Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα ο Ερντογάν
  • [02] Επέζησε ένα παιδί
  • [03] Στήριξη του "πράσινου" ταμείου

  • [01] Στην Αθήνα ο Ερντογάν

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λαμβάνει η αστυνομία, ενόψει της διήμερης επίσκεψης στην Αθήνα (14-15 Μαΐου) του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Αύριο το απόγευμα, υπό την προεδρία των κκ Γ.Παπανδρέου και Τ.Ερντογάν, θα πραγματοποιηθεί στο «Χίλτον» η μεικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας. Μετά τις δηλώσεις στον Τύπο θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

    "Επανάσταση" χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι "η αλλαγή της ατμόσφαιρας" στις σχέσεις με την Ελλάδα και η "αλλαγή της αντίληψης ότι οι δύο χώρες είναι αντίπαλες".

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "Χαμπέρτουρκ", ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι στόχος της Τουρκίας στις σχέσεις με την Ελλάδα είναι "όχι μόνο η ελαχιστοποίηση των εντάσεων, αλλά η μεγιστοποίηση των τομέων συνεργασίας, ώστε να μην δημιουργείται εκατέρωθεν η λογική της έντασης".

    Ο τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι σκοπός της τουρκικής πλευράς είναι η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό.

    Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα συμμετοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην τουρκική αντιπροσωπία που θα συνοδεύει τον Ερντογάν στην επίσκεψη, ο Νταβούτογλου είπε πως "δεν έχει προγραμματιστεί κάτι, αλλά εμείς αποδίδουμε σημασία στην αντιμετώπιση του θέματος των θρησκευτικών μειονοτήτων που υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, με αμοιβαία κατανόηση". Το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βαρθολομαίου στην αντιπροσωπία είναι κάτι που αναφέρεται εδώ και μέρες στον τουρκικό Τύπο.

    Η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία στις περίπου 20 συμφωνίες συνεργασίας, που αναμένεται να υπογραφούν με την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αναφέρονται οι συνεργασίες στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, στον τομέα της υγείας, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υπόθεση του Έβρου και των καταστροφών, που σημειώνονται κάθε χρόνο με τις πλημμύρες.

    Ως προς το θέμα της κατάργησης των θεωρήσεων από την Τουρκία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα τις μονοήμερες εκδρομές κυρίως προς τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα είναι αισιόδοξη σε βαθμό σιγουριάς ότι «θα γίνει, αλλά όχι αμέσως».

    Τη σημασία της συνεργασίας υπογράμμισε με δήλωσή του στο ΑΠΕ και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, σημειώνοντας τα εξής: «Αντιμετωπίζουμε, ως εταίρο και όχι ως εχθρό, την Ελλάδα. Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας επηρεάζουν και την Τουρκία. Η ευημερία της Ελλάδας θα επιδράσει θετικά και στην Τουρκία».

    Οι διμερείς συζητήσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να επικαιροποιηθούν με την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα.

    Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι εμποροβιομηχανικών επιμελητηρίων, η τουρκική πλευρά έχει διατυπώσει προτάσεις για οικονομική συνεργασία σε διάφορους τομείς και συγκεκριμένα:

    - Ανάπτυξη συνεργιών στην ενέργεια (αγωγοί, δίκτυα αερίου, ηλεκτρισμός, ανανεώσιμες πηγές),

    - Τεχνολογίες πληροφορικής, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία,

    - Ανάπτυξη διατραπεζικής συνεργασίας στην Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και σε τρίτες χώρες,

    - Κοινές επενδύσεις σε βαλκανικές χώρες στους τομείς τροφίμων, εξαγωγών, μεταφορών,

    - Ανάπτυξη του διμερούς και διασυνοριακού εμπορίου,

    - Προστασία περιβάλλοντος.

    Εχουν αρχίσει προκαταρκτικές διαβουλεύσεις, τόσο σε επιμελητηριακό επίπεδο καθώς και ανταλλαγή απόψεων εκπροσώπων επιχειρηματικών συνδέσμων.

    Τον Τούρκο πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύει πολυμελής επιχειρηματική αποστολή, ενώ σε επίπεδο επιχειρηματικής κοινότητας έχουν προηγηθεί αμοιβαίες επισκέψεις και συζητήσεις για ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων μεταξύ εκπροσώπων επιχειρήσεων και εμποροβιομηχανικών ομίλων των δύο χωρών.

    [02] Επέζησε ένα παιδί

    Ο μοναδικός επιζήσας του χθεσινού τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στη Λιβύη είναι ο Ρούμπεν, ένα 9χρονο αγόρι από την Ολλανδία, που επέστρεφε μαζί με την οικογένειά του από σαφάρι στη Νότια Αφρική, αναφέρει σήμερα ολλανδική εφημερίδα.

    Το Airbus 330-700 της Afriqiyah Airways πετούσε από το Γιοχάνεσμπουργκ στην Τρίπολη της Λιβύης όταν συνετρίβη λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της λιβυκής πρωτεύουσας.

    Υπήρξε μια αβεβαιότητα όσον αφορά την ταυτότητα του μικρού Ολλανδού, αλλά σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών, το αγόρι ονομάζεται Ρούμπεν και προέρχεται από την πόλη Τίλμπουργκ της νότιας Ολλανδίας.

    "Υπάλληλος της ολλανδικής πρεσβείας στην Τρίπολη μίλησε μαζί του. Τού είπε ότι ονομάζεται Ρούμπεν, ότι είναι 9 ετών και ότι κατάγεται από το Τίλμπουργκ. Είναι καλά, αν λάβει υπόψη του κανείς τις συνθήκες", τονίζεται στην ανακοίνωση του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Το αγόρι έχει υποβληθεί σε πολλές επεμβάσεις στα πόδια. Εχει υποστεί απλά αλλά και διπλά κατάγματα, σύμφωνα με το λίβυο γιατρό, επικεφαλής της ομάδας των γιατρών που πραγματοποίησαν τις επεμβάσεις στο αγόρι.

    "Ξύπνησε και η κατάστασή του είναι σταθερή. Αλλά δεν αντιδρά ιδιαίτερα στις προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού να επικοινωνήσει μαζί του", πρόσθεσε.

    Η Αν βαν ντε Σάντε, η γυναίκα που φέρεται ότι είναι η γιαγιά του μικρού, δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα Brabants Dagblad ότι ο μικρός ταξίδευε με τον 11χρονο αδελφό του Εντσο και τους γονείς του Τρούντι και Πάτρικ βαν Ασουβ από τη Νότια Αφρική όπου είχαν πάει για σαφάρι.

    Το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι μια θεία και ένας θείος του αγοριού βρίσκονται ήδη στην Τρίπολη και σύντομα θα επισκεφθούν το παιδί στο νοσοκομείο. Μαζί τους έφθασαν στην Τρίπολη έξι ολλανδοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και εμπειρογνώμονες στην αναγνώριση θυμάτων και στις έρευνες των αιτίων αεροπορικών καταστροφών.

    Η λιβυκή αεροπορική εταιρία στην οποία ανήκε το μοιραίο αεροσκάφος ανακοίνωσε χθες ότι μεταξύ των νεκρών είναι 58 Ολλανδοί, 6 Νοτιοαφρικανοί, δυο Λίβυοι, δυο Αυστριακοί, ένας Γερμανός, ένας από τη Ζιμπάμπουε, ένας Γάλλος και δυο Βρετανοί.

    Το αεροσκάφος είχε 11μελές πλήρωμα. Η ταυτότητα 19 επιβατών δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    Το αεροσκάφος είναι ίδιου τύπου με το αεροσκάφος της Air France που κατέπεσε πέρυσι, 1η Ιουνίου, στον Ατλαντικό.

    Τα συλλυπητήρια της για το δυστύχημα απέστειλαν στην Λιβύη και στην Ολλανδία οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας και τη βαθύτατη συμπάθεια και αλληλεγγύη μας στις οικογένειες των θυμάτων", δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε μήνυμα του προς τις αρχές της Λιβύης.

    Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπει απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Μπαλκενέντε δήλωσε "σοκαρισμένος από την τραγική αεροπορική συντριβή αυτό το πρωί στην Τρίπολη όπου τόσοι πολλοί ολλανδοί πολίτες χάθηκαν".

    "Θαύμα" χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ τη διάσωση ενός δεκάχρονου ολλανδού.

    [03] Στήριξη του "πράσινου" ταμείου

    Τα κράτη-δωρητές δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν το ποσό - ρεκόρ των 4,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα προσεχή τέσσερα χρόνια για τις ανάγκες του Διεθνούς Κέντρου Περιβάλλοντος, του μεγαλύτερου "πράσινου" ταμείου στον κόσμο, που δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Οι δεσμεύσεις για δωρεές που ανέλαβαν τα 30 κράτη-δωρητές, στη διάρκεια διάσκεψης στο Παρίσι, την Τετάρτη, θα αυξήσουν κατά 52% τα έσοδα που έχει το ταμείο.

    Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Κέντρου Περιβάλλοντος, Μονίκ Μπαρμπούτ δήλωσε ότι η δέσμευση για τη χορήγηση των χρημάτων αυτών είναι η πρώτη "επιβεβαίωση των δεσμεύσεων" που ανελήφθησαν στη διάρκεια των συνομιλιών για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη, τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Στην Κοπεγχάγη οι διαπραγματευτές των βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναδυόμενων κρατών επιχείρησαν να συμφωνήσουν στους βασικούς όρους μίας νέας διεθνούς συμφωνίας για το περιβάλλον, ενόψει της διεθνούς συνόδου που θα γίνει στο Κανκούν, το Δεκέμβριο.

    Ορισμένα από τα ποσά αυτά θα διοχευτευθούν μέσω του Διεθνούς Κέντρου Περιβάλλοντος σε προγράμματα που καταρτίζονται από υπηρεσίες του ΟΗΕ και οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη διαχείριση και τη διεύρυνση προστατευόμενων περιοχών, τη βελτίωση της διαχείρισης διασυνοριακών υδροβιότοπων, τη μείωση της μόλυνσης και την προστασία των δασών.

    Τα νέα ποσά που συγκεντρώνονται είναι "μία επιβεβαίωση της δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας στην περιβαλλοντική ατζέντα", δήλωσε ο Άλεξ φαν Τρότσενμπουργκ, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Μέχρι σήμερα το Διεθνές Κέντρο Περιβάλλοντος έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερα από 2.400 περιβαλλοντικά προγράμματα σε 165 αναπτυσσόμενες χώρες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 May 2010 - 10:30:19 UTC