Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαμαρτυρίες για τον "Καλλικράτη"
  • [02] Απεργία πείνας περιπτερούχων
  • [03] Εμπλοκή Τ.Μαντέλη
  • [04] Η έκθεση του ΟΟΣΑ
  • [05] Ερώτηση για την οικονομία
  • [06] Σε θετικό κλίμα

  • [01] Διαμαρτυρίες για τον "Καλλικράτη"

    Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν πολλοί αιρετοί και φορείς αυτοδιοίκησης, που διαφωνούν με το χωροταξικό του Καλλικράτη.

    Ειδικότερα, διαδηλώνουν ο δήμος Ελληνικού, που αρνείται να συνενωθεί με την Αργυρούπολη, ο δήμος Αμφίκλειας, που αρνείται να δεχθεί ως έδρα του νέου Καλλικράτειου δήμου την Κάτω Τιθορέα, ο δήμος Καστελίου, που αρνείται να ενωθεί με το Ηράκλειο, ο δήμος Μυκηνών, που διαμαρτύρεται για την υπαγωγή του στον δήμο Αργους, οι δήμοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών, αλλά και οι δήμοι Βασιλικής στα Ιωάννινα, Καστανιάς και Παληοκάστρου.

    «Όχι» σε έναν δήμο «γίγαντα», είπαν το πρωί και οι κάτοικοι της Κύμης, που απέκλεισαν τη γέφυρα της Χαλκίδας και ακολούθως, επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία, προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαδήλωση έξω από τη Βουλή. Οι κάτοικοι της Κύμης διαμαρτύρονται, καθώς -όπως υποστηρίζουν- με τον νέο Καλλικράτειο δήμο δημιουργείται μία αυτοδιοικητική μονάδα μεγάλης έκτασης, η οποία θα περιλαμβάνει τουάχιστον 100 χωριά και θα εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά από το δημαρχείο της Μενεμένης στη δυτική Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν, επίσης το πρωί, κάτοικοι και εργαζόμενοι των δήμων Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης, αντιδρώντας στο σχέδιο «Καλλικράτης».

    «Απαιτούμε ίση μεταχείριση με τους δήμους της Αθήνας. Όχι άλλα μέτρα και σταθμά. Να τηρηθεί το πληθυσμιακό όριο σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής.

    Οι δήμαρχοι ζητούν τη συνένωση των δήμων Ελευθερίου Κορδελιού και Μενεμένης και τη μη συνένωση των δήμων Ευόσμου και Αμπελοκήπων, που είναι ήδη μεγάλοι και έχουν πληθυσμό πάνω από 25.000 κατοίκους.

    Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες από τους κατοίκους της Νεάπολης. Ο Δήμος Νεάπολης (που αριθμεί 31.000 κατοίκους), πρόκειται να συνενωθεί με τους δήμους Συκεών, Αγίου Παύλου και Πεύκων.

    Με «μουσική» διαμαρτυρία αντέδρασαν χθες οι κάτοικοι του δήμου Βελβεντού, του νομού Κοζάνης, με αιτήματα για «αυτόνομο» και «ανεξάρτητο» Δήμο.

  • ** Με δυσκολία διεξαγόταν έως το μεσημέρι η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς απορριμματοφόρα του δήμου Ελληνικού είχαν φτάσει έξω απο τη Βουλή, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνένωση του δήμου με την Αργυρούπολη. Στα απορριμματοφόρα αυτά προστέθηκαν και εκείνα της ΠΟΕ-ΟΤΑ και όλα μαζί σχημάτισαν κομβόι, που δυσκόλεψε την κίνηση των οχημάτων και ακύρωσε την προσπελασιμότητα του κέντρου των Αθηνών.

    [02] Απεργία πείνας περιπτερούχων

    Με απεργία πείνας, την οποία ξεκίνησαν σήμερα στη Λάρισα, προσπαθούν οι εκπρόσωποι της ηγεσίας της ομοσπονδίας των περιπτερούχων να διατυπώσουν τη διαμαρτυρία τους για τη μείωση των εισοδημάτων των μελών της, η οποία - όπως υποστηρίζουν - προήλθε από το νέο τρόπο φορολόγησης των τσιγάρων και γενικότερα των προϊόντων καπνού.

    Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Ελλάδας (ΟΠΚΕ), Κωνσταντίνος Κούγιας, υλοποιώντας σχετική απόφαση του φορέα, ξεκίνησε σήμερα απεργία πείνας διαρκείας. Έχει, μάλιστα, «στρατοπεδεύσει» σε κεντρικό σημείο της πόλης, που βρίσκεται κάτω από το πολιτικό γραφείο του Λαρισαίου υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη.

    Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον συνάδελφό τους, έχουν έρθει από το πρωί στη Λάρισα, περί τους 30 περιπτερούχους - εκπρόσωποι της ΟΠΚΕ - από τους νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας και Λάρισας. Μάλιστα, τέσσερις από αυτούς θα κάνουν σήμερα συμβολική απεργία πείνας, για το υπόλοιπο της ημέρας.

    Όπως υποστηρίζουν οι περιπτερούχοι, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μείωσε δραματικά το δικό τους περιθώριο κέρδους. Αναφέρουν, επίσης, πως τα κέρδη από τις λοιπές κατηγορίες προϊόντων που διαθέτουν είναι πολύ μικρά και το 80% του τζίρου τους προέρχεται από την πώληση τσιγάρων. Με την υφιστάμενη κατάσταση, όμως, το κέρδος τους για μία κούτα τσιγάρα (που περιέχει δέκα πακέτα) ανέρχεται στα 1, 3 ευρώ.

    Για το λόγο αυτό εκτιμούν ότι πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν "λουκέτο" στα περίπτερά τους - π.χ. στη Λάρισα έχουν κλείσει ήδη τέσσερα - ενώ οι απαισιόδοξοι υπολογίζουν ότι το 30% των περιπτέρων θα κλείσει μέχρι το φθινόπωρο.

    Οι περιπτερούχοι ζητούν την απελευθέρωση της τιμής των τσιγάρων, ώστε να μπορούν να πουλάνε σε τιμή που θα καθορίζουν οι ίδιοι. Επίσης, ζητούν να συγκεκριμενοποιηθεί το περιθώριο κέδρους τους από τα τσιγάρα στο 8,2% ή να γίνει επαναπροσδιορισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και των ενδιάμεσων ποσοστών κέρδους.

    Αντίθετα, υποστηρίζουν πως δεν έχουν πρόβλημα με την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών, επικαλούνται όμως το «συνωστισμό» που θα προκαλεί η έκδοση αποδείξεων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν σωστά οι καταναλωτές.

    [03] Εμπλοκή Τ.Μαντέλη

    Την άμεση εμπλοκή του Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού Μεταφορών της κυβέρνησης Σημίτη, με τα μαύρα ταμεία της Siemens ομολόγησε ευθέως ο στενός φίλος και κουμπάρος του πρώην υπουργού Γεώργιος Τσουγκράνης στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

    Εξεταζόμενος από το βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο κ. Τσουγκράνης παραδέχθηκε ότι ο Τ. Μαντέλης του εκμυστηρεύθηκε ότι τα 200.000 μάρκα που εμβάσθηκαν στο λογαριασμό που άνοιξε στην Ελβετία τον Νοέμβριο του 1998 ήταν χορηγία της Siemens.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια ομολογία γίνεται για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, ενώ ήταν βεβαιωμένο πως ήταν ενδιάμεσος σε παράνομη πληρωμή δεν κλήθηκε ποτέ ως τώρα από τη Δικαιοσύνη.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ενώ ο κ. Τσουγκράνης, που μόλις προς το τέλος της εξέτασής του παραδέχθηκε τη χορηγία, δήλωσε σύμφωνος σε τυχόν κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μαντέλης που ως υπουργός Μεταφορών υπέγραψε από πλευράς ελληνικού Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία 8002 με την Siemens, για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997, ζήτησε από τον φίλο και κουμπάρο του Γ. Τσουγκράνη να ανοίξει ένα λογαριασμό στο εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανωνύμως χορηγίες από πολιτικούς φίλους του στο εξωτερικό για να τα χρησιμοποιήσει στις εκλογές.

    Ετσι κι έγινε και η πρώτη κατάθεση ήλθε (σύμφωνα με τη δικογραφία) από τον Ηλία Γεωργίου, πρώην μεγαλοστέλεχος της Siemens και διαχειριστή των μαύρων ταμείων στις 2/11/98 και ήταν 200.000 μάρκα.

    Ο Τ. Μαντέλης ζήτησε ταυτόχρονα από το φίλο του να μπει συνδικαιούχος στον λογαριασμό και η κόρη του.

    Ο κ. Τσουγκράνης άνοιξε το λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS τον οποίο γνωστοποίησε στον κ. Μαντέλη για να επικοινωνεί ο ίδιος και να πληροφορείται την κίνηση του λογαριασμού.

    Εξεταζόμενος ο μάρτυρας είπε ότι πράγματι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν για εκλογές, ενώ δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει στην επιτροπή από πού κατατέθηκαν άλλα 250.000 μάρκα στις 8/2/2000.

    Πάντως, είπε, το 2007 και ενώ είχε ξεσπάσει θόρυβος για το σκάνδαλο, με δική του πρωτοβουλία, έκλεισε το λογαριασμό και μετέφερε τα υπόλοιπα 163.800 ευρώ σε λογαριασμό του στην Αλφα Μπανκ στην Ελλάδα και στη συνέχεια τα επέστρεψε στον κ. Μαντέλη.

    Τα χρήματα που έλειπαν ήσαν δύο εκροές 11.135 και 15.628 ευρώ το 2001 και το 2002 από το γιό του πρώην υπουργού και 35.000 ευρώ για να πληρωθούν δίδακτρα στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ.

    Παράταση για το Βατοπέδιο

    Την παράταση εργασιών για μία εβδομάδα, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής και εξασφάλισε η Εξεταστική Επιτροπή διερεύνησης του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Η εκπεφρασμένη βούληση των μελών της να κινούνται με ομόφωνες αποφάσεις, απέτρεψε την οιαδήποτε αναφορά της στην κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη - το πολυσέλιδο υλικό της οποίας διαβιβάστηκε στην Επιτροπή - αν και προφανώς για τα υπόλοιπα κόμματα πλην της ΝΔ, αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως για τις καταθέσεις, το περιεχόμενο των οποίων άπτονται Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής, ο νόμος του Χάρη Καστανίδη για τα μέτρα επιείκειας όσων συμβάλλουν στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, (επί προκειμένω της κας Μαντέλη) προβλέπει την επιβολή μειωμένων ποινών στους κατηγορουμένους, εφόσον η εκάστοτε Εξεταστική Επιτροπή κρίνει τα προσφερόμενα στοιχεία επαρκή, ύστερα από την γνωμοδότηση Εφέτη, στον οποίον ανατίθεται έρευνα ακριβώς για την διαπίστωση της επάρκειας των στοιχείων.

    Σε συνέντευξη Τύπου πριν την συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν σ' αυτήν, με επικεφαλής τον Ν. Δένδια, προσδιόρισαν την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις, χωρίς να αποστούν του πορίσματος που είχε υιοθετήσει η Νέα Δημοκρατία ως πλειοψηφία κατά την προηγούμενη Εξεταστική. Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζουν πολιτικές ευθύνες σε όσους έχουν υπογράψει τις πράξεις των ανταλλαγών, ενώ ελέγχουν και την σημερινή κυβέρνηση για επιλογές ή παραλείψεις του νυν υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου (σ.σ. ακύρωση της επιστροφής της μεγάλης πλειοψηφίας των παραχωρηθέντων εκτάσεων στο Δημόσιο προτιμώντας την δικαστική διεκδίκησή τους, παράλειψη διενέργειας φορολογικών ελέγχων στη Μονή επί ένα εξάμηνο). Πλην των πολιτικών ευθυνών ωστόσο, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αναγνωρίζουν ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς του κόμματός τους, εφ' όσον η αποποίηση της Βισθωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων από το Δημόσιο, ολοκληρώθηκε επί υπουργίας Απ. Φωτιάδη το 2003. «Αν έγιναν υπερτιμολογήσεις της Βισθωνίδας, ή υποτιμολογήσεις των ακινήτων που αντηλλάγησαν με το νερό και τις παράκτιες εκτάσεις της, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί σε σχέση με παραλείψεις υπηρεσιακών παραγόντων και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν» αναφέρθηκε στη συνέντευξη, εκ παραλλήλου με καταγγελία της ρύθμισης Καστανίδη, η οποία κατ' αυτούς συνιστά «προσκλητήριο ψεύδους»: «Είναι δικαίωμα του κατηγορουμένου, ακόμα και να ψεύδεται για να υπερασπιστεί τη θέση του - αλλά να αντιπαρατάσσουμε κατηγορούμενο για τρία κακουργήματα με αίτημα να κληθούν πρώην Πρωθυπουργοί, υπερβαίνει τα εσκαμμένα» εκτίμησε ο κος Δένδιας.

    Παρόμοια αίσθηση φαίνεται να κυριάρχησε αργότερα και κατά την συνεδρίαση της Εξεταστικής, όπου τα κόμματα, έχοντας συμφωνήσει να κινούνται με ομόφωνες διαδικασίες, δεν συναίνεσαν στην πρόταση του Αθ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ) για κλήση του Κώστα Καραμανλή. Όπως έγινε γνωστό, το ΚΚΕ κράτησε στάση ουδετερότητας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε πως πρώην Πρωθυπουργός, θα έπρεπε να κληθεί στην Επιτροπή, μονάχα εάν υπήρχαν υπόνοιες ποινικών ευθυνών γι' αυτόν. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως ο πρώην Πρωθυπουργός, καλό θα ήταν να τοποθετηθεί οικειοθελώς με υπόμνημα για την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται το πρωθυπουργικό του γραφείο, αν και ο ίδιος προσωπικά, εκτιμάται πως «δεν έχει κάτι να συνεισφέρει με κατάθεσή του».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, εκτιμάται πως μέχρι την επόμενη Τρίτη, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, προκειμένου να συνταχθεί, αν όχι κοινό πόρισμα, τουλάχιστον κοινές «συμπερασματικές θέσεις». Προς την κατεύθυνση αυτή, κινείται όπως έγινε γνωστό, σημερινή απόφαση του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίσει μερίδιο πολιτικών ευθυνών στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Φωτιάδη, επί των ημερών του οποίου ολοκληρώθηκε η αποποίηση της Βισθωνίδας από πλευράς Δημοσίου - και παρότι της απόφασης αυτής, ακολούθησε αργότερα μια αναπομπή που δεν ήρε την ειλημμένη απόφαση.

    Σε ό,τι ωστόσο αφορά την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με στόχο την διερεύνηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, η συμφωνία ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα παραμένει μάλλον αδύνατη, δεδομένης της μέχρι στιγμής επιμονής τους, να εξαιρούν μιας ενδεχόμενης Προανακριτικής Επιτροπής, δικούς τους πρώην υπουργούς.

    -

    [04] Η έκθεση του ΟΟΣΑ

    Ο ΟΟΣΑ αναθεωρεί προς τα επάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών, όπου αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% το 2010 και κατά 2,8% κατά το 2011, ωστόσο προειδοποιεί για τις απειλές για την ανάκαμψη που αποτελεί η κρίση του χρέους.

    Στην προηγούμενη έκθεσή του υπό τον τίτλο "Οικονομικές προοπτικές", η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το Νοέμβριο, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες χώρες κατά 1,9% για το 2010 και 2,5% για το 2011.

    "Η ανάπτυξη ξεκινά και πάλι στη ζώνη του ΟΟΣΑ, με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με τις περιοχές , και εμφανίζεται περισσότερο δυναμική", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία τονίζεται ότι η κρίση εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη δείχνει ότι "η περίοδος της μεγάλης χρηματοπιστωτικής αστάθειας που ξεκίνησε τον Αύγουστο 2007 δεν έχει ακόμη τελειώσει".

    Επειτα από την σοβαρότερη ύφεση των μεταπολεμικών ετών, οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη κατά 3,2% το 2010 και το 2011, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναθεωρεί την προηγούμενη πρόβλεψη (2,5% για το 2010 και 2,8% για το 2011), ενώ για την Ιαπωνία αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το 2010 και κατά 2% το 2011.

    Αυτή η "σχετικά υποσχόμενη" συγκυρία εδράζεται "στον δυναμισμό της ανάπτυξης των αναδυομένων χωρών", κυρίως της Ασίας, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς χάρη στην πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας και την ενίσχυση του εμπορίου, αλλά η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών οικονομιών θέτουν κινδύνους, αναφέρεται σε έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναφέρει ότι η οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανόν να καταγράψει ανάκαμψη κατά 1,2% κατά το 2010 και κατά 1,8% κατά το 2011, σε μία περισσότερο αισιόδοξη εκτίμηση από εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τοποθετεί την ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2010 στο 0,9% και για το 2011 στο 1,5%.

    Μια σταδιακή ανάκαμψη καταγράφεται ωθούμενη από την πολιτική οικονομικής σταθεροποίησης, την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου και τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, αν και πρόσφατα παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις των αγορών ... Οι δυσκολίες στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και σταθερής δημοσιονομικής κατάστασης σε ορισμένες περιφερειακές χώρες είναι πιθανόν να περιπλέξει την κατάσταση, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Ενθαρρυντική ένδειξη αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ότι το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ΟΟΣΑ έφθασε στο υψηλότερό του σημείο, στο 8,5%. Ωστόσο ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι "η αύξηση της απασχόλησης καθυστερεί" στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

    Παρά τις καλές ειδήσεις, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Πάντοαν προειδοποιεί ότι "οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την παγκόσμια ανάκαμψη είναι σήμερα μεγαλύτεροι εξαιτίας της αστάθειας των αγορών κρατικών ομολόγων". "Τα κατ΄εξαίρεσιν μέτρα δημοσιονομικής στήριξης πρέπει να αρχίσουν να διακόπτονται από σήμερα ή από το 2011 το αργότερον και να εφαρμοσθούν προγράμματα δομικής προσαρμογής".

    Αυτό ισχύει για την ευρωζώνη καθώς και για την Ιαπωνία, τη χώρα με το μεγαλύτερο χρέος, όπου απαιτείται ένα "αξιόπιστο και ακριβές" πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών.

    Ταυτοχρόνως, πρέπει να έχει κανείς υπ΄όψιν του ότι "το εύρος και η χρονική σύμπτωση των προσπαθειών αυτών δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα μπορούσαν έχουν διεθνείς επιπτώσεις" και, κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να δίδεται προτεραιότητα σε εργαλεία που βλάπτουν λιγότερο την ανάπτυξη", προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκούρια χαιρέτισε τις θαρραλέες και δύσκολες αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως προς την εφαρμογή μέτρων λιτότητας. "Οι αγορές επιτίθενται αμέσως μόλις διαπιστώσουν και το παραμικρό σημάδι αδυναμίας, γι΄αυτό αυτές οι ανακοινώσεις είναι πολύ σημαντικές", επεσήμανε.

    Για τον ΟΟΣΑ, οι "θεμελιώδεις αδυναμίες" της ευρωζώνης παραμένουν. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να σταθεροποιήσουν τη "θεσμική δομή" και να ενισχύσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον "έλεγχο των εθνικών πολιτικών, συνεπικουρούμενο από απειλή επιβολής κυρώσεων.

    Τελικά, η ευρωζώνη οφείλει να εξελιχθεί σε "μια ντε φάκτο δημοσιονομική ένωση", σύμφωνα με τον Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

    Τέλος, ο άλλος κίνδυνος που εμφανίζεται επί της οικονομικής ανάκαμψης είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η επανεμφάνιση των "παγκόσμιων ανισορροπιών" που αρχίζουν να εμφανίζονται, εξαιτίας κυρίως της επέκτασης της κινεζικής οικονομίας.

    Η Ευρώπη οφείλει να αλλάξει "πολιτικό μοντέλο" και να τροποποιήσει "τη δομή του κράτους πρόνοιας", μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου "την παρουσία της κυβέρνησης", δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

    "Είναι προφανές ότι όλη η ήπειρος θα πρέπει να αλλάξει πολιτικό μοντέλο, θα πρέπει να αλλάξει τη δομή του κράτους πρόνοιας, του κοινωνικού μοντέλου", δήλωσε κατά την έναρξη του ετήσιου φόρουμ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι.

    "Αφού περιορίζεται η ποσότητα του δημοσίου χρήματος, οφείλουμε να επιλέξουμε σε ποιόν τομέα αυτά τα χρήματα θα φανούν πιο αποτελεσματικά", προσέθεσε ο ιταλός υπουργός, την επομένη της ανακοίνωσης του σχεδίου λιτότητας στη χώρα του.

    "Προτεραιότητά μας είναι να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και ως εκ τούτου η παρουσία της κυβέρνησης, διατηρώντας ταυτοχρόνως αυτό που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική συνοχή", σημείωσε.

    "Η επιλογή που κάναμε στην Ιταλία είναι πολύ σαφής: δεν υπάρχουν περικοπές στην υγεία, δεν υπάρχουν περικοπές στις αρωγές, υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων", υπογράμμισε.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται "σε καλό δρόμο" παρά την "κάποια κακοφωνία".

    "Είναι καλό ότι υπάρχει ήδη αυτή η συνειδητοποίηση, το αίσθημα ότι πρέπει να αντιδράσουμε όσον αφορά το θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική", προσέθεσε ο Γκουρία.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει σύντομα ένα νέο φόρο για τους πλούσιους, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στη χώρα με το πρόγραμμα λιτότητας που πλήττει μισθωτούς και συνταξιούχους.

    "Η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει μια προσπάθεια από τους πολίτες που έχουν υψηλή οικονομική επιφάνεια στη χώρα μας", είπε ο Θαπατέρο κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

    Αυτή η "προσπάθεια αλληλεγγύης" που ζητείται από τους πιο πλούσιους, θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διευκρίνισε αξιωματούχος.

    "Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να συνδράμουν σε μια συλλογική προσπάθεια για εξοικονόμηση και μείωση των κρατικών δαπανών, η οποία πλήττει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους για το 2011", υπενθύμισε ο Θαπατέρο. Σε αυτό το πλαίσιο "η προσπάθεια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισομερής", τόνισε.

    Την περασμένη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων λιτότητας για το 2010 και το 2011, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να επιταχυνθεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

    Μια από τις διατάξεις προβλέπει αρχικά τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, κατά μέσο όρο, αρχίζοντας από το μήνα Ιούνιο, και μετά πάγωμα των μισθών το 2011. Ένα άλλο αντιλαϊκό μέτρο προβλέπει το πάγωμα ορισμένων συντάξεων το 2011.

    Αυτό το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπει ένα πρώτο πρόγραμμα λιτότητας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, με στόχο τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013 (έναντι 11,2% το 2009), προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των συνδικάτων που απειλούν με γενική απεργία.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αύριο Πέμπτη τα νέα μέτρα λιτότητας στο κοινοβούλιο, όπου το σοσιαλιστικό κόμμα διαθέτει μια σχετική πλειοψηφία.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει σύντομα ένα νέο φόρο για τους πλούσιους, μετά τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στη χώρα με το πρόγραμμα λιτότητας που πλήττει μισθωτούς και συνταξιούχους.

    "Η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει μια προσπάθεια από τους πολίτες που έχουν υψηλή οικονομική επιφάνεια στη χώρα μας", είπε ο Θαπατέρο κατά την κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

    Αυτή η "προσπάθεια αλληλεγγύης" που ζητείται από τους πιο πλούσιους, θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, διευκρίνισε αξιωματούχος.

    "Η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να συνδράμουν σε μια συλλογική προσπάθεια για εξοικονόμηση και μείωση των κρατικών δαπανών, η οποία πλήττει κυρίως τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους για το 2011", υπενθύμισε ο Θαπατέρο. Σε αυτό το πλαίσιο "η προσπάθεια πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ισομερής", τόνισε.

    Την περασμένη εβδομάδα η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων λιτότητας για το 2010 και το 2011, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να επιταχυνθεί η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών.

    Μια από τις διατάξεις προβλέπει αρχικά τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, κατά μέσο όρο, αρχίζοντας από το μήνα Ιούνιο, και μετά πάγωμα των μισθών το 2011. Ένα άλλο αντιλαϊκό μέτρο προβλέπει το πάγωμα ορισμένων συντάξεων το 2011.

    Αυτό το νέο πακέτο μέτρων που προβλέπει ένα πρώτο πρόγραμμα λιτότητας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, με στόχο τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ το 2013 (έναντι 11,2% το 2009), προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των συνδικάτων που απειλούν με γενική απεργία.

    Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αύριο Πέμπτη τα νέα μέτρα λιτότητας στο κοινοβούλιο, όπου το σοσιαλιστικό κόμμα διαθέτει μια σχετική πλειοψηφία.

    [05] Ερώτηση για την οικονομία

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει, το απόγευμα, στη Συνδιάσκεψη του κόμματος για Άτομα με Αναπηρία.

    Την πρώτη του επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, με επίκεντρο τις διαδικασίες δανεισμού της χώρας, την επίθεση των κερδοσκόπων και τη διαδικασία διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα.

    Ο κ. Σαμαράς επικαλείται τόσο κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όσο και δημοσιεύματα στον τύπο «σχετικά με την οργάνωση της χώρας έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων που σημειώθηκαν από τον Νοέμβριο του 2009 έως τον Απρίλιο του 2010 και οδήγησαν πρακτικά σε αδυναμία δανεισμού».

    «Ασκείται δριμύτατη κριτική στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Τράπεζα της Ελλάδας για παραλείψεις και πράξεις αντιστοίχως, που οδήγησαν σε αλλαγή των διαδικασιών διακανονισμού των συναλλαγών για τα ελληνικά ομόλογα. Μια αλλαγή που προκάλεσε μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας και χειραγώγησης σε βάρος τους», τονίζει ο πρόεδρος της ΝΔ και καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει «για τη θέση της κυβέρνησης επί του σοβαρότατου αυτού θέματος».

    [06] Σε θετικό κλίμα

    Σε θετικό κλίμα έγινε η σημερινή, πρώτη συνάντηση Χριστόφια - Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό και επιβεβαιώθηκαν οι συγκλίσεις, που είχαν καταγραφεί μεταξύ των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ. Η συζήτηση του περιουσιακού, πρόσθεσε, θα συνεχιστεί σε νέα συνάντηση την ερχόμενη βδομάδα.

    Κατά την έναρξη της σημερινής συνάντησης ο κ. Ντάουνερ ανέγνωσε μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος καλωσορίζει θερμά τις δύο αντιπροσωπείες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.Τα μέρη, προσθέτει, έκαναν σημαντική πρόοδο, πριν ανασταλούν οι συνομιλίες στα τέλη Μαρτίου.

    Ο Μπαν Κι Μουν τονίζει επίσης ότι "είναι πολύ ενθαρρυμένος από τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, αλλά και από το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν τη συζήτηση στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των κοινών ανακοινωθέντων της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008".

    Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται σε καθοριστικό χρονικό σημείο και ότι μια διευθέτηση είναι εφικτή.

    Η επίτευξη μιας συμφωνίας, τονίζει, προϋποθέτει όραμα, ισχυρή ηγεσία και κουράγιο. Αυτό -σημειώνει- "απαιτεί ένα πάρε-δώσε από τις δύο πλευρές, καθώς και δυνατότητα κατανόησης των θεμάτων, αλλά και τι διακυβεύεται από την προοπτική των συνομιλιών".

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών επαναλαμβάνει ότι η διεθνής κοινότητα παραμένει δεσμευμένη να εξακολουθήσει να προσφέρει την υποστήριξή της σε αυτή τη διαδικασία, η οποία -όπως τονίζει- είναι κυπριακής ιδιοκτησίας.

    Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου άρχισαν να συζητούν για το πώς θα αντικρίσουν το θέμα των περιουσιών.

    Είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε επαναβεβαίωση των ζητημάτων πάνω στα οποία υπήρξε σύγκλιση, δηλαδή σε ποιον ανήκουν οι περιουσίες και τα σημεία κατηγοριοποίησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 May 2010 - 12:30:39 UTC