Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρά επεισόδια στην Ταϊλάνδη
  • [02] "Συγγνώμη για τα λάθη"
  • [03] "Συσπείρωση και συνεργασία"
  • [04] "Κοινωνικές εκρήξεις"
  • [05] "Συμφέρον η σταθερότητα"

  • [01] Αιματηρά επεισόδια στην Ταϊλάνδη

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Μπανγκόκ σήμερα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τα νέα θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 20 νεκρούς και 141 τραυματίες τον απολογισμό των τελευταίων περίπου 24 ωρών, ενώ στο σύνολό τους, από την έναρξη της τρέχουσας φάσης των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους.

    Πυρά ακούγονταν σε συνοικίες της Μπανγκόκ όπου έχουν οχυρωθεί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και σύννεφα καπνού υψώνονταν πάνω από την πόλη.

    Ηγετικό στέλεχος των "κόκκινων πουκάμισων" δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν θα εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου βρίσκονται. "Θα συνεχίσουμε τον αγώνα έως ότου η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της", δήλωσε ο Κουαντσάι Πραϊπάνα, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι εξαντλούνται --λόγω της ασφυκτικής πολιορκίας του στρατού-- τα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα. "Αλλά έχουμε αρκετά για να συνεχίσουμε επί μέρες και είμαστε πεπεισμένοι πως μπορούμε να βασιζόμαστε στους αδελφούς και στις αδελφές μας να μας φέρουν κι άλλες προμήθειες, λίγες κάθε φορά", πρόσθεσε.

    Ο στρατός της Ταϊλάνδης έχει αποκλείσει τους διαδηλωτές, έχει στήσει δεκάδες σημεία ελέγχου κι έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να τους απομακρύνει βίαια από τις περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας του βουδιστικού βασιλείου, όπου έχουν στρατοπεδεύσει. Κατά κυβερνητικά στελέχη, έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να "αμυνθεί".

    Έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για τερματισμό των βιαιοτήτων

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των βιαιοτήτων στην Ταϊλάνδη.

    Ο Μπαν "παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία την ταχεία άνοδο των εντάσεων και τις βίας στην Ταϊλάνδη" και εκφράζει "λύπη" για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για πολλά θύματα αμάχους, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι, αναφέρει η υπηρεσία τύπου του ΓΓ σε μία ανακοίνωση.

    Ο Μπαν "καλεί τους Ταϊλανδούς διαδηλωτές και τις αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποτραπούν νέες βιαιότητες και απώλειες ανθρωπίνων ζωών", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Τους ενθαρρύνει ζωηρά να επιστρέψουν επειγόντως στο διάλογο προκειμένου να εξομαλύνουν την κατάσταση και να επιλύσουν ειρηνικά την κρίση".

    Ανησυχία εκφράζουν οι Η.Π.Α.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν χθες τη "βαθιά ανησυχία" τους για την κρίση στην Ταϊλάνδη, καλώντας όλα τα μέρη να ηρεμήσουν καθώς η Μπανγκόκ βουλιάζει στη βία.

    "Είμαστε βαθιά ανήσυχοι (...). Προτρέπουμε με δύναμη όσους εμπλέκονται (στην κρίση) να δείξουν μετριοπάθεια και να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι.

    Ο Κρόουλι προσέθεσε πως η αμερικανική πρεσβεία στην Μπανγκόκ θα παραμείνει κλειστή στο κοινό τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα.

    [02] "Συγγνώμη για τα λάθη"

    Συγγνώμη από τους νέους για λογαριασμό της προηγούμενης γενιάς ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα στην ΚΕ της ΟΝΝΕΔ.

    Η προηγούμενη γενιά άφησε να οδηγηθούν τα πράγματα εδώ και υποθήκευσε το μέλλον των νέων, είπε ο κ. Σαμαράς.

    "Εχουμε χρέος να διορθώσουμε το κακό που έγινε και να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία, να αγωνιστούμε ώστε να βγούμε από την κρίση όσο το δυνατόν ταχύτερα και με το μικρότερο κόστος και να χτίσουμε μαζί μια πολύ καλύτερη Ελλάδα", ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι " η νεολαία της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης είναι η πρωτοπορία για την αναγέννηση της χώρας".

    Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ, υπογραμμίζοντας ότι "για πρώτη φορά μια πολιτική νεολαία εξέλεξε τον πρόεδρό της με ανοιχτές διαδικασίες που σημαίνουν ανοιχτή Οργάνωση στην κοινωνία".

    Η νεολαία αναζητεί τρόπους για να συμμετάσχει στην πολιτική χωρίς στερεότυπα και ξύλινο λόγο και εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε τις πόρτες ανοιχτές, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ΟΝΝΕΔ αναζωογονεί το κόμμα και θα συμμετάσχει καίρια στην ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, λέγοντας ότι η ΔΑΠ υπήρξε πάντα αποφασιστική δύναμη μέσα στα πανεπιστήμια, επί 24 χρόνια εκλέγεται πρώτη δύναμη και ότι αυτή την πρωτιά "οφείλουμε να την κρατήσουμε και φέτος". Σημείωσε δε ότι η φετινή, θα είναι "μια πρωτιά με ευρύτερο νόημα".

    Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την αλλαγή του νόμου πλαίσιου, για την αλλαγή του νόμου για το άσυλο και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και ανέφερε ότι "αυτές είναι θέσεις που τις ασπάζεται η κοινωνία".

    Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η ΔΑΠ πρέπει να αναδειχθεί σε δύναμη αλλαγής και να ανοίξει τους ορίζοντες της ανώτατης παιδείας για να μπει φρέσκος αέρας.

    [03] "Συσπείρωση και συνεργασία"

    Eπικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τη συνολική πολιτική της, επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων και η παρουσίαση της πολιτικής πρότασης του δικού της κόμματος, συνθέτουν το περιεχόμενο της ομιλίας της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε κομματική συγκέντρωση - συλλαλητήριο, το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους συγκεντρωμένους να μη δείξουν εμπιστοσύνη, πίστη, σημασία σε ό,τι λέει η κυβέρνηση, σε ό,τι υπόσχεται, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση ψεύδεται ασύστολα, όταν ισχυρίζεται ότι τα δύσκολα για την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στο χωριό θα κρατήσουν μόνον τρία, το πολύ τέσσερα, χρόνια και μετά θα έλθει η «αναγέννηση» της ελληνικής οικονομίας. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «ένα καντάρι ψέματα μάς πετάει κατάμουτρα, όταν ισχυρίζεται ότι οι λαϊκές θυσίες θα πιάσουν τόπο» και υποστήριξε πως «εκπονούν βάρβαρα μέτρα για να κρατήσουν μια ζωή, είναι πανέτοιμοι να πάρουν και άλλα ακόμα χειρότερα, που να ισχύουν για τα παιδιά των εγγονών μας».

    Η κυβέρνηση, είπε η γραμματέας του ΚΚΕ, «προκειμένου να βγάλει λάδι το καπιταλιστικό σύστημα, τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, ακολουθεί τον επικίνδυνο δρόμο της αναγωγής των αιτιών της κρίσης σε ζητήματα διαφθοράς, αδιαφάνειας, ρουσφετολογίας, ανηθικότητας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να βγουν στην επιφάνεια οι πιο μαύρες, συντηρητικές, κυρίως οι πιο βάρβαρες πρακτικές».

    «Ποιοι μιλάνε για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «είναι όλοι αυτοί που αρνούνται τις προτάσεις του ΚΚΕ για την κατάργηση του επιχειρηματικού απορρήτου, την ονομαστικοποίηση των μετοχών, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των βουλευτικών αποζημιώσεων στις επιτροπές, και μια σειρά άλλα».

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι «δεν είναι τυχαίο πως για τη βρώμικη δουλειά χρησιμοποιεί τη μουχλιασμένη αντιδραστική, προβοκατόρικη δράση του ΛΑΟΣ» και σημείωσε πως «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μας φέρνει πολλά χρόνια πίσω, καθώς ετοιμάζει νέα πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, με το παραπλανητικό εκβιαστικό ερώτημα στο λαό, στο ΚΚΕ: "Σέβεστε και υπακούετε το Σύνταγμα, ναι ή όχι;". Ετοιμάζεται να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική ιδεολογία, ακόμα και την απλή διακήρυξη και υπεράσπιση του σοσιαλισμού-κομμουνισμού. Μόνο που αυτή τη φορά δεν υπολογίζει έναν παράγοντα, τη δυνατότητα ο λαός, και πριν απ΄όλα η εργατική τάξη να περάσει στην αντεπίθεση».

    «Ποιοι μιλάνε για τον σεβασμό στο Σύνταγμα;», διερωτήθηκε ακολούθως η γραμματέας του ΚΚΕ για να απαντήσει: «αυτοί που εξάγουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερα πλούτη, στέλνοντας τους εργάτες και τις εργάτριές τους στο ταμείο ανεργίας. Όλοι αυτοί, που από τότε που συγκροτήθηκε το σύγχρονο ελληνικό αστικό κράτος, πολλές φορές παραμέρισαν το Σύνταγμα ανοίγοντας το δρόμο στην κατάργηση του δικού της παιδιού, του αστικού κοινοβουλίου. Αυτοί που είναι επίγονοι εκείνων των πολιτικών που κάλεσαν τον βρετανικό στρατό να αιματοκυλίσει τον ελληνικό λαό για να ηττηθεί η εθνική αντίσταση, που νίκησε τον γερμανο-ιταλικό φασισμό. Είναι αυτοί που κάλεσαν τις ΗΠΑ να πάρουν τη σκυτάλη του βρετανικού ιμπεριαλισμού για να αντιμετωπίσουν, όπως λένε, τον επικίνδυνο κομμουνισμό ακόμα και με βόμβες ναπάλμ. Είναι ή ίδια η αστική τάξη και οι πολιτικοί της, τα κόμματά της που έκαναν συναλλαγή με την ελληνική χούντα, ώστε να αποκατασταθεί η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα, αφού εκπληρώθηκαν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί που την επέβαλαν. Είναι αυτοί που ετοιμάζονται να κάνουν συμφωνία με την Τουρκία, παραδίνοντας στο ΝΑΤΟ την άμυνα ελληνικών νησιών. Είναι αυτοί, δηλαδή, που εκχωρούν συνεχώς και με κάθε τρόπο κυριαρχικά εδάφη και αρμοδιότητες σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, με την θέλησή τους, πάντα και με την δική τους θέληση. Είναι αυτοί που βροντοφώναξαν "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ" κατά την κρίση στα Ιμια, που αποτέλεσε σημείο στροφής, γιατί από τότε επισημοποιήθηκαν οι λεγόμενες "γκρίζες ζώνες".

    Για την στάση της ΝΔ η κ. Παπαρήγα είπε ότι «η ΝΔ απαντά στο ερώτημα της διεξόδου στην ίδια ρότα με το ΠΑΣΟΚ. Κρατά αποστάσεις σε ζητήματα δήθεν τακτικής για να συντηρείται η δικομματική αντιπαράθεση και να συνεχίζεται η αλλαγή σκυτάλης ανάμεσά τους. Γκρινιάζει για ορισμένα μέτρα, γιατί είναι αντικοινωνικά, με στόχο κυρίως να χειραγωγήσει προς όφελός της τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση, να εξαργυρώσει τις ευθύνες της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα λέει ότι θα σεβαστεί τις συμφωνίες του ΠΑΣΟΚ, γιατί η διακυβέρνηση έχει συνέχεια».

    Για το ΛΑΟΣ η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «στο άθλιο πολιτικό παιχνίδι, που παίζεται, κατά του εργαζόμενου λαού υπάρχουν και οι βοηθοί, οι δευτεροαγωνιστές, με κορυφαίο σήμερα βαστάζο το ΛΑΟΣ. Ένα κόμμα με διπλή γλώσσα απέναντι στο λαό, ένα κόμμα που στάζει δηλητήριο, όταν βλέπει το σπέρμα της χειραφέτησης του λαϊκού κινήματος, που αδίστακτα αλλάζει τα συνθήματα και την προπαγάνδα του ποντάροντας στην εκτροπή της λαϊκής συνείδησης. Αναδεικνύεται σε μέντορα της αντιΚΚΕ και αντιλαϊκής προβοκάτσιας, σε μέντορα του ρατσισμού και του εθνικισμού».

    Στην εκτενή αναφορά της στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, είπε: «υπάρχει βεβαίως στο τραπέζι και μια άλλη, σκοπίμως θολή και άκρως βερμπαλιστική πρόταση προς τον λαό, η λεγόμενη "ενότητα της αριστεράς". Είναι η πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ενός παράξενου μορφώματος, αλλά καθόλου ασυνήθιστου, πρόταση πολύγλωσση που φαινομενικά απευθύνεται παντού, ανάλογα με το είδος του ακροατηρίου. Συνιστά ένα είδος φρένου στη χειραφέτηση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική. Στην ουσία όλες οι παραλλαγές της "ενότητας της αριστεράς" έχουν τον ίδιο πυρήνα, στο δρόμο της χαμένης τιμής της σοσιαλδημοκρατίας. Μια συνταγή που μας οδήγησε ως εδώ εμφανίζεται ως τάχα σύγχρονη, ανανεωτική λύση.

    Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση από ένα πολιτικό σχηματισμό που κατέληξε σε ναυάγιο της ταξικής πάλης, του αντιιμπεριαλιστικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα, που τροφοδότησε, ως αριστερό άλλοθι, τη συκοφαντία του κομμουνιστικού κινήματος και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης».

    Ακολούθως, η κ. Παπαρήγα παρουσίασε την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, που όπως είπε είναι πρόταση συσπείρωσης και συνεργασίας. «Απευθύνεται στην εργατική τάξη, στους αυτοαπασχολούμενους, στη φτωχή αγροτιά, στα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, σε κάθε κίνημα και μορφή οργάνωσης με διάθεση αντίστασης στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό».

    Υπό αυτό το πρίσμα η γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «κατά τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές και λόγω του Καλλικράτη, είναι ευκαιρία να διορθωθεί η λαϊκή ψήφος, να εκφραστεί και με την ψήφο η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια, οι διεργασίες συνείδησης, που συντελούνται στο λαό και στη νεολαία».

    Είπε ακόμη ότι «τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ μπορούν να εκφράσουν την ανερχόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη δυναμική των εξελίξεων, η συνεργασία με το ΚΚΕ, η στήριξη των εκλογικών του συνδυασμών θα κάνει την διαφορά. Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα με πρακτική αξία ότι ο λαός δεν δέχεται τη φοβέρα, τον εκβιασμό και την παραπλάνηση».

    Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚ Τουρκίας, του ΚΚ Λαών Ισπανίας, του Κόμματος Εργατών Βελγίου, ενώ μηνύματα αλληλεγγύης στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ έστειλαν 48 κομμουνιστικά και εργατικά Κόμματα.

    [04] "Κοινωνικές εκρήξεις"

    "Αυτή η πολιτική των ακραίων επιλογών στην οικονομία θα φέρει αναπόφευκτα κοινωνικές εκρήξεις" προέβλεψε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας μιλώντας σε συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όσοι ποντάρουν στην ηττοπάθεια και στο φόβο των εργαζομένων για να προωθήσουν την κατεδάφιση της κοινωνίας, είναι γελασμένοι και εκτίμησε ότι "θα ηττηθούν από ένα γιγάντιο μαζικό κίνημα που θα πλημμυρίσει τους δρόμους, τους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι το κόμμα του έχει ήδη επηρεάσει τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι κάποιες δυνάμεις επιχείρησαν να κάνουν πειραματόζωο την Ελλάδα , αλλά όπως είπε "δεν τους βγαίνει το πείραμα γιατί το πειραματόζωο αντιδρά. Και τώρα αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περπατήσει χωρίς τη συναίνεση της κοινωνίας".

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επί μακρόν στις κυβερνητικές θέσεις, προεκλογικά και μετεκλογικά υποστηρίζοντας ότι σήμερα "η κυβέρνηση έχει πια χάσει κάθε αξιοπιστία στον ελληνικό λαό", ωστόσο, σημείωσε "δεν πρόκειται η αριστερά να κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε αυτές τις μεθοδεύσεις, δηλαδή δεν πρόκειται να ανεχτούμε τη παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων και ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών".

    Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι πολλοί αυτοί που το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα συνολικής απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και ζητάνε ακόμα και μεταρρύθμιση του Συντάγματος για να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλεία τους χωρίς τις ενοχλητικές αντιδράσεις από τους κοινωνικούς αγώνες.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τα ΜΜΕ για μια συγχορδία επιθέσεων, αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο σημειώνοντας ότι "πρώτος και καλύτερος ο εκπρόσωπος της πιο κρατικοδίαιτης παραγωγικής τάξης της χώρας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο πολιτικό σύστημα που κατά τη γνώμη του δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει. Και ζήτησε μπροστά στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να τους κάνουν τη χάρη να ξεμπερδεύουμε με το ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις, το οκτάωρο, τα όρια των απολύσεων".

    "Ίσως, βέβαια - είπε ο κ. Τσίπρας - ο κ. Δασκαλόπουλος να οραματίζεται και αυτός να σώσει την χώρα με μια κυβέρνηση υπό τον εαυτό του. Ή έστω υπό τον κ. Βγενόπουλο, στον οποίο έχει πουλήσει την επιχείρησή του άλλωστε". Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η απροκάλυπτη επιθετικότητα κρύβει και τη μεγάλη αγωνία τους για τις εξελίξεις. Την αγωνία τους να ελέγξουν την αγανάκτηση, που εξαπλώνεται σε ευρύτατα λαϊκά στρώματα.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει λύσεις, όπως την επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ' ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με αναδιάρθρωση των όρων, του χρόνου αποπληρωμής, των επιτοκίων και ενδεχομένως και με διαγραφή μέρους του χρέους, στα πλαίσια μιας συνολικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

    Επίσης ο κ. Τσίπρας πρότεινε:

    - Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.

    - Να αρθούν οι αδικίες του φορολογικού συστήματος.

    - Να καταργηθούν οι δεκάδες απαλλαγές από ΦΠΑ.

    - Να φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει 58 διαφορετικά είδη φοροαπαλλαγών.

    - Να φορολογηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία.

    - Να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάποιοι ετοιμάζονται να συκοφαντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, "να κάνουν προβοκάτσιες βάζοντας μπροστά το παιδί για τα θελήματα. Την ακροδεξιά" και πρόσθεσε ότι "τώρα τους γνωρίζουμε. Είμαστε πιο έμπειροι, πιο σοφοί. Πιο προετοιμασμένοι. Δεν θα αφήσουμε να μας συκοφαντήσουν αυτοί που κάνουν εγκλήματα στο όνομα του λαού που αγωνίζεται". Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του έχει απέναντι του τους εμπρηστές δολοφόνους, έχει απέναντί του τους υπονομευτές, έχει απέναντί του τους ακροδεξιούς προβοκάτορες, αλλά δεν τους φοβάται".

    Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Μαρίζα Ματίας ευρωβουλευτής του πορτογαλικού "μπλόκο της αριστεράς" και ο βουλευτής του ΚΚ Γαλλίας Ζαν Πιέρ Μπράρ.

    [05] "Συμφέρον η σταθερότητα"

    Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε, σε συνέντευξη στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας "Sueddeutsche Zeitung" πως η σταθερότητα της ευρωζώνης αποτελεί θεμελιώδες συμφέρον της Γερμανίας και πως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης δεν μπορούσε να κλείσει τα μάτια στα προβλήματά της.

    Στη συνέντευξη στη σαββατιάτικη έκδοση της "Sueddeutsche Zeitung", η Μέρκελ αρνήθηκε επίσης κατηγορίες της αντιπολίτευσης στη Γερμανία --και σχολιαστών εκτός της χώρας--, πως κατέστησε το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα πιο ακριβό απ΄ό,τι ήταν απαραίτητο με το περιμένει τόσο πολύ προκειμένου να υποστηρίξει ένα πακέτο διάσωσης.

    Η Μέρκελ είπε πως η μακροπρόθεσμη σταθερότητα του ευρώ εξαρτάται από την πολιτική σύγκλιση.

    "Μιλάμε για την ευθύνη στην Ευρώπη όσον αφορά το ευρώ, το οποίο είναι ένα σημαντικό τμήμα της θεμελίωσης της ευημερίας μας", είπε η Μέρκελ, η οποία έχει αντιμετωπίσει το σκεπτικισμό του γερμανικού κοινού, ακόμη και στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, για την υποστήριξή της στην ελληνική βοήθεια.

    "Αυτός είναι ο λόγος γιατί τώρα, όταν η σταθερότητα του ευρώ απειλείται, δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από την ευθύνη μας. Δεν θα ήταν προς το συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας", είπε στην εφημερίδα, η οποία εκδόθηκε στο Μόναχο αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

    Η Μέρκελ είπε πως οι εγγυήσεις που δόθηκαν για την Ελλάδα σχεδιάστηκαν με τρόπο που να διασφαλίζεται ότι το κοινό νόμισμα θα παραμείνει σταθερό. Απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι η Γερμανία καθιστά διαθέσιμα κεφάλαια για την Ελλάδα την ίδια στιγμή που δηλώνει πως δεν υπάρχουν χρήματα για φορολογικές περικοπές.

    "Αυτό είναι εξαγωγή λάθους συμπεράσματος", είπε η Μέρκελ. "Με το πακέτο εγγυήσεών μας από ολόκληρη την ευρωζώνη για την Ελλάδα διασφαλίζουμε τώρα πως το κοινό νόμισμά παραμένει σταθερό", είπε.

    "Υπάρχουν αυστηρές οικονομικές και νομικές προϋποθέσεις για αυτό", προσέθεσε. "Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα προστατέψουμε τα χρήματα του κόσμου".

    Η Μέρκελ είπε πως τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού στην Ευρώπη έπειτα από την οικονομική κρίση είναι αιτία ανησυχίας για πολλούς Γερμανούς πολίτες.

    "Υπάρχει η πλήρως κατανοητή ανησυχία (μεταξύ του λαού στη Γερμανία) για το ευρώ -- ιδιαίτερα εξαιτίας των τεράστιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού που έχουν συσσωρευθεί στην Ευρώπη διαμέσου της μάχης κατά της οικονομικής κρίσης", είπε.

    "Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει τα δημοσιονομικά της και πάλι σε τάξη στα επόμενα χρόνια και να μειώσει το χρέος", είπε.

    Η Μέρκελ απέρριψε τις επικρίσεις ότι καθυστέρησε να βοηθήσει την Ελλάδα, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση στη Γερμανία.

    "Είναι δικαίωμα της αντιπολίτευσης αλλά είναι εκτός θέματος", είπε. "Έλαβα αποφάσεις που θεώρησα πως ήταν σωστές από νομική και οικονομική άποψη. Γιατί στην περίπτωση της Ελλάδας το θέμα ήταν να αντιμετωπιστούν οι ρίζες του προβλήματος -- τα μεγάλα ελλείμματα και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας".

    Είπε πως το ΔΝΤ έπαιξε σημαντικό ρόλο με το θέμα αυτό.

    "Θα κάνω ακριβώς το ίδιο με κάθε μελλοντική απόφαση", είπε.

    Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Το ξέρουμε όλοι: αν αποτύχει το ευρώ, τότε πολλά περισσότερα θα αποτύχουν", είπε. "Μακροπρόθεσμα, θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ μόνο αν υπάρξει μία σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη", είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 May 2010 - 14:30:25 UTC