Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 10-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μηδενική ανοχή στη διαφθορά"
  • [02] Κοινωνική δικαιοσύνη για τη χώρα

  • [01] "Μηδενική ανοχή στη διαφθορά"

    Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα, παρέμβαση η οποία εκδηλώθηκε στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του.

    Ο Πρόεδρος τόνισε αρχικώς, καλωσορίζοντας τους τρεις αρχηγούς, ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο.

    "Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δίνει, έστω και καθυστερημένα, μία ισχυρή απάντηση στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στο ευρώ. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας επεσήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας δεν έχει τις δικές της εγγενείς αιτίες. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθιά πολιτική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους".

    "Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης", πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι "ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του ``πόθεν έσχες`` των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα".

    "Μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα", ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Πρόεδρος επεσήμανε πως "η αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, αποτελεί προϋπόθεση για την κάθαρση στην κρατική μηχανή".

    Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στο θάνατο των τριών ανθρώπων της Μαρφίν, λέγοντας πως "είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας" και σημείωσε ότι "οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα".

    Γ. Παπανδρέου: "Χρειάζονται αλλαγές"

    "Ζήτησα τη σημερινή συνάντηση για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ισχυρή παρουσία του και τη συμβολή του στις συζητήσεις μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μετά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο και στο οποίο συμμετείχαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, αλλά χρειάζονται αλλαγές, είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον του λαού και της πατρίδας.

    Πρώτα όμως έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα, πριν μπορέσουμε να την αλλάξουμε, τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δικαιωθήκαμε στον αγώνα μας γιατί με τις θυσίες του ελληνικού λαού από τη μια μεριά, αλλά και τον αγώνα που κάναμε στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διασφαλίσαμε ένα μηχανισμό στήριξης και προστασίας της Ελλάδας και της οικονομίας της.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου είπε ότι και πάλι δικαιωθήκαμε με τις αποφάσεις που πήραμε και την Παρασκευή και χθες, καθώς λέγαμε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά έχει σχέση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ανάγκη ρυθμίσεων και αλλαγών σε αυτό.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτός ο μηχανισμός μας δίνει το χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές και πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο συζητήσαμε σήμερα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και το οποίο, όμως, απαιτεί να είναι παρόντα όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες.

    Είναι κρίμα που η κα Παπαρήγα και ο κ. Τσίπρας δήλωσαν σήμερα απόντες, εμείς θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε για μια Ελλάδα διαφορετική που αξίζει στον Ελληνισμό, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] Κοινωνική δικαιοσύνη για τη χώρα

    Την εμπέδωση κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης έθεσε ως προϋπόθεση ο πρωθυπουργός για ένα μέλλον που αξίζει στην Ελλάδα, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως τόνισε αυτό το έχει ανάγκη η κοινωνία, το έχει ανάγκη η χώρα.

    Ο πρωθυπουργός παρατήρησε στην ομιλία του ότι λόγω και των μέτρων που έχουν ληφθεί έχει οξυνθεί στην κοινωνία το αίσθημα της αδικίας, κάτι το οποίο ο ίδιος έθεσε προχθές στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το αίσθημα δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό για να χτυπηθεί η ατιμωρησία, κάτι που αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ προωθούν με αλλαγές και ανατροπές τις μεγάλες αλλαγές, αλλά με σταθερό δημοκρατικό τρόπο που εμπεδώνει το αίσθημα δικαίου και όχι την εύκολη κριτική.

    Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός ανέφερε πως διαπίστωσε θετική ανταπόκριση σε πολλά θέματα. Κράτησε όμως ορισμένες επιφυλάξεις, διότι όπως είπε, όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη και πρόσθεσε ότι πολλά που στηρίζονται στα λόγια δεν στηρίζονται στην πράξη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το θέμα της αξιοκρατίας στο δημόσιο, της εξέλιξης με αξιοκρατικό τρόπο και το θέμα του Καλλικράτη.

    Οι επιφυλάξεις του κ. Παπανδρέου σχετίζονται με τη στάση που τηρεί σε ορισμένα θέματα η αξιωματική αντιπολίτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση και δεν θα τις αντιμετωπίσει μικροπολιτικά.

    Αναφερόμενος στην απουσία της κ. Παπαρήγα και του κ. Τσίπρα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τις στιγμές που εμπεδώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λειτουργία τους θα έπρεπε να ήταν παρόντες.

    Ο ίδιος, όπως ανέφερε, κατέθεσε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μια εποχή που όπως είπε θα χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες αλλαγές και τομές στη χώρα. Όπως είπε τα θέματα που έθεσε αφορούσαν στην κοινωνική δικαιοσύνη, στο αίσθημα δικαίου, στο ασφαλιστικό, στα θέματα πρόνοιας, υγείας και παιδείας αλλά και στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης που χρειάζεται η χώρα και την ανάγκη να προσελκυθούν επενδύσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι έκλεισε ένας κύκλος του αγώνα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο ευρύτερος μηχανισμός που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί βασίζεται στις ίδιες αρχές που βασίστηκε η στήριξη προς την Ελλάδα.

    Τόνισε επίσης ότι η χώρα μας από την αρχή είχε τονίσει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είχε ευρύτερες διαστάσεις καθώς και ότι η χώρα μας ανταποκρίθηκε στις ευθύνες της γρήγορα. Και επισήμανε τις καθυστερήσεις που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις αγορές οι οποίες είτε για κερδοσκοπικούς είτε για άλλους λόγους δεν άφηναν ήσυχη την ευρωζώνη και την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με ηρεμία και αποτελεσματικότητα.

    Κερδίσαμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, τη μάχη της αξιοπιστίας και δικαιωθήκαμε, αν και με πολύ πόνο και σημαντικές απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία. Αλλά όπως τόνισε, βγαίνουμε από μία κατάσταση πανικού η οποία κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες.

    Τώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μπορούμε να αφοσιωθούμε στις μεγάλες αλλαγές καθώς πλέον αντιμετωπίζονται οι ανεξέλεγκτες αγορές.

    Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη πήρε αυτές τις αποφάσεις για θέματα τα οποία, όπως είπε, πρώτη έθεσε η Ελλάδα, η οποία ουσιαστικά έσυρε το χορό της δημιουργίας του μηχανισμού, κάτι που όπως τόνισε ήταν καθοριστικό, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη και για την διεθνή οικονομία.

    Για μια σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που εδώ και δεκαετίες είναι αναγκαία έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος παρουσιάζοντας σήμερα το προσχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα.

    Οι αλλαγές αυτές, όπως είπε, διασώζουν το θεσμό της σύνταξης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διασώζουν την εθνική οικονομία και ευνοούν τις θετικές αξιολογήσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και την απρόσκοπτη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης της 25ης Μαρτίου 2010.

    Τα κεντρικά στοιχεία των αλλαγών που επιφέρει το νέο σύστημα είναι τα εξής:

    - θεσμοθετείται η βασική σύνταξη την οποία εγγυάται, παρέχει και χρηματοδοτεί το κράτος της τάξης των 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα.

    - θεσμοθετείται η ανταποδοτική σύνταξη η οποία προκύπτει από τις καταβαλλόμενες εισφορές και το χρόνο εργασίας του κάθε ασφαλισμένου. Το σύστημα αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2018 με αρχή υπολογισμού τα χρόνια του εργασιακού βίου μετά το 2013. Προβλέπονται ρυθμίσεις με μεταβαλλόμενους συντελεστές ανά έτος ώστε να δημιουργείται κίνητρο παραμονής μετά τα 36 και εως τα 40 χρόνια στην εργασία.

    - τα γενικά όρια ηλικίας παραμένουν στα 65. Το σύστημα θέτει ως στόχο την αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 61,4 χρόνια που είναι σήμερα στα 63,5 ως το 2015, απαγορεύονται σε όλα τα ταμεία τα προγράμματα εθελούσιων εξόδων. Από την 1/1/2011 επεκτείνεται σε όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων η χορήγηση μειωμένης σύνταξης κατά 6% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται του ορίου συνταξιοδότησης.

    - Από το 2013 εντάσσονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ΙΚΑ. Ειδικότερα για τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων του δημοσίου, η ρύθμιση θα ανακοινωθεί από τον κ. Παπακωνσταντίνου στις επόμενες ημέρες, ενώ για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν τα όρια του νόμου Πετραλιά.

    - Καθορίζεται ως ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών όλων των ταμείων η τράπεζα της Ελλάδος.

    - Ενοποιούνται όλοι οι φορείς κοινωνικών ασφαλίσεων σε τρεις (μισθωτοί, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι) σε ότι αφορά την κύρια σύνταξη και η αρχή γίνεται από το 2013.

    - διαχωρίζονται οι κλάδοι υγείας από το συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι φορείς πρωτοβάθμιας υγείας υπάγονται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας και ενσωματώνονται στο εθνικό Σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ προβλέπεται ενοποίηση των κανόνων και των παροχών στις υπηρεσίες υγείας.

    Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση ανασυγκροτεί το θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης διασώζοντάς τον από την κατάρρευση, αλλά επίσης συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αποφυγής της χρεοκοπίας, της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της χώρας και της ένταξης της Ελλάδας σε ένα νέο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 May 2010 - 18:30:27 UTC