Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση
  • [02] Άστατος καιρός το τριήμερο
  • [03] Διαβούλευση για το εργασιακό
  • [04] Στη Βουλή το καμποτάζ

  • [01] Αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση

    Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ θα εξετάσει η πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι και υπουργοί οικονομικών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ. Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου.

    Παράλληλα, οι προτάσεις της Γερμανίας περί «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» τις οποίες παρουσίασε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η μονομερής απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, δημιούργησαν νέο ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα.

    Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προτάσεις της γερμανικής πλευράς σχετικά με την ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχία, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

    Η γερμανική πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει νέες αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκλαμβάνουν την πρόταση αυτή ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

    Συγκεκριμένα, η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου, κάτι που άλλωστε έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η Γερμανία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών για ένα χρόνο. Το θέμα αυτό απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γαλλία, οι οποίες αφενός μεν θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές, αφετέρου δε επ' ουδενί δεν επιθυμούν αλλαγή της Συνθήκης.

    Εξάλλου, η Γερμανία, προτείνει στους εταίρους της στην ευρωζώνη να ακολουθήσουν το δικό της πρότυπο, κατοχυρώνοντας, με συνταγματικό νόμο, ανώτατο όριο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

    Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά θα πρέπει να προσέξουν και το θέμα της ανταγωνιστικότητας.

    Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Γαλλία, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνει το γερμανικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα ζητά από το Βερολίνο να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενθαρρύνοντας την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία. Ωστόσο, οι γαλλικές προτάσεις εκλαμβάνονται από το Βερολίνο ως μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης.

    «Ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ έχουν διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα της ευρωζώνης», ανέφερε χθες από το Βερολίνο ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Τόμας Μάιζιερ, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις έχουν μπει εκ νέου σε περίοδο «σκληρής δοκιμασίας».

    Τέλος, σημειώνεται ότι η «Ομάδα Δράσης», υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Β. Ρόμπει θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ενώ μία ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να "εκραγεί", όμως ο κίνδυνος είναι να πάρει άσχημη τροπή, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΑΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Δεν έχω καθησυχαστεί επειδή τα θεμελιώδη ζητήματα, όπως η ανάπτυξη, δεν λύνονται με ένα χτύπημα των δακτύλων", πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχουν λύσεις για την κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

    Ο Στρος-Καν αναφέρθηκε επίσης στην "κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική" που, όπως είπε, υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση. "Ο ένας βλέπει στην ανατολή κι ο άλλος στη δύση. Όλος ο κόσμος το παρακολουθεί αυτό (...) και χάνει την εμπιστοσύνη του στην Ευρώπη", υπογράμμισε.

    Γερμανία: Εγκρίθηκε το σχέδιο βοήθειας

    Η άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ, ενέκρινε σήμερα το νόμο που επιτρέπει στη Γερμανία να συμβάλει στο πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην προστασία του ευρώ.

    Η Μπούντεσρατ, όπου εκπροσωπούνται τα ομοσπονδιακά κρατίδια, συνεδρίασε εκτάκτως για να εγκρίνει το νομοσχέδιο. Δεν χρειάστηκε να ψηφίσει, εφόσον δεν υπήρχε αντίθετη θέση. Νωρίτερα το νομοσχέδιο είχε υιοθετηθεί από την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή, και τώρα θα το υπογράψει ο Πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ για να γίνει νόμος.

    Νευρικότητα στις χρηματαγορές

    Oι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων σε χώρες μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και των διαφωνιών στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

    Στο Τόκιο ο δείκτης Νικκέι έκλεισε με απώλειες 2,45%, στις 9.784 μονάδες "Αν ο δείκτης Νικκέι στο χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρήσει στις 9.500 μονάδες, θα σημάνει συναγερμός για μια ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση" εκτιμά ο Καζουχίρο Τακαχάσι.

    Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έπεσε σήμερα κάτω από τις 10.000 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 6 Μαϊου.

    Στην Ευρώπη, όπου χθες κατέγραψαν μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια, οι μεγάλες αγορές σήμερα καταγράφουν μικτές τάσεις, με απώλειες ή κέρδη σε οριακό επίπεδο.

    "Η ιστορία της ζώνης του ευρώ εξελίσσεται σε ταινία τρόμου της σειράς Β. Νομίζαμε ότι το τέρας είναι νεκρό, αλλά κάθε φορά επανέρχεται", σημειώνει ο Τζόσουα Ταν, οικονομολόγος της Phillip Securities. Ο αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι "οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν η μία την άλλη".

    Το ευρώ, πάντως, ενισχύεται σήμερα, μετά τις φήμες για παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για την συγκράτηση της πτώσης του. Το μεσημέρι, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,63% και διαμορφώνεται στα 1,2548 δολάρια, από τα 1,2482 δολάρια που ήταν τα μεσάνυχτα

    Παρά την ενίσχυσή του ευρώ το τελευταίο 24ωρο η αγορά τηρεί αρνητική στάση έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, βλέποντας ότι δεν υπάρχει ενότητα σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης με τα χρέη των κρατών-μελών. Σε ετήσια βάση το Ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 12% έναντι του δολαρίου.

    Στην Αθήνα, σε νέα χαμηλά έτους έκλεισε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να δέχονται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις διεθνείς αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.582,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,32%.

    Σήμερα, καταγράφει εικόνα σταθεροποίησης, με τον Γ.Δ.Τ. στις 13:00 να διαμορφώνεται στις 1.593,51 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,71%.

    [02] Άστατος καιρός το τριήμερο

    Βροχερός θα είναι ο καιρός το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι.

    Το Σάββατο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά, ενώ το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3-5 μποφόρ και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν 3-5 μποφόρ και τοπικά στα νότια 6 μποφόρ. Σε μικρή περαιτέρω άνοδο ο υδράργυρος.

    Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων του τριημέρου. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων σε τμήματα των εθνικών οδών θα ισχύει από σήμερα 21 Μαΐου 16:00-22:00 στο ρεύμα εξόδου και τη Δευτέρα 24 Μαΐου 16:00-23:00 στο ρεύμα εισόδου. Την Κυριακή δεν θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα της Τροχαίας.

    [03] Διαβούλευση για το εργασιακό

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε σήμερα πρόσκληση στους Προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Η συνάντηση για την έναρξη της διαβούλευσης καθορίστηκε για τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 10:00 το πρωί.

    Στην επιστολή, που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως επί τάπητος θα τεθούν η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, η αύξηση του ορίου των απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων, ο καθορισμός του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυόμενου, μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

    Παράλληλα, θα τεθούν ο καθορισμός των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομισθίου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά, ο καθορισμός των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους και ο καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

    Επίσης, ο υπουργός προσθέτει πως με την ευκαιρία αυτή θα τεθεί ως ζήτημα προς συζήτηση η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και αναδιοργάνωσή του με στόχο να γίνει δυνατή η αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του ελεγκτικού έργου του.

    [04] Στη Βουλή το καμποτάζ

    «Αν θέλουμε θέσεις εργασίας και ασφάλεια, δεν πρέπει να σκοτώσουμε την κότα, που παράγει τα αυγά», απάντησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Μαρίνου, για την «αντιπαλότητα» κυβέρνησης και ναυτεργατών και τις συνέπειες της άρσης του καμποτάζ.

    Η κ. Κατσέλη σημείωσε πως από τους 20 φορείς που ρωτήθηκαν για την άρση του καμποτάζ «οι 19 συμφώνησαν», διαβεβαίωσε πως οι κοινοτικές οδηγίες διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ναυτεργατών, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα χάνει πόρους από την καχεκτική ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις θάλασσές της» και δήλωσε πως οι τελικές αποφάσεις για την άρση, θα ληφθούν τον ερχόμενο μήνα.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «υπερασπίζεται με τον πλέον φανατικό τρόπο τα συμφέροντα των εφοπλιστών και αντιμετωπίζει με εχθρότητα τις δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, ενάντια στην άρση του καμποτάζ στον χώρο της κρουαζιέρας».

    Ιδιαίτερα για τα επεισόδια που σημειώθηκαν, με αφορμή την προσόρμιση του κρουαζιερόπλοιου «Ζενίθ» στον Πειραιά, ο κ. Μαρίνος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της στα μέσα ενημέρωσης, αποσιώπησαν πως στις 26 Απρίλη, οι ναυτεργάτες ήταν σε απεργιακή κινητοποίηση. Οι επιβάτες εξέφρασαν οργανωμένα την αλληλεγγύη τους. Κρύβεται ότι εκατοντάδες ναυτεργάτες δουλεύουν σαν σκλάβοι με μισθούς 450 ευρώ ανασφάλιστοι, χωρίς να πληρείται ούτε ένας όρος ασφάλειας - ακόμα και στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων. Θέτουμε ζήτημα ασφάλειας ανθρώπινης ζωής». Υποστήριξε δε πως «η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι θα υπάρχει όφελος από την απελευθέρωση της κρουαζιέρας και της ναυσιπλοΐας» και πρόσθεσε: «το πόρισμα Ανωμερίτη, που επικαλεστήκατε, υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και ο φορέας που διαφωνεί είναι η ΠΝΟ».

    Προειδοποίησε, τέλος, πως «στις 31 Μαΐου θα έχουμε νέο γύρο κινητοποιήσεων. Εάν η κυβέρνηση επιλέξει τον δρόμο της καταστολής, θα έχει εγκληματικές ευθύνες. Δύο φορές κουρέλιασε ο αγώνας των ναυτεργατών την πολιτική επιστράτευση».

    «Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα και εχθρότητα με τους ναυτεργάτες. Υπάρχει βασική αντίθεση με το ΚΚΕ για το ποιος προασπίζει καλύτερα τα συμφέροντά τους», απάντησε η υπουργός.

    «Δεν είναι προάσπιση των ναυτεργατών να κλείνουμε τον θαλάσσιο τουρισμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα επόμενα δύο χρόνια, η κρουαζιέρα στη Μεσόγειο θα αποτελέσει παγκοσμίως πρώτη επιλογή. Ο κλάδος της κρουαζιέρας, όπου απασχολούνται οι ναυτεργάτες, αναπτύσσεται ταχύτερα απ' τον γενικό τουρισμό με ρυθμούς 12%. Θέλουμε, ή όχι, να έχει η Ελλάδα θαλάσσια κρουαζιέρα;», αναρωτήθηκε η κ. Κατσέλη και συμπλήρωσε:

    «Το 2008, λόγω του καμποτάζ, επιβιβάστηκε στην Ελλάδα μόνον το 6,5% των τουριστών της κρουαζιέρας, ενώ η Ιταλία εισέπραξε το 60%. Αυτό σημαίνει λιγότερους πόρους για δαπάνες, λιγότερη απασχόληση για τους μικρούς επαγγελματίες, λιγότερες θέσεις εργασίας. Βεβαίως, πρέπει να προασπίσουμε τα δικαιώματα στην ασφάλεια και προασπίζονται όπως σε όλους τους κλάδους. Γιατί μόνον στον θαλάσσιο τουρισμό; Είναι μια στρεβλή τοποθέτηση, που οδηγεί σε αφαίμαξη και όχι αύξηση των θέσεων εργασίας», κατέληξε η κ. Κατσέλη.

    Συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας

    Την ανάγκη να επενδύσει η Ελλάδα στο μέλλον της Ναυτιλίας και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, προβαίνοντας στις αναγκαίες μετατροπές του θεσμικού της πλαισίου, εγκαταλείποντας αγκυλώσεις του παρελθόντος, με ταυτόχρονη προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών της, επισήμανε στην ομιλία της, στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης της Βουλής για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Θάλασσας, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη.

    Η υπουργός επισήμανε ότι παρά την κρίση, η ελληνόκτητη ναυτιλία πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές κατέχοντας σχεδόν το 15% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα και ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2010 οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει περισσότερα από 2δισ. δολάρια για αγορά 90 περίπου πλοίων.

    Η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι η αναβάθμιση των ελληνικών λιμανιών και η μετατροπή του Πειραιά σε διεθνές εμπορευματικό κέντρο σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, όπως την Cosco, ταυτόχρονα με τη δημιουργία εμπορευματικών κέντρων, δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

    Θετική για τον τομέα της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, χαρακτήρισε την άρση του καμποτάζ, ενώ γνωστοποίησε την κατάθεση τους επόμενους μήνες νομοσχέδιου για τη ναυτική εκπαίδευση.

    «Έχουμε χρέος να εκμεταλλευθούμε το δώρο της γεωπολιτικής μας θέσης και τη ναυτική μας κληρονομιά, φροντίζοντας να εισάγουμε τις απαιτούμενες καινοτομίες και να παραμείνουμε πρωτοπόροι απέναντι στην κρίση, παλεύοντας για το στοίχημα της νίκης μέσω του ισχυρού μας όπλου της θάλασσας», τόνισε, ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι το συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, η ταχύτητα των εξελίξεων, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής θαλάσσιας στρατηγικής και η διεθνής απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, καθιστούν αναγκαίο τον συντονισμό του ελληνικού εφοπλισμού, της ναυτεργασίας και της πολιτείας.

    Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, αναφορικά με την πρόσφατη παρεμπόδιση 7.000 επιβατών να προσεγγίσουν με κρουαζιερόπλοιο τον Πειραιά, αναρωτήθηκε τι μέλλον μπορεί να έχουν ο τουρισμός και η ναυτιλία, «αν δεν είμαστε αποφασισμένοι να τιμούμε και να σεβόμαστε εκείνους, που διαλέγουν την πατρίδα μας, όχι μόνον να την επισκεφθούν, αλλά και να επενδύσουν».

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, σημείωσε ότι η ναυτιλία μαζί με τον τουρισμό συνιστούν τον βαρύ βραχίονα της ανάπτυξης της χώρας, επενδύοντας στο 4,5% του εργατικού δυναμικού.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ιωάννης Πλακιωτάκης, τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για ανάπτυξη της ναυτιλίας, ενώ θεώρησε λάθος την κατάργηση των αυτόνομων υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού.

    Παρεμβαίνοντας ο προεδρεύων της συνεδριάσεως, Βύρων Πολύδωρας, σημείωσε ότι «για το "σήμερα", για το "χθες" και για το "ες αεί" και άλλοι λαοί και άλλες χώρες έχουν θάλασσα, αλλά δεν έχουν τα επιτεύγματα, τα ναυτικά, της ναυτοσύνης και του εφοπλισμού της Ελλάδος».

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, χαρακτήρισε «πηγή του κακού» το γεγονός ότι «οι εφοπλιστές καρπώνονται τον κόπο των ναυτεργατών, την ίδια ώρα που έχουν τεράστια κερδοφορία και προκλητικά κίνητρα και προνόμια», υπογραμμίζοντας ότι «ο πλούτος αυτός πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία».

    Κατά τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ, Βαΐτση Αποστολάτο, «μπορούμε χορεύοντας με τη θάλασσα τον ελληνικό ερωτικό χορό, που ξέρουμε μοναδικά, να κατακτήσουμε ξανά τον κόσμο».

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόδωρος Δρίτσας μίλησε για την ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου για τη ναυτιλία και το περιβάλλον στο πλαίσιο των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 May 2010 - 14:30:24 UTC