Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φοιτητικές εκλογές
  • [02] Αξιολόγηση προόδου

  • [01] Φοιτητικές εκλογές

    Με εκδηλώσεις στις σχολές, όλες τις τελευταίες ημέρες, οι φοιτητικές παρατάξεις επιχείρησαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών για να προσέλθουν αύριο στις κάλπες.

    Αν και οι φοιτητικές εκλογές γίνονται φέτος σε ιδιαίτερα φορτισμένο κοινωνικά κλίμα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι έως τώρα δεν φαίνεται να τονώνεται το ενδιαφέρον της μεγάλης πλειονότητας των φοιτητών για συμμετοχή στις εκλογές. Ωστόσο, πολλοί εκπρόσωποι των παρατάξεων υποστηρίζουν ότι η οικονομική συγκυρία και οι επιλογές των κομμάτων θα βρουν αντίκτυπο στο αποτέλεσμα των εκλογών. Πάντως, οι φοιτητικές παρατάξεις παρουσίασαν τις προτάσεις τους και απευθύνουν κάλεσμα να προσέλθουν οι συνάδελφοι τους στις κάλπες για να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία. Βέβαια, αντίπαλος στη συμμετοχή δεν αποκλείεται να είναι και το ότι διεξάγονται παραμονές της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.

    Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη δημοσιοποιήσει οι παρατάξεις, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ κατεβαίνει στις εκλογές με κεντρικό ζήτημα την οικονομική κρίση, που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο και τον φοιτητή. Η ΠΑΣΠ με κεντρικό ζήτημα τη συμμετοχή των φοιτητών ως να πάρουν οι νέοι στα χέρια τους το μέλλον. Εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα των Σπουδαστών, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, καλούν τους φοιτητές «να απορρίψουν τον εκφυλισμό για τον οποίο ευθύνονται οι δύο παρατάξεις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ», ενώ οι εκπρόσωποι της Σπουδάζουσας Νεολαίας του Συνασπισμού θίγουν, εκτός των άλλων, και ζητήματα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των κολεγίων, που -όπως λένε- είναι πρόκληση για τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων. Η παράταξη της ΕΑΑΚ (Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση), θέτει, εκτός απο την οικονομική κρίση, αυτά καθεαυτά τα προβλήματα της εκπαίδευσης και ζητεί απο τους φοιτητές να συρρικνώσουν τις δυνάμεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ.

    Οι κάλπες, πάντως, θα ανοίξουν νωρίς το πρωί και θα κλείσουν με τη δύση του ηλίου. Αν και οι φοιτητές λένε ότι θέλουν να συγκροτήσουν και πάλι την ΕΦΕΕ, ελάχιστοι είναι αισιόδοξοι ότι μπορεί φέτος να προκύψουν κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα.

    [02] Αξιολόγηση προόδου

    Την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τα νομοθετικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος παρουσίασε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης ότι με τη νομοθέτηση των μέτρων που αφορούν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου, καθώς και με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επιτυγχάνεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, κατά 41,8%. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει λάβει παραπάνω μέτρα από όσα χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμά της το 2010 και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του προγράμματος που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έλαβε σήμερα 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το ποσό αυτό προέρχεται από διμερή δάνεια με δέκα χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος και Μάλτα), στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Όσον αφορά στις υπόλοιπες πέντε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες δεν συμμετείχαν στην πρώτη δόση των δανείων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αυτό οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στις συγκεκριμένες χώρες, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα συμμετάσχουν και αυτές στο δανεισμό, όπως άλλωστε έχουν ήδη δεσμευτεί.

    Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Στη συνέχεια, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου. Έπειτα τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ. Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους άλλων 9 δις. ευρώ, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχέδιο δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, όσον αφορά στη συζήτηση γύρω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα της ευρωζώνης, προκειμένου στο μέλλον να αποφεύγονται κρίσεις γύρω από το ενιαίο νόμισμα.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το θέμα τις ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τους μισθούς. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε πως οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε, ότι το μισθολογικό κόστος στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα είναι συγκρατημένο, λόγω των περικοπών και των αλλαγών που προωθούνται για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και πως δεν υπάρχει ανάγκη για οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα.

    Δηλώσεις Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup, τόνισε ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των χωρών της ευρωζώνης να διαθέσουν το πρώτο μέρος των διμερών συντονισμένων δανείων προς την Ελλάδα. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε λεπτομερώς το Συμβούλιο για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. "Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και απορρίπτουμε όσα έχουν γραφεί στα ΜΜΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φυσικά θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα", ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 May 2010 - 16:30:23 UTC