Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα τελειώσουμε με τη διαφθορά"
  • [02] Στον εισαγγελέα τα "πόθεν έσχες" του Τ. Μαντέλη
  • [03] Ημερήσια ατζέντα: 29/5/2010
  • [04] Αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό
  • [05] Ψηφίστηκε και επί των άρθρων
  • [06] Πανεργατικό συλλαλητήριο

  • [01] "Θα τελειώσουμε με τη διαφθορά"

    Ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε απλά να διευθετήσουμε «μικροζητήματα» αλλά να προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλες αλλαγές, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε ομιλία του στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) Ροδόπης, στην Κομοτηνή την οποία επισκέπτεται από το πρωί επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η οικονομία είναι το σύμπτωμα του προβλήματος ενώ το μεγάλο πρόβλημα είναι η λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος το οποίο «θεραπεύουμε» με πολύ σημαντικές αλλαγές.

    "Πήραμε έκτακτα μέτρα για να σώσουμε την Ελλάδα, προχωράμε σε ανατροπές οι οποίες έχουν μπει και στο μνημόνιο που έχουμε υπογράψει είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος", επεσήμανε.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ανταποκριθεί «στο κάλεσμά μας» για να χτυπηθεί η διαφθορά, «επέλεξε την σιωπή και την συγκάλυψη με αποτέλεσμα τα πλήγματα στο πολιτικό σύστημα, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας».

    «Αυτά πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός και χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να γίνουν τα αυτονόητα» είπε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο για νοοτροπίες που επιμένουν και για κατεστημένα που αντιδρούν, και τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αναφορές του αυτές δεν γίνονται για να κατηγορήσει ολόκληρα τμήματα του ελληνικού λαού, προσθέτοντας ότι «όλοι έχουμε ευθύνη για το παρελθόν, αλλά η μεγαλύτερη έγκειται στο να αλλάξουμε».

    «Υπάρχει δικαιολογημένη οργή, όμως η οργή και η διαμαρτυρία από μόνες τους δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα πρέπει να γίνουν δύναμη αλλαγής νοοτροπιών και θεσμών που πρέπει να γίνουν διαφανείς και σύγχρονοι» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για βγεί η χώρα από την σήψη και να τελειώνει με την διαφθορά «όπου κι αν βρίσκεται» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν μένει στα προσχήματα και αυτό το καταλαβαίνουν οι πολίτες ακόμα και αν κάποιοι το αμφισβητούν.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το χτύπημα της διαφθοράς, ζήτημα δημοκρατίας και ταυτόχρονα ζήτημα εθνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό.

    Δάνειο 61 εκ ευρώ στην «Ενωμένη Κλωστουφαντουργία»

    Η ανάπτυξη είναι το «κλειδί» και η περιφερειακή ανάπτυξη οδηγός για την οικονομία τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την εγγύηση του δημοσίου στο κοινοπρακτικό, από πέντε τράπεζες, δάνειο, ύψους 61 εκ Ευρώ προς την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» ώστε να αναταθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και να προχωρήσει σε παραγωγικές δράσεις μέσω του νέου επιχειρηματικού της σχεδίου.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία απασχολούσε 600 εργαζόμενους, και ευκαιρίας δοθείσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η αποβιομηχάνιση μιας περιοχής συνιστά μείζον πρόβλημα και βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει και τις επιχειρήσεις και τους ανέργους, τους δεύτερους με μια σειρά προγραμμάτων.

    [02] Στον εισαγγελέα τα "πόθεν έσχες" του Τ. Μαντέλη

    Σε ομόφωνη απόφαση για ενδελεχή έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλλη, ύστερα από την ομολογία του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens ότι πήρε το 1998 200.000 μάρκα ως "εκλογική χορηγία", κατέληξε η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών που συνεδρίασε στη Βουλή.

    Ταυτόχρονα όμως αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ' ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

    Η κοινή απόφαση προβλέπει επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης "πόθεν έσχες" του πρώην υπουργού, καθώς και άνοιγμα και έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, ύστερα από άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Η σχετική έγγραφη παραγγελία δόθηκε με ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

    Δεύτερη κίνηση θα είναι να αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραγγελία για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού μέχρι του ποσού της "χορηγίας", αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού.

    Ηδη, ο λογαριασμός έχει δεσμευθεί με απόφαση της εξεταστικής επιτροπής με τη λήξη της εξέτασης του πρώην υπουργού.

    Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

    Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων "πόθεν έσχες" του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

    Στο μεταξύ, οι Ειδικοί Εφέτες Ανακριτές της υπόθεσης της Siemens, Μ. Νικολακέα και Ι. Φιοράκης, αναμένεται να συντάξουν και να αποστείλουν κατηγορητήριο στον Τ.Μαντέλη, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου ο πρώην υπουργός να λογοδοτήσει για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Οι Εφέτες μελετούν τα στοιχεία των καταθέσεων, που έδωσαν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, τόσο ο ίδιος ο πρώην υπουργός, όσο και ο επιχειρηματίας κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο, επίσης, θα συνταχθεί ανάλογο κατηγορητήριο.

    Στο πρόσωπο του κ. Τσουγκράνη ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα με το όνομα «Α RΟΚΟS», στον οποίο έχουν εμβαστεί ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με αποδέκτη τον κ. Μαντέλη.

    Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας , ζήτησε την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens.

    Χθες, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων απο παράνομη δραστηριότητα σε βάρος του Τάσου Μαντέλη, στον οποίο απαγορεύθηκε η έξοδος απο τη χώρα.

    Διαψεύδει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε λογαριασμούς που διατηρούσε στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ο πρώην Υπουργός Τάσος Μαντέλης, είναι απολύτως αναληθή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

    Δηλώσεις Γ. Πεταλωτή

    Αρμοδιότητα για κλήση μαρτύρων έχουν οι εξεταστικές επιτροπές, απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα της ΝΔ να κληθεί στην επιτροπή για τη Siemens ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Σε κανέναν δεν διαφεύγει ότι η ΝΔ λίγο αργά ενδιαφέρθηκε για τη διαφάνεια, όταν εκείνη ήταν που συντόνισε και κάλυψε το Βατοπέδι, αποχωρώντας ως κυβερνητική πλειοψηφία, τρεις φορές από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι η ΝΔ προσπαθώντας να δείξει ενδιαφέρον για τη διαφάνεια διέγραψε τον κ. Αρ. Παυλίδη επτά μήνες μετά τις εκλογές, αφού πρώτα φρόντισε, κλείνοντας τη Βουλή, να παραγράψει όλα τα σκάνδαλα των υπουργών της.

    Εμείς, την επομένη των εκλογών, μιλήσαμε για διαφάνεια, εμείς προτείναμε τη σύσταση όλων των εξεταστικών επιτροπών, ακόμα και εκεί που υπήρχαν υπόνοιες για παλαιότερα στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ατιμωρησία και συγκάλυψη της διαφθοράς.

    Το ποιος έχει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διαφάνεια, ο λαός το γνωρίζει, είπε ο εκπρόσωπος.

    [03] Ημερήσια ατζέντα: 29/5/2010

    09:30:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Η οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, διοργανώνουν ΗΜΕΡΙΔΑ με Θέμα: "Οι θησαυροί της Βορείου Ελλάδος" στο ξενοδοχείο ΤΗΕ ΜΕΤ στη Θεσσαλονίκη. Η Ημερίδα θα πραγματευτεί την αξιοποίηση του υπεδάφους της Βορείου Ελλάδος.

    10:00:00 Κομοτηνή Ελλάδα Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, θα πραγματοποιήσει στις 10:00 επίσκεψη στους παραγωγικούς χώρους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας Α.Ε. στην Κομοτηνή. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα "Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης" , που διεξάγεται στο πλαίσιο της 19ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης ΘΡΑΚΗ 2010 (Ξενοδοχείο Arcadia, 18.30), ο Γιώργος Πεταλωτής θα απευθύνει χαιρετισμό και θα ανοίξει τις εργασίες της ημερίδας με ομιλία του.

    10:30:00 Κομοτηνή Ελλάδα Συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ στην Κομοτηνή.

    12:00:00 Κομοτηνή ΕΒΕ Ροδόπης Ελλάδα Σύσκεψη, παρουσία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη - Κομοτηνή

    13:30:00 Αλεξανδρούπολη Ελλάδα Περιοδεία του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη στην Αλεξανδρούπολη. Συνέντευξη Τύπου.

    15:15:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Συνέντευξη Τύπου Μάικλ Δουκάκη- Κολέγιο "Ανατόλια"

    19:00:00 Θεσσαλονίκη Ελλάδα Εκδήλωση: Προσπαθώ να περπατήσω στο κέντρο της Θεσσαλονίκης", στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ. Πόσο εφικτό είναι για ένα άτομο με αναπηρία να κινηθεί στους πιο προνομιούχους και προικισμένους πεζόδρομους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και να φτάσει μέχρι τη θάλασσα; Πόσο εφικτό είναι για μια μητέρα με παιδικό καροτσάκι, για δυο μικρά παιδιά, για έναν ηλικιωμένο ή για ένα νεαρό "αρτιμελές και υγιές" ζευγάρι να κάνει το ίδιο;

    Λαμία Ελλάδα Εκδήλωση με θέμα "Εφαρμογή των κανόνων των ιατροδικαστικών πράξεων". Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Ετους Διαφάνειας.

    Θεσσαλονίκη Ελλάδα Thessaloniki Urban Festival 2010. Στον άξονα του πεζόδρομου της Δ. Γούναρη από τη Ροτόντα ως τη θάλασσα, διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ένα φεστιβάλ αστικού χώρου καλλιτεχνικό, ακτιβιστικό, οικολογικό, συμμετοχικό, μια ανοιξιάτικη γιορτή για τη ζωή στην πόλη, ένα παιχνίδι έκφρασης και παρέμβασης στον δημόσιο χώρο.

    Αθλητική ατζέντα

    Σαμόκοφ Βουλγαρία Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Γυναικών 2011 (2ο τουρνουά-ΣΤ΄ όμιλος, 2η ημέρα):

    16.30 Ελλάδα - Πορτογαλία

    19.00 Βουλγαρία - Φινλανδία

    Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (Πλέι Οφ, «μικρός τελικός», 2ος Αγώνας)

    17.00 Πανελλήνιος-Μαρούσι

    Μπάσκετ-Α2 ανδρών-30η αγωνιστική

    17:30 Αρκαδικός-ΚΑΟ Δράμας

    17:30 Ίκαρος/Έσπερος-Αμύντας

    17:30 ΟΦΗ-Παγκράτι

    17:30 Δάφνη-Αιγάλεω

    17:30 Ίκαροι Σερρών-Ξάνθη

    17:30 Ηρακλής-ΑΓΟ Ρεθύμνου

    17:30 Νήαρ Ηστ-Ολυμπιάδα Πατρών

    17:30 Ερμής Λαγκαδά-Ερμής Περάματος

    14:00:00 Κωνσταντινούπολη Τουρκία Αυτοκίνητο-Φόρμουλα Ένα-Επίσημα δοκιμαστικά γκραν πρι Τουρκίας (7ος αγώνας της χρονιάς)

    Ποδόσφαιρο-Γ' Εθνική (μπαράζ ανόδου): Βύζας Μεγάρων-Τρίκαλα

    Ηράκλειο Ελλάδα Βόλεϊ-Ευρωπαϊκό Ανδρών 2011 (2ο τουρνουά-Β΄ όμιλος, 2η ημέρα):

    18.00 Λετονία - Φινλανδία

    20.30 Βρετανία - Ελλάδα

    17:00:00 Ηράκλειο Ελλάδα Υδατοσφαίριση-Α2 ανδρών (19η ημέρα): ΟΦΗ-ΝΟ Σύρου

    Υδατοσφαίριση-Α1 ανδρών (Πλέι οφ, Α΄ φάση, 2οι αγώνες):

    15.00 Παλ. Φάληρο-ΠΑΟΚ

    18.00 Παναθηναϊκός-Βουλιαγμένη

    Λαμία Ελλάδα Χάντμπολ-Κύπελλο ανδρών (Φάιναλ φορ, ημιτελκοί):

    15:00 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

    17:00 Βριλήσσια-ΑΣΕ Δούκα

    [04] Αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό

    Να διαβουλευτούν μεταξύ τους, αφού η ΓΣΕΕ δεν προσέρχεται στο διάλογο και μετά να του καταθέσουν ένα εξειδικευμένο πλαίσιο με τις προτάσεις τους για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, το οποίο θα υιοθετήσει, αρκεί να μην παραβιάζεται το μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα - ο οποίος είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση - ότι μπλοφάρει σχετικά με τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά, ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι «έχω συναίσθηση του τι λέω και ναι, έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ότι είναι εκτός μνημονίου".

    Ο Α. Λοβέρδος χαρακτήρισε ανεύθυνους, ανορθολογικούς και ψευδείς τους ισχυρισμούς που ακούγονται εκτός Βουλής περί αντισυνταγματικότητας των αλλαγών για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

    Ο Υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι η συζήτηση με την τρόικα γίνεται στη βάση του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας, ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει μια πρόσθετη δυσκολία πάνω σε προτάσεις που είναι έξω από το πλαίσιο αυτό, ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχουμε ιερή υποχρέωση να διαπραγματευτούμε ό,τι δεν υπάρχει στα συμφωνηθέντα και αυτό αφορά και το θέμα των εργασιακών σχέσεων».

    Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που μίλησε για «πονηριές» του υπουργού και επικοινωνιακά τεχνάσματα, καλώντας τον κ.Λοβέρδο "να μην υπογράψει τα καταστροφικά για την κοινωνία μέτρα και να παραιτηθεί".

    «Σας βλέπω διαρκώς το τελευταίο διάστημα, σε όλα τα κανάλια, να είστε πότε λυπημένος, πότε θυμωμένος και πότε εξοργισμένος. Αναρωτιέμαι τι είστε; Σε κρίση συνειδήσεως ή το παίζετε έτσι γιατί αυτά που προωθείτε είναι καταστροφή για την κοινωνία; Αν είστε, όμως, σε κρίση συνείδησης υπάρχει μόνο μια λύση. Και δεν είναι φυγομαχία. Δεν τα υπογράφετε και πηγαίνετε δίπλα στους διαδηλωτές μαζί με τους άνεργους και τους συνταξιούχους», τόνισε ο Τσίπρας.

    Πρόταση Καρατζαφέρη για σύσκεψη αρχηγών με τη συμμετοχή Σημίτη-Καραμανλή

    Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Κώστα Σημίτη προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση τόσο σε ότι αφορά τη διαφθορά όσο και το πώς εκτοξεύτηκε το χρέος της χώρας στα ύψη.

    «Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι ενδιαφέρεται και ανταποκρίνεται σε προτάσεις για συναντήσεις πολιτικών αρχηγών και συσκέψεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η πρόταση σας θα ληφθεί σοβαρά υπόψη και μπορεί να την περιλάβει μεταξύ των λύσεων στο δυσάρεστο πολιτικό κλίμα που επικρατεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ Πάγκαλος.

    [05] Ψηφίστηκε και επί των άρθρων

    Σε συζήτηση πρόκειται να καλέσει η κυβέρνηση τα κόμματα για το θέμα του εκλογικού συστήματος ανάδειξης δημοτικών και περιφερειακών αρχών εντός του Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, κατά την ψήφιση του «Καλλικράτη» και στα άρθρα.

    Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε σε έξι πολύωρες συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

    Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει με την πάγια θέση της (όπως αυτή, άλλωστε, ψηφίστηκε στον "Καλλικράτη" και ορίζει ποσοστό εκλογής για δημάρχους και περιφερειάρχες το 50% συν μία ψήφο) αλλά καθιστά σαφές σε όλα τα κόμματα ότι θα τους ζητηθεί να εξεύρουν κοινό σημείο συνάντησης, επιδιώκοντας και εξαντλώντας κάθε περιθώριο να υπάρξει ένα κοινό ενιαίο και πάγιο σύστημα για την εκλογή και στην αυτοδιοίκηση αβ και ββ βαθμού.

    Ο Γ. Ραγκούσης επανέλαβε την θέση της κυβέρνησης - που ψηφίστηκε και στο νομοσχέδιο - για ένα σύστημα δύο γύρων για την διασφάλιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.

    «Έγινε μεγάλη συζήτηση και με τα κόμματα της Αριστεράς τα οποία έχουν την πάγια θέση τους για απλή αναλογική και συζήτηση που προκλήθηκε από την άποψη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με την πρόταση για την ανάδειξη με ποσοστό 42% από την πρώτη εκλογή. Θέλω να γνωρίζει η Βουλή και τα κόμματα ότι έχουμε πραγματική και ειλικρινή διάθεση - και είμαστε αποφασισμένοι να την αποδείξουμε - για συναντίληψη, συναπόφαση και συνάντηση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Δηλώνω ότι το προσεχές διάστημα θα κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος πάνω σε αυτό το θέμα, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση είτε για τις επόμενες δημοτικές εκλογές είτε για γενικά για τις δημοτικές εκλογές που διαμορφώνεται σε ένα πάγιο σύστημα».

    «Θεωρούμε καλοδεχούμενη τη συζήτηση», απάντησε εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Χρήστος Ζώης αλλά ξεκαθάρισε ότι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ποσοστό εκκίνησης από το 42%.

    «Αν η σημερινή σας δήλωση προετοιμάζει το έδαφος για μια αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη. Αν όμως ρίχνετε μια φωτοβολίδα, ή ψαρεύετε σε θολά νερά για να δείτε αντιδράσεις χωρίς να έχετε σαφέστερη θέση, τότε απλά κερδίζετε χρόνο για να δείτε ποιο θα είναι το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο θα κληθείτε να δώσετε ως κόμμα τον αγώνα στις επόμενες δημοτικές εκλογές», είπε ο κ. Ζώης.

    [06] Πανεργατικό συλλαλητήριο

    Το αίτημα του υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά απέρριψε η ΓΣΕΕ στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθόρισε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων, αλλά και δράσεων της συνομοσπονδίας με βάση τα καίρια θέματα, που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως η ΕΓΣΣΕ, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα οικονομικά, και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει την εκτελεστική επιτροπή της συνομοσπονδίας για την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις.

    Σε άμεση προτεραιότητα, όπως τονίζει η ΓΣΕΕ, τίθεται η διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της τρόικας, τις οποίες υιοθετεί η κυβέρνηση. Επίσης, η συνομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, για παραβίαση συνθηκών και νόμων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο διεθνές γραφείο εργασίας, αλλά και σε ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΓΣΕΕ έχει λάβει ήδη απόφαση για την πραγματοποίηση, από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, πανεργατικού συλλαλητηρίου, το Σάββατο 5 Ιουνίου 2010, στην πλατεία Κοτζιά, στις 11:00 πμ.

    ΠΝΟ: Νέα 24ωρη τη Δευτέρα 31 Μαΐου

    Δεν θα καταπλεύσει την προσεχή Δευτέρα, ημέρα της απεργίας που έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), το κρουαζιερόπλοιο "Zenith". Στο μεταξύ αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού προκάλεσε η απεργία της ΠΝΟ με τον φόβο να εγκλωβιστούν τουλάχιστον έξι χιλιάδες επιβάτες από πέντε άλλα κρουαζιερόπλοια που αναμένονται την Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 29 May 2010 - 4:30:30 UTC