Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον αέρα ο αγωγός
  • [02] Αντιπαράθεση στη Βουλή
  • [03] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [04] Στην κορυφή η ακτές της Ελλάδας
  • [05] Νίκος Καββαδίας: Ο ποιητής των θαλασσών και του ανεκπλήρωτου έρωτα
  • [06] Αναγκαστική προσγείωση
  • [07] Βίαιες συγκρούσεις
  • [08] Αρχίζει το ταξίδι...

  • [01] Στον αέρα ο αγωγός

    Την πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, μετά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη, στη Σόφια, η Βουλγαρία θα εγκαταλείψει το σχέδιο, επειδή οι κάτοικοι στην περιοχή του Μπουργκάς είναι αντίθετοι, ο αγωγός θα περάσει από περιοχές, που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "NATURA 2000", ενώ σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χώρα δεν μπορεί να βρει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.

    "Αυτό είναι ένα έργο, το οποίο ο κόσμος στο Μπουργκάς δεν το θέλει. Όλοι είδαμε τι συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού", υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    Οι δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ έρχονται την επομένη της τοποθέτησης του Ρώσου υπουργού ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της σχετικά με τον αγωγό έως το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Ο κ. Σματκό κάλεσε τη Βουλγαρία να λάβει γρήγορα τις σχετικές αποφάσεις της για τον αγωγό, οι εργασίες για τον οποίο, όπως είπε, είναι σχεδόν "παγωμένες".

    Οι Βούλγαροι παρατηρητές επισημαίνουν, επίσης, ότι οι δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ "δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα, αφού βγάζουν στο φως τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος GERB, πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη".

    Την έρευνα διεξάγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπορίσοφ.

    "Η ΑΚ Transneft δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από τη Βουλγαρία ότι αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πετρελαϊκής επιχείρησης Ίγκορ Ντέμιν.

    "Λαμβάνουμε υπόψη τις ενδείξεις, ότι η βουλγαρική πλευρά δεν συμμετέχει πολύ ενεργά στην υλοποίηση του σχεδίου, αλλά για να πάρουμε κάποια απόφαση πρέπει να έχουμε επίσημη επιβεβαίωση της θέσης αυτής (της βουλγαρικής πλευράς). Τέτοια επιβεβαίωση δεν υπάρχει, σ' αυτή τη φάση" πρόσθεσε ο Ρώσος εκπρόσωπος στις δηλώσεις του στο πρακτορείο Prime Tass, τις οποίες δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοσή της η οικονομική ημερήσια εφημερίδα της Βουλγαρίας "Ντνεβνικ" (Ημερολόγιο).

    "Στην εταιρία ΑΚ Transneft, που έχει μονοπωλιακή θέση στο δίκτυο μεταφοράς πετρελαίου της Ρωσίας, ανήκει το 33 % ( από τις μετοχές της κατασκευάστριας εταιρίας ) του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σχεδόν όσα μοιράζονται μεταξύ τους οι δημόσιες εταιρίες (της Ρωσίας) ΝΚ "Rosneft και Gazrpom Neft. Το υπόλοιπο (μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της διεθνούς κατασκευάστριας εταιρείας Trans Balkan Pipeline BV "Διαβαλκανικός αγωγός") ανήκει στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία" αναφέρει η "Ντνεβνικ".

    "Στις 9 Ιουνίου ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο ανήγγειλε στη Μόσχα, ότι η Ρωσία μπορεί να παγώσει το σχέδιο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, επειδή οι δραστηριότητες υλοποίησης του έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Ο κ. Σμάτκο προειδοποίησε, ότι η Μόσχα μπορεί να διακόψει τη χρηματοδότηση του σχεδίου έως ότου η Βουλγαρία αποσαφηνίσει τη θέση της.

    Τα τελευταία χρόνια η Ρωσία υποστήριζε την πρόταση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά το περασμένο καλοκαίρι (ύστερα από τη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στο Γντανσκ της Πολωνίας) δέχτηκε την πρόταση της Τουρκίας να ενταχθεί στον ανταγωνιστικό αγωγό Σαμσούν-Τζεϊχάν, αξίας τεσσάρων δισ. δολαρίων. Ο στόχος και των δύο αγωγών είναι να εξασφαλίσουν εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά του πετρελαίου, η οποία να παρακάμπτει τα στενά Βοσπόρου και Δαρδανελίων.

    Το πρακτορείο Ρόιτερ αναφέρει τη δήλωση του επικεφαλής της ΑΚ Transneft, ότι η Ρωσία εξετάζει με την Ελλάδα και την Τουρκία τη δυνατότητα να ενοποιηθούν σε κοινοπραξία οι αγωγοί Σαμσούν-Τζεϊχάν και "Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη" σχολιάζει η έγκυρη οικονομική εφημερίδα της Σόφιας.

    Δήλωση Γ. Πεταλωτή

    O Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τις φερόμενες δηλώσεις από Βουλγαρικά πρακτορεία σχετικά με τις επιφυλάξεις τις Βουλγαρικής πλευράς για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δήλωσε τα εξής:

    Η Ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του έργου αυτού και συνεχίζει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επαφές στην ΕΕ

    Την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δραστηριότητες ανάπτυξης των αγωγών του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, εξέφρασε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτιγκερ που συναντήθηκε χθες, στις Βρυξέλλες με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη. Ο Επίτροπος δήλωσε επίσης ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα μας για την προώθηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και την προσαρμογή στις Ευρωπαϊκές οδηγίες του τρίτου ενεργειακού πακέτου και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή.

    Η κα Μπιρμπίλη ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας και για τις πρωτοβουλίες διακρατικών συνεργασιών που έχουν αναληφθεί με την προώθηση συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας με τρίτες χώρες όπως Κατάρ, Τουρκία, Ρωσία, Λιβύη.

    Συμφωνήθηκε να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων όσο και σε πολιτικό επίπεδο, για περαιτέρω προώθηση των θεμάτων που συζητήθηκαν.

    Την υπουργό συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κώστας Μαθιουδάκης.

    [02] Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις, με τον υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας έχει κεντρικό στόχο την αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος της χώρας, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε καταθέσει τη σχετική ερώτηση, να τις χαρακτηρίζει «ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο» και «μεγάλο φαγοπότι των λαμόγιων».

    Η φραστική αντιπαράθεση Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Αλέξη Τσίπρα επεκτάθηκε και στην παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη διεθνή ετήσια συνέλευση των τραπεζών, που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

    «Έμαθα ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε μία εκδήλωση σε τραπεζίτες και είμαι βέβαιος ότι θα τον χειροκροτήσουν. Έτσι, δεν θα έχω την ευκαιρία να τον ρωτήσω για τις δεσμεύσεις, που αθέτησε, αφού ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έλεγε ότι θα ακυρώσει τις συμφωνίες της κυβέρνησης της ΝΔ»», σχολίασε ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.

    «Πηγαίνει στη συνέλευση των επικεφαλής όλων των τραπεζών του κόσμου, ανθρώπους από τους οποίους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η διεθνής εικόνα της χώρας μας στις χρηματαγορές. Σε αυτούς τους ανθρώπους μόνον ο πρωθυπουργός θα πάει και θα εξηγήσει τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Θα μιλήσει για το πώς η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της να προχωρήσει μπροστά και να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και παθογένειες», σχολίασε ο υπουργός.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει λύσει όλα της τα προβλήματα, όμως, έχει κάνει άλματα στην ανάπτυξη σε σχέση με το παρελθόν γι αυτό και είναι μία από τις 25-30 πλούσιες χώρες.

    «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις ανισότητες που υπάρχουν, έχουμε, όμως, κάνει βήματα μπροστά και σε αυτή τη κατεύθυνση έχουν παίξει ρόλο και οι ιδιωτικοποιήσεις. Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τη δημόσια περιουσία σε όφελος και της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και των πολιτών της. Δεν έχουμε αγκυλώσεις και παρωπίδες, δεν υποστηρίζουμε την αχαλίνωτη ιδιωτικοποίηση, πιστεύουμε στον δημόσιο χαρακτήρα ορισμένων στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όμως είναι ανάγκη να μπει ο δυναμισμός και του ιδιωτικού τομέα», σημείωσε ο υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθέτηση όλων των προεκλογικών της δεσμεύσεων καταλογίζοντάς της «ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

    «Πού πήγαν όλες οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου του πρωθυπουργού για την ακύρωση των συμφωνιών, που έκανε η ΝΔ για ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΑ, ΟΛΠ, υδάτινους πόρους; Η αλήθεια είναι ότι δεν έπρεπε να τις πιστέψουμε, γιατί είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ οι ιδιωτικοποιήσεις. Άλλοι έχουν το όνομα και άλλη έχουν τη χάρη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στη συνέχεια, αφού έκανε λόγο για «ξεπούλημα των πάντων, από τράπεζες, καζίνο έως το νερό, που πίνουμε», αναρωτήθηκε αν «έχει γίνει ποτέ αποτίμηση τι κέρδισε ο ελληνικός λαός από αυτή την πολιτική παραχώρησης και ξεπουλήματος, ακόμα και στρατηγικού χαρακτήρα, δημόσιες υπηρεσίες».

    «Προσπαθείτε να βγάλετε στο σφυρί ακόμα και το περιβάλλον γιατί θέλετε να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

    «Πού πήγαν τα λεφτά από τις ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις από το 2000-2009, που εντάχθηκαν σε ειδικό λογαριασμό; Αν κάνουμε τώρα εξεταστικές για τη Siemens και βγαίνουν σκελετοί από τη ντουλάπα για κορυφαίους υπουργούς που έπαιρναν μίζες, φανταστείτε τι μίζες έπαιρναν κάποιοι για τις επί μέρους συμφωνίες με τον ΟΤΕ. Το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό, όμως, δεν το αγγίζει κανένας γιατί είναι διαχρονικό, έχει παρόν και μέλλον», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενδίδει σε πιέσεις ιδιωτικών συμφερόντων.

    «Δέχεστε πιέσεις. Το καταλαβαίνω. Αλλά το χειρότερο για τη χώρα είναι ότι ετοιμάζεστε να ξεπουλήσετε τον δημόσιο πλούτο και όλα τα λαμόγια, που θέλανε και πήρανε και τα 28 δισ. ευρώ, ετοιμάζουν μεγάλο φαγοπότι. Έχουν βάλει στον λαιμό τις πετσετούλες τους και περιμένουν να τους σερβίρετε. Κάποιοι ετοιμάζονται να επωφεληθούν από την τραγωδία της χώρας. Οι εξεταστικές επιτροπές θα έχουν σίγουρα με πολλά να ασχοληθούν στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    «Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, των αποκρατικοποιήσεων, και γενικότερα της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας, το ΠΑΣΟΚ, σε όλη του τη διαδρομή το αντιμετώπισε με μεγάλο ρεαλισμό και με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Και αν είναι κάτι στο DNA μας, αυτό είναι η ευθύνη που αισθάνεται για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος της χώρας», αντέτεινε ο υπουργός Οικονομικών.

    Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι ο ρόλος ενός σύγχρονου κράτους δεν είναι να λειτουργεί ως «καζινάς» και πρόσθεσε πως οι Έλληνες πολίτες έχουν κάνει τον απολογισμό των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και το έδειξαν καθαρά.

    «Κάνουμε πράγματα, που θεωρούμε απαραίτητα να γίνουν, με βάση τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας και με την απόλυτη πεποίθηση ότι πάνω από όλα είναι για το δημόσιο συμφέρον. Όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς, το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες που μας δίνουν τη στήριξή τους», σημείωσε.

    Σχολιάζοντας δε τις αναφορές του κ. Τσίπρα στις εξεταστικές, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση κινείται πάντα με απόλυτη προσήλωση στη νομιμότητα».

    Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας σε αιχμές προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αντιδράσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο να διενεργήσει η ΚΕΔ τις ιδιωτικοποιήσεις, τον κάλεσε να μην σπεύδει να υιοθετήσει όσα παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ.

    «Αυτό το οποίο σκοπεύουμε να κάνουμε είναι να συγχωνεύσουμε τις διαφορετικές εταιρίες του δημοσίου, που χειρίζονται ακίνητα, για να έχουμε την καλύτερη διαχείριση των ακινήτων. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΚΕΔ», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

    «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά - το κάνουμε κι εμείς για τον δημόσιο πυλώνα - για το πώς θα ισχυροποιηθεί τον επόμενο καιρό μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για να μπορέσει να συνεχίσει, σε ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, να είναι πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες, με σωστές υπηρεσίες χωρίς υπερβολικά κέρδη και με μια συμπεριφορά που το καθιστά αρωγό της ελληνικής κοινωνίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου από την Βουλή.

    Απαντώντας σε επιμέρους ερώτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη - κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του αναφορικά με την εξασφάλιση των δόσεων του πακέτου στήριξης της Οικονομίας - ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, έχει απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ ενώ η δημιουργία του νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα το θωρακίσει περαιτέρω έτσι ώστε να επανέρχεται η ρευστότητα στην πραγματική Οικονομία, καθώς επίσης υπάρχει μια δειλή αύξηση των δανειοδοτήσεων, κάτι το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

    Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε να πληροφορηθεί αν θα δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις τραπεζών «με την Εθνική, την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να γίνουν τρεις - τέσσερις δυνατοί οργανισμοί που θα εξασφαλίσουν την πίστη του καταθέτη» κι ακόμη αν είναι εξασφαλισμένη η τρίτη δόση του «πακέτου στήριξης», αν θα επιβληθούν άλλα μέτρα, κι ακόμη ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν πτωχεύει.

    Σημείωσε ότι οι «φήμες και τα παπαγαλάκια» κυριαρχούν στη χώρα, κι «ενώ ήταν μια πρακτική για να εξυπηρετήσει τα αντιπολιτευτικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ, σήμερα οι φήμες πιάνουν τόπο, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι αναιμική να τις αντιμετωπίσει».

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε «αστεία» αυτά τα οποία ακούγονται (περί ανοίγματος του νομισματοκοπείου κ.α.) ενώ τόνισε ως επιτακτική την ανάγκη «να νικήσουμε αυτές τις φήμες αλλά η κυβέρνηση δείχνει μια νευρικότητα».

    Επικαλούμενος ακόμη δημοσιεύματα «περί δυσφορίας του Μαξίμου για την κυρία Κατσέλη» είπε ότι αυτά τα φαινόμενα μεταξύ των υπουργών λειτουργούν αρνητικά και προσλαμβάνονται από τους πολίτες, την αγορά και το Χρηματιστήριο. Αναφερόμενος εξάλλου σε άλλο δημοσίευμα που κάνει λόγο για «ψυχρολουσία Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο» είπε πως αντιλαμβάνεται ότι καταβάλλεται μία προσπάθεια η οποία όμως δεν έχει αποδώσει.

    Ακόμη υποστήριξε ότι με την αύξηση του ΦΠΑ, έπεσε ο τζίρος και ως εκ τούτου δεν υπήρξαν αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε πως ο στασιμοπληθωρισμός ανατρέπει κάθε προϋπολογισμό. «Έχουμε ύφεση, πληθωρισμό 5,4% και καμία ανάπτυξη. Εκκρεμούν επενδύσεις από την εποχή του Αλογοσκούφη. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα».

    [03] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Η εκλογή νέου γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας είναι στην ατζέντα της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού.

    Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας από το κόμμα, καθώς και των βουλευτών Φ. Κουβέλη, Αθ. Λεβέντη, Ν. Τσούκαλη και Γρ. Ψαριανού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

    [04] Στην κορυφή η ακτές της Ελλάδας

    Οι ακτές της Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Πορτογαλίας σχεδόν στο σύνολό τους πληρούν τα μικροβιολογικά κριτήρια για ασφαλή κολύμβηση και βρίσκονται στην κορυφή των 20.000 ακτών και εσωτερικών υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης, σύμφωνα με αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΚΑ. Οι ελληνικές ακτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνόλου της Ευρώπης.

    Η Επιτροπή διαπιστώνει πολύ σημαντική βελτίωση της ποιότητας των ακτών σε όλη την Ευρώπη κατά την τελευταία 20ετία καθώς τα ποσοστά κατάλληλων ακτών αυξήθηκαν κατά την περίοδο αυτή από 80% σε 96%.

    [05] Νίκος Καββαδίας: Ο ποιητής των θαλασσών και του ανεκπλήρωτου έρωτα

    Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία (1910-1975) οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στα Παραρτήματα και τις Εστίες του, στο εξωτερικό, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή.

    Το αφιέρωμα - έκθεση και παράλληλες εκδηλώσεις (συναυλίες, αναγνώσεις, προβολές κά) - παρουσιάζεται στη γλώσσα τής κάθε χώρας σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η ελληνική λογοτεχνία και να "επικοινωνήσει" μαζί της το κοινό.

    Το αφιέρωμα αρχίζει από την Τεργέστη(18 Ιουνίου), όπου η Εστία του ΕΙΠ εγκαινίασε φέτος το πρόγραμμα "Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση", το οποίο παρουσιάζει Έλληνες λογοτέχνες σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τεργέστης και την Ελληνική Κοινότητα της πόλης. Ήδη, έχουν παρουσιαστεί ο Γιάννης Ρίτσος και ο Νίκος Γκάτσος.

    "Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του πνεύματος και της τέχνης προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της σύγχρονης ελληνικής έκφρασης και του διαλόγου με τους άλλους λαούς", τονίζει ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού καθηγητής κ. Γ. Μπαμπινιώτης και προσθέτει:

    "Το ΕΙΠ, στηριζόμενο στο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει και στον εθελοντισμό φίλων του ελληνικού πολιτισμού, αντιμετωπίζει τις δύσκολες περιόδους της οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να διατηρήσει την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι, το αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία παρουσιάζεται τώρα στην ιταλική γλώσσα και θα ακολουθήσει σε άλλες των βαλκανικών χωρών και της Ευρώπης".

    Στα εγκαίνια (18 Ιουνίου) οργανώνεται συναυλία του μουσικού σχήματος "Πήγασος" από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, το οποίο θα ερμηνεύσει μελοποιημένα έργα του Νίκου Καββαδία σε διασκευή (βιολί, κιθάρα, σαξόφωνο κά). Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Βαγενάς, Katja Porovne Silic, Marco Tursic, Jonathan Mauch.

    Στην έκθεση "Νίκος Καββαδίας: ο ποιητής των θαλασσών και του ανεκπλήρωτου έρωτα - 100 χρόνια από τη γέννησή του" υπάρχουν σκηνές από τη ζωή και τα ταξίδια του Ν. Καββαδία, φωτογραφίες με πρόσωπα και λιμάνια που παραπέμπουν στο λόγο του ποιητή. Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται ποιήματα και κείμενα -όλα μεταφρασμένα στην ιταλική γλώσσα- σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει ο επισκέπτης την ποίηση του Μαραμπού.

    Την έκθεση συμπληρώνουν βιογραφικά στοιχεία, χρονολόγιο, εργογραφία και μια συλλογή με όλες τις εκδόσεις που κυκλοφορούν στην Ελλάδα -έργα του Νίκου Καββαδία, (εκδόσεις Άγρα), μελέτες για το έργο του, οπτικοαουστικό υλικό με ερμηνείες μελοποιημένων ποιημάτων. Στο χώρο της έκθεσης θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Κατερίνας Πατρώνη "Με τα μάτια στραμμένα στη στεριά", που είναι εμπνευσμένο από το έργο του Νίκου Καββαδία και παρουσιάζει τη ζωή των ναυτικών στο καράβι.

    [06] Αναγκαστική προσγείωση

    Νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) αναμένεται να αναχωρήσουν από το διεθνές αεροδρόμιο της Βοστώνης οι 220 επιβάτες της πτήσης 104 της αμερικανικής εταιρίας Continental Airlines, με προορισμό την Αθήνα.

    Το αεροπλάνο Boeing 767-400 είχε αναχωρήσει (με 220 επιβάτες και 13μελες πλήρωμα) από το διεθνές αεροδρόμιο Λίμπερτι στο Νιούαρκ, της πολιτείας Νιου Τζέρσεϊ, στις 6:30 χθες το απόγευμα και στις 7:50 έκανε αναγκαστική προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης. Η προσγείωση έγινε κανονικά, χωρίς να αναφερθεί κανένα δυσάρεστο περιστατικό και κανένας τραυματισμός, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, Άντριου Φερράρο.

    Πρόκειται για την καθημερινή πτήση της Continental Airlines με προορισμό το "Ελευθέριος Βενιζέλος". Συνήθως, η πλειοψηφία των επιβατών είναι ομογενείς.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερράρο, οι επιβάτες έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο, όπου θα διανυχτερεύσουν και νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) θα αναχωρήσουν με άλλο αεροπλάνο για την Αθήνα.

    Η αναγκαστική προσγείωση έγινε μετά από αναφορές επιβατών για οσμή καπνού εντός της καμπίνας. Αρχικά ειπώθηκε ότι ο πιλότος έκανε αναφορά για οσμή μέσα στο πιλοτήριο, αλλά όπως τόνισε ο κ. Φερράρο η πληροφορία αυτή ήταν εσφαλμένη.

    [07] Βίαιες συγκρούσεις

    Ο απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων στο Κιργιστάν έφτασε τους 49 νεκρούς και τους 654 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

    Από το βράδυ της Πέμπτης "49 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί" στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ουζμπέκους και Κιργίζιους στην περιοχή του Ος, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Κιργιστάν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, πυροβολισμοί ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας στο Ος, αν και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    "Η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη και δύσκολη...Συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών, πολλά κτίρια καίγονται", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα σε ομάδες νεαρών από τις δύο εθνότητες και επεκτάθηκαν στις γειτονικές περιοχές.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές που θέλουν να φτάσουν στο Ος συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο του Μπισκέκ, κοντά στις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης.

    Από την πλευρά τους οι αρχές της χώρας κάλεσαν τους εφέδρους αξιωματικούς και αστυνομικούς να μεταβούν στο Ος για να βοηθήσουν να "αποτραπεί ο εμφύλιος πόλεμος".

    "Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν καλεί τους αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού που έχουν αποστρατευτεί να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ος", τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αζιμπέκ Μπεκναζάροφ.

    Οι νέες αυτές βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν περίπου δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, στις 27 Ιουνίου, για την επικύρωση του νέου συντάγματος.

    [08] Αρχίζει το ταξίδι...

    Η άμμος στην κλεψύδρα που μηνά το χρόνο αντίστροφα για την πρεμιέρα της εθνικής Ελλάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής τελειώνει. Το μεσημέρι, στις 13:30 τοπική ώρα (14:30 ώρα Ελλάδας), οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα ακούσουν στο χωρητικότητας 48.000 θέσεων στάδιο Νέλσον Μαντέλα Μπέι το εναρκτήριο σφύριγμα του Νεοζηλανδού Μάικλ Χέστερ. Στην απέναντι πλευρά του γηπέδου θα βρίσκεται η ομάδα της Νότιας Κορέας (είναι η τυπικά γηπεδούχος), η οποία στις συνολικά δύο αναμετρήσεις της με την Ελλάδα μετρά μία νίκη και μία ισοπαλία.

    Ενώπιον περίπου 4.000 φιλάθλων τους, οι παίκτες του Ρεχάγκελ θα προσπαθήσουν να ξορκίσουν τον εφιάλτη που στοιχειώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το 1994 και το Μουντιάλ των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτυγχάνοντας την πρώτη νίκη, σημειώνοντας το πρώτο γκολ και κατακτώντας τους πρώτους βαθμούς τους στη διοργάνωση. Η αποστολή τους δεν είναι πάντως καθόλου εύκολη, απεναντίας. Η ασιατική ομάδα έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτη πρόοδο την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας ως την ημιτελική φάση του Μουντιάλ το 2004 όπου και κατετάγη 4η , ενώ είναι το ασιατικό συγκρότημα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικές φάσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων (συνολικά 8), ούσα η πιο επιτυχημένη ομάδα της ηπείρου της στη διοργάνωση.

    Η Νότια Κορέα δεν αντιμετωπίζει σοβαρά αγωνιστικά προβλήματα, αφού κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών αφορούν ποδοσφαιριστές που λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Τα μεγάλα "αστέρια" της είναι ο Παρκ Γι-Σουνγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Λι Τσουνγκ-Γιονγκ της Μπόλτον και ο συμπαίκτης του Γιώργου Σαμαρά στη Σέλτικ, Κι Σουνγκ-Γιονγκ. Οι συγκεκριμένοι παίκτες, όμως, μπορεί να είναι πιο διάσημοι στην ομάδα τους λόγω των συλλόγων στους οποίους αγωνίζονται, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι υστερούν. Αντίθετα, ο προπονητής τους Χου Γιουνγκ-Μου έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που το διακρίνει η εξαιρετική αγωνιστική πειθαρχία, η ομαδικότητα, η ταχύτητα και η οργάνωση.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ότο Ρεχάγκελ δεν θα έχει στη διάθεσή του τον Βαγγέλη Μόρα, τον οποίο προόριζε για λίμπερο σε μια αμυντική διάταξη με τρεις στόπερ, καθώς ο παίκτης της Μπολόνια δεν ξεπέρασε ακόμη τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρεί (θλάση α΄ βαθμού στο δεξιό γαστροκνήμιο). Η εθνική υστερεί σε ταχύτητα απέναντι στο συγκεκριμένο αντίπαλο, υπερτερεί όμως σε ύψος και φυσικά προσόντα και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις στημένες μπάλες για να φτάσει στο γκολ, καθώς αρκετοί Έλληνες διεθνείς (Κυργιάκος, Σαμαράς, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Αβραάμ Παπαδόπουλος) διαθέτουν ιδιαίτερη έφεση στο ψηλό παιχνίδι.

    Εν κατακλείδι, πρόκειται για έναν αγώνα απολύτως ισορροπημένο, που αναμένεται "κλειστός" και θα κριθεί στις λεπτομέρειες, δηλαδή στα λάθη των αντίπαλων. Η εθνική θα πρέπει να είναι πολύ συγκεντρωμένη, να καλύψει καλά τους χώρους και να αποφύγει τα "πουλήματα" της μπάλας που μπορούν να βγάλουν εύκολες αντεπιθέσεις για τους νοτιοκορεάτες. Όπως αποδείχθηκε και στον τελευταίο φιλικό αγώνα με την Παραγουάη, αυτός ο τομέας του παιχνιδιού αποτελεί "Αχίλλειο πτέρνα" για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και ταυτόχρονα "βούτυρο στο ψωμί" της ασιατικής ομάδας, που περιμένει υπομονετικά το λάθος για να επιτεθεί.

    Με στόχο την νίκη έτσι ώστε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί για την πρωτιά στον 2ο όμιλο του Μουντιάλ -και όχι μόνο-, η Αργεντινή αντιμετωπίζει (17:00 ώρα Ελλάδας) στο Γιοχάνεσμπουργκ την Νιγηρία.

    Με ντέρμπι ανοίγει η αυλαία του 3ου ομίλου στο Μουντιάλ, καθώς η Αγγλία αντιμετωπίζει (21:30 ώρα Ελλάδας) στο Ράστενμπεργκ την ομάδα των ΗΠΑ.

    Ισόπαλος 1-1 ολοκληρώθηκε ο εναρκτήριος αγώνας του 19ου Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανάμεσα στη Νότια Αφρική και το Μεξικό, για τον 1ο όμιλο της διοργάνωσης. Το ματς έγινε στο Γιοχάνεσμπουργκ και οι "Μπαφάνα Μπαφάνα" προηγήθηκαν με τον Τσαμπαλάλα στο 55΄, όμως ο Ραφαέλ Μάρκες ισοφάρισε στο 79΄.

    Η Γαλλία και η Ουρουγουάη αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς γκολ, στον πρώτο αγώνα τους για τον 1ο όμιλο του Μουντιάλ 2010. Το ματς έγινε στο Κέιπ Τάουν και ήταν μέτριο σε ποιότητα, ενώ οι Γάλλοι δεν κατάφεραν να εκμεταλλευθούν το αριθμητικό πλεονέκτημα που απέκτησαν προς το τέλος, όταν αποβλήθηκε ο Λοδέιρο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 12 June 2010 - 6:30:31 UTC