Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα δεκαετιών"
  • [02] "Μείγμα πολιτικής που επιτείνει την ύφεση"
  • [03] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΤΟΕ
  • [04] Παρεμβάσεις για στρεβλώσεις της αγοράς
  • [05] Εξεταστικές για Ζήμενς και Βατοπαίδι
  • [06] Διαμελισμένο πτώμα βρέθηκε στην Καλλιθέα
  • [07] Εποχή λιτότητας διένυαν οι αρχαίοι Έλληνες στα τέλη του 4ου αιώνα π.χ.
  • [08] Αλλαγές στο "πόθεν έσχες"
  • [09] "Πιθανη η αναδιαπραγμάτευση"
  • [10] "Κίνημα αντεπίθεσης"
  • [11] "Δύσκολες συνθήκες"
  • [12] "Δραματική επιδείνωση"

  • [01] "Θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα δεκαετιών"

    Υπό την προεδρια του πρωθυπουργού, θα συνεδρίαση ατύπως το Υπουργικό Συμβούλιο, στις 11.30 στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την κ. Τ. Μπιρμπίλη, επισκέφθηκε την παραλία του Αγίου Κοσμά, όπου γίνονται κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

    "Μία είναι η βασική προϋπόθεση για να εξέλθει η χώρα μας από την κρίση, που όλοι μας βιώνουμε: Να δουλέψουμε όλοι μαζί" τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής, προσθέτοντας ότι "κράτος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, ας αντιληφθούμε ότι έχουμε σήμερα μια τεράστια ευκαιρία να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα του χθες, την Ελλάδα του παρασιτισμού, της υπανάπτυξης, των μειωμένων ικανοτήτων και της κοινωνικής αδικίας".

    Ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα πληρώνουμε τις κακές νοοτροπίες και αντιλήψεις του παρελθόντος και επισήμανε ότι αυτές τις αντιλήψεις τις πληρώνουν όχι μόνο οι έλληνες πολίτες, αλλά και οι δανειστές μας "αρνούνται πια να χρηματοδοτούν για αυτές τις συμπεριφορές, διότι βλέπουν ότι αυτές δεν επιτρέπουν μια οικονομία βιώσιμη και παραγωγική".

    "Το συλλογικό μας συμφέρον μπορεί να υπηρετηθεί μόνο εάν όλοι συναισθανθούμε τις κοινές μας ευθύνες και πρώτη η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο ευνομίας και δικαιοσύνης για όλους" είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην δημιουργία του μηχανισμού στήριξης "που το πετύχαμε με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και με όπλο τις θυσίες και την αποφασιστικότητα των ελλήνων πολιτών" και πρόσθεσε ότι "σήμερα μιλάμε σε διαφορετική βάση, από εκείνη που ξεκινήσαμε (καθώς) έκλεισε ο κύκλος μιας μεγάλης μάχης που δώσαμε προκειμένου η Ελλάδα να μην βρεθεί μόνη απέναντι στο πρόβλημά της, στα πελώρια χρέη της αλλά και απέναντι στους κερδοσκόπους".

    "Άνοιξε ο νέος κύκλος μιας μεγάλης μάχης που έχουμε μπροστά μας για να κάνουμε την οικονομία μας, τη χώρα μας βιώσιμη και ανταγωνιστική" επισήμανε στη συνέχεια ο Γ. Παπανδρέου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μηχανισμός στήριξης "ήταν ένα αναγκαίο μέσο για να σταθούμε στα πόδια μας και πάλι, είναι και μια μορφή άμεσης παρέμβασης στην αγορά, ενώ ως αποτέλεσμα μετά της συμφωνία της χώρας μας με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουμε εξασφαλίσει πια το χρόνο που χρειαζόμαστε, ώστε να κάνουμε πράξη όλες εκείνες τις ανατροπές που χρειάζεται η χώρα μας για να ανασάνει και να ατενίσει το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία".

    "Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους δανειστές μας δεν είναι μόνο εκείνα που αφορούν στην μείωση των αποδοχών στον δημόσιο τομέα και των συντάξεων, δυστυχώς ως προς αυτή τη σκληρή, τη δύσκολη απόφαση που πήραμε, δεν υπήρχε άλλος δρόμος" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "ήμασταν υποχρεωμένοι να περιορίσουμε με άμεσο τρόπο τις δαπάνες του κράτους, ώστε να μη χρεοκοπήσουμε και να είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις. Αποτρέψαμε το χειρότερο".

    "Στη συντριπτική τους, όμως, πλειοψηφία τα μέτρα που δεσμευτήκαμε να λάβουμε τα επόμενα χρόνια αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, που εδώ και δεκαετίες είχε ανάγκη η χώρα" είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι "ακόμα και αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός, αυτές οι αλλαγές έπρεπε να γίνουν".

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επιχειρηματικότητα είπε ότι μέχρι σήμερα η χώρα κινήθηκε οικονομικά με επίκεντρο την κατανάλωση και όχι την παραγωγή, ενώ "θεωρήσαμε ότι μια κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για πάντα. Ήταν ένας ιδιότυπος προστατευτισμός απέναντι στις διεθνείς αγορές που όμως δεν προετοίμαζε τις ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν στην παγκόσμια οικονομία".

    "Πολλές επιχειρήσεις "βολεύτηκαν" με το μοντέλο δημοσία έργα - δημόσιες προμήθειες - κρατικές & ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα ελάχιστα να ασχοληθούν με την καινοτομία, με την εξωστρέφεια, με την ανταγωνιστικότητά τους" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "σήμερα αυτό το μοντέλο ανάπτυξης - αν μπορεί κανείς να το ονομάσει μοντέλο - ξόφλησε οριστικά και η χώρα καλείται να στραφεί σε μια βιώσιμη οικονομία".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι καιρός να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, προσθέτοντας ότι "δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης μεγάλο βάρος θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς ναι μεν, συνεχίζουμε και με το ΕΣΠΑ και με τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, όμως τα περιθώρια είναι στενότερα σε σχέση με το παρελθόν".

    "Κατά συνέπεια, δουλειά μας, είναι να εξασφαλίσουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα ένα βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια και σταθερότητα, ευνομία, ώστε να δώσουμε κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα, τόσο από τις ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και από κεφάλαια που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε από το εξωτερικό και δουλειά των επιχειρήσεων, είναι αφενός να αδράξουν την ευκαιρία που εμείς θα τους εξασφαλίσουμε, αλλά και να ξεκινήσουν να επενδύουν όχι μόνο με το κέρδος ως αυτοσκοπό, αλλά και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι στην κοινωνία δεν μπορούν να διευρύνονται οι ανισότητες, αναφέρθηκε στους στόχους της κυβέρνησης ότι "ως κοινωνία θα μοιράζουμε τον πλούτο με βάση την αξία του καθενός μας και όχι τις σχέσεις του με την εξουσία ή το θράσος του να παραβιάζει τον νόμο" και τόνισε ότι "όταν ζητάς σε κάποιον να κάνει θυσίες, έστω και πρόσκαιρες, έστω και αν είναι με το μάτι προσηλωμένο σε ένα καλύτερο αύριο πρέπει να είσαι αξιόπιστος συνομιλητής".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται και υπογράμμισε μετ' επιτάσεως ότι "η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας και αυτή που θα διογκωθεί πριν λυθεί είναι η ανάγκη να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους, καθώς το κράτος στέρεψε από προσλήψεις".

    "Αν δεν υπάρξει ένας υγιής ιδιωτικός τομέας, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας δεν θα βρίσκουν δουλειά" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "σαν πολιτικός και σοσιαλιστής πολιτικός, σαν πατέρας αλλά και σαν πολίτης μιας κοινωνίας που πιστεύω βαθιά στις δυνατότητες της, σας διαβεβαιώνω ότι τίποτα δεν με προσβάλει περισσότερο από έναν νέο με ιδέες και όρεξη να μην μπορεί να βρει δουλειά. Ή να μην μπορεί να ασκήσει την επιχειρηματικότητά του με δικιά του πρωτοβουλία".

    "Και βέβαια, ακριβώς για να προστατεύσουμε τους νέους από την ανεργία, ακριβώς για να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θεσπίσαμε τα προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών - εργαζομένων" είπε ο Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "είναι μια ρύθμιση που μαζί με την πρόβλεψη του νέου φορολογικού νόμου για τη χαμηλότερη φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται, θα δημιουργήσει σοβαρά κίνητρα για όλες τις υγιείς επιχειρήσεις, ώστε να κάνουν άνοιγμα στην καινοτομία, σε ξένες αγορές, στην αναβάθμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους και βέβαια στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας". Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη ότι δουλειά μας είναι να επιδιώξουμε επενδύσεις και να διαμορφώσουμε και περιβάλλον ώστε αυτές να μείνουν. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει επαφές με επιχειρηματίες της διασποράς καθώς και Άραβες επιχειρηματίες, αλλά και επιχειρηματίες από τη Βραζιλία και τη Ρωσία, ενώ πάνω από εκατό επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για ελληνοτουρκικές κοινοπραξίες, προσθέτοντας ότι αυτό εμπεδώνει την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί όσο το δυνατόν πιό γρήγορα τις αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της χώρας, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της "Πράσινης Ανάπτυξης" καθώς και στην αξιολόγηση μαζί με το Συμβούλιο της Επικρατείας των θεμάτων που μπορούν να συμβάλουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

    "Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, θα προχωρήσουμε μέσα σε λίγους μήνες σε ανατροπές που δεν έγιναν στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Προσωπικά σας εγγυώμαι ότι θα δουλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να δημιουργήσουμε μια δυνατή και βιώσιμη οικονομία. Ζητώ και από εσάς να κάνετε το ίδιο. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα από τα πιο δημιουργικά κομμάτια της οικονομίας μας και γι' αυτό σας ζητώ να συνταχθείτε μαζί μας σ' αυτή την εθνική προσπάθεια ώστε να δημιουργήσουμε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης, της προοπτικής, μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι" κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ομιλία του υπουργού Οικονομικών

    Η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα από τη στάση πληρωμών, αλλά στάθηκε τυχερή γιατί με τη δουλειά που προηγήθηκε και την προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού καταφέραμε να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας με 110 δισ. Ευρώ. Η σημασία αυτού του μηχανισμού φάνηκε προχθές, με την απόφαση του Eurogroup που δημιούργησε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό με τους ίδιους όρους δανεισμού που ισχύουν για τη χώρα μας, για όσες χώρες χρειαστεί να προσφύγουν σε αυτόν.

    Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου περιέγραψε τρεις προϋποθέσεις για να πετύχει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών: οι πολίτες να δουν το «φως στο βάθος του τούνελ», δηλαδή τις προοπτικές, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας, να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα βασικό αίσθημα δικαίου και να υπάρξει συλλογική προσπάθεια από την οποία, όπως είπε, δεν περισσεύει κανείς. Στάθηκε ιδιαίτερα στο σκέλος στήριξης του τραπεζικού συστήματος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, και κάλεσε τις τράπεζες να δουν τις στρατηγικές επιλογές τους.

    Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ποσοτικά και ποιοτικά ελλείμματα (δημοσιονομικό, έλλειμμα ισοζυγίου πληρωμών, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας) ενώ η κυβέρνηση αντιμετώπισε και έλλειμμα χρόνου καθώς από τον Οκτώβριο το «παράθυρο» του χρόνου έκλεινε όλο και πιο γρήγορα. Ανέφερε επίσης ότι πολλές χώρες έχουν υψηλό έλλειμμα, χρέος και άνοιγμα στο ισοζύγιο πληρωμών αλλά καμία δεν συνδυάζει και τα τρία, συν το έλλειμμα αξιοπιστίας.

    [02] "Μείγμα πολιτικής που επιτείνει την ύφεση"

    "Θέλω να βγούμε μια ώρα αρχύτερα για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, γιατί ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει με τέτοιους φορολογικούς συντελεστές", τόνισε στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως θέλουμε να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το μηχανισμό στήριξης για να προχωρήσουμε σε καθαρά αναπτυξιακή στρατηγική, με προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα και στροφή στην ποιότητα.

    Υπογράμμισε ότι ζούμε την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών που απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα και θέτει σε δοκιμασία τις οικονομίες, την κοινωνία, τους πολιτικούς θεσμούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι χρεοκόπησε ένα σύστημα που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά, επεξέτεινε το κράτος προς όλες τις κατευθύνσεις, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα, ξέχασε την ανταγωνιστικότητα, αδιαφορούσε για την επένδυση.

    "Χρεοκόπησε ένα πολιτικό σύστημα ακατάσχετου λαϊκισμού και ανεπανάληπτου κρατισμού", συμπλήρωσε, αναφέροντας πως ήταν μοιραίο να χρεοκοπήσει και πως η κατάρρευσή του συνέπεσε με την αποτυχία των ευρωπαϊκών θεσμών, που, όπως αποδείχτηκε, δεν είχαν μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων, στήριξης δοκιμαζόμενων οικονομιών.

    Με την ευκαιρία της ελληνικής κρίσης τώρα, συνέχισε, φαίνεται να αποκτά η Ευρώπη τέτοιους μηχανισμούς και τόνισε πως είναι αδιανόητη η εμπλοκή του ΔΝΤ.

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα αποδείχτηκε ο αδύναμος κρίκος μιας πολύ χαλαρής αλυσίδας και πως η οικονομία μας ήταν γεμάτη ανισορροπίες και στρεβλώσεις μέσα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα, που κι αυτό είχε ανισορροπίες και στρεβλώσεις.

    "Για τις ευθύνες της ΝΔ έχω μιλήσει όσο ξεκάθαρα δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένα άλλος πολιτικός αρχηγός για τα λάθη της παράταξής του ή τις παραλείψεις της", τόνισε.

    Πρόσθεσε πως όταν αρχίσει η υπερχρέωση ανατροφοδοτείται συνεχώς και σημείωσε πως η υπερχρέωση δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '80 και οι διαδοχικές κυβερνήσεις από το '89 κατόρθωσαν να σταματήσουν τη δυναμική του χρέους, αλλά όχι να την ανατρέψουν.

    Είπε επίσης ότι η Ελλάδα πήρε το 2009 κάποια μέτρα μείωσης του ελλείμματος τα οποία τελικά δεν υλοποιήθηκαν λόγω αλλαγής της κυβέρνησης.

    Το τελευταίο τρίμηνο του 2009, είπε, επί της νέας κυβέρνησης προϋπολογισθέντα έσοδα ματαιώθηκαν ή μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά, γράφτηκαν δαπάνες που δεν είχαν προϋπολογιστεί όπως η απογραφή των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων, παρέλυσε το δημόσιο με την δημόσια διαβούλευση για τον ορισμό γενικών γραμματέων στα υπουργεία, παρέλυσε ο εισπρακτικός μηχανισμός.

    "Το έλλειμμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν παραπάνω απ' όσα η ίδια υπολόγιζε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό", είπε και πρόσθεσε ότι "δεν θα ξεπερνούσε το 8,5% αν εφαρμοζόταν η πολιτική της και τα έκτακτα μέτρα της ως το τέλος".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ότι στην Ελλάδα διαλύθηκαν τα πάντα το τελευταίο τρίμηνο και πως "γίναμε μόνοι μας ο αδύναμος κρίκος".

    Ανέφερε επίσης πως τον Οκτώβριο όλοι γνώριζαν την κατάσταση της οικονομίας και τα spreads ήταν στις 135 μονάδες, ενώ 1,5 μήνα μετά δεν ξεπερνούσαν τις 170 μονάδες και η Ελλάδα μπορούσε ακόμα να δανείζεται άνετα και σχετικά χαμηλά.

    Έκτακτα μέτρα δεν πάρθηκαν, είπε, και "άρχισε ο αυτοδιασυρμός της χώρας με τις αψυχολόγητες δηλώσεις και ενέργειες κυβερνητικών παραγόντων και από τα τέλη του Δεκεμβρίου άρχισε η εκτόξευση των spreads".

    Το μίγμα που ακολουθούμε επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, είπε και ανέφερε πως "δόθηκε στην Ελλάδα φάρμακο πιο επικίνδυνο από την αρρώστια που προσπαθεί να θεραπεύσει".

    Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είναι προς τιμήν του ΣΕΒ που ζήτησε να μην περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και ανέφερε πως είπε όχι στα μέτρα που μας πρότειναν.

    "Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη Βουλή. Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πάρουμε ή όχι τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης - εδώ που μας έφεραν δεν υπήρχε άλλη λύση - δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να επιτύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες φέτος και κατά 13 μονάδες την τετραετία - έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε άλλη επιλογή - μας ρώτησαν αν εγκρίνουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, αυτό το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής, αυτό το συγκεκριμένο τρόπο να μειώσουμε το έλλειμμα και αυτό ασφαλώς δεν μπορούσαμε να το εγκρίνουμε γιατί είναι λάθος", τόνισε, κάνοντας λόγο για επικίνδυνο μίγμα.

    Πρόσθεσε επίσης ότι "ύστερα άρχισε η υποκρισία και είπαν ότι δήθεν θέτουμε σε κίνδυνο το μηχανισμό στήριξης, όταν τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε κανένας, αφού η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία να περάσει τα μέτρα, όπως και τα πέρασε".

    Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα περάσουμε δύσκολα και πως η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση και δεν μπορεί να ακούγεται ως μοναδική αντιπολίτευση η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο.

    "Φτάσαμε στο αποκορύφωμα της υποκρισίας", συνέχισε, αναφέροντας ότι στο προοίμιο του νομοσχεδίου υπάρχει η φράση: "η προηγούμενη κυβέρνηση διαμόρφωσε και έκρυβε το χρέος"

    "Υπήρχαν και άλλες τέτοιες αναφορές ώστε αν το ψηφίζαμε να πυροβολούσαμε τον εαυτό μας, να δεχόμασταν αποκλειστική ευθύνη για όλα τα δεινά. Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε τη στήριξή μας, δεν την είχε ανάγκη, ήθελε να μας κάνει στόχο για συνολικό ανάθεμα", συμπλήρωσε.

    Τόνισε δε ότι είπε όχι στα μέτρα, αλλά η ΝΔ εγγυάται την αποπληρωμή τους και σημείωσε πως "όταν ανεβάζεις φόρους δεν χτυπάς τη φοροδιαφυγή, δημιουργείς κίνητρα για φοροδιαφυγή".

    Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι λέει ναι στη δραστική περιστολή της κρατικής σπατάλης, την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, τις συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, την προώθηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την προστασία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

    Ζήτησε να σταματήσει το παρεμπόριο, ζήτησε νέο νόμο για επενδύσεις, με προβλέψεις να υπάγονται απ' ευθείας στον πρωθυπουργό, ζήτησε αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, όπως και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, δίνοντας το λόγο στον αρχηγό της ΝΔ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι "αντικειμενικά η σημερινή συγκυρία απαγορεύει τη συγκυβέρνηση, υπαγορεύει όμως την συνευθύνη".

    [03] Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΤΟΕ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποιεί η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΟΤΕ, το απόγευμα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της χώρας με τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου συνεχίζουν τον αγώνα και την αντίθεσή τους στο πακέτο των άδικων και σκληρών οικονομικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης και της τρόικας (Ευρ. Επιτροπή, Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ. ).

    Επίσης, σήμερα, τα προεδρεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σε κοινή συνεδρίαση, θα αποφασίσουν την περαιτέρω συνέχιση του αγώνα.

    Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΟΤΟΕ, η οποία καλεί όλους τους εργαζόμενους "στις τράπεζες να παρευρεθούν και να διαδηλώσουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των οικονομικών μέτρων και του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε".

    Η ΟΤΟΕ καλεί επίσης τις διοικήσεις των τραπεζών "να σταματήσουν οι κάθε μορφής πιέσεις και εκβιασμοί στους εργαζόμενους να μην απεργούν τις μέρες που έχουν προκηρυχθεί απεργιακές κινητοποιήσεις". Επίσης τις καλεί να "δώσουν πάγια εντολή στις διευθύνσεις των τραπεζικών καταστημάτων που βρίσκονται σε όλη τη διαδρομή, που ακολουθούν κάθε φορά οι πορείες και διαδηλώσεις, οι τράπεζες να παραμένουν κλειστές, χωρίς την παρουσία σε αυτές εργαζομένων και συναλλασσόμενου κοινού.

    [04] Παρεμβάσεις για στρεβλώσεις της αγοράς

    Κοινή ήταν η παραδοχή στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ότι υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές και η Ελλάδα να καταγράφεται μια από τις πιο ακριβές χώρες.

    Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενόψει και του «σφικτού μνημονίου με την Τρόϊκα» που έχει υπογράψει η Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν και αποτελεσματικοί έλεγχοι στις τιμές, και νέες επενδύσεις, αλλά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, που κλήθηκε για να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Θεσμών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την λειτουργία, τον έλεγχο και τα αποτελέσματα της υπηρεσίας του.

    Παράλληλα αντέκρουσε τις επικρίσεις που δέχτηκε τόσο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών όσο και από όλους σχεδόν τους βουλευτές, που καταλόγισαν αναποτελεσματικότητα τόσο στον έλεγχο των τιμών όσο και στην είσπραξη των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρίες λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οι τιμές έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δεν σας καταλογίζουμε ευθύνες, αλλά ο κόσμος δεν έχει δει αποτελέσματα. Είμαστε μετά την Αργεντινή, η προτελευταία χώρα σε αναποτελεσματικότητα».

    «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι το πρόβλημα. Και ελέγχους διενεργεί και πρόστιμα επιβάλλει και παρακολουθεί τις εισπράξεις. Δεν έχουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά στην Ελλάδα η δικαιοσύνη προχωρά με βραδύτητα», αντέτεινε ο κ. Κυριτσάκης και πρόσθεσε: «Από τις 350 υποθέσεις που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού οι 29 είναι σε εξέλιξη. Μέχρι να φτάσουμε σε όλες θα περάσουν χρόνια».

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρότεινε να αυξηθεί το ανώτατο όριο προστίμων που είναι σήμερα οι 100.000 ευρώ ενώ επεσήμανε ότι «καθοριστικό σημείο που θα βοηθήσει στον έλεγχο των τιμών, είναι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιείκειας που πάγωσε» και που όπως είπε «δεν είναι θέμα κατάδοσης αλλά υγιούς ανταγωνισμού».

    Επίσης, υποστήριξε ότι στο θέμα των καυσίμων θα λειτουργούσε ίσως πολύ καλύτερο το σύστημα αν εφαρμοζόταν ο κλαδικός έλεγχος εισροών και εκροών ενώ το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα Σούπερ Μάρκετ.

    «Εμείς θέλουμε μια παντοδύναμη και αποτελεσματική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα. Η χώρα μας αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο που περνάνε οι Έλληνες, αν δεν είναι η ακριβότερη, είναι από τις πιο ακριβές. Εμείς θα σας στηρίξουμε, όμως πρέπει να μπείτε μπροστά, δυναμικά και να φέρετε αποτέλεσμα. Πρέπει να πέσουν οι τιμές και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

    Στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών βρέθηκαν και οι καταγγελίες που έχουν γίνει από εκπροσώπους και φορείς πολιτών για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στο παρελθόν είχαν διατελέσει στελέχη επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα ελέγχονται και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

    Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης πρότεινε, και έγινε δεκτό από τον κ. Παπαϊωάννου, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών φορείς καταναλωτών που έχουν κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Πάντως ο κ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι κανένα μεμπτό θέμα δεν υπάρχει με μέλη της Επιτροπής και ότι όλα έγιναν νόμιμα και σύμφωνα με το νόμο. «Είναι μείζον θέμα αυτό. Γιατί ζούμε σε μια εποχή που η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να το δείχνει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

    «Σε μια χώρα όπου ζει και βασιλεύει το ολιγοπώλιο, η κυρία είναι ικανότατη για την εταιρία όχι όμως για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» σημείωσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης σχολιάζοντας συγκεκριμένη καταγγελία που αφορά στέλεχος της επιτροπής Ανταγωνισμού.

    Απαντώντας ο κ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος έμαθε εκ των υστέρων την περίπτωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι από όλους τους ενδιαφερομένους είχε το καλύτερο βιογραφικό και ήταν η πιο ικανή για αυτό και επιλέγει.

    «Υπάρχει σοβαρότατο ασυμβίβαστο αν μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπηρέτησαν ως στελεχιακά δυναμικά σε εταιρίες που σήμερα η ίδια ερευνά», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη και πρόσθεσε: «Όταν έχουμε μια πρωτόγνωρη μείωση εισοδημάτων η μάχη των τιμών και η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει να είναι καθοριστικές και καίριες. Μέχρι σήμερα η παρέμβαση μας δεν ήταν επιτυχής. Θέλουμε κυρώσεις που δεν θα εξαντλούνται σε ευχολόγια. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα».

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός όταν παρά τις επιβεβαιωμένες καταδικαστικές αποφάσεις σε πολυεθνικές εταιρίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμα εισπράξει τα πρόστιμα.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, που επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εντατικού ελέγχου εφαρμογής των ποινών συμμόρφωσης.

    Σε σύντομη παρέμβαση της, η κ. Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τον έλεγχο της αγοράς είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίων τιμών υπό την εποπτεία του υπουργείου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα για να λειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις.

    Ακόμα, προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και οι οποίες, όπως είπε, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

    Η κ. Κατσέλη μίλησε για «μεγάλη νομοθετική παρέμβαση και αλλαγή του πακέτου εκπτώσεων ώστε να πάμε σε καθαρές τιμές», για τροπολογία που θα προβλέπει προπληρωμή των προστίμων που επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία θα δημιουργηθούν ειδικά σχετικά τμήματα.

    Έμφαση έδωσε στην ποιότητα των ελέγχων τονίζοντας ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα στις νομαρχίες, όπου το σύστημα είναι πλήρως αναποτελεσματικό.

    Όπως τόνισε, ενόψει και του «Καλλικράτη» θα ενδυναμωθούν οι έλεγχοι σε περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία με τα Παρατηρητήρια τιμών. Ακόμα προανήγγειλε την αναθεώρηση του νόμου περί ελέγχουν μονοπωλίων.

    Η υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του 2010, που είναι και το χρονικό περιθώριο εφαρμογής του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Τρόϊκα, θα έχει διαμορφωθεί το οπλοστάσιο για μια σημαντική παρέμβαση στις αγορές με στόχο τόσο την μάχη των τιμών και την προστασία του καταναλωτή, όσο και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

    Απαντώντας στις επικρίσεις των μελών της επιτροπής σχετικά με την μη είσπραξη των προστίμων, η υπουργός ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις η παρακολούθηση εφαρμογής των αποφάσεων και η είσπραξή τους θα γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου εμπορίου ώστε, σε συνεργασία με τις εφορίες, να βεβαιώνονται ότι εισπράττονται έγκαιρα.

    Σημείωσε ακόμα ότι από το 2009 έχουν βεβαιωθεί 73 εκ. πρόστιμα ενώ εκκρεμούν αιτήσεις αναίρεσης 22 εκ. ευρώ.

    [05] Εξεταστικές για Ζήμενς και Βατοπαίδι

    Ενδελεχή και εξαντλητικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων βουλευτών ή μη, διετέλεσαν υπουργοί ή υφυπουργοί κατά την τελευταία εικοσαετία, στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Μεταφορών και Επικοινωνιών και συνεβλήθησαν με τη Siemens αποφάσισε ομοφώνως η ομώνυμη εξεταστική επιτροπή.

    Ο έλεγχος αφορά ακόμη και τα μέλη των επιτροπών αξιολόγησης, διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και παραλαβής που διαδραμάτισαν ρόλο στην ανάθεση προμηθειών στον ΟΤΕ, στον ΟΣΕ και στο C4I.

    Ο έλεγχος θα διενεργείται από επιτροπή αποτελούμενη από δύο ανώτερους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έναν εμπειρογνώμονα της αρχής κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος και έναν ορκωτό λογιστή του επιτελείου ελέγχου των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

    Η πρόταση την οποία επεξεργάστηκαν οι Γιώργος Νικητιάδης (ΠΑΣΟΚ) και Κωνσταντίνος Τζαβάρας (ΝΔ) προβλέπει ακόμη το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των προσώπων αυτών, αλλά και των μελών των οικογενειών τους, καθώς και την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι οι ίδιοι ή μέλη των οικογενειών τους μετείχαν ή μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες, ενώ θα προταθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς νομοθετική κάλυψη να χαρακτηρισθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα κακουργηματικού χαρακτήρα αν η δήλωση αυτή αποδειχθεί ψευδής.

    Κατά την ίδια διακομματική πρόταση, θα ζητηθεί από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ερευνήσει τις συναλλαγές και τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει χρηματιστές και επιχειρηματίες στην υπόθεση Siemens που συνήργησαν εξυπηρετώντας το Μιχάλη Χριστοφοράκο να φέρνει χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να πραγματοποιεί τις παράνομες πληρωμές πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Προτείνεται μάλιστα να χαρακτηριστούν ως ιδιώνυμο αδίκημα παρόμοιες δραστηριότητες χρηματιστών και επιχειρηματιών εκτός του αντικειμένου τους για την διακίνηση "μαύρου" ή "βρώμικου" χρήματος εδώ ή στο εξωτερικό.

    Στο μεταξύ η εξεταστική επιτροπή θα ζητήσει παράταση των εργασιών της ως τα τέλη Ιουνίου, ενώ όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της Σήφης Βαλυράκης ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ζητούμενο είναι η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και λειτουργιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια.

    Ο κ. Βαλυράκης είπε ότι μετά από εργασίες τριών μηνών, 44 συνεδριάσεις και 65 μάρτυρες, μπορεί να διαγνωσθούν "ενδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων και δη μελών κυβερνήσεων και πριν και μετά το 2004".

    Απέφυγε όμως να αναφερθεί σε ονόματα διατελεσάντων κυβερνητικών στελεχών, αλλά και να επιβεβαιώσει ότι θα ακολουθήσει η διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης.

    Περιορίστηκε να πει ότι όλα γίνονται και στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος που σχετίζεται με τη διαφθορά στο δημόσιο βίο και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα «για την οποία οι προθεσμίες παραγραφής λειτουργούν διαφορετικά».

    Επετέθη πάντως τόσο κατά του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, όσο και του ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού γιατί αφενός άφησαν πολύ χρόνο ανεκμετάλλευτο, τον οποίο εκμεταλλεύτηκε ο «βασικότερος κρίκος στη διαδρομή του μαύρου χρήματος» Μιχάλης Χριστοφοράκος για τη διαφυγή του και αφετέρου παρέλειψαν να στείλουν αμελλητί στη Βουλή τους σχετικούς φακέλους, αν και έπεσαν σε πολλές περιπτώσεις πάνω σε πολιτικούς.

    ΕΞΕΤΑΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΜΑΛΕΣΙΟΥ

    Σήμερα εξετάσθηκε ενώπιον τη εξεταστικής επιτροπής ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Ευάγγελος Μαλέσιος, ο οποίος απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη τον Απρίλιο του 2003, ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I, ύστερα από δημοσιεύματα για προσωπικές σχέσεις και φιλοξενία του στο σπίτι του επιχειρηματία Αθανάσιου Αθανασούλη, ιδιοκτήτη της ALTEC, υπεργολάβου της SAIC που ήταν ανάδοχος του C4I.

    Ο μάρτυρας είπε ότι η επιτροπή στην οποία προΐστατο δεν είχε καμία αρμοδιότητα στις διαπραγματεύσεις για το C4I και το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης ούτε καν ήρθε στην επιτροπή αυτή.

    «Όταν εγώ κλήθηκα να παρευρεθώ στην τελική σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ επειδή απουσίαζαν οι δύο υπουργοί που είχαν την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων, οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιάννος Παπαντωνίου, μη τυχόν και χρειαστεί κάποια ενημέρωση, δεν είχα κάποιο πρακτικό στα χέρια μου, γιατί δεν το έστειλαν σε εμένα» είπε.

    Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για μία δήλωση που έκανε το Φεβρουάριο του 2008 ότι «δεν θα γίνει και πάλι Ιφιγένεια» ο μάρτυρας, που δήλωσε ότι έκτοτε απέχει από την πολιτική, απάντησε ότι κάποιοι ωφελήθηκαν από το γεγονός ότι ο ίδιος θυσιάστηκε χωρίς να φταίει.

    Σε επόμενη ερώτηση ποιος ωφελήθηκε απάντησε: «Ευθέως σας απαντώ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ωφελείτο, η οποία εκείνη την εποχή ήταν στριμωγμένη από φημολογίες, ότι εδώ τρώνε, ότι εδώ πίνουν, ότι εδώ γίνεται κατάχρηση του δημοσίου χρήματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που επιτέλους πιάστηκε ένας διαπλεκόμενος ασφαλώς και ανακουφιζόταν».

    Διέψευσε επίσης ότι γνώριζε ήδη, αφότου άρχισε να φιλοξενείται στο διαμέρισμα του επιχειρηματία το καλοκαίρι του 2002, ότι ήταν υπεργολάβος της ενδιαφερόμενης τότε για αναδοχή του συστήματος ασφαλείας SAIC. Παρβ όλα αυτά, αν και στη συνέχεια το έμαθε, θεώρησε λάθος του ότι συμμετείχε στο ΚΥΣΕΑ.

    Ο μάρτυρας δήλωσε εξάλλου πρόθυμος να εξεταστεί κατβ αντιπαράσταση με τον πρώην υπουργό Αμύνης Γιάννο Παπαντωνίου, τον πρώην γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Τραυλό, ύστερα από σχετικά αιτήματα των κ.κ. Κ. Τζαβάρα και Δ. Παπαδημούλη.

    Σήμερα, στην εξεταστική της Siemens θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης.

    Εξεταστική για Βατοπαίδι

    Στην παντελή αναρμοδιότητά του και μη ανάμειξή του στις διαδικασίες που οδήγησαν χιλιάδες στρεμμάτων ανά την Ελλάδα στην κατοχή της Μονής Βατοπαιδίου, επέμεινε ο πρώην υπουργός Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, εξεταζόμενος και σβ αυτήν την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο.

    «Δεν έκανα ποτέ σύγχυση του θεσμικού μου ρόλου με τις όποιες προσωπικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, ή όποιες προσωπικές κοινωνικές σχέσεις είχα» ανέφερε ο κος Ρουσσόπουλος. Ο πρώην υπουργός ανέφερε πως, παρά την γνωριμία του με τον γέροντα Εφραίμ και τις τακτικές επισκέψεις που πραγματοποιούσε στο Άγιο Όρος από το 2004 και εντεύθεν, ουδέποτε ο τελευταίος τον απασχόλησε με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Μονή σε σχέση με το ελληνικό Δημόσιο. «Προφανώς δεν χρειάστηκε ποτέ» εκτίμησε ο μάρτυς, «διότι αντιλαμβάνομαι ότι πήγαιναν μια χαρά τις δουλειές τους με τους δικηγόρους και τις διοικητικές υπηρεσίες με τις οποίες είχαν βρει το modus vivendi για να προχωρήσουν».

    Μπροστά δε, στην καχυποψία των βουλευτών της συμπολίτευσης, ο κος Ρουσσόπουλος επικαλέστηκε τα υπερασπιστικά του στοιχεία: Την μη αναφορά του ονόματός του και από τους σφοδρότερους υπερασπιστές ακόμα, των δικαίων της κοινωνίας της Ξάνθης:

    «Ο τότε πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, ο κος Ξυνίδης, ο οποίος και συνδέεται με πολύ στενή συγγένεια με τον γενικό γραμματέα του κόμματος που κυβερνά σήμερα τον τόπο μας, κατέθεσε στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή πως «σε όλη αυτή την πορεία των επτά χρόνων που ασχολούμαι με την υπόθεση, δεν υπήρξε ένας άνθρωπος να μου πει ότι ο Ρουσόπουλος παρενέβη, έστω και με ένα τηλεφώνημα». Στη συνάντηση δε, με τους φορείς της Ξάνθης, όλοι οι παρόντες δηλώνουν πως «ο Ρουσόπουλος μας είπε ότι είναι αναρμόδιος και μας παρέπεμψε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης». Η εφημερίδα «Μαχητής» της Ξάνθης αναγράφει τέσσερις μέρες αργότερα πως από την συνάντηση ουδέν προέκυψε. Δύο απόντες φέρονται να δηλώνουν ότι τους είπα άλλα πράγματα, αλλά δεν το λένε ευθέως - λένε «ακούσαμε», «δεν έχουμε άποψη». Είναι στη διακριτική ευχέρεια της Επιτροπής σας να πάρει τα στοιχεία που έχει στα χέρια της και να βαρύνει υπέρ της άποψης των παρόντων ή της άποψης των απόντων» ανέφερε ο πρώην υπουργός.

    «Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: Εάν αυτός ο άνθρωπος, όπως κατηγορήθηκε, ήταν συντονιστής, δια ποίου τρόπου συντόνιζε; Χωρίς να τηλεφωνήσει σε κανέναν; Χωρίς να συναντήσει κανέναν; Δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος, δεν έχω την δυνατότητα και δεν τη φιλοδοξώ, βεβαίως» συμπλήρωσε ο κος Ρουσόπουλος.

    Ο μάρτυς κατά τα άλλα, δήλωσε πως αγνοούσε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη στο πρωθυπουργικό γραφείο καθώς δεν του είχε κοινοποιηθεί του ιδίου, όπως επίσης αγνοούσε τον όποιο σχεδιασμό περί ανταλλαγών (σ.σ. ο Σάββας Τσιτουρίδης είχε καταθέσει, πως οι ίδιοι οι μοναχοί του είχαν προτείνει ανταλλαγές με οικόπεδα που είχαν ήδη προσημειώσει σε λάπτοπ), αν και είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εφραίμ μετά την συνάντησή του με τους φορείς. Αγνοούσε επίσης ως υπουργός τα σχέδια των μοναχών για το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, αν και του είχαν αναφέρει τις προθέσεις τους να φτιάξουν κάποιο διορθόδοξο κέντρο: «Το αν θα το έφτιαχναν στο ολυμπιακό ακίνητο, αν θα το έφτιαχναν στο Άγιο Όρος, αν θα το έφτιαχναν εκτός Αγίου Όρους ή οπουδήποτε αλλού ούτε το ρώτησα, ούτε και ασχολήθηκα» σημείωσε ο μάρτυς. Και βεβαίως, όταν η υπόθεση έλαβε ευρύτερη δημοσιότητα, δεν είχε την αρμοδιότητα να παρέμβει: «Ήμουν υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Τύπου. Ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντούσα στο Press Room. Δεν είχα αρμοδιότητα ούτε να ανακαλέσω πράξεις, ούτε να υπογράψω αποφάσεις άσχετες προς το αντικείμενο το οποίο ορίζει η θέση του πρώην υπουργού Τύπου».

    «Αν με ρωτήσετε εν κατακλείδι τι έχω να πω, είναι, «ούτε στον χειρότερο εχθρό μου δεν εύχομαι να τραβήξει τα μισά απβ όσα τράβηξα εγώ, χωρίς να υπάρχει έστω και ένα πραγματικό στοιχείο εις βάρος μου. Έχουν έρθει κάποιοι και έχουν διαστρεβλώσει πλήρως τη ζωή μου, έχουν εμφανίσει ότι έχω κάνει περιουσιακά στοιχεία ως υπουργός, τα οποία απέκτησα ως δημοσιογράφος. Μόνο να σκεφτεί κανείς ότι το 1994 ο μισθός μου ήταν 15.000 ευρώ που σημερινά είναι πάνω από 30.000-40.000 ευρώ. Κι όλα αυτά τα άφησα γιατί είχα κάποιες ιδέες, κάποιες αξίες, τις οποίες πίστευα για να μπω στην πολιτική για πολύ λιγότερα χρήματα⦻ παρατήρησε μεταξύ άλλων ο μάρτυς.

    [06] Διαμελισμένο πτώμα βρέθηκε στην Καλλιθέα

    Διαμελισμένο πτώμα βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Σαπφούς 44, στην Καλλιθέα.

    Το πτώμα ήταν μέσα σε σακούλα απορριμμάτων και βρέθηκε από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία. Επιτόπου βρίσκονται αστυνομικοί της Ασφάλειας, ενώ έχει κληθεί και ιατροδικαστής.

    Οπως έγινε γνωστό το πτώμα ανήκει σε άνδρα ηλικίας περίπου 25 χρόνων.

    [07] Εποχή λιτότητας διένυαν οι αρχαίοι Έλληνες στα τέλη του 4ου αιώνα π.χ.

    Εποχή λιτότητας και περιορισμού της σπατάλης, που θυμίζει σύγχρονες εποχές, φαίνεται ότι διένυαν οι αρχαίοι Έλληνες στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Η λιτότητα αυτή αντικατοπτρίζεται χαρακτηριστικά στα ταφικά σύνολα της αρχαίας Πύδνας, που έφερε, πρόσφατα, στο φως η ΚΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Η σωστική ανασκαφή σε αγροτεμάχιο που προορίζεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκής μονάδας, στα βορειοδυτικά του οχυρωμένου οικισμού της αρχαίας Πύδνας, αποκάλυψε δύο συστάδες τάφων του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., αντίστοιχα. Οι τάφοι, ασύλητοι ως επί το πλείστον, μαρτυρούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πέρασμα από την εποχή του πλούτου στην εποχή της οικονομικής στενότητας σε μια περιοχή στρατηγικής σημασίας που αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό κέντρο του βασιλείου της Μακεδονίας.

    "Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ο διορισμένος από το βασιλιά Κάσσανδρο επιστάτης των Αθηνών, Δημήτριος Φαληρεύς, εξέδωσε διάταγμα, με το οποίο απαγόρευε την ανέγερση πολυτελών ταφικών συνόλων και σύστηνε τον περιορισμό της σπατάλης στις νεκρικές τελετές. Έτσι, οι τάφοι του 4ου αιώνα ήταν εντυπωσιακοί και πλούσια κτερισμένοι, ενώ αυτοί του 3ου αιώνα π.Χ. γίνονται μικρότεροι και περισσότερο λιτοί", εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μάνθος Μπέσιος, αναπληρωτής προϊστάμενος της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

    Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στη συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Πιερίας ήρθε στο φως ένας από τους βασικούς οδικούς άξονες της αρχαίας Πύδνας, με μακραίωνη χρήση. Ο δρόμος χαράχτηκε κοντά στο 3.000 π.Χ. και βρισκόταν σε χρήση ως τα υστεροβυζαντινά χρόνια. "Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το κατάστρωμα του δρόμου είχε φτάσει στα τέσσερα μέτρα βάθος από τη συνεχή χρήση", υπογραμμίζει ο κ. Μπέσιος.

    Εκατέρωθεν του δρόμου εντοπίστηκε πληθώρα τάφων, μεταξύ των οποίων οι δύο συστάδες τάφων του 4ου και του 3ου αιώνα π.Χ., η πλειοψηφία των οποίων ήταν ασύλητοι (εκτός από δύο που η σύλησή τους έγινε κατά την αρχαιότητα).

    Στους τάφους του 4ου αιώνα π.Χ. οι νεκρικοί θάλαμοι είχαν βάθος περίπου δύο μέτρων από την επιφάνεια της γης. Η κατάβαση στους θαλάμους γινόταν με σκαλοπάτια. Τα τοιχώματα των τάφων ήταν επιχρισμένα με χρωματιστό κονίαμα (ερυθρό, κίτρινο και λευκό), υπολείμματα του οποίου σώζονται.

    Οι νεκροί τοποθετούνταν επάνω σε ξύλινες κλίνες πλούσια διακοσμημένες με πήλινες μορφές, ελεφαντόδοντο, γυαλί και μεταλλικά εξαρτήματα. Μόνο στον ένα από τους τάφους υπήρξε καύση νεκρού (μάλλον γυναίκας) και στη συνέχεια τοποθέτησή του σε χάλκινο αγγείο, σε σχήμα καλάθου.

    Οι τάφοι του 3ου αιώνα π.Χ. γίνονται αισθητά μικρότεροι, λιγότερο διακοσμημένοι και κτερισμένοι με λιτά αντικείμενα.

    Οι τάφοι ανήκαν σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ευκατάστατης κοινωνικής τάξης.

    Στα κινητά ευρήματα των τάφων συγκαταλέγονται χάλκινα, πήλινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά και ασημένια κοσμήματα (ενώτια, περιδέραια, δαχτυλίδια), ασημένια νομίσματα, πήλινα ειδώλια που χρησιμοποιούνταν ως παιδικά παιχνίδια, χάλκινοι καθρέφτες, χτένες, ψιμύθια και άλλα είδη γυναικείου καλλωπισμού.

    Από τα αγγεία ξεχωρίζει ερυθρόμορφη υδρία του β' μισού του 4ου αιώνα π.Χ., διακοσμημένη με παράσταση λουτρού γυναίκας.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στεφάνια που εντοπίστηκαν, "απομιμήσεις των σπουδαίων χρυσών στεφανιών", όπως παρατηρεί ο κ. Μπέσιος, το κυρίως σώμα των οποίων είναι οστέινο ή μολύβδινο, οι καρποί πήλινοι επιχρυσωμένοι και τα φύλλα χάλκινα επιχρυσωμένα. Τα στεφάνια χρησιμοποιούνταν ως διακοσμητικά της ταφικής κλίνης και χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ.

    Οι ανασκαφές της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έφεραν στο φως, επίσης, ρωμαϊκούς τάφους στα νότια της αρχαίας Πύδνας, στην περιοχή των Αλυκών Κίτρους, καθώς και τάφους της εποχής Σιδήρου, της Αρχαϊκής, της Κλασικής και της Ελληνιστικής εποχής στα βόρεια της αρχαίας Πύδνας. Στην τελευταία αυτή τοποθεσία ήρθε στο φως και λιθόστρωτος δρόμος, τμήμα της περιφερειακής οδού του αρχαίου οικισμού.

    Πρόβλημα στέγασης

    Πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζουν τα ευρήματα που έρχονται στο φως από την αρχαία Πύδνα. Τα ευρήματα φιλοξενούνται κατά κύριο λόγο στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου του Δίου και παρουσιάζονται κατά καιρούς σε θεματικές εκθέσεις.

    Ο δήμος Μεθώνης παραχώρησε στην ΚΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων οικόπεδο, με ημιτελές κτίριο, για τη δημιουργία χώρου συντήρησης και αποθήκευσης των ευρημάτων. Η προμελέτη του κτιρίου έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τώρα η Εφορεία ζητά τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ. "Εφόσον ολοκληρωθεί το κτίριο, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και ένα είδος έκθεσης της επιστημονικής συλλογής μας, την οποία να έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται μικρές ομάδες κοινού", επισημαίνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΚΖ' ΕΠΚΑ.

    Κείμενο: Κουζινοπούλου Μαρία

    [08] Αλλαγές στο "πόθεν έσχες"

    Αλλαγές στο πόθες έσχες ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η δήμευση περιουσίας πολιτικών προσώπων που υποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, ενώ οι πολιτικοί θα χάνουν τα αξιώματά τους αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρίες.

    «Δραστικές μεταβολές στους μηχανισμούς ελέγχου του πόθεν έσχες, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική» υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, εμφανιζόμενος στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

    Σύμφωνα με τον κο Καστανίδη, η κυβέρνηση προτίθεται να εισηγηθεί την επόμενη Τρίτη, την ανάθεση του ελέγχου του πόθεν έσχες των κοινοβουλευτικών σε Επιτροπή της οποίας η πλειοψηφία δεν θα είναι βουλευτές, αλλά δικαστικοί. Σε ό,τι αφορά τα μη κοινοβουλευτικά δε, πρόσωπα, (ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, δικαστικοί λειτουργοί, υπεύθυνοι οικονομικών κομμάτων, δημοσιογράφοι κ.ά.) η ευθύνη θα ανατεθεί στην Αρχή κατά του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, αντί της Επιτροπής του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία ουσιαστικά, αδυνατούσε να διενεργήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

    Στο νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, επίσης, θα περιγράφονται τα αδικήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων του, παραπέμποντας όλα τα υπόλοιπα στην αρμοδιότητα των ποινικών δικαστηρίων - ενώ αναμένεται να επιμηκυνθεί και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, εφόσον αυτός θα μετρά από την στιγμή που επήλθε το αποτέλεσμα του αδικήματος και όχι από την τέλεσή του.

    «Θα ζητήσουμε αύριο κανόνες διαφάνειας για τους πολίτες, αλλά ζητούμε πρώτα σήμερα, κανόνες διαφάνειας για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα, όπως είναι η δήμευση της περιουσίας των πολιτικών προσώπων και των αξιωματούχων που αποκρύπτουν περιουσιακά τους στοιχεία στην δήλωση του «πόθεν έσχες», όπως είναι η έκπτωση από το αξίωμά τους αν συμμετάχουν σε εξωχώριες εταιρείες και, όπως είναι βεβαίως, η ευνοϊκή μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με την Δικαιοσύνη για να αποκαλύψουν πράξεις διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως και υψηλά ιστάμενων κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί εγκαθιστούμε τέτοιους κανόνες διαφάνειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης.

    [09] "Πιθανη η αναδιαπραγμάτευση"

    Απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τυπική αίτηση της κυβέρνησης για την παροχή της πρώτης δόσης, ύψους 14,5 δισ. ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αναμένεται να εισρεύσει - μέσω Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.

    Σήμερα, εξάλλου, εισρέει ποσό ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προς το οποίο δεν υπήρξε αίτηση, καθώς οι διαδικασίες του ΔΝΤ είναι αυτοματοποιημένες.

    Το συνολικό ποσό των 20 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση 10ετών ομολόγων ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 19 Μαΐου. Για το ποσό του δανείου των 20 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν ετήσιοι τόκοι ύψους 643,5 εκατ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και 121,5 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

    Ειδικότερα, το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει επιτόκιο 3,60% και από το ΔΝΤ 1,30% για το τμήμα των 3 δισ. ευρώ και 3,30% για τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ.

    Στην πενταετία, οι συνολικές δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 3,217 δισ. ευρώ- σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με την τελευταία έκδοση των πενταετών ομολόγων, για την οποία οι δαπάνες για τόκους ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ.

    Παράλληλα, στους όρους του δανείου περιλαμβάνεται η παροχή τριετούς περιόδου χάριτος και η έναρξη εξόφλησης από τον Σεπτέμβριο 2013, με την εξόφληση να γίνεται σε οκτώ ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ύψους 2,902 δισ. ευρώ η κάθε δόση.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο το κλιμάκιο του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moodyβs. Ενημέρωσε για το τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, αλλά και για την έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οίκου άρχισαν νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούν και με στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και ιδιωτικών τραπεζών.

    Πιθανή η επαναδιαπραγμάτευση των επιτοκίων, εάν μπει άλλη χώρα στο μηχανισμό και με χαμηλότερα επιτόκια, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι είναι αυτονόητο ότι αν υπάρχουν ευνοϊκότεροι όροι θα τους εκμεταλλευτούμε κι εμείς.

    Σχετικά με το εάν θα υπάρξει και τροποποίηση των ήδη ληφθέντων σκληρών μέτρων προς το καλύτερο, αν ισχύσουν ευνοϊκότεροι όροι για άλλες χώρες, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι πολλά από αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως και ότι «όπου μπορέσουμε να δημιουργήσουμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των πολιτών, είναι αυτονόητο ότι θα το κάνουμε».

    Ο επικεφαλής του ΔΝΤ με δηλώσεις του στη Ζυρίχη τόνισε ότι "πιστεύει" ότι "η Ελλάδα θα είναι ικανή" να αποπληρώσει στο μέλλον τα δάνεια που της παρέχονται για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, αλλά και για να επανέλθει στην ανάπτυξη.

    Τα μέτρα, λιτότητας και άλλα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, "είναι θαρραλέα και τολμηρά" καίτοι "πολύ επώδυνα", υπογράμμισε στις ίδιες δηλώσεις ο πρόεδρος-γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

    "Έχω εμπιστοσύνη", πρόσθεσε ο ίδιος, ότι αυτά τα μέτρα έντασης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας και περιστολής του κόστους, γενικώς, "θα χρειαστούν κάποιον καιρό (για να αποδώσουν), όμως στο μέλλον η ζήτηση στην Ελλάδα θα αυξηθεί και θα της επιτρέψει να ξεπεράσει αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση".

    "Διαχειρίσιμο το χρέος"

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε, σε έκθεσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ουάσιγκτον, ότι θεωρεί «διαχειρίσιμο» μεσοπρόθεσμα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά εκτιμά πως ο σταθερά χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο υπονόμευσης των προσπαθειών της χώρας.

    Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 149% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά στο 120% το 2020, τη στιγμή που το 2009 ήταν 115%.

    Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η αύξηση του ελληνικού χρέους αντικατοπτρίζει "το σταθερά μεγάλο έλλειμμα στο δημόσιο τομέα (το οποίο αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2013), το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και τον αποπληθωρισμό".

    Όσον αφορά στην ανάπτυξη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015. Για κάθε δε ποσοστιαία μονάδα μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση, το δημόσιο χρέος ενδέχεται να αυξηθεί στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.

    Εξάλλου, εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν κατά 200 μονάδες βάσης, το δημόσιο χρέος θα αγγίξει το 131% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, προσθέτει το ΔΝΤ.

    Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά εξάλλου ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εσωτερικής ρύθμισης των τιμών και της φορολογικής αναπροσαρμογής αποτελεί μία τεράστια πρόκληση, ενώ σε τόσο αρχικό στάδιο (εφαρμογής των μέτρων) το περιθώριο αντίδρασης σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων είναι πολύ περιορισμένο. Θεωρεί δε ότι η αντιμετώπιση των ουσιαστικότατων φορολογικών δυσλειτουργιών απαιτεί ισχυρή πολιτική και λαϊκή στήριξη.

    Το Ταμείο εκτιμά τέλος ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανεικών της αναγκών.

    Ισπανία και Πορτογαλία ανακοινώνουν πρόσθετα μέτρα

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία δεσμεύθηκαν να λάβουν συμπληρωματικά οικονομικά μέτρα προκειμένου να μειώσουν το έλλειμμά τους, ανακοίνωσε χες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ισπανική προεδρία στην ΕΕ.

    Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τους στόχους μείωσης του ελλείμματός της, στο 7,3% του ΑΕΠ για το 2010, έναντι του αρχικού 8,3%, και στο 5,1% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 6,6%.

    Η Ισπανία από την πλευρά της έχει ως νέο στόχο τη μείωση του ελλείμματός της στο 9,3% του ΑΕΠ το 2010, έναντι του 9,8% αρχικά, και στο 6% του ΑΕΠ το 2011, έναντι του αρχικού 7,5%. Ωστόσο, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ισπανίας, θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των δαπανών και όχι από την αύξηση των φόρων, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Έλενα Ντελγκάντο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν στις 18 Μαΐου τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν από τις δύο χώρες για να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους, σημειώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.

    Η Ισπανία και η Πορτογαλία "οφείλουν να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα από σήμερα για να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της τόσο φέτος, όσο και το επόμενο έτος. Τις περιμένουμε με ανυπομονησία. Το θέμα θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 18 Μαΐου", είπε.

    Ταυτόχρονα με δηλώσεις του εφημερίδα Tagesspiegel ο Ολι Ρεν προειδοποιεί ότι η Γαλλία και η Ιταλία πάσχουν, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, από υψηλό χρέος και οφείλουν να περιορίσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα.

    "Η Ισπανία κι η Πορτογαλία υπήρξαν στόχος κερδοσκοπικών κινήσεων. Αλλά αυτό οφείλεται και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται και οφείλουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους. Αλλά και άλλες χώρες οφείλουν επίσης να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να περιορίσουν το έλλειμμά τους", δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα ο Ολι Ρεν αναφερόμενος στην Ιταλία και τη Γαλλία.

    "Η Ιταλία δεν έχει υιοθετήσει ευρύ πρόγραμμα ανάκαμψης. Αλλά το επίπεδο του χρέους της είναι πολύ υψηλό, για τον λόγο αυτόν πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Η Γαλλία επίσης πρέπει να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια", λέει στην ίδια εφημερίδα προειδοποιώντας ότι αυτό θα είναι το θέμα της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 18 Μαΐου.

    Ως προς τη Γαλλία, "πρέπει επίσης να επιταχύνει τα σταθεροποιητικά μέτρα. Στον τομέα αυτόν, η ανακοίνωση του παγώματος των δημοσίων δαπανών από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση", δηλώνει ο Ολι Ρεν στην εφημερίδα Les Echos.

    Διορθώσεις στις αγορές

    Γενικευμένη υποχώρηση καταγράφηκε, την Τρίτη, στη δυτικοευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η ευφορία που κυριάρχησε τη Δευτέρα για την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης του ενός τρισ.δολαρίων, έδωσε σήμερα τη "σκυτάλη" στην επιφυλακτικότητα, αλλά και στην αποκομιδή βραχυπρόθεσμων κερδών, επιφυλακτικότητα πάντως συναφή με την αποτελεσματικότητα του ανωτέρω μηχανισμού, μετέδωσαν τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

    Έτσι, στο Λονδίνο όπου οι συναλλαγές κυριαρχήθηκαν από τους φόβους για πιθανή άνοδο των κινεζικών επιτοκίων, ο βασικός δείκτης FTSE100 απώλεσε περίπου 1% της αξίας του, υποχωρώντας στο επίπεδο των 5.330 μονάδων, με "προπομπό" στην πτώση τις "ευάλωτες" τραπεζικές μετοχές...και εν μέσω αμφιβολιών για το αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τα καταφέρουν έως το τέλος με την πολιτική της οικονομικής λιτότητας...Οι επενδυτές αναμένουν νεότερα από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά και από την επιτοκιακή πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας, που με τη σειρά της αναμένει τα νεότερα από τις Βρυξέλλες και από τη νέα κυβερνητική οικονομική πολιτική.

    Στο μεταξύ, στο Μιλάνο, ο βασικός δείκτης FTSE Mib έκλεισε στο επίπεδο των 20.870 μονάδων με απώλεια 0,46% σήμερα μετά το θριαμβικό 11,28% χθες Δευτέρα. Η χρηματαγορά στο Μιλάνο ταλανίστηκε πολύ όλη την προηγούμενη εβδομάδα, από τους φόβους της "επέκτασης" της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης σε όλη τη νότια Ευρώπη.

    Στη Μαδρίτη, όπου τη Δευτέρα ο βασικός δείκτης Ibex-35 εκτοξεύτηκε στο "ιστορικό" +14,60%, συγκριτικά με την Παρασκευή, σήμερα απώλεσε 3,22% της αξίας του σε μία κίνηση φυσιολογικά διορθωτική και σε μία αποκομιδή κερδών σε βραχυπρόθεσμη βάση.

    Τέλος στη Λισσαβόνα, ο δείκτης του χρηματιστηρίου απώλεσε 2,2% ολοκληρώνοντας στο επίπεδο των 7.110 μονάδων, μετά το χθεσινό +10,73%, με τις συναλλαγές να κυριαρχούνται από την άρνηση της "Πόρτιγκαλ Τέλεκομ" να αποδεχθεί την εξαγορά της από την ισπανική "Τελεφόνικα". Κι εδώ οι τραπεζικές μετοχές "πλήρωσαν τα σπασμένα" της επενδυτικής αβεβαιότητας, με "προπομπό" τη μετοχή της "BCP" που απώλεσε σήμερα -4,95% της αξίας της.

    --Την ίδια ώρα, στην Γουόλ στριτ στις 19.00 ώρα Ελλάδας ο δείκτης βαρόμετρο Ντάου Τζόουνς βιομηχανίας κέρδιζε 0,22% (διαμόρφωση στις 10.808 μον.) ως προς τη Δευτέρα, αναιρώντας τις αρχικές του σημερινές απώλειες. Ο Nasdaq κυρίως των μετοχών προηγμένης τεχνολογίας κέρδιζε ταυτοχρόνως 0,49% (2.386 μον.) .

    Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 1,14%.

    Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.735,29 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 2,47%.

    [10] "Κίνημα αντεπίθεσης"

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ θα παραβρεθεί και θα παρέμβει, το απόγευμα, στην εκδήλωση - παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος κατά των ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ: «Μερικά βασικά ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες».

    Το πρωί, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει στην Πολυτεχνική Σχολή, σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες οργανώσεις στα ΑΕΙ & ΤΕΙ.

    Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χθες σε σπουδαστές στο ΤΕΙ του Αιγάλεω, επέκρινε τόσο τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, η δημιουργία του οποίου αποφασίστηκε στην τελευταία σύσκεψη των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, όσο και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και κάλεσε τη νεολαία και το λαό "να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους και να διαμαρφώσουν ένα μεγάλο κίνημα που θα ανατρέψει κάθε σχέδιο ανοικτής ή κρυφής προβοκάτσιας".

    Αναφορικά με τον πανευρωπαικό μηχανισμό στήριξης η κ. Παπαρήγα επισήμανε πως στόχο έχει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αυξηθεί παραπέρα η κερδοφορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που θα είναι τα θύματα και οι παθητικοί θεατές "που πρέπει να δέχονται τις αποφάσεις αδιαμαρτύρητα ή το πολύ-πολύ να διαμαρτύρονται εντός των τοιχών", όπως είπε.

    Χαρακτήρισε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας "πανηγύρι" και πρόσθεσε ότι "εν μέσω μέτρων που πλήττουν τη λαϊκή οικογένεια και γκρεμίζουν κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα και θυσίες, το να συζητάς για το ``πόθεν έσχες`` των βουλευτών και τον αριθμό που πρέπει να έχουν στη Βουλή, αποδεικνύει ότι τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) προσπαθούν να περιορίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει ότι μεγάλο μέρος του λαού αντιτίθεται στην πολιτική τους, που εξυπηρετεί την καπιταλιστική οικονομία".

    Προειδοποίησε δε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να μην διστάσουν να στείλουν στη φυλακή ακόμα και επώνυμα στελέχη τους και υπουργούς, να δημιουργήσουν νέα κόμματα ή να αλλάξουν τους τίτλους των υπαρχόντων κομμάτων, αυτό όμως που δεν πρόκειται να πουν είναι ότι "ο μονοπωλιακός καπιταλισμός και ιμπεριαλισμός είναι που φταίνε για τη σημερινή κρίση".

    Κάλεσε τους νέους, ενόψει και των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, να αλλάξουν τον συσχετισμό δυνάμεων, ώστε το φοιτητικό κίνημα "να μπορέσει να ανταποκριθεί στην κινητικότητα της κοινωνίας και να βγει απο την κρίση στην οποία βρίσκεται".

    Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για να επισημάνει τον κίνδυνο "να υπογραφεί συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας που θα αναγνωρίζει γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και θα εκχωρεί κυριαρχικά και αμυντικά δικαιώματα της Ελλάδας"

    Απευθυνόμενη στη νεολαία, είπε ότι πρέπει να προβληματιστούν οι νέοι για το θέμα συνταγματικής νομιμότητας που τίθεται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με το ΚΚΕ. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τη θέση του ΚΚΕ, το Σύνταγμα κατοχυρώνει την καπιταλιστική ιδιοκτησία. "Αυτό είναι που ενοχλεί τα αστικά κόμματα και προσπαθούν να ποινικοποιήσουν την ιδεολογία του ΚΚΕ για να προλάβουν ένα ανερχόμενο εργατικό και λαϊκό κίνημα που τα επόμενα χρόνια θα φουντώσει", είπε.

    Χαρακτήρισε το ΛΑΟΣ "χορηγό της προβοκάτσιας, που κάνει τη βρώμικη δουλειά για το ΠΑΣΟΚ" και τόνισε ότι "όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο ισχυρό θα είναι το κίνημα ανατροπής ενάντια σε κάθε σχέδιο ανοιχτής ή κρυφής προβοκάτσιας".

    Τέλος, αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι "σημασία δεν έχουν οι επιμέρους κινήσεις που μπορείς να κάνεις, αλλά το αν εντάσσεις αυτές τις κινήσεις σε μια πολιτική ρήξης με το καπιταλιστικό σύστημα και την Ευρωπαϊκή Ενωση", προσθέτοντας ότι "όταν κάνεις κινήσεις μόνο τακτικής είναι εύκολο για τον αντίπαλο να σε βάλει με την πλάτη στον τοίχο" και αυτό να οδηγήσει "στην ενσωμάτωση και ήττα του κινήματος".

    [11] "Δύσκολες συνθήκες"

    Συνέντευξη Τύπου με την οποία έκλεισε τις εργασίες της Ημερίδας που πραγματοποίησε ο ΛΑΟΣ σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους Ελεύθερους Δημοκράτες παραχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Ζούμε τις πιο δύσκολες συνθήκες της Ευρώπης, η Ευρώπη δοκιμάζεται και δεν πρέπει να περιοριστεί σε μάχη κεφαλαίων, αλλά πρέπει να χρησιμοποιήσει και άλλες ευαίσθητες υπηρεσίες των χωρών - μελών της σε αυτό τον πόλεμο", είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι στην πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας έχουν επενδυθεί απο τους κερδοσκόπους περισσότερα χρήματα από όσα έχει συγκεντρώσει η Ευρώπη για να αμυνθεί. Και ανέφερε ότι οι κερδοσκόποι μπορούν να επηρεάσους γραφίδες και μικρόφωνα για να πετύχουν το στόχο τους.

    Είπε ακόμη ότι η Ευρώπη επέδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι άργησε είκοσι χρόνια να δημιουργήσει μηχανισμό άμυνας απέναντι στις επιθέσεις κερδοσκόπων, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από τη Συμφωνία του Μάαστριχτ.

    Αναφέρθηκε στην Ιρλανδία και είπε πως όταν είπε όχι στο Ευρωσύνταγμα ήταν οικονομικά ισχυρή. Μετά το όχι έπεσε η Ιρλανδία, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, υπαινισσόμενος πόλεμο σε βάρος της εξ αιτίας αυτού του όχι.

    Μίλησε για την οικουμενική κυβέρνηση που έχει προτείνει λέγοντας ότι δεν συζητά θέσεις για το κόμμα του, αλλά μια κυβέρνηση ευρύτερης αντίληψης, όπως είπε, που θα είχε καλύτερη αντιμετώπιση στην Ευρώπη.

    Αναφέρθηκε στον κ. Λουκά Παπαδήμο λέγοντας ότι δεν πρέπει να χάνονται τέτοιες προσωπικότητες, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν του φέρθηκε καλά και είπε ότι οι πληροφορίες οι δικές του λένε ότι υπέγραψε σύμβαση με το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο "Κολούμπια". Αν ισχύει αυτό τότε είναι απώλεια για τον τόπο, είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Χαρακτήρισε ολέθριο λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν έπρεπε ο Τούρκος πρωθυπουργός να είναι ο πρώτος ηγέτης που θα επισκεφθεί τη χώρα μας μετά την ουσιαστική ομολογία πτώχευσης, όπως υποστήριξε.

    Θα μπορούσε να έλθει ο κ. Μπερλουσκόνι ή ο κ. Σαρκοζί και όχι ο κ. Ερντογάν, είπε ο κ. Καρατζαφέρης δίνοντας έμφαση στην πολυμελή αποστολή επιχειρηματιών που συνοδεύει τον τούρκο πρωθυπουργό.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι η Τουρκία μεθοδικά τεκμηριώνει διεκδικήσεις στο Αιγαίο. Εκανε δε λόγο για πετρέλαιο στο Καστελόριζο και τόνισε ότι δεν πρέπει η χώρα να πάει στη Χάγη, αλλά πρέπει να πάμε στην αυτόνομη οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

    Ο κ. Καρατζαφέρης υπαινίχθηκε ότι η χώρα μας δέχεται οικονομικό πόλεμο και επειδή δυσκολεύουμε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα. Πρότεινε να τυπώσουμε νομίσματα, ή θα χυθεί αίμα και παρέπεμψε στον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ο οποίος τύπωσε νομίσματα σε αντίθεση με τον κ. Τρισέ ο οποίος αρνείται και η άρνησή του θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες.

    Εξέφρασε το φόβο ότι η χώρα μας είναι στην πρώτη σειρά των βαγονιών που μπορούν να φύγουν από την ατμομηχανή της Ευρώπης και υποστήριξε ότι η σημερινή δομή της ΕΕ δεν θα έχει βάθος χρόνου.

    Είπε ακόμη ότι η χώρα μας μπήκε στην ΟΝΕ με ποδήλατο, ενώ οι άλλες χώρες με αυτοκίνητο αλλά στην κατηφόρα πήγαιναν όλοι χωρίς πρόβλημα. Στην πρώτη ανηφόρα όμως το ποδήλατο έμεινε, υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Εκτίμησε ότι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα το Νομισματοκοπείο του Χολαργού στην περίπτωση που μας βγάλουν από την ατμομηχανή.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι τα Σκόπια εμφανίζονται ως "Μακεδονική Προεδρία" στο Συμβούλιο της Ευρώπης, λέγοντας ότι η χώρα αυτή είναι αναγνωρισμένη ως FYROM.

    Τέλος αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό, λέγοντας ότι χρειάζονται σημαντικότερες αποφάσεις από αυτές που ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος και πρότεινε ένα ταμείο για όλους, σύνταξη στα 65 για όλους και επίσης αυτόνομη σύνταξη από το Επικουρικό Ταμείο του κάθε φορέα.

    Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία τράπεζας από τα αποθεματικά των ταμείων, προκειμένου τα κεφάλαια να αποδώσουν και να ενισχύσουν τις συντάξεις.

    Συνάντηση με Γ. Προβόπουλο

    Τις τελευταίες εξελίξεις στην Οικονομία συζήτησε με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, στη διάρκεια γεύματος εργασίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, το γεύμα πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του διοικητή της ΤτΕ και συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, που ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συναντάται με τον κ. Προβόπουλο.

    Στο μεταξύ, με άλλη ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ απαντά στις δηλώσεις της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

    «Το να απαντά κανείς στην κ. Παπαρήγα δεν συνιστά και τόσο σοβαρή πράξη. Οφείλουμε να σχολιάσουμε ωστόσο, ότι αυτό που προσπαθούν να συγκαλύψουν με τις υβριστικές τους κορώνες, είναι οι πραγματικοί τους στόχοι. Ματαιοπονούν. Η αστική Δημοκρατία δεν απειλείται από ξεπερασμένες μεθόδους και αντιλήψεις».

    [12] "Δραματική επιδείνωση"

    O Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί σήμερα το Δήμο Ελληνικού και θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Χρήστο Κορτζίδη, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες εκφράζοντας την αντίθεσή του στο σχέδιο «Καλλικράτης».

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στον Πρωθυπουργό επίκαιρη ερώτηση με θέμα "Επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών από τις κυβερνητικές αποφάσεις και την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

    "Οι κυβερνητικές επιλογές, οι νέες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, οι ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις, σε συνδυασμό με την επιτήρηση και την "τεχνογνωσία" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε δραματική επιδείνωση όλους τους κοινωνικούς δείκτες. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης που εφαρμόστηκε μία τέτοια άδικη και αναποτελεσματική πολιτική, είναι ήδη ορατές οι συνέπειες στο εισόδημα, στο επίπεδο διαβίωσης και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών", τονίζει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει:

    "Με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς που γίνονται για την χώρα μας, τα επόμενα τρία χρόνια θα έχουμε εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, διεύρυνση των ανισοτήτων, μεγέθυνση του ποσοστού των Ελλήνων που θα ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επειδή όλα αυτά θα συνοδευτούν με μείωση του εθνικού εισοδήματος κατά 5% και δημόσιο χρέος 150%".

    Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά τον πρωθυπουργό αν έχει υπολογίσει η κυβέρνηση πού οδηγούνται αυτοί οι κοινωνικοί δείκτες και τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων στην ελληνική κοινωνία και αν υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας, της ανεργίας και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 May 2010 - 6:30:40 UTC