Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικρές διορθώσεις στο ασφαλιστικό
  • [02] "Όσα υποσχεθήκαμε, πρέπει να γίνουν πράξη"
  • [03] Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση η Γαύδος
  • [04] "Εναλλακτική πολιτική"
  • [05] Οι συνηθέστερες ερωτήσεις

  • [01] Μικρές διορθώσεις στο ασφαλιστικό

    Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Ορισμένες διορθώσεις για κάποια από τα άρθρα του σχεδίου νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας.

    Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα εξής:

    Το όριο ηλικίας των 60 ετών (ή μικρότερο αυτού) που προβλέπεται από τις γενικές καταστατικές διατάξεις ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2011 αυξάνει κατά ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Όπου από τις διατάξεις των ταμείων προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης στις γυναίκες σε όριο ηλικίας μικρότερου του 60ου από την 1/1/2011 το όριο αυτό αυξάνεται κατά ένα χρόνο για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου.

    Το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από 1/1/2011 στο 57ο έτος της ηλικίας, από 1.1.2012 στο 60 και από 1/1/2013 στο 65 έτος.

    Όπου από τις διατάξεις του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι την συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Όπου επίσης στο ΕΤΑΑ προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 58 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος αυξάνει σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι τη συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.

    Σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νέου ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.

    Νεα πανελλαδική απεργία

    Η διοίκηση της ΓΣΕΕ προκήρυξε νέα γενική πανελλαδική απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ στις 8 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκέντρωση στις 10.00 π.μ. στην Πλ.Κλαυθμώνος

    Η ΓΣΕΕ απορρίπτει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και ζητά να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, να μην αμφισβητηθεί ο ρόλος του ΟΜΕΔ.

    Η ΓΣΕΕ διεκδικεί την υπογραφή ΕΓΣΣΕ με στόχο την διαφύλαξη του θεσμού, την διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού αλλά και την επίτευξη συμφωνίας για αυξήσεις, οι οποίες στην παρούσα φάση θα δώσουν ανάσα στους εργαζόμενους και ειδικότερα στους χαμηλόμισθους.

    Επίσης αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αγωνιστικών δράσεων και συλλαλητηρίου στα πλαίσια της Διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης 2010.

    Σύσκεψη για τα εργασιακά

    Η κυβέρνηση θα σεβαστεί το αποτέλεσμα της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων, ενώ επιθυμία της είναι να υπάρξει συναίνεση, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου και στην οποία πήραν μέρος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως ορίζονται από τον θεσμικό τους ρόλο σε θέματα εργασίας και ασφάλισης, τα οποία εξάλλου ήταν και το αντικείμενο της εν λόγω σύσκεψης.

    Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε και με βάση το πλαίσιο της απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για ευρύτατο διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

    Στη διάρκεια της σύσκεψης αυτής πραγματοποιήθηκε μια εφ΄όλης της ύλης ανασκόπηση της κατάστασης στο εργασιακό και Ασφαλιστικό, αλλά και αξιολόγηση διαφόρων προτάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθεσε τα θέματα της 13ης και 14ης σύνταξης , του 13ου και 14ου μισθού, των βαρέων και ανθυγιεινών, των γυναικών και της διαιτησίας., ενώ σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός άκουσε τις προτάσεις και παρατηρήσεις και ανέφερε ότι η συζήτηση θα προχωρήσει περαιτέρω με τους υπουργούς. Η διαιτησία είναι το μεγάλο ζήτημα που προτάσσει η ΓΣΕΕ έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει δυνατότητα προσφυγής και του ενός εκ των συνομιλούντων κοινωνικών φορέων εάν δεν καλυφθεί από την μεσολάβηση, ενώ σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν ισχύουν όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για πάγωμα μισθών με νομοθετική ρύθμιση.

    Η πρόταση της ΓΣΕΕ για τη διαιτησία αφορά τριμελές όργανο με κλήρωση του διαιτητή από τον κατάλογο των προσώπων που θα υποβληθεί, έναν εκπρόσωπο των εργοδοτικών φορέων και έναν εκπρόσωπο των εργαζομένων και λήψη της απόφασης κατά πλειοψηφία. Όπως αναφέρθηκε, η διαιτησία θεωρείται μείζον θέμα και στην περίπτωση που ο ΣΕΒ δεχθεί τις προτάσεις αυτές η ΓΣΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σε ό,τι αφορά τον 13ο και 14ο μισθό η ΓΣΕΕ θέλει τον επιμερισμό τους καθώς εκφράζει φόβους ότι εάν αυτοί συνεχίζουν να υπάρχουν με βάση ρήτρα, υπάρχει το ενδεχόμενο να καταργηθούν. Επίσης, σε ό,τι αφορά το ύψος των αυξήσεων που θα αποτυπωθεί σε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η ΓΣΕΕ επιθυμεί να καθορίζεται τουλάχιστον από το ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% το 2010, στο 1,2% το 2011 και στο 1% το 2012.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απάντησε στο σύνολο των πολιτικών ενστάσεων και επικρίσεων που δέχθηκε το νομοσχέδιο.

    Στο επιχείρημα πως δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργείου και της Τρόικας, ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε κάνντας λόγο για «συνεννόηση σε σημαντικότατα ζητήματα»: «Κάποιες στιγμές φτάσαμε στο αδιέξοδο - και φτάσαμε όταν ζητήθηκε να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο 48%, για 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό οδηγούσε σε ένα σύστημα όπου δεν μπορούσε κανένα ταμείο να σταθεί, αφού θα πλήρωνε 450 ευρώ ο εργαζόμενος το μήνα για 500 600 ευρώ σύνταξη. Το σύστημα θα κατέρρεε από μόνο του και θα μιλούσαμε πραγματικά για βασική σύνταξη συν μια ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα».

    «Δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά. Αν φέρναμε όμως το σχέδιο όπως φαινόταν να ζητείται να διαμορφωθεί, φαντάζομαι ότι δεν θα υπήρχε χώρος για να συζητήσουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

    Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, και στο επιχείρημα ότι το κράτος περιορίζεται μονάχα στην εγγύηση της βασικής σύνταξης, αφήνοντας την επικουρική ασφάλιση σε κεφαλοποιητική βάση, ο υφυπουργός Εργασίας αντέταξε: «Αν ήταν έτσι, ποιος ο λόγος να είχαμε αυστηρούς κανόνες για να καταβάλουν με συνέπεια οι επιχειρήσεις τις εισφορές τους; Αλλάζουμε εντελώς την κατάταξη στα ταμεία, ώστε μετά απ΄ τις αποδοχές των εργαζόμενων, να μπορούν να παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εισφορές τους σε περίπτωση πτώχευσης των επιχειρήσεων. Όλα αυτά γίνονται για να υπάρξει εγγύηση των συντάξεων» ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

    «Ακούσαμε πως με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης, καταργείται η τριμερής χρηματοδότηση. Θέλουμε όμως μια τριμερή χρηματοδότηση με όρους σταθερούς, όπου το κράτος πληρώνει με συνέπεια, ή το Δημόσιο να πληρώνει όποτε θέλει; Υπήρξε καμία επιφύλαξη, ότι στον ΟΓΑ δεν είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις; Οπότε το πρόβλημα δεν είναι η βασική σύνταξη, αλλά το πόσο παρακολουθείς το σύστημα» συμπλήρωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

    «Ακούσαμε πως κατεδαφίζεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ασφάλισης. Το σύστημα το καινούργιο λέει πως για όλους υπάρχει μια βάση, τα 360 ευρώ. Από κει και πέρα, υπάρχει η αναλογική σύνταξη που είναι αποτέλεσμα του χρόνου εργασίας και ασφάλισης - και για κάποιον με σύνταξη 500 ευρώ, η βασική σύνταξη αποτελεί το 80% της συνολικής. Συνεπώς, ούτε κεφαλοποιητικό είναι το σύστημα, ούτε έχει τα χαρακτηριστικά να ενισχύει τους υψηλόμισθους. Έχει τα χαρακτηριστικά να ενισχύονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι», συνέχισε ο υφυπουργός.

    Για τις θεωρήσεις περί κατάργησης του ΕΚΑΣ, αφού το νομοσχέδιο δεν ασχολείται μβ αυτό, ο κ. Κουτρουμάνης διέψευσε κατηγορηματικά πως υπάρχει τέτοια σκέψη. «Τις στρεβλώσεις θα πρέπει να διορθώσουμε, αλλά το ΕΚΑΣ θα παραμείνει θεσμός αναδιανομής» ανέφερε. Για τα παράπονα των εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών, ο υφυπουργός αντέταξε την «σημαντική βελτίωση» των συντάξεων στα ταμεία τους και εξήγησε: «Θα πληρώνουν βέβαια, τα ίδια τα ταμεία τις συντάξεις, αλλά οι κοινωνικοί πόροι θα μοιράζονται δίκαια στο εσωτερικό τους - και όχι οι παλιές γενιές να τα παίρνουν όλα και οι νεώτεροι τίποτα».

    «Είναι γεγονός ότι για την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και την αυστηροποίηση των ορίων ηλικίας, ο καθένας να ασκήσει κριτική και να βάλει πολλούς αστερίσκους. Είναι όμως στο χέρι μας να ασχοληθούμε με τα άλλα, σημαντικά προβλήματα των ταμείων και να τα βοηθήσουμε να ισορροπήσουν οικονομικά με την διασφάλιση των πόρων τους» κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας.

    Παρέμβαση ΣΕΒ

    Παρέμβαση στις συζητήσεις αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έκανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Ο κ. Δασκαλόπουλος προαναγγέλλει μεταξύ άλλων ότι θα απευθύνει πρόσκληση για διαπραγματεύσεις προς τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους. Σε δηλώσεις του επισημαίνει συγκεκριμένα ότι:

    "Ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και υπηρετείται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αντίθετα, εκφυλίζεται με τις επικοινωνιακές περιοδείες των ενδιαφερομένων και τις αλληλοσυγκρουόμενες παρεμβάσεις υπουργών.

    Ο ΣΕΒ περιμένει με νηφαλιότητα να εξαντληθεί ο ορυμαγδός της παραφιλολογίας. Τότε, θα προσκαλέσει τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για να συμφωνήσουμε, όπως έχουμε ευθύνη και υποχρέωση".

    [02] "Όσα υποσχεθήκαμε, πρέπει να γίνουν πράξη"

    «Οι στόχοι που είχαμε θέσει στο πρόγραμμά μας ισχύουν στο ακέραιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Δέχθηκε, ωστόσο, ότι μερικά από τα θέματα, όπως είναι τα μισθολογικά, αναβάλλονται προσωρινά, λόγω της μεγάλης κρίσης, την οποία ζει η χώρα.

    Όπως όμως τόνισε, «οι στόχοι, οι αρχές, η αφετηρία των στόχων είναι αυτά που παραμένουν» και υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα είναι αυτά που επιβάλλεται να γίνουν πράξη. «Όσα υποσχεθήκαμε, πρέπει να γίνουν πράξη γιατί είναι αυτά, που χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του», είπε.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση ανέλαβε τις τύχες της χώρας, δίνει τη μάχη της ανάταξης μιας σχεδόν προδιαγεγραμμένης αρνητικής πορείας για την Ελλάδα. «Η μάχη -είπε- είναι να αποφύγουμε τη βέβαιη χρεωκοπία», η οποία θα είχε πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας, αλλά για όλες τις οικογένειες, για όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

    «Οι αποφάσεις ήταν δύσκολες», τόνισε και πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητες «για να προστατευθούν, σε τελευταία ανάλυση, τα βασικά δικαιώματα των πολιτών».

    Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής των δύσκολων αποφάσεων, που πήρε η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δημιουργούν μια αισιοδοξία και δίνουν δύναμη «για να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτό το πατριωτικό καθήκον».

    Τόνισε πως «πρώτο μέλημα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του δεν πήγαν στράφι και μπορέσαμε να δώσουμε στη χώρα και στην οικονομία διεθνή αξιοπιστία».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση, που παρέλαβε η κυβέρνηση, η οποία «κατάφερε, ωστόσο, να ανατρέψει την ανυποληψία της χώρας, που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και πήρε τη θετική στήριξη των εταίρων και της διεθνούς κοινότητας». «Κάναμε μια υπερπροσπάθεια, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμα να κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Όπως σημείωσε, η πρώτη προϋπόθεση ήταν να διασφαλιστούν μισθοί και συντάξεις, διότι «η επιλογή δεν ήταν αν θα παρέμεναν στα ίδια επίπεδα, ή αν θα ήταν μεγαλύτερες οι συντάξεις, αλλά αν θα υπήρχαν καν συντάξεις».

    Συνάντηση με βραβευθέντες φοιτητές

    Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, τους δύο Έλληνες φοιτητές που πήραν το 1ο Βραβείο στο Διαγωνισμό Καινοτομίας της Microsoft το 2010.

    Οι δύο φοιτητές δημιούργησαν μια πλατφόρμα (Touring Machine), η οποία παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις, που είναι πολύτιμοι αρωγοί στην διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Βασίζεται στη μηχανή παραγωγής φυσικής γλώσσας NaturalOWL, που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συγκεκριμένα, συντάσσει περιγραφές οι οποίες, αντί να είναι στατικά προαποτυπωμένες, συντίθενται δυναμικά βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης).

    Το σύστημα αποφεύγει την επανάληψη πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση συγκρίσεων μεταξύ των εκθεμάτων που παρουσιάζονται και των εκθεμάτων που έχουν ήδη περιγραφεί, δίνεται μια αίσθηση συνέχειας και ζωντάνιας στην ξενάγηση. Οι περιγραφές μπορούν να παραχθούν αυτόματα σε πολλές γλώσσες, ενώ η έκφρασή τους αλλάζει ανάλογα με την ηλικία του χρήστη (π.χ. οι προτάσεις για παιδιά είναι πιο απλές και πιο σύντομες από τις αντίστοιχες για ενηλίκους).

    Η πλατφόρμα υποστηρίζει δύο εφαρμογές: μία για σταθερούς υπολογιστές και μία για κινητά τηλέφωνα. Η έκδοση για σταθερούς υπολογιστές αναπαριστά τον τρισδιάστατο χώρο της ξενάγησης, προσδίδοντας μία ρεαλιστική περιήγηση στον εικονικό κόσμο. Για όσους προτιμούν να επισκέπτονται τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, η έκδοση για κινητά τηλέφωνα αποτελεί τον ιδανικό συνοδό στις περιπλανήσεις τους. Το κινητό αναλαμβάνει να τους ενημερώσει σχετικά με τα γύρω εκθέματα και να δημιουργήσει μία, μοναδική για τον κάθε επισκέπτη, διαδρομή προσαρμοσμένη στις προσωπικές επιλογές του.

    Νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση

    Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε οποιαδήποτε ηλικία στη ζωή του ανθρώπου είναι ένας σημαντικός τομέας ο οποίος προωθείται με το νομοσχέδιο που αφορά στη διά βίου μάθηση και απασχόλησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

    Έτσι, η χώρα μας εναρμονίζεται με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ρυθμίζονται με τρόπο σύγχρονο και αποδοτικό για την κοινωνία όλα τα θέματα που αφορούν στη διά βίου μάθηση, πλην του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών χρειάζεται να ανανεώνουν διαρκώς τις γνώσεις τους εμπλουτίζοντας και εξειδικεύοντάς τες. Έχοντας υπ' όψιν πως η παρεχόμενη από το σχολείο εκπαίδευση συχνά δεν καλύπτει αυτή την ανάγκη, ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της διαρκούς επιμόρφωσης καθώς η συνεχής μάθηση καθίσταται επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας.

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκρότηση και η διαρκής επικαιροποίηση Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και αντιστοίχισή του με το ευρωπαϊκό, έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα αναγνώρισης της μη τυπικής εκπαίδευσης και μάθησης, ενω θωρακίζεται ο εργαζόμενος απέναντι στον ανταγωνισμό. Το παράδειγμα που δίδεται από τη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται σε ένα μάγειρα με συγκεκριμένα χρόνια προϋπηρεσίας: θα μπορεί να υποβάλει φάκελο με τα προσόντα του σε κλαδική επιτροπή αξιολόγησης η οποία θα τον εξετάζει σε σύγκριση με το αντίστοιχο επαγγελματικό προσόν. Αν η επιτροπή κρίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις θα του χορηγεί επάρκεια και θα τον κατατάσσει σε κάποιο απο τα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων και κατ' επέκταση του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Αν η επιτροπή κρίνει ότι χρειάζεται κάτι πρόσθετο για να βελτιώσει τη θέση, όπως π.χ. ξένη γλώσσα ή επιπλέον μήνες επαγγελματικής εμπειρίας, θα ζητεί από τον αιτούντα τα περαιτέρω. Ο μάγειρας επαναϋποβάλλει το φάκελό του και η επιτροπή αποδέχεται τις βεβαιώσεις, του χορηγεί επάρκεια και τον κατατάσσει σε ένα από τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και κατ' επέκταση του επαγγελματικού πλαισίου.

    Με την υλοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου, ευνοείται ακόμη και η απόκτηση νέου επαγγέλματος, ενώ θα αναπτυχθούν οι τοπικές αγορές και θα δοθεί διέξοδος σε ανέργους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.

    «H διά βίου μάθηση ενισχύει την απασχόληση, ενδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα, συνεισφέρει στην ανάπτυξη. Σε μια εποχή που η κρίση και οι διεθνείς ανακατατάξεις αλλάζουν τα πάντα, ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της εποχής μας, τη γνώση. Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία μας προχωράμε στην οργάνωση, στην πιστοποίηση και την ενδυνάμωση των δομών της διά βίου μάθησης σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, ώστε να πετύχουμε συγκεκριμένους, ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων θέτουμε σε λειτουργία το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, δομή αναγκαία για την υποστήριξη του πολίτη σε όλη την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία του» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισήμανε χαρακτηριστικά:

    «Ο καθένας έχει δικαίωμα στη μάθηση, έχει δικαίωμα να διευρύνει τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα εξασφαλίσουν την επαγγελματική του εξέλιξη. Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, όμως, δεν έχει μόνο επαγγελματική διάσταση. Προσδοκούμε την ενίσχυση της συμμετοχής, βοηθώντας τους πολίτες μέσα από τη μάθηση να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά τους.

    Με την αποκέντρωση και τη διευρυμένη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, ενισχύουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Βάζουμε τέλος στα στεγανά της μάθησης, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε όλους και δίνοντας τη δυνατότητα πιστοποίησης των προσόντων ανεξάρτητα από τον τρόπο που αποκτήθηκαν».

    -

    [03] Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση η Γαύδος

    Συνεδριάζει εκτάκτως το Σάββατο το κοινοτικό συμβούλιο Γαύδου, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ακριτικό νησί μετά την απαγόρευση στα πλοία «Δασκαλογιάννης» και «Σαμαριά» της ΑΝΕΝΔΥΚ να μεταφέρουν επιβάτες.

    Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν επιτρέπουν σε πλοία τέτοιου τύπου να μεταφέρουν επιβάτες πέραν των παράκτιων δρομολογίων.

    Όπως δήλωσε ο κοινοτάρχης Γαύδου Ευστράτιος Λαμπάκης, «η εξέλιξη αυτή είναι πολύ δυσάρεστη δεδομένου ότι οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος αποτελούν για το νησί τη χρονική περίοδο των πολλών επισκεπτών. Στο κοινοτικό συμβούλιο θα εξετάσουμε την κατάσταση και θα πάρουμε αποφάσεις»

    Η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Δυτικής Κρήτης (ΑΝΕΝΔΥΚ) που εκτελεί τα δρομολόγια, ζητεί να εξαιρεθούν τα δύο πλοία της, «Σαμαριά» και «Δασκαλογιάννης» από την Ευρωπαϊκή Οδηγία, αφού πρόσφατα είχε αναβαθμίσει τα μέτρα ασφαλείας.

    Όπως είπε ο πρόεδρος της ΑΝΕΝΔΥΚ, Γιάννης Μπραουδάκης, «το πρόβλημα αρχίζει με την αλλαγή των κανόνων ασφαλείας που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή οδηγία 9818. Με βάση την οδηγία, από την 1η Ιουλίου υποβαθμίζονται κάποια πλοία. Τα δικά μας σκάφη, το "Σαμαριά" και το "Δασκαλογιάννης", με τη συμμόρφωση που είχαμε κάνει το 2006, είχε επιτραπεί να δέχονται 500 επιβάτες έκαστο».

    Ο κ. Μπραουδάκης τόνισε ακόμη ότι «δαπανήσαμε πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να συμμορφωθούμε κατά 50% με επιπλέον συστήματα ασφαλείας αλλά τελικά τα πλοία υπιβαθμίστηκαν. Αυτή τη στιγμή τα σκάφη δεν μπορούν να πάρουν επιβάτες».

    Η ΑΝΕΝΔΥΚ εχει έγοράσει ήδη πλοίο για να εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο, ωστόσο η μετασκευή του θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.

    [04] "Εναλλακτική πολιτική"

    «Το κεντρικό μήνυμα της ΝΔ είναι η εναλλακτική πολιτική για την οικονομία και την απαλλαγή από τις συνέπειες του μνημονίου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος και πρόσθεσε ότι «το κόμμα προετοιμάζεται για την μεγάλη μάχη των Αυτοδιοικητικών εκλογών».

    Προέβλεψε πολιτικές εξελίξεις λέγοντας ότι «Θα θέλαμε εύλογο χρόνο για να ολοκληρώσουμε την οργανωτική μας δομή, για ένα κόμμα για ένα κίνημα για την αναγέννηση της χώρας. Αυτός είναι ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος μας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι χρόνο μπορεί να μην έχουμε, μπορεί όλα να γίνουν πολύ πιο γρήγορα, πρέπει λοιπόν να βιαστούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

    Επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση για το μνημόνιο και προανήγγειλε την συνέντευξη που θα δώσει την επόμενη Τετάρτη για την οικονομική πρόταση της ΝΔ. Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «στόχος μας δεν είναι να φρενάρουμε τις απαραίτητες αλλαγές που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μνημόνιο αλλά να απαλείψουμε τις τεράστιες αδικίες, να εξουδετερώσουμε την ύφεση που προκαλεί και να κάνουμε αυτά που πρέπει χωρίς να διαλύσουμε την Κοινωνία και την Οικονομία».

    Με το συνέδριο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανασυγκρότησης του κόμματος είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «απαλλαγήκαμε από νοοτροπίες και πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη, κάναμε γενναία αυτοκριτική, και υπερασπιστήκαμε την θετική κληρονομιά. Όλα αυτά χωρίς σοβαρούς κραδασμούς ενώ αποκρούσαμε τις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ και όσων ταυτίστηκαν μαζί του για να μας πλήξουν»

    Ξεδιπλώνοντας την επίθεσή του στο ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «το κύρος του έχει καταρρακωθεί και η επιρροή του συρρικνώνεται ραγδαία. Οι υπουργοί του τσακώνονται συνέχεια μεταξύ τους, επικαλούνται το μνημόνιο για πράγματα που δεν προβλέπει το μνημόνιο και ανακαλύπτουν ότι περιέχει πράγματα που δεν γνώριζαν. Υπερασπίζονται πράγματα πολύ χειρότερα από εκείνα που απέρριπταν πριν από μερικούς μήνες. Αρνήθηκαν να συναινέσουν σε μία πολιτική που θα έβγαζε την χώρα από την κρίση και τώρα υποτάσσονται σε μία πολιτική που παραδίδει τα κλειδιά της διακυβέρνησης».

    Αναφερόμενος στο κόμμα του είπε ότι «Η ΝΔ δεν έχει να απολογηθεί για τίποτε, και τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει τι έγινε χθες και προχθές. Τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει ποιος μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική ποιός τραβάει διαχωριστική γραμμή με το χθες ποιός μπορεί να τον απαλλάξει το δυνατόν συντομότερο από το μνημόνιο».

    Το μήνυμα της ΝΔ είναι εναλλακτική προοπτική για την οικονομία με αλήθειες και όχι με στρογγυλεμένα λόγια και συνθήματα είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι πρέπει να πείσουμε την κοινωνία ότι κοιτάμε μόνο μπροστά, ότι έχουμε σχέδιο και προοπτική. Συμπλήρωσε ότι «όσο περνά ο χρόνος, εκείνοι θα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν γιατί στήριξαν το μνημόνιο και όχι εμείς που διαχωρίσαμε την θέση μας».

    Μίλησε όμως και για τα εσωκομματικά: «τώρα που τζάκια, φέουδα και μηχανισμοί τελείωσαν οριστικά ανασυγκροτούμε τα πάντα έχουμε νέο και πιο λειτουργικό μοντέλο. Μετά την σημερινή εκλογή, το κόμμα παίρνει τη νέα του μορφή και πρέπει να δώσει τη μάχη της λειτουργίας και της λειτουργικότητας προς τα έξω και όχι προς τα μέσα. Δεν θα αφήσουμε καμία γωνιά της Ελλάδας που να μην πάμε. Ο νέος γραμματέας πρέπει να οργανώσει την εξόρμηση στην περιφέρεια για τη μεγάλη μάχη της αυτοδιοίκησης. Είναι το μεγάλο στοίχημα για όλες και για όλους μας».

    Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πολιτική κρίση λέγοντας: «όλες οι πολιτικές δυνάμεις περνάνε από τον «Τειρεσία» της συνείδησης του Έλληνα πολίτη. Όλες διέπραξαν σφάλματα και βαρύνονται με αμαρτήματα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, θα βγει όμως από τον Τειρεσία το κόμμα που θα κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν και θα πάρει απόσταση από το ζοφερό παρόν και εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για το μέλλον. Όταν όλα τα άλλα θα καταρρέουν εμείς θα μένουμε όρθιοι και θα δίνουμε ελπίδα και προοπτική για τον κόσμο. Όλη η κριτική που κάναμε το προηγούμενο διάστημα, οι θέσεις που λάβαμε, αυτό προετοίμαζε».

    Εκλογή Α.Λυκουρέντζου δια βοής

    Δια βοής εξελέγη από την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ ο νέος γραμματέας της κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Καθώς ο κ. Λυκουρέντζος ήταν ο μόνος υποψήφιος, προτάθηκε από τον απερχόμενο γραμματέα Λευτέρη Ζαγορίτη να μην στηθεί κάλπη και η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

    Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις ιδέες και το πρόγραμμα του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά που θα δώσει ελπίδα στην χώρα». Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύθηκε ότι θα εργαστεί για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την μείωση της κομματικής γραφειοκρατίας και έκλεισε λέγοντας ότι «είναι ώρα να αισθανθούν οι Έλληνες ότι τα στελέχη της ΝΔ είναι δίπλα τους».

    Το απόγευμα αναμένεται η εκλογή των επτά αιρετών μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Υποψήφιοι είναι οι:

    Γεώργιος Αναγνωστάκος, Μέλος Π.Ε.

    Γεώργιος Βερναδάκης, Μέλος Π.Ε.

    Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδου, Βουλευτής Α΄ Αθηνών

    Νικόλαος Δένδιας, Βουλευτής Κερκύρας

    Ηλίας Ηλιόπουλος, μέλος Π.Ε.

    Αθανασία Κακαλή, μέλος Π.Ε.

    Γεώργιος Κουμουτσάκος, Ευρωβουλευτής

    Δημήτριος Πανοζάχος, μέλος Π.Ε.

    Δημήτριος Πτωχός, μέλος Π.Ε.

    Φίλιππος Ταυρής, μέλος Π.Ε.

    Μαργαρίτης Τζίμας, Βουλευτής Δράμας

    Δημήτρης Τσιγγούνης, μέλος Π.Ε.

    Χριστίνα Χαλιλοπούλου, μέλος Π.Ε.

    [05] Οι συνηθέστερες ερωτήσεις

    Η υπερχρέωση αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα και στη χώρα μας και κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την αδήριτη ανάγκη να δοθεί η πραγματική δυνατότητα στους υπερχρεωμένους καταναλωτές και επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν πλέον ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή τους. Με αυτό το σκεπτικό η κυβέρνηση υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση και κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Βουλή, σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Με τις διαδικασίες και τους θεσμούς που εισάγει το σχέδιο νόμου, οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους με ευνοϊκότερους όρους, αλλά και να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη -με βάση το εισόδημα από την εργασία τους- ένα μέρος των χρεών που καθορίζεται από το Δικαστήριο.

    Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο Κατσέλη και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος δανειοληπτών για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, παραθέτουμε τις συνηθέστερες ερωτήσεις που δέχονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας για το θέμα και τις απαντήσεις που λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι.

    Τι επιδιώκει το σχέδιο νόμου (συνοπτική παρουσίαση της ρύθμισης);

    Να δώσει μία δεύτερη ευκαιρία στους υπερχρεωμένους. Με το σχέδιο νόμου οι υπερχρεωμένοι πολίτες που έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους και να απαλλαγούν από σημαντικό μέρος των χρεών τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα έτη με βάση το εισόδημα τους, ένα μέρος αυτών που καθορίζεται από το δικαστήριο. Κατά το διάστημα της εξυπηρέτησης του χρέους διαφυλάττεται ένα ελάχιστο επίπεδο οικονομικής διαβίωσης. Ο υπερχρεωμένος καταναλωτής ή επαγγελματίας, εφόσον ανταποκριθεί στη «δοκιμασία» που προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα αποκτήσει το δικαίωμα για ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή του, απαλλασσόμενος από το υπόλοιπο των χρεών του.

    Ποιους καλύπτει το σχέδιο νόμου:

    Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, καταναλωτές και επαγγελματίες, με εξαίρεση τους εμπόρους, οι οποίοι όμως έχουν από την υφιστάμενη νομοθεσία τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

    Ποια χρέη αφορά:

    Όλα τα χρέη με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν υπάγονται επίσης σε ρύθμιση οφειλές που έχουν αναληφθεί το τελευταίο έτος πριν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης. Στην τελευταία δηλαδή περίπτωση, ο οφειλέτης, εφόσον επιθυμεί να ρυθμίσει και αυτές τις οφειλές θα πρέπει να περιμένει να παρέλθει ένα έτος από τότε που αναλήφθηκαν για να υποβάλει την αίτηση.

    Πότε οι οφειλέτες μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση;

    Όταν έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών. Προϋπόθεση να μην έχει συμβεί αυτό δόλια.

    Επισήμανση: Ο οφειλέτης μπορεί να αξιοποιήσει τον νόμο για τη ρύθμιση χρεών και απαλλαγή μόνο μία φορά στη ζωή του.

    Τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει κανένα ποσόν για την εξόφληση μέρους των χρεών;

    Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να ορίσει πολύ μικρό ποσόν για καταβολή στους πιστωτές. Μάλιστα καταργήθηκε το 10% ως αρχικά ελάχιστο ποσοστό χρεών που θα πρέπει να εξοφλεί ο οφειλέτης με τις καταβολές των τεσσάρων ετών προκειμένου να επιτύχει την απαλλαγή από τα χρέη. Το δικαστήριο είναι ελεύθερο να κατέβει, εφόσον δεν επαρκούν τα εισοδήματα του οφειλέτη, και αυτό το όριο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη να επιτρέψει στον οφειλέτη, ιδίως αν αυτός είναι άνεργος ή έχει σοβαρά προβλήματα υγείας να μην δίνει για ορισμένη περίοδο κανένα απολύτως ποσόν. Το δικαστήριο όμως επανεξετάζει μετά από 5-6 μήνες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οφειλέτης.

    Τι γίνεται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη;

    Αυτή ρευστοποιείται από το σύνδικο που ορίζει το δικαστήριο για να πληρωθούν χρέη προς τους πιστωτές.

    Μπορεί ο οφειλέτης να εξαιρέσει και να σώσει από τη ρευστοποίηση την ιδιόκτητη κύρια κατοικία μου;

    Ναι, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει σε εμβαδόν το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 30%. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναλάβει ο οφειλέτης με το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας. Αν δεν τηρήσει την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους (εμφανίζει καθυστερήσεις μεγαλύτερες των δύο μηνών), προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού της ακινήτου).

    Πότε επέρχεται η απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών;

    Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις της ρύθμισης. Η απαλλαγή είναι δηλαδή ανεξάρτητη από την εξυπηρέτηση του πρόσθετου χρέους για τη διάσωση της κύριας κατοικίας.

    Που υποβάλλεται η αίτηση για τη ρύθμιση;

    Η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών υποβάλλεται στο Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Εφαρμόζεται η εκούσια δικαιοδοσία που επιτρέπει στο δικαστήριο την αυτεπάγγελτη έρευνα των γεγονότων.

    Η προσπάθεια συμβιβασμού πρέπει να έχει προηγηθεί της αίτησης. Ποιος την αναλαμβάνει;

    Πριν την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να κάνει προσπάθεια συμβιβασμού με τους πιστωτές. Την προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης για τον οφειλέτη αναλαμβάνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί ήδη σε κάθε νομαρχία ή Ένωση Καταναλωτών ή ο Μεσολαβητής Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών ή δικηγόρος ή άλλος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέας που συνδράμει καταναλωτές σε ζητήματα υπερχρέωσης.

    Πώς γίνεται και αποδεικνύεται η προσπάθεια συμβιβασμού πριν την υποβολή της αίτησης;

    Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία που θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθηθεί. Η προσπάθεια συμβιβασμού γίνεται προς όλους τους πιστωτές και αποδεικνύεται με βεβαίωση του φορέα που την έχει αναλάβει. Τα μέρη είναι ελεύθερα να συμφωνήσουν ότι κρίνουν προς το συμφέρον τους. Για το συμβιβασμό συντάσσεται πρακτικό που επικυρώνεται από τον αρμόδιο Ειρηνοδίκη.

    Τι πρέπει να περιέχει η αίτηση και ποια έγγραφα θα πρέπει να προσκομιστούν;

    Η αίτηση πρέπει να περιέχει α) κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των κάθε φύσης εισοδημάτων του ίδιου και του συζύγου του, β) κατάσταση των πιστωτών του και των απαιτήσεων τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και γ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και συσχέτιση, τόσο τα συμφέροντα των πιστωτών, όσο και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Με την αίτηση ή μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να προσκομιστούν η βεβαίωση για την διενέργεια του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα έγγραφα που έχει και αποδεικνύουν τις οφειλές του.

    Μπορεί ο οφειλέτης να συντάξει μόνος του την αίτηση;

    Τα αρμόδια υπουργεία θα εκδώσουν υποδείγματα αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων και σχεδίων διευθέτησης οφειλών με σκοπό να διευκολύνουν τη σύνταξή τους από τον ίδιο τον οφειλέτη.

    Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου;

    Όχι, δεν είναι. Ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει και να παρασταθεί μόνος στο δικαστήριο. Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χωρίς αμοιβή τη βοήθεια ενός από τα πρόσωπα ή τους φορείς που συνδράμουν τους καταναλωτές σε θέματα υπερχρέωσης.

    Τι γίνεται με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (διαδικασίες πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης;

    Δεν σταματούν αυτομάτως. Ο οφειλέτης όμως μπορεί να τα σταματήσει με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, και εφόσον πιθανολογείται ότι η αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών θα ευδοκιμήσει.

    Προσοχή: Στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, για να είναι ισχυρή η αναστολή, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταβάλει από το χρονικό διάστημα της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται δηλαδή να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις πριν την υποβολή της αίτησης.

    Νέα προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου;

    Το σχέδιο νόμου υποχρεώνει τα μέρη (οφειλέτη και πιστωτές) σε μία νέα προσπάθεια επιδίωξης συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου. Ο συμβιβασμός ενώπιον του δικαστηρίου είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη κι αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές, αλλά συμφωνούν μόνο πιστωτές με απαιτήσεις που υπερβαίνουν το ήμισυ των οφειλών. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκες κλπ).

    Ποια είναι η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού:

    Στο πρώτο μήνα από την υποβολή της αίτησης, επιδίδεται η αίτηση στους πιστωτές. Στο δεύτερο μήνα οι πιστωτές απαντούν αν αποδέχονται το σχέδιο διευθέτησης (ρύθμισης) των οφειλών που προτείνει ο οφειλέτης. Οι πιστωτές μπορούν να προτείνουν τροποποιήσεις. Στο πρώτο ήμισυ του τρίτου μήνα ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο. Στις επόμενες είκοσι ημέρες, απαντούν οι πιστωτές αν αποδέχονται το τροποποιημένο σχέδιο.

    Τι γίνεται σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν υποβάλει παρατηρήσεις στο σχέδιο ρύθμισης μέσα στις προηγούμενες προθεσμίες;

    Θεωρείται ότι αποδέχεται το σχέδιο ρύθμισης.

    Πως παρακολουθούν ο οφειλέτης και οι πιστωτές τη διαδικασία;

    Στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου τηρείται φάκελος για τον συγκεκριμένο οφειλέτη στον οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πιστωτές, και ο οποίος φάκελος ενημερώνεται με όλες τις εξελίξεις.

    Σε περίπτωση που προκύπτει ο συμβιβασμός γίνεται η δίκη;

    Όχι. Ο Ειρηνοδίκης επικυρώνει τον συμβιβασμό.

    Συμφέρει τα μέρη ο συμβιβασμός;

    Το κρίνουν ασφαλώς οι ίδιοι. Υπάρχουν όμως σημαντικά κίνητρα να συμβιβαστούν. Για τους οφειλέτες: Μπορούν να επιτύχουν πιο ευέλικτη ρύθμιση, να μειώσουν το κόστος της διαδικασίας, να αποφύγουν τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους της δικαστικής ρύθμισης (μακρόχρονη παραμονή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δημοσιότητα της υπαγωγής σε ρύθμιση, περιορισμοί στην υποβολή νέας αίτησης, παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων, τήρηση αυξημένων υποχρεώσεων, κ.ά). Για τους πιστωτές: Μπορούν να επιτύχουν εξυπηρέτηση μεγαλύτερου ποσοστού του χρέους, ταχύτερη έναρξη της αποπληρωμής, εξασφαλίσεις από τρίτα πρόσωπα κ.ά.

    Πως γίνεται η δικαστική ρύθμιση των οφειλών σε περίπτωση που αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός;

    Το δικαστήριο ελέγχει κατά τη δικάσιμο που έχει οριστεί τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών και κρίνει ότι δεν επαρκούν τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του για την αποπληρωμή των χρεών προχωρά στη ρύθμιση των οφειλών. Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματά του, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του.

    Αναπροσαρμόζονται οι μηνιαίες καταβολές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης;

    Το δικαστήριο μπορεί να προβλέπει την αναπροσαρμογή τους με έναν αντικειμενικό δείκτη αναφοράς (π.χ. τιμάριθμο). Μπορεί όμως το δικαστήριο με αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή να διατάξει την αναπροσαρμογή της δόσης σε περίπτωση ιδίως που βελτιωθεί το εισόδημα του οφειλέτη. Η αναπροσαρμογή θα ισχύσει αναδρομικά από το χρόνο υποβολής της αίτησης αναπροσαρμογής.

    Τι πρέπει να κάνει ο οφειλέτης αν το εισόδημά του αυξηθεί κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου ρύθμισης;

    Να το γνωστοποιήσει μέσα σε ένα μήνα στη γραμματεία του δικαστηρίου και στους πιστωτές του, ώστε να ληφθεί υπόψη (συμβιβαστικά ή με απόφαση του δικαστηρίου) για την αναπροσαρμογή της μηνιαίας καταβολής. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει να εκπέσει από τη ρύθμιση και να αναβιώσουν όλα τα χρέη. Ο οφειλέτης δεν επιτρέπεται να αγνοεί τους πιστωτές του και τα συμφέροντά τους. Αν έτσι είναι άνεργος, οφείλει να προσπαθεί να βρει μία κατάλληλη εργασία.

    Ποιες είναι οι συνέπειες αν ο οφειλέτης δεν είναι ειλικρινής και συνεπής στις δηλώσεις του;

    Ο οφειλέτης έχει την υποχρέωση να υποβάλει ειλικρινή δήλωση για τα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματά του και να δηλώνει κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όλες τις περιουσιακές μεταβολές που ενδιαφέρουν τους πιστωτές. Αν δεν το κάνει, από δόλο ή βαριά αμέλεια, θα εκπέσει από τη ρύθμιση οφειλών και την απαλλαγή που έχει ήδη αποφασιστεί. Μπορεί μάλιστα να ανακληθεί η απαλλαγή, αν αποδειχθεί η αποσιώπηση ή απόκρυψη εισοδημάτων μετά την περίοδο της τετραετίας. Η ψευδής δήλωση συνεπάγεται εξάλλου και ποινικές ευθύνες.

    Τι δυνατότητες έχουν οι πιστωτές να πληροφορούνται τις περιουσιακές μεταβολές του οφειλέτη;

    Ο οφειλέτης υποχρεούται καταρχήν να επιτρέπει στους πιστωτές την πρόσβαση σε στοιχεία που απεικονίζουν την οικονομική του κατάσταση και τα τρέχοντα εισοδήματά του. Εξάλλου ο εργοδότης, η αρμόδια υπηρεσία και ο αρμόδιος οικονομικός έφορος είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με μία προβλεπόμενη συνοπτική διαδικασία, να δίνουν στους πιστωτές κάθε χρήσιμη πληροφορία για την περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του οφειλέτη.

    Πόσο καιρό μένουν τα δεδομένα του οφειλέτη για τη ρύθμιση στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ;

    Η αίτηση ρύθμισης καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και η υπαγωγή του οφειλέτη στη διαδικασία ρύθμισης των χρεών καταχωρείται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, μέχρι πέντε χρόνια μετά την απαλλαγή του από τα χρέη.

    Προβλέπεται κάποια άλλη διαδικασία δημοσιοποίησης για την αίτηση και υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών με απαλλαγή;

    Στη γραμματεία κάθε Ειρηνοδικείου, και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για όλη τη χώρα, τηρείται αλφαβητικό αρχείο των προσώπων που έχουν υποβάλει την αίτηση ρύθμιση χρεών με απαλλαγή. Τα ονόματα διαγράφονται από το αρχείο ένα έτος μετά την απόρριψη ή την επέλευση της απαλλαγής από τα χρέη.

    Από πότε θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους με απαλλαγή σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου οι οφειλέτες;

    Αιτήσεις θα μπορούν να υποβληθούν μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Αυτό προκειμένου να οργανωθούν τα Ειρηνοδικεία για την αποδοχή των αιτήσεων και την κατάλληλη γραμματειακή εξυπηρέτηση των προβλεπόμενων διαδικασιών. Στο διάστημα αυτό θα τρέχουν οι διαδικασίες του εξώδικου συμβιβασμού, στο ίδιο διάστημα απαγορεύεται να γίνει πλειστηριασμός ακινήτου που χρησιμεύει ως μοναδική κατοικία του οφειλέτη.

    Τι εννοεί ευνοϊκό επιτόκιο (άρθρο 9 παρ.2 εδάφιο 4);

    Ρυθμίζεται στην ίδια παράγραφο. Θα εφαρμοστεί το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, όπως προκύπτει από το μηνιαίο στατιστικό δελτίο που έχει εκδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον τελευταίο μήνα, για τον οποίο υφίσταται μέτρηση, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ.

    Γιατί 5 χρόνια στον Τειρεσία;

    Στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές για χρέη που έχουν εξοφληθεί, για τα οποία έχουν εκδοθεί διαταγές πληρωμής, μένουν έτσι κι αλλιώς τρία χρόνια. Το γεγονός της πτώχευσης και απαλλαγής από τα χρέη είναι ακόμη πιο σημαντικό και δικαιολογείται να μένει δύο χρόνια περισσότερο. Με το συμβιβασμό δεν εκδίδεται δικαστική απόφαση και μπορεί να εξέλθει νωρίτερα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

    Τι συμβαίνει με τους εγγυητές, ισχύει και για αυτούς το ίδιο (μόνιμη αποδεδειγμένη ανικανότητα εξόφλησης οφειλών);

    Ισχύει πράγματι το ίδιο. Οι εγγυητές πρέπει να κάνουν οι ίδιοι αίτηση και να διαπιστωθεί και για αυτούς μόνιμη αδυναμία. Οι εγγυητές εμπορικών χρεών, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση (όπως λ.χ. συμβαίνει με τους μετόχους μίας ΑΕ ή ΕΠΕ) αν δεν είναι οι ίδιοι έμποροι. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές κεφαλαιουχικών εταιρειών δεν θεωρούνται εξάλλου έμποροι.

    Πώς γίνεται να πληρώνουν επί 6 μήνες τις ενήμερες οφειλές για στεγαστικά δάνεια αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τις παρελθούσες δόσεις;

    Ας μη ξεχνάμε ότι παγώνουν όλες οι άλλες οφειλές. Εκεί δηλαδή που εξυπηρετούσε ή θα έπρεπε να εξυπηρετεί περισσότερα χρέη, πλέον για αυτό το χρονικό διάστημα θα δίνει μόνο τη δόση του στεγαστικού δανείου. Δεν θα πληρώνει ούτε τα καταναλωτικά, ούτε άλλα δάνεια που έχουν υποθήκες, ούτε οφειλές προς τρίτους. Εξάλλου, αυτό ισχύει για ένα μικρό χρονικό διάστημα (6-8 μήνες). Επίσης, η πληρωμή δεν είναι προϋπόθεση για να ρυθμιστεί το στεγαστικό δάνειο αλλά για την αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.

    Τι μπορούν να κάνουν όταν οι δικηγόροι των πιστωτών με αιτήσεις τους ή άλλα ένδικα μέσα για να μην εκδίδονται οι αποφάσεις ή να μην εφαρμόζονται;

    Καταρχήν, η απόφαση που εκδίδεται από το Ειρηνοδικείο είναι εκτελεστή σε κάθε περίπτωση. Ακόμη δηλαδή και αν οι πιστωτές ασκήσουν έφεση. Έχουμε προβλέψει προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων και την υποχρέωση του δικαστή να εκδίδει κατά προτεραιότητα αυτές τις αποφάσεις.

    -


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 July 2010 - 12:30:39 UTC