλάξουμε όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες
  • [02] Ξεκίνησε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων
  • [03] "Φόρουμ για την Ελλάδα"

  • [01] Να αλλάξουμε όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει όσα δεν άλλαξαν εδώ και πολλές δεκαετίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 13ου συμποσίου της Σύμης που διεξάγεται στον Πόρο.

    Γι αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, στο επίκεντρο των εργασιών του συμποσίου φέτος θα είναι η Ελλάδα, η οποία έχει πολλούς και σημαντικούς φίλους που μπορούν και θέλουν να την βοηθήσουν.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διεθνή κρίση τονίζοντας ότι αυτή προήλθε από μία πηγή αλλά εξαπλώνεται ταχύτατα και γι' αυτό δεν πρέπει να επιδειχθεί καμία αδράνεια.

    Μεγάλη ευθύνη έριξε ο πρωθυπουργός στα τοξικά ομόλογα, μιλώντας για απάτη για την οποία ευθύνεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η αδυναμία της πολιτικής να το ελέγξει. Γι' αυτό, όπως τόνισε, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν κάτι ώστε να μην είναι υποχείρια της αγοράς.

    Επίσης τόνισε ότι για την κρίση ευθύνεται και η συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια λίγων οι οποίοι έβαλαν το κέρδος πάνω από τη βιωσιμότητα. Και πρέπει, πρόσθεσε, να έχουν σημαντικό λόγο η πολιτική και ο πολίτης και να δημιουργηθούν ισχυρά αντίβαρα με τη συνεργασία όλων όσων εκφράζουν προοδευτικές ιδέες.

    Για την Ελλάδα τόνισε ότι βρέθηκε απροστάτευτη και απροετοίμαστη στο μέσον μιας κρίσης, αλλά το ελληνικό πρόβλημα έχει και τα δικά του εθνικά χαρακτηριστικά όπως είναι η έλλειψη διαφάνειας και το πελατειακό και φαύλο κράτος.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε επίσης να πει ότι αυτή η κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την Ελλάδα για να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που απέδειξε ότι εάν τα κράτη μέλη συμπράξουν σε περιόδους κρίσης αυτό θα αποβεί σε όφελος όλων. Πάντως, όπως τόνισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε βραδύτερα από τις αγορές και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα μάθημα για όλους.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι για την κρίση ευθύνεται το κράτος πρόνοιας και τόνισε ότι μπορεί η ανταγωνιστικότητα να προχωρήσει μαζί με ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος.

    Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συμποσίου της Σύμης μίλησε και η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον η οποία αναφέρθηκε στους τρεις στόχους που έθεσε η ίδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Ο πρώτος στόχος, όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή διπλωματική υπηρεσία αντάξια της Ευρώπης του 21ου αιώνα, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει τον καλύτερό της εαυτό. Ο δεύτερος στόχος είναι να στραφεί η εξωτερική πολιτική της Ένωσης στην γειτονιά της, γιατί όπως είπε έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα στις γειτονικές περιοχές. Ο τρίτος στόχος είναι η αναζήτηση τρόπων για την καλύτερη συνεργασία της Ευρώπης με τους στρατηγικούς της εταίρους όπως χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Κίνα. Όμως, όπως επισήμανε η κ. Αστον, από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ακούγεται μόνο μια φωνή για να ακουστεί περισσότερο και να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

    Την κ. Αστον διαδέχθηκε στο βήμα η Σεγκολέν Ρουαγιάλ η οποία αναφερόμενη στην οικονομική κρίση τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να αντιδράσει καθώς και ότι η ίδια, εξαιτίας και αυτής της καθυστέρησης, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού και της χώρας για να βγουν από την κρίση.

    Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Ιλβες ο οποίος μιλώντας για την κρίση τόνισε ότι οι προκλήσεις στην Ευρώπη είναι δυσκολότερες σήμερα και εξέφρασε την ανησυχία του για τη δράση του "αυταρχικού καπιταλισμού".

    Ο κ. Ιλβες επισήμανε δύο προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα από τα οποία είναι το Κυπριακό και το δεύτερο και πολύ σημαντικό επίσης είναι η ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

    Η συνεδρίαση της επιτροπής Στίγκλιτς

    H έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία συνεδρίασε στον Πόρο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης. Ο κ. Στίγκλιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των "20" και την πρόταση της Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Αντίθετα, πρόσθεσε, η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους.

    Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες, γνωρίσαμε τελευταία πολύ καλά τις εξελίξεις τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις αυτές είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι αυτό, "είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού".

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που είναι πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητείται, ήδη, παγκοσμίως και γι αυτό "θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις".

    [02] Ξεκίνησε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων

    Ξεκίνησε η ηλεκτρονική απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Ωστόσο, η λειτουργία της ιστοσελίδας www.apografi.gov.gr παρουσίασε προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις.

    Υπάλληλοι, που επιδίωξαν τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στην παραπάνω ιστοσελίδα, δυσκολεύτηκαν να μπουν στο σύστημα, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τους χρήστες.

    Αργότερα, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η απογραφή εξελίσσεται ομαλά, απογράφονται γύρω στους 12.000 υπαλλήλους την ώρα και μέχρι τις 15.00 είχαν απογραφεί περίπου 100.000 άτομα.

    Η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.) αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    H απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, παρέχοντας την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

    Με την κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής.

    Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική σελίδα απογραφής. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

    Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

    Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

    Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

    Όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν ληφθεί υπόψη, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, σχετικά με την απόφαση 43/2010 της ανεξάρτητης αρχής «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της και τα στοιχεία, τα οποία συλλέγονται κατά την απογραφή, είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

    Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της απογραφής μσθοδοτούμενων από το Δημόσιο δίνονται στον δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/.

    Διευκρινήσεις της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με ανακοίνωσή της παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με χθεσινή ανακοίνωσή της που αφορά την απογραφή των δικαστικών λειτουργών. Η ΕΔΕ αναφέρει ότι δεν είναι αντίθετη στην απογραφή.

    Ειδικότερα, αναφέρει: "Με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε, αναφορικά με την απογραφή των δικαστικών λειτουργών, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα ακόλουθα: Οι δικαστικοί λειτουργοί δεν είμαστε αντίθετοι με την απογραφή αυτή καθ' αυτή. Ζητούμε, όμως, να απογραφούμε με την ιδιότητα που εκ του Συντάγματος έχουμε, ήτοι ως κρατικοί λειτουργοί και όχι ως δημόσιοι υπάλληλοι.

    Προς τούτο ζητήσαμε, κατ' επανάληψη, γραπτώς και προφορικώς από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών να συμπληρωθεί το σχετικό πεδίο της ηλεκτρονικής απογραφής και με την ένδειξη: Δικαστικοί ή Κρατικοί Λειτουργοί, αίτημα που μέχρι σήμερα δεν έγινε αποδεκτό.

    Ελπίζουμε ότι η έλλειψη αυτή θα τακτοποιηθεί σύντομα και η απογραφή να διεξαχθεί ομαλά.

    Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε την απορία για ποιο λόγο έχουν εξαιρεθεί της υποχρεωτικής απογραφής οι φορείς των άλλων δύο λειτουργιών του Κράτους (βουλευτές, υπουργοί, κ.λπ.)".

    [03] "Φόρουμ για την Ελλάδα"

    Την ίδρυση ενός "Φόρουμ για την Ελλάδα", ενός ομίλου προβληματισμού, ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τα πρώτα πενήντα μέλη του φόρουμ που θα την πλαισιώσουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Με δήλωσή της στο Διαδίκτυο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, καλεί όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και όλους τους πολίτες "σε μια συμμαχία των νέων ανθρώπων, των ενεργών πολιτών, των Ελλήνων που δεν παραδίδονται, που αγωνίζονται, που επιμένουν και που τελικά θα νικήσουν", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Στη δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη τονίζει, ότι ο πολύτιμος χρόνος που κερδίσαμε μέσω του μηχανισμού στήριξης χάνεται και επισημαίνει πως οι πολίτες δεν πρέπει να παραιτηθούν, να παραδοθούν και να αφήσουν τα προβλήματα να τους καθηλώσουν, καθώς όπως τονίζει, υπάρχουν λύσεις.

    Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως φέρει την κύρια ευθύνη για την κρίση και πως βρίσκεται παγιδευμένη στις εσωτερικές αντιφάσεις, αδυνατώντας να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες αλλαγές. "Εγκλωβισμένο στις αντιφάσεις και στο λαϊκίστικο παρελθόν του, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά, κόβοντας συντάξεις και παγώνοντας μισθούς, αντί να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα, να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε, ότι επενδύει με πρωτοφανή οπορτουνισμό στην κατάρρευση της Ελλάδας και στην καταστροφή για να αντλήσει κομματικό όφελος, αντί να κάνει ουσιαστική κριτική και να λειτουργήσει ως σοβαρή αντιπολίτευση.

    Επίθεση εξαπέλυσε και στα κόμματα της αριστεράς, κατηγορώντας τα ότι έχουν ξεπερασμένες πολιτικές, αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τα οποία επεσήμανε πως αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και νηφάλια δηλητηριάζουν τις ψυχές των πολιτών.

    Η κ. Μπακογιάννη έκανε την αυτοκριτική της, τονίζοντας πως αναγνωρίζει τα λάθη της και πως ήταν λάθος της που δεν είχε πει πολλά πράγματα με το όνομά τους.

    "Αναλαμβάνω στο ακέραιο την ευθύνη που μου αναλογεί. Ομως εδώ που βρισκόμαστε τώρα, δεν δικαιούμαι να μένω αμέτοχη. Εμαθα από τα λάθη μου και από τα λάθη των άλλων, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 July 2010 - 20:30:25 UTC