Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι δύσκολες αποφάσεις ήταν απαραίτητες"
  • [02] Ν/σ για την αναμόρφωση του ΕΣΥ
  • [03] Έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών

  • [01] "Οι δύσκολες αποφάσεις ήταν απαραίτητες"

    «Οι στόχοι που είχαμε θέσει στο πρόγραμμά μας ισχύουν στο ακέραιο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη σημερινή του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Δέχθηκε, ωστόσο, ότι μερικά από τα θέματα, όπως είναι τα μισθολογικά, αναβάλλονται προσωρινά, λόγω της μεγάλης κρίσης, την οποία ζει η χώρα.

    Όπως όμως τόνισε, «οι στόχοι, οι αρχές, η αφετηρία των στόχων είναι αυτά που παραμένουν» και υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα είναι αυτά που επιβάλλεται να γίνουν πράξη. «Όσα υποσχεθήκαμε, πρέπει να γίνουν πράξη γιατί είναι αυτά, που χτυπούν το πρόβλημα στη ρίζα του», είπε.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι από την πρώτη ημέρα που η κυβέρνηση ανέλαβε τις τύχες της χώρας, δίνει τη μάχη της ανάταξης μιας σχεδόν προδιαγεγραμμένης αρνητικής πορείας για την Ελλάδα. «Η μάχη -είπε- είναι να αποφύγουμε τη βέβαιη χρεωκοπία», η οποία θα είχε πολλαπλές καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας, αλλά για όλες τις οικογένειες, για όλα τα νοικοκυριά της χώρας.

    «Οι αποφάσεις ήταν δύσκολες», τόνισε και πρόσθεσε ότι ήταν απαραίτητες «για να προστατευθούν, σε τελευταία ανάλυση, τα βασικά δικαιώματα των πολιτών».

    Αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής των δύσκολων αποφάσεων, που πήρε η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δημιουργούν μια αισιοδοξία και δίνουν δύναμη «για να συνεχίσει η κυβέρνηση αυτό το πατριωτικό καθήκον».

    Τόνισε πως «πρώτο μέλημα είναι να πετύχουμε τους στόχους μας και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι οι θυσίες του δεν πήγαν στράφι και μπορέσαμε να δώσουμε στη χώρα και στην οικονομία διεθνή αξιοπιστία».

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «τραγική» την κατάσταση, που παρέλαβε η κυβέρνηση, η οποία «κατάφερε, ωστόσο, να ανατρέψει την ανυποληψία της χώρας, που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και πήρε τη θετική στήριξη των εταίρων και της διεθνούς κοινότητας». «Κάναμε μια υπερπροσπάθεια, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά ακόμα να κάνουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Όπως σημείωσε, η πρώτη προϋπόθεση ήταν να διασφαλιστούν μισθοί και συντάξεις, διότι «η επιλογή δεν ήταν αν θα παρέμεναν στα ίδια επίπεδα, ή αν θα ήταν μεγαλύτερες οι συντάξεις, αλλά αν θα υπήρχαν καν συντάξεις».

    Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο επί των αρχών του σχεδίου νόμου για τη διά βίου μάθηση, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: «H διά βίου μάθηση ενισχύει την απασχόληση, ενδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα, συνεισφέρει στην ανάπτυξη. Σε μια εποχή που η κρίση και οι διεθνείς ανακατατάξεις αλλάζουν τα πάντα, ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα πρόσβασης στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της εποχής μας, τη γνώση. Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία μας προχωράμε στην οργάνωση, στην πιστοποίηση και την ενδυνάμωση των δομών της διά βίου μάθησης σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, ώστε να πετύχουμε συγκεκριμένους, ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους. Με την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων θέτουμε σε λειτουργία το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, δομή αναγκαία για την υποστήριξη του πολίτη σε όλη την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία του».

    Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισήμανε χαρακτηριστικά:

    «Ο καθένας έχει δικαίωμα στη μάθηση, έχει δικαίωμα να διευρύνει τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που θα εξασφαλίσουν την επαγγελματική του εξέλιξη. Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, όμως, δεν έχει μόνο επαγγελματική διάσταση. Προσδοκούμε την ενίσχυση της συμμετοχής, βοηθώντας τους πολίτες μέσα από τη μάθηση να αναπτύξουν τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά τους.

    Με την αποκέντρωση και τη διευρυμένη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων σε τοπικό επίπεδο, ενισχύουμε τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα. Βάζουμε τέλος στα στεγανά της μάθησης, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε όλους και δίνοντας τη δυνατότητα πιστοποίησης των προσόντων ανεξάρτητα από τον τρόπο που αποκτήθηκαν».

    Η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σε οποιαδήποτε ηλικία στη ζωή του ανθρώπου είναι ένας σημαντικός τομέας ο οποίος προωθείται με το νομοσχέδιο που αφορά στη διά βίου μάθηση και απασχόλησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Με το χαρακτηριστικό τίτλο «Γηράσκω αεί διδασκόμενος» δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου.

    Έτσι, η χώρα μας εναρμονίζεται με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ρυθμίζονται με τρόπο σύγχρονο και αποδοτικό για την κοινωνία όλα τα θέματα που αφορούν στη διά βίου μάθηση, πλην του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος. Οι πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών χρειάζεται να ανανεώνουν διαρκώς τις γνώσεις τους εμπλουτίζοντας και εξειδικεύοντάς τες. Έχοντας υπ' όψιν πως η παρεχόμενη από το σχολείο εκπαίδευση συχνά δεν καλύπτει αυτή την ανάγκη, ολοένα και περισσότεροι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της διαρκούς επιμόρφωσης καθώς η συνεχής μάθηση καθίσταται επιτακτική ανάγκη στις μέρες μας.

    Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, για πρώτη φορά προβλέπεται η συγκρότηση και η διαρκής επικαιροποίηση Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και αντιστοίχισή του με το ευρωπαϊκό, έτσι διασφαλίζεται η δυνατότητα αναγνώρισης της μη τυπικής εκπαίδευσης και μάθησης, ενω θωρακίζεται ο εργαζόμενος απέναντι στον ανταγωνισμό. Το παράδειγμα που δίδεται από τη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται σε ένα μάγειρα με συγκεκριμένα χρόνια προϋπηρεσίας: θα μπορεί να υποβάλει φάκελο με τα προσόντα του σε κλαδική επιτροπή αξιολόγησης η οποία θα τον εξετάζει σε σύγκριση με το αντίστοιχο επαγγελματικό προσόν. Αν η επιτροπή κρίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις θα του χορηγεί επάρκεια και θα τον κατατάσσει σε κάποιο απο τα επίπεδα του εθνικού πλαισίου προσόντων και κατ' επέκταση του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων. Αν η επιτροπή κρίνει ότι χρειάζεται κάτι πρόσθετο για να βελτιώσει τη θέση, όπως π.χ. ξένη γλώσσα ή επιπλέον μήνες επαγγελματικής εμπειρίας, θα ζητεί από τον αιτούντα τα περαιτέρω. Ο μάγειρας επαναϋποβάλλει το φάκελό του και η επιτροπή αποδέχεται τις βεβαιώσεις, του χορηγεί επάρκεια και τον κατατάσσει σε ένα από τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και κατ' επέκταση του επαγγελματικού πλαισίου.

    Με την υλοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου, ευνοείται ακόμη και η απόκτηση νέου επαγγέλματος, ενώ θα αναπτυχθούν οι τοπικές αγορές και θα δοθεί διέξοδος σε ανέργους, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.

    [02] Ν/σ για την αναμόρφωση του ΕΣΥ

    Οι διατάξεις για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους από 1/9/2010 περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσίασε σήμερα η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στους δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, θα λειτουργούν στο εξής απογευματινά ιατρεία στο σύνολο σχεδόν των μεγάλων νοσοκομείων της πρωτεύουσας, αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ο θεσμός αυτός υπήρχε και σε παλιότερα νομοσχέδια και είχε εφαρμοστεί, αλλά με το νέο επεκτείνεται και διαφοροποιείται. Στα απογευματινά ιατρεία θα γίνονται στο εξής και εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ ακόμη και οι πανεπιστημιακοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δέχονται τους ασθενείς και να λειτουργούν το ιατρείο μέσα στο χώρο του νοσοκομείου, κάτι που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία που διατηρούσαν μέχρι σήμερα και τα οποία είχαν σχέση με το νοσοκομείο στο οποίο εργάζονται.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Υγείας, καταγράφηκαν 18 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο στις μονάδες υγείας από τις οποίες 12,5 αφορούσαν τα νοσοκομεία και 12 εκατ. από αυτές τα πρωινά ιατρεία.

    Εκτιμάται ότι εξοικονομήθηκαν για το σύστημα υγείας 40 εκατομμύρια ευρώ από τις 500.000 επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων. Γι' αυτό το λόγο το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να επεκτείνει το θεσμό των απογευματινών ιατρείων, καθώς πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό θα διπλασιάσει ή και θα τριπλασιάσει τα έσοδα των νοσοκομείων. Ο λόγος που τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων θα κάνουν και εργαστηριακές εξετάσεις είναι για να ανακοπεί η μεγάλη σπατάλη των ταμείων προς τα ιδιωτικά κέντρα για εξετάσεις και διαγνώσεις.

    Στο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η μετατροπή του χαρακτήρα κάποιων μικρών νοσοκομείων και ρυθμίζεται το θέμα των εφημεριών, καθώς προβλέπεται μηνιαία αποζημίωση ανά νοσοκομείο. Αν απαιτούνται περισσότερες εφημερίες κατά περίπτωση θα πρέπει να τις καλύπτει το νοσοκομείο με δικά του κονδύλια.

    Τα απογευματινά ιατρεία και τα διαγνωστικά εργαστήρια των νοσοκομείων θα έχουν δυνατότητα να συνεργάζονται με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αλλά και με τα ασφαλιστικά ταμεία. Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου σε περίπου 25 μεγάλα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και σε πέντε-έξι πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ σιγά-σιγά θα επεκταθεί στο σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

    Οσον αφορά το κάπνισμα, οι διατάξεις για την απαγόρευση του οποίου περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέιδο, γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι από 1/9/10 απαγορεύεται η χρήση καπνού σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα πρόστιμα για τις παραβάσεις καπνιστών καθορίζονται από 50 έως 500 ευρώ, ενώ για τους καταστηματάρχες από 500 έως 10.000 ευρώ.

    Δίνεται παράταση για τα καζίνα και τα κέντρα με "ζωντανή" μουσική άνω των 300 τ.μ. έως τις 31 Μαΐου του 2011 ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες διατάξεις.

    Στόχος της κ. Ξενογιαννακοπούλου είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

    Συζητήθηκε στα άρθρα το νομοσχέδιο για την εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης

    Με την πολιτική δέσμευση ότι είναι η τελευταία φορά που γίνεται ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων και με την κατάθεση των στοιχείων σύμφωνα με τα οποία τίθενται οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε ο στόχος αυτός να επιτευχθεί, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απάντησε στα πυρά των βουλευτών της Αντιπολίτευσης περί νομιμοποίησης παράνομων προμηθειών των νοσοκομείων και της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Βάσως Παπανδρέου.

    Η κ. Παπανδρέου κατά την συζήτηση των άρθρων 24 και 27 του νομοσχεδίου για την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης που αφορούν σε ρύθμιση των υποχρεώσεων των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, δήλωσε την αντίθεσή της και εν τέλει τα καταψήφισε.

    «Eρχόμαστε να νομιμοποιήσουμε παρανομίες που έχουν γίνει. Και το Κοινοβούλιο δεν είναι πλυντήριο για να ξεπλένει παρανομίες. Μια αντίστοιχη τροπολογία είχε καταθέσει και ο Δ. Αβραμόπουλος και τότε το ΠΑΣΟΚ μίλησε περί σκανδάλου με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να την πάρει πίσω. Τώρα μας καλείτε να κάνουμε το ίδιο. Δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι βουλευτές να κόψουν μισθούς και συντάξεις ανθρώπων που δεν φταίνε για την σημερινή κατάσταση και να νομιμοποιούμε παρανομίες δισεκατομμυρίων», είπε η κ. Παπανδρέου.

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς έκανε λόγο για νομιμοποίηση παράνομων δαπανών 1,6 δις που έγιναν το οκτάμηνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας η υπουργός Υγείας αρνήθηκε με κατηγορηματικότητα ότι πρόκειται για νομιμοποίηση παρανομιών τονίζοντας πως «με αίσθημα ευθύνης φέρνουμε αυτή την ρύθμιση επειδή εξασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον», ενώ, όπως είπε δεν θα διαννοείτο ποτέ να καλέσει την εθνική αντιπροσωπεία να κάνει κάτι τέτοιο. Εξήγησε ότι με την ρύθμιση αυτή, πρώτον επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη έκπτωση που έχει ποτέ επιτευχθεί ποτέ αναφορικά με διακανονισμό χρεών (15%), δεύτερον ότι δεν αποτελεί λευκή επιταγή για πληρωμή αλλά πλαίσιο το οποίο λαμβάνεται υπόψη από τους παρέδρους και το Ελεγκτικό Συνέδριο από το οποίο θα ελέγχεται το κάθε τιμολόγιο, τρίτον, τίθεται ασφαλιστική δικλείδα ελέγχου των προμηθευτών ώστε οι προμήθειες να γίνονται στην χαμηλότερη τιμή μέσου όρου της Ευρώπης μέχρι να ευδοκιμήσουν οι διαγωνισμοί και τέταρτον - όπως είπε - «από δω και πέρα γυρίζουμε αυτή την σελίδα και ζητούμε να μας κρίνετε από τα αποτελέσματα».

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ακόμη ότι έχουν αναμετρηθεί με τον χώρο της Υγείας μεγάλες προσωπικότητες και από τις δύο παρατάξεις για να προσθέσει ότι δεν είναι εκείνη η οποία σήμερα θα πει ότι θα βρεθεί λύση με ένα μαγικό ραβδί. «Τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι προκλήσεις μεγάλες. Με αίσθημα όμως εντιμότητας κάνουμε αυτή την προσπάθεια και φυσικά όχι μόνον με αυτή τη ρύθμιση» τόνισε εκφράζοντας την βούληση και την ελπίδα ότι αυτή είναι η τελευταία φορά, που ρυθμίζονται χρέη νοσοκομείων.

    Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την Επιτροπή και στα άρθρα και στο σύνολό του.

    [03] Έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών

    Μια πρώτη έκθεση αξιολόγησης συναλλαγών 25 φυσικών προσώπων και πέντε επιχειρήσεων -από τους συνολικά 59 υπό έλεγχο- που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά το ομώνυμο σκάνδαλο ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

    Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι μέχρι στιγμής, αν και διακινήθηκαν τεράστια ποσά από μαύρα ταμεία, δεν καταλήγει η έκθεση σε πλήρη συμπεράσματα ως προς την αρχική προέλευση και την τελική διάθεση των χρηματικών μέσων, ούτε αναφέρονται ως παραλήπτες ενδιάμεσοι ή τελικοί, πολιτικά πρόσωπα.

    Η πενταμελής ομάδα εργασίας της Τράπεζας Ελλάδος δηλώνει αδυναμία να αναζητήσει παραστατικά που υποστηρίζουν συναλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται σε λογαριασμούς που τηρούνται σε τράπεζες εξωτερικού, ενώ είναι ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρα η ανεύρεση παραστατικών που υποστηρίζουν συναλλαγές παλιών περιόδων.

    Η προέλευση και διάθεση των ποσών εμφανίζεται στην αιτιολογία των λογαριασμών σε λίγες μόνον περιπτώσεις, και κατόπιν αυτού σε κάποιες περιπτώσεις η προέλευση και διάθεση των ποσών εκτιμήθηκε κυρίως με βάση τις αιτιολογίες, εφόσον υπάρχουν σε παρόμοιες κινήσεις λογαριασμών.

    Κατά την αναζήτηση των παραστατικών, σημειώνεται στην έκθεση, δόθηκε έμφαση στην προέλευση των ποσών για τα στελέχη του ΟΤΕ και στη διάθεση των ποσών για τα στελέχη της Siemens, ενώ για τους χρηματιστές δόθηκε έμφαση στα ποσά που εμφανίζονται στρογγυλοποιημένα, δηλαδή που εκτιμάται ότι δεν προέρχονται, ούτε διατέθηκαν για την αγοραπωλησία μετοχών.

    Συνολικά εξετάσθηκαν τα στοιχεία για 59 πρόσωπα -στελέχη της Siemens, του ΟΤΕ, χρηματιστές και παρένθετα πρόσωπα- τα περισσότερα ήδη κατηγορούμενοι, ενώ για δέκα από τα πρόσωπα αυτά αναμένονται οι λογαριασμοί τους από την Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος, ενώ στην υποβαλλόμενη έκθεση σχολιάζονται οι συναλλαγές που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 25 από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε μία χρονική περίοδο από το 1994 ως τον Απρίλιο του 2007 με εμβάσματα από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens και λογαριασμούς εξωχώριων εταιρειών που είχαν δημιουργηθεί γι' αυτό ακριβώς το λόγο.

    Στα πρόσωπα τα οποία ελέγχθηκαν και καταγράφονται λεπτομερώς οι λογαριασμοί τους αναφέρονται πολύ μεγάλες καταθέσεις στελεχών του ΟΤΕ (Γ.Σκαρπέλης, Κων.Γκόγκας, Αθ.Γρεβενίτης, Χρ.Καζαντζής) μέχρι και 3,8 εκ ευρώ, αλλά και στελεχών της Siemens που είναι ήδη κατηγορούμενοι.

    Ενδεικτικά ποσά που διακινήθηκαν, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να είναι ευκρινές από πού προήλθαν και πού εστάλησαν: Ηλίας Γεωργίου, στέλεχος Siemens- 13,7 εκ ευρώ, Διονύσης Δενδρινός, στέλεχος Siemens- 43.571.874 εκ ευρώ, Γεώργιος Καλδής, επιχειρηματίας-14,8 εκ ευρώ, Αλέξανδρος Λέτσας, επιχειρηματίας, 25,9 εκ ευρώ.

    Βουλευτές επεσήμαιναν μετά από μία πρώτη ανάγνωση την περίπτωση του ταξίαρχου Αντωνίου Κάντα, πρώην γενικού διευθυντού εξοπλισμών, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί και στην υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων του πυραυλικού συστήματος TOR-Μ1.

    Σύμφωνα με την έκθεση οι λογαριασμοί του πιστώθηκαν συνολικά με 2 εκ ευρώ, ενώ "διαπιστώθηκε ότι ποσό 500.000 ευρώ εμβάστηκε στις 24/3/2003 από το λογαριασμό 8400065 που τηρούσε στη Dresdner Bank η εταιρεία συμφερόντων του Πρόδρομου Μαυρίδη Martha Holdings Corporation, χωρίς να υπάρχει αιτιολογία για τη μεταφορά του ανωτέρω ποσού".

    Εξάλλου για τον Ηλία Πιταούλη, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση του 1εκ μάρκων του Θεόδωρου Τσουκάτου, βουλευτές επεσήμαιναν πιστώσεις 3,6 εκ ευρώ η προέλευση των οποίων αναζητείται από τις τράπεζες

    Εν τω μεταξύ με επιστολή του προς την Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης ζητεί το άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας στο κατάστημα Κολωνακίου (υπ.αριθμ. 51733297), στον οποίο έχουν κατατεθεί πέντε -ήδη γνωστά- εμβάσματα της υπεράκτιας λιβεριανής εταιρείας Μayo την περίοδο 7/6/89- 21/11/ 1990 με αποδέκτη τη Νέα Δημοκρατία με σκοπό να διαπιστωθεί τυχόν διασύνδεση της off shore εταιρείας με τη Siemens.

    Εξάλλου αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση ενώπιον της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα του Φωτίου Κίντου, συνεταίρου στην επιχείρηση της συζύγου του στελέχους της Τράπεζας Societe Generale Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, η οποία απεστάλη από την ανακρίτρια στην εξεταστική.

    Ο Παναγιωτόπουλος είχε εξεταστεί πριν δύο εβδομάδες από την εξεταστική, ως διαχειριστής του λογαριασμού του Πρόδρομου Μαυρίδη ύψους 20 εκ ευρώ τα οποία έφερε στην Ελλάδα με τη ρύθμιση Αλογοσκούφη για την αμνήστευση από την εισαγωγή κεφαλαίων.

    Όταν ρωτήθηκε από την επιτροπή ο Παναγιωτόπουλος για τις παράνομες δωροδοκίες Μαυρίδη, δήλωσε ότι "έπεσε από τα σύννεφα" και "φυσικά αγνοούσε πρόσωπα και πράγματα".

    Ο συνεταίρος του όμως Φ.Κίντος εξεταζόμενος είπε ότι ο Παναγιωτόπουλος επανειλημμένα του είχε πει ότι ο Μαυρίδης δωροδοκούσε στελέχη του ΟΤΕ και κρατικούς αξιωματούχους και πολιτικούς που σχετίζονταν με συμβάσεις της Siemens.

    Σε ερώτηση της κ.Νικολακέα, αν γνωρίζει συγκεκριμένα ονόματα, απάντησε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί.

    Σε ερώτηση, ποια έτη γίνονταν οι δωροδοκίες, ο μάρτυρας απάντησε ότι του έκανε εντύπωση ότι ένα χρόνο πριν την εφαρμογή του νόμου Αλογοσκούφη για επαναπατρισμό κεφαλαίων χωρίς υποχρέωση δήλωσης προέλευσης με φόρο μόλις 3%, ο Παναγιωτόπουλος του είχε πει ότι θα κατετίθετο ένας τέτοιος νόμος.

    Έτσι, συμπλήρωσε, "θα άνοιγαν οι δουλειές τους, εννοώντας τον εαυτό του, τον Ελβετό Τραπεζίτη Οσβαλντ, τη Societe Generale και τον Μαυρίδη. Μάλιστα είχαν κάνει και προετοιμασίες για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο με τραπεζίτες, με εταιρείες και χρηματιστές για να είναι έτοιμοι".

    Ο μάρτυρας δήλωσε ότι ο Παναγιωτόπουλος εξυπηρετούσε πολλούς επιχειρηματίες και είχε σχέση με ισχυρούς παράγοντες, ενώ ανέφερε ότι "ένα από τα ονόματα που άκουγα να μιλάει, ήταν κάποιος Κουρής, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας επί Αλογοσκούφη"

    Την ερχόμενη Τρίτη έχουν κληθεί να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής ο πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής της Αρχής για το Βρώμικο Χρήμα Γιώργος Ζορμπάς και ο Φόλκερ Γιούνγκ, πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Ελλάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 July 2010 - 18:30:26 UTC