Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για κακούργημα παραπέμπεται ο Π.Βουρλούμης
  • [02] Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές
  • [03] Άμεση προκήρυξη έργων μέσω ΣΔΙΤ
  • [04] Στο αέρα ο αγωγός

  • [01] Για κακούργημα παραπέμπεται ο Π.Βουρλούμης

    Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπεται να δικαστεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης και ένα ακόμη στέλεχος του Οργανισμού, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Το βούλευμα (αριθμός 1693/2010) παραπέμπει τον κ. Βουρλούμη καθώς και τον διευθυντή Τεχνικού Δικτύου του ΟΤΕ Γιώργο Ιωαννίδη, για την κατηγορία της απιστίας από κοινού, που αφορά υπερτιμολογημένες συμβάσεις που είχε υπογράψει ο Οργανισμός το διάστημα 2003-2007 με εταιρίες, μεταξύ των οποίων η Siemens και η Intracom.

    Σύμφωνα με το βούλευμα το τίμημα στις συμβάσεις αυτές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό στο οποίο είχε καταλήξει η Διεύθυνση Διαχείρισης και Συντήρησης Δικτύων του ΟΤΕ.

    Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται από την κατηγορία επτά μέλη του ΔΣ του ΟΤΕ, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος τους.

    Για την υπόθεση είχε διατάξει προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, πριν περίπου δύο χρόνια, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και την έρευνα είχε διενεργήσει η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Τουλουπάκη.

    Ανακοίνωση του ΟΤΕ

    Τη βεβαιότητα ότι θα αποδειχθεί το "έωλο της κατηγορίας, διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί απάντηση στο πρωτόδικο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

    Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι "τα στελέχη του τα οποία έλαβαν την σχετική απόφαση ενήργησαν αποκλειστικά προς το συμφέρον της Εταιρίας, διαχειριζόμενοι με τον καλύτερο τρόπο μία κατάσταση την οποία παρέλαβαν".

    Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τις Εταιρίες INΤΡΑΚΟΜ - SIEMENS - ANKO για τη συντήρηση των δικτύων του ΟΤΕ την περίοδο προ του 2004 που ανέλαβε η παρούσα Διοίκηση.

    Στην ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ καταλήγει ότι ο Οργανσιμός "μελετά το βούλευμα προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω νομικές ενέργειες, όντας πεπεισμένος ότι θα αποδειχθεί το έωλο της κατηγορίας".

    Κατάθεση Σκανδαλίδη στην επιτροπή για τη Ζήμενς

    O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη του ονόματός του με την υπόθεση του C4I και παράνομες πληρωμές, ύστερα από τη φημολογία και τα δημοσιεύματα για τα «non paper», που έστελνε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος παραμονές των ΚΥΣΕΑ, υπέρ του συστήματος, που εκπροσωπούσε η αμερικανική εταιρεία SAIC.

    Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Siemens, Διον. Δενδρινός, εμμέσως παραδέχθηκε χθες ενώπιον της εξεταστικής της Siemens ότι ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας των «ενημερωτικών non paper», τα οποία έδωσε στον Χριστοφοράκο και εικάζεται ότι εκείνος τα απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίσθηκε αυτοβούλως ενώπιον της επιτροπής.

    Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εσωτερικών, δεν ήταν στην ομάδα των συναρμόδιων υπουργείων, που σχετίζονταν με τους ολυμπιακούς αγώνες και «ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να τον πλησιάσει κανείς για να του δώσει μίζα».

    Υπογράμμισε ότι, όπως θυμάται, πήρε μέρος μόνον στο πρώτο ΚΥΣΕΑ τον Φεβρουάριο 2003, όπου απλώς επισημάνθηκε από όλους ότι ήταν ιδιαίτερα υψηλό το τίμημα που ζητούσαν και οι δύο υποψήφιες κοινοπραξίες SAIC και TRS, ενώ μάλλον δεν πήρε μέρος στο δεύτερο.

    Ο πρώην υπουργός είπε ακόμη ότι δεν συμμετείχε σε καμία επιτροπή, ούτε σε εκείνη που πρόκρινε το C4I, ούτε στην άλλη των ολυμπιακών έργων, κι ότι, αν συναντήθηκε με τον Χριστοφοράκο, θα ήταν για μία φορά.

    Παραδέχθηκε, πάντως, ότι πήρε «non paper», «αλλά αυτά δεν συνιστούν ούτε μίζες, ούτε εμβάσματα». Τάχθηκε δε υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου για το πολιτικό χρήμα και τον έλεγχό του.

    Σήμερα επίσης, έχει κληθεί να καταθέσει ο επικεφαλής του ομίλου εταιρειών επικοινωνιών CIVITAS Γ. Φλέσσας, για να εξετασθεί για τις σχέσεις του με την Siemens και τις υπηρεσίες που προσέφερε σύμφωνα με τη σύμβαση που είχαν υπογράψει, ενώ ζητήθηκε από τον κ. Δ. Παπαδημούλη να επισπευσθεί η κλήση των εμπλεκομένων με τις συμβάσεις με τη Ζήμενς, Σωκράτη Κόκκαλη, Πέτρου Λάμπρου και Γιώργου Σκαρπέλη, για τους οποίους ομοφώνως έχει δεχθεί η επιτροπή να κληθούν.

    Ανακοίνωση Α. Τσοχατζόπουλου

    Από το πολιτικό Γραφείο του πρώην Υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου εξεδόθη η εξής ανακοίνωση:

    "Από πλευράς του πρ. υπουργού Α.Τσοχατζόπουλου γίνεται γνωστό ότι ως υπουργός Ανάπτυξης καμία αρμοδιότητα δεν είχε για τις διαδικασίες σχετικά με το σύστημα C4I και ουδέποτε έλαβε "non paper" ή άλλα έγγραφα από την εταιρεία SIEMENS ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία για το θέμα αυτό. Ως μέλος του ΚΥΣΕΑ συμμετείχε σταθερά στις συνεδριάσεις του μέχρι και το 2004,-και σε αυτήν που αφορούσε το σύστημα C4I-, λόγω της ιδιότητας του ως υπουργού Ανάπτυξης, όπως προβλεπόταν από το σχετικό θεσμικό πλαίσιο".

    Απαγόρευση εξόδου για τον Τ. Μαντέλη

    Επικυρώνεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών η εισαγγελική διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, που επιβλήθηκε στον πρώην υπουργό, Τάσο Μαντέλη, κατηγορούμενο στην υπόθεση της Siemens για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα σχετικά με τα δύο εμβάσματα συνολικού ποσού 450.000 μάρκων, που αυτός έλαβε το 1998 και το 2000.

    Με το βούλευμά τους (αριθμός 1357/2010) οι εφέτες αποδέχονται την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Κώστα Χατζίκου, ο οποίος, κρίνοντας ότι το αδίκημα του πρώην υπουργού δεν είναι παραγεγραμμένο, ζήτησε την επικύρωση του περιοριστικού όρου.

    Οι εφέτες επικαλούνται λόγους δημοσίου συμφέροντος για την ισχύ της απαγόρευσης, διότι «προσήλθε μεν (σσ. ο Τ. Μαντέλης) από το εξωτερικό στην εξεταστική της Βουλής Επιτροπή για να καταθέσει, όντας, όμως, πεπεισμένος ότι οι πράξεις του έχουν παραγραφεί κατά τον περί ευθύνης υπουργών, νόμο. Ετσι, τουλάχιστον διαφαίνεται από την κατάθεσή του στη Βουλή. Η εργασία του στο εξωτερικό είναι απροσδιόριστη, ως και σχεδόν απροσδιόριστες είναι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπου προσφέρει αυτή, με την έννοια ότι η συνεχής μετάβασή του από χώρα σε χώρα για εργασία καθιστά τη διαμονή του στο εξωτερικό, επισφαλή».

    Τονίζουν, μάλιστα, οι εφέτες ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «που συντάραξε και συνταράσσει την κοινωνικο-πολιτική ζωή της χώρας» έχουν σημειωθεί «τάσεις διαφυγής των πρωταιτίων προς αποφυγή της δικαιοσύνης» και επικαλούνται «αποφυγή της πανελλήνιας κατακραυγής σε διεθνείς προεκτάσεις».

    Οι εφέτες θεωρούν, επίσης, ότι ο κ. Μαντέλης «απαίτησε τον Σεπτέμβριο του 1997 από τη Siemens χρηματικό ποσό, ως δώρο». Σύμφωνα με το βούλευμα, το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας είναι μεν παραγεγραμμένο, καθώς τελέστηκε κατά την άσκηση υπουργικών καθηκόντων, αλλά ο κ. Μαντέλης διοχέτευσε τα έσοδα αυτά σε νόμιμες δραστηριότητες (πληρωμές διδάκτρων των παιδιών του) σε χρόνο που δεν ήταν υπουργός και επομένως το αδίκημα αυτό της νομιμοποίησης δεν είναι παραγεγραμμένο.

    Αναδρομικός έλεγχος

    Ανοίγει ο δρόμος για τον αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών που διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και γενικοί γραμματείς στα υπουργεία που υπέγραψαν συμβάσεις με την εταιρεία Ζήμενς κατά την τελευταία 20εταία. Ο πρόεδρος της Βουλής, παραλήπτης της επιστολής από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Ζήμενς, απέστειλε έγγραφο προς τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σωτήρη Λύτρα, την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών της Βουλής και την επιτροπή ελέγχου του Αρείου Πάγου για να διενεργήσουν την έρευνα.

    Στο μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στη Γερμανία οι βουλευτές -μέλη της επιτροπής Βάσω Τσόνογλου από το ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος από τη ΝΔ κα Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ προκειμένου να ανακρίνουν στο προξενείο του Μονάχου τους Ράϊνχαρτ Σίκατσεκ και Μίχαελ Κουτσενρόϊτερ κι αν καταστεί δυνατό -εφόσον συναινέσει - και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.

    Στην Ολομέλεια το πόρισμα για το Βατοπέδι

    Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

    Η συζήτηση γίνεται με πρωτοβουλία των βουλευτών της πλειοψηφίας.

    [02] Συνεχίζουν την αποχή οι βαθμολογητές

    Συνεχίζεται έως την Τρίτη η αποχή των καθηγητών από τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Πεπές, δεν υπήρξε λύση στο θέμα της πληρωμής, στη συνάντηση που είχε σήμερα η διοίκηση της ΟΛΜΕ με τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πανάρετος διαβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση της βαθμολόγησης δεν θα αποκλίνει σημαντικά από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες (σσ. συνήθως η ανακοίνωση των βαθμολογιών γίνεται ως το τέλος Ιουνίου). Είπε ακόμη ότι όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων έχουν την υποχρέωση, την οποία δείχνουν να αντιλαμβάνονται, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με τον καλύτερο τρόπο και με τις σκέψεις στα παιδιά και τις οικογένειές τους.

    «Συζητήσαμε όλα τα θέματα και τους διαβεβαίωσα ότι τα χρήματα είναι διαθέσιμα και ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό», είπε ο υφυπουργός και απαντώντας στις καταγγελίες των εκπαιδευτικών για εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας, σημείωσε: «δεν έχω εμπαίξει ποτέ κανέναν, τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική την γνωρίζουν όλοι, όπως και την οικονομική κατάσταση της χώρας».

    Χθες το ΔΣ της ΟΛΜΕ, είχε καλέσει τους καθηγητές να συνεχίσουν την αποχή τους από τα βαθμολογικά κέντρα, που διαρκεί τουλάχιστον μία βδομάδα, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση, ότι "παρά τις αρχικές υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για το ύψος των αμοιβών, έχουμε πρωτοφανείς μειώσεις των ήδη χαμηλών αμοιβών των απασχολουμένων εκπαιδευτικών και την καταβολή τους σε βάθος χρόνου με το σύστημα των εντελλομένων και όχι με χρηματικά εντάλματα πληρωμής, όπως είχε ζητήσει η Ομοσπονδία".

    Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, είχε διαβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή που κήρυξε αποχή η ΟΛΜΕ, ότι οι εκπαιδευτικοί θα πάρουν τα χρήματά τους.

    Ειδικότερα όμως, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται, επειδή υπάρχουν μειώσεις στις καταβολές των αποζημιώσεών τους και προειδοποιούν, ότι θα συνεχίσουν να απέχουν από όλες τις διαδικασίες των πανελλαδικών εξετάσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους και να επανέλθει το καθεστώς αποζημιώσεων, όπως ίσχυε.

    Εκκληση στους βαθμολογητές να συνεχίσουν τη βαθμολόγηση των γραπτών απηύθυνε από την Τρίπολη όπου περιοδεύει, η υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της λευκής απεργίας των βαθμολογητών.

    ''Νομίζω, είπε, πως όλοι πρέπει να δείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης. Το υπουργείο Παιδείας είχε στείλει την απόφαση κανονικά υπήρξε μια περικοπή, εξετάζουμε το θέμα και σε κάθε περίπτωση θέλω να κάνω έκκληση στους βαθμολογητές στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσει η βαθμολόγηση των γραπτών''.

    ''Είναι ανάγκη, κατέληξε η κ. Χριστοφιλοπούλου, να γίνει αυτό για τα παιδιά μας, για τους μαθητές που έδωσαν ένα πολύ μεγάλο αγώνα, δίπλα τους ήταν οι εκπαιδευτικοί, δίπλα τους ήταν οι γονείς ας μην τα εγκαταλείψουμε τώρα. Τώρα που είναι η ώρα της βαθμολογίας είναι καλό να συνεχίσει και να μη σταματήσει η διαδικασία''.

    [03] Άμεση προκήρυξη έργων μέσω ΣΔΙΤ

    Την άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ και την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που είχαν "κολλήσει" σε γραφειοκρατικά εμπόδια ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

    Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4 % το Μάιο η υπουργός τόνισε πως όταν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση είναι φυσικό να υπάρχει και προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω, φαινόμενο το οποίο όπως είπε θα συνεχιστεί τον Ιούλιο με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Η κα Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι η αναπροσαρμογή των φόρων επηρέασε το 39% των προϊόντων που συνθέτουν τον τιμάριθμο, τα οποία αυξήθηκαν κατά 12 %, ενώ στο υπόλοιπο 61 % των ειδών η μέση αύξηση ήταν 1%. "Αυτό το 1%, είπε, προσπαθούμε να γίνει μείωση". Δήλωσε ακόμη ότι συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών, ότι υπήρχαν και υπάρχουν αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν. Αναφορικά εξάλλου με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ είπε ότι κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.

    Η υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε συνολική επαναξιολόγηση των έργων ΣΔΙΤ που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, πολλά από τα οποία όπως είπε καθυστερούν, ήταν ανώριμα ή δεν είχαν αναπτυξιακή στόχευση. Χαρακτηριστικά από τα 52 έργα ύψους 5,7 δισ. που είχαν εγκριθεί, μόνο ένα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης (7 πυροσβεστικοί σταθμοί προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ). Από αυτά τα έργα θα προχωρήσουν άμεσα όσα κρίνονται ώριμα και χρήσιμα. Πρόκειται για έργα ύψους 2,09 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία, φοιτητικές εστίες, δικαστικά μέγαρα, υποδομές αστικών συγκοινωνιών, Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υποδομές για τις ένοπλες δυνάμεις.

    Τα υπόλοιπα έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ορισμένα θα απενταχθούν (μεταξύ αυτών τα κτίρια νομαρχιών, τα οποία πλέον περιττεύουν λόγω Καλλικράτη) και θα ενταχθούν νέα. Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης, μαρίνες και λιμάνια, αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας για έργα φωτοβολταϊκών, θεματικών πάρκων, τουριστικών υποδομών, εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, έργα πληροφορικής, νοσοκομεία και σχολεία. Για όλα αυτά θα υπάρξει πενταετής προγραμματισμός ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

    Σε άλλες ερωτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο, το ΤΕΜΠΜΕ και το ΕΣΠΑ η υπουργός Οικονομίας επεσήμανε τα εξής:

    -Καμία επένδυση δεν καθυστερεί λόγω του αναπτυξιακού νόμου. Ο νέος αναπτυξιακός θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις από το 2011 και μετά. Στο μεταξύ γίνονται οι πληρωμές από τον παλιό νόμο, οι οποίες θα συνεχιστούν, σταδιακά μειούμενες, τα επόμενα τρία χρόνια. Ενδεικτικά εφέτος θα καταβληθεί 1,2 δισ. μέσω του παλιού αναπτυξιακού.

    -Η διυπουργική επιτροπή για τις μεγάλες επενδύσεις που λειτουργεί υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο έχει ήδη απεμπλέξει έργα ύψους 2 δις. ευρώ στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού ενώ σύντομα αναμένεται η προώθηση άλλων 2 δις.

    -Η απορρόφηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ έφτασε στο 6,7 % και στόχος είναι να πάει στο 8 % ως το τέλος Ιουνίου. Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι θέμα ενεργοποίησης όλων των υπουργείων καθώς άλλα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα πάνε καλά, άλλα λιγότερο. Ο στόχος είναι το ποσοστό απορρόφησης να φτάσει στο 15 % στο τέλος του χρόνου.

    -Στα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση λόγω νομικού προβλήματος, το οποίο έχει επιλυθεί.

    [04] Στο αέρα ο αγωγός

    Την πρόθεση της βουλγαρικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ, μετά τη συνάντησή του με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στην κατοικία του Ισπανού πρέσβη, σήμερα, στη Σόφια, η Βουλγαρία θα εγκαταλείψει το σχέδιο, επειδή οι κάτοικοι στην περιοχή του Μπουργκάς είναι αντίθετοι, ο αγωγός θα περάσει από περιοχές, που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "NATURA 2000", ενώ σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η χώρα δεν μπορεί να βρει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου.

    "Αυτό είναι ένα έργο, το οποίο ο κόσμος στο Μπουργκάς δεν το θέλει. Όλοι είδαμε τι συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού", υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    Οι δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ έρχονται την επομένη της τοποθέτησης του Ρώσου υπουργού ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της σχετικά με τον αγωγό έως το ερχόμενο φθινόπωρο.

    Ο κ. Σματκό κάλεσε τη Βουλγαρία να λάβει γρήγορα τις σχετικές αποφάσεις της για τον αγωγό, οι εργασίες για τον οποίο, όπως είπε, είναι σχεδόν "παγωμένες".

    Οι Βούλγαροι παρατηρητές επισημαίνουν, επίσης, ότι οι σημερινές δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ "δεν κρατούν πλέον ούτε τα προσχήματα, αφού βγάζουν στο φως τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος GERB, πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη".

    Την έρευνα διεξάγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπορίσοφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 June 2010 - 14:30:36 UTC