Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος"
  • [02] Πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου
  • [03] Πατριαρχικό συλλείτουργο στην Καππαδοκία
  • [04] Ιράν: -24% οι πωλήσεις πετρελαίου
  • [05] Μεγάλη αναμέτρηση

  • [01] "Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος"

    Οι ανεπτυγμένες χώρες της Ομάδας των 20 (G20) θα δεσμευθούν στη σημερινή τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής στο Τορόντο να μειώσουν στο μισό μέχρι το 2013 το δημοσιονομικό τους έλλειμμα σε σχέση με το ΑΕΠ τους, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

    "Θα αναφέρεται στην τελική ανακοίνωση. Για να είμαι ειλικρινής είναι περισσότερο απ' ότι περίμενα, επειδή είναι συγκεκριμένο και έγινε αποδεκτό από όλες τις βιομηχανικές χώρες. Νομίζω ότι αυτό είναι μία επιτυχία", επεσήμανε στον Τύπο η Μέρκελ μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου.

    Στην έναρξη της συνόδου της G20 οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ διαφώνησαν για το αν οι πλούσιες χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων ή να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάπτυξη.

    Σύμφωνα όμως με τη Μέρκελ στο χθεσινό δείπνο οι ηγέτες των χωρών της G20 δέχθηκαν τη συμβιβαστική πρόταση του Καναδά η οποία περιλαμβάνει το στόχο οι "ανεπτυγμένες οικονομίες" να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα στο μισό ως το 2013.

    Η Ομάδα των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών (G20) αναμένεται να καθορίσει σήμερα τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους ενώ ο Καναδάς, που φιλοξενεί τη σύνοδό τους, εκτιμά ότι θα ήταν δυνατόν να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2013.

    Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν είναι το σχέδιο φορολόγησης των τραπεζών και οι αμφιβολίες που εκφράζονται για την οικονομική ανάκαμψη.

    "Το γεγονός ότι η G20 είναι έτοιμη να αποδεχτεί στόχους είναι ενθαρρυντικό", υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Είναι μια απόδειξη της προθυμίας της για συντονισμό των πολιτικών της", πρόσθεσε.

    Η πρόταση για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013 προήλθε από τον πρωθυπουργό του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ. Ο βασικός στόχος της είναι να συμβιβάσει την πρόθεση των Ευρωπαίων να ανακτήσουν το συντομότερο δυνατόν έναν κάποιον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά και την επιθυμία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να αυξηθούν οι δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, στην ίδια συνέντευξη τύπου, ότι "δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ του ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της υποστήριξης της ανάπτυξης".

    Οι ηγέτες της G8 συμπέραναν στη σύνοδό τους στον Καναδά ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη και επεσήμαναν ότι η κρίση έχει θέσει σε κίνδυνο ορισμένους στόχους ανάπτυξης της Χιλιετίας, σύμφωνα με σχέδιο της τελικής ανακοίνωσής τους που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    "Η ετήσια σύνοδός μας πραγματοποιείται τη στιγμή που ο κόσμος ζει μια εύθραυστη απαρχή της ανάκαμψης, αφού υπέστη την πιο σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και γενιές", σημειώνουν στο σχέδιο της ανακοίνωσής τους οι ηγέτες της Ομάδας των Οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών που συναντώνται στο Χάντσβιλ του Καναδά.

    "Όσον αφορά την ανάπτυξη, μια δεκαετία συγκεκριμένων δεσμεύσεων και κοινών προσπαθειών με τους εταίρους μας επέτρεψε να προοδεύσουμε σημαντικά στο δρόμο για τους Στόχους της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη (OMD)", διαπιστώνουν.

    "Όμως οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως και οι αναπτυσσόμενες θα πρέπει να κάνουν κι άλλα, στην πραγματικότητα η κρίση έθεσε σε κίνδυνο την πρόοδο για ορισμένους στόχους για το 2015", προσθέτουν. "Χρειάζονται νέες δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές", καταλήγουν.

    Εκτός από τη μείωση της ακραίας φτώχειας κατά το ήμισυ στον κόσμο έως το 2015, οι Στόχοι της Χιλιετίας για την Ανάπτυξη, οι οποίοι ορίστηκαν το 2000, προβλέπουν την εγγύηση της στοιχειώδους εκπαίδευσης για όλους, την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την αυτονόμηση των γυναικών, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τη βελτίωση της υγείας των μητέρων, την καταπολέμηση του AIDS, της ελονοσίας και άλλων ασθενειών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας σύμπραξης για την ανάπτυξη.

    Επεισόδια

    Η αστυνομία του Τορόντο προσήγαγε χθες Σάββατο και τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 480 άτομα, έπειτα από βίαια επεισόδια με διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των οποίων κάηκαν τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας, δήλωσαν σήμερα στο γαλλικό πρακτορείο οι αρχές ασφαλείας του Καναδά.

    Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου ξεκίνησαν ειρηνικά όμως γρήγορα πήραν βίαιη τροπή όταν ομάδες μασκοφόρων αποσπάστηκαν από το πλήθος και άρχισαν να σπάνε βιτρίνες, τράπεζες ενώ έβαλαν φωτιά και σε τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας.

    Η αστυνομία ελπίζει ότι οι διαδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες για σήμερα να είναι ειρηνικές, όμως δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε αντίθετη περίπτωση.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του καναδού πρωθυπουργού Στήβεν Χάρπερ Δημήτρης Σούδας επέρριψε την ευθύνη για τα χθεσινά επεισόδια σε "μία χούφτα χούλιγκανς που επέλεξαν τη βία για να εκφράσουν τις, όπως τις αποκαλούν, διαφορετικές απόψεις τους με τους ηγέτες της G20".

    Επιστολή Γ. Παπανδρέου στη G20

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του G-20, επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση.

    Ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή αφού σημειώνει την «ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», που επιτεύχθηκε μεταξύ των 350 συμμετεχόντων στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G-20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G-20».

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μια σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

    «Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    «Οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον εφικτές, αλλά και δίκαιες», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «στενότερος συντονισμός και περισσότερο εναρμονισμένες πολιτικές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία οποιασδήποτε νέας χρηματοπιστωτικής δομής».

    «Αναμένουμε από το G-20 να αποδείξει ότι, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λάβουν αποφασιστική και συλλογική δράση που θα εξασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μας είναι βιώσιμη. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία για το θέμα αυτό», καταλήγει στην επιστολή του ο Γ. Παπαδρέου.

    [02] Πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου

    Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν νέα Πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου, από την οποία αναμένεται να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

    Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους «να συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία της Τρίτης» για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Στην απεργια θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΣΥ.

    Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με την ΓΣΕΕ στις 29 Ιουνίου 2010. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση οι τοπικές ομοσπονδίες μπορούν να επιλέξουν και κατά περιοχή τον τρόπο κινητοποιήσεων που θεωρούν πιο αποτελεσματικό.

    Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέσα μεταφοράς να απεργήσουν την Τρίτη 29 Ιουνίου με τέτοιο τρόπο, "ώστε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση η δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο" και τονίζει ότι "η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων αποτελεί στόχο κάθε γενικής απεργίας".

    Δυναμικές κινητοποιήσεις από τα ξημερώματα της Δευτέρας προαναγγέλει η ΓΕΝΟΠ με σημερινή της ανακοίνωση. Αύριο στις 6 το απόγευμα η ΓΕΝΟΠ διοργανώνει επίσης συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Η ΓΕΝΟΠ θα συμμετάσχει και στην 24ωρη απεργία της Τρίτης που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ.

    Στο μεταξύ, αναστέλλεται η απεργία που είχε εξαγγείλει για την προσεχή Τετάρτη, 30 του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην Πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτης.

    [03] Πατριαρχικό συλλείτουργο στην Καππαδοκία

    Πανηγυρικό πατριαρχικό συλλείτουργο έγινε σήμερα στη Μαλακωπή Καππαδοκίας προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και με την συμμετοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη Σμολένσκ κ. Ιλαρίωνα.

    Το πατριαρχικό συλλείτουργο τελέσθηκε στο ναό των Αγίων Θεοδώρων που έμεινε αλειτούργητος για πολλές δεκαετίες μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και την εκκένωση της Καππαδοκίας από τον ορθόδοξο πληθυσμό της.

    Η λειτουργία προκάλεσε συγκίνηση στους εκατοντάδες προσκυνητές που συνέρρευσαν στον ναό από πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και σε πολλούς άλλους χριστιανούς που βρίσκονται για προσκυνηματική επίσκεψη στην Καππαδοκία.

    Στο τέλος της λειτουργίας ο πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους Καππαδόκες που βρίσκονται ενταφιασμένοι στον ιερό όπως είπε τόπο της Καππαδοκίας.

    Τη Θεία λειτουργία αναμετέδωσε σε απευθείας σύνδεση με την Μαλακοπή (Ντερίνκουγιου) το δίκτυο της ΕΤ- 1 και η δορυφορική τηλεόραση της ΕΡΤ.

    [04] Ιράν: -24% οι πωλήσεις πετρελαίου

    Οι πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 24,3%, στα 59,55 δισεκατομμύρια δολάρια, σε διάστημα 11 μηνών έως τον Φεβρουάριο 2010, ανακοίνωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

    Οι πωλήσεις πετρελαίου το αντίστοιχο διάστημα του 2009 (το ιρανικό έτος ξεκινά στις 21 Μαρτίου) ανέρχονταν σε 78,65 δισ. δολ., ενώ σύμφωνα με το Fars, που επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, οι υπόλοιπες εξαγωγές αντίθετα σημείωσαν άνοδο 12,7%.

    [05] Μεγάλη αναμέτρηση

    Η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής διεξάεγεται αυτή την ώρα στο «Φρι Στέιτ» του Μπλουμφοντέιν. Η Γερμανία, πρώτη του 4ου ομίλου, θα αναμετρηθεί με την Αγγλία, δεύτερη του 3ου ομίλου, για την φάση των «16» και δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν ακόμη και την διαδικασία των πέναλτι, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στις μεταξύ τους αμφίρροπες αναμετρήσεις.

    Μια κλασική λατινοαμερικανική μονομαχία στις 21:30 στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμποργκ. Η Αργεντινή, πρώτη από τον 2ο όμιλο, όπου μετείχε και η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσει το Μεξικό, δεύτερο από τον 1ο όμιλο. Η αναμέτρηση έχει φαβορί κι αυτό είναι φυσική η ομάδα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ωστόσο το συγκρότημα του Χαβιέρ Αγκίρε ξεδίπλωσε πολλές αρετές κατά τη διάρκεια της Α' φάσης της διοργάνωσης και μόνο εύκολος αντίπαλος δεν θα πρέπει να θεωρηθεί. Αλλωστε οι δύο ομάδες «γνωρίζονται» καλά.

    Η Ουρουγουάη προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Μουντιάλ, καθώς σε αγώνα για την φάση των «16», που έγινε στο Πορτ Ελίζαμπεθ, επικράτησε με 2-1 της Νότιας Κορέας. Τα τέρματα των Νοτιοαμερικανών πέτυχε ο Σουάρες (8`, 80`), ενώ για τους Ασιάτες σκόραρε ο Λι Τσουνγκ Γιονγκ στο 68ο λεπτό.

    Η πρώτη παράταση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής βρήκε θριαμβεύτρια τη Γκάνα, η οποία επιβλήθηκε 2-1 των ΗΠΑ στο στάδιο «Ρόαγιαλ Μπαφοκένγκ» του Ρούστενμπουργκ και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά του Μουντιάλ, όπου στις 2 Ιουλίου θα αντμετωπίσει στο Γιοχάνεσμπουργκ την Ουρουγουάη. Ο κανονικός αγώνας έληξε 1-1, με τα γκολ του Μπόατενγκ στο 5΄ και του Ντόνοβαν με πέναλτι στο 62΄, αλλά το τέρμα του Ασαμόα Γκιάν στο 93΄ έστειλε τους Αφρικανούς στην οκτάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 June 2010 - 14:30:20 UTC