Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρεσάλτο του Ισραήλ σε διεθνή νηοπομπή
  • [02] Προβλήματα στο λιμάνι
  • [03] Στο επίκεντρο οι αποκρατικοποιήσεις
  • [04] Καρατζαφέρης για Εξεταστικές
  • [05] Δήλωση Τσοχατζόπουλου
  • [06] Βρετανία: Στόχος η μείωση του ελλείμματος
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος
  • [08] "Τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία"
  • [09] Με αντιπροσωπεία Αγίου 'Ορους
  • [10] Μέτρα για μείωση τιμών
  • [11] Συνεχίζεται η διαρροή
  • [12] Φονική καταιγίδα

  • [01] Ρεσάλτο του Ισραήλ σε διεθνή νηοπομπή

    Τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί από την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι νεκροί είναι δύο.

    Όπως μεταδίδει ο συνεργάτης του ΑΠΕ-ΜΠΕ Π. Χαρίτος, και σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ, έκαναν χθες το βράδυ (10:15μμ) την πρώτη επαφή με το στόλο των σκαφών που ταξιδεύουν με κατεύθυνση τη Γάζα. Η επαφή έγινε στα 65 ναυτικά μίλια από τη Γάζα και σύμφωνα με τους επιβαίνοντες σε αυτά φέρεται να τους ζητήθηκε διενέργεια νηοψίας από το ναυτικό.

    Την ίδια ώρα έφευγαν τρία ακόμα πολεμικά σκάφη από το λιμάνι της Χάιφας για να ενωθούν με τα υπόλοιπα πλοία.

    Δεν ήταν σαφές αν το Ισραήλ θα προχωρούσε στη νηοψία στα διεθνή χωρικά ύδατα. Άλλωστε για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

    Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ με το οποίο και επικοινώνησε ο Π. Χαρίτος δεν έγινε σχολιασμός της επιχείρησης και δεν διευκρινίστηκε αν αυτή είχε ξεκινήσει. Ωστόσο ισραηλινός αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού είχε αναφέρει ανεπίσημα ότι το ναυτικό επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με τα πλοία και τους ενημέρωσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα και πως εφόσον επιθυμούν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι του Ασντόντ για να δέσουν και να εναποθέσουν το φορτίο τους.

    Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσαν και οι διοργανωτές της αποστολής σύμφωνα με μήνυμά τους στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν ότι τους ζητήθηκε η ταυτότητα των πλοίων και ο προορισμός τους.

    Όπως ανέφερε σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Μέγκα ο κ. Ευάγγελος Πισσιάς, που συμμετέχει στην αποστολή και είναι μέλος της οργάνωσης Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza), υπήρξε επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα. Σημείωσε, δε, ότι το ελληνικό πλοίο αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση εντολή «εάν πρέπει να παραδώσουμε ελληνικό πλοίο με ελληνική σημαία στο Ισραήλ».

    Ο «στολίσκος της ελευθερίας», που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

    Το δίκτυο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς προβάλλει εικόνες από ισραηλινούς καταδρομείς που κατεβαίνουν από ελικόπτερο και αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές σε ένα από τα πλοία, ενώ τραυματίες κείτονταν στο κατάστρωμα.

    Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, τρείς πυραυλάκατοι τύπου Σάαρ απέπλευσαν από τον ισραηλινό λιμένα της Χάιφας για να σταματήσουν τον στολίσκο, τονίζεται από δημοσιογραφικές πηγές.

    Η Τουρκία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση με 16 νεκρούς εναντίον διεθνών πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Είναι απαράδεκτη (η επιχείρηση)...Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. "Καταδικάζουμε τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    "Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Παράλληλα, η ισραηλινή λογοκρισία επέβαλε απαγορεύσεις σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με νεκρούς και τραυματίες που μεταφέρονται στα ισραηλινά νοσοκομεία μετά το συγκεκριμένο επεισόδιο, μεταδίδουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

    Αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τις αρχές του Ισραήλ για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών που μετέχουν στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια.

    Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

    Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ έλαβε οδηγίες να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.

    Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη.

    Επίσης, από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών τέλος σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.-

    [02] Προβλήματα στο λιμάνι

    Δεμένα σήμερα τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ, για το ασφαλιστικό και την άρση του κομποτάζ. Προβλήματα με τον κατάπλου κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι του Πειραιά.

    Η εταιρεία του κρουαζιεροπλοίου Zenith αποφάσισε να αλλάξει το προγραμματισμένο δρομολόγιο και αντί για Πειραιά το πλοίο θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Μάλτας, από όπου θα επιβιβαστούν 1.800 επιβάτες.

    Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, που κάνουν λόγο για απώλειες εκατομμυρίων ευρώ.

    Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να μεριμνήσει για την τάξη στο λιμάνι. Τη συνδρομή της αστυνομίας ζήτησε και το Λιμενικό Σώμα, που έχει την ευθύνη για το λιμάνι, και κατόπιν αυτού στον Πειραιά αναμένονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    [03] Στο επίκεντρο οι αποκρατικοποιήσεις

    Πολύωρη σύσκεψη με αντικείμενο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος , Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, και Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

    Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, είναι η παραχώρηση ποσοστού μετοχών της ΕΥΔΑΠ, η πώληση τμήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ- με το Δημόσιο να διατηρεί το 51% της εταιρίας- η παραχώρηση αεροδρομίων, λιμανιών, εμπορευματικών κέντρων και αυτοκινητοδρόμων, η πώληση των καζίνο και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.

    Από την υλοποίηση του προγράμματος, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να εισπράξει τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ εφέτος.

    Κατά περίπτωση, θα υπάρξουν, πώληση ποσοστού ή του συνόλου εταιριών, αναζήτηση «στρατηγικών επενδυτών» και συμβάσεις παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    [04] Καρατζαφέρης για Εξεταστικές

    Να μη βάζουν «εμπόδια» στις ανακρίσεις ζητά από τους πρώην και νυν αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.

    Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο κ. Καρατζαφέρης υποστηρίζει ότι «υπάρχουν μεγάλα ονόματα, τα οποία δυστυχώς η Πολιτεία δεν βοηθάει στην αποκάλυψή τους. Ούτε ο ΣΔΟΕ ανοίγει τους λογαριασμούς που πρέπει για όσα ξέρουμε ότι υπάρχουν αλλά ούτε και η Τράπεζα της Ελλάδος ανοίγει λογαριασμούς υπευθύνων. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μια κομβική στιγμή για την Δημοκρατία. Εάν τολμήσει ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς, τότε θα ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση αλλιώς η κατάσταση θα καθαρίσει εμάς».

    Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΛΑΟΣ, κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του κ. Σημίτη να πάει στην Εξεταστική, ο κ. Καρατζαφέρης σημειώνει: «Και ο κ. Καραμανλής αρνήθηκεβ¦ Νομίζω ότι αυτή η αλαζονεία πρέπει να ελεγχθεί δεόντως και με πολλή σοβαρότητα. Ουδείς είναι υπεράνω των νόμων. Το Σύνταγμα λέει ότι όλοι είμαστε ίσοι».

    [05] Δήλωση Τσοχατζόπουλου

    Με δήλωση του ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος αναφέρεται σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Καθημερινή» και «Πρώτο Θέμα», που όπως σημειώνει «επιχειρούν να με εκθέσουν στην κοινή γνώμη, δημιουργώντας εντυπώσεις αθέμιτου πλουτισμού μου και επινοώντας σενάρια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης και ειδικότερα με τον τρόπο απόκτησης της κατοικίας εμού και της οικογένειάς μου».

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος προαναγγέλλει την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη κάνει λόγο για «συκοφαντική επίθεση» και «νέα ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησής» του ενώ δηλώνει ότι απέκτησε την κατοικία με «πλήρως διαφανή τρόπο και σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες», που καμία σχέση δεν έχουν «με τα σημερινά πρωτοσέλιδα σενάρια των δύο εφημερίδων».

    Σημειώνει δε, ότι ζει με την οικογένεια του στον δεύτερο όροφο του διατηρητέου ακινήτου, το οποίο, ύστερα από τέσσερα χρόνια διαμονής με ενοίκιο, «επιλέξαμε πρόσφατα με τη σύζυγό μου την αγορά του μέσω τραπεζικού δανεισμού και εγγραφής υποθήκης» και υπενθυμίζει ότι όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά είναι «κατατεθειμένα με διαφάνεια στις αρμόδιες αρχές».

    [06] Βρετανία: Στόχος η μείωση του ελλείμματος

    Η κυβέρνηση συνεργασίας Συντηρητικών/Φιλελευθέρων Δημοκρατών είναι προσηλωμένη στον στόχο της μείωσης του ελλείμματος της χώρας, σε πείσμα της παραίτησης του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών έπειτα από τις αποκαλύψεις των σκανδάλων για τα προσωπικά του έξοδα, τονίζουν σήμερα κυβερνητικά στελέχη.

    Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η παραίτηση του υφυπουργού Ντέιβιντ Λόους δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει τα μέτρα λιτότητας στον έκτακτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει στις 22 Ιουνίου.

    «Πιστεύω πως στις πρώτες τρεις εβδομάδες της ζωής της, η κυβέρνηση έχει αποδείξει την προσήλωσή της στην μείωση του ελλείμματος και του χρέους», τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC o υπουργός Δικαιοσύνης Κεν Κλάρκ.

    Ο Κλαρκ, πρώην επικεφαλής οικονομικού υπουργείου επί κυβερνήσεως των Τόρις, τόνισε πως είναι σαφές στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ μελών του που ανήκουν στους Συντηρητικούς και στους συναδέλφους τους των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

    Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διώρισε τον Ντάνι Αλεξάντερ, πρώην στενού συνεργάτη του ηγέτη των Φιλελευθέρων Νίκ Κλεγκ, ως αντικαταστάτη του Λόους στη δεύτερη στην ιεραρχία θέση του υπουργείου Οικονομικών.

    «Ο Ντάνι έχει την ευστροφία, την ικανότητα, τη δυναμική, που απαιτεί αυτή η δουλειά», τόνισε ο Κλεγκ.

    Η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς επικαλείται στενό συνεργάτη του Κάμερον, ο οποίος διαβεβαιώνει πως «μπορώ με ασφάλεια να τονίσω πως η στρατηγική και οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης συνεργασίας δεν θα μεταβληθούν στο παραμικρό».

    [07] Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

    Κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος χάνει τη ζωή του εξαιτίας νόσων που σχετίζονται με το κάπνισμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον πλανήτη, ενώ κάθε δέκα δευτερόλεπτα ένα άνθρωπος πεθαίνει εξαιτίας νόσων που συνδέονται με το κάπνισμα. Οι καπνιστές ζουν 13 - 14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

    Τα νεαρά κορίτσια σήμερα, σε πολλές χώρες, ξεκινούν το κάπνισμα με την ίδια συχνότητα όπως και τα αγόρια, προειδοποίησε ο ΠΟΥ, με την ευκαιρία της Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, σήμερα 31 Μαΐου.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών σε όλο τον κόσμο είναι άνδρες. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2006 το 40% των ανδρών και το 9% των γυναικών καπνίζουν. Ωστόσο, όσον αφορά τις νεότερες γενιές, στις μισές χώρες όπου έγιναν μελέτες τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνουν ότι το μάρκετινγκ των καπνοβιομηχανιών, ιδίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, απευθύνεται ολοένα και περισσότερο στις γυναίκες καθώς θεωρείται ότι σε αυτόν τον πληθυσμιακό τομέα υπάρχει χώρος για ανάπτυξη.

    Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο από τις συνέπειες του καπνού πεθαίνουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 1,5 εκατομμύριο είναι γυναίκες. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

    Τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού διατηρούν οι Ελληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3-19 Οκτωβρίου 2009 , το 42% των Ελλήνων (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29% (35% άνδρες και 25% γυναίκες). Στην ΕΕ υψηλά ποσοστά θεριακλήδων παρατηρούνται ακόμη στη Βουλγαρία με 39% και στην Ουγγαρία με 38%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ σημειώνονται στη Σουηδία με 16% και τη Φινλανδία με 21%.

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων και το 49% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Όπως προκύπτει ακόμη από την κοινοτική δημοσκόπηση το 39% των πολιτών στην Ελλάδα ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν (35% στην ΕΕ), στους πολίτες 25-39 ετών οι καπνιστές φτάνουν το 54% (37% στην ΕΕ), στους πολίτες 40-54 ετών το 57% (35% στην ΕΕ) και στους άνω των 55 ετών το 23% (17% στην ΕΕ). Οι καπνιστές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι καπνίζουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως (14,4 στην ΕΕ) με τους άνδρες να καπνίζουν 23,8 τσιγάρα την ημέρα (15,7 στην ΕΕ) και τις γυναίκες 18,7 τσιγάρα (12,8 στην ΕΕ).

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, εκτεθειμένο στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας για πάνω από πέντε ώρες την ημέρα δηλώνει το 20% των Ελλήνων και το 5% των πολιτών στην ΕΕ, ενώ το 39% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι δεν εκτίθενται ποτέ στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας (76% στην ΕΕ).

    Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε να το πράξει «μια φορά» (15% στην ΕΕ), «ανάμεσα σε δύο και πέντε φορές» το 5% των Ελλήνων (10% στην ΕΕ) και «πάνω από πέντε φορές» το 1% των Ελλήνων (3% στην ΕΕ).

    Τέλος, το 54% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι την τελευταία φορά που επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα η προσπάθειά τους διήρκεσε «λιγότερο από μια βδομάδα», για το 29% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η προσπάθεια κράτησε «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και για το 15% των Ελλήνων και το 19% στην ΕΕ «πάνω από δύο μήνες».

    [08] "Τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία"

    Στους απόηχους της κατάθεσης Μαντέλη και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιούργησε η δημόσια αποδοκιμασία από τον κ. Αντώνη Σαμαρά των κ.κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, Θεόδωρου Ρουσόπουλου και Γιώργου Βουλγαράκη διεξήχθησαν οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ.

    Οι εκλογές αφορούσαν τα συμβούλια των Τοπικών Οργανώσεων και τους προέδρους των Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ στη δήλωσή του έκανε λόγο για ένα μεγάλο και τολμηρό άνοιγμα στην κοινωνία καθώς, όπως είπε, η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες ανοίγματος προς την ελληνική κοινωνία.

    «Αφού η ΝΔ αποφάσισε να ανοιχτεί και να προσφύγει στην κοινωνία για να εκλέξει τον αρχηγό της, μετά τον αρχηγό της νεολαίας, εκλέγει τον πρόεδρο της κάθε νομαρχιακής επιτροπής και της κάθε τοπικής επιτροπής. Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα κι είμαστε περήφανοι που είμαστε το μόνο κόμμα που έχει προχωρήσει σε τέτοιες διαδικασίες ανοίγματος προς την ελληνική κοινωνία", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

    Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι η εκλογή των νέων διοικήσων των οργανώσεων του κόμματος αποτελεί συνέχεια της "κινηματικής διαδικασίας της ανάδειξης του προέδρου κ. Σαμαρά".

    Ο κ. Σαμαράς απάντησε πολιτικά με τις δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή. Συνεργάτες του λένε ότι "με τις ενέργειές του ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέση με φαινόμενα και πρόσωπα που πλήγωσαν την παράταξη, δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν μπαίνει σε λογικές συμψηφισμού υποθέσεων για να καλύψει οποιονδήποτε". Η δήλωσή του ήταν σαφής: "Αν δεν το έχετε καταλάβει εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μία καινούργια ΝΔ. Δεν απολογούμαι για το χθες. Δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη, Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου. Όποιος έχει βλάψει την παράταξη δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα".

    Εκείνο που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση πάντως ήταν η αποδοκιμασία του κ. Ρουσόπουλου με δεδομένο ότι ήταν στενός συνεργάτης του κ. Κώστα Καραμανλή επί σειρά ετών.

    Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε μία ακόμη κίνηση, ανακοίνωσε την συγκρότηση της Επιτροπής για την Διαρκή Αξιολόγηση των βουλευτών της ΝΔ. Σε αυτή θα συμμετέχουν με τον θεσμικό τους ρόλο ο γραμματέας του κόμματος, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής". Η σύσταση της Επιτροπής ερμηνεύεται ως ένα σήμα σε πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν αμφιλεγόμενη πολιτική συμπεριφορά και είναι αντιδημοφιλή να αποσυρθούν από μόνα τους και να μην ζητήσουν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

    Ευρύτερη πολιτική αίσθηση όμως προκάλεσε η απόφαση του κ. Σαμαρά να ζητήσει η ΝΔ την κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Ζίμενς. Η απόφαση προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση του πρώην πρωθυπουργού με τη ΝΔ. Ο κ. Σημίτης, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι "το ζητούμενο είναι η αλήθεια και όχι η προσωπική ή η κομματική αντιπαράθεση. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απλώς και μόνο σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά. Η εξεταστική επιτροπή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα". Η ΝΔ αντέδρασε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ.Σημίτης ενοχλείται από την πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να κλητευθεί ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens" και καταλήγει: "Η Νέα Δημοκρατία δεν ενοχοποιεί και δεν στοχοποιεί κανέναν. Θεωρεί, όμως, ότι έχουμε όλοι καθήκον να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στο να διαλευκανθούν όλες οι δύσοσμες και σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις, που ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο δημόσιο βίο".

    Συνεργάτες του κ. Σαμαρά σημείωναν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει το αίσθημα της κομματικής βάσης της ΝΔ επεκτείνοντας την διερεύνηση των σκανδάλων στην περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σημίτη. Επίσης, ότι δείχνει πως δεν θα αντιταχθεί αν το ΠΑΣΟΚ καλέσει τον κ. Καραμανλή να καταθέσει στις Εξεταστικές Επιτροπές που διερευνούν τις υποθέσεις Ζίμενς και Βατοπεδίου καθώς και για την Οικονομία αν τελικά το αποφασίσει η κυβερνητική πλειοψηφία. Οι ενέργειες του κ. Σαμαρά έχουν προκαλέσει σκιές στις σχέσεις του με τον κ. Καραμανλή οποίος θα προτιμούσε διαφορετική αντιμετώπιση και μεγαλύτερη κάλυψη.

    [09] Με αντιπροσωπεία Αγίου 'Ορους

    Με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους μετά την ορκωμοσία του νέου Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αριστείδη Κασμίρογλου, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στη 1.30 το μεσημέρι.

    Στη συνέχεια, θα δεχθεί το προεδρείο της Ομογενειακής Οργάνωσης American Hellenic Institute.

    Ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε απλά να διευθετήσουμε «μικροζητήματα» αλλά να προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές, υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Είπε ότι η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος το οποίο «θεραπεύουμε» με πολύ σημαντικές αλλαγές.

    "Πήραμε έκτακτα μέτρα για να σώσουμε την Ελλάδα, προχωράμε σε ανατροπές οι οποίες έχουν μπει και στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος", επεσήμανε.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ανταποκριθεί «στο κάλεσμά μας» για να χτυπηθεί η διαφθορά, «επέλεξε την σιωπή και την συγκάλυψη με αποτέλεσμα τα πλήγματα στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας».

    «Αυτά πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνουν τα αυτονόητα» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για νοοτροπίες που επιμένουν και για κατεστημένα που αντιδρούν, και τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αναφορές του αυτές δεν γίνονται για να κατηγορήσει ολόκληρα τμήματα του ελληνικού λαού, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε ευθύνη για το παρελθόν, αλλά η μεγαλύτερη έγκειται στο να αλλάξουμε».

    «Υπάρχει δικαιολογημένη οργή, όμως η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα πρέπει να γίνουν δύναμη αλλαγής νοοτροπιών και θεσμών που πρέπει να γίνουν διαφανείς και σύγχρονοι» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για βγεί η χώρα από την σήψη και να τελειώνει με την διαφθορά «όπου κι αν βρίσκεται» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν μένει στα προσχήματα και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το χτύπημα της διαφθοράς, ζήτημα δημοκρατίας και ταυτόχρονα ζήτημα εθνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό.

    [10] Μέτρα για μείωση τιμών

    Την Τετάρτη περνάει από τη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη από το βήμα της Ημερίδας «Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης», που διεξήχθη στο πλαίσιο της 19ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης ΘΡΑΚΗ 2010, σημειώνοντας ότι με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο περιμένει το προσεχές διάστημα οι τιμές να μειωθούν στην αγορά 20%.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο για την μείωση της γραφειοκρατίας η υπουργός υπενθύμισε ότι με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, από 38 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται για να ιδρύσει κάποιος μια επιχείρηση, θα απαιτείται 1 βήμα σε 1 μέρα, με την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ (Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων), με τη διασύνδεση υπηρεσιών μιας στάσης, που είναι τα ΚΕΠ, οι συμβολαιογράφοι και τα Επιμελητήρια, με το TAXIS και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έτσι ώστε κάποιος που θέλει να ιδρύσει μια επιχείρηση να το κάνει γρήγορα και με χαμηλό κόστος, με 75% λιγότερο κόστος απβ ότι το κάνει τώρα.

    Το επόμενο βήμα είναι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Μέσα στους επόμενους ένα ή δυο μήνες , όπως είπε η υπουργός, περνάει το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά στις μεγάλες επενδύσεις. Ένα πλαίσιο ταχείας αδειοδότησης μεγάλων έργων, μεγάλων επενδύσεων. Και αμέσως μετά, έρχεται το τρίτο νομοσχέδιο για την απλούστευση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης πάσης φύσεως επενδύσεων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα ενισχύει πραγματικά την υγιή επιχειρηματικότητα στον τόπο μας», σημείωσε η υπουργός.

    Η κ. Κατσέλη απολογιστικά αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την ρευστότητα των επιχειρήσεων είπε ότι από το Δεκέμβριο, που πέρασε ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών, από τις ρυθμίσεις του ωφελήθηκαν 27.000 επιχειρήσεις.

    Ανέφερε ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη «τρέχει» ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που φτάνει περίπου στα 700 εκ. ευρώ ενώ, γενικότερα, αυτή τη στιγμή και μέχρι τον Ιούνιο - Ιούλιο τρέχουν προγράμματα περίπου 2 δις από το ΕΣΠΑ. «Προγράμματα στοχευμένα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη μεταποίηση, στο εμπόριο και την Πράσινη Ανάπτυξη, ενώ, πολύ σύντομα, τον επόμενο μήνα, θα βγάλουμε και ειδικά προγράμματα για εξαγωγικές επιχειρήσεις, ουσιαστικά για τη στήριξη της εξωστρέφειας», γνωστοποίησε η υπουργός.

    Υπενθύμισε ότι μετά τα δυο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες μέρες το πρόγραμμα που θα αφορά στις εξαγωγικές επιχειρήσεις θα είναι μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί η δανειοδότηση αυτών ενώ παράλληλα, και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μπαίνουν περίπου 600 εκ. στο ΤΕΜΠΜΕ για σχετικά χαμηλότοκα δάνεια, τα οποία θα ενισχύσουν τη μόχλευση στην αγορά.

    Για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά η υπουργός ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

    «Υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και εναρμονισμένες πρακτικές σε όλο το φάσμα της αγοράς και με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις διευκολύνουμε την είσοδο και προχωράμε στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων.

    Αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ψηφιακής σύγκλισης για μεγάλες παρεμβάσεις, που εξοικονομούν πόρους και αυξάνουν τη διαφάνεια. Και είναι ιδιαίτερη η συγκίνηση και η χαρά, διότι την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει το πρώτο έργο για τις ηλεκτρονικές προμήθειες. Είναι στόχος μας μέσα σε ένα χρόνο οι προμήθειες να γίνονται ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να είναι αδιάβλητες και να υπάρχει πολύ χαμηλό κόστος.

    Θα μπορούσα να μιλήσω πολύ για την αγορά, για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών και την ενεργοποίηση του Νόμου 3728/08, για τη θεσμική κατοχύρωση καθαρών τιμών χονδρικής - διότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά είναι ότι δεν έχουμε καθαρές τιμές ούτε από τους χονδρέμπορους στους λιανέμπορους ούτε από το λιανέμπορο στον καταναλωτή».

    «Επομένως, με αγορανομικές διατάξεις που έρχονται λέμε ``καθαρές τιμές``, ``όλα πάνω στο τιμολόγιο``, κάτι που θα αποτελέσει ένα μεγάλο εξυγιαντικό μέτρο για την αγορά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές, όπως υπολογίζουμε, γύρω στο 20%, αν όχι και περισσότερο. Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, υιοθετούμε μέτρα και πολιτικές για την πλήρη διαφάνεια των παροχών του λιανεμπορίου, κυρίως για τη θεσμοθέτηση ειδικού τιμοκαταλόγου, για τη διασφάλιση της παρουσίας στο ράφι, τις προβολές, τις υπηρεσίες κ.α.», συμπλήρωσε η υπουργός.

    [11] Συνεχίζεται η διαρροή

    Η ποσότητα πετρελαίου και αερίου από την πλατφόρμα της πετρελαικής εταιρείας ΒΡ που έχει υποστεί ζημιά, στον Κόλπο του Μεξικού μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% ενώ οι προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή συνεχίζονται χωρίς επιτυχία, ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνάντηση με αξιωματούχους της κυβέρνησής του και ειδικούς επιστήμονες και συζήτησαν τις μέχρι τώρα ανεπιτυχείς προσπάθειες της ΒΡ να ανακόψει την συνεχή ροή του πετρελαίου στη θάλασσα και ειδικά την τελυταία προσπάθεια να τοποθετηθεί ένας ειδικός μηχανισμός-σωλήνας που θα συλλέγει ικανή ποσότητα πετρελαίου και θα το μεταφέρει σε ένα πετρελαιοφόρο πλοίο που βρίσκεται στο σημείο .

    "Μια νέα προσπάθεια της ΒΡ πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα Δευτέρα ή την Τρίτη" αναφέρεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς.

    Οι προσπάθειες θα τριπλασιαστούν ανέφερε από την πλευρά του ο ναύαρχος Τ. Αλεν που εποπτεύει τις προσπάθειες καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής του Κόλπου του Μεξικού.

    Η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού από την πετρελαιοπηγή της BP μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο και η αμερικανική κυβέρνηση "προετοιμάζεται για το χειρότερο", δήλωσε η Κάρολ Μπράουνερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.

    Μιλώντας στην εκπομπή "Face the Nation" του τηλεοπτικού δικτύου CBS η Μπράουνερ δήλωσε: "Μπορεί να διαρρέει πετρέλαιο μέχρι τον Αύγουστο οπότε και θα τελειώσει η κατασκευή της ανακουφιστικής γεώτρησης (relief well)".

    Η Μπράουνερ πρόσθεσε ότι η τελευταία προσπάθεια της BP να περιορίσει τη διαρροή ακόμα κι αν πετύχει δεν θα προσφέρει μόνιμη λύση, ούτε θα αποτρέψει κάποια ποσότητα πετρελαίου να διαρρέει στη θάλασσα.

    "Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Έχουμε προετοιμαστεί από την αρχή", υπογράμμισε.

    Ο γενικός διευθυντής της BP Μπομπ Ντάντλεϊ, από τη μεριά του, δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να περιορίσει τη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού "τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο" αναμένοντας την ολοκλήρωση της ανακουφιστικής γεώτρησης.

    "Είμαστε απογοητευμένοι. Δεν μπορέσαμε να ελέγξουμε τη ροή της πετρελαιοπηγής. Η διαρροή ήταν πολύ μεγάλη", δήλωσε ο Ντάντλεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μετά τη αποτυχία της επιχείρησης φραγής του πηγαδιού της πετρελαιοπηγής με την έγχυση τσιμέντου και υγρών.

    "Αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τη ροή του πηγαδιού από τώρα και μέχρι τον Αύγουστο και καταφέρουμε το πετρέλαιο να μη διαρρέει στη θάλλασα, θα είναι πολύ θετικό. Στη συνέχεια αν καταφέρουμε να σταματήσουμε εντελώς τη διαρροή χάρη στην ανακουφιστική γεώτρηση, θα είναι επίσης ένα καλό νεό", πρόσθεσε ο Ντάντλεϊ.

    Η BP έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για να σταματήσει εντελώς τη διαρροή πετρελαίου στην κατασκευή ανακουφιστικών γεωτρήσεων που θα είναι έτοιμες τον Αύγουστο.

    [12] Φονική καταιγίδα

    Τουλάχιστον 100 είναι οι νεκροί, ενώ σε πολλές χιλιάδες ανέρχονται οι πληγέντες από την επέλαση της τροπικής καταιγίδας Άγκαθα στην κεντρική Αμερική, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

    Σε 73 ανέρχονται οι νεκροί, ενώ οι πληγέντες φθάνουν τους 75.000 στη Γουατεμάλα, το κράτος της περιοχής που επλήγη περισσότερο από την καταιγίδα, όπως ανακοίνωσαν χθες βράδυ οι αρχές της χώρας.

    Από την πλευρά της, η εφημερίδα Πρένσα Λίμπρε τονίζει στην ιστοσελίδα της πως οι νεκροί ανέρχονται στους 80. Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 40 νεκρούς.

    Η δεινότερα πληγείσα κοινότητα είναι το Σαν Αντόνιο Παλόπο, όπου οι βροχές προκάλεσαν κατολίσθηση εδαφών, οι οποίες παρέσυραν 25 κατοικίες, με αποτέλεσμα 15 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Αντρές Κούμες.

    Οι αρχές διεμήνυσαν πως οι σοροί των νεκρών θα θάπτονται αμέσως, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι επιδημίες. Το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας θα παραμείνει κλειστό για το επόμενο πενθήμερο.

    Στο γειτονικό Σαλβαδόρ, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Χόρχε Μελέντες ανακοίνωσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και δήλωσε πως άλλοι δύο αγνοούνται μετά το πέρασμα της Άγκαθα από τη χώρα. Ο πρόεδρος Μαουρίσιο Φούνες κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «κρίσιμη».

    Στην Ονδούρα αναφέρθηκαν οκτώ νεκροί και πολλές χιλιάδες είναι οι πληγέντες, ενώ σημαντικές είναι και οι υλικές ζημιές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 May 2010 - 6:30:35 UTC