Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ενίσχυση των θεσμών ελέγχου και διαφάνειας"
  • [02] Ξεκίνησε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων
  • [03] Απαλλοτριώσεις για περισότερο πράσινο
  • [04] Ημιυπαίθριοι. Καταβολή προστίμου
  • [05] Υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ερευνα
  • [06] "Φόρουμ για την Ελλάδα"
  • [07] Ταμείο διάσωσης

  • [01] "Ενίσχυση των θεσμών ελέγχου και διαφάνειας"

    H έξοδος από την κρίση θα γίνει μόνο με αναδιανομή εισοδήματος σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία συνεδρίασε σήμερα στον Πόρο, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης. Ο κ. Στίγκλιτς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Διεθνούς και τα μέλη της Επιτροπής για τις συζητήσεις που έγιναν στην ομάδα των "20" και την πρόταση της Διεθνούς για την επιβολή φόρου (του λεγόμενου φόρου Τόμπιν) στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κρίση δεν προήλθε από τη διάθεση πόρων για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών και επομένως δεν μπορεί το ξεπέρασμα της κρίσης να αναζητηθεί στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Αντίθετα, πρόσθεσε, η κρίση προήλθε από τη μεγάλη διαφθορά, τις ανισότητες, έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου και τη συγκέντρωση μεγάλου πλούτου και δύναμης σε λίγους.

    Ταυτόχρονα με την αναδιανομή του πλούτου, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να ενισχυθούν οι διεθνείς θεσμοί ελέγχου και διαφάνειας.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι Έλληνες, γνωρίσαμε τελευταία πολύ καλά τις εξελίξεις τόσο σε ελληνικό όσο και διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις αυτές είναι αλληλεξαρτώμενες και, γι αυτό, "είναι απαραίτητο να τις παρακολουθούμε και να επηρεάζουμε τις διεθνείς εξελίξεις, στο μέτρο του δυνατού".

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που είναι πρόταση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, συζητείται, ήδη, παγκοσμίως και γι αυτό "θα επιμείνουμε, αν θέλουμε να φέρουμε πόρους για επενδύσεις".

    Νωρίς το βράδυ αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συμπόσιο της Σύμης, με τη συμμετοχή 25 διεθνών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων η υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον, ο Νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, η πρώην υποψήφια Πρόεδρος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο καθηγητής Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κ.α.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ενώ θα μιλήσουν επίσης η Κάθριν Άστον, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Τζόζεφ Στίγκλιτς.

    [02] Ξεκίνησε η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων

    Ξεκίνησε σήμερα η ηλεκτρονική απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου, προκειμένου αμέσως μετά να αρχίσει η καταβολή των μισθών αποκλειστικά από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

    Ωστόσο, η λειτουργία της ιστοσελίδας www.apografi.gov.gr παρουσιάζει από το πρωί προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις.

    Υπάλληλοι, που επιδίωξαν τη συμπλήρωση της σχετικής φόρμας στην παραπάνω ιστοσελίδα, δυσκολεύονται να μπουν στο σύστημα, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου από τους χρήστες.

    Σε ανακοίνωση που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr τονίζεται ότι «σήμερα εμφανίστηκε πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προσέλευση στην εφαρμογή της απογραφής (200.000 ταυτόχρονοι χρήστες) και έχουν παρουσιαστεί προβλήματα απόκρισης και καθυστερήσεις». Και προστίθεται ότι «για την αντιμετώπιση των προβλημάτων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παρακαλεί σήμερα να απογράφονται μόνο οι απογραφόμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 1.»

    Επισημαίνεται δε, ότι οι υπάλληλοι δεν πρέπει να ανησυχούν για την απογραφή τους και σημειώνεται ότι «εξετάζουμε την αναμόρφωση των προθεσμιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων όσων έχουν υποχρέωση να απογραφούν».

    Η απογραφή προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και η σύσταση Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (Ε.Α.Π.) αποφασίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    H απογραφή όλων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνδυαστεί με τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, παρέχοντας την άμεση δυνατότητα παρακολούθησης αναλυτικών και συγκεντρωτικών στοιχείων μισθοδοσίας, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών καταβολής αμοιβών του Δημοσίου.

    Με την κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της απογραφής.

    Όλοι οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική σελίδα απογραφής. Τα δεδομένα συγκεντρώνονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διασταύρωση των στοιχείων θα γίνει και με τους ασφαλιστικούς φορείς, για λόγους αξιοπιστίας της ταυτοποίησης. Κατά την διαδικασία διασταύρωσης στοιχείων, αποδίδεται μοναδικός Ενιαίος Κωδικός Μισθοδοσίας Δημοσίου (Ε.Κ.Μ.ΔΗ.) σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, του οποίου τα στοιχεία έχουν διασταυρωθεί. Σε κάθε πρόσωπο που προσλαμβάνεται ή διορίζεται από οποιονδήποτε φορέα Δημοσίου χορηγείται στο εξής Ε.Κ.Μ.ΔΗ..

    Παράλληλα προβλέπεται η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αποστολή της Ε.Α.Π. είναι η πληρωμή, μέσω τραπεζικού λογαριασμού, των πάσης φύσεως αποδοχών, προσθέτων αμοιβών, , αποζημιώσεων του προσωπικού του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και των φυσικών προσώπων, που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου.

    Μετά τις ημερομηνίες έναρξης καταβολής αποδοχών και λοιπών αμοιβών από την Ε.Α.Π., απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταβολή με διαφορετικό τρόπο των πάσης φύσεως αποδοχών και λοιπών αμοιβών του προσωπικού.

    Όλοι οι φορείς, των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον κρατικό Προϋπολογισμό, είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν τις πάσης φύσεως αμοιβές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ε.Α.Π. μέχρι την 31η Αυγούστου 2010 (για Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. μεχρι 31 Δεκεμβρίου 2010).

    Όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν ληφθεί υπόψη, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζει το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, σχετικά με την απόφαση 43/2010 της ανεξάρτητης αρχής «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της και τα στοιχεία, τα οποία συλλέγονται κατά την απογραφή, είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

    Περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία της απογραφής μσθοδοτούμενων από το Δημόσιο δίνονται στον δικτυακό τόπο http://apografi.gov.gr/.

    Αντιδρά η Ενωση Δικαστών

    Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με ανακοίνωσή της συνιστά στα μέλη της να μην συμπληρώσουν και να μην υποβάλλουν το δελτίο απογραφής, όπως κάνει το πάσης φύσεως προσωπικό του Δημοσίου τομέα και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Τομέα.

    Όπως αναφέρει η Ένωση υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για το ζήτημα της υποβολής του δελτίου απογραφής (ηλεκτρονικά) με το Υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη, αναφέρει η ΕΔΕ ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή καταλαμβάνει μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και δεν καταλαμβάνει φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.

    Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΕ η απογραφή δεν καταλαμβάνει την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία κατά συνέπεια δεν καταλαμβάνει και τους δικαστές αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους.

    Παράλληλα, η ΈΔΕ υποστηρίζει ότι «πάσχει» η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή, καθώς δεν αναφέρει ποίος είναι ο σκοπός της.

    Τέλος, η Ένωση ζητάει την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

    [03] Απαλλοτριώσεις για περισότερο πράσινο

    Απαλλοτριώσεις με στόχο τη δημιουργία χώρων πράσινου σε υποβαθμισμένες περιοχές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, χρησιμοποιώντας πόρους του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Οι δύο πρώτες αναπλάσεις στην Αθήνα αφορούν στο πρώην εργοστάσιο «Κοτοπούλη», στα Σεπόλια, αφενός και αφετέρου στο χώρο του πρώην εργοστασίου «Ελληνική Εριουργία», στα Άνω Πατήσια. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη ανάπλαση αφορά στη δημιουργία χώρου-πράσινου πάρκου, δίπλα σε σχολικό χώρο και σε αθλητικό κέντρο του Ε' Δημοτικού Διαμερίσματος και η δεύτερη σε τμήματα ζώνης πράσινου κατά μήκος και εκατέρωθεν των τειχών της Άνω Πόλης.

    «Το υπουργείο αρχίζει την απελευθέρωση των πρώτων χώρων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή του πολίτη, σε περιοχές με έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την πυκνή δόμηση», δήλωσε η υπουργός ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη. Τόνισε, επίσης, ότι στο επόμενο διάστημα, όπως έχει οριστεί και από τον σχετικό νόμο για τους ημιυπαίθριους, τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, θα διατεθούν σε πολύ περισσότερες αστικές αναπλάσεις και στη δημιουργία χώρων πράσινου σε όλη την Ελλάδα.

    Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ επισημαίνεται ότι η ανάπλαση στο πρώην εργοστάσιο «Κοτοπούλη», έκτασης 4,3 στρεμμάτων, αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων και συλλόγων της περιοχής των Σεπολίων να γίνει χώρος πράσινου καθώς και ότι ανάλογο αίτημα υπάρχει και για την ανάπλαση στο το χώρο του παλιού εργοστάσιου "Ελληνική Εριουργία" (έκτασης 8,4 στρεμμάτων) το οποίο περιλαμβάνει και διατηρητέα κτήρια. Κριτήριο για την επιλογή αυτών των δύο χώρων από το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, ήταν η θέση τους δίπλα σε σχολικούς χώρους.

    Η επιλογή των πρώτων αναπλάσεων στη Θεσσαλονίκη έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η μεν πρώτη αφορά σε χώρο συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων, στην οδό Καραϊσκάκη, στην περιοχή Μαρτίου. Όσον αφορά τη δεύτερη, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για ζώνη πράσινου, έκτασης 1,6 στρεμμάτων, που έχει αρχίσει εν μέρει να υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων. Ωστόσο, απαιτείται η απαλλοτρίωση ορισμένων τμημάτων για να επιλυθούν υπάρχοντα θέματα υγιεινής και ασφάλειας σε αυτή την πυκνοδομημένη γειτονιά της πόλης.

    Το υπουργείο προχωρά στις πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα ορίσουν τις επιλογές στην Αθήνα ως ελεύθερους χώρους πράσινου στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και στη συνέχεια ο Δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει στις αναγκαίες πράξεις αναλογισμού και θα βεβαιωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τις απαλλοτριώσεις (περίπου 14 εκατ. ευρώ). Για τις επιλογές στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος της πόλης θα προχωρήσει σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ στη συμπλήρωση των αναγκαίων στοιχείων και διαδικασιών που απαιτούνται και θα βεβαιωθούν τα ποσά που χρειάζονται για τις απαλλοτριώσεις και υπολογίζονται περίπου 4,6 εκατ. ευρώ.

    Το ΥΠΕΚΑ θα διαθέσει τα χρήματα από το ταμείο του ΕΤΕΡΠΣ και ακολούθως οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης θα ολοκληρώσουν τις εργασίες, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας τα απαραίτητα έργα διαμορφώσεων των χώρων.

    -

    [04] Ημιυπαίθριοι. Καταβολή προστίμου

    Οι πολίτες, που προβαίνουν στην ρύθμιση ημιυπαίθριων χώρων, θα πρέπει να προσκομίζουν, από σήμερα, το έντυπο υπολογισμού του ειδικού προστίμου, που θα έχουν πάρει, συμπληρωμένο από την πολεοδομική υπηρεσία, με επικολλημένο τον κωδικό πληρωμής.

    Με αυτό το έντυπο μπορούν να πληρώνουν στις τράπεζες (μέσω του ΔΙΑΣ): Millennium Bank, Aspis Bank, Τράπεζα Κύπρου, Emporiki Bank, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, Attica Bank, EFG Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Γενική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, HSBC, Probank, Marfin-Egnatia Bank, Proton Bank AE, Πανελλήνια Τράπεζα, Citibank, Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας), καθώς και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος και στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.).

    Ο τρόπος είσπραξης, οι τράπεζες που συμμετέχουν, οι κωδικοί πληρωμής και η διαδικασία απόδοσης των ποσών στο Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), καθορίζονται στην Υπουργική Απόφαση με θέμα «Διαδικασία είσπραξης και απόδοσης στο ΕΤΕΡΠΣ του ειδικού προστίμου του ν.3843/10» «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις - ΦΕΚ 62 Α΄28-04-2010», που υπογράφηκε στις 7 Ιουλίου.

    Η Απόφαση διευκρινίζει και λεπτομέρειες για τα στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι κωδικοί πληρωμής. Επιπλέον, αναφέρει ότι τα εισπραττόμενα ποσά, με εντολή της ΔΙΑΣ ΑΕ, αποδίδονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και πιστώνονται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ σε ειδικό κωδικό, με την επωνυμία «ΕΤΕΡΠΣ Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου».

    [05] Υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ερευνα

    Απαισιόδοξα εμφανίζονταν από το 2008 τα ελληνικά νοικοκυριά για το μέλλον της οικονομικής τους κατάστασης, και σε ποσοστό 44,3% (το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση) πίστευαν ότι αυτή θα χειροτερέψει κατά τους επόμενους 12 μήνες.

    Αυτό προκύπτει από την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών (χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός και υπερχρέωση των νοικοκυριών), που διενήργησε η τότε ΕΣΥΕ (νυν ΕΛΣΤΑΤ), το χρονικό διάστημα Απριλίου- Ιουνίου 2008, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το 2007.

    Ένας από τους πιθανούς λόγους για την απαισιοδοξία των νοικοκυριών ήταν ίσως το γεγονός πως σε ποσοστό 47,6% είχαν συνολικό οφειλόμενο ποσό από την υπέρβαση του πιστωτικού τους ορίου (υπερανάληψη) των τραπεζικών λογαριασμών περισσότερο από το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημά τους. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα, που είχε οφειλές, οι οποίες δεν σχετίζονται με την κύρια κατοικία, ήταν μικρότερο από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (3,6% έναντι 4%).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, σε ποσοστό 17,3% τα νοικοκυριά νοικοκυριών είχαν σημαντική μείωση στο συνολικό ακαθάριστο εισόδημά τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών (ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 16%). Η απώλεια εργασίας - απόλυση, λόγω πλεονάζοντος προσωπικού, αποτελεί τον κυριότερο λόγο (29%) για τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών στην Ελλάδα (ο μέσος όρος στην ΕΕ της μείωσης του εισοδήματος, λόγω απώλειας εργασίας ανέρχεται σε 26%, ενώ της μείωσης εισοδήματος για άλλους λόγους σε 28%).

    Από την έρευνα προκύπτει χαμηλή διεισδυτικότητα του τρεχούμενου τραπεζικού λογαριασμού (27,5%) στην Ελλάδα, σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης (84%). Τα νοικοκυριά στη χώρα δεν διαθέτουν τρεχούμενο τραπεζικό λογαριασμό, διότι οι επιβαρύνσεις - χρεώσεις από τις τράπεζες είναι πολύ υψηλές (87%), δεν χρειάζονται τέτοιου είδους λογαριασμό και προτιμούν να συναλλάσσονται με μετρητά (86,8%), οι τράπεζες θα απέρριπταν την αίτηση τους (27%), δεν υπάρχουν υποκαταστήματα τράπεζας κοντά στον τόπο διαμονής ή εργασίας των μελών των νοικοκυριών (6,3%) ή έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση λογαριασμού, η οποία απορρίφθηκε (4%).

    Μόνον 4,5% των νοικοκυριών είχαν κάνει υπέρβαση του πιστωτικού ορίου του (υπερανάληψη) σε κάποιον από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, όχι απαραίτητα τρεχούμενου (ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 8%). Αλλά, 47,6% των νοικοκυριών έχουν συνολικό οφειλόμενο ποσό από την υπέρβαση του πιστωτικού του ορίου (υπερανάληψη) των τραπεζικών λογαριασμών περισσότερο από το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημά τους (μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία με 47%).

    Εξάλλου, 42,2% των νοικοκυριών της χώρας διαθέτιυν πιστωτική κάρτα, ή κάρτα καταστημάτων (ο μέσος όρος στην ΕΕ.). Τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα, ή εμπορική πίστωση, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους (81%), δεν έχουν ανάγκη να δανειστούν (72,3%), έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν από συγγενείς και φίλους (31,1%), οι τράπεζες θα απέρριπταν την αίτηση για χορήγηση πίστωσης (10,9%), είχαν υποβάλει αίτηση για πίστωση η οποία απορρίφθηκε (2,2%), ή είχαν πίστωση, αλλά αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται πλέον (0,8%). Χρεωστικό υπόλοιπο από αγορές με πιστωτική κάρτα έχουν 32,4% των νοικοκυριών, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. μετά το Βέλγιο (34%). Παράλληλα, 17,9% των νοικοκυριών έχουν συνολική μηνιαία οφειλή από χρήση πιστωτικής κάρτας και / ή κάρτας καταστημάτων μέλους ή μελών τους περισσότερο από το 100% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματός τους.

    Με βάση την έρευνα, 18,3% των νοικοκυριών έχουν λάβει πίστωση ή δάνειο - εξαιρούνται τα δάνεια για την κύρια κατοικία (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 27%). Από τα νοικοκυριά αυτά, έχουν λάβει πίστωση ή δάνειο, για:

  • Αγορά ή ανακαίνιση της δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, σε ποσοστό 10,6% (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 9%).

  • Αγορά αγαθών με δόσεις, όπως leasing αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας ή άλλου τεχνικού εξοπλισμού, σε ποσοστό 40,7% (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 33%).

  • Λόγους που σχετίζονται με την κατοικία (μικρές επισκευές, διακόσμηση, αγορά οικιακών συσκευών),σε ποσοστό 37,6% (ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 30%).

  • Διακοπές και αναψυχή, σε ποσοστό 4,1% (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 3%).

  • Εκπαίδευση ή / και φροντίδα παιδιών, σε ποσοστό 6,3% (ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 7%).

  • Λόγους υγείας, σε ποσοστό 4,4% (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 2%).

  • Επενδύσεις, ή να ανοίξουν δική τους επιχείρηση, σε ποσοστό 11,2% (ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 8%).

  • Άλλους λόγους, όπως μεταφορά υπολοίπων, πληρωμή άλλων χρεών, κάλυψη της υπέρβασης των πιστωτικών ορίων, πιστωτικές κάρτες κ.λπ., το 11,2% (ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ανέρχεται σε 15%).

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εκπρόθεσμες - ληξιπρόθεσμες οφειλές, από την έρευνα προκύπτει ότι 3,6% των νοικοκυριών έχουν οφειλές, που δεν σχετίζονται με την κύρια κατοικία, ενώ και ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 4%. Ειδικότερα, όσον αφορά την υπέρβαση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος: Ποσοστό 14,3% των νοικοκυριών είχαν συνολική τρέχουσα οφειλή για λογαριασμούς, που δεν αφορούν την κατοικία (δαπάνες για εκπαίδευση, υγεία κ.λπ.) περισσότερο από το 100% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματός τους. Ποσοστό 9,5% των νοικοκυριών είχαν συνολική τρέχουσα οφειλή για λογαριασμούς, που αφορούν την κατοικία (λογαριασμός ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης κ.λπ.) περισσότερο από το 100% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματός τους. Ποσοστό 9,5% των νοικοκυριών είχαν συνολική τρέχουσα οφειλή για αποπληρωμές άλλων δανείων, ή πιστώσεων, που δεν αφορούν την κατοικία (αγορά αυτοκινήτου και άλλων διαρκών καταναλωτικών αγαθών κ.λπ.), περισσότερο από το 100% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος του νοικοκυριού.

    [06] "Φόρουμ για την Ελλάδα"

    Την ίδρυση ενός "Φόρουμ για την Ελλάδα", ενός ομίλου προβληματισμού, ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τα πρώτα πενήντα μέλη του φόρουμ που θα την πλαισιώσουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Με δήλωσή της στο Διαδίκτυο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, καλεί όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και όλους τους πολίτες "σε μια συμμαχία των νέων ανθρώπων, των ενεργών πολιτών, των Ελλήνων που δεν παραδίδονται, που αγωνίζονται, που επιμένουν και που τελικά θα νικήσουν", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Στη δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη τονίζει, ότι ο πολύτιμος χρόνος που κερδίσαμε μέσω του μηχανισμού στήριξης χάνεται και επισημαίνει πως οι πολίτες δεν πρέπει να παραιτηθούν, να παραδοθούν και να αφήσουν τα προβλήματα να τους καθηλώσουν, καθώς όπως τονίζει, υπάρχουν λύσεις.

    Η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως φέρει την κύρια ευθύνη για την κρίση και πως βρίσκεται παγιδευμένη στις εσωτερικές αντιφάσεις, αδυνατώντας να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες αλλαγές. "Εγκλωβισμένο στις αντιφάσεις και στο λαϊκίστικο παρελθόν του, το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά, κόβοντας συντάξεις και παγώνοντας μισθούς, αντί να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα, να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη επιτέθηκε στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε, ότι επενδύει με πρωτοφανή οπορτουνισμό στην κατάρρευση της Ελλάδας και στην καταστροφή για να αντλήσει κομματικό όφελος, αντί να κάνει ουσιαστική κριτική και να λειτουργήσει ως σοβαρή αντιπολίτευση.

    Επίθεση εξαπέλυσε και στα κόμματα της αριστεράς, κατηγορώντας τα ότι έχουν ξεπερασμένες πολιτικές, αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για τα οποία επεσήμανε πως αντί να ενημερώνουν υπεύθυνα και νηφάλια δηλητηριάζουν τις ψυχές των πολιτών.

    Η κ. Μπακογιάννη έκανε την αυτοκριτική της, τονίζοντας πως αναγνωρίζει τα λάθη της και πως ήταν λάθος της που δεν είχε πει πολλά πράγματα με το όνομά τους.

    "Αναλαμβάνω στο ακέραιο την ευθύνη που μου αναλογεί. Ομως εδώ που βρισκόμαστε τώρα, δεν δικαιούμαι να μένω αμέτοχη. Εμαθα από τα λάθη μου και από τα λάθη των άλλων, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

    [07] Ταμείο διάσωσης

    Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες συζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν σε περίπτωση νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, γράφει σε άρθρο του στην εφηmeρίδα Financial Times ο γενικός διευθυντής της ιταλικής τράπεζας UniCredit.

    Το ταμείο αυτό θα επέτρεπε στις τράπεζες να μην έχουν ανάγκη τη βοήθεια των κυβερνήσεων και να αποφύγουν την επιβολή γενικού φόρου επί των τραπεζών την οποία ζητούν ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, γράφει ο Αλεσάντρο Προφούμο.

    "Με εθελοντικές συνεισφορές των μεγάλων διεθνών τραπεζών, φερ' ειπείν των 20 μεγαλύτερων, ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό κεφάλαιο αντιμετώπισης κινδύνου σε λίγα χρόνια", γράφει.

    "Η επιλογή που θα είχαν οι αρχές να προσφύγουν στους πόρους αυτούς για να σταθεροποιήσουν μία ή περισσότερες τράπεζες που βρίσκονται σε δυσχερή θέση θα μπορούσε να δείξει στην αγορά ότι μία κρίση μπορεί να αντιμετωπισθεί σε πρώιμο στάδιο", λέει ο Αλεσάντρο Προφούμο επιμένοντας στο γεγονός ότι το ταμείο αυτό "δεν θα είχε ανάγκη από τη συμβολή των κρατών μελών ή των ευρωπαϊκών αρχών".

    Ο Αλεσάντρο Προφούμο θεωρεί αντίθετα ότι η επιβολή ενός φόρου για την αποπληρωμή των δημοσίων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διάσωση των τραπεζών δεν θα ήταν δίκαιη για τις τράπεζες που δεν έλαβαν πόρους.

    Επιπροσθέτως, επιμένει, ένας τέτοιος φόρος θα αντιπροσώπευε ένα τεράστιο ποσόν, 2% έως 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γεγονός που θα επηρέαζε αναπόφευκτα την οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

    Ο Αλεσάντρο Προφούμο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών τις επόμενες εβδομάδες στην πρότασή του. Η Deutsche Bank και η Santander έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδέα, σύμφωνα με τους Financial Times.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 July 2010 - 12:30:32 UTC