Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός

  • [01] Στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός

    Στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα την Ηνωμένων Εθνών, από αύριο μέχρι την Τρίτη, θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ.Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου θα συναντηθεί με αρκετούς ξένους ηγέτες και προσωπικότητες του σοσιαλιστικού χώρου.

    Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, θα έχει επίσης συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας). Στη συνάντηση θα συμμετέχουν, από ελληνικής, πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Αναστάσης Μητσιάλης.

    Ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ αύριο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τα ομογενειακά ΜΜΕ στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας.

    Την Τρίτη το πρωί (τοπική ώρα), ο κ. Παπανδρέου θα προεδρεύσει της τρίτης συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Σύνοδος Κορυφής

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων της, ανακτώντας σταδιακά την αξιοπιστία της διεθνώς εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει σημαντικές και δύσκολες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα πρόνοιας.

    Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο εξέφρασαν, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα της ελληνικής κρίσης, ανέδειξε στην ΕΕ την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης και συντονισμένης οικονομικής πολιτικής των 27 κρατών μελών, ούτως ώστε, στο μέλλον, να προλαμβάνονται παρόμοιες κρίσεις.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο πρωθυπουργός, εργάζεται η λεγόμενη "Ομάδα Κρούσης", υπό την προεδρία του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, η οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, μέσα στους επόμενους μήνες.

    Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ΕΕ για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενόψει της Συνόδου του G-20 στο Τορόντο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να λάβει αποφάσεις, ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συζήτηση για τη ρύθμιση της αγοράς παραγώγων και των ασφαλίστρων κινδύνου, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε την πρόταση περί φορολόγησης των τραπεζών και των συναλλαγών στις διεθνείς χρηματαγορές.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι 27 ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας ότι εκτός από την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ανάκτησης ρυθμών ανάπτυξης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, η νέα στρατηγική για την "Ευρώπη 2020", που υιοθέτησαν οι "27" στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χρειάζονται οι αναγκαίοι πόροι, γι' αυτό η Ελλάδα στήριξε την πρόταση περί φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φορολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα και έκδοσης ευρωομολόγων.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κράτος είναι ο "μεγάλος ασθενής", με βασικά συμπτώματα τη σπατάλη, την αναξιοκρατία, την ανομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και τις πελατειακές αντιλήψεις. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα, διότι ήταν υποχρεωμένη να διασώσει την ελληνική οικονομία, ενώ ως προς τις αλλαγές που προωθούνται, τόνισε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι παράλληλα με τις περικοπές δαπανών, πρέπει να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο δεν θα αξιοποιεί μόνο τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά θα προωθεί τη συστηματική συνεργασία με τρίτες χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα.

    "Έχουμε τεράστια ευθύνη να σώσουμε την οικονομία και θα το κάνουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε πάρει τα μέτρα που έπρεπε, η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. "Πολλά από αυτά τα οποία προωθούμε σήμερα είναι αυτά τα οποία μας ζήτησε ο ελληνικός λαός προεκλογικά", ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο λαός ζήτησε διαφάνεια, αξιοκρατία, αλλά και καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος που επιβαρύνει το δημόσιο τομέα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "μικρές επαναστάσεις" τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, αλλά και στη φορολογία, για ένα πιο δίκαιο και διαφανές σύστημα. "Δυστυχώς ήμασταν υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα έκτακτης οικονομικής ανάγκης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 June 2010 - 10:30:24 UTC