Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Λάθος μίγμα πολιτικής"
  • [02] Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»
  • [03] "Συσπείρωση και συνεργασία"
  • [04] "Κοινωνικές εκρήξεις"
  • [05] "Κοινή μοίρα"
  • [06] "Σε άσχημη κατάσταση"
  • [07] Κλιμακώνεται η ένταση

  • [01] "Λάθος μίγμα πολιτικής"

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείρισή της στα θέματα της Οικονομίας, ασκεί, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφ. «Realnews», ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Λίγες μέρες μετά το «όχι» της παράταξής του στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς εμμένει στην πρόβλεψή του ότι «αν μείνουμε στο μίγμα πολιτικής, που εφαρμόζεται, τα πράγματα δεν είναι καλά» και διατυπώνει για τον πρωθυπουργό, πως «αυτός που φώναζε τον Σεπτέμβριο "λεφτά υπάρχουν", σήμερα ζητάει και τα ρέστα».

    Υπογραμμίζει πως αν η ΝΔ ταυτιζόταν με τα μέτρα, που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, «τότε για χρόνια δεν θα υπήρχε άλλη αντιπολίτευση, πέρα από τις φωνές των διαδηλωτών» και σημειώνει πως «αν έχω άδικο και το μίγμα πολιτικής (σσ. της κυβέρνησης) είναι σωστό, τότε η άρνηση να το ψηφίσουμε δεν έβλαψε τη χώρα», δεδομένου ότι το νομοσχέδιο θα πέρναγε, έτσι κι αλλιώς, με την άνετη πλειοψηφία της κυβέρνησης, διευκρινίζει, ωστόσο, πως «αν έχω δίκιο και το μίγμα πολιτικής είναι λάθος, τότε προσέφερα μεγάλη υπηρεσία καταψηφίζοντάς το, γιατί έτσι δημιουργώ μία εναλλακτική προοπτική μπροστά σε ένα ορατό αδιέξοδο».

    Σε ό,τι αφορά την επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς λέει πως «Η κυρία Μπακογιάννη, όταν έδινε τη δική της ψήφο, γνώριζε τη γραμμή της παράταξης». Για δε το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός νέου κόμματος ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από τη διαγραφείσα βουλευτή, ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι, που έτσι κι αλλιώς, ούτε επισήμως υπάρχει σήμερα ως προοπτική, ούτε και το βλέπω να απασχολεί το αύριο».

    Αναφερόμενος στο θέμα της κάθαρσης, ο πρόεδρος της παράταξης σημειώνει πως «θα απορρίψουμε όσους ντρόπιασαν τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να αφήσουμε να ενοχοποιηθεί ολόκληρη η παράταξη [...]. Δεν έχουμε αντίρρηση να διερευνηθούν όλα τα σκάνδαλα. Πρώτοι εμείς θέλουμε να τιμωρηθούν όσοι βρεθούν ένοχοι. Αλλά δεν θα αφήσουμε επιλεκτική διερεύνηση μόνο των υποθέσεων, που στρέφονται εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, όταν πολύ πιο σοβαρά σκάνδαλα, που αφορούν το ΠΑΣΟΚ μένουν στο σκοτάδι»

    "Συγννώμη για τα λάθη"

    Συγγνώμη από τους νέους για λογαριασμό της προηγούμενης γενιάς ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας χθες στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ.

    "Η προηγούμενη γενιά άφησε να οδηγηθούν τα πράγματα εδώ και υποθήκευσε το μέλλον των νέων", είπε ο κ. Σαμαράς.

    "Εχουμε χρέος να διορθώσουμε το κακό που έγινε και να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία, να αγωνιστούμε ώστε να βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν ταχύτερα και με το μικρότερο κόστος και να χτίσουμε μαζί μια πολύ καλύτερη Ελλάδα", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι " η νεολαία της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης είναι η πρωτοπορία για την αναγέννηση της χώρας".

    Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι "για πρώτη φορά μια πολιτική νεολαία εξέλεξε τον πρόεδρό της με ανοιχτές διαδικασίες που σημαίνουν ανοιχτή Οργάνωση στην κοινωνία".

    Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η ΔΑΠ πρέπει να αναδειχθεί σε δύναμη αλλαγής και να ανοίξει τους ορίζοντες της ανώτατης παιδείας για να μπει φρέσκος αέρας.

    [02] Στη Βουλή ο «Καλλικράτης»

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον "Καλλικράτη".

    Ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, αποδεχόμενος και τις τελευταίες παρατηρήσεις που εδόθησαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης της ΚΕΔΚΕ, προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου, η οποία συνοδεύτηκε από την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους και Αιτιολογική Έκθεση.

    Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι Νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 Αιρετές Περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.

    Είκοσι μεγάλες καινοτομίες φέρνει ο «Καλλικράτης», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ επισημαίνεται ότι στόχος του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη Βουλή, αποτελεί η απόκτηση ενός «καλού, αποκεντρωμένου, σύγχρονου, αποτελεσματικού και αποκεντρωμένου κράτους, που ανοίγει νέους δρόμους ανάπτυξης, που σέβεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, ενός κράτους βοηθού του πολίτη και της επιχείρησης».

    Οι είκοσι μεγάλες καινοτομίες του «Καλλικράτη» είναι:

    1. Συνολική ετήσια εξοικονόμηση 1.185.000.000 ευρώ από τον περιορισμό λειτουργικών δαπανών και την ορθολογική αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων. Επιπλέον, εξοικονόμηση 75 εκατομμυρίων ευρώ ανά εκλογική περίοδο λόγω της σύμπτωσης με τις ευρωεκλογές.

    2. Τα 6.000 ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις των Δήμων που υπάρχουν περιορίζονται σε λιγότερα από 2.000, ενώ τα περίπου 60.000 μέλη των διοικήσεων των Δ.Σ. των δημοτικών επιχειρήσεων μειώνονται κατά 40.000. Επίσης, δημιουργείται το πλαίσιο διαφανούς και ορθολογικής λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΝΠΔΔ αντίστοιχα.

    3. Οι εκλογές πλέον γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις ευρωεκλογές, δίνοντας περισσότερο ωφέλιμο χρόνο σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει τις πολιτικές της.

    4. Μεταφέρεται στην Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό, ενώ οι αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες γίνονται το θεσμικό όχημα της πράσινης ανάπτυξης.

    5. Οι Δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως η έκδοση οικοδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και επαγγελματικές άδειες. Οι πολίτες εξυπηρετούνται άμεσα για ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά τους.

    6. Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.

    7. Τίθενται οι προϋποθέσεις και διαδικασίες για τη λήψη δανείου από τους ΟΤΑ, για να μην υπάρξουν στο μέλλον ξανά περιπτώσεις υπερδανεισμένων Δήμων. Γι' αυτό καθιερώνονται αυστηρά όρια και κριτήρια δανεισμού.

    8. Ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο υπάγονται οι υπερχρεωμένοι Δήμοι.

    9. Οι δαπάνες όλων των δήμων και των περιφερειών όλων των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων τους υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    10. Το Ελεγκτικό Συνέδριο πραγματοποιεί γενικευμένο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας σε συμβάσεις άνω των 100.000 ευρώ, που συνάπτουν οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα καθώς και οι επιχειρήσεις τους.

    11. Ο ελεγκτής νομιμότητας, που προϊσταται της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, είναι ανώτατος υπάλληλος με πενταετή θητεία. Η επιλογή του γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ).

    12. Κάθε αρμοδιότητα, κάθε εξουσία πάει στο εγγύτερο δυνατό σημείο για τον πολίτη, ενώ σε κάθε συνενούμενο Δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών. Επίσης, προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.

    13. Συστήνονται παντού τοπικές και δημοτικές κοινότητες που αντικαθιστούν τα σημερινά Τοπικά και Δημοτικά Διαμερίσματα.

    14. Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών.

    15. Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» (Συνήγορος) σε κάθε δήμο και Περιφέρεια με αποστολή την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.

    16. Στους Δήμους και τις Περιφέρειες συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης. Η Επιτροπή Διαβούλευσης προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.

    17. Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα επιπλέον 1.200 «Δημοτικά e-ΚΕΠ», για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    18. Συστήνεται αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη για την παροχή διοικητικής βοήθειας σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στους δήμους ή τα ΚΕΠ.

    19. Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του Δημότη», για την άμεση ηλεκτρονική εξυπηρέτηση του πολίτη και την έκδοση πιστοποιητικών αλλά και για συμμετοχή σε τοπικά δημοψηφίσματα.

    20. Για κάθε όργανο των Δήμων εισάγεται η υποχρέωση ανάρτησης κάθε απόφασης στο Διαδίκτυο, προκειμένου αυτή να είναι εκτελεστή και με στόχο την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις, ίση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους πολίτες.

    Απορρίπτει το σχέδιο η ΝΔ

    «Η Κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει τη συναίνεση που της προσφέρεται. Αυτό το απέδειξε και επιλέγοντας να αγνοήσει και να περιφρονήσει την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, οι οποίες ανέμεναν τη συνέχιση της διαβούλευσης με τον υπουργό Εσωτερικών για το σχέδιο "Καλλικράτης"», δήλωσε ο ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης, σημειώνοντας ότι «ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα πώς προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης 1,8 δισ. ευρώ».

    Ακόμη κάνει λόγο για απουσία διαβούλευσης για το χωροταξικό και με τους πολίτες και με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως υπογραμμίζει, παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.

    «Προχωρεί σε επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια μεταρρύθμιση που να έχει τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον πολίτη, όχι απλώς μια μεταρρύθμιση με τη σφραγίδα του Δ.Ν.Τ», σημειώνει ο κ. Ζώης.

    Ανακοίνωση του υπ. Εσωτερικών

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών απαντά σε όσους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη, αλλά κυρίως επικεντρώνεται στους «πρωταγωνιστές της διαβόητης εξαετούς "επανίδρυσης" του κράτους, που όχι μόνο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά οδήγησε την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής», όπως αναφέρει.

    Τονίζεται δε ότι «έχουν πράγματι κάθε λόγο να αντιταχθούν σε μια βαθιά αλλαγή, όπως ο Καλλικράτης, όσοι ταυτίστηκαν με τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους της σπατάλης, της αυθαιρεσίας και της αδιαφάνειας».

    Το υπουργείο Εσωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα, όμως, πρέπει να προχωρήσει μπροστά και ο Καλλικράτης με τις αλλαγές νοοτροπίας και αξιών, που εισάγει, συνιστά ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον».

    [03] "Συσπείρωση και συνεργασία"

    Eπικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τη συνολική πολιτική της, επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων και η παρουσίαση της πολιτικής πρότασης του δικού της κόμματος, συνθέτουν το περιεχόμενο της ομιλίας της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε κομματική συγκέντρωση - συλλαλητήριο χθες στο κέντρο της Αθήνας.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μη δείξουν εμπιστοσύνη, πίστη, σημασία σε ό,τι λέει η κυβέρνηση, σε ό,τι υπόσχεται, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα, όταν ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στο χωριό θα κρατήσουν μόνον τρία, το πολύ τέσσερα, χρόνια και μετά θα έλθει η «αναγέννηση» της ελληνικής οικονομίας. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «ένα καντάρι ψέματα μάς πετάει κατάμουτρα, όταν ισχυρίζεται ότι οι λαϊκές θυσίες θα πιάσουν τόπο» και υποστήριξε πως «εκπονούν βάρβαρα μέτρα για να κρατήσουν μια ζωή, είναι πανέτοιμοι να πάρουν και άλλα ακόμα χειρότερα, που να ισχύουν για τα παιδιά των εγγονών μας».

    Η κυβέρνηση, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ, «προκειμένου να βγάλει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα, τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ακολουθεί τον επικίνδυνο δρόμο της αναγωγής των αιτιών της κρίσης σε ζητήματα διαφθοράς, αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, ανηθικότητας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να βγουν στην επιφάνεια οι πιο μαύρες, συντηρητικές, κυρίως οι πιο βάρβαρες πρακτικές».

    «Ποιοι μιλάνε για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «είναι όλοι αυτοί που αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση του επιχειρηματικού απορρήτου, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των βουλευτικών αποζημιώσεων στις επιτροπές, και μια σειρά άλλα».

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαίο πως για τη βρώμικη δουλειά χρησιμοποιεί τη μουχλιασμένη αντιδραστική, προβοκατόρικη δράση του ΛΑΟΣ» και σημείωσε πως «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, καθώς ετοιμάζει νέα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, με το παραπλανητικό εκβιαστικό ερώτημα στο λαό, στο ΚΚΕ: "Σέβεστε και υπακούετε το Σύνταγμα, ναι ή όχι;". Ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ακόμα και την απλή διακήρυξη και υπεράσπιση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπολογίζει έναν παράγοντα, τη δυνατότητα ο λαός, και πριν απ΄όλα η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση».

    «Ποιοι μιλάνε για τον σεβασμό στο Σύνταγμα;», διερωτήθηκε ακολούθως η γραμματέας του ΚΚΕ για να απαντήσει: «αυτοί που εξάγουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερα πλούτη, στέλνοντας τους εργάτες και τις εργάτριές τους στο ταμείο ανεργίας. Όλοι αυτοί, που από τότε που συγκροτήθηκε το σύγχρονο ελληνικό αστικό κράτος, πολλές φορές παραμέρισαν το Σύνταγμα ανοίγοντας το δρόμο στην κατάργηση του δικού της παιδιού, του αστικού κοινοβουλίου. Αυτοί που είναι επίγονοι εκείνων των πολιτικών που κάλεσαν τον βρετανικό στρατό να αιματοκυλίσει τον ελληνικό λαό για να ηττηθεί η εθνική αντίσταση, που νίκησε τον γερμανο-ιταλικό φασισμό. Είναι αυτοί που κάλεσαν τις ΗΠΑ να πάρουν τη σκυτάλη του βρετανικού ιμπεριαλισμού για να αντιμετωπίσουν, όπως λένε, τον επικίνδυνο κομμουνισμό ακόμα και με βόμβες ναπάλμ. Είναι ή ίδια η αστική τάξη και οι πολιτικοί της, τα κόμματά της που έκαναν συναλλαγή με την ελληνική χούντα, ώστε να αποκατασταθεί η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα, αφού εκπληρώθηκαν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί που την επέβαλαν. Είναι αυτοί που ετοιμάζονται να κάνουν συμφωνία με την Τουρκία, παραδίνοντας στο ΝΑΤΟ την άμυνα ελληνικών νησιών. Είναι αυτοί, δηλαδή, που εκχωρούν συνεχώς και με κάθε τρόπο κυριαρχικά εδάφη και αρμοδιότητες σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, με την θέλησή τους, πάντα και με την δική τους θέληση. Είναι αυτοί που βροντοφώναξαν "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" κατά την κρίση στα Ιμια, που αποτέλεσε σημείο στροφής, γιατί από τότε επισημοποιήθηκαν οι λεγόμενες "γκρίζες ζώνες".

    Για την στάση της ΝΔ η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η ΝΔ απαντά στο ερώτημα της διεξόδου στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ. Κρατά αποστάσεις σε ζητήματα δήθεν τακτικής για να συντηρείται η δικομματική αντιπαράθεση και να συνεχίζεται η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσά τους. Γκρινιάζει για ορισμένα μέτρα, γιατί είναι αντικοινωνικά, με στόχο κυρίως να χειραγωγήσει προς όφελός της τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση, να εξαργυρώσει τις ευθύνες της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα λέει ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες του ΠΑΣΟΚ, γιατί η διακυβέρνηση έχει συνέχεια».

    Για το ΛΑΟΣ η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «στο άθλιο πολιτικό παιχνίδι, που παίζεται, κατά του εργαζόμενου λαού υπάρχουν και οι βοηθοί, οι δευτεροαγωνιστές, με κορυφαίο σήμερα βαστάζο το ΛΑΟΣ. Ένα κόμμα με διπλή γλώσσα απέναντι στο λαό, ένα κόμμα που στάζει δηλητήριο, όταν βλέπει το σπέρμα της χειραφέτησης του λαϊκού κινήματος, που αδίστακτα αλλάζει τα συνθήματα και την προπαγάνδα του ποντάροντας στην εκτροπή της λαϊκής συνείδησης. Αναδεικνύεται σε μέντορα της αντιΚΚΕ και αντιλαϊκής προβοκάτσιας, σε μέντορα του ρατσισμού και του εθνικισμού».

    Στην εκτενή αναφορά της στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, είπε: «υπάρχει βεβαίως στο τραπέζι και μια άλλη, σκοπίμως θολή και άκρως βερμπαλιστική πρόταση προς τον λαό, η λεγόμενη "ενότητα της αριστεράς". Είναι η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ενός παράξενου μορφώματος, αλλά καθόλου ασυνήθιστου, πρόταση πολύγλωσση που φαινομενικά απευθύνεται παντού, ανάλογα με το είδος του ακροατηρίου. Συνιστά ένα είδος φρένου στη χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Στην ουσία όλες οι παραλλαγές της "ενότητας της αριστεράς" έχουν τον ίδιο πυρήνα, στο δρόμο της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας. Μια συνταγή που μας οδήγησε ως εδώ εμφανίζεται ως τάχα σύγχρονη, ανανεωτική λύση.

    Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση από ένα πολιτικό σχηματισμό που κατέληξε σε ναυάγιο της ταξικής πάλης, του αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα, που τροφοδότησε, ως αριστερό άλλοθι, τη συκοφαντία του κομμουνιστικού κινήματος και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης».

    Ακολούθως, η κ. Παπαρήγα παρουσίασε την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, που όπως είπε είναι πρόταση συσπείρωσης και συνεργασίας. «Απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε κίνημα και μορφή οργάνωσης με διάθεση αντίστασης στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό».

    Υπό αυτό το πρίσμα η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «κατά τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές και λόγω του Καλλικράτη, είναι ευκαιρία να διορθωθεί η λαϊκή ψήφος, να εκφραστεί και με την ψήφο η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια, οι διεργασίες συνείδησης, που συντελούνται στο λαό και στη νεολαία».

    Είπε ακόμη ότι «τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν την ανερχόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη δυναμική των εξελίξεων, η συνεργασία με το ΚΚΕ, η στήριξη των εκλογικών του συνδυασμών θα κάνει την διαφορά. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα με πρακτική αξία ότι ο λαός δεν δέχεται τη φοβέρα, τον εκβιασμό και την παραπλάνηση».

    Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Τουρκίας, του ΚΚ Λαών Ισπανίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ έστειλαν 48 κομμουνιστικά και εργατικά Κόμματα.

    [04] "Κοινωνικές εκρήξεις"

    "Αυτή η πολιτική των ακραίων επιλογών στην οικονομία θα φέρει αναπόφευκτα κοινωνικές εκρήξεις" προέβλεψε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όσοι ποντάρουν στην ηττοπάθεια και στο φόβο των εργαζομένων για να προωθήσουν την κατεδάφιση της κοινωνίας, είναι γελασμένοι και εκτίμησε ότι "θα ηττηθούν από ένα γιγάντιο μαζικό κίνημα που θα πλημμυρίσει τους δρόμους, τους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει ήδη επηρεάσει τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι κάποιες δυνάμεις επιχείρησαν να κάνουν πειραματόζωο την Ελλάδα , αλλά όπως είπε "δεν τους βγαίνει το πείραμα γιατί το πειραματόζωο αντιδρά. Και τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας".

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στις κυβερνητικές θέσεις, προεκλογικά και μετεκλογικά υποστηρίζοντας ότι "η κυβέρνηση έχει πια χάσει κάθε αξιοπιστία στον ελληνικό λαό", ωστόσο, σημείωσε "δεν πρόκειται η αριστερά να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις, δηλαδή δεν πρόκειται να ανεχτούμε τη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών".

    Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολλοί αυτοί που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα συνολικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και ζητάνε ακόμα και μεταρρύθμιση του Συντάγματος για να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλεία τους χωρίς τις ενοχλητικές αντιδράσεις από τους κοινωνικούς αγώνες.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα ΜΜΕ για μια συγχορδία επιθέσεων, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο σημειώνοντας ότι "πρώτος και καλύτερος ο εκπρόσωπος της πιο κρατικοδίαιτης παραγωγικής τάξης της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο πολιτικό σύστημα που κατά τη γνώμη του δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει. Και ζήτησε μπροστά στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τους κάνουν τη χάρη να ξεμπερδεύουμε με το ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις, το οκτάωρο, τα όρια των απολύσεων".

    "Ίσως, βέβαια - είπε ο κ. Τσίπρας - ο κ. Δασκαλόπουλος να οραματίζεται και αυτός να σώσει την χώρα με μια κυβέρνηση υπό τον εαυτό του. Ή έστω υπό τον κ. Βγενόπουλο, στον οποίο έχει πουλήσει την επιχείρησή του άλλωστε". Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η απροκάλυπτη επιθετικότητα κρύβει και τη μεγάλη αγωνία τους για τις εξελίξεις. Την αγωνία τους να ελέγξουν την αγανάκτηση, που εξαπλώνεται σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει λύσεις, όπως την επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ' ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με αναδιάρθρωση των όρων, του χρόνου αποπληρωμής, των επιτοκίων και ενδεχομένως και με διαγραφή μέρους του χρέους, στα πλαίσια μιας συνολικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    Επίσης ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

    - Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

    - Να αρθούν οι αδικίες του φορολογικού συστήματος.

    - Να καταργηθούν οι δεκάδες απαλλαγές από ΦΠΑ.

    - Να φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει 58 διαφορετικά είδη φοροαπαλλαγών.

    - Να φορολογηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία.

    - Να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάποιοι ετοιμάζονται να συκοφαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, "να κάνουν προβοκάτσιες βάζοντας μπροστά το παιδί για τα θελήματα. Την ακροδεξιά" και πρόσθεσε ότι "τώρα τους γνωρίζουμε. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο σοφοί. Πιο προετοιμασμένοι. Δεν θα αφήσουμε να μας συκοφαντήσουν αυτοί που κάνουν εγκλήματα στο όνομα του λαού που αγωνίζεται". Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του έχει απέναντι του τους εμπρηστές δολοφόνους, έχει απέναντί του τους υπονομευτές, έχει απέναντί του τους ακροδεξιούς προβοκάτορες, αλλά δεν τους φοβάται".

    Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Μαρίζα Ματίας ευρωβουλευτής του πορτογαλικού "μπλόκο της αριστεράς" και ο βουλευτής του ΚΚ Γαλλίας Ζαν Πιέρ Μπράρ.

    [05] "Κοινή μοίρα"

    Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, σημειώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και προτείνει ένα "κβαντικό άλμα" στην αμοιβαία επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

    "Υπάρχει ανάγκη για ένα κβαντικό άλμα στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ", υπογραμμίζει στη συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό και επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις κι όχι οι αγορές φέρουν την ευθύνη για την ολίσθηση του ευρώ, η ισοτιμία του οποίου έναντι του δολαρίου έπεσε χθες στο χαμηλότερο επίπεδό του τους τελευταίους 18 μήνες.

    "Δεν πρόκειται για μια επίθεση στο ευρώ", λέει. "Είναι σαφές ότι είναι κυρίως ευθύνη των Ευρωπαίων να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να αποτρέπουν τις σημερινές σοβαρές εντάσεις που έχουν ξεσπάσει στην Ευρώπη", σημειώνει.

    "Υπάρχει ανάγκη να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις για να προληφθεί η κακή διαχείριση, να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή όλων των συστάσεων που κάνουν οι 'ομότιμοι' και να διασφαλιστούν πραγματικές και αποτελεσματικές κυρώσεις σε περίπτωση αθέτησης", υπογραμμίζει, ζητώντας καλύτερη επιτήρηση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ σέβονται το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    "Χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική εφαρμογή αμοιβαίων ελέγχων, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις για τις παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης", προσθέτει.

    Ο Τρισέ επισημαίνει εξάλλου ότι θα ήταν λάθος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου του περιοδικού.

    "Όχι. Αυτό αποκλείεται. Όταν μια χώρα μπει στην ευρωζώνη μοιράζεται μια κοινή μοίρα με τα άλλα μέλη", δηλώνει και προειδοποιεί παράλληλα ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας να επηρεάσουν τα άλλα μέλη της ευρωζώνης.

    "Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιρετικά γρήγορα, ορισμένες φορές μέσα σε λίγες ώρες", λέει.

    Ο Τρισέ υπερασπίζεται εξάλλου την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα από εύθραυστες οικονομίες της ευρωζώνης και σημειώνει ότι η τράπεζα θα ανακτήσει οποιαδήποτε υπερβάλλουσα ρευστότητα από την αγορά.

    "Δεν διστάσαμε ποτέ ούτε για ένα δευτερόλεπτο να πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις που θα εγγυώνται τη σταθερότητα των τιμών", σημειώνει.

    Παράλληλα από το Ζάγκρεμπ, ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε σήμερα αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ ότι τα σχέδια διάσωσης πρέπει να είναι αυστηρά για να αποθαρρύνεται μια ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από τις κυβερνήσεις.

    "Ο μηχανισμός αυτός", είπε, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, "πρέπει να γίνει τόσο μη δελεαστικός που κανένας ηγέτης οποιασδηποτε χώρας (της ΕΕ) να μην μπαίνει στον πειρασμό εκουσίως να καταφύγει σε αυτό το σύστημα".

    "Μόνο ρωτήστε (τον έλληνα πρωθυπουργό) Γιώργο Παπανδρέου αν προτίθεται εκουσίως να καταφύγει σε αυτού του είδους το σύστημα στο προσεχές διάστημα", είπε.

    Στο μεταξύ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Ότο Πελ επικρίνει επίσης σε δηλώσεις του στο Der Spiegel το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ, λέγοντας ότι συνιστά "παραβίαση όλων των κανονισμών".

    "Στο Σύμφωνο (Σταθερότητας και Ανάπτυξης) για το σύστημα λειτουργίας της ΕΕ αναφέρεται σαφώς ότι κανένα κράτος δεν προσφέρει εγγυήσεις για τα χρέη ενός άλλου", δηλώνει ο Πελ.

    "Αυτό που κάνουμε τώρα εμείς είναι ακριβώς αυτό", σημειώνει.

    Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανταπάντησε ότι τα νέα μέτρα δεν καθιστούν τα κράτη της ευρωζώνης υπεύθυνα το ένα για το άλλο.

    [06] "Σε άσχημη κατάσταση"

    Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και θα έλθουν δύσκολες στιγμές καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πάρει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, προειδοποίησε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζόρτζ Όσμπορν.

    Ο Όσμπορν ανέλαβε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο, μετά τη συμφωνία των συντηρητικών με τους φιλελεύθερους για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, που είναι η πρώτη μετά το 1945 και η οποία έδωσε τέλος στη διακυβέρνηση της χώρας από τους Εργατικούς επί 13 χρόνια.

    Παρόλο που η Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά μίας αναιμικής ανάκαμψης μετά τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η νέα κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να μειώσει τις δαπάνες, να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει το έλλειμμα που ξεπερνά το 11% επί του ΑΕΠ.

    Η κυβέρνηση συνεργασίας δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μείωση του ελλείμματος στα προσεχή πέντε χρόνια, περικόπτοντας δαπάνες ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών από μη απαραίτητες υπηρεσίες κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

    "Πραγματικά αντιμετωπίζουμε μία τρομερή οικονομική πρόκληση", γράφει ο Όσμπορν σε άρθρο του στην εφημερίδα News of the World . "Δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σε μία εβδομάδα, σε ένα μήνα, ούτε σε ένα χρόνο".

    "Τα οικονομικά προβλήματά μας είναι πολύ βαθειά και αναμφίβολα θα έχουμε μπροστά μας δύσκολες στιγμές", προειδοποιεί στο άρθρο του ο Βρετανός υπουργός οικονομικών. Διαβεβαιώνει πάντως ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα και να διατηρήσει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων χαμηλά.

    [07] Κλιμακώνεται η ένταση

    Ένας πολίτης σκοτώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των στρατιωτικών στο κέντρο της Μπανγκόκ, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών.

    Οπως όλες τις τελευταίες ημέρες, η ένταση κλιμακώθηκε και σήμερα στη λεωφόρο Ραμά VI, στα όρια της συνοικίας της Μπανγκόκ που έχουν καταλάβει τα "κόκκινα πουκάμισα".

    Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εκτόξευαν πέτρες, κροτίδες και βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, όταν ακούσθηκαν πυρά. Δύο διαδηλωτές έπεσαν στο έδαφος και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα.

    Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Αμπίσιτ Βετζατζίβα δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην Μπανγκόκ μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων, καθώς ο στρατός έχει αποκλείσει το στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

    Ο Βετζατζίβα είπε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ασφάλειας στην διάρκεια των κινητοποιήσεων, συζητά το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας, μεταξύ άλλων, με στελέχη του στρατού και άλλων υπηρεσιών.

    "Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Σουτέπ συζητά εάν και κατά πόσον υπάρχει ανάγκη να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας υπό τις περιστάσεις", δήλωσε ο Αμπίσιτ σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

    Χιλιάδες διαδηλωτές αρνούνται να αποχωρήσουν από τους δρόμους, μετά από τρεις ημέρες βίαιων συγκρούσεων με τουλάχιστον 24 νεκρούς και τουλάχιστον 198 τραυματίες.

    Πολλοί από τους ηγέτες των διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγορούνται για "τρομοκρατία", κατηγορία που επισύρει την ποινή του θανάτου.

    Ο στρατός έχει εξουσιοδοτηθεί να ανοίγει πυρ εάν οι διαδηλωτές πλησιάσουν στα 36 μέτρα από τις γραμμές του, είπε εκπρόσωπός του. Στρατιώτες εγκαθιστούσαν αγκαθωτά συρματοπλέγματα χθες στην εμπορική συνοικία.

    Αυτόπτες κάνουν λόγο για μονόπλευρη σφαγή, καθώς οι οπλισμένοι στρατιώτες αποφεύγουν εύκολα τα αντικείμενα που τους πετούν οι διαδηλωτές και ανοίγουν πυρ με αυτόματα, ενώ έχουν αναπτύξει ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες πολυώροφων κτιρίων. Ανάμεσα

    Νωρίς σήμερα εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην εργατική συνοικία Κλονγκ Τόι, που ενδέχεται να μετατραπεί σε νέο επίκεντρο των κινητοποιήσεων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εκεί χθες βράδι.

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ προσφέρθηκε χθες να εκκενώσει διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους εάν το επιθυμούν και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Μπανγκόκ.

    Και οι δύο πλευρές διεμήνυσαν ότι "έρχονται ενισχύσεις", με τους μεν διαδηλωτές, γνωστούς ως "κόκκινα πουκάμισα", να καλούν τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην επαρχία να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα και το στρατό να κινητοποιεί κι άλλες μονάδες του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 May 2010 - 10:30:28 UTC