Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απούσα η πολιτεία"
  • [02] Αντιδράσεις και δηλώσεις
  • [03] Αεροπορική τραγωδία

  • [01] "Απούσα η πολιτεία"

    Επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων των Εθελοντικών Ομάδων του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, έκανε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτεία ότι είναι απούσα από τα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

    «Ο Υμηττός παραμένει ζωντανός χάρη στην αυτοθυσία των Πυροσβεστών, των Εθελοντών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τον προστατεύουν όλο τον χρόνο", είπε ο κ Σαμαράς και πρόσθεσε:. "Η πολιτεία είναι απούσα! Η πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πυροτέχνημα, αλλά καθημερινός τρόπος ζωής. Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες και όμως:

    Β· κανένας δασικός δρόμος δεν έχει συντηρηθεί

    Β· τα σκουπίδια δεν έχουν καθαριστεί

    Β· κανένα αντιπυρικό έργο δεν έχει εγκριθεί

    Β· ενώ η επιχορήγηση για την πολιτική προστασία στον Υμηττό μειώθηκε στο 50%".

    Καταλήγοντας, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς επιτρέπει ο Υμηττός να μένει ανοχύρωτος, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η κρίσιμη περίοδος.

    [02] Αντιδράσεις και δηλώσεις

    Ελεύθερη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της χρηματικής εγγύησης ύψους 100.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ύστερα από μαραθώνια απολογία ενώπιον της εφέτη ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού, η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη, η οποία κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση των ανταλλαγών της μονής Βατοπεδίου με το δημόσιο, που ολοκληρώθηκαν το 2007.

    Η κα Μαντέλη, που κατηγορείται για απλή συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση και για υπεξαγωγή εγγράφων, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είχε δεχθεί εντονότατες πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, για να ολοκληρωθεί σύντομα όλη η διαδικασία των ανταλλαγών.

    Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

    Εξειδικεύει μάλιστα, στα πρόσωπα των τότε υπουργών Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

    Αναφέρει επίσης, ότι ο μοναχός Αρσένιος της μονής Βατοπεδίου την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη, είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου-Αγγέλου

    "Πριν καν καταθέσω στην δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπαιδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σβ αυτήν την κατεύθυνση", δήλωσε ο πρώην υπουργός κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος σχετικά με την κατάθεση της κ. Μαντέλη για την υπόθεση Βατοπαιδίου.

    "Η κ. Μαντέλη χωρίς να λέει το οτιδήποτε ουσιωδώς επιβαρυντικό για εμένα αναφέρεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να με συναντήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος. Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις υποθέσεις των ανταλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου με το ελληνικό δημόσιο" συνεχίζει στη δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος και συμπληρώνει:

    "Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές. Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το Άγιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας - δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας - να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή. Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η κ.Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σβ εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;"

    Και ο κ. Ρουσόπουλος καταλήγει: "Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα."

    "Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Γιάννης Αγγέλου σχετικά με το θέμα της Μονής Βατοπεδίου.

    Ειδικότερα ο κ. Αγγέλου δήλωσε:

    «Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή μου ενώπιον της στις 10/5/2010. Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση».

    [03] Αεροπορική τραγωδία

    Στους εκατόν πενήντα εννέα ανέρχονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι νεκροί από το αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη νωρίς το πρωί του Σαββάτου στην πόλη Μανγκαλόρ του κρατιδίου Καρνατάκα της νότιας Ινδίας. Το επιβατικό αεροσκάφος τύπου Βοeing 737 της Air India Express, θυγατρικής της Air India, προερχόμενο από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πλαγιολίσθησε στον διάδρομο προσγείωσης και εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα να συντριβεί σε κοντινή δασώδη περιοχή και να πιάσει φωτιά.

    Ένα επτάχρονο παιδί, το οποίο συγκαταλεγόταν στους οκτώ επιζήσαντες του σημερινού αεροπορικού δυστυχήματος στην πόλη Μπανγκαλόρ της νότιας Ινδίας, υπέκυψε δυστυχώς στα τραύματά του, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία.

    Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, στην πτήση επέβαιναν εξαμελές πλήρωμα και 160 επιβάτες, μεταξύ των οποίων 137 ενήλικες, εννέα παιδιά και τέσσερα βρέφη. Ολοι οι επιβάτες ήταν οι Ινδοί και στην πλειονότητά τους μετανάστες που εργάζονταν στο Ντουμπάι. Ο πιλότος του αεροσκάφος ήταν Βρετανός σερβικής καταγωγής, ονόματι Ζ. Γκλούσικα, ο οποίος εργαζόταν για την Air India εδώ και δύο χρόνια και φέρεται να ήταν ιδιαίτερα πεπειραμένος.

    Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ινδικής αεροπλοΐας, κατά την επικοινωνία του με τον πύργο ελέγχου ο πιλότος δεν ανέφερε κανένα τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος, ενώ η "ορατότητα ήταν στα έξι χιλιόμετρα την στιγμή κατά την οποία το αεροσκάφος πλησίασε για την προσγείωση, κάτι που χαρακτηρίζεται περισσότερο από ικανοποιητική".

    Κατά την προσγείωσή του στην Μπανγκαλόρ τις 6:30 π.μ. του Σαββάτου (τοπική ώρα, 4:00 ώρα Ελλάδας), το επιβατικό αεροσκάφος τύπου Βοeing 737 της Air India Express προερχόμενο από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πλαγιολίσθησε στον διάδρομο προσγείωσης και εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα να συντριβεί σε κοντινή δασώδη περιοχή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 May 2010 - 14:30:22 UTC