Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων
  • [02] Απολογούνται οι δύο ειδικοί φρουροί
  • [03] Προώθηση των μεγάλων έργων
  • [04] ΕΕ:Περιορισμοί στα μπόνους τραπεζιτών
  • [05] Καλοκαιρινές διακοπές, μετρώντας ...τ' άστρα
  • [06] ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο
  • [07] Προβλέψεις του ΟΟΣΑ
  • [08] Ακύρωσε συναυλία
  • [09] Απελάθηκαν 10 άτομα
  • [10] Ευρωπαϊκός ο τελικός

  • [01] Απογραφή δημοσίων υπαλλήλων

    Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ' αριθμόν 43/2010 απόφασή της επελήφθη αυτεπαγγέλτως αλλά και κατόπιν καταγγελίας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος και ενός πολίτη, επί της από 4.6.2010 κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει την απογραφή του προσωπικού του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού.

    Κατά την απογραφή θα γίνεται επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των δημοσίων κ.λπ. υπαλλήλων τα οποία και θα καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα τηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής δεν πρέπει να συλλεγούν και να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας κατά την απογραφή τα στοιχεία που δεν συνδέονται με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των ΟΤΑ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, "ως αναγκαία και πρόσφορα δεν μπορούν να θεωρηθούν ο βαθμός και η βαθμολογία του τίτλου σπουδών, το θέμα του διδακτορικού τίτλου, ο βαθμός του μεταπτυχιακού τίτλου και άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου".

    Ακόμη, τα στοιχεία τα σχετικά με "τις ξένες γλώσσες, τις επιμορφώσεις, τους επαίνους-μετάλλια κρίνονται καταρχήν μη αναγκαία και πρόσφορα για την επίτευξη του σκοπού της μισθοδοσίας των απασχολουμένων στο Δημόσιο, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας τα παραπάνω στοιχεία συνδέονται με την καταβολή επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων".

    Παράλληλα, σύμφωνα με την Αρχή δεν μπορεί να συμπεριλαμβάνονται εάν υπάρχει γνώση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή όχι όπως και ότι από τις πειθαρχικές ποινές επιτρέπεται να καταχωρούνται μόνο εκείνες που αφορούν τη στέρηση των αποδοχών οι οποίες συνδέονται με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Όσον αφορά τον αριθμό φορολογικού μητρώου, το έτος του εκκαθαριστικού και τον κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής της ΔΕΗ, η Αρχή έκρινε ότι είναι χρήσιμα για την ταυτοποίηση των απογραφομένων.

    Ακόμη, η Αρχή αναφέρει ότι πρέπει να ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας από τους υπεύθυνους της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ώστε να διασφαλίζουν "τουλάχιστον τους ακόλουθους κινδύνους: α) την αποφυγή διάδοσης στοιχείων σε τρίτους κατά τη χρήση της εφαρμογής φυλλομετρητή Διαδικτύου (web browser) από κάθε χρήστη, β) τη μη ακριβή διαπίστευση, ταυτοποίηση ή εξουσιοδότηση των χρηστών της εφαρμογής, εκτός των απογραφόμενων, γ) τη μη ασφαλή αυθεντικοποίηση των χρηστών αυτών και δ) τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα από τους χρήστες της εφαρμογής και τους διαχειριστές των διακομιστών όλων των επιπέδων".

    Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών

    Όλες οι παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχουν ληφθεί υπόψη, σχετικά με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, σχετικά με την απόφαση 43/2010 της ανεξάρτητης αρχής «έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παρατηρήσεις της και τα στοιχεία, τα οποία συλλέγονται κατά την απογραφή, είναι σύμφωνα με αυτά που επιτρέπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα».

    [02] Απολογούνται οι δύο ειδικοί φρουροί

    Ξεκινούν σε λίγη ώρα, ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας, οι απολογίες των δύο ειδικών φρουρών, που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στα Εξάρχεια, με πρώτη αυτήν του βασικού κατηγορούμενου Επαμεινώνδα Κορκωνέα.

    Ύστερα από διαδικασία έξι μηνών, η δίκη για την υπόθεση που είχε συγκλονίσει όλη τη χώρα περνά σήμερα στην τελική ευθεία με τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς Επαμεινώνδα Κορκωνέα και Βασίλη Σαραλιώτη να είναι ελεύθεροι με όρους, λόγω λήξης του 18μηνου προφυλάκισής τους και χωρίς το δικαστήριο να καταφέρει τελικώς να ακούσει την μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα, φίλου του 15χρονου Αλέξανδρου, ο οποίος αρνήθηκε να καταθέσει.

    Ο Επαμεινώνδας Κορκωνέας, που αναμένεται να ξεκινήσει την απολογία του σε μία ώρα (10:00), προανακριτικά και ενώπιον του ανακριτή έχει υποστηρίξει πως ο θάνατος του παιδιού οφείλεται σε τραγικό ατύχημα. Είχε πει πως είχε πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό, επειδή με τον συνάδελφό του αντιμετώπισαν έκρυθμη κατάσταση από επιτιθέμενους νεαρούς και πως η σφαίρα εποστρακίστηκε και βρήκε το άτυχο παιδί στο στήθος.

    [03] Προώθηση των μεγάλων έργων

    Ο συντονισμός της προώθησης των μεγάλων έργων και υποδομών, η ιεράρχησή τους, ο έλεγχος και η πορεία τους, καθώς και η επίλυση προβλημάτων που εμφανίζονται στα συγχρηματοδοτούμενα έργα με περιβαλλοντικές εκθέσεις, απαλλοτριώσεις, κλπ, απασχόλησαν στην πρώτη της συνεδρίαση την Επιτροπή Μεγάλων Εργων που συνήλθε στο υπουργείο Υποδομών.

    Στην επιτροπή που θα συνεδριάσει εκ νέου σε δεκαπέντε μέρες, συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    Στη συνεδρίαση συζήτησαν για τα έργα παραχώρησης (εθνικές οδοί) που βρίσκονται στη φάση κατασκευής, καθώς επίσης και για τα νέα έργα παραχώρησης που σχεδιάζονται.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα έργα παραχώρησης είναι οι απαλλοτριώσεις που έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι μετακινήσεις δικτύων και οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

    Ειδικά για τις απαλλοτριώσεις ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτές προβλέπονταν να έχουν προχωρήσει μέσα σε 12 μήνες, όμως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, όπως μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και στις περιπτώσεις που συναντούν έργα αρχαιολογικά ζητήματα.

    Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να συσταθούν συντονιστικές ομάδες σε επίπεδο γενικών γραμματέων των συναρμοδίων υπουργείων για να εξευρεθεί λύση.

    Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών έχει αποφασίσει την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε να γίνονται ανεξάρτητοι διαγωνισμοί για τις πρώιμες εργασίες ενός μεγάλο έργου (απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά, μετακινήσεις δικτύων) και αυτό καθ' αυτό το έργο όταν θα δημοπρατηθεί να έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης προβλεπόταν ότι οι απαλλοτριώσεις θα έχουν τελειώσει το 2012, τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα έχουν τελειώσει ούτε πριν από το 2013. Αυτό, πρόσθεσε, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που προσπαθούμε να το επιλύσουμε.

    Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται να κατασκευαστούν δύο νέα σημαντικά έργα παραχώρησης. Το ένα είναι η εθνική οδός Ελευσίνα-Θήβα, που παρακάμπτει όλο το λεκανοπέδιο και θα συνδέει την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου με την Αθηνών-Λαμίας και το δεύτερο είναι η υποθαλάσσια σύζευξη της Λευκάδας.

    Για τα δύο αυτά έργα, διευκρίνισε ο υπουργός, αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ωρίμανσης. Παράλληλα ο κ. Ρέππας διευκρίνισε ότι έχουν εξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό τα οφειλόμενα ποσά σε κατασκευαστικές εταιρίες. Εχουμε πληρώσει μέχρι τώρα, 1δισ. 200 εκατομ. οφειλές από το 1,5 δισ. που έχει καταγραφεί.

    Σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ

    Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε επίσης ότι το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ που έχει σταλεί στο Μηχανισμό Στήριξης είναι ένα πολύ φιλόδοξο και πολύ τολμηρό και θα ανακοινωθεί σύντομα.

    Διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πληρωμή των εργαζομένων τόσο στον ΟΣΕ όσο και στις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, που εποπτεύει το υπουργείο Υποδομών.

    Εν τω μεταξύ σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεγάλων Εργων ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι "Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι από τα παιδιά μου και τον αγαπώ πολύ" και πρόσθεσε ότι "το υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει λάθος ποτέ".

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι κύριοι Ρέππας και Παπακωνσταντίνου κάθισαν δίπλα-δίπλα, ενώ όταν χρειάστηκε ο υπουργός Οικονομικών να αποχωρήσει νωρίτερα από τη συνεδρίαση, επειδή είχε ανειλημμένη υποχρέωση, ο κ. Ρέππας τον συνόδεψε μέχρι το αυτοκίνητό του.

    [04] ΕΕ:Περιορισμοί στα μπόνους τραπεζιτών

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά ένα κείμενο που θέτει περιορισμούς στα μπόνους που λαμβάνουν οι χρηματιστές και οι τραπεζίτες στην Ευρώπη, που προκάλεσαν σάλο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να επικυρώσουν το νομοσχέδιο την επόμενη Τρίτη, ενώ οι περιορισμοί στα μπόνους θα ισχύσουν από την αρχή του επόμενου χρόνου.

    Ετσι από το 2011 μόνο το 30% του μπόνους, ή το 20% για πολύ μεγάλα ποσά, θα πληρώνεται αμέσως, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα πληρώνεται σε μία περίοδο το λιγότερο τριών χρόνων, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

    Στην περίπτωση μάλιστα που οι τράπεζες επωφεληθούν κρατικής βοήθειας το κείμενο προβλέπει ότι καμία επιπλέον αμοιβή "δεν θα πληρώνεται στους τραπεζίτες αυτής της τράπεζας, εκτός κι αν μπορεί να δικαιολογηθεί".

    "Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτοί οι νέοι αυστηροί κανόνες για τα μπόνους θα αλλάξουν την κουλτούρα των μπόνους και θα δώσουν τέλος στα υπερβολικά ρίσκα", σχολίασε η Αρλίν Μακάρθι, υπεύθυνη του Ευρωκοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις.

    Ο αυστριακός ευρωβουλευτής Οτμάρ Καράς από τη μεριά του σχολίασε: "Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι πληρωμές των μπόνους δεν θα υποστηρίζουν τη λήψη υπερβολικών ρίσκων, αλλά θα την αποθαρρύνουν".

    [05] Καλοκαιρινές διακοπές, μετρώντας ...τ' άστρα

    Καλοκαιρινές διακοπές, μετρώντας τ' άστρα, υπόσχεται σε μικρούς και μεγαλύτερους φίλους της αστρονομίας το 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, που διοργανώνει, στους χώρους του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από τις 13 έως τις 16 Ιουλίου η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει έδρα στο Βόλο.

    "Το Θερινό Σχολείο στοχεύει στη διάδοση της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό, όλων των ηλικιών και απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες σπουδαστών", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λουκάς Ζαχείλας, γενικός γραμματέας της Εταιρείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

    Στην πρώτη βαθμίδα σπουδαστών στο ιδιότυπο αυτό σχολείο ανήκουν, σύμφωνα με τον κ. Ζαχείλα, όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την Αστρονομία, την Αστροφυσική και τη Διαστημική και εν γένει την ερασιτεχνική Αστρονομία (διδάσκονται οι πρώτες θεωρίες δημιουργίας του σύμπαντος και του ηλιακού συστήματος, και γίνεται μια γνωριμία με τα είδη τηλεσκοπίων, τεχνικές κ.λπ.).

    Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν μια μεγαλύτερη εμπειρία με τους ανωτέρω τομείς και ενδιαφέρονται να ακούσουν πιο εξειδικευμένα θέματα και στην τρίτη όσοι αναζητούν ανώτερες γνώσεις Αστρονομίας και Αστροφυσικής, με τη βοήθεια των Μαθηματικών και της Φυσικής. Συνήθως, στο Τμήμααυτό έρχονται φοιτητές συναφών κλάδων.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρείας, Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, μαθηματικός, πρώην λυκειάρχης, υπογραμμίζει, πως "το φετινό 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας προβλέπεται να είναι εξαιρετικά πετυχημένο. Ήδη, όπως μας είπε, τηλεφωνούν στην Εταιρεία, διάφοροι ενδιαφερόμενοι, κυρίως νέοι και προπαντός μαθητές, ακόμη και των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, οι οποίοι ζητούν λεπτομέρειες για τη λειτουργία του.

    Πολλοί είναι αυτοί που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, που οργανώνεται για τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου.

    "Είναι, πράγματι, συγκινητικό το ενδιαφέρον που δείχνουν οι μαθητές για την αστρονομία. Είναι καιρός τώρα με την εκπόνηση των νέων σχολικών προγραμμάτων, να ενταχθεί στα κύρια μαθήματα του Λυκείου, ώστε οι μαθητές να μαθαίνουν τις βάσεις της αστρονομίας που τις έβαλαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, καθώς και τις εξελίξεις της σύγχρονης διαστημικής, τονίζει ο κ. Μαυρομμάτης.

    Και συμπληρώνει, με έμφαση: "Δεν είναι δυνατόν ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, να διευθύνει αυτή την ώρα το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, πάνω από τα κεφάλια μας και οι μαθητές να έχουν μεσάνυχτα για το θέμα αυτό. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει το πανελλήνιας εμβέλειας Θερινό Σχολείο Αστρονομίας για να ανοίξει τα μάτια όχι μόνο των μαθητών, αλλά και όλων των σπουδαστών, ώστε να μάθουν και να θαυμάσουν τις σύγχρονες κατακτήσεις της αστρονομίας και της Διαστημικής".

    Ύστερα από την επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα Θερινά Σχολεία Αστρονομίας - Αστροφυσικής και Διαστημικής, που τα παρακολούθησαν συνολικά περίπου 700 άτομα (δηλ. γύρω στους 70 κάθε χρονιά) από όλη την Ελλάδα, κυρίως νέοι στην ηλικία, οργανώνεται φέτος από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος που έχει την έδρα της στο Βόλο, το 11Β° Θερινό Σχολείο, το οποίο προβλέπεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

    Αστροβραδιά

    Μια μέρα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εδώ και 20 χρόνια τώρα, αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν, εκτός από τους μαθητές του 11ου Θερινού Σχολείου και όλοι οι κάτοικοι με τους πολυάριθμους παραθεριστές της Μαγνησίας.

    Θα γίνει στο δεύτερο πάρκινγκ αυτοκινήτων προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, με παρατήρηση του έναστρου ουρανού διά τηλεσκοπίων, "ξενάγηση" στους αστέρες και αστερισμούς του ουρανού, από το μαθηματικό Κωνσταντίνο Μουτσιάρα, και αργά το βράδυ κοινή συνεστίαση, με παράλληλη σύντομη παρουσίαση, με τη βοήθεια βιντεοπροβολών του Μουσείου του Κέπλερ της Γερμανίας από τον Ευστάθιο Ζαφραντζά.

    [06] ΕΚΤ: Αμετάβλητο το επιτόκιο

    Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% για 14ο συνεχή μήνα διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εξέλιξη αυτή εθεωρείτο αναμενόμενη από τους οικονομολόγους.

    Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κληθείς να σχολιάσει προτάσεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για δημιουργία μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας για κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ενδεδειγμένο.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ πρόκειται να συναντηθεί με τους αντιπροσώπους των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Φρανκφούρτη στις 21 Ιουλίου, προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα των δοκιμών αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων σε ακραίες οικονομικές συνθήκες.

    Η ελεγκτική αρχή υποβάλλει τις τράπεζες και τα πιστωτικά τους χαρτοφυλάκια σε σενάρια ακραίας οικονομικής κρίσης ώστε να επιβεβαιώσει εάν τα ίδια κεφάλαιά τους τους επιτρέπουν να την αντιμετωπίσουν χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη ρευστότητά τους.

    Έως τον Ιούνιο, πολλές χώρες ήταν αντίθετες με τη δημοσίευση των δοκιμών του 2010, ιδίως η Γερμανία και η Ισπανία.

    [07] Προβλέψεις του ΟΟΣΑ

    Αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 12,1% εφέτος και στο 14,3% το 2011 από 9,5% το 2009 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ετήσια έκθεσή του για την απασχόληση, την οποία παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Angel Gurria στο Παρίσι.

    Η έκθεση αναφέρει ότι η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ ενδεχομένως κορυφώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν έφθασε το 8,6%, αλλά ο κ. Gurria τόνισε ότι "παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης στις περισσότερες χώρες, παραμένει ο κίνδυνος ότι εκατομμύρια ανθρώπων θα μείνουν εκτός της αγοράς εργασίας". Ο Γραμματέας σημείωσε ότι η ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων είναι μία δύσκολη πρόκληση, προσθέτοντας ότι αυτή η πρόκληση πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά προτεραιότητα από τις Κυβερνήσεις με μια σαφή στρατηγική, καθώς τα σημερινά επίπεδα ανεργίας δεν είναι αποδεκτά. Σύμφωνα με την έκθεση, θα πρέπει να δημιουργηθούν 17 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ώστε η απασχόληση να φθάσει στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση που ξεκίνησε στα τέλη του 2007. Συνολικά, υπάρχουν 47 εκατομμύρια άνεργοι σήμερα στην περιοχή του ΟΟΣΑ, αλλά ο αριθμός φθάνει τα 80 εκατομμύρια, αν ληφθούν υπόψη και οι υποαπασχολούμενοι καθώς και όσοι δεν αναζητούν εργασία, αν και θα επιθυμούσαν να εργάζονται ως πλήρως απασχολούμενοι.

    Η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε από 8% τον Δεκέμβριο του 2007 στο 10,2% τον Δεκέμβριο του 2009, σημειώνοντας μία άνοδο κατά 2,2%. Στην περιοχή του ΟΟΣΑ, η ανεργία αυξήθηκε από 5,8% κατά μέσο όρο τον Δεκέμβριο του 2007 σε 8,7% το Μάρτιο του 2010, σημειώνοντας άνοδο κατά 2,9% (για την Ελλάδα δεν αναφέρονται μηνιαία στοιχεία μετά τον Δεκέμβριο του 2009). Ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται για όλες τις χώρες σημαντικά, αν υπολογισθούν και οι υποαπασχολούμενοι και όσοι δεν αναζητούν εργασία. Για την Ελλάδα, η ανεργία με βάση τον ευρύτερο αυτό δείκτη υπολογίζεται από τον ΟΟΣΑ στο 15,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2009 έναντι 16% για 27 από τις χώρες του ΟΟΣΑ.

    Η απασχόληση στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 2,8% εφέτος και κατά 2,5% το 2011, ενώ μειώθηκε 1,1% το 2009. Στον ΟΟΣΑ προβλέπεται αύξηση 0,2% το 2010 και 1% το 2011 μετά από μείωση κατά 1,8% πέρυσι. Η επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα της απασχόλησης συνδέεται με τη μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, η οποία εκτιμάται στο 3,7% το 2010 και στο 2,5% το 2011.

    Οι πραγματικές αμοιβές - αφού αφαιρεθεί ο πληθωρισμός - των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 2,8% πέρυσι, αλλά προβλέπεται να μειωθούν φέτος κατά 3,3% και το 2011 κατά 0,8%. Στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, οι μέσες πραγματικές αμοιβές αυξήθηκαν 1% το 2009 και προβλέπεται να υποχωρήσουν φέτος κατά 0,3% για να αυξηθούν και πάλι το 2011 κατά 0,5%. Η παραγωγικότητα της εργασίας υποχώρησε στην Ελλάδα 0,9% πέρυσι και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 1% φέτος για να μείνει σταθερή το 2011. Στις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ, η μείωση της παραγωγικότητας το 2009 έφτασε το 2,5% ενώ για φέτος και το 2011 προβλέπεται αύξηση κατά 2% και 1,8%, αντίστοιχα.

    Η έκθεση αναφέρει ότι οι Κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα για τα άτομα που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή τους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφύγουν, λόγω της ανάγκης μείωσης των ελλειμμάτων, τον πειρασμό να περικόψουν τα επιδόματα ανεργίας και να μειώσουν τους πόρους για τη εκ νέου προώθηση στην αγορά εργασίας τω ανέργων.

    Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

    Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, από 5,4% τον Μάιο, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο εφέτος ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.) αυξήθηκε κατά 5,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουνίου 2009, έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008. Ο Γενικός Δείκτης τον Ιούνιο 2010, σε σύγκριση με τον Μάιο 2010, παρουσίασε μείωση 0,3% έναντι μείωσης 0,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

    Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 5,2% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

    1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

    α) Κατά 18,9% της ομάδας " Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

    β) Κατά 2,4% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

    γ) Κατά 7,9% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

    δ) Κατά 1,5% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα- καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης και στις οικιακές υπηρεσίες.

    ε) Κατά 18,2% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

    στ) Κατά 3,7% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

    ζ) Κατά 0,7% της ομάδας "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής- άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    η) Κατά 3% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

    θ) Κατά 3,5% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

    ι) Κατά 5,1% της ομάδας "Άλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων- κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων- ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

    2. Από τη μείωση του δείκτη κατά 0,8% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμοί φρούτων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: ψάρια νωπά, κρέατα γενικά, γάλα νωπό παστεριωμένο, τυρί φέτα, γλυκά ζαχαρωτά.

    Όσον αφορά τον Εναρμονισμένo Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ), αυτός αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 5,2%, από 5,3% τον Μάιο.

    Στο -1% ο ρυθμός ανάπτυξης

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ήταν στο -1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τις δεύτερες εκτιμήσεις της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη και τους «27» το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%. Σύμφωνα με τη Εurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2009, o ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν στο -2,5% ενώ την ίδια περίοδο στην ευρωζώνη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% και στους «27» κατά 0,5%.

    [08] Ακύρωσε συναυλία

    Ύστερα από έντονες αντιδράσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων ελληνικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο, καθώς και λόγω παρεμβάσεων στελεχών του αμερικανικού Κογκρέσου, η διάσημη Λατινοαμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Τζένιφερ Λόπεζ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη και τη συναυλία της στην κατεχόμενη Κύπρο. Η κ. Λόπεζ θα τραγουδούσε σε εγκαίνια ξενοδοχείου στην περιοχή της Κερύνειας στις 24 Ιουλίου και θα γιόρταζε τα 41α γενέθλιά της μαζί με τον σύζυγό της τραγουδιστή Μαρκ Αντονι, τα δίδυμα παιδιά τους, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες της.

    Με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην προσωπική ιστοσελίδα της Τζένιφερ Λόπεζ σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), αναφέρεται ότι "ποτέ εν γνώσει της δεν θα υποστήριζε οποιοδήποτε κράτος, χώρα, ίδρυμα ή καθεστώς που θα είχε σχέση με οποιαδήποτε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έπειτα από πλήρη ανασκόπηση όλων των σχετικών περιστάσεων στην Κύπρο, η απόφαση των συμβούλων της ήταν να αποσυρθεί από την εμφάνιση. Ήταν μια συλλογική απόφαση η οποία αντικατοπτρίζει την ευαισθησία μας στις πολιτικές πραγματικότητες της περιοχής".

    Τις τελευταίες μέρες αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ είχαν δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην προγραμματισμένη συναυλία της Τζένιφερ Λόπεζ στα κατεχόμενα της Κύπρου, λόγω της κινητοποίησης νέων ανθρώπων ελληνικής καταγωγής απ΄ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα σε δεκάδες ηλεκτρονικές εκδόσεις και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας.

    [09] Απελάθηκαν 10 άτομα

    Οι δέκα μυστικοί πράκτορες που επί χρόνια εργάζονταν για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SRV) απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, μετέδωσε χθες αργά το βράδυ από τη Νέα Υόρκη το τηλεοπτικό δίκτυο NY1.

    "Όλοι όσοι παραδέχτηκαν την ενοχή τους θα επιβιβαστούν σε λεωφορείο που θα τους οδηγήσει σε ένα από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης με προορισμό τη Μόσχα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρίτσαρντ Μπάουμ, ένας από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων.

    Στο μεταξύ, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε τις αιτήσεις χάρητος τεσσάρων κατασκόπων που κατηγορούνται ότι μετέφεραν απόρρητες πληροφορίες στη Δύση, μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

    Το έγγραφο υπογράφηκε αφού οι τέσσερις δήλωσαν ένοχοι για τις κατηγορίες που τους βαρύνουν. Οι κατάσκοποι θα ανταλλαγούν με τους δέκα άλλους κατασκόπους που εργάζονταν στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Ρωσίας.

    Οι τέσσερις κατάσκοποι που βρίσκονται στη Ρωσία είναι ο πυρηνικός ερευνητής Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ο Γκενάντι Βασιλένκο και οι Αλεξάντερ Ζαπορόζσκι και Σεργκέι Σκριπάλ που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

    [10] Ευρωπαϊκός ο τελικός

    Εκτός της τιμής που περιποιεί για τον κάτοχό του η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής θα μείνει στην ιστορία γι΄ ακόμη ένα σημαντικό λόγο: στο "Σόκερ Σίτι" του Γιοχάνεσμπουργκ, τη νύχτα της προσεχούς Κυριακής, θα είναι η πρώτη φορά που ευρωπαϊκή ομάδα θα υψώσει το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό, μακριά από τη "γηραιά ήπειρο".

    Η Ολλανδία και η Ισπανία, είναι οι δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν το έπαθλο στον τελικό του μουντιάλ. Ένας "καθαρός" ευρωπαϊκός τελικός, με το νικητή να υπερηφανεύεται ότι έγινε η πρώτη ομάδα της ηπείρου μας που πανηγύρισε τον παγκόσμιο τίτλο μακριά από αυτή. Μέχρι τώρα μοναδικό συγκρότημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, που το έχει κατορθώσει είναι η Βραζιλία, το 1958 στη Σουηδία και το 2002 στη συνδιοργάνωση Ιαπωνίας/Νότιας Κορέας.

    Να σημειωθεί, επίσης, η αξιοσημείωτη επίδοση της φιναλίστ Ολλανδίας, η οποία από την προκριματική φάση της διοργάνωσης έως τώρα μετρά 13 συνεχείς νίκες, εκ των οποίων οι οκτώ στον 9ο όμιλο της ευρωπαϊκής ζώνης (τέρματα 17-2). Στη Νότια Αφρική το συγκρότημα του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ νίκησε ως τώρα τις Δανία, Ιαπωνία, Καμερούν (στον όμιλο), Σλοβακία (φάση των "16"), Βραζιλία (προημιτελικοί) και Ουρουγουάη (ημιτελικοί).

    Την ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλήτρια κόσμου για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει η Ισπανία, η οποία νίκησε 1-0 τη Γερμανία στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στο «Μόζες Μαμπχίντα» του Ντέρμπαν, «ζευγαρώνοντας» τις επιτυχίες επί της «νατσιονάλμανσαφτ» μετά τον τελικό του EURO 2008. Οι «φούριας ρόχας» πήραν τη νίκη με την κεφαλιά του Πουγιόλ στο 73΄ και θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία στον τελικό, που θα διεξαχθεί την Κυριακή στο Γιοχάνεσμπουργκ.

    Από την πλευρά τους, τα «πάντσερ» θα αναμετρηθούν το Σάββατο με την Ουρουγουάη στον «μικρό τελικό», που θα λάβει χώρα στο Πορτ Ελίζαμπεθ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 July 2010 - 6:30:35 UTC