Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Είμαστε σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων"
  • [02] "Πράσινο φως" της τρόικας στο ασφαλιστικό
  • [03] Στη Βουλή η ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [04] Αντιθαράθεση στη Βουλή για την Υγεία
  • [05] Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής
  • [06] Οι ξύλινες κατασκευές και έργα τέχνης στα μοναστήρια των Μετεώρων
  • [07] Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί
  • [08] Ανατροπή και νίκη

  • [01] "Είμαστε σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων"

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία επίτευξης των στόχων της, ανακτώντας σταδιακά την αξιοπιστία της διεθνώς εξέφρασε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει σημαντικές και δύσκολες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα, στη δημόσια διοίκηση και στο σύστημα πρόνοιας.

    Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο εξέφρασαν, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το θέμα της ελληνικής κρίσης, ανέδειξε στην ΕΕ την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης και συντονισμένης οικονομικής πολιτικής των 27 κρατών μελών, ούτως ώστε, στο μέλλον, να προλαμβάνονται παρόμοιες κρίσεις.

    Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο πρωθυπουργός, εργάζεται η λεγόμενη "Ομάδα Κρούσης", υπό την προεδρία του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, η οποία θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, μέσα στους επόμενους μήνες.

    Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της ΕΕ για τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενόψει της Συνόδου του G-20 στο Τορόντο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ δεσμεύεται να λάβει αποφάσεις, ακόμη και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, αναφερόμενος στη συζήτηση για τη ρύθμιση της αγοράς παραγώγων και των ασφαλίστρων κινδύνου, ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε την πρόταση περί φορολόγησης των τραπεζών και των συναλλαγών στις διεθνείς χρηματαγορές.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι 27 ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας ότι εκτός από την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των κρατικών χρεών, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ανάγκη ανάκτησης ρυθμών ανάπτυξης και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Γ. Παπανδρέου, η νέα στρατηγική για την "Ευρώπη 2020", που υιοθέτησαν οι "27" στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης, στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, αλλά και στην κοινωνική συνοχή. Για την επίτευξη αυτών των στόχων, σημείωσε ο πρωθυπουργός, χρειάζονται οι αναγκαίοι πόροι, γι' αυτό η Ελλάδα στήριξε την πρόταση περί φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, φορολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα και έκδοσης ευρωομολόγων.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κράτος είναι ο "μεγάλος ασθενής", με βασικά συμπτώματα τη σπατάλη, την αναξιοκρατία, την ανομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή και τις πελατειακές αντιλήψεις. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα, διότι ήταν υποχρεωμένη να διασώσει την ελληνική οικονομία, ενώ ως προς τις αλλαγές που προωθούνται, τόνισε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι παράλληλα με τις περικοπές δαπανών, πρέπει να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, το οποίο δεν θα αξιοποιεί μόνο τα προγράμματα της ΕΕ, αλλά θα προωθεί τη συστηματική συνεργασία με τρίτες χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα.

    "Έχουμε τεράστια ευθύνη να σώσουμε την οικονομία και θα το κάνουμε", δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε πάρει τα μέτρα που έπρεπε, η χώρα θα βρισκόταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. "Πολλά από αυτά τα οποία προωθούμε σήμερα είναι αυτά τα οποία μας ζήτησε ο ελληνικός λαός προεκλογικά", ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι ο λαός ζήτησε διαφάνεια, αξιοκρατία, αλλά και καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος που επιβαρύνει το δημόσιο τομέα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "μικρές επαναστάσεις" τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, αλλά και στη φορολογία, για ένα πιο δίκαιο και διαφανές σύστημα. "Δυστυχώς ήμασταν υποχρεωμένοι να λάβουμε μέτρα έκτακτης οικονομικής ανάγκης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος, ειδικότερα στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι προωθηθούν μέτρα που θα διευκολύνουν την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, επιδοτώντας ένα ποσοστό του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η κυβέρνηση έδωσε μάχη να μη θιγεί ο 13ος και 14ος μισθός, σημείωσε δε, πως "τουλάχιστον στο δημόσιο υπάρχει μονιμότητα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα, που είναι πιο ευαίσθητος θελήσαμε να διασφαλιστεί η προστασία του εισοδήματος". Αναφερόμενος στη συνέχεια στους ανέργους και στον ΟΑΕΔ, ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως επιβάλλεται ένα σύστημα επανακατάρτισης και μετεκπαίδευσης των ανέργων, όμως "και αυτό το σύστημα μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα τεράστιο ρουσφετολογικό μηχανισμό με τα λεγόμενα stage". O πρωθυπουργός σημείωσε, ακόμη, πως σημαντικός παράγοντας είναι για την κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, ταυτόχρονα όμως και στην προστασία των εργαζομένων.

    Ως προς το δημόσιο τομέα ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε πως "έχει τεράστια βαρίδια" και αναφέρθηκε σε ορισμένα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως ενδεικτικά τα πιλοτικά μέτρα για τη σάρωση συνταγών φαρμάκων, τα οποία μείωσαν το κόστος των φαρμάκων αναδεικνύοντας "το μέγεθος της αισχροκέρδειας που υπήρχε σ΄αυτό το πεδίο". Ο πρωθυπουργός τόνισε, εξάλλου, πως "αυτές οι αλλαγές δε γίνονται με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, απαιτούν αλλαγή νοοτροπίας, αλλά και τη διεθνή τεχνογνωσία, καθώς, δε χρειάζεται να ανακαλύπτουμε τον τροχό, ιδιαίτερα όταν ο χρόνος πιέζει".

    Νωρίτερα, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι: "Η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να καταστεί η οικονομία μας βιώσιμη και δικαιότερη. Παράλληλα, όμως, η ελληνική περίπτωση έχει αναδείξει την ανάγκη για περισσότερο συντονισμένες και προνοητικές οικονομικές πολιτικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ΄΄εχουμε πλέον έναν μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί."Χρειάζεται να συμπληρωθεί από ένα Νομισματικό Ταμείο. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για την αντιμετώπιση ενός αδιαφανούς τμήματος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι χρειαζόμαστε οικονομική ανάπτυξη. "Δεν χρειαζόμαστε απλώς δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και πόρους, οι οποίοι θα επενδυθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, εάν διαθέτουμε πανευρωπαϊκές πολιτικές, όπως ο φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, οι «πράσινοι φόροι» και τα ευρωομόλογα", είπε.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "πρόκειται για προτάσεις που πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τώρα, ώστε να μας επιτρέψουν στη συνέχεια να δημιουργήσουμε μία πράσινη οικονομία, να κάνουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες ανταγωνιστικές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρατικό χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να σχεδιάσουμε κοινωνικά δίκαιες πολιτικές για τους πολίτες μας".

    Ικανοποιημένη η τρόικα

    Παρ΄ όλο που στην παρούσα φάση η αποστολή δεν προέβη σε ενδελεχή έλεγχο στο πλαίσιο των συζητήσεων διεφάνη ότι το πρόγραμμα τριετούς οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προχωράει βάσει σχεδίου και τα μέτρα εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί.

    Αυτά ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη των επιτελείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφθηκαν την Αθήνα την εβδομάδα 14 με 17 Ιουνίου προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας.

    Οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ΕΚΤ και του ΔΝΤ στη συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι οι εξελίξεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι θετικές καθώς τα δημόσια έσοδα προκύπτουν σχεδόν όπως αναμένονταν, ενώ παρατηρείται αυστηρός έλεγχος δαπανών στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού.

    Με βάση τα αρχικά στοιχεία ρευστότητας, μέχρι τα τέλη Μαΐου το κρατικό έλλειμμα ήταν χαμηλότερο από αυτό που είχε προϋπολογιστεί στο πρόγραμμα.

    Τα στελέχη ανέφεραν ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει προχωρήσει σημαντικά και έχει υπάρξει συμφωνία σε πολλές βασικές παραμέτρους, όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο.

    Οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν τις απαιτούμενες προβλέψεις προκειμένου να αξιολογήσουν τη συνεισφορά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

    Οπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τις συναντήσεις που είχαν στην Ελλάδα η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και οι δομικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν επίσης συμπεριλαμβανομένων και των τομέων της δημόσιας διοίκησης, των αποκρατικοποιήσεων, της αγοράς εργασίας και του φορολογικού ελέγχου. Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής παρατηρείται επίσης ικανοποιητική πρόοδος σε ό,τι αφορά την ίδρυση ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα παραμένει επαρκής, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

    Αναφορικά με τα επόμενα βήματα αναφέρθηκε ότι οι τρεις ομάδες στελεχών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα προς το τέλος Ιουλίου για να διενεργήσουν έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος. Ο έλεγχος αυτός θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση ποσοτικών στόχων και σημείο αναφοράς σε σχέση με τα τέλη Ιουνίου.

    Αυτός θα είναι και ο πρώτος επίσημος έλεγχος στο πλαίσιο του προγράμματος. Ικανοποιητική έκβαση αυτού του ελέγχου θα σημαίνει και τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξασφαλίσει τη δεύτερη δόση του δανείου, ανέφεραν τα στελέχη.

    Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχει αισιοδοξία, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς, για αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προς το καλύτερο.

    Το ΔΝΤ εκπροσώπησε ο Poul Thomsen, την ΕΚΤ ο Klaus Masuch και Ευρωπαϊκή Ενωση εκπροσώπησε ο Servaas Deroose.

    [02] "Πράσινο φως" της τρόικας στο ασφαλιστικό

    Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό. Η ηγεσία του υπουργείου εξασφάλισε την έγκριση των επιτηρητών της τρόικας για τις προωθούμενες αλλαγές, αφού αυτές κρίθηκαν ότι κινούνται στα πλαίσια του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μην συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης οι επικουρικές συντάξεις. Ετσι η βασική σύνταξη μαζί με την ανταποδοτική στα 40 χρόνια ασφάλισης θα δίνει ποσοστό αναπλήρωσης 63 με 64%.

    Για τις επικουρικές συντάξεις και το εάν και κατά πόσο θα αναπροσαρμόζονται θα εξαρτάται από τα αποτελέσματα αναλογιστικών μελετών που θα γίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Στην συνταξιοδότηση με 40 έτη προϋπηρεσία η οποία θα αντικαταστήσει την 37ετία θα συνυπολογίζονται και πλασματικά χρόνια ασφάλισης.

    Το νομοσχέδιο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη 23 Ιουνίου.

    Αλλαγές στο εργασιακό

    Την Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας απέστειλε στους κοινωνικούς εταίρους το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Πρόκειται για το Π.Δ. που αφορά στην αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και στη μείωση των αποζημιώσεων.

    Συγκεκριμένα, για τις απολύσεις το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει:

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα

    - για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα

    - για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου. Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό. Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

    Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

    Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Αντιδράσεις

    Το Προεδρικό διάταγμα είναι ένα από τα στοιχεία που καταδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της είναι κυριολεκτικά αδίστακτοι, είναι οι νεκροθάφτες των όποιων κατακτήσεων της εργατικής τάξης έχουν απομείνει, δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στα εργασιακά που παραχώρησε το πρωί.

    «Οδεύουμε σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα στον 21ο αιώνα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Κάλεσμα στον Προέδρο της Δημοκρατίας να «αναπέμψει το Προεδρικό Διάταγμα» απηύθυνε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ωμή θεσμική εκτροπή, αντίστοιχη της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί από τη μεταπολίτευση και μετά».

    «Δρόμους αδιεξόδου δημιουργούν οι άκρως επώδυνες, επικίνδυνες, με πρωτοφανείς ενέργειες για κοινοβουλευτική δημοκρατία από την Κυβέρνηση του (ΠΑ)ΣΟΚ κατά των εργασιακών σχέσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΚΕ και προσθέτει:

    «Ήρθε η ώρα ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού κατά των αντεργατικών, αντικοινωνικών, αντισυνταγματικών και παρανόμων ενεργειών της κυβέρνησης. Οι άλλοτε κατακτητές και σήμερα συνεταιράκια της Κυβέρνησης συνεχίζουν ενορχηστρωμένα τη δράση τους. Οι θεσμοί της πολιτείας και η ανεξάρτητη δικαιοσύνη πιστεύουμε ότι θα μας δικαιώσει στο χρόνο».

    «Η εργοδοτική κοινότητα δεν ζήτησε και δεν επιχαίρει για το νέο εργασιακό πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας», αναφέρει σε σημερινή του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος. Προσθέτει ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις ανταποκρίνονται στις ρητές και νομοθετημένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι των δανειστών της.

    Αντίθετοι με το νέο καθεστώς προσλήψεων και απολύσεων, το οποίο δεν βοηθά την μικρή και μεσαία εμπορική επιχείρηση αλλά τις συγχωνεύσεις πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, είναι οι εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β Κορκίδης. Το νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί, θα μειώσει την καταναλωτική ικανότητα και το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων, εκτιμά η ΕΣΕΕ, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως βασικών διαδικασιών διαμόρφωσης των εργασιακών σχέσεων.

    Στο 11,7% η ανεργία

    Σε ποσοστό 11,7% αυξήθηκε η ανεργία στη χώρα το α΄ τρίμηνο εφέτος, από 9,3% το α΄ τρίμηνο 2009 και 8,3% το α΄ τρίμηνο 2008. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι καταγεγραμμένοι άνεργοι το α΄ τρίμηνο εφέτος ανήλθαν σε 586.767 άτομα, αριθμός που αυξήθηκε κατά 124.424 άτομα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ο αριθμός των απασχολουμένων εκτιμάται στα 4.425.625 άτομα και μειώθηκε κατά 60.133 άτομα σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2009. Ενώ, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω είναι 53,9%.

    Από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν επίσης ότι:

    Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (15,5%) είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των ανδρών (9%).

    Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας, προκύπτει ότι τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στα άτομα ηλικίας 15- 29 ετών (22,3%) και 30- 44 ετών (10,9%). Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 27,4% και 15,1%.

    Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%). Τα χαμηλότερα ποσοστά (7,1%) παρατηρούνται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%).

    Σε επίπεδο περιφερειών χώρας, τα μεγαλύτερο ποσοστά ανεργίας καταγράφονται το α΄ τρίμηνο εφέτος στις Ιόνιους Νήσους (20,4%), στο Νότιο Αιγαίο (18,9%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,1%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας είναι στο Βόρειο Αιγαίο (7,6%), στην Πελοπόννησο (8,8%) και στη Δυτική Ελλάδα (9,3%). Σημειωτέον ότι οι τρεις αυτές περιφέρειες είναι και οι μοναδικές με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας.

    Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι) αποτελούν το 44,6% του συνόλου. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα, είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (14,5% έναντι 11,4%). Παράλληλα όμως, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,4%.

    Από το σύνολο των ανέργων, το 87,3% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Από αυτούς, το 51% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 39,7% στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

    Από την εξέλιξη του αριθμού των απασχολουμένων μεταξύ α΄ τριμήνου 2010 και 2009, ανά τομέα της οικονομίας, παρατηρείται ότι στον πρωτογενή τομέα υπάρχει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (8,2%). Αντίθετα, μείωση παρουσιάζεται στον δευτερογενή (7,8%) και στον τριτογενή τομέα (0,9%). Το ποσοστό μερικής απασχόλησης παραμένει χαμηλό και ανέρχεται στο 6,4% των απασχολουμένων. Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων, το 50,5% έκανε αυτή την επιλογή διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, ενώ το 7,3% διότι φροντίζει μικρά παιδιά ή εξαρτώμενους ενήλικες. Το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 63,5%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 80% του συνόλου των απασχολουμένων.

    -

    [03] Στη Βουλή η ονομασία της ΠΓΔΜ

    «Η δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα της ΠΓΔΜ, στη φάση αυτή δεν έχει νόημα. Δεν πιστεύω ότι είναι καλό να μιλάμε για ονόματα, όταν η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει ακόμα την απαραίτητη διάθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά» ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη.

    «Είπατε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούν ονόματα δημοσίως. Μα εσείς, δώσατε το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», δεν γεννήθηκε στη φαντασία κάποιων δημοσιογράφων» ανέφερε αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Τελικά απβ ό,τι φαίνεται, εμυρώθη, εβαπτίσθη χοροστατούντος του Αμερικανού και με ανάδοχο το ΝΑΤΟ!».

    Ο κος Καρατζαφέρης ερμήνευσε την ονοματολογία ως "κινητικότητα ενόψει του Νοεμβρίου": «Ο Νοέμβριος είναι μια κομβική χρονική περίοδος για την πιθανή είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Τα Σκόπια πρέπει να κόπτονται να μπουν στο ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ μπορεί να κόπτεται για τα Σκόπια, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο, καμία «πρεμούρα». Αυτοί έχουν το πρόβλημα και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εμείς γιατί να υποχωρήσουμε;» συμπλήρωσε ο κος Καρατζαφέρης και αναρωτήθηκε εκ νέου για την θέση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης, γιατί δεν προσφεύγει η κυβέρνηση στη λαϊκή ετυμηγορία για το θέμα της ονομασίας.

    «Πρακτικές σκόπιμων διαρροών για να τεστάρουμε την κοινή γνώμη, για μένα είναι άγνωστες» απάντησε ο κος Δρούτσας. «Η θέση η δική μας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, είναι ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση και εφόσον υπάρξουν σοβαρές προτάσεις που να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τις εξετάσει με σοβαρότητα και με συστηματικό τρόπο και θα δούμε πού θα καταλήξουμε».

    «Όλοι γνωρίζουμε πρώτα απβ όλα, ότι ο κος Γκρουέφσκι πάει να κρυφτεί πίσω από την κοινή γνώμη της χώρας του. Εξωθεί συστηματικά τους οπαδούς του στα άκρα, προβάλλει στους ψηφοφόρους αρνητικά στερεότυπα για τη χώρα μας, ανακοινώνει με πανηγυρισμούς ότι είναι ενάντια σε λύση - και μετά κρύβεται πίσω από την λαϊκή ετυμηγορία. Η δέσμευση η δική μας στη διαδικασία του ΟΗΕ είναι γνήσια» συμπλήρωσε ο κος Δρούτσας, επαναλαμβάνοντας πως «δεν θα μεταθέσουμε στο λαό την ευθύνη των αποφάσεών μας».

    Συνάντηση Παπανδρέου-Γκρούεφσκι

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε -με ελληνική πρωτοβουλία- με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν. Γκρουέφσκι, καθώς «πιστεύουμε πως οι απευθείας επαφές με την πλευρά των Σκοπίων, μόνον οφέλη μπορούν να προσφέρουν - τόσο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων όσο και στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του ονόματος» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε χθες στο κτίριο του συμβουλίου υπουργών ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρουέφσκι, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιδιώκει «όποτε οι δύο ηγέτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο να αξιοποιούν την ευκαιρία για μια συνάντηση». Ως προς το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ελληνική βούληση για λύση του προβλήματος και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει την αναζήτηση μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσφέρεται για κάθε χρήση», ενώ παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Δρούτσας επεξήγησε ότι η ελληνική επιδίωξη της βελτίωσης των διμερών σχέσεων αποτελεί μιαν αυταξία, που «θα είναι χρήσιμο να περάσει ως μήνυμα στην κοινωνία της γειτονικής μας χώρας», ενώ υπογράμμισε ότι αν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος «η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ σε όλη της διάρκεια της δύσκολης ενταξιακής της πορείας».

    Ο κ. Δρούτσας απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «οι δημόσιες δηλώσεις της άλλης πλευράς δεν είναι ενθαρρυντικές» παρατηρώντας πως «για τον λόγο αυτό εξάλλου έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας επαφές», ενώ σε ερώτηση περί της ονομασίας «Μακεδονία του Βαρδάρη» (που αναφέρθηκε σε δημοσίευμα) ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως δεν έχει νόημα η ονοματολογία και επανέλαβε πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει «κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει».

    -

    [04] Αντιθαράθεση στη Βουλή για την Υγεία

    «Στηρίζουμε το ΕΣΥ από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε. Ο πρωθυπουργός και όλοι οι υπουργοί, δίνουμε καθημερινή, σκληρή μάχη για να κρατήσουμε όρθια την οικονομία, τον ελληνικό λαό, το κράτος» ανέφερε στη Βουλή η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απαντώντας στις ιδιαιτέρως σκληρές βολές του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην κοινωνική πολιτική και το χώρο της υγείας.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε «προπολεμικές καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία» συνεπεία της «ομηρίας στην οποία περιήλθε το ΕΣΥ στα χέρια των προμηθευτών», παρατηρώντας ότι όλες οι κυβερνήσεις, μαζί κι η σημερινή, «συνήθως πηγαίνουν σε επίταξη απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους ναυτεργάτες, ενώ σβ αυτούς κάνετε τα χατίρια. Γιατί οι υπερτιμολογήσεις ήσαν φοβερές; (...) Γιατί η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύθηκε τα αποθέματα του στρατού σε υγειονομικό υλικό;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας υπήρξε ιδιαιτέρως δηκτικός και απέναντι στον -απόντα- Ανδρέα Λοβέρδο, κάνοντας λόγο για «απίστευτο υπουργό Εργασίας, που ξημεροβραδιάζεται στα κανάλια, πότε κλαψουρίζοντας και πότε λεονταρίζοντας. Δεν ξέρω αν θέλει να γίνει υποψήφιος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο». Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν τομείς που είναι αναγκαίο να παραμείνουν δημόσιοι ακόμα και αν είναι ζημιογόνοι. Το μόνον συμφέρον που με επάρκεια προασπίζεστε, είναι το συμφέρον των δανειστών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

    Απαντώντας, η κα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση, με το τεράστιο, διαπιστωμένο χρέος των 6,2 δισεκ. ευρώ των νοσοκομείων. «Καταφέραμε στην αρχή να αποπληρώσουμε 1,2 δισεκ. και προχωρήσαμε σε διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια υπήρξε η προσπάθεια διασφάλισης του μηχανισμού στήριξης και αμέσως μετά, ξαναπιάσαμε το νήμα της συζήτησης με τους προμηθευτές και είδαμε πως υπήρξε μια προκλητή έλλειψη υλικού από πλευράς μεγάλης μερίδας των προμηθευτών. Ήμασταν αποφασιστικοί, είπαμε πως δεν δεχόμαστε τον εκβιασμό και θέσαμε προ των ευθυνών τους, τους πάντες (είχαν και ποινικές ευθύνες, εάν διαπιστωνόταν ότι αρνούνταν να διακινήσουν το υλικό) και καταλήξαμε σε πρόταση. Αυτή την εβδομάδα έχουμε ομαλοποίηση του εφοδιασμού των νοσοκομείων και υπήρξε μια έκπτωση υπέρ του Δημοσίου που αγγίζει το 15%» σημείωσε η υπουργός.

    «Πάνω απβ όλα, πρέπει να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον στην υγεία, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα εκβιασμού στο μέλλον. Γιατί πώς να πιάσει τόπο το παρατηρητήριο τιμών, όταν είχαμε την δαμόκλεια σπάθη της υπερχρέωσης πάνω απβ το ΕΣΥ; Τώρα γυρίζουμε σελίδα και ερχόμαστε να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον, βάζοντας κανόνες και τάξη, όχι για την τρόικα, αλλά για να πιάνουν τα χρήματα του φορολογούμενου, τόπο στην υγεία» ανέφερε η κα Ξενογιαννακοπούλου και διαβεβαίωσε πως, «σβ αυτήν την τόσο δύσκολη συγκυρία, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί, δίνουμε μάχη σκληρή, καθημερινή. Να κρατήσουμε όρθια την οικονομία, τον ελληνικό λαό, το κράτος. Δεν εξωραΐζω τα πράγματα, αλλά έχουμε σαφή δέσμευση και δεν τιμούμε απλώς την δέσμευσή μας - αλλά την υλοποιούμε κάθε μέρα».

    [05] Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

    Τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών των χωρών της ΕΕ εντείνοντας τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, διατυπώνουν οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Επισημαίνοντας την ενότητα της ΕΕ μπροστά στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι "27" τονίζουν ότι η ΕΕ έκανε ό,τι χρειάστηκε, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Παράλληλα, τονίζουν, την ανάγκη οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και ενίσχυσης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, όσον αφορά στη νέα στρατηγική για την "Ευρώπη 2020" που υιοθετήθηκε από τα 27 κράτη μέλη, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ανάκαμψη της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σημειώνεται, ακόμη, ότι στόχος είναι η οικονομική σύγκλιση των χωρών της ΕΕ, προωθώντας τις αναγκαίες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και ιδιαίτερα τη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση και την ανάπτυξη, οι ευρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν τους βασικούς στόχους, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση κατά 75% του δείκτη απασχόλησης για τις γυναίκες και τους άνδρες, ηλικίας 20 ως 64 ετών, η αύξηση των κρατικών και δημόσιων επενδύσεων για έρευνα και ανάπτυξη στο 3% του ΑΕΠ και η μείωση ως το 2020 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

    Επίσης, στα συμπεράσματά τους οι ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν αποφασισμένοι να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να εκπληρώσουν τους αναγκαίους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς καθυστέρηση. Σημειώνεται, επίσης, ότι ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή τους και πως όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη βελτίωση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στους ακόλουθους προσανατολισμούς:

    -Να ενισχυθεί το προληπτικό αλλά το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης με την επιβολή πιθανών κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης αλλά και να προβλεφθούν κίνητρα για τις χώρες που συμμορφώνονται έγκαιρα. Προβλέπεται ότι οι κυρώσεις και τα κίνητρα θα επανεξετάζονται ώστε να διασφαλίζεται ένα προοδευτικό σύστημα με συνοχή ενώ οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση την ειδική κατάσταση κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης και με βάση τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ.

    -Να αναβαθμιστεί η σημασία του δημοσίου χρέους και της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών στη διαδικασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως είχε αρχικά προβλεφθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    -Να υποβάλουν τα κράτη μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε άνοιξη αρχής γενομένης από το 2011, στο πλαίσιο του "ευρωπαϊκού εξαμήνου" τα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Στόχος αυτού του μέτρου είναι να υπάρχει αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο των γενικών προσανατολισμών των προϋπολογισμών των κρατών μελών πριν την κατάθεση και την έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.

    -Να διασφαλίζεται ότι τα κράτη μέλη διαθέτουν εθνικούς δημοσιονομικούς κανόνες και μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια που να είναι συμβατά με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα οποία θα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο υπουργών.

    -Να διασφαλίζεται η ποιότητα των στατιστικών στοιχείων τα οποία θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για μια ισχυρή και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική με την επισήμανση ότι οι στατιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να είναι απολύτως ανεξάρτητες στην παροχή στατιστικών στοιχείων.

    Σε ό,τι αφορά την μακροοικονομική επιτήρηση η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε στους εξής προσανατολισμούς:

    -Να δημιουργηθεί ένας πίνακας αξιολόγησης για την καλύτερη εξέταση των εξελίξεων σε θέματα ανταγωνιστικότητας και των ανισορροπιών αλλά και τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων ή μη βιώσιμων τάσεων.

    -Να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο παρακολούθησης που να αντανακλά την πραγματική κατάσταση κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Ομάδα Δράσης και την Επιτροπή να προχωρήσουν τάχιστα ώστε οι παραπάνω προσανατολισμοί να καταστούν επιχειρησιακοί με στόχο οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν τον Οκτώβριο του 2010.

    Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών η Σύνοδος Κορυφής έλαβε τις εξής τρείς αποφάσεις:

    -Η Σύνοδος Κορυφής ζητά από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τάχιστα τις νομοθετικές προτάσεις για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συστημικού Κινδύνου και οι τρεις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να αρχίσουν να λειτουργούν από τις αρχές του 2011.

    -Η Σύνοδος Κορυφής ζητά να υπάρξει συμφωνία για τις νομοθετικές προτάσεις που αφορούν τα λεγόμενα εναλλακτικά επενδυτικά κεφάλαια πριν από το καλοκαίρι και την ταχεία εξέταση των προτάσεων της Επιτροπής για τη βελτίωση της εποπτείας της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης.

    -Η Σύνοδος Κορυφής υιοθετεί τις προτάσεις που ανακοίνωσε η Επιτροπή για τα παράγωγα προϊόντα και ειδικότερα τα μέτρα για τις ανοιχτές πωλήσεις κερδοσκοπικών προϊόντων και για τα ασφάλιστρα κινδύνου.

    Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν φόρο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να διασφαλιστεί πως συμβάλουν στο κόστος της κρίσης επισημαίνοντας ότι ένας τέτοιος φόρος θα πρέπει να αποτελεί τμήμα ενός αξιόπιστου πλαισίου επίλυσης κρίσεων.

    Η Σύνοδος Κορυφής ζητά από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προχωρήσουν στις σχετικές εργασίες και να υποβάλουν πρόταση τον Οκτώβριο του 2010.Παράλληλα, η ΕΕ αποφάσισε να ζητήσει από την Ομάδα G20 (20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη), που θα συνεδριάσει στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο, την επιβολή φόρου στις συναλλαγές στις χρηματαγορές.

    Εξάλλου, οι "27" στα συμπεράσματά τους παρουσιάζουν την κοινή θέση της ΕΕ ενόψει τη Συνόδου Κορυφής του G- 20 στο Τορόντο, με θέμα τη μεγαλύτερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τονίζουν ότι η απάντηση της ΕΕ στην κρίση θα συνεχίσει να είναι συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι συνεκτικά σε διεθνές επίπεδο. Σημειώνουν, ακόμη, ότι η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για μια παγκόσμια προσέγγιση στην εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και πως το G-20 πρέπει να δεσμευτεί στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να συντονίσει τις προσπάθειές του προς όλους τους τομείς δράσεων που συμφωνήθηκαν στο Πίτσμπουργκ.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγχαίρει την Εσθονία για την οικονομική σύγκλιση που έχει επιτύχει, βάσει σθεναρών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών και χαιρετίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ένταξη της Εσθονίας στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2011.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανησυχία του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και χαιρετίζει το ψήφισμα 1929 των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά του Ιράν. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, κρίνοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι αναπόφευκτα, καλούν το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών να υιοθετήσει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που περιλαμβάνονται στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, οι "27" επιβεβαιώνουν τη δέσμευση της ΕΕ να εργαστεί για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, όσον αφορά στο Ιράν.

    'Όχι" στην οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ απέρριψε την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν "ρήγματα" ανάμεσα στην ΕΕ και τη νομισματική ένωση.

    "Πρέπει να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις 16 χώρες της ευρωζώνης και τις 27 της ΕΕ", δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ στο τέλος της συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    "Δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν νέα θεσμικά όργανα, το θέμα είναι να συνεργαστούμε καλύτερα", είπε.

    Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επέκριναν επίσης με συγκαλυμμένο τρόπο τη γαλλική πρόταση.

    Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο κ. Σαρκοζί έκανε εκστρατεία για να αποκτήσει η ζώνη του ευρώ μια δική της οικονομική κυβέρνηση, με ενισχυμένο πρόεδρο και γραμματεία. Αντιμέτωπος με την αντίθεση της Γερμανίας, ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε ήδη να κάνει πίσω την Δευτέρα.

    Ο κ. Σαρκοζί προσπάθησε σήμερα κατά το τέλος τη συνόδου να ξεπεράσει τη σκόπελο με εύσχημο τρόπο λέγοντας: "Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει βήμα-βήμα, διαπιστώνω ότι ο όρος οικονομική διακυβέρνηση δεν είναι πλέον ταμπού, και αυτό δεν συνέβαινε πριν από μερικούς μήνες", δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής.

    "Βρίσκω ότι υπάρχει πρόοδος", σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος και παραδέχθηκε ότι αυτό "σημειώνει πρόοδο περισσότερο στους 27 από όσο στους 16".

    [06] Οι ξύλινες κατασκευές και έργα τέχνης στα μοναστήρια των Μετεώρων

    Οι βράχοι των Μετεώρων και τα μοναστήρια, που μοιάζουν σαν φυσική απόληξή τους, δημιουργούν μία εικόνα μοναδική.Τα μοναστήρια αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και μέσα σ' αυτά ξεχωρίζουν οι ξύλινες κατασκευές τους. Ο μεγαλύτερος όγκος ξύλινων κατασκευών και ξύλινων έργων τέχνης των Μετεωρικών μονών σώζεται τη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή -όπως είναι πιο γνωστό- στο Μεγάλο Μετέωρο. Η μοναδική από τις έξι εν ενεργεία μονές των Μετεώρων, που δεν διαθέτει αξιόλογης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας ξύλινες κατασκευές είναι η μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, αν και περιέχει μεγάλης ιστορικής αξίας τοιχογραφίες του Θεοφάνη.

    Οι βράχοι των Μετεώρων και τα μοναστήρια, που μοιάζουν σαν φυσική απόληξή τους, δημιουργούν μία εικόνα μοναδική.Τα μοναστήρια αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μέσα σ' αυτά ξεχωρίζουν οι ξύλινες κατασκευές τους.

    Σημαντικά στοιχεία για τα μοναστήρια των Μετεώρων και ιδιαίτερα τις ξύλινες κατασκευές αυτών, περιέχονται στην πτυχιακή εργασία του σπουδαστή Νικόλαου Παγγιτούλη, στο ΤΕΙ Λάρισας, με επιβλέποντα καθηγητή τον Δρα Ιωάννη Κακάρα.

    Μονή Αγ. Νικολάου Αναπαυσά

    Η μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, αν και περιέχει μεγάλης ιστορικής αξίας τοιχογραφίες του Θεοφάνη, είναι η μοναδική από τις έξι εν ενεργεία μονές των Μετεώρων, που δεν διαθέτει αξιόλογης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας ξύλινες κατασκευές.

    Το καθολικό του ναού του Αγίου Νικολάου κατασκευάστηκε το 1510 και δεν περιείχε τέμπλο ή άλλες κατασκευές. Στις μέρες μας, υπάρχει τέμπλο, το οποίο κατασκευάστηκε την τελευταία δεκαετία.

    Οι μόνες ξύλινες κατασκευές, οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή της δημιουργίας του ναού, είναι οι ξυλοδεσιές στους τοίχους του ναού, καθώς και μερικές εμφανείς ξυλοδεσιές, στα παλιότερα τμήματα του κτίσματος της μονής, τα οποία δεν έχουν υποστεί κάποια συντήρηση, τουλάχιστον τα τελευταία 45-50 χρόνια. Σώζεται, επίσης, μόνο ένα μικρό τμήμα της ξύλινης ανεμόσκαλας, η οποία κάποτε αριθμούσε 62 σκαλιά και είχε ύψος 60 μέτρα. Στη δεκαετία του 1960, η μονή ανακαινίστηκε και αναστηλώθηκε από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής.

    Μονή Αγ. Τριάδος

    Η μονή της Αγίας Τριάδος διαθέτει ενδιαφέρουσες ξύλινες κατασκευές. Στο μοναστήρι βρίσκεται ο ναός της Αγίας Τριάδος, ο οποίος αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη σωζόμενη οικοδομική φάση του μοναστηριού και είναι το πιο ενδιαφέρον από τα κτίσματά του.

    Ανεγέρθηκε το 1475 και προσθήκες ενός μικρού σκευοφυλακίου και ενός έσω νάρθηκα ακολούθησαν το 1684 και το 1689 αντίστοιχα. Το ενδιαφέρον, παλαιό επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του κυρίως ναού, κατασκευάστηκε περίπου το 1660, αλλά το 1979 κλάπηκε από ιερόσυλους και έχει αντικατασταθεί σήμερα από νεότερο.

    Κάποια τμήματα του παλαιού τέμπλου μένουν αποθηκευμένα στο μοναστήρι, καθώς και ο επίχρυσος ξυλόγλυπτος σταυρός του. Ακόμη, σώζεται ένα προσκυνητάρι και ένα αναλόγιο της ίδιας χρονολογίας με το τέμπλο, καθώς και ένα ξύλινο τραπεζάκι με ενθετική από φίλντισι και σιντέφι, το οποίο ήταν τοποθετημένο στον χώρο του καθολικού.

    Επίσης, στο μοναστήρι υπάρχει το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, που κτίστηκε το 1682 και στο οποίο, επίσης, υπάρχει αξιόλογο επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο, της εποχής που ανεγέρθηκε το παρεκκλήσι.

    Οι ξύλινες δομικές κατασκευές που υπήρχαν και όσες σώζονται στο μοναστήρι, ήταν όλες δρύινες.

    Αμέσως αριστερά, όπως εισερχόμαστε από την κεντρική πύλη, βρίσκεται το χαγιάτι, το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Την εποχή που κατασκευάστηκε, αποτελούνταν από ξύλινο πάτωμα, ξύλινη οροφή, καθώς και ξύλινο εργάτη για το κατέβασμα και το ανέβασμα του διχτυού, που, ως γνωστό, χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των μοναχών και των αγαθών τους. Σήμερα, σώζονται μόνο τα δοκάρια του πατώματος, κάποιο τμήμα του σκελετού της στέγης, καθώς επίσης και ο εργάτης.

    Μονή Αγ. Στεφάνου

    Η μονή του Αγίου Στεφάνου περιέχει πολύ αξιόλογες και περίτεχνες ξύλινες κατασκευές. Από τα παλαιότερα κτίρια της μονής είναι το Παλαιό Καθολικό του ναού του Αγίου Στεφάνου, η πρώτη οικοδόμηση του οποίου ανάγεται στα μέσα του 14ου αιώνα. Ο ναός ανακαινίστηκε το 1545 και έχει ξύλινη στέγη.

    Έως και τις μέρες μας σώζεται το περίτεχνο τέμπλο του ναού, καθώς και τα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας επιχρυσωμένα ξυλόγλυπτα βημόθυρα του τέμπλου, το οποίο χρονολογείται στον 16ο αιώνα.

    Την τελευταία δεκαετία, εφαρμόζεται, με την έγκριση της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα καταγραφής, τεκμηρίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημειακού πλούτου της μονής.

    Το 1798 χτίστηκε το σημερινό καθολικό προς τιμήν του αγίου Χαραλάμπους. Στο καθολικό υπάρχει το εξαίρετο τέμπλο του 1814 , έργο ξυλογλυπτικής, με περίτεχνη και πολυποίκιλη φυτική διακόσμηση, σε θαυμαστούς συνδυασμούς με πτηνά, ζώα και ανθρώπινες μορφές.

    Ανάλογης καλλιτεχνικής εκτέλεσης, κατασκευασμένα το 1836, είναι το ξυλόγλυπτο κιβώριο πάνω από την Αγία Τράπεζα στο ιερό, καθώς και τα τέσσερα προσκυνητάρια και ο ηγουμενικός θρόνος στον κυρίως ναό. Καλαίσθητα και περίτεχνα είναι, επίσης, τα δύο προσκυνητάρια της λιτής ή αλλιώς του εσωνάρθηκα. Σε όλες αυτές τις ξύλινες κατασκευές έγιναν επεμβάσεις στερέωσης και απεντόμωσης.

    Το 1852 κτίστηκε η τράπεζα, η οποία, το 1972, επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τα κειμήλια και το 1991, στο πλαίσιο της συνολικότερης δραστηριοποιήσεως της μονής για τη διάσωση και ανάδειξη του μνημειακού και κειμηλιακού της πλούτου, αποφασίστηκε η αναπαλαίωση του κτιρίου και η αναδιοργάνωση του νέου σκευοφυλακίου.

    Στο νέο σκευοφυλάκιο, φυλάσσονται- μεταξύ άλλων- ο ξύλινος επισκοπικός θρόνος καθώς και τα βημόθυρα του ναού του Αγίου Στεφάνου.

    Μονή Βαρλαάμ

    Το καθολικό της μονής Βαρλαάμ είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πάντες και χτίστηκε μεταξύ του 1541 -1544. Αξιοπρόσεκτο για τη λεπτή και περίτεχνη επεξεργασία του είναι το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του κυρίως ναού, το οποίο κατασκευάστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

    Ο ξύλινος ηγουμενικός θρόνος και τα δύο ξύλινα αναλόγια που σώζονται, κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1784 και του 1808 και έχουν υπέροχη διακόσμηση από φίλντισι με την τεχνική της ενθετικής. Τα δύο αναλόγια είναι αποθηκευμένα στο χώρο του παλιού γηροκομείου, μαζί με άλλα ξύλινα αντικείμενα, τα οποία είναι και αυτά διακοσμημένα με φίλντισι, ένα προσκυνητάρι, δύο καθίσματα και τρεις κάσες-μπαούλα που χρησίμευαν ως αποθηκευτικοί χώροι.

    Στο κελάρι της μονής είναι τοποθετημένο ένα πελώριο δρύινο βαρέλι του 16ου αιώνα, το οποίο εξυπηρετούσε τις ανάγκες των μοναχών για την αποθήκευση του κρασιού. Το βαρέλι δεν χρησιμοποιείται πλέον στις μέρες μας.

    Επίσης, στον ίδιο χώρο είναι αποθηκευμένα- μεταξύ άλλων- ως μουσειακά εκθέματα, διάφορα ξύλινα, γεωργικά- και όχι μόνο- εργαλεία, που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί τα παλιότερα χρόνια για τις καθημερινές τους εργασίες.

    Οι ξυλοδεσιές αφθονούν σε όλα τα κτίρια: άλλοτε ορατές στο εσωτερικό και άλλοτε στο εξωτερικό των κτισμάτων, ακόμη, άλλοτε επιζωγραφισμένες (κυρίως ναός, παλιό γηροκομείο) και άλλοτε όχι.

    Μονή Ρουσάνου

    Το καθολικό της μονής Ρουσάνου κτίστηκε περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα μ.Χ. Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση Του Σωτήρος. Το τέμπλο του ναού είναι του 16ου αιώνα και είναι ξυλόγλυπτο και επίχρυσο, όπως επίσης και τα βημόθυρα.

    Στη δεκαετία του 1970 κλάπηκε το μισό σχεδόν τέμπλο, από τη βάση του έως και το ύψος, κάτω ακριβώς από τους 12 Αποστόλους. Τα βημόθυρα σώθηκαν από την κλοπή.

    Ακόμη, στο χώρο του ναού υπήρχε και ένα προσκυνητάρι, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα. Επίσης, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση η πόρτα της εισόδου του νάρθηκα του ναού.

    Κατά τη δεκαετία του 1980, έγινε ριζική ανακαίνιση και αναστύλωση της μονής, από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία της περιοχής (7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

    Μία πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή είναι και η παλιά ξύλινη πόρτα της κύριας εισόδου της μονής, πιθανότατα του 16ου αιώνα.

    Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο)

    Στη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή όπως είναι πιο γνωστό, στο Μεγάλο Μετέωρο, σώζεται ο μεγαλύτερος όγκος ξύλινων κατασκευών και ξύλινων έργων τέχνης των Μετεωρικών μονών.

    Το παλαιότερο κτίριο της μονής, των μέσων του 14ου αιώνα, είναι ο ναός της Θεομήτορος ή αλλιώς, ναός της Παναγίας της Μετεωρίτισσας Πέτρας, ο οποίος επεκτάθηκε και επανακτίστηκε το 1387. Το 1544 οικοδομήθηκε ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος αποτελεί και το καθολικό της μονής.

    Η τράπεζα της μονής κατασκευάστηκε το 1557 και πλάι της, προς το βόρειο τοίχο της, κατασκευάστηκε η εστία, δηλαδή το μαγειρείο. Ακόμα, το 1572 ανεγέρθηκε το νοσοκομείο- γηροκομείο του μοναστηριού. Στις αρχές του 17ου αιώνα χτίστηκε το παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, ενώ το 1789 οικοδομήθηκε και το παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον κτίριο με πολλά παλιά ξύλινα αντικείμενα είναι το κελάρι της μονής.

    Στο καθολικό της μονής υπάρχει ξύλινο τέμπλο και τέσσερα προσκυνητάρια στον κυρίως ναό και άλλα δύο ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια στη λιτή. Το τέμπλο, καθώς και τα έξι προσκυνητάρια του καθολικού, είναι όλα επιχρυσωμένα και αποτελούν αριστουργήματα ξυλογλυπτικής με τον μεγάλο πλούτο και την ποικιλία τους στη διακόσμηση.Το πάνω από την ωραία πύλη τμήμα του τέμπλου είναι το παλαιότερο, όπως μαρτυρεί η σε σχήμα 'Π' ξυλόγλυπτη επιγραφή του, του έτους 1634. Το 1791,το τέμπλο ανακαινίστηκε και αντικαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καθώς και στο παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου υπάρχουν πολύ καλής τέχνης ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα οποία δεν είναι επιχρυσωμένα και κατασκευάστηκαν κατά τα τέλη του 18ου αιώνα.

    Στον κυρίως ναό υπάρχει ξύλινο προσκυνητάρι, πλούσια και καλλιτεχνικά διακοσμημένο με ένθετες παραστάσεις από φίλντισι. Της ίδιας ακριβώς τεχνοτροπίας και από τα ίδια υλικά, είναι και τρία ξύλινα αναλόγια δύο στον κυρίως ναό και ένα στο παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. ¶λλο σπουδαίο έργο ξυλογλυπτικής είναι και ο ηγουμενικός θρόνος του κυρίως ναού, ο οποίος κατασκευάστηκε το έτος 1617 και φέρει πλούσια και λεπτή καλλιτεχνική ένθετη διακόσμηση από φίλντισι.

    ¶ξιοι ιδιαίτερης προσοχής είναι οι τέσσερις ξυλόγλυπτοι σταυροί που εκτίθενται στις προθήκες του μουσείου της μονής. Ο παλαιότερος είναι του έτους 1594 και φέρει μεταλλική επένδυση με ημιπολύτιμους λίθους. Οι υπόλοιποι τρεις ξυλόγλυπτοι σταυροί είναι οι λεγόμενοι σταυροί του ιεροδιακόνου Δανιήλ. Ο ένας απ' αυτούς έχει και την χρονολογία κατασκευής του που είναι το 1609.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ξυλοδεσιές της μονής, όπως επίσης και η παλιά πόρτα της εισόδου του κελαριού. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ξύλινη δομική κατασκευή είναι το χαγιάτι του πύργου της μονής, με τον ξύλινο εργάτη ο οποίος βοηθούσε στο κατέβασμα και το ανέβασμα του διχτυού. Ο εργάτης είναι σε σχετικά κακή κατάσταση και σίγουρα είχε προσβληθεί στο παρελθόν από ξυλοφάγα έντομα, όπως μαρτυρούν άλλωστε και οι χαρακτηριστικές οπές στην επιφάνεια του. Το πάτωμα και ένα μεγάλο μέρος της στέγης και της λοιπής κατασκευής έχει αντικατασταθεί. Σώζονται ακόμη και μερικές κάσες και σκελετοί παλιών ξύλινων παραθύρων.

    [07] Ελέγχονται οι πρώτοι υπουργοί

    Έντονες αντιδράσεις γεννά η απόφαση της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς (Siemens) να δοθεί στη δημοσιότητα ο πρώτος κατάλογος υπουργών των οποίων ζητείται το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.

    Με αιχμηρές δηλώσεις τους, απαντούν οι πρώην υπουργοί Χρήστος Βερελής και Γιώργος Βουλγαράκης, με τον κ. Βερελή να σημειώνει ότι "άλλα βιβλία φαίνεται να μένουν κλειστά", ενώ ο κ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για "επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών ορισμένων (;) εκ των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων".

    Ο κ. Βερελής σημειώνει εξαρχής ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να ανοίξει τους λογαριασμούς του, ενώ υπενθυμίζει ότι τα οικονομικά του είναι ανοικτό βιβλίο και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία ανεβασμένα ως πρώτου Έλληνα πολιτικού από χρόνια στο διαδίκτυο

    Ωστόσο σημειώνει ότι η επιλογή ισορροπίας των πέντε συν πέντε πρώην υπουργών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δύσκολα μπορεί να μην αποδοθεί σε πολιτική σκοπιμότητα, όταν μάλιστα "η λίστα διοχετεύθηκε ως "πρώτη δόση έναντι" και προς χρήση των Σαββατοκυριακάτικων εφημερίδων.

    Κατά δεύτερο, συμπληρώνει, η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής για έλεγχο σε βάθος εικοσαετίας "άλλαξε κατά μαγικό τρόπο όπως κατήγγειλαν και οι εκπρόσωποι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ και η επιλογή περιορίζεται στην περίοδο μετά το 1997".

    "Περιλαμβάνονται, υπογραμμίζει, κάποιοι και δεν περιλαμβάνονται κάποιοι άλλοι που μόνη διαφορά έχουν το σημερινό πολιτικό τους ρόλο, ενώ δεν περιλαμβάνονται καν όσοι είχαν ρόλο στη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων".

    Ο πρώην υπουργός διαμαρτύρεται ότι περιλαμβάνεται στη λίστα και ο ίδιος, όταν ακόμη δεν έχει κληθεί στην επιτροπή, παρ' ότι το ζητεί εδώ και μήνες.

    Σημειώνει ότι παρ' ότι είναι γνωστό ότι ο ίδιος δεν έχει υπογράψει καμία ανάθεση, αλλά και καμία τροποποίηση σύμβασης, επιλέγεται "και μάλιστα από τον υπεύθυνο κατάρτισης της λίστας, με τον οποίο είναι επί χρόνια συνυποψήφιος", υπονοώντας τον Ανδρέα Μακρυπίδη.

    "Θεωρώ τη διαχείριση που έγινε πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά διερευνητέα", καταλήγει στη δήλωσή του.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Βουλγαράκης αναφέρει ότι, αν η πληροφορία είναι αληθής, εγείρονται ερωτήματα όχι τόσο για τα ονόματα που ζητείται να ελεγχθούν, αλλά κυρίως γι' αυτά που δεν ζητείται ο έλεγχος.

    Παρ' όλα αυτά, σημειώνει ότι οι λογαριασμοί, τόσο οι δικοί του, όσο και της οικογένειάς του έχουν με δική του αίτηση και συγκατάθεση προ πολλού ανοιχθεί και ελεγχθεί από τους ελεγκτές της Τραπέζης Ελλάδος και ειδικό κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας".

    Πέραν αυτού, καταλήγει, έχει διενεργηθεί και πλήρης έλεγχο της περιουσίας του, από την οποία προέκυψε ότι δεν είχε συμμετοχή σε υπεράκτια εταιρεία.

    Στη διάθεση της εξεταστικής επιτροπής για διευκρινίσεις ή στοιχεία που αφορούν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, δηλώνει ότι βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    O κ. Αλογοσκούφης σημειώνει, πάντως, ότι "ουδεμία αρμοδιότητα είχε ή άσκησε για τα ζητήματα που διερευνά η εξεταστική επιτροπή και ουδέποτε είχε υπογράψει οποιαδήποτε σύμβαση με τη Siemens".

    Για απαράδετκή μεθόδευση υλοποίησης της απόφασης για άνοιγμα λογαριασμών πρώην υπουργών κάνει λόγο ο Γιάννος Παπαντωνίου και δηλώνει ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί αναφέρονται στο "πόθεν έσχες" και είναι προσβάσιμοι με δική του συγκατάθεση για εξέταση από κάθε αρμόδια αρχή.

    "Είναι προφανές ότι η επιλογή ορισμένων μόνο από αυτούς και η συνειδητή παράλειψη άλλων εξυπηρετεί σκοπιμότητες ξένες προς την αναζήτηση της αλήθειας και την απόδοση της δικαιοσύνης" τονίζει ο κ. Παπαντωνίου και αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει "κάθε νόμιμο μέσον για να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες ηθικής και δεοντολογίας".

    Οι δέκα πρώην υπουργοί από τους οποίους ζητείται να ανοίξουν αυτοβούλως τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, είναι οι: ¶κης Τσοχατζόπουλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Νίκος Χριστοδουλάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Βύρωνας Πολύδωρας, Αναστάσιος Μαντέλης, Χρήστος Βερελής, Μιχάλης Λιάπης, Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιώργος Βουλγαράκης.

    Οι ανωτέρω είναι κατ' αρχήν μόνον υπουργοί, οι οποίοι είτε υπέγραψαν συμβάσεις, είτε ήσαν νόμιμοι εκπρόσωποι ως μέτοχοι του Δημοσίου, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι κ.κ. Χριστοδουλάκης και Αλογοσκούφης για τον ΟΣΕ. Οι υπόλοιποι σχετίζονται με συμβάσεις είτε του ΟΤΕ, είτε του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.

    Οι εκπρόσωποι τόσο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, όσο και της ΝΔ Κωνσταντίνος Τζαβάρας υπογράμμισαν πάντως ότι "η αναφορά των ονομάτων δεν σημαίνει ύποπτη σχέση, ούτε προδικάζει πορισματική διαπίστωση".

    Παρ' όλα αυτά κατεγράφη δυστοκία στην σύνταξη του πρώτου καταλόγου και μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, αλλά και των υπολοίπων, ενώ η επισήμανση είναι ότι ο κατάλογος δεν έχει κλείσει.

    Ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ σε δήλωσή του υπογραμμίζει ότι στην εξεταστική έχουν αποφασιστεί ότι κριτήρια για να ζητηθεί το άνοιγμα των λογαριασμών είναι η υπογραφή των συμβάσεων, τη τροποποίησή τους και η παραλαβή και ότι μέχρι τώρα απόφαση της εξεταστικής δεν υπάρχει.

    Από την πλευρά του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) τονίσθηκε ότι "ο κατάλογος των ονομάτων που κυκλοφόρησε αποτελεί αυθαίρετη ενέργεια κι ότι η απουσία ονομάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζεται να οφείλεται σε αστοχία και όχι σε σκοπιμότητα"

    Εξάλλου συνεχίσθηκε χθες η εξέταση ενώπιον της εξεταστικής του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Γιαννακού, ενώ θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη με την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με στελέχη - συνδικαλιστές του ΟΣΕ με τους οποίους βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη.

    Και τρίτος εφέτης

    Ο πρόεδρος Εφετών Νικόλαος Πιπιλίγκας ορίστηκε από την Ολομέλεια του Σώματος, ως τρίτος εφέτης για την κύρια ανάκριση της υπόθεσης της Siemens.

    Η Ολομέλεια Εφετών που συνεδρίασε, έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για τον ορισμό και τρίτου εφέτη στην υπόθεση της Siemens, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το πέρας των ανακρίσεων.

    Ο κ. Πιπιλίγκας θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα από σήμερα και μαζί με την κ. Μαρία Νικολακέα και τον κ. Γιάννη Φιοράκη θα χειριστεί την ογκοδέστατη, πάνω από 300.000 σελίδες, δικογραφία για την υπόθεση.

    [08] Ανατροπή και νίκη

    Ιστορική θα μείνει η χθεσινή ημέρα για την εθνική ομάδα της Ελλάδας, αφού στις 17 Ιουνίου 2010 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέγραψε την πρώτη νίκη, κατάκτησε τους πρώτους βαθμούς και σημείωσε τα πρώτα γκολ στην ιστορία του, σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πραγματοποιώντας μεγάλη εμφάνιση η ελληνική ομάδα επικράτησε με 2-1 της Νιγηρίας στο γήπεδο "Φρι Στέιτ" του Μπλουμφοντέιν (44΄ Σαλπιγγίδης, 71΄ Τοροσίδης - 16΄ Ούτσε), σε αναμέτρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β΄ ομίλου. Η Ελλάδα διατηρεί ακέραιες όλες τις ελπίδες της για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, καθώς ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τη Νότια Κορέα (από 3 βαθμούς), που νωρίτερα ηττήθηκε με 4-1 από την Αργεντινή. MVP της αναμέτρησης, όπως και εναντίον της Αργεντινής, αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας των Νιγηριανών Βίνσεντ Ενγεάμα.

    Η απογοητευτική εμφάνιση στον αγώνα με τη Νότια Κορέα και τα διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του σημερινού αντίπαλου κατέστησαν τις αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα, ουσιαστικά, αναγκαίες. Γνωρίζοντας ότι η δύναμη της Νιγηρίας βρίσκεται στη μεσαία γραμμή και την επίθεσή της, ο Ότο Ρεχάγκελ επέλεξε αυτή τη φορά ένα πιο "συντηρητικό" αλλά και συμπαγές σχήμα, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και τον Παπαδόπουλο λίμπερο, πίσω από τους Κυργιάκο (είχε χρεωθεί τον Οντεμβίγκιε) και Παπασταθόπουλο (πάνω στον Αγεκμπένι). Να σημειωθεί ότι γα τον αμυντικό της Τζένοα ήταν η πρώτη συμμετοχή, καθώς δεν είχε πάρει χρόνο ούτε στους φιλικούς αγώνες προετοιμασίας της Ελβετίας, ούτε στην πρεμιέρα με τους Νοτιοκορεάτες. Ως προς τις υπόλοιπες αλλαγές, ο Βύντρα κάλυπτε το δεξί αμυντικό άκρο αντί του Σεϊταρίδη, ο Σαλπιγγίδης είχε πάρει τη θέση του Χαριστέα και ο Καραγκούνης κινούνταν αριστερά, εκεί που εναντίον της Κορέας έπαιζε ο Σαμαράς.

    Ο αγώνας κυλούσε ανιαρός και μονότονος, με τις ομάδες να μη δείχνουν διατεθειμένες να ρισκάρουν. Ρυθμός δεν υπήρχε, φάσεις το ίδιο και ήταν φανερό ότι η όποια συγκίνηση μπορούσε να προέλθει στον αγώνα, θα ήταν από κάποιο λάθος. Ατυχώς για την εθνική το έκανε ο Τζόρβας στο 16΄, όταν ξεγελάστηκε στο φάουλ του Ούτσε από περίπου 30 μέτρα και είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του. Αν όμως η εκτίμηση του Τζόρβα ήταν λανθασμένη, η ενέργεια του Καϊτά αποδείχθηκε "εγκληματική" για την ομάδα του. Ο Νιγηριανός ποδοσφαιριστής χτύπησε στο 33ο λεπτό τον Τοροσίδη, σε φάση που η εθνική είχε κερδίσει πλάγιο άουτ και αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα από τον Κολομβιανό Όσκαρ Ρουίς Η αποβολή του Καϊτά δεν άλλαξε μόνο τον την αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στους δύο αντίπαλους αλλά και διαφοροποίησε εντελώς και την τακτική των δύο πάγκων. Ο Λάγκερμπακ έφερε τον Οντεμβίγκιε στη μεσαία γραμμή αφήνοντας μοναδικό επιθετικό τον Αγεγκμπένι, ενώ ο Ρεχάγκελ "φόρτωσε" την αντίπαλη περιοχή με έναν τρίτο επιθετικό, περνώντας τον Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου. Η ροή του αγώνα είχε πλέον αλλάξει άρδην, με τους διεθνείς να πιέζουν ασφυκτικά την περιοχή του Ενγεάμα και να χάνουν δύο απανωτές, μεγάλες ευκαιρίες. Στο 39΄ ο πολύ καλός Νιγηριανός τερματοφύλακας αποσόβησε την ισοφάριση αποκρούοντας σωτήρια στο τετ α τετ με τον Σαλπιγγίδη και στο 41΄ ο Αρούνα Λούκμαν έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή, στην προσπάθεια του Σαμαρά. Τελικά, το πρώτο γκολ της εθνικής Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου σημείωσε ο Σαλπιγγίδης στο 44΄, όταν ο Κατσουράνης του γύρισε τη μπάλα κι αυτός με δυνατό σουτ έγραψε το 1-1, αφού προηγουμένως η μπάλα χτύπησε στον Ετούχου και άλλαξε πορεία.

    Η ελληνική ομάδα μπήκε με το ίδιο επιθετικό πνεύμα και στην επανάληψη, αφού ήταν πια αυτή που είχε το "μομέντουμ" του αγώνα. Στο 47΄ ο Καραγκούνης έπιασε την κεφαλιά ολομόναχος στη σέντρα του Βύντρα αλλά αστόχησε, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Τζόρβας απέκρουσε σε κόρνερ, με πολύ δύσκολη επέμβαση, την επικίνδυνη σέντρα του Ούτσε. Εν τω μεταξύ, ο Λάγκερμπακ με την έναρξη της επανάληψης είχε αντικαταστήσει τον Οντεμβίγκιε με έναν "καθαρό" μέσο, τον Ομπάσι. Η φάση του αγώνα καταγράφηκε στο 59ο λεπτό και μάλλον θα είναι το "χάι λάιτ" της διοργάνωσης: ο Γκέκας μόνος απέναντι στον Ενγεάμα σούταρε στα πόδια του και στην αντεπίθεση που έβγαλαν οι Νιγηριανοί ο Τζόρβας έκανε μεγάλη απόκρουση στο πλασέ του Γιακούμπου, για να αστοχήσει από πλάγια δεξιά αλλά σε άδεια εστία ο Ομπάσι! Στο 68΄ ήταν και πάλι ο Ενγεάμα που με εκπληκτική απόκρουση πέταξε τη μπάλα κόρνερ στην κεφαλιά του Σαμαρά, όμως ο σπουδαίος Αφρικανός τερματοφύλακας , που όπως και στον αγώνα με την Αργεντινή έπαιζε μόνος του τους αντίπαλους επιθετικούς, δεν μπόρεσε να πράξει το ίδιο και στο 71ο λεπτό: ο Τζιόλης σούταρε δυνατά έξω από την περιοχή, ο γκολκίπερ της Χάποελ Τελ Αβίβ απέκρουσε ασθενώς και ο επερχόμενος Τοροσίδης έκανε το 2-1. Στη συνέχεια είχαμε δύο καλά σουτ από τους Γιακούμπου (76΄, άουτ) και Καραγκούνη (77΄ απόκρουση Ενγεάμα) και στο 79΄ ο Σωτήρης Νίνης έγραψε την πρώτη παρουσία της καριέρας του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στις καθυστερήσεις ο Ενγεάμα είχε ακόμη μια δύσκολη επέμβαση, σε σουτ του Τζιόλη, και ο αγώνας ολοκληρώθηκε εν μέσω αποθέωσης των διεθνών από τους περίπου 4.000 Έλληνες που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Φρι Στέιτ".

    Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)

    Κόκκινη: 33΄ Καϊτά

    Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς - Ομπάσι

    Οι συνθέσεις:

    ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).

    ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε, 77' Αφολάμπι), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.

    Συγχαρητήρια από τον πρωθυπουργό

    Την ικανοποίησή του για τη νίκη της εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ επί της Νιγηρίας εξέφρασε σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    "Τα παιδιά της εθνικής ποδοσφαίρου μας έκαναν υπερήφανους", δήλωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ακόμη πως "ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου υπήρξαν τόσα αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα πρόκειται για μια πολύ σημαντική αναλαμπή για όλους μας". Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη για αυτή την επιτυχία τον ομοσπονδιακό τεχνικό Οτο Ρεχάγκελ, τον αρχηγό της εθνικής ομάδας Γιώργο Καραγκούνη αλλά και όλους τους παίκτες και ιδιαίτερα τους σκόρερ Βασίλη Τοροσίδη και Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

    Αργεντινή-Κορέα 4-1

    Με χατ-τρικ του Ιγκουαϊν (33΄, 76΄, 80΄) η Αργενινή νίκησε 4-1 τη Νότια Κορέα στο «Σόκερ Σίτι» του Γιοχάνεσμπουργκ, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής.

    Οι άλλοι αγώνες

    "Αγκαλιά" με την πρόκριση στους "16" του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι το Μεξικό. Η ομάδα του Χαβιέρ Αγκίρε νίκησε 2-0 την ανύπαρκτη Γαλλία στο Πολοκουάνε, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου κι έφτασε τους 4 βαθμούς, όσους έχει και η Ουρουγουάη. Οι δύο ομάδες "συγκρούονται" την τελευταία αγωνιστική και με ισοπαλία περνούν στην επόμενη φάση. Η Γαλλία, πλέον, μετά το αποτέλεσμα αυτό (έχει 1 βαθμό) χρειάζεται ένα θαύμα για να προκριθεί στους "16". Ο Ερνάντες στο 64΄ και ο Μπλάνκο με πέναλτι στο 79΄ ήταν οι σκόρερ των Μεξικανών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 June 2010 - 12:30:56 UTC