Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση
  • [02] Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Τσίπρα
  • [03] Την Τρίτη στην Ολομέλεια
  • [04] Νίκη του Ομπάμα

  • [01] Αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση

    Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ θα εξετάσει η πρώτη συνάντηση της λεγόμενης «Ομάδας Δράσης» (Task Force) που συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι και υπουργοί οικονομικών από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν.

    Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν συμφωνήσει, επί της αρχής, στην ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με στόχο τον ταχύτερο περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ. Ωστόσο, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες ως προς τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου.

    Παράλληλα, οι προτάσεις της Γερμανίας περί «αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας» τις οποίες παρουσίασε στο γερμανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και η μονομερής απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, δημιούργησαν νέο ρήγμα στο γαλλογερμανικό άξονα.

    Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προτάσεις της γερμανικής πλευράς σχετικά με την ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχία, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε.

    Η γερμανική πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει νέες αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εκλαμβάνουν την πρόταση αυτή ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

    Συγκεκριμένα, η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου, κάτι που άλλωστε έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η Γερμανία πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα, ζητώντας την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών για ένα χρόνο. Το θέμα αυτό απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ούτε και οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, ανάμεσά τους και η Γαλλία, οι οποίες αφενός μεν θεωρούν ότι οι κυρώσεις είναι εξαιρετικά αυστηρές, αφετέρου δε επ' ουδενί δεν επιθυμούν αλλαγή της Συνθήκης.

    Εξάλλου, η Γερμανία, προτείνει στους εταίρους της στην ευρωζώνη να ακολουθήσουν το δικό της πρότυπο, κατοχυρώνοντας, με συνταγματικό νόμο, ανώτατο όριο στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

    Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία θεωρεί ότι οι προσπάθειες των ευρωπαϊκών χωρών δεν πρέπει να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, αλλά θα πρέπει να προσέξουν και το θέμα της ανταγωνιστικότητας.

    Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η Γαλλία, εμμέσως πλην σαφώς, επικρίνει το γερμανικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές, ενώ παράλληλα ζητά από το Βερολίνο να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενθαρρύνοντας την εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία. Ωστόσο, οι γαλλικές προτάσεις εκλαμβάνονται από το Βερολίνο ως μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της ευρωζώνης.

    «Ο κ. Σαρκοζί και η κ. Μέρκελ έχουν διαφορετική προσέγγιση στα προβλήματα της ευρωζώνης», ανέφερε χθες από το Βερολίνο ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας και στενός συνεργάτης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Τόμας Μάιζιερ, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις έχουν μπει εκ νέου σε περίοδο «σκληρής δοκιμασίας».

    Τέλος, σημειώνεται ότι η «Ομάδα Δράσης», υπό τον Πρόεδρο της ΕΕ, Β. Ρόμπει θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ενώ μία ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

    Η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει να "εκραγεί", όμως ο κίνδυνος είναι να πάρει άσχημη τροπή, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΑΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Δεν έχω καθησυχαστεί επειδή τα θεμελιώδη ζητήματα, όπως η ανάπτυξη, δεν λύνονται με ένα χτύπημα των δακτύλων", πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχουν λύσεις για την κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

    Ο Στρος-Καν αναφέρθηκε επίσης στην "κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική" που, όπως είπε, υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση. "Ο ένας βλέπει στην ανατολή κι ο άλλος στη δύση. Όλος ο κόσμος το παρακολουθεί αυτό (...) και χάνει την εμπιστοσύνη του στην Ευρώπη", υπογράμμισε.

    Την ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ για τη γρήγορη αποδυνάμωση του ευρώ, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν μια παρέμβαση στις αγορές. "Δεν πιστεύω ωστόσο αυτό απαιτεί μια άμεση ενέργεια", πρόσθεσε.

    Ωστόσο, εφησυχαστικοί εμφανίζονται οικονομικοί αναλυτές σχετικά με τη συνεχιζόμενη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των λοιπών κυριοτέρων νομισμάτων, καθώς ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τον Ντομινίκ Μπαρμπέ, οικονομολόγο και ανώτερο στέλεχος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas η πτώση του ευρώ θα συνεχιστεί, πιθανώς έως και την απόλυτη ισοτιμία του 1 ευρώ προς 1 δολάριο ΗΠΑ, στις αρχές του επομένου έτους.

    "Σήμερα το ευρώ είναι υπερτιμημένο. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε σχετικά με την πτώση του", δήλωσε ο Μπαρμπέ και πρόσθεσε, "(σ.σ. η πτώση) είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος".

    Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, η πτώση του ευρώ θα υποβοηθήσει και την προσπάθεια της Ελλάδας να υπερβεί την τρέχουσα κρίση χρέους, ιδίως υπο το φως της πτώσης του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι της τουρκικής λίρας.

    Το μόνο μαύρο σύννεφο στον ορίζοντα του ευρώ θα ήταν μια υπερβολική πτώση του, επισημαίνουν οι αναλυτές.

    Νευρικότητα στις χρηματαγορές

    Σημαντικές απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων σε χώρες μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και των διαφωνιών στον τρόπο αντιμετώπιση της κρίσης.

    Στο Τόκιο ο δείκτης Νικκέι έκλεισε με απώλειες 2,45%, στις 9.784 μονάδες "Αν ο δείκτης Νικκέι στο χρηματιστήριο του Τόκιο υποχωρήσει στις 9.500 μονάδες, θα σημάνει συναγερμός για μια ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση" εκτιμά ο Καζουχίρο Τακαχάσι.

    Απώλειες σημείωναν και τα υπόλοιπα ασιατικά χρηματιστήρια.

    Τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και ένα χρόνο κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αφενός λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και αφετέρου λόγω των κακών οικονομικών δεικτών στις ΗΠΑ.

    Στην Ευρώπη, όπου χθες κατέγραψαν μεγάλη πτώση τα χρηματιστήρια, οι μεγάλες αγορές σήμερα καταγράφουν μικτές τάσεις, με απώλειες ή κέρδη σε οριακό επίπεδο.

    "Η ιστορία της ζώνης του ευρώ εξελίσσεται σε ταινία τρόμου της σειράς Β. Νομίζαμε ότι το τέρας είναι νεκρό, αλλά κάθε φορά επανέρχεται", σημειώνει ο Τζόσουα Ταν, οικονομολόγος της Phillip Securities. Ο αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι "οι τράπεζες διστάζουν να δανείσουν η μία την άλλη".

    Το ευρώ, πάντως, ενισχύεται σήμερα, μετά τις φήμες για παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για την συγκράτηση της πτώσης του. Στις 05.30 στο Τόκιο η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου ειχε διαμορφωθεί στα 1,2570 δολάρια από τα 1,2482 δολάρια που ήταν τα μεσάνυχτα.

    Παρά την ενίσχυσή του ευρώ το τελευταίο 24ωρο η αγορά τηρεί αρνητική στάση έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, βλέποντας ότι δεν υπάρχει ενότητα σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης με τα χρέη των κρατών-μελών. Σε ετήσια βάση το Ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 12% έναντι του δολαρίου.

    Στην Αθήνα, σε νέα χαμηλά έτους έκλεισε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να δέχονται ισχυρές πιέσεις, εν μέσω αρνητικού κλίματος και στις διεθνείς αγορές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.582,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 3,32%.

    Σήμερα, καταγράφει εικόνα σταθεροποίηση, με τον Γ.Δ.Τ. στις 11:15 να διαμορφώνεται στις 1.583,45 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,08%.

    [02] Αντιπαράθεση Παπανδρέου-Τσίπρα

    «Η επιλογή ήταν ανάμεσα στην κατάρρευση και τη σωτηρία και επιλέξαμε τη σωτηρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών, συπληρώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται και ανάπτυξη, «πάντα ανάπτυξη όμως με βάση την ποιότητα, που σημαίνει επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό».

    Αναφερόμενος στην οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει η χώρα, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια οικονομία σε ύφεση, με ανάπτυξη αρνητική, «σε κατάσταση τελικά πολύ χειρότερη από ό,τι περιμέναμε».

    «Το σύστημα το οποίο βρήκαμε εμπεριέχει ανισότητες και αδικίες, δεν είχαμε την πολυτέλεια του χρόνου να αλλάξουμε πρώτα το σύστημα και να αντιμετωπίσουμε μετά το χρέος», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

    «Η αξιοπιστία μας ήταν στο ναδίρ. Παραλάβαμε μια οικονομία που αν δεν κάναμε τις απαραίτητες κινήσεις δεν θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κοιννωικές και οικονομικές αλλαγές, σημειώνοντας όμως πως το κράτος πρόνοιας είναι αδύναμο, αναποτελεσματικό, άδικο και πελατειακό.

    Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του γιατί οι πολίτες διαδήλωσαν χθες χωρίς να υπάρξουν φαινόμενα βίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "έκθεση ιδεών" την απάντηση του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής του, που αφορούσε το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση.

    Ο κ. Τσίπρας αφού επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις που υπολογίζουν πως πάνω από 2,5 εκατ. Ελληνες θα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι θα φτάσουν το 1,5 εκατ., κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο.

    «Είστε η κυβέρνηση της περίφημης δήλωσης Πεταλωτή ότι είμαστε η κυβέρνηση που δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ενώ το εισόδημα των εργαζόμενων μειώνεται, οι τιμές "τραβούν την ανηφόρα" και ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα μέτρα που πήρε στις 5 Μαΐου, καθώς και και το νομοσχέδιο "διάλυσης του Ασφαλιστικού".

    [03] Την Τρίτη στην Ολομέλεια

    Εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται σε πέντε συνεδριάσεις το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης με την γνωστή επωνυμία «Πρόγραμμα Καλλικράτης».

    Κατά την χθεσινη τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να επιφέρει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ).

    Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σε αλλαγή σύμφωνα με την οποία καθορίζεται μεταβατική περίοδος έως το 2011 από την έναρξη της εφαρμογής του «Καλλικράτη», κατά την οποία δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο για τους νεοεκλεγέντες δημάρχους σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 25.000.

    Ακόμη ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε αλλαγές σε έδρες δήμων (κατόπιν αιτημάτων όλων των βουλευτών) και συγκεκριμένα:

    - Στον δήμο Βοϊου του Ν. Κοζάνης, ως έδρα ορίστηκε η Σιάτιστα αντί για την Νεάπολη, η οποία γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    - Στον δήμο Δωρίδος του Ν. Φωκίδος, ως έδρα ορίζεται το Λιδορίκι, αντί για το Ευπάλιο, το οποίο γίνεται ιστορική έδρα του δήμου.

    Ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του Καλλικράτη και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου.

    Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί ένα εγχείρημα που δημιουργήθηκε στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε κανείς να υπολογίσει και παρόλα αυτά δεν υπήρξε γενικευμένη κοινωνική αντίδραση.

    Σχετικά με το χωροταξικό ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην καλύτερη δυνατή πρόταση που μπορεί να βαδίσει η κοινωνία και η οποία είναι διαμορφωμένη σε δύσκολες συνθήκες από κάθε άποψη, «εξαντλήθηκαν όμως όλα τα περιθώρια για να βρεθεί η χρυσή τομή».

    Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Ζώης, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του για τις τροποποιήσεις που αφορούν στη Σιάτιστα και το Λιδορίκι, είπε όμως πως είναι ελάχιστες στο σύνολο των 25 αιτημάτων για αλλαγές.

    «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται αυτό που σας καταλόγισα υποθετικά ότι η συζήτηση ήρθε στο χωροταξικό με ευθύνη δική σας. Δεν συζητήσαμε οικονομικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στην βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Δεν ψηλαφίσαμε καν τα ζητήματα που σας θέσαμε. Θα σας συνοδεύει αυτή η τακτική κι αν δεν την αλλάξετε στην Ολομέλεια δεν θα μείνουμε στις παρατηρήσεις, θα σας καταλογίσουμε πρόθεση», είπε. Έθεσε τέλος το ερώτημα αν γίνουν κοινές δηλώσεις από τους βουλευτές των νομών για ρύθμιση θεμάτων για το χωροταξικό αν θα δείξει την ίδια ευαισθησία.

    «Εργαλείο αντιλαϊκής πολιτικής» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού και του ΔΝΤ, το χαρακτήρισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή του θα αποφέρει υπηρεσίες χειρότερες και ακριβότερες για τον πολίτη.

    Ο Π. Μαρκάκης (ΛΑΟΣ) επισήμανε ότι ο υπουργός αρκέστηκε να ευχαριστήσει τους βουλευτές για τις προτάσεις τους, αλλά δεν τις έκανε δεκτές, συμπληρώνοντας ότι οι βελτιώσεις που έγιναν έχουν νομοτεχνικά χαρακτηριστικά, δεν είναι ουσίας.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Τσούκαλης, έκανε λόγο για συζήτηση υψηλών προδιαγραφών, είπε ωστόσο ότι θα αναμένει να διαπιστώσει στην Ολομέλεια αν ο υπουργός θα αποδείξει ότι πράγματι θα κάνετε θεσμικές και γενναίες τροποποιήσεις, γιατί - όπως είπε - αυτές που προκάλεσε σήμερα είναι «διαχειριστικού χαρακτήρα».

    Απαντώντας ο υπουργός στον εισηγητή της ΝΔ, αναφορικά με τα οικονομικά θέματα είπε ότι δεν αποτελούν στοιχείο αντιπαράθεσης, καθώς η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι όρος επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης.

    Άφησε ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στις έδρες των δήμων, με την προϋπόθεση να συμφωνούν οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων και πάντως να γίνουν δεκτές από την Ολομέλεια, την οποία ο υπουργός δεν υποκαθιστά.

    Οι αλλαγές

    Επίσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης προχώρησε σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν:

    Στο νομό ΑΡΚΑΔΙΑΣ ο Δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται σε Δήμο Νότιας Κυνουρίας, ενώ οι δήμοι Νότιας και Βόρειας Κυνουρίας χαρακτηρίζονται ορεινοί.

    Στον νομό ΑΡΤΑΣ ο δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη θα έχει ως έδρα την Άνω Καλεντίνη και ιστορική έδρα τις Πηγές Τετραφυλίας

    Στον νομό ΒΟΙΩΤΙΑΣ ο δήμος Διστόμου, Αραχώβης, Αντίκυρας θα έχει έδρα το Δίστομο και χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

    Στο νομό ΕΥΒΟΙΑΣ ο Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννης

    Στο νομό ΗΛΕΙΑΣ ο δήμος Κυλλήνης μετονομάζεται σε δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ήλιδας και ο δήμος Ανδρίτσαινας με έδρα τα Κρέστενα αποκτά ιστορική έδρα την Ανδρίτσαινα

    Στο νομό ΗΜΑΘΙΑΣ ο δήμος Βεροίας θα έχει ιστορική έδρα τη Βεργίνα

    Στο νομό ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ο δήμος Ηρακλείου θα έχει ιστορική έδρα τη Νέα Αλικαρνασσό. Ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων θα έχει ιστορικές έδρες τα Πεζά, τις Αρχάνες και τον Πύργο. Ο δήμος Μινώα Πεδιάδας θα έχει ιστορικές έδρες το Καστέλλι και το Αρκαλοχώρι

    Στο νομό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο δήμος Λαγκαδά, με έδρα τον Λαγκαδά, θα έχει ιστορική έδρα τον Λαχανά

    Στο νομό ΚΥΚΛΑΔΩΝ ο δήμος Τήνου θα έχει ιστορική έδρα τον Πάνορμο

    Στο νομό ΛΑΚΩΝΙΑΣ ο δήμος Σπάρτης θα έχει ιστορική έδρα το Μυστρά

    Στο νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμο Αγίου Νικολάου

    Στο νομό ΠΕΛΛΑΣ ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμο Πέλλας

    Στο νομό ΠΙΕΡΙΑ ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας-Κολινδρού

    Στο νομό ΠΡΕΒΕΖΑΣ ο δήμος Πάργας θα έχει ιστορική έδρα την Πάργα

    Στο νομό ΣΑΜΟΥ ο δήμος Σάμου με έδρα τη Σάμο αποκτά ιστορική έδρα το Πυθαγόρειο

    Στο νομό ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ο δήμος Καλλικράτειας -Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμο Νέας Προποντίδας

    Στο νομό ΧΑΝΙΩΝ οι νέοι δήμοι Σφακίων και Καντάνου-Σέλινου χαρακτηρίζονται ορεινοί

    [04] Νίκη του Ομπάμα

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε χθες το βράδυ τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ από τη δεκαετία του '30, που αποτελούσε νομοθετική προτεραιότητα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι γερουσιαστές υιοθέτησαν με 59 ψήφους υπέρ και 39 κατά το νομοσχέδιο, λίγες ώρες μετά την πρώτη ψηφοφορία που έθεσε τέλος στις συζητήσεις επί του νομοσχεδίου.

    Η Γερουσία πρέπει τώρα να προσαρμόσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου στο νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν το κείμενο διαβιβασθεί στον Λευκό Οίκο για να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα.

    "Δεν θα είναι πλέον δυνατόν να στοιχηματίζουν με τα χρήματα των ανθρώπων", δήλωσε ο ηγέτης της δημοκρατικής πλειοψηφίας Χάρι Ρέιντ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. "Οταν αυτό το νομοσχέδιο θα έχει επικυρωθεί, το ροντέο στη Γουόλ Στριτ θα έχει τελειώσει".

    Ο Χάρι Ρέιντ επαίνεσε επίσης τους τέσσερις "θαρραλέους" ρεπουμπλικανούς που ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου. Δύο δημοκρατικοί , ο οποίοι ήθελαν να πραγματοποιηθούν ψηφοφορίες επί των δικών τους τροπολογιών, έδωσαν, ωστόσο, αρνητική ψήφο.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες μετά την πρώτη ψηφοφορία της ολοκλήρωσης των συζητήσεων εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι προσπάθειες των "ορδών των λόμπι" της Γουόλ Στριτ δεν κατόρθωσαν να εμποδίσουν την ψήφιση του νόμου.

    Εάν τέσσερις ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου , η ψηφοφορία σημαδεύθηκε από τη διατύπωση οξείας κριτικής εκ μέρους της υπόλοιπης αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου. "Αυτό το νομοσχέδιο απειλεί να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, διότι θέτει ένα ρυθμιστικό φορτίο στις επιχειρήσεις, μεγάλες ή μικρές, δήλωσε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι ενώπιον της Γερουσίας δηλώνοντας ότι "οι Αμερικανοί αξίζουν κάτι καλύτερο".

    Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο να εμποδίσει την επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του φθινοπώρου 2008, προβλέπει κυρίως την δημιουργία ενός οργανισμού προστασίας του καταναλωτή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στους κόλπους της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, της Fed. Εμποδίζει επίσης τη διάσωση μεγάλων χρηματοπιστωτικών οίκων με χρήματα των φορολογουμένων.

    Προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο της τεράστιας αγοράς των παραγώγων, τα οποία θα διατίθενται πλέον μόνο μέσω διαφανών διαδικασιών και όχι μέσω ιδιωτικών συμφωνιών. Και απαγορεύει στις τράπεζες να θέτουν σε κυκλοφορία, ένα είδος παραγώγων, τα swaps.

    Το τελευταίο αυτό μέτρο θεωρείται δρακόντειο, δεν εξασφαλίζει κοινοβουλευτική συναίνεση και είναι πιθανόν να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων οι γερουσιαστές εξέτασαν περί τις 60 τροπολογίες. Δεκάδες άλλα μέτρα που είχαν προταθεί αποκλείσθηκαν.

    Μεταξύ των ρυθμίσεων που εγκρίθηκαν είναι ένα κείμενο που έχει ως στόχο να ωθήσει τη Fed σε μεγαλύτερη διαφάνεια, μέσω μιας πλήρους επιθεώρησης που θα πραγματοποιηθεί από το ελεγκτικό συνέδριο των ΗΠΑ σε διάστημα ενός έτους.

    Αλλη τροπολογία δίνει στον αμερικανό εκπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη δυνατότητα να εναντιώνεται σε επιχειρήσεις "διάσωσης ξένων χωρών" με επιβάρυνση του αμερικανού φορολογουμένου μέσω δανείων του ΔΝΤ, εάν θεωρείται πιθανόν ότι τα δάνεια αυτά δεν θα αποπληρωθούν.

    Άλλο μέτρο προβλέπει τη διευκόλυνση του έργου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, θεματοφύλακα της τήρησης των κανόνων του ανταγωνισμού, ώστε να ενισχυθεί η προστασία του καταναλωτή.

    Αλλο κείμενο έχει ως στόχο την αποτελεσματικότερη πλαισίωση των οίκων αξιολόγησης δημιουργώντας μια μεταβατική οντότητα ανάμεσα στους ίδιους και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς που αξιολογούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 May 2010 - 10:30:27 UTC